Ristretto

Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: beginner - Marraskuu 28, 2011, 14:11:15 ip

Otsikko: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: beginner - Marraskuu 28, 2011, 14:11:15 ip
Heipä hei!

Ja kuten otsikkokin jo vähän kertoo, olen täysi ummikko näissä asioissa...
Eilen kierrellessäni kauppaa silmiini iski alalaarissa Krups XP2240 (http://www.krups.fi/All+Products/Espresso+Machines/Espresso+coffee+machines/Products/Espresseria+Combi+XP2240/Espresseria+Combi+XP2240.htm) yhdistelmäkeitin edulliseen hintaan ja pienen miettimisen jälkeen vekotin lähti mukaan. Vasta ostamisen jälkeen tajusin ottaa edes vähän asioista selvää ja huomasin mitä kaikkea espresson keittämisessäkin pitää ottaa huomioon. Tätä foorumia vähän selailtuani tuli väistämättä mieleen, että laitoinkohan rahani ihan turhuuteen vai voiko tuolla vehkeellä saada oikeasti jotain aikaiseksi? Kahvista ja varsinkin espressosta olen aina tykännyt ja jotenkin kaukaisena haaveena on aina ollut vähän monipuolisempi kahvinkeitin. Ja hyvänä harrastuksenahan tämä menisi :)
Mitä tulee kahvimyllyihin niin onko todella välttämätöntä ostaa joku +200€:n vehje vai voiko halpiksilla saada edes vähän sinnepäin olevaa espressoa? Budjetti on aika rajallinen :( (joulu on toki tulossa ;)) Onko valmisjauhetuista mihinkään?
Kiitoksia paljon vaivannäöstänne!
Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: cartman - Marraskuu 28, 2011, 22:09:46 ip

Yhdistelmäkeittimissä on omat hyvät ja huonot puolensa. Mutta keskitytään nyt siihen laitteesi espressokeittimeen. Se on thermoblock-tekniikalla toteutettu kotikeitin, joita myös markettikeittimiksi kutsutaan. Syynä se, että niitä myydään mm. marketeissa. Ymmärtääkseni sinun keittimesi edustaa sellaista paremman sorttista markettikeitintä, et sinä rahojasi siinä mielessä hukkaan pistänyt. Pienen harjoittelun jälkeen opit saamaan espressoa, joka on parempaa, kuin monissa kahviloissa tarjotut kupposet.

Koneessasi on ns. painekahva, joten se ei ole niin hirmuisen tarkka jauhatuksen suhteen. Näin teknisesti ajatellen voit käyttää myös valmisjauhatuksia. Maun kannalta katsottuna mylly kannattaa hankkia. Saat silloin aina "tuoretta jauhatusta", minkä huomaat varmasti kahvin maussa. Eivätkä hyvin säilytetyt pavut vanhene siten, kuin valmisjauhatus.

200 eurolla saa hyviä myllyjä vaativampaankin käyttöön. Tällä palstalla on ollut kirjoittajia, joilla on ollut thermoblock-keittimen parina Krupsin Grindmaster (GVX-2 tms.) mylly. Ovat pitäneet myllyä sopivana parina juuri tuollaiselle markettikeittimelle. Krupsin myllyn hinnat pyörivät 50-60 euron hujakoilla. Se on halvin mylly, joka "toimii". Ei kelpaa vaativaan käyttöön, mutta omankin kokemukseni mukaan riittää sinun keittimellesi. Mutta hanki nyt tosissaan se mylly, vaikutus lopputulokseen on niin suuri. Älä osta sellaista propellimyllyä, jossa nopeasti pyörivä leikkuri hakkaa kahvin pieneksi. Sellainen ei ole hyvä.  Ja jos oikein innostut harrastuksesta, niin sittenhän taivas on rajana...
     
Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: beginner - Marraskuu 28, 2011, 22:38:13 ip
Paljon kiitoksia vastauksesta! Mitäs tuo thermoblock-tekniikka ihan kansankielellä tarkoittaa ja miten se eroaa muista? Oisko (linkki)vinkkejä papujen ostoon?
e. Tästä vois helpostikin syntyä uusi harrastus kunhan pääsee vähän edes jyvälle.
e2. Mistäs noita myllyjä kannattas etsiä? :)
Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: cartman - Marraskuu 28, 2011, 23:13:29 ip
Opettele ensin käyttämään laitettasi jollain halpispavulla. Osta Lidlin Espressopapuja yksi pussillinen. Niillä on hyvä harjoitella. Sitten voit kokeilla suurten Citymarkettien papuvalikoimia. Parhaissa on melko hyvät valikoimat, joskus aika tuorettakin. Tuoreus on tärkeää pavuissa. Suomalaisia nettikauppoja löytyy muutamia (etsi haulla) samoin ulkomaalaisia nettikauppoja. Omalla paikkakunnallasi saattaa olla tarjolla useampiakin pienpaahtimoiden tuoreita papuja.

