Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: Markus - Marraskuu 24, 2011, 18:54:11 ip

Otsikko: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: Markus - Marraskuu 24, 2011, 18:54:11 ip

En ole kummoinen italo-traditionalisti  kahvin suhteen. (Kaikkea muuta) Valmistinkin itselleni cappuccinon laiskasti tuplasatsina, kun koneessa oli nakukahva kiinni. Vaahdotukset ja kaadot sujuivat ihan mukiinmenevästi (hehehehe), maito oli sikäli vaahtoisaa että helpompi on puhua cappuccinosta kuin caffe lattesta. Tovi sitten läjän sinkkucappuccinoja valmistaneena tajusin äkisti, että koon tuplauksen myötä tuotteen estetiikasta katoaa kuitenkin jotain.

En tarkoita ulkonäköä, vaan jotain syvemmällä juoman olemuksessa olevaa asiaa. Huomasin sen myös tuotetta siemaillessani. Hyvää se oli ja pehmeää, ei käy kiistäminen. Mutta jotain siitä mahtavuudesta, jota sisältyy "klassiseen cappuccinoon" taisi kadota. Ja klassisia juomiahan lotaisisi tietysti ilolla kaksi peräkkäin. ;-)

Mikä on se esteettinen taika, joka katoaa kun ne kaksi cappuccinoa laskeekin samaan saaviin?

Johtaakohan tämä siihen että lopulta mulla on Ponte Vecchio Lusso, jolla vetelen juomia, jotka ovat isompia kuin sinkku ja pienempiä kuin tupla?
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: Joona_s - Marraskuu 24, 2011, 19:58:44 ip
Määritelläänpä nyt estetiikka ensin.

En ota kantaa vielä estetiikkaan mutta itsekään en pidä tuplacappuccinosta, en sitten alkuunkaan. Cappuccino sellaisenaan on kelpo esimerkki Pikku prinssi-kirjan "ei mitään poistettavaa, ei mitään lisättävää"-viisaudesta.

Lisäksi tuo huoleton extrashotti-ajatus vaarantaa mielestäni espresson integriteetin. Ei ne pahus niin vaan valu koneesta. Tästä tulee mieleen myös vehtaaminen ristrettojen, lungojen yms. hÖmpötysten kanssa.
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: opheinonen - Heinäkuu 31, 2014, 22:56:29 ip
Vihdoinkin asiaa! Vaan en ymmärrä. Cappucinon klassillinen koostumus on 1/3 espressoa ja 2/3 höyrystettyä ja vaahdotettua maitoa. Kupin koko lienee 150-180 ml. Jos haluaa kupillisen cappucinoa, niin yhdellä 25-30 ml espressolla saa alle desin juotavaa. Mutta tuplalla kupin täyteen. Vai mikä on oikeaoppisen cappucinon valmituksen määritelmä?
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: jekhki - Heinäkuu 31, 2014, 23:18:04 ip
Kyllä minäkin olen aina tuplan (50-60ml) capuun valuttanut. Se on sitten toinen juttu lähenteleekö se minun tiputtama millään lailla sitä täydellisen määrettä. Maidosta tulee aina sellaista kun sattuu tulemaan. Olen surkea vaahdottaja.
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: OskuK - Heinäkuu 31, 2014, 23:45:55 ip
Olen surkea vaahdottaja.

Samat sanat. Pitäisi aina ostaa samaa maitoa, ja vaahdottaa aina sama määrä, niin olisi joku mahdollisuus vakioda toimintaa.
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Elokuu 01, 2014, 09:42:17 ap

Cappucinon klassillinen koostumus on 1/3 espressoa ja 2/3 höyrystettyä ja vaahdotettua maitoa. Kupin koko lienee 150-180 ml. Jos haluaa kupillisen cappucinoa, niin yhdellä 25-30 ml espressolla saa alle desin juotavaa. Mutta tuplalla kupin täyteen. Vai mikä on oikeaoppisen cappucinon valmituksen määritelmä?

