Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: japa - Kesäkuu 27, 2007, 18:06:00 ip

Otsikko: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: japa - Kesäkuu 27, 2007, 18:06:00 ip
Hankin nakukahvan silviaani koska ajattelin sen kautta voivani analysoida kahvin tekoa hieman tarkemmin. Niin ja onhan se ihan kivan näköinenkin :).
Kuusi annosta kahvia tehtynä ja joka kerran tuo nakukahvani roiskii. Jostain tulee ohuen ohut suihku, jota ei silmin huomaa muusta kuin että shotin tekemisen jälkeen jossain päin näkyy pieniä kahvipisaroita. Hieman samantapainen tilanne kuin mitä kuvaillaan tässä linkissä:
http://www.home-barista.com/naked-extraction.html#_systemMeltdown

Toisin kuin linkin tekstissä, jossa pyrittiin kanavotumiseen, tein parhaani, jotta shotti onnistuisi. Hämmensin jopa purut hammastikulla, jottei joukossa olisi paakkuja. Tämän jälkeen tamppasin huolellisesti, kovaa ja tasaisesti. puruja n. 16 grammaa, tuloksena hieman päälle 90cl espressoa (ts. jauhatus voisi olla karvan verran hienompaa).

Veikkauksia siitä mistä voisi alkaa etsimään ongelman syytä?
Mitä kannattaisi kokeilla? Onko tuo roiskiminen normaalia, vai olenko harvinaisen lahjakas tunari joka onnistuu epäonnistumaan joka kerta?
Otsikko: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: Teme - Kesäkuu 27, 2007, 19:34:17 ip
Lainaus käyttäjältä: japa
Hämmensin jopa purut hammastikulla, jottei joukossa olisi paakkuja.

Hammastikkukin voi olla aika paksu ja itse asiassa jopa lisätä kanavoitumista jos siihen kahvikakkuun jää "uria". Tikkujen ja neulojen sijasta voisi kokeilla yksinkertaisesti vain kopauttaa kahvaa kerran kevyesti tasoa vasten (tai kämmenpohjalla hiukan taputtaa portafiltterin reunaa) kerran ennen tasoitusta. Näin saa "tyhjät", eli paakkuuntumisen aiheuttamat onkalot ainakin suurimmaksi osaksi pois.  

Lainaus käyttäjältä: japa
tuloksena hieman päälle 90cl espressoa (ts. jauhatus voisi olla karvan verran hienompaa).

Tarkoitat varmaankin 90 ml? Lähes litra on jo aika iso espresso  :wink: Itse tykkään yleensä noin 40 ml tupla ristretosta tai 50 ml normaalista tuplasta.

Lainaus käyttäjältä: japa
Veikkauksia siitä mistä voisi alkaa etsimään ongelman syytä?
Mitä kannattaisi kokeilla? Onko tuo roiskiminen normaalia, vai olenko harvinaisen lahjakas tunari joka onnistuu epäonnistumaan joka kerta?

Oma kokemukseni on että kanavoitumista esiintyy vähemmän kun kahvi on tuoretta tai(/ja) kun jauhatus on hienompi (ja annos vastaavasti pienempi). Yliannostus lisää kanavoitumista kun kahvilla ei ole riittävästi tilaa paisua/turvota filtterissä. Joihinkin filttereihin 16 grammaakin voi olla liikaa...

T. Teme
Otsikko: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: japa - Kesäkuu 28, 2007, 08:04:27 ap
Lainaus käyttäjältä: Teme

Hammastikkukin voi olla aika paksu ja itse asiassa jopa lisätä kanavoitumista jos siihen kahvikakkuun jää "uria". Tikkujen ja neulojen sijasta voisi kokeilla yksinkertaisesti vain kopauttaa kahvaa kerran kevyesti tasoa vasten (tai kämmenpohjalla hiukan taputtaa portafiltterin reunaa) kerran ennen tasoitusta. Näin saa "tyhjät", eli paakkuuntumisen aiheuttamat onkalot ainakin suurimmaksi osaksi pois.  

Itse asiassa, kun kahvassa on n. 2/3 puruista, heiluttelen kahvaa, jotta paakut tasoittuvat. Nyt tein samassa vaiheessa ennen heiluttelua sekoituksen, tällä kertaa pakastinpussin sulkijalla (ohutta siis on).

Tein siinä mielessä virheen, että muutin liian montaa asiaa kerralla: vaihdoin korin LM:n tupla koriin. Sinne n. 14-16grammaa puruja (vaaka näyttää 2 gramman tarkkuudella). Koriin menee normaalisti 18-20 grammaa, jolloin uuton jälkeen kakussa ottaa yleensä suihkusihtiin (vai mikä se oli) kiinni. Ongelmana tuon LM:n korin kanssa on se, että 58mm tampperilla on hankala tampata liian pieniä annoksia: Korin reunassa olevien uurteiden kohdasta alaspäin, kori on kapeampi kuin 58mm. Niinpä nyt tamppaus jäi varsin kevyeksi.

Tuloksena n.65ml (ei siis cl :) ) espressoa 25 sekunnissa. Uuton aikana useampia pieniä suihkuja. Yhden tunsin kämmenessä ja parin muun jäljet näkyivät laitteen kyljessä. Uuton jälkeen kakun pinnassa ei kuitenkaan näkynyt mitään selkeitä kanavoitumisen merkkejä, reikiä tms. Pinta oli varsin tasaisensti turvonnut ja eheän oloinen.

Kahvin pitäisi olla tuoretta, tullut muutama päivä takaperin hasbeanista (http://www.hasbean.co.uk), paahtopäivä alle viikko taaksepäin. Ja jauhatus siis suoraan kahvaan.

Muistan jollain kahviaiheisella sivustolla kohdanneeni lauseen: "are you anal enough for good coffee?" Täytyy sanoa, että nyt välillä hieman epäilyttää...

Nakukahva on sinänsä kiva.  Kahvin uuttuminen nakukahvalla on jotenkin visuaalisesti paljon miellyttävämpää. Häiritsee vain tuo syntyvä ylimääräinen sotku. Niin ja tietysti tieto lisää tuskaa: Ilman nakukahvaa olisin varmasti tyytyväinen tampauksiini ja annoksiin yms. kun kaikki pikku suihkut olisivat piilossa....
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: Teme - Kesäkuu 28, 2007, 08:30:14 ap
LM:n tupla ei ole filttereistä se kaikista helpoin esim juuri tuon muotonsa takia. Siihen kuitenkin mahtuu helposti isompikin annos, esim 18 grammaa, ilman että kanavoituminen on ongelma yliannostuksesta johtuen. Koska 65ml on vieläkin hiukan pitkä tuplaksi, voisit kokeilla pitää jauhatuksen samana ja lisätä hiukan annoksen kokoa.

Korkea uuttopaine on luonnollisesti asia joka aiheuttaa ongelmia ja useimmat koneet on tehtaalta säädetty tuonne 11-12 barin tuntumaan. Oletko mitannut uuttopaineet omasta koneestasi? Uusimmissa Silvioissa tuo uuttopaine on säädettävissä...

T. Teme
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: japa - Kesäkuu 28, 2007, 09:49:17 ap

Edit: viesti palautettu selaimen välimuistista

Olen yrittänyt siirtyä pienempään annoskokoon, lähelle 14 grammaa Annoksen koko (http://www.ristretto.fi/foorumi/posts/list/126.page) -keskustelusäikeen innoittamana. (Löysin aiheen hakusanalla kanavoituminen). sanomana tuossa oli: "pienempi annos kahvia hienommalla jauhatuksella antaa helpommin tasaisen uuton. Isompi annos karkeammalla jauhatuksella kanavoituu huomattavan paljon helpommin." Lisäksi siinä viitattiin toisiin säikeisiin, joissa oli mielenkiintoista keskustelua annoksen koosta ja minulle jäi niistä se käsitys, että on maun puolesta parempi annostella lähemmäksi 14 grammaa kuin yli. Niin ja meneehän sitä kahviakin lähes 25% vähemmän verrattuna n.18 gramman annoksiin :) .