Myllyn suhteen voisi vastata näppärästi, että helpoin paikka etsiä Krupsin myllyä on jokin kodinkoneita myyvä kauppa. Niitä on näkynyt Cittareissa, Anttiloissa, Kodin Ykkösissä, jne. Ainakin osa Helsingin ja Espoon Prismoista myy sitä hintaan 49,95 (Krups GVX242), Gigantin nettikaupassa 48 euroa + toimituskulut, jne, jne.

Tuon näköinen se vehje on:

http://www.prisma.fi/market/prisma?a_Visit:tuote=roffzxozjtg7i9z5&kategoriaTunniste=ErikKeitti%C3%B6kon&path=Kodintekniikka%2FKeitPienkoneet%2FErikKeitti%C3%B6kon&osuuskauppa=HOK-ELANTO&hakusana=krups*&pageName=Hakutulos
        
Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: cartman - Marraskuu 28, 2011, 23:23:29 ip

Ai-niin, se Thermoblock... Keittimen on kuumennettava vettä. Siihen hommaan voidaan käyttää esim. boileria (boilerkeitin). Thermoblock-keittimet käyttävät kuumentamiseen ns. putkivastusta. Vesi työnnetään kuuman putken läpi, kylmää sisään-kuumaa ulos -periaatteella. Thermoblock-keittimen lämpötilan stabiilisuus on yleensä boilerkeitintä huonompi. Lämpötila "vaeltaa". Jos teet kymmenen shottia, saat pari oikein hyvää, pari aivan kamalaa ja loput siltä väliltä. Thermoblock-tekniikalla tehtyjä laitteita on tietenkin erilaisia ja eri tasoisia, paremmissa koneissa on paremmat sisuskalut ja halvimmissa sitten halvimmat mahdolliset osat. Mutta tätä sinun on nyt turha pohtia, olet jo ostanut keittimen. Opettele nyt käyttämään sitä, mitä sinulla on ja keittele itsellesi paljon hyviä espressoja.

     
Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: beginner - Marraskuu 29, 2011, 12:36:28 ip
Olen jo huomattavasti viisaampi, kiitos! :)
Pitänee suunnata lähimpään kodinykköseen ja käydä poistamassa tuommoinen mylly niin pääsee jauhamaan. Kysymyksiä vielä varmaan tulee mieleen myöhemmin, täytyy selailla foorumia vielä tarkemmin.
Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: McJones - Marraskuu 29, 2011, 14:00:37 ip
Itselläni oli myös paritonninen kombokrupsi. Suosittelen erittäin lämpimästi myllyn hankintaa ja vaikkapa tuo Krupsin "Grindmaisteri" käy ihan hyvin alkuun. Jos budjetissa tekee oikein tiukkaa, painekahvallisen kanssa pärjää auttavasti jopa "silppurimyllyllä" (hintaluokka n. 25 euroa), mutta semmoisella vakiotu jauhatustulos on aika vaikea saavuttaa, mikä vaikeuttaa tasalaatuisuuden oppimista.

Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: beginner - Marraskuu 29, 2011, 21:03:43 ip
Noniin, nyt on sitten myllykin (GVX-2) hommattu ja ensimmäiset pavut (Lavazza) jauhettu sekä kahvit keitetty. Nyt tekis mieli vaan jauhaa lisää ja lisää :) Kyllähän se lopputulos kaukaisesti espressoa muistuttikin myös näillä laitteilla! Heti vaan synty pari tyhmää kysymystä: Miten pitkään jauhetut pavut säilyvät "hyvänä" tuossa myllyssä eli onko nyt illalla jauhetut pavut vielä juotavia huomenna vai heitänkö niillä vesilintua? Onko tuohon jauheen annosteluun jotain hyvää ohjetta vai pitääkö se vain harjoittelemalla löytää oikea annostelu? Näiden kysymysten jälkeen lupaan etsiä loput foorumin syövereistä. (täältä puuttuu sellaiset aivan aloittelijoille suunnatut näillä pääset alkuun -ohjeet)
Tähän jää kyllä melko helposti koukkuun kun koko ajan on opittavaa :D
Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 29, 2011, 21:16:13 ip
Miten pitkään jauhetut pavut säilyvät "hyvänä" tuossa myllyssä eli onko nyt illalla jauhetut pavut vielä juotavia huomenna vai heitänkö niillä vesilintua? Onko tuohon jauheen annosteluun jotain hyvää ohjetta vai pitääkö se vain harjoittelemalla löytää oikea annostelu?