Olen kuullut noista kaputsiinon tuplista jo niin monta määritelmää, että ei enää kiinnosta. Joko kahvi tuplana, maito ja kahvi tuplana tai sitten molemmat tuplana on cafe latte. Kansainvälisesti levinnyt amerikkalaistyylinen kapu on silti käytännössä runsasmaitoisempi kuin italialainen ja latte tarkoittaa samassa slangissa että maitoa on vain enemmän.

Itse tykkään itsetekeminäni sekä amerikkalaisesta kapusta, että italaialaisesta. Jos tahtoo enemmän juotavaa, niin madon määrä on amerikkalaisesti reilumpi per kahviannos ja jos vähemmän, niin tuo 1/3 kaikkea (kahvi, vaahto, maito) on oikein hyvä. Molemmat teen aina tuplana, kun ei jaksa erikseen säätää sinkkutekemisiä. Tärkeää on vain tehdä se kahvi eritavalla molempiin versioihin. 1/3 kaikkea suhteessa se kahvin on suhteellisen lähellä hyvää espressoa, kun taas amerikkaversiossa mausta tulee liiankin pyöreän maitoista, jos siitä ei tee aavistuiksen tavanomaista kirkerämpää.
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: jekhki - Tammikuu 04, 2016, 18:07:08 ip
Tässä muutaman kerran joulun alla katsonut vierestä kun seurueessa moni tilaa Cappuccinoa, niin barista on tiputtanut tuplasihdillä kahteen kuppiin espresson, sitten kuitenkin se 120-150 ml kuppi täyteen maitovaahtoa. Eli espresson suhde maitoon on ollut enempikin 1/6 tai enempikin. Ei kait noin laiha kahvi/maitosuhde vastaa edes lattea.

Itse juon tuota hyvin harvakseltaan, mutta kun sitä itse tee, niin about 1/3 teen espressoa ja maitovaahtoa. Se nyt kuitenkin vielä etäisesti maistuu kahvilta.

Mitäs palstan Cappumiehet ja naiset on asiasta mieltä. Voiko jonkun 1/8 suhtella olevan juoman vielä laskea cappucciinoksi? Omasta mielestäni se on jo laiha jppa latteksi.

Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Tammikuu 04, 2016, 18:43:38 ip

Mitäs palstan Cappumiehet ja naiset on asiasta mieltä. Voiko jonkun 1/8 suhtella olevan juoman vielä laskea cappucciinoksi? Omasta mielestäni se on jo laiha jppa latteksi.

"Latte"-niminen juoma on jenkkien keksintöä ja se voi tietty olla ihan mitä tahansa.

Italialaista capuccinoa tuo ei kyllä minusta ole, mutta jenkeistähän toi capuccino/latte kulttuuri ja jako kuitenkin on enimmäkseen otettu tänne. Siellä se capukin voi olla vähän mitä vaan. Ja onkin. Ei noita mikään laki kuitenkaan määrää.
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: vemuli - Tammikuu 04, 2016, 19:53:22 ip
ON.

Tuolta kun hakee nuotit, niin ei voi mennä mittasuhteet pieleen.

http://www.espressoitaliano.org/en/The-Certified-Italian-Cappuccino.html
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: vemuli - Tammikuu 04, 2016, 20:03:45 ip
...niin tuo 1/3 kaikkea (kahvi, vaahto, maito) on oikein hyvä...

MIstä tuo 1:1:1 on oikein lähtöisin? (vs. http://www.espressoitaliano.org/en/The-Certified-Italian-Cappuccino.html)

Itse tykkään sellaisesta paksuhkon maalin kaltaisesta maidosta. Kuppiin kaadettaessa tuollaisesta tavarasta muodostuu n.2cm paksuinen mikrovaahtokerros, jonka alla on sitten maito/espresso -seos. En osaa suhteista saonoa, mutta tuo 1:1:1 ei kyllä oikein toteudu tuolla menetelmällä. Sellaisesta vaahtohötöstä a'la U.S.A en juurikaan tykkää.
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Tammikuu 04, 2016, 20:17:17 ip
MIstä tuo 1:1:1 on oikein lähtöisin?

Italiassa kuullut, mutta siis kaikkiallahn noi vaihtelee ja joka kylässä tehään miten sattuu.
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: Jari - Tammikuu 04, 2016, 21:07:53 ip
"Latte"-niminen juoma on jenkkien keksintöä ja se voi tietty olla ihan mitä tahansa.