Uuttopaineen mittasin eilen puhdistuksen yhteydessä. Käytin menetelmää, jossa mitataan ylipaineventtiilin kautta palaavan nesteen määrä ja katsotaan taulukosta mikä paine vastaa tuota nestemäärää. Tuloksena oli 134 grammaa nestettä puolessa minuutissa, eli n. 270gr (eli 270ml) minuutissa. Silviassa on käsitykseni mukaan Ulka E5 pumppu ja sen käyrä on yritetty liittää tähän viestiin. Kuvan perusteella paine on jotain n.7-10 baria (keskikäyrän mukaan jopa alle 9bar!), ellei minulla sitten ole aivan poikkeava yksilö. Itsekin olen lukenut erinäisistä keskusteluista tuosta 11-12 barin paineista ja sen takia olinkin hieman yllättynyt saamastani tuloksesta.
Kuva/käyrä löytyy myös täältä http://www.ulka.it/eng/img/inggraE/E5_1.gif
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: akallio - Kesäkuu 28, 2007, 13:11:42 ip
Pienempi (tai "oikea") annoskoko tuottaa makeampia shotteja, ja on minusta erityisesti paikallaan hapokkaita papuja käytettäessä. Tästä todisteena pitää kertoa toissapäiväinen onnettomuus. Minulla oli tuoreena pakastettua vaaleahkoa Yirgacheffea pakastimessa. Siellä oli kuitenkin myös joskus hyvin kauan aikaa sitten pakastettua Presidenttiä (yllätysvieraiden aiheuttamia äärimmäisiä hätätilanteita varten), ja otin vahingossa väärän rasian. Shottia tehdessä ihmettelin että olipa pavut ehtineet jo mennä huonoksi kun niistä ei ollut kunnon uuttoa synnyttämään millään. Itse kahvi oli kuitenkin ihan mukiinmenevä. Samaa hedelmäisyyttä kuin Yirgissa, mutta paljon paljon latteampi. Se ei kuitenkaan aluksi ihmetyttänyt kun uuttokin näytti niin lattealta. Kun sitten myöhemmin tiirailin papuja vähän paremmassa valossa, niin tajusin että olivat turhankin vaalean näköisiä...

Eipä olisi vielä jonkun aikaa sitten uskonut, että Presidentistä voi tehdä shotin joka ei ole aivan kauheata myrkkyä! Itse pistäisin tuon pienen annoskoon ja tasan 9 barin uuttopaineen piikkiin. Ennen kun tein yliannostuksia ylipaineella niin jo Yirg meni myrkyksi, eli tämä olisi ollut jotain aivan kauheata.

Tänään ajattelin ottaa sen oikean rasian pakkasesta. Viimeksi kun sitä uutin niin tuli aika mainiota, aprikoosi maistui oikein selvästi. Toivottavasti eivät ihan huonoksi ole menneet parin viikon pakastuksen aikana.
Otsikko: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: japa - Kesäkuu 29, 2007, 08:50:49 ap
Väliaikatuloksia:

LM kori 20 gramman annoksella (aivan täysi), kovasti tampattu, n.50ml uutto (jäi hieman lyhyeksi): Melkein suihkuton
Nakukahvan mukana tullut, liekö ranchilion oma kori, 14-16 gramman annos, kori hyvin vajaa. Korin muodosta johtuen kuitenkin kova tamppaus oli mahdollista. Purut huomattavasti hienompana kuin LM:llä (enemmän reikiä pohjassa, vaatii hienompaa jauhatusta kuin LM samalla annoksella): Melkein suihkuton.

Tuolla Ranchilion nakukahvan mukana tulleella korilla uutetun annoksen krema oli aika nopeasti katoava ja heikko. Voisiko kori vaikuttaa vai onkohan kyse jostain muista osatekijöistä?

Joka tapauksessa oma hätäinen johtopäätökseni on se, että nakukahva vaatii kovan tamppauksen ja tamppaustekniikkaan pitää panostaa. Tykkään tuosta LM:n korista, mutta 20 grammaa kerta verrattuna 14 grammaan tulee pidemmän päälle kalliiksi. Toisaalta en viitsisi hankkia 57mm tampperia, nekin on kalliita.

Mistä saa halvimmalla LM reunuksettoman (ridgeless) korin? www.espressoparts.com (tms.) jenkkilässä myy tuommoista, mutta postimaksuja tulisi n.40 taalaa!
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: Sammy - Kesäkuu 29, 2007, 10:49:13 ap
Miten uuttopaineen voi mitata? Itselläni on Giotto Premium ja epäilen, että uuttopaine saattaa olla hieman yläkanttiin.
Hyviä ehdotuksia?
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: jiitee - Kesäkuu 29, 2007, 11:10:20 ap
Sellaisen voi joko ostaa valmina (näitä löytyy useista nettikaupoista), tai sitten voi rakentaa (http://www.home-barista.com/forums/building-a-portafilter-pressure-gauge-t4254.html) oman virityksen jonka tarvittaessa sitten vaihtaa portafiltterin nokan paikalle.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: japa - Kesäkuu 30, 2007, 12:28:16 ip
Nyt oli hirveä määrä suihkulähteitä. Kahvia roiskui joka puolelle, ja paljon.
Uuton jälkeen, kun olen heittänyt vanhan kiekon pois, minulla on tapana laskea hieman vettä filtterin läpi, jotta suihkusihtiin tarttuneet kahvit lähtevät pois. Samalla tulee hieman huuhtastua itse portafiltteri/kori.
Tänään tuossa huuhtaisussa kävi jotain, joka pisti miettimään, että ehkä sittenkin olen täysin hakoteillä siinä mikä noita suihkuja aiheuttaa.

Kun laskin vettä, niin silloinkin noita suihkuja tuli useita. Korin pohjalla oli mutama kahvinpuru, ei siis edes niin paljoa, että koko pohja peittyisi. Ei silloin voida puhua kanavoitumisesta. Sen sijaan näytti siltä, että suihku syntyi, kun sopivan kokoinen ja muotoinen kahvinpuru sattui jäämään korin suodatusreikään. Toisin sanoen, suihkujen syntyminen onkin enemmän kiinni siitä minkämuotoisia kahvipuruja myllystä tulee ja kuinka ne sattuvat osumaan korin pohjan reikiin! Näin ollen on ymmärrettävää myös se, miksi hienompi jauhatus aiheuttaa vähemmän suihkuja: puru-partikkeleiden koko on pienempi, eivätkä ne onnistu tukkimaan korin reikiä niin hyvin.

Ts. pitää tehdä joko tosi karkeata, jolloin purut eivät mahdu reikiin ensinkään tai sitten riittävän hienoa, jotta purun ja kokoero on riittävän suuri.

Pahus vaan, että LM:n korilla tulee paljon paremman näköinen krema, mutta se ilmeisesti vaatii juuri vääränkokoisen jauhatuksen ja tuloksena hirveä määrä suihkuja. Ellen sitten saa jostain hankittua LM ridgeless versiota, jolloin voin pienetää ja hienontaa purujen määrää.

Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: Teme - Kesäkuu 30, 2007, 13:30:17 ip
Itse uskon että uuton aikana tapahtuva roiskiminen ei johdu filtterin reikiin juuttuneista puruista vaan tasoitustekniikasta (=distribution). Vesihän etsii reitin joka tarjoaa pienimmän vastuksen ja kun uuton aikana esiintyy kanavoitumista, on tämä kanava se reitti. Filtterin reiässä oleva puruhan varmaankin tarjoaisi enemmän vastusta kuin avoin reikä?