Kyllä ne muutaman päivän siellä säilyvät, mutta papuja voi laittaa myös annos kerrallaan myllyyn ja jauhaa mylly aina tyhjäksi ja punnita jauhettu määrä tarkkuusvaa'alla. Vaa'an hankkiminen on oikeastaan välttämätön, jos haluaa oppia jonkinlaisen rutiinin ja päästä jonkinlaiseen toistettavuuteen.
Halpismyllyjen kohdalla kannattaa tutustua WDT-tekniikkaan, siinä hieman kotiläksyä mitä se tarkoittaa  :D
Harjoituspavuiksi käy tietenkin halvat valtamerkit, mutta kunnon laatupavuista syntyy se kunnon kahvi (oikeastaan sääntö numero 1)  :)
Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: OskuK - Marraskuu 29, 2011, 21:20:04 ip
Onko tuo mylly jauhettava aina tyhjäksi? Normaalisesti ei jauheta kuin se kahvallinen...
Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: akubi - Marraskuu 29, 2011, 21:22:39 ip
joo; 0,1 grammavaaka on näppärä alku tasalaatua etsiskellessä. espresson uuttosuhteista en sano mitään, kun en osaa.
jauhetut purut kannattaa käyttää 2 minuutin kuluessa. sitten alkaa hallitsematon hapettumisrosessi hapattamaan jauhetta ja aromit karkaa tuulen mukana. joskin sitten avattu tiiliskivi meiran reilua (sahan)purua säilyy siskon kaapin ylähyllyn perällä helposti puolikin vuotta....... :P
Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 29, 2011, 21:38:52 ip
Halpismyllyjen kohdalla kannattaa tutustua WDT-tekniikkaan, siinä hieman kotiläksyä mitä se tarkoittaa  :D

Keittimessä taisi olla painekahva? Taitaa WDT tällöin vaikuttaa ±0 lopputulokseen.
Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: cartman - Marraskuu 29, 2011, 22:01:41 ip
Noniin, nyt on sitten myllykin (GVX-2) hommattu ja ensimmäiset pavut (Lavazza) jauhettu sekä kahvit keitetty. Nyt tekis mieli vaan jauhaa lisää ja lisää :) Kyllähän se lopputulos kaukaisesti espressoa muistuttikin myös näillä laitteilla! Heti vaan synty pari tyhmää kysymystä: Miten pitkään jauhetut pavut säilyvät "hyvänä" tuossa myllyssä eli onko nyt illalla jauhetut pavut vielä juotavia huomenna vai heitänkö niillä vesilintua? Onko tuohon jauheen annosteluun jotain hyvää ohjetta vai pitääkö se vain harjoittelemalla löytää oikea annostelu? Näiden kysymysten jälkeen lupaan etsiä loput foorumin syövereistä. (täältä puuttuu sellaiset aivan aloittelijoille suunnatut näillä pääset alkuun -ohjeet)
Tähän jää kyllä melko helposti koukkuun kun koko ajan on opittavaa :D

Joo, tervetuloa joukkoon. Ja sitten kysymyksiisi:

Se jauhettu kahvi ei pysy hyvänä myllyn säiliössä, eikä missään muuallakaan. Voit pitää reilusti papuja myllyn papusäiliössä (hopper), mutta jauha sen vain sen verran papuja, kuin tarvitset. Kuten OskuK sanoi, jauha vain se kahvallinen. Krupsilla kannattaa jauhaa himpun verran reilummin ja sitten antaa sen kahvisäiliön reunoihin tarttuneen pölyn jäädä niihin reunoihin. Älä siis koputtele säiliötä aivan tyhjäksi, vaan ole tyytyväinen, että suuri osa kitkeryyttä aiheuttavasta pölystä jää säiliön reunoihin ja sen voi siitä sitten heittää pois. Jotain hyötyä staattisesta sähköstä...