Tai oikeastaan, onhan se "latte" ihan italialainen juoma. Kahvia siihen ei kuitenkaan kuulu.  ;)
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: opheinonen - Tammikuu 04, 2016, 21:15:59 ip
Minua kiinostaa kovin italialainen resepti, joten tilasin Has Bean'lta 7g vst-sihdin. Kysymys on myös osaamisesta & taidosta; jos osaa perusasiat, sitten voi kokeilla rajoja.  Rocketin mukana tullut 1 kupin suodattimeen tulee ahtaa min 9g, jotta tamppaus olisi mahdollista. Juon mielelläni 2-3 cappua viikonlopun aamuina, joten koolla on väliä. Seuraavaksi tilaan papuja, mielellään 10% robustaa, loput arabicaa. Ehkä jotain Sisiliasta...
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: jekhki - Tammikuu 04, 2016, 21:41:08 ip
MIstä tuo 1:1:1 on oikein lähtöisin? (vs. http://www.espressoitaliano.org/en/The-Certified-Italian-Cappuccino.html)

Itse tykkään sellaisesta paksuhkon maalin kaltaisesta maidosta. Kuppiin kaadettaessa tuollaisesta tavarasta muodostuu n.2cm paksuinen mikrovaahtokerros, jonka alla on sitten maito/espresso -seos. En osaa suhteista saonoa, mutta tuo 1:1:1 ei kyllä oikein toteudu tuolla menetelmällä. Sellaisesta vaahtohötöstä a'la U.S.A en juurikaan tykkää.

Eli yksi osa kahvia ja neljä osaa maitoa olisi tuon mukaan aikea määrä. Olen aika monessa muussa paikkaa törmännyt perussääntöön, että yksi osa kahvia ja kaksi osaa maitoa. Ok, silloin nuo kuppilat on oikeassa ja minä väärässä.

Jatkan silti tuon väärän !capun juontia koska se on maultaan vieä kahvia, eikä pelkkää maitoa.
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Tammikuu 04, 2016, 21:48:35 ip
Eli yksi osa kahvia ja neljä osaa maitoa olisi tuon mukaan aikea määrä.

Ymmärsinkö oikein, että neljä osaa vaahdotettuna?
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 04, 2016, 22:00:17 ip
Seuraavaksi tilaan papuja, mielellään 10% robustaa, loput arabicaa. Ehkä jotain Sisiliasta...

Ehkä on tullut jo mainittuakin, mutta ole itse sotkottanut Moanaa (http://eiring.fi/moana-pavut-1-kg.html) Pirkanmaan Monsuun malabariin -on hyvin kelvannut cappuihin, kun on otos maanläheisyyttä ja muhevuutta eittämättömän tuoreuden ja hedelmäisyyden mukana. Se, että napolilaispapu on törkeän hintaista, se ei ole minun vikani ;-)
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: vemuli - Tammikuu 04, 2016, 22:44:45 ip
Italiassa kuullut, mutta siis kaikkiallahn noi vaihtelee ja joka kylässä tehään miten sattuu.

Joo, siis itsekin olen tuota suhdetta käyttänyt, mutta en muista mistä sen silloin pongasin?

INEI:n specsit ovat hyvä ja turvallinen lähtökohta espressojuomille. Niissä on käytetty tyypillistä uuttosuhdetta 50%. Itse käytän aina painomittoja tilavuusmittojen sijaan, koska näin tehden uuttosuhteiden hallinta on helpompaa. 7g kahvia tuottaa 14g valmista juomaa, 8g/16g, jne...

 http://www.home-barista.com/tips/brewing-ratios-for-espresso-beverages-t2402.html
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: Toma - Tammikuu 04, 2016, 22:46:23 ip
Olen tätä 1:1:1 'stä kanssa ihmetellyt.
Muistaakseni WBC:n cappuccinon vaahto tulee olla 1cm (0,8-1cm?), ja jos näin niin sit sentti espressoa ja sentti maitoa. Kuitenkin pitäis tarjota 150-180ml kupeissa. Joku mättää.