Tuota sileäsivuista tuplaa (joka ei ole LM:n valmistama vaikka sillä nimellä yleensä kulkeekin) voisi Euroopassa yrittää kysellä esim esw.nl:n tai happydonkey.co.uk:n kautta. Itselläni on tuon "LM" sileän filtterin lisäksi Ascason valmistama hiukan syvempi sileäsivuinen tupla johon mahtuu 18 gramman annos mukavasti (LM tuntuu toimivan hyvin 16-17 gramman annoksella). Ascason filtteriä kuitenkin käytän äärimmäisen harvoin.

Itse olen myös huomannut, että pienempi annos ja hienompi jauhatus = vähemmän cremaa ja shotin hiukan ohuempi koostumus. Makukin on hiukan erilainen ja joiltakin osin jopa miellyttävämpi (esim 16g vs 18g).

T. Teme
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: japa - Heinäkuu 02, 2007, 08:18:44 ap
Lainaus käyttäjältä: Teme
Itse uskon että uuton aikana tapahtuva roiskiminen ei johdu filtterin reikiin juuttuneista puruista vaan tasoitustekniikasta (=distribution). Vesihän etsii reitin joka tarjoaa pienimmän vastuksen ja kun uuton aikana esiintyy kanavoitumista, on tämä kanava se reitti. Filtterin reiässä oleva puruhan varmaankin tarjoaisi enemmän vastusta kuin avoin reikä?


Kun tukit hitaasti vettä valuttavan puutarhaletkun pään peukalolla tms. siten, että vedelle jää vain pieni aukko, tulee vesi tästä pienestä aukosta aika kovana suihkuna. Uskon, että tässä on kyseessä samankaltaisesta ilmiöstä. Puru ei tuki reikää kokonaan, mutta pienentää veden käytössä olevan aukon pinta-alaa siinämäärin, että vesi tulee ohuena ja voimakkaana suihkuna. Laitoin esimerkin youtubeen. Laatu tietysti kärsi samalla. Videosta saattaa huomata erinäisiä suihkauksia.

http://youtube.com/watch?v=UteWBJYNtxs


Tähän lopuksi vielä yksittäinen ruutu kyseisestä videosta, muutamalla tarkentavalla nuolella varustettuna. Ja kyse oli siis shotin jälkeisestä huuhtelusta, jolla päästetään suihkusihtiin jäänneet purut pois.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 02, 2007, 09:53:51 ap
Tuossa tyhjillään juoksuttamisessahan kaikki vedenpaine kohdistuu suoraan filtteriin, kun uutossa sen paineen ottaa ensin vastaan se kahvikakku. Jos uutossa tapahtuu sitä ruiskimista niin olettaisin että tällöin vesi on päässyt jotain kautta suoraan siihen filtterin pintaan ilman että kahvimassa on sen menoa hidastanut ja tällöin se voi ruiskia kuten tuossa tyhjillään.

Videon otsikko "Naked portafilter channeling w/o coffee" on muuten hieman "harhaanjohtava", sillä kanavoitumista ei voi oikein tapahtua ilman sitä kahvia. Eli kanavoituminen tapahtuu siinä kahvikakussa (=vesi tekee sinne kanavan).

Saisitko tehtyä samanlaisen videon uutosta kahvin kanssa? Tuo tyhjällä filtterillä uuttaminen ei oikein anna oikeaa kuvaa. Eli jos saisit sillätavalla hieman alakulmasta kuvattua sitä uuttoa? Lähinnä kiinnostaisi tietää missäkohdin uuttoa se ruiskiminen alkaa. Jos se alkaa uuton alkupäässä niin tällöin veikkaisin kyllä selväksi syyksi kanavoitumista. Mikäli ruiskiminen alkaa vasta ihan uuton lopussa, niin tällöin voisi ehkä olla kyse jostain filtterin "omituisuudesta".

Toisaalta myös niiden suihkujen sijainti olisi kiva nähdä. Jos ne ovat etupäässä reunoilla, niin tällöin kyllä veikkaisin että vesi pääsee juoksemaan filtterissä seinämiä pitkin, eli kahvikakku irtoaa filtterin reunoistan (ja tätä ei välttämättä sitten huomaa kahvikakun pinnasta niin helposti).

Lisäksi tuo annoskoon pienentäminen silvian kanssa voi olla jo itsessään hieman haastavaa. Eli silviassahan ei ole minkäänlaista esiuuttoa (kuten esim. E61 koneissa) joka "valmistelisi" sen kahvikakun ennenkuin suurempi paine iskee kehiin. Tällöin filtterille luontaista pienempien kahviannosten käyttö voi olla todella tarkkaa puuhaa niin jakauman kuin tamppauksenkin suhteen (ja myös koneen uuttopaineen).

Lisäys: Ja tuolta netistä näyttää kyllä löytyvän aika runsaasti muitakin henkilöitä joilla on ollut vastaavia ongelmia "suihkujen" kanssa ja syynä/diagnoosina näyttää kyllä olleen kanavoituminen. Ratkaisua ongelmaan on saatu parantamalla kahvin jakaumaa ja tamppausta. Jakaumaan on vaikutettu joko ihan vain huolellisemmalla kahvin filtteriin laitolla ja annostuksella tai sitten ääritapauksissa paremmalla myllyllä (kun käytössä ollut mylly ei yksinkertaisesti ole tehnyt tarpeeksi tasaista jälkeä). Tamppausta on parannettu tekemällä se huolellisemmin, esimerkiksi jos tampperilla on ollut tilaa hieman liikkua filtterissä, niin ensin kevyesti tamppaus "neljään ilmansuuntaan" filtterin sisällä, sitten vasta lopullinen tamppaus keskelle. Joskus asia on korjaantunut hommaamalla uusi tampperi jossa pohjan muoto on ollut esim. tasaisen sijasta konveksi.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: japa - Heinäkuu 04, 2007, 10:31:49 ap
Lainaus käyttäjältä: jiitee
Tuossa tyhjillään juoksuttamisessahan kaikki vedenpaine kohdistuu suoraan filtteriin, kun uutossa sen paineen ottaa ensin vastaan se kahvikakku. Jos uutossa tapahtuu sitä ruiskimista niin olettaisin että tällöin vesi on päässyt jotain kautta suoraan siihen filtterin pintaan ilman että kahvimassa on sen menoa hidastanut ja tällöin se voi ruiskia kuten tuossa tyhjillään.


Huomaa, että ruiskimista tapahtuu vain muutamasta reiästä, ei kaikista.
Eikö ruiskimista pitäisi tapahtua kaikista, jos kyse olisi siitä, että reikiin tulee täysi paine, kun ei ole kahvia välissä sitä painetta viemässä? Tarkemmin sanottuna ruiskiminen tapahtuu sellaisista rei-istä, joissa on sopivan kokoinen/oloinen kahvinpuru. (vrt. puutarhaletku vertaus)


Lainaus
Saisitko tehtyä samanlaisen videon uutosta kahvin kanssa?

http://www.youtube.com/v/JJf8TecFGqw
tai tarkempilaatuisena (alkuperäinen) avina: http://www.kolumbus.fi/~janipa/MVI_6271.avi (9 megaa)

Voimakasta ruikkimista tapahtuu 4-5 sekunnin kohdalla ja uusi ruiskaisu (eri paikasta) 10 sekunnin kohdalla.