Sinulla on itse tamppaava kone, jossa on painekahva ja thermoblock-lämmityselementti. Siten monet hyvät ohjeet, joita olet jo kuullutkin, ovat varsin marginaalisia sinun kannaltasi katsottuna. 0,1 gramman tarkkuudella tapahtuva punnitseminen on varmasti tärkeää, mutta sinun laitteidesi kohdalla varsin epärelevanttia. Pelkästään thermoblockin lämpötilan epästabiilisuus vaikuttaa niin paljon, että 0,1 grammoilla ei ole järin suurta merkitystä.

Oikean annostuksen opit silmämääräisesti. Muista, että annostus riippuu myös kahvin laadusta, tuoreudesta, "rasvaisuudesta" ja vaikka mistä. Sen takia sinun kannattaa valita itsellesi yksi tai muutama lempipapu, joiden käyttäytymisen opit tuntemaan. Muistaakseni keittimesi ohje "kieltää" tamppaamisen. Tarkoitus on siis laittaa kahvisihti täyteen kahvia, napsutella reunoilta ja varmistaa, että sihti on täynnä ja sitten kiertää kahva sihteineen koneeseen. Ohjetta harvoin noudatetaan ja niinpä kahvia pikkuisen "tasoitellaan ja taputetaan", jotta saataisiin sihtiin enemmän tavaraa. Niin minäkin aine tein. Reipas ylitäyttö ja tanakka tamppaaminen johtaa kuitenkin koneen tukkeutumiseen. Kone siis surisee, mutta mitään ei tule ulos. Mutta on vain hyvä asia, jos keitin joutuu vähän "tekemään työtä" sen espresson uuttamisen eteen. Jos kahvi juoksee helposti ja nopeasti lirisevänä norona kuppiin, niin tulos on useimmiten huono. Sinun koneessasi (painekahva) tämä silmämääräinen uuton seuraaminen on vähän hankalaa, mutta kyllä siinäkin korva kertoo, onko kahvan kahvikakussa "vastustusta" koneen pumpulle vai löriseekö kuuma vesi löysän kahvipurun läpi.

Ai-niin. Nyt on puhuttu vain keittimestäsi. Muista, että myös mylly on säädettävä. Entä jos jauhatkin kahvin yhtä pykälää hienommaksi? Tai yhtä pykälää karkeammaksi, mutta yrität tunkea kahvaan enemmän kahvia ja ehkä vähän tampatakin, entä jos...

Kuten huomaat, sinulla on tässä muutama "liikkuva osa", joita joudut kokeilemaan. Oikea kombinaatio on se, jolla saat espressoa, mikä miellyttää sinua. Se on ainoa asia , millä on väliä.
             
Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: beginner - Marraskuu 29, 2011, 22:30:08 ip
Vau, kiitos kaikille tyhjentävistä vastauksista! Ja en nytkään jauhanut kuin sen minimimäärän mitä tuon myllyn asetuksiin pysty laittamaan. Kyllä näillä ohjeilla jo aika pitkälle pääsee!
Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 30, 2011, 08:31:11 ap
Keittimessä taisi olla painekahva? Taitaa WDT tällöin vaikuttaa ±0 lopputulokseen.

Ai siinä onkin painekahva, ok  :D. No sitten vaan poraa ja dremeliä käteen ja painehärdellit pois  ;D
Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: beginner - Marraskuu 30, 2011, 15:54:15 ip
Ai siinä onkin painekahva, ok  :D.
Tämä paha? ;D
Lainaus
No sitten vaan poraa ja dremeliä käteen ja painehärdellit pois  ;D
Eli?
Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: linker - Marraskuu 30, 2011, 16:21:43 ip
En poraisi painekahvasta mitään pois. Muu kone on kaiken järjen mukaan suunniteltu/ motoitettu toimimaan yhdessä
sen painekahvan kanssa.

Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: cartman - Marraskuu 30, 2011, 16:27:33 ip
Tämä paha? ;DEli?

Nyt jäitä hattuun ja rupea hommiin. Olet ostanut laitteen, opettele nyt käyttämään sitä.