Itselläni on 150ml ja 170ml kuppeja, kun sinne lasken 30ml espressoa ja vaahdotan maidon päälle niin että vaahtoa jää tuo sentti. Olenko n.1:3:1 suhteilla liikkeellä?
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: vemuli - Tammikuu 04, 2016, 22:54:07 ip
Eli yksi osa kahvia ja neljä osaa maitoa olisi tuon mukaan aikea määrä. Olen aika monessa muussa paikkaa törmännyt perussääntöön, että yksi osa kahvia ja kaksi osaa maitoa. Ok, silloin nuo kuppilat on oikeassa ja minä väärässä.

Jatkan silti tuon väärän !capun juontia koska se on maultaan vieä kahvia, eikä pelkkää maitoa.

Tuo maitomäärähän on jo vaahdotettua, joten varsinaisen maidon määrä on pienempi? Näin ainakin olettaisin.

EDIT: oletin väärin. 100ml maitoa vaahdotettuna 125ml tilavuuteen on oikea määrä
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: vemuli - Tammikuu 04, 2016, 23:04:29 ip
Otankin tästä pienen projektin itselleni ja lähtökohtaisesti yritän pitäytyä näissä INEI:n specseissä, niin espresson kuin cappuccinonkin kohdalla. Myös maidolle on esitetty tietyt vaatimukset. Katsotaan mitä tuleman pitää...
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: opheinonen - Tammikuu 05, 2016, 08:31:44 ap
Ehkä on tullut jo mainittuakin, mutta ole itse sotkottanut Moanaa (http://eiring.fi/moana-pavut-1-kg.html) Pirkanmaan Monsuun malabariin -on hyvin kelvannut cappuihin, kun on otos maanläheisyyttä ja muhevuutta eittämättömän tuoreuden ja hedelmäisyyden mukana. Se, että napolilaispapu on törkeän hintaista, se ei ole minun vikani ;-)

Olenkin joskus ostanut jotakin Eiringiltä. Mites on pavun tuoreus?
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 05, 2016, 15:22:52 ip
Olenkin joskus ostanut jotakin Eiringiltä. Mites on pavun tuoreus?

Pakko kysyä maahantuojalta, itse tilasin viimeksi Saksasta, ja oli vanhaa...
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 05, 2016, 15:42:22 ip
^ Näyttäisi myös Saksasta saavan jo postikulujen kanssa edukkaammin kuin täältä...
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: opheinonen - Tammikuu 05, 2016, 16:42:10 ip
Pakko kysyä maahantuojalta, itse tilasin viimeksi Saksasta, ja oli vanhaa...

Paahdettu lokakuu 2015.
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: Jari - Tammikuu 05, 2016, 17:50:11 ip
Paahdettu lokakuu 2015.

Eli "parasta ennen" -päivään on sentään vielä hyvin aikaa! ;D
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 05, 2016, 18:36:19 ip
Paahdettu lokakuu 2015.

Ei paha.

Tuolta tilasin itse: http://www.espresso-international.de/espresso/
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: opheinonen - Tammikuu 05, 2016, 18:46:39 ip
Eli "parasta ennen" -päivään on sentään vielä hyvin aikaa! ;D

Parasta ennen lokakuu 2017. "Pussissa on erikoisventtiili, joka säilöö kahvin pitkään".
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: jekhki - Tammikuu 05, 2016, 20:08:50 ip
Tänään tein tuollaisen "virallisen" version, eli 25g espressoa ja 100g vaahdotettua maitoa. Oma Cappucciino kuppini IPA Milano kuppi tuli sillä juuri sopivan täyteen. Juoma ei kyllä paljon kahvia muistuttanut. No perään kun heitti tupla espresson, niin helpotti.

Kyllä tuo aika laiha kyllä on tuolla reseptillä
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Tammikuu 05, 2016, 20:15:10 ip

Kyllä tuo aika laiha kyllä on tuolla reseptillä

Itse teen 1:1:1 reseptiinkin sen espresson aavistuksen tiukemman ja "yliuuttuneemman"-tyylisen kuin mitä samasta pavusta espressoon. Siten se vähän tulee kivemmin maidon läpi se maku ja erottuu minusta paremmin sen pavun ominaispiirteet ku espresso-optimissa versiossa.