Onko tämä uutto ns. donitsi uutto?
Muukin analyysi uutosta on tervetullutta.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 04, 2007, 10:56:20 ap
Lainaus käyttäjältä: japa

Onko tämä uutto ns. donitsi uutto?
Muukin analyysi uutosta on tervetullutta.


On se donitsimainen, mutta ongelma lähinnä on että se on hyvin nopea. Oma ihanteeni uutosta on tämänkaltainen:
http://www.youtube.com/watch?v=WnCdo0s3D_0

Toki nämä on jossain määrin myös makuasioita, mutta tuo oli kyllä jo turhan nopsa ollakseen mitenkään optimaalinen. Tosin jos kone tuottaa liian suuren paineen, niin silloin löysempi shotti toimii paremmin.

Tuossa roiskimisasiassa tuppaan olemaan samaa mieltä. Lopullinen syy hienoille syille minustakin on reiät tukkivat kahvipurut. On maalaisjärjen vastaista että se johtuisi kanavoitumisesta... Jos vesi porautuu kakun läpi, ei se tule suihkuna vaan jossain kohden filtteriä vaan valuu läpi enemmän kahvia.

Veikkaisin, että merkittävin tekijä on uuttopaine. Itsellä suihkut väheni merkittävästi kun tiputin uuttopainetta, enpä ole ajatellut näkyykö niitä enää ollenkaan. Kannattaisi ehkä mitata paineet oikealla mittarilla, se Silvian kaavion tulkinta ei vaikuta kauhean eksaktilta tieteeltä... :)


Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 04, 2007, 11:05:54 ap
Lainaus käyttäjältä: japa

Huomaa, että ruiskimista tapahtuu vain muutamasta reiästä, ei kaikista.
Eikö ruiskimista pitäisi tapahtua kaikista, jos kyse olisi siitä, että reikiin tulee täysi paine, kun ei ole kahvia välissä sitä painetta viemässä? Tarkemmin sanottuna ruiskiminen tapahtuu sellaisista rei-istä, joissa on sopivan kokoinen/oloinen kahvinpuru. (vrt. puutarhaletku vertaus)


Tottakai niissä rei'issä olevat pienet erot (ovatko täysin "suoria", ehkä jopa ne purut, jne) vaikuttaa siihen mihin suuntaan ne ruiskut lähtevät. Eli siellä voi olla ruiskuja muuallakin, mutta niitä vain ei näe kun suunta on muun liuoksen suuntainen. Mutta tuon videosi perusteella arvelisin syyksi kyllä sitä kanavoitumista.

Lainaus käyttäjältä: japa

Onko tämä uutto ns. donitsi uutto?
Muukin analyysi uutosta on tervetullutta.


Kyllä tuossa aina nopeasti tullaan reunasta läpi, lisäksi vauhti on muutenkin melko hurjaa, eli tavoitteena olisi saada aikaan "rauhallinen pisaroituminen" (ks. kuva (http://www.flickr.com/photos/jimseven/342719461/in/set-1381691/)) kauttaaltaan siihen filtterin pohjaan ja sitten tuota espresson tuloa muutenkin rauhallisemmaksi. Ainakin omaan silmääni uutto vaikuttaa aivan liian "rajulta" ja epätasaiselta, varsinkin lopussa tuon "espressonoron" ympärillä tapahtuva pullistuma ei näytä hyvältä. Itse hakisin suurinpiirtein tällaista (http://www.youtube.com/watch?v=WnCdo0s3D_0) nopeutta sille uutolle (tuo ei nyt mikään malliesimerkki uutosta, ihan vain ensimmäinen video joka sattui silmään - tuossa kuitenkin ainakin alku lähtee mallikkaasti käyntiin).
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 04, 2007, 11:08:17 ap
Lainaus käyttäjältä: akallio

Oma ihanteeni uutosta on tämänkaltainen:
http://www.youtube.com/watch?v=WnCdo0s3D_0


:)  

Törmäsit näköjään lähes samanaikaisesti samaan videoon.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 04, 2007, 11:14:05 ap
Lainaus käyttäjältä: jiitee

Törmäsit näköjään lähes samanaikaisesti samaan videoon.


Näköjään. :) YouTube tarjosi sitä kun katsoin japa:n videota ja näytti ihan hyvältä. Täydellinen sekään ei ole, noro alkaa elää liikaa hyvältä näyttävän alun jälkeen. Jotain pientä kanavoitumista varmaan siis tapahtuu siinä vaiheessa.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 04, 2007, 13:07:42 ip
Lainaus käyttäjältä: akallio

Tuossa roiskimisasiassa tuppaan olemaan samaa mieltä. Lopullinen syy hienoille syille minustakin on reiät tukkivat kahvipurut. On maalaisjärjen vastaista että se johtuisi kanavoitumisesta... Jos vesi porautuu kakun läpi, ei se tule suihkuna vaan jossain kohden filtteriä vaan valuu läpi enemmän kahvia.


Tämä menikin ensimmäisellä lukukerralla ohi silmien.

Ei se minun mielestäni mitenkään maalaisjärjen vastaista ole. Itse siis olen ymmärtänyt (antanut itseni ymmärtää) asian niin, että kun vesi kanavoi kahvikakun läpi, syntyy suhteellisen suora yhteys kakun yläpinnan ja alapinnan (=filtterin tason) välille tuohon käytävän. Koska paine jakautuu nesteessä aika tasaisesti, niin mielestäni tästä seuraa se että tuon kanavan kohdalle filtteriin syntyy ympäröivää massaa suurempi "painekeskittymä". Tällöin vesi sitten saattaa ruikkia filtterin reiästä, mikäli olosuhteet ovat (kahvimurujen tms. takia) siihen otolliset.

Siis siinä olen kyllä samaa mieltä että sen varsinaisen ruiskauksen voi aiheuttaa kahvimuru tai muu kummallisuus filtterin reiässä, mutta tuon ilmiön perimmäinen aiheuttaja on sitten kanavoituminen/liian iso uuttopaine/ tai muuten vaan liian iso virtausnopeus filtterin reiän kohdalle. Eli jos neste saapuisi siihen filtterille ns. "optimaalisesti", ei tuollaisia ruiskauksia pitäisi tapahtua vaikka siellä se murunen olisikin vastassa.

Muokkaus: Tai tuo "painekeskittymä" on vähän huono termi. Ennemminkin kyse on siis kohdasta (=koko se kanava siihen filtterille asti) jossa paineella on mahdollisuus purkautua pois paremmin kuin muualla. Onko sitten kyse yli vai alipaineesta muuhun ympäristöön nähden? Parempi ehkä vain puhua suuremmasta virtausnopeudesta filtterin reiän kohdalle (no kai tämä sitten tarkoittaa suurempaa painetta jos siihen kohdalle virtaa ympäristöä paremmin nestettä? äh, helle tukki aivot :? .).  
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 04, 2007, 13:23:31 ip
Tuli mieleen, että kun käyttää blindina sellaista kumilätkää ja se sattuu olemaan vähän huonosti, niin filtterin reunasta puhaltaa samanlaisia suihkuja (useampia vaan). Pitääpä kokeilla semmoista, että siivoaa tarkasti kaikki purut filtteristä ja laittaa kiekon kieroon, ja katsoo että mitä sieltä tulee.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 04, 2007, 13:48:46 ip
Lainaus käyttäjältä: akallio
Tuli mieleen, että kun käyttää blindina sellaista kumilätkää ja se sattuu olemaan vähän huonosti, niin filtterin reunasta puhaltaa samanlaisia suihkuja (useampia vaan). Pitääpä kokeilla semmoista, että siivoaa tarkasti kaikki purut filtteristä ja laittaa kiekon kieroon, ja katsoo että mitä sieltä tulee.