Tuo painekahva tarkoittaa mekanismia, joka on nykyisin hyvin yleinen kevyemmän pään keittimissä. Kahvassa on pieni reikä, joka vastustaa veden virtausta. Virtauksen vastustus ei siis synny pelkästään tiukasta kahvikakusta, vaan myös kahvasta itsestään. Painekahva on sallivampi jauhatuksen ja tamppauksen suhteen. Se antaa siis aloittelijalle (tai laiskalle...) paljon anteeksi. Se antaa myös papujen tuoreudelle anteeksi. Vastapainoksi se vähentää käyttäjän mahdollisuutta kontrolloida uuttoa. Tämä on tietysti tarkoituskin, moni käyttäjä haluaa pelkästään kupin espressoa - ja siinä kaikki. Mutta painekahva ei myöskään anna mahdollisuutta ottaa pavuista "kaikkea irti". Painekahva hieman tasapäistää kahvia. Olen itse kuvannut, että painekahvan kahvista puuttuu se viimeinen "raikkaus".

Siis painekahva helpottaa OK juoman valmistamista, mutta sillä ei saavuta huipputasoa. Tosin ei sillä myöskään tule helposti epäonnistumisia.

Tuo Dremel-kommentti tarkoitti sitä, että voit lähteä leikkimään metallisorvaajaa ja poistaa poraamis-/sahaamis-/hiomismenetelmällä painekahva-ominaisuuden omasta kahvastasi. Kannattaa varmistaa etukäteen, että varaosakaupasta saa uuden ehjän kahvan tilalle (ja mihin hintaan!), jos metallimiehen työ vahingossa pilaa koko kahvan. Ja totta kai koko koneen takuu + muu kuluttajansuoja loppuu siihen paikkaan.

Mutta tosiaan, sinä olet ostanut ensimmäisen koneesi. Opettele nyt ensin kävelemään ja sitten vasta juoksemaan. Eli, opettele nykyinen koneesi ja myllysi, tule sinuiksi niiden kanssa. Opit tuntemaan papujen käyttäytymistä ja jauhamisen karkeuden merkitystä. Keskity nyt sopivan jauhamiskarkeuden ja uuton "tiukkuuden" löytämiseen. Painekahvallinen, hyvälaatuinen thermoblock-keitin ja Krupsin mylly on helppo tapa kokeilla espresson valmistusta. Tällä tavoin saat kahvia, jonka laatu ylittää suurimman osan tämän valtakunnan kahviloiden espressoista. Ihan hyvä tilanne siis. Jos tämä riittää sinulle, niin hyvä juttu. Jos espresson valmistamisen kärpänen iskee, niin sitten on helppo jatkaa harrastustaan eteenpäin.
     

Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: cartman - Marraskuu 30, 2011, 16:33:02 ip
En poraisi painekahvasta mitään pois. Muu kone on kaiken järjen mukaan suunniteltu/ motoitettu toimimaan yhdessä
sen painekahvan kanssa.

Jeps, tasan tarkkaan näin. Tokihan kone toimii "porattunakin", mutta vastuu pumpun ja muun laitteiston kestävyydestä siirtyy poraajalle. Vanhoissa Krupseissa oli irralliset "crematic" -painelevyt. Niissä oli reikä, joka oli suljettu jousella. Jousi antoi periksi about 9 atm:n kohdalla, minkä jälkeen "painekahva" antoi kahvin valua kuppiin. Aika näppärää. Näppärää erityisesti siksi, että levyt olivat irrallisia varusteita. Klick-klack, eikä painekahvaa enää ollut.

Sinun kommenttisi "kaiken järjen mukaan suunniteltu/mitoitettu toimimaan yhdessä" kuulostaa varsin pätevältä, kun ottaa huomioon, että nykyinen painekahva on kiinteä, ei siis irroitettava, kuten ennen. Joku syy tähänkin on. Onko se kustannushyöty vai sinun mainitsemasi tekninen syy, en tiedä.
                 
Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: beginner - Marraskuu 30, 2011, 20:10:00 ip
Nyt jäitä hattuun ja rupea hommiin. Olet ostanut laitteen, opettele nyt käyttämään sitä.
Näin teen, eikä kyllä käynyt mielessäkään porata yhtään mitään :D
Lainaus
Tuo painekahva tarkoittaa mekanismia, joka on nykyisin hyvin yleinen kevyemmän pään keittimissä.......
Ja taas opin jotain uutta ;)
Lainaus
Mutta tosiaan, sinä olet ostanut ensimmäisen koneesi. Opettele nyt ensin kävelemään ja sitten vasta juoksemaan......
Jep jep, ihan mielenkiinnosta vaan kyselin ja ihmettelin..
Lainaus
Jos tämä riittää sinulle, niin hyvä juttu.
Vielä ainakin toistaiseksi! Treeniähän tämä vain vaatii.
Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: Tuomas - Joulukuu 01, 2011, 22:50:31 ip
Lainaus käyttäjältä: beginner
Näin teen, eikä kyllä käynyt mielessäkään porata yhtään mitään Treeniähän tämä vain vaatii.