Jos teen tollasia pitkiä, ni sitten sellasen saa parhaan sellasella ihan liian hitaasti tiputetulla ylipitkällä vähintää keskipaahtosista pavuista valutetulla ristretolla. Samaan tyyliin kun Starbucks tekee capuccinonsa. Siitä tulee sellasta "tummasävyistä" maitoa sillon joka on ihan ok juomaa, vaikka varsinaisen kahvin itsensä maun ystäville sitä on silleen turha suositella.
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: Jari - Tammikuu 05, 2016, 20:19:48 ip
Parasta ennen lokakuu 2017. "Pussissa on erikoisventtiili, joka säilöö kahvin pitkään".

Oho, toivottavasti pojat ovat hoksanneet patentoida moisen erikoisventtiilin! :o ;)

Joskus olen muuten nähnyt jollain foorumilla (täällä tai todnäk. HB:ssä en muista tähän hätään) linkin Italian papuja myyvästä postimyyntifirmasta, joka listasi sivuillaan paahtopäivät (tai ehkä vaihtoehtoisesti saapumispäivät?). Ei kukaan muu satu tietämään, mistä firmasta on kyse? Kyllä siitä kai voisi olla jollekin iloa...
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: Jari - Tammikuu 05, 2016, 22:21:31 ip
Paahdettu lokakuu 2015.
Ei paha.

Jäihän tuosta Osku vahingossa hymiö pois, jäihän?  ;)
3kk vanhasta (tai edes yli kuukauden vanhasta paahdosta) ei kannata maksaa mitään.
Nykyisin niin helposti saa tuoretta paahtoa.... jnejne...

Eikös sellaista tummaa paahtoa saa myös ainakin Kaffalta ja Cafetorialta? En ole kyllä ihan varma, kun kumpikaan ei ole viime vuosina ollut ihan ylimmäisiä suosikkejani.
Kaffan kesäkahviblendi oli kyllä (vaikkakin pakon edessä ostettuna) kerrassaan positiivinen marjayllätys. Jopa niin postitiivinen yllätys, että taisin jopa muokata käsitystäni Kaffasta paljon aikaisempaa parempaan suuntaan.
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 05, 2016, 23:54:11 ip
No ei toi 3 kk paha ole minustakaan italopaahdoksi. Riippuu miten varastoitu mutta joskus nuo kyllä kestävät aikaa, etenkin jos robustaa on seassa.
Italialaiset taitaa hyvin tummat paahdot, joten ostan niitä mielummin itsekin. Mutta fakta tosiaan että 3 kk vanha kilon pussi mitä tahansa kahvia on kyllä riskiostos.
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: Jari - Tammikuu 06, 2016, 00:54:58 ap
Mutta fakta tosiaan että 3 kk vanha kilon pussi mitä tahansa kahvia on kyllä riskiostos.

Pelottava ajatuskin. Minulla menee vuosien taakse kun viimeksi sellaista olen omaa koneeseeni laittanut. Oli jopa täysin eri keitin kuin tämä nykyinen...  ;)

Mutta ei tästä tietenkään sen suurempaa väittelyä kannata aloittaa. Jokaisen oma maku on melko lailla henkilökohtainen.  ;)
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: jekhki - Tammikuu 06, 2016, 13:53:17 ip
Minulla on välissä 3kk vanhaa papua, josta saa kyllä ihan juotavaa kahvia. Heti tuoreeltaan kun laittaa pakastimeen -20 asteeseen, niin ihan juotavana pysyy. Toki sen jo huomaa, ettei papu ihan tuore ole, mutta ei se mikään juomakelvoton ole kun heti DHL kuskin kädestä laittaa lähetyksen pakastimeen.
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: jekhki - Tammikuu 06, 2016, 20:56:16 ip
Tässä katsellut vaahdotusvideoita, että oppisin vihdoin vaahdottamaan hieman paremmin vaikka en itse maitokahveja juurikaan juo. Vieraat kuitenkin melkein aina pyytävät cappucciinon kun näkevät koneen.