Eli tämä viittaisi siihen että suihkauksen aiheuttaja on liian iso (nesteen) paine filtterin (pohjan) kohdalla. Pitää tutkailla jos löytäisi jostain tutkittua tietoa uutonaikaisesta painejakaumasta filtteristä. Mutta näin mututuntumana sanoisin että mikäli kakku ei anna periksi, niin nesteen määrä tilavuusyksikköä kohden on suurempi kakun yläpinnassa kuin alapinnassa, mikäli oletetaan että kahvikakku vastustaa tasaisesti veden tuloa ylhäältäpäin. Vesi siis ideaalitilanteessa "tihkuu" kakun läpi, eikä vain ryöpsähdä läpi kuten kanavien kohdalla. Mikäli vesi pääsee tällätavalla "tihkumalla" siihen filtterin pohjan kohdalle asti, riittää pohjassa olevien reikien halkaisia (oli niissä muruja tai ei) päästämään sen samaa tahtia ulos. Mutta jos veden tulonopeus on mahdollista ulosmenonopeutta huomattavasti suurempi (kuten kanavoitumisessa), voi semmoinen "puutarhaletkuefekti" syntyä - mutta alkuunpanevana syynä tähän siis on kanavoituminen.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: japa - Heinäkuu 04, 2007, 15:31:38 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee

Lainaus käyttäjältä: japa

Onko tämä uutto ns. donitsi-uutto?
Muukin analyysi uutosta on tervetullutta.


Kyllä tuossa aina nopeasti tullaan reunasta läpi, lisäksi vauhti on muutenkin melko hurjaa, eli tavoitteena olisi saada aikaan "rauhallinen pisaroituminen" (ks. kuva (http://www.flickr.com/photos/jimseven/342719461/in/set-1381691/)) kauttaaltaan siihen filtterin pohjaan ja sitten tuota espresson tuloa muutenkin rauhallisemmaksi. Ainakin omaan silmääni uutto vaikuttaa aivan liian "rajulta" ja epätasaiselta, varsinkin lopussa tuon "espressonoron" ympärillä tapahtuva pullistuma ei näytä hyvältä.


Eli pitäisi varmaankin siirtyä hienompaan jauhatukseen. Jos jollain on vaaka sekä mitta, niin olisin kiinnostunut tietämään paljonko hyvä shotti painaa. Olen säätänyt jauhatuksen siten, että tuplashotti on 60 gramman luokkaa (60ml). Todellisuudessa nesteen määrä on jonkin verran pienempi  creman takia. Kun vaan tietäisi että paljonko ja mihin määrään tähdätä. Liittyneeköhän juuri tuohon jauhatukseen, kun shottini näyttävät muuttuvan "gushereiksi", eli tiikerinraitoja/tummaa aluetta ei juuri alun jälkeen ole.


Kiitoksia kommenteista, lisää videoita, paremmalla valaistuksella hieman myöhemmin. Kunhan saan ekana hieman säädettyä..

Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 04, 2007, 15:43:33 ip
Lainaus käyttäjältä: japa
Olen säätänyt jauhatuksen siten, että tuplashotti on 60 gramman luokkaa (60ml). Todellisuudessa nesteen määrä on jonkin verran pienempi  creman takia. Kun vaan tietäisi että paljonko ja mihin määrään tähdätä.


Laitatko muuten miten kauan ennen tuon videon alkua pumpun päälle? Nimittäin tuossa videossa uutosta näkyy noin 20 sekunnin pätkä ja jos pumppu on laitettu vaikka noin 3s ennen videon alkua päälle, niin 60ml 23 sekunnissa on jo hieman nopea tahti. Kokeileppa ihan testimielessä saada 60ml uutto kestämään vaikka 30-35 sekunttia ja katsoa miltä se silloin näyttää (ja maistaa).
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 04, 2007, 23:49:22 ip
Lainaus käyttäjältä: japa
Eli pitäisi varmaankin siirtyä hienompaan jauhatukseen. Jos jollain on vaaka sekä mitta, niin olisin kiinnostunut tietämään paljonko hyvä shotti painaa.


Kahvista noin 20% liukenee, joten siitäpä sen voi laskea.

Tilavuuksien ja aikojen seuraaminen on hyvä tapa saada uutto suunnilleen kohdalleen, varsinkin jos ei omista nakufiltteriä. Mutta kun sellainen on, niin paljon helpompaa on vaan oppia tunnistamaan miltä näyttää hyvä uutto. Samoin itse tykkään katkaista uuton kun se on valmis, enkä silloin kun tietty nestemäärä tulee täyteen.

Lainaus käyttäjältä: japa

Liittyneeköhän juuri tuohon jauhatukseen, kun shottini näyttävät muuttuvan "gushereiksi", eli tiikerinraitoja/tummaa aluetta ei juuri alun jälkeen ole.


Siihen tai papujen kuivuuteen. Vanhoista pavuista ei saa hyvän näköistä (tai makuista) uuttoa. Tai jos paineet on säädetty liian suuriksi niin näyttää hyvältä, mutta ei maistu.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: japa - Heinäkuu 05, 2007, 08:53:59 ap
Lainaus käyttäjältä: akallio

Tilavuuksien ja aikojen seuraaminen on hyvä tapa saada uutto suunnilleen kohdalleen, varsinkin jos ei omista nakufiltteriä. Mutta kun sellainen on, niin paljon helpompaa on vaan oppia tunnistamaan miltä näyttää hyvä uutto. Samoin itse tykkään katkaista uuton kun se on valmis, enkä silloin kun tietty nestemäärä tulee täyteen.


Joku muukin on ajatellut näitä asioita painon kannalta. Löysin home-barista.comista juuri sen mitä halusin: Taulukko, jossa on annostus/tilavuus/paino eri juomille http://www.home-barista.com/forums/brewing-ratios-for-espresso-beverages-t2402.html
(koko keskusteluketju on muuten ihan mielenkiintoinen).

Kun minulla ei ole vielä hirveästi kokemusta siitä kuinka eri asiat vaikuttavat ja miten korjata mikäkin virhe, niin helpointa on päästä hyvään tulokseen käyttämällä hyviksi todettuja mittausarvoja. Kun kokemus kasvaa, noi arvot voi jättää taka-alalle ja hoitaa homma omaan kokemukseen ja "pers-tuntumaan" perustuen.

Olen hienontanut jauhatusta ja shotin koko on pienentynyt. Aamulla tuli n. 40 gramman shotti. Tiikerinraitoja oli paremmin näkyvillä ja crema oli sakeamman oloista, vaaleneminen tapahtui vasta hyvin loppuvaiheessa. Toki vielä on matkaa siihen youtube pätkään, johon on tuolla aiemmin referoitu.

Käyttämäni pavut (decaf) ovat tuoreita hasbeanista tilattuja. Uusia olen tilannut parin-kolmen viikon välein. Paineetkin ovat kohdallaan, kuten nyt myös lämpötila. Eli säädettäviksi muuttujiksi jää: jauhatuskarkeus, annostus, tamppaus. Yritän pitää kahta viimeistä vakiona, jotta löytyisi oma, toistettava rutiini (tulevaisuudessa) erinomaisten shottien tekoon.

Lainaus

Laitatko muuten miten kauan ennen tuon videon alkua pumpun päälle?