Juu, älä poraa mitään pois. Krups ei ole tarpeeksi laadukas tuottaakseen hyvää kahvia ilman painekahvaa.

Itse olen pärjännyt Krupsilla 5240  malli, jo kaksi vuotta. Sama kuin sinun keittimesi espresso-osio. Krupsiin saa ihan hyvin varaosia, älä siis säiky, jos jotain hajoaa. Ole varovainen vaahdotuspään liitinten kanssa. Itselläni se hajosi heti alussa. Nyt on tilauksessa suodatinkahvan suutin, oli jumittunut ja hajosi kun irrotin putsausta varten. Muutoin kone on ollut erittäin hyvä aloitteluvärkki eikä siinä edellämainitun kahden vian lisäksi ole ollut mitään ongelmia.

Putsaa kone säännöllisesti. Ja hanki sen verran tietoa, että keittelen oikean pituiset juomat oikealle kahvimäärälle. Silloin saat enemmänkin kuin espressoa etäisesti muistuttavaa juomaa aikaiseksi.
Itse käytän digitaalivaakaa ja annostelen seuraavasti:
8 g kahvia ja noin 25 ml valmista juomaa
14 g kahvia ja noin 50 ml valmista juomaa.
Eli älä käytä uutossa liikaa vettä, niin saat vahvemman maun.

Tällaisia vinkkejä Krupsille kahden vuoden kokemuksella. Nyt alkaa minulla tosin olla se vaihe, että pitää päivittää sekä mylly että keitin vaativampiin vehkeisiin. En silti noistakaan luovu - hyvää espressoa niillä mielestäni saa ja siksi taidan kantaa ne työpaikalle, vaikka hankkisinkin paremmat värkit kotiin.
Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: McJones - Helmikuu 13, 2012, 09:56:41 ap
Omassa Krupsissa painekahvaominaisuus on sihdissä, joten sen kanssa on ollut helppo vertailla miten hyvä on lopputulos painekahvalla tai ilman. Myllynä oli myös Krupsin tekele, ja minusta se oli enempi rajoittava tekijä painekahvan käytölle kuin itse keittimen mekaniikka. Noilla vehkeillä tarkkuus ja anteeksiantavuus ovat semmoisessa suhteessa, että painekahvallisuus on vahva plussa (IMO). Se tasapäistää, joten ehkä se timangein shotti jää saamatta, mutta toisaalta myös suurimmat pettymykset jäävät pois.
Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: Kasparaittis - Huhtikuu 10, 2012, 12:02:42 ip
Olen tässä muutaman kuukauden ajan jauhanut papuja Zassenhausen myllyllä ja keitellyt niitä mutteripannulla tai tavallisella keittimellä. Nyt kävi niin onnellisesti että suodatinkeitin otti lopputilin, joten edessä keittimen osto. Olen ajatellut yhdistelmäkeitintä. Joko Krups XP2240 tai DeLonghi BCO420 Combi. Kokemuksia/hyviä neuvoja?
Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 10, 2012, 14:22:44 ip
Kannattaa myös miettiä kahta erillistä keitintä. Ymmärtääkseni ei maksa sen enempää kuin yhdistelmäkeitin. Yhdistelmäkeittimen osilla ei taida juuri olla muuta yhteistä kuin sivuseinä ja virtajohto? Toki se on siistimpi keittiön pöydällä.
Otsikko: Vs: Amatööri kyselee viisaammilta.. (täysin turha ostos?)
Kirjoitti: McJones - Huhtikuu 10, 2012, 15:21:17 ip
Oma Wanha combikeitin löysi uuden elämän konttorilta, kun kahvinkeittimien pöytätila alkoi käydä ahtaaksi ja välillä juodaan suodatinkahvia ja välillä essoa. Jos pöytätilaa on, saa erillislaitteilla paremman käyttöergonomia. Jos taas tilasta on tiukkaa, niin combo on ihan ok. Aika peruskeittimiähän nämä on...

Kiusallisintahan on siinä kohtaa kun nälkä alkaa kasvamaan keittimen suhteen. Joudut päivittämään molemmat tai jättämään ylikokoisen kombikeittimen toisen keittimen rinnalle.