Noissa kaikissa videoissa joissa jotain on mainittu maidon suhtedsta kahviin on kyllä tuo 1 osa kahvia ja kaksi osaa maitoa. Maito joko suoraan vaahtona, tai siten, että kuumaa maitoa yksi osa ja sellaista vahvaa vaahtoa yksi osa.

Kyllä tuo vahvempi malli on omaan suuhunikin parempi.

https://youtu.be/ddCsyIyY1r8
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Tammikuu 07, 2016, 10:07:40 ap
Minulla on välissä 3kk vanhaa papua, josta saa kyllä ihan juotavaa kahvia. Heti tuoreeltaan kun laittaa pakastimeen -20 asteeseen, niin ihan juotavana pysyy.

Tuoreeltaan heti pastettu 3kk vanha papu nyt on ihan totaalisen eriasia kuin huoneenlämmössä ollut. Jari tuskin viittasi pakastettuun papuun.
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: hsm - Tammikuu 07, 2016, 11:02:00 ap
"Joskus olen muuten nähnyt jollain foorumilla (täällä tai todnäk. HB:ssä en muista tähän hätään) linkin Italian papuja myyvästä postimyyntifirmasta, joka listasi sivuillaan paahtopäivät (tai ehkä vaihtoehtoisesti saapumispäivät?). Ei kukaan muu satu tietämään, mistä firmasta on kyse? Kyllä siitä kai voisi olla jollekin iloa..."

http://www.kaffeezentrale.de ilmoittaa "MHD 10.2017". Siitä sitten 2 vuotta pois. Tuntuu pitävän yhtä pakettimerkintöjen kanssa.
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 07, 2016, 12:11:35 ip
^ Tuo on kyllä ihan pätevän oloinen kauppa. Postikulutkin varsin asialliset.
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 07, 2016, 12:43:25 ip
"Joskus olen muuten nähnyt jollain foorumilla (täällä tai todnäk. HB:ssä en muista tähän hätään) linkin Italian papuja myyvästä postimyyntifirmasta, joka listasi sivuillaan paahtopäivät (tai ehkä vaihtoehtoisesti saapumispäivät?). Ei kukaan muu satu tietämään, mistä firmasta on kyse? Kyllä siitä kai voisi olla jollekin iloa..."

http://www.kaffeezentrale.de ilmoittaa "MHD 10.2017". Siitä sitten 2 vuotta pois. Tuntuu pitävän yhtä pakettimerkintöjen kanssa.

Ööh, arvoin tuolta Kimbon. Missä tuo päiväys?

http://www.kaffeezentrale.de/kaffeemarken/kimbo-espresso/kimbo-extreme-espresso-kaffee-1-kg.html

Edith: löysin ;-)  "MHD 01.2017"
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: opheinonen - Elokuu 24, 2016, 10:56:37 ap
Käväisi eilen tutustumassa Turussa sijaitsevaan Sergio's nimiseen italiaanoravintolaan. Kahvin keittäjä laittoi sinkku espresson 6-7 g pavuista. Tamppaus Mazzerin myllyssä kiinteästi olevalla tampperilla. (Suodatinpidike laitettiin tampperin alle ja pidikettä nostamalla tamppaus). Arvioisin noin 1-2 kg painolla. Uutosaika noin 20 s ja ihan juotavaa kahvuia saatiin aikaiseksi. Cappu tehdään sinkku espressosta. Pavut tulevat keski-Italiasta noin 3 kk välein. Voisi myydä kilon pussin 20€:lla. Lupasin palata asiaan.
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Elokuu 24, 2016, 12:02:34 ip

Cappu tehdään sinkku espressosta.

Edelleenkin. Onko sillä väliä kummasta se tehdään, kunhan maidon ja kahvin suhde on sama? Jos tekee tupla espresson ja laittaa tuplasti maitoa, niin mikä ero?
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: Toma - Elokuu 24, 2016, 14:32:41 ip
Teoriassa kai ei. Mut mun mielestä käytännössä on isokin ero.