Tuo oli hieman lyhyt uutto, meni hieman pasmat sekaisin kameran jne. häiritessä. Pumppu kytketty päälle juuri ennen kameraa. Tuota shottia en mitannut, mutta sanoisin sen olevan samaa nopeusluokkaa kuin mittaamani 60ml/25sek uutot. Mutta kuten sanottu, nykyisellä jauhatuksella 40ml shotti. Katsotaan jos ehdin jossain vaiheessa ottaa filmipätkää.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 05, 2007, 09:50:23 ap
Lainaus käyttäjältä: japa

Joku muukin on ajatellut näitä asioita painon kannalta. Löysin home-barista.comista juuri sen mitä halusin: Taulukko, jossa on annostus/tilavuus/paino eri juomille


Eli tuossa ketjussa olevien lukujen perusteella jos aamuisessa shotissasi oli 16g jauhetta (tupla?) niin 40gramman shotti siitä on jo normaalin ja "lungon"  puolivälissä (uuttosuhde 40%).

Tuo taulukko näyttää myös että valmiin espresson painoa ei voi muuttaa suoraan tilavuudeksi vaihtamalla grammat millilitroiksi. Esim. normaali tupla jonka paino on 32g, voi olla tilavuudeltaan 40-76ml välillä riipuen creman määrästä (ja tuoreilla pavuilla + nakukahvalla liikutaan siis tuolla yläpäässä).

Eli ne aiemmat 60g/25s shotit (oletan että mittasit siis tuotoksen painoksi 60g ja käytit 16g jauhetta) ovat tulleet melkein "tuplanopeudella" haluttuun nähden (uuttosuhde 27%, joka on jo lungon "alarajalla", eli lähestytään jo cafe cremaa).
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 17, 2007, 09:56:31 ap
Lainaus käyttäjältä: jiitee
Lainaus käyttäjältä: akallio
Tuli mieleen, että kun käyttää blindina sellaista kumilätkää ja se sattuu olemaan vähän huonosti, niin filtterin reunasta puhaltaa samanlaisia suihkuja (useampia vaan). Pitääpä kokeilla semmoista, että siivoaa tarkasti kaikki purut filtteristä ja laittaa kiekon kieroon, ja katsoo että mitä sieltä tulee.

Eli tämä viittaisi siihen että suihkauksen aiheuttaja on liian iso (nesteen) paine filtterin (pohjan) kohdalla.


Kokeilinpa tätä vähän lisää jonkin aikaa sitten. Putsasin filtterin hyvin huolella ja asettelin kumiblindin vinoon, ja hyvin sieltä suihkusi. Eli ei siihen tosiaan kahvijyviä tarvita. En tiedä sitten voivatko nekin yksinään aiheuttaa noita ruiskauksia. Yritin tukkia filtterin reikiä kahvilla, mutta ei se ainakaan onnistunut. Ylipäänsä on vaikea uskoa että vettä läpi laskettaessa voisi tukkeutuneet rei'ät ruiskia, kun paine kuitenkin pääsee ulos lukemattomista avonaisista rei'istä.

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Pitää tutkailla jos löytäisi jostain tutkittua tietoa uutonaikaisesta painejakaumasta filtteristä. Mutta näin mututuntumana sanoisin että mikäli kakku ei anna periksi, niin nesteen määrä tilavuusyksikköä kohden on suurempi kakun yläpinnassa kuin alapinnassa, mikäli oletetaan että kahvikakku vastustaa tasaisesti veden tuloa ylhäältäpäin. Vesi siis ideaalitilanteessa "tihkuu" kakun läpi, eikä vain ryöpsähdä läpi kuten kanavien kohdalla. Mikäli vesi pääsee tällätavalla "tihkumalla" siihen filtterin pohjan kohdalle asti, riittää pohjassa olevien reikien halkaisia (oli niissä muruja tai ei) päästämään sen samaa tahtia ulos. Mutta jos veden tulonopeus on mahdollista ulosmenonopeutta huomattavasti suurempi (kuten kanavoitumisessa), voi semmoinen "puutarhaletkuefekti" syntyä - mutta alkuunpanevana syynä tähän siis on kanavoituminen.


Näin se varmastikin on. Sopivasti junttautuvilla kahvijyvillä voi olla jotain vaikutusta, mutta ei mitenkään merkittävää.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: japa - Heinäkuu 17, 2007, 11:23:48 ap
Mainittakoon tähän keskusteluun yleisenä tilannepäivityksenä se, että hienommalla jauhatuksella nakukahva ei enää pahemmin ruiski. Uuton tasaisuudessa on vielä tekemistä, kun pinnan tasoitus tapahtuu "ravistelu/täristely" -menetelmällä. Tämä siksi, että täysi kahvallinen vaatisi n.22-24 grammaa puruja ja itse annostelen n.18-20 grammaa.
Pitäisi kehittää joku tasoitin vajaille koreille...

Maku on aika hyvin kohdallaan. Pakko mainostaa sen verran, että Silviassani on nyt PID. Vaikka en hirveän hyvin vielä osaa maistaa kahvin eri nyansseja, niin olen kyllä kokeillut mitä vaikuttaa kolmen asteen heitto alaspäin uuttolämpötilassa. Aika hirveätä se viileämmällä uutettu. Uuttojen kesto oli sama, massassa oli hieman eroa, muistaakseni 30gr ja 36gr (+-2). En usko kuitenkaan, että noin suuri makuero voisi johtua pelkästään uuttomäärän erosta.
On minulle käynnyt jo vahinkokin: Pari pahuksen hyvän makuista shottia!
Edellisenä päivänä olin juonnut danio-decafia, joka maistui, paremman sanan puuttuessa, kahvilta. Semmoinen perusmaku, vailla kummempia vivahteita. Sitten sain paketin hasbeanista ja heti ensimmäisellä siemauksella aistini valloitti erittäin monisävyinen ja täynnä makuvivahteita oleva juoma. Vieläkin tulee vesi kielelle kun sitä muistelee. En ollut edes tietoinen, että kahvista voi löytyä niin monia aromeja/makuja, kuin hyvästä viinistä konsanaan.

ehkä hyvä shotti johtui tuoreista pavuista (hasbeanista, paahdettu 9 päivää takaperin, juuri avattu pussi) tai sitten lämpötilat osuivat kohdalleen tai molemmat. Seuraavana päivänä keittiö oli viileämpi (ja pavut tietty vanhempia) ja keittiön lämpötila tietysti vaikuttaa myös siihen kuin vesi jäähtyy ennen päätymistä portafiltteriin ja tuolloin maku ei ollut enää yhtä mahtava. Hyvä kuitenkin.
Toivottavasti kyseessä ei ollut elämäni ainoa(t) "godshot" :).

Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 17, 2007, 12:34:57 ip
Lainaus käyttäjältä: japa
Silviassani on nyt PID.
 :-o

Pitää heti ehdottaa että loihdit PID:n hankinnasta/asennuksesta/ominaisuuksista jonkinlaisen reportaasin tuonne "Keittimet, myllyt..." osioon. Nämä eivät kovin yleisiä taida Suomenmaassa olla ja tietoa löytyy varmaankin vain ulkomaalaisilta foorumeilta. Todennäköisesti monia (suomalaisia) Silvian omistajia tuo reportaasi voisi kiinnostaa, nimittäin PID:llä varustettu Silvia on kyllä hintaansa nähden jo aika kovan luokan masiina (eikä tuo päivitys taida loppujenlopuksi kovin hintava olla?).
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 17, 2007, 13:26:19 ip
Lainaus käyttäjältä: japa
Sitten sain paketin hasbeanista ja heti ensimmäisellä siemauksella aistini valloitti erittäin monisävyinen ja täynnä makuvivahteita oleva juoma. Vieläkin tulee vesi kielelle kun sitä muistelee. En ollut edes tietoinen, että kahvista voi löytyä niin monia aromeja/makuja, kuin hyvästä viinistä konsanaan. Ehkä hyvä shotti johtui tuoreista pavuista (hasbeanista, paahdettu 9 päivää takaperin, juuri avattu pussi) tai sitten lämpötilat osuivat kohdalleen tai molemmat.


Eikö olekin ihmeellistä kuinka hyvä shotti juuri korkatuista laatupavuista voi syntyä? Myöhemmistä puuttuu jo se jonkin, maku alkaa mennä lähemmäs "kahvin makua". En tiedä kuinka paljon tuossa on kyse ehdottomasta tuoreudesta (ensimmäisen happikylvyn jälkeen pavut eivät enää ole entisensä) ja kuinka paljon vain uuden maun viehätyksestä.

Olisi kyllä hyvä jos HasBean möisi pienempiä pusseja. Pääsisi korkkaamaan niitä useammin...
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: japa - Heinäkuu 18, 2007, 15:38:38 ip
Kyseessä oli hasbeanin decaf espresso blend. Jo kolmas pussi, eli ehkei kuitenkaan uutuuden viehätystä. Olen tilannut sitä jokaisella tilauskerralla ja sekä lisäksi jotain muuta kofeiinitonta. Tällä kertaa maku oli ihan eri planeetalta kuin aiemmin. Ehkä kyseessä on erityisen hyvin onnistunut sekoitus tms. Nyt pussi on jo lopussa ja menossa on Sumatra Mandheling decaf, joka on myös hyvää, mutta ei aivan niin hyvää kuin tuo decaf espresso blend.

Täytyy kirjoitella lyhyt PID raportti jossain välissä kun on aikaa.

Kävin tänään Kaffecentralenissa ja otin decaf cappuchinon. Se tehdään Danio Decafista. Juomani cappuchinon perusteella on todettava, että joko kotona oleva danio on huonoja papuja, tai lämpötila yms. eivät olleet kohdallaan (ehkä jälkimmäinen). Nyt sain varsin herkullisen juoman. (viittaan aiempaan kommenttiinin kuinka viimeksi oma tekemäni danio decaf maistui "vain kahvilta"). Eli ei se danio decaf mitään kuraa ole, toki hinta on aika verinen (40e/kg) ja tuota tuleekin ostettua vain hätätapauksissa (=hasbean lähetys viipyy matkalla oletettua kauemmin).
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 03, 2007, 23:31:04 ip
Lainaus käyttäjältä: japa

Uuttopaineen mittasin eilen puhdistuksen yhteydessä. Käytin menetelmää, jossa mitataan ylipaineventtiilin kautta palaavan nesteen määrä ja katsotaan taulukosta mikä paine vastaa tuota nestemäärää. Tuloksena oli 134 grammaa nestettä puolessa minuutissa, eli n. 270gr (eli 270ml) minuutissa. Silviassa on käsitykseni mukaan Ulka E5 pumppu ja sen käyrä on yritetty liittää tähän viestiin. Kuvan perusteella paine on jotain n.7-10 baria (keskikäyrän mukaan jopa alle 9bar!), ellei minulla sitten ole aivan poikkeava yksilö. Itsekin olen lukenut erinäisistä keskusteluista tuosta 11-12 barin paineista ja sen takia olinkin hieman yllättynyt saamastani tuloksesta.


Törmäsin tuossa äskettäin seuraavaan kommenttiin netissä:

"Point of information on the OPV: The ESE Pod spec calls for 11 bar. This basically requires a large OPV, rather than the small safety one in the older models. It won't affect the pressure of a full sized double, where the Ulka pump maxes out at around 10 bar, but it will affect ristrettos and singles, where the Ulka pump can get up to around 13 bar pressure."

(lainaus täältä (http://www.coffeegeek.com/forums/articles/firstlooks/308415#308415))

Eli koska uudet Silviat ovat ilmeisesti noita ESE sertifioituja laitteita (kun niihin saa sen POD -lisäkkeen kiinni), niin niiden OPV:t on siksi säädetty 11 baariin tehtaalla. Löytyykö tuohon mittausmenetelmääsi ohjeistus mistä?
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 03, 2007, 23:31:04 ip
Lainaus käyttäjältä: japa

Uuttopaineen mittasin eilen puhdistuksen yhteydessä. Käytin menetelmää, jossa mitataan ylipaineventtiilin kautta palaavan nesteen määrä ja katsotaan taulukosta mikä paine vastaa tuota nestemäärää. Tuloksena oli 134 grammaa nestettä puolessa minuutissa, eli n. 270gr (eli 270ml) minuutissa. Silviassa on käsitykseni mukaan Ulka E5 pumppu ja sen käyrä on yritetty liittää tähän viestiin. Kuvan perusteella paine on jotain n.7-10 baria (keskikäyrän mukaan jopa alle 9bar!), ellei minulla sitten ole aivan poikkeava yksilö. Itsekin olen lukenut erinäisistä keskusteluista tuosta 11-12 barin paineista ja sen takia olinkin hieman yllättynyt saamastani tuloksesta.


Törmäsin tuossa äskettäin seuraavaan kommenttiin netissä:

"Point of information on the OPV: The ESE Pod spec calls for 11 bar. This basically requires a large OPV, rather than the small safety one in the older models. It won't affect the pressure of a full sized double, where the Ulka pump maxes out at around 10 bar, but it will affect ristrettos and singles, where the Ulka pump can get up to around 13 bar pressure."

(lainaus täältä (http://www.coffeegeek.com/forums/articles/firstlooks/308415#308415))

Eli koska uudet Silviat ovat ilmeisesti noita ESE sertifioituja laitteita (kun niihin saa sen POD -lisäkkeen kiinni), niin niiden OPV:t on siksi säädetty 11 baariin tehtaalla. Löytyykö tuohon mittausmenetelmääsi ohjeistus mistä?
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: japa - Lokakuu 04, 2007, 17:09:24 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee
Eli koska uudet Silviat ovat ilmeisesti noita ESE sertifioituja laitteita (kun niihin saa sen POD -lisäkkeen kiinni), niin niiden OPV:t on siksi säädetty 11 baariin tehtaalla. Löytyykö tuohon mittausmenetelmääsi ohjeistus mistä?


coffeesnobs.com foorumilta (http://coffeesnobs.com.au/YaBB.pl?num=1143622054)

Idea perustuu siihen, että pumpun tuottama virtaama on kääntäen verrannollinen virtaamaa vastustavaan paineeseen (=punpun lähtopuolen paine). Eli jos pumpun ulostulo puolella on vastuksena 10barin paine, paine vastustaa virtausta siinä määrin, että nestettä liikkuu vähemmän kuin esim. virtausta vastustava voima on 5 baria.

Otetaan sokkofiltteri, mitataan paljonko OPV:stä tulee nestettä aikayksikköä kohden ja katsotaan sitä vastaava paine pumpun paine/virtaama graafista. Olen ajatellut, että minun pitää tehdä tuo mittaus uusiksi, sillä en ole varma olinko täyttänyt sokkofiltterin ennen mittauksen alkua.

Alkuperäinen ohje:
Lainaus

There's a handy way to establish what the Silvia over-pressure valve is set at, without the use of a gauge.
The ulka website http://www.ulka.it/eng/E.htm# says water flow at 9 bar should be 250 ml per minute.
Place a blind filter into the portafilter, lift the water return hose from the tank so it will empty into a calibrated container.
Turn on the brew switch and time, say, for 20 seconds, noting how much water is pumped into the container in that time.
If it works out at 250 mls per minute -- the machine is doing fine, set for ideal extractions.

Silviassa on Ulka E5, graafi on linkin http://www.ulka.it/eng/e5_gra.htm takana.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: japa - Lokakuu 04, 2007, 18:04:24 ip
Muutamat kokemukset ja epävarmuus siitä kuinka aikoinaan mittasin, saivat minut toistamaan mittaukset.
Tuloksena oli 1. mittauksella 152g=152ml vettä 30 sekunnissa. 2 mittaus oli 156g / 30sec. Toisin sanoen n. 300ml/min. Graafilta katsottuna ylipaineventtiilini olisi säädetty n. 8 barin.