Baristakisoissahan nää tehdään muistaakseni sinkkuihin, 150-180ml kuppeihin ja sentin huppu.
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: Jari - Elokuu 24, 2016, 14:59:04 ip
Minun näkemykseni mukaan olennaista ei ole maidon ja kahvin suhde itseisarvona, vaan se että tuote maistuu lähtökohdat huomioiden mahdollisimman hyvältä. Tummempien paahtojen kanssa tuplaesso standardimaitoannokseen tuottaa toisinaan karmean makuisen cappun. Silloin sinkkucappu saattaa toimia paremmin (tuskin silloinkaan välttämättä hyvältä maistuu, mutta toivottavasti siedettävämmältä). Vaaleat paahdot taas jäävät melko helposti maidon jalkoihin, jolloin tupla on lähes pakollinen, ellei sitten kokonaan jätetä maitoa pois... Makuasioita, makuasioita...
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: Joona_s - Elokuu 24, 2016, 15:01:20 ip
Edelleenkin. Onko sillä väliä kummasta se tehdään, kunhan maidon ja kahvin suhde on sama? Jos tekee tupla espresson ja laittaa tuplasti maitoa, niin mikä ero?

Et siis näe esim. Granden ja trentan välillä eroa? ::) (https://cdn3.vox-cdn.com/thumbor/XqvYT0opDLWzDia409ESOceXkp8=/0x2:528x299/1600x900/cdn0.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/39220752/starbucks-coffee-cups-sizes-tall-grande-venti-trenta.0.jpg)

toma: Nykyäänhän toi on korvattu ns. milk coursella, jossa on vaan yksi espresso ja jokin määrä maitoa. Toi alkuperänen on kyllä silti imo paras juoma. Gibraltaritkin on kyllä hyviä..
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Elokuu 24, 2016, 17:06:42 ip
Minun näkemykseni mukaan olennaista ei ole maidon ja kahvin suhde itseisarvona, vaan se että tuote maistuu lähtökohdat huomioiden mahdollisimman hyvältä.

Nimenomaan täsan näin. Se oikea suhde on etsittävä joka pavulle. Lisäksi samaa papuakin voi tehdä vähän erilailla ja sen mukaan se optimaalinen maitosuhde löytyy aina.

Lähinnä häen sitä, että se optimaalinen suhde (makuasia toki) on aina olemassa. On järjetöntä alkaa kinata pitääkö hyvä kapu tehdä sinkkuun vai tuplaan, kun kyse on nimenomaan siitä kuinka paljon sitä kahvia tahtoo juoda.
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Elokuu 24, 2016, 17:08:24 ip
Et siis näe esim. Granden ja trentan välillä eroa?

En tiedä pitääkö Starbuksi kahvin ja maidon suhteen kokoajan samana, mutta siis JOS pitää, niin nimenomaan minusta sinkku/tupla preferenssissä on kyse siitä kuinka paljon sitä juomaa tahtoo juoda.. tai ainakin siis pitäisi olla. En näe etäistkään järkeä laittaa siihen kahviin koskaan mitään muuta määrää maitoa, kuin mikä on maun kannalta paras.
Otsikko: Vs: Cappuccinon estetiikka, onko koolla väliä?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Elokuu 24, 2016, 17:13:23 ip
Teoriassa kai ei. Mut mun mielestä käytännössä on isokin ero.

Käytännössä pitää toki hakea se oma mukavuusalue. Itse teen aina vain tuplaespressoja ja niistä tulee oikein kiva määrä juotavaa kapua. Jos sitten joutuisin tekemään sinkkuja, niin en kyllä keksi etäistäkään järkeä kaataa siihen samaa maitomäärää kuin tuplalle oli parasta. Vaikka se kuppi olisi iso. Hankitaan pienempi kuppi tai sitten kärsitään mielummin liian isosta kupista kuin liian laimesta kahvista.

Lainaus
Baristakisoissahan nää tehdään muistaakseni sinkkuihin, 150-180ml kuppeihin ja sentin huppu.

Jos kupin koko on fiksattu, niin silloin heittäsin vaikka osan espressosta harakoille, jotta juoman maku olisi mahdollisimamn hyvä. Se on tietysti miksi kukin näitä juttuja tekee. Jos esteettinen kuppi on se juttu, niin sitten sinne voi minun puolestani laittaa vaikka kaakaota sen kahvin sijasta.