Kuten sanoin, hieman kuitenkin epäilyttää, sillä olen kerran saannut mm. oheisen kuvan kaltaisen tuotoksen. Aluksi tuntui, että silvia meinasi tukehtua, mutta annoin pumpun kuitenkin jauhaa ja tulihan sieltä "kahvia"... Kahvin seassa näki selkeästi rasvapisaroita. Crema oli aika olematon/katosi nopeasti. Tommoinen ei taida olla mahdollista jos painetta ei ole tarpeeksi.

Voisikohan olla, ettei silviassani olekaan E5 pumppua, vaan joku tehokkaampi...? Tai sitten minullä on joku todella yksilöllinen kappale.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 04, 2007, 18:38:20 ip
Miten siis tarkalleen suoritit mittauksen?

Itse tekisin näin:

1. Umpifiltteri kiinni
2. Pumppu päälle
3. Odotetaan että vettä on juossut OPV kautta ulos noin 5-10 sekunnin ajan.
4. Ryhdytään ottamaan vettä talteen (letku astian päälle) ja käynnistetään kello.
5. Kun 30s on kulunut siirretään letku pois talteenottoastian päältä ja sammutetaan pumppu.

Erityisesti viidennessä vaiheessa huolehditaan siitä että kuppiin ei valuteta letkuun jääneitä jämävesiä vaan veden tulo kuppiin loppuu tasan 30s kohdalla. Jos ne jämäveden ottaa talteen niin ne vääristävät tulosta, sillä niitä pumppu ei puskenut ulos letkun päästä tuon 30s aikana.

Ja sitten toistetaan sama mittaus 30-40 kertaa ja lasketaan keskiarvo virheineen.  :wink:

Se että OPV olisi säädetty 8 baariin ei kuulosta hyvältä tulokselta (espressonkaan kannalta).
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: akallio - Lokakuu 04, 2007, 19:54:41 ip
Lainaus käyttäjältä: japa
Muutamat kokemukset ja epävarmuus siitä kuinka aikoinaan mittasin, saivat minut toistamaan mittaukset.
Tuloksena oli 1. mittauksella 152g=152ml vettä 30 sekunnissa. 2 mittaus oli 156g / 30sec. Toisin sanoen n. 300ml/min. Graafilta katsottuna ylipaineventtiilini olisi säädetty n. 8 barin.


Muistelisin, että graafi oli aika jyrkkä - eli pienikin virhe vaikuttaa. Mikä olisi lukema, jos mittaus olisi ollut 145g? Entä jos 165g?

Lainaus käyttäjältä: japa

Kuten sanoin, hieman kuitenkin epäilyttää, sillä olen kerran saannut mm. oheisen kuvan kaltaisen tuotoksen. Aluksi tuntui, että silvia meinasi tukehtua, mutta annoin pumpun kuitenkin jauhaa ja tulihan sieltä "kahvia"... Kahvin seassa näki selkeästi rasvapisaroita. Crema oli aika olematon/katosi nopeasti. Tommoinen ei taida olla mahdollista jos painetta ei ole tarpeeksi.


Kyllähän se kahvi lopulta läpi tulee, vaikka pelkän painovoiman avulla. Eli tuosta ei minusta voi oikein mitään päätellä. Sen sijaan OPV joka säätelee paineen 8 bariin kuulostaa kyllä oudolta, toiseen suuntaanhan ne yleensä heittävät paljonkin.


Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: japa - Lokakuu 04, 2007, 22:02:59 ip
karkeasti katsottuna graafin kulmakerroin on luokkaa 90ml/2baria -> 45ml/bar. Mutta graafihan ei ole absoluuttinen, vaan itse luen sitä ainakin niin, että lisäksi on annettu toleranssirajat, joka on mittaustulokseni kohdalla +- 2baria! Eli pumppuni voi tuottaa jopa 10 baria ja silti se on toleranssien sisällä. Aikamoiset toleranssit.

Ei kellään satu olemaan 58mm kahvaa painemittarilla....
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: akallio - Lokakuu 05, 2007, 00:03:53 ap
Lainaus käyttäjältä: japa
karkeasti katsottuna graafin kulmakerroin on luokkaa 90ml/2baria -> 45ml/bar. Mutta graafihan ei ole absoluuttinen, vaan itse luen sitä ainakin niin, että lisäksi on annettu toleranssirajat, joka on mittaustulokseni kohdalla +- 2baria! Eli pumppuni voi tuottaa jopa 10 baria ja silti se on toleranssien sisällä. Aikamoiset toleranssit.


Jep, ei ole erityisen eksaktia tiedettä tuo. Jos ajattelee että 9 baria on hyvä ja 12 jo ehdottomasti liikaa, niin noilla toleransseilla on aika hankala saada painetta kohdilleen. Parempaan lopputulokseen varmaan pääsee ihan makuaistin varassa.

Lainaus käyttäjältä: japa
Ei kellään satu olemaan 58mm kahvaa painemittarilla....


Ainakin noita kahvaan ruuvattavia mittareita löytyy varmaan vähän itse kultakin, kuten minulta.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: japa - Lokakuu 09, 2007, 07:45:08 ap
Lainaus käyttäjältä: akallio

Ainakin noita kahvaan ruuvattavia mittareita löytyy varmaan vähän itse kultakin, kuten minulta.

Laitoinpa yksityisviestiä aiheesta.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: moop - Lokakuu 10, 2007, 12:40:56 ip
Lainaus käyttäjältä: akallio
..


Mistäs akallio ja muut painemittarin omaavat olette mittareita hankkineet? Happy Honkey (http://www.happydonkey.co.uk/shop/product.php?productid=1857&cat=0&page=1) näyttää myyvän ainakin. Menneeköhän tuo Silvian kahvaan? Lupaavat ainakin melko moneen kaupalliseen sopivan.

 
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: akallio - Lokakuu 10, 2007, 15:41:01 ip
Lainaus käyttäjältä: moop

Mistäs akallio ja muut painemittarin omaavat olette mittareita hankkineet?
 


HappyDonkeysta olen omani tilannut.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: japa - Lokakuu 22, 2007, 21:12:09 ip
Tulipa mitattua Silvian paineita. Mittaustuloksena oli 10 baria, eli se siitä paluuveden määrän mittauksen luotettavuudesta...
Silvian kahvan kourujen pois ruuvaaminen oli aivan pahuksen hankalaa, olivat sen verran kovaa kiinni. Usko meinasi loppua, sitten voima ja jälleen kerran usko. Kahva hieman kärsi, mutta irtosihan hemmetti....

Ylipaineventtiilin säätämiseen tarvitaan muuten 20mm kiintoavain. Jakoavain ei käy, koska se on liian leveä. Arvatkaa keneltä löytyy 19mm kiintoavain, mutta ei 20mm.... ;)
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: akallio - Lokakuu 22, 2007, 23:30:04 ip
Lainaus käyttäjältä: japa
Tulipa mitattua Silvian paineita. Mittaustuloksena oli 10 baria, eli se siitä paluuveden määrän mittauksen luotettavuudesta...


No nyt tulokset alkavat vaikuttaa normaaleilta. :) Jotkut pitäisivät tuota juuri oikeana paineena vibra-pumpulle. Taisit kuitenkin tiputtaa yhdeksään? Mikäs oli lopputulos?
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: japa - Lokakuu 23, 2007, 11:18:31 ap
Pitää käydä rautakaupan kautta ostamassa 20mm kiintoavain. Tänään ei ehdi, mutta ehkä huomenna. Yritän osua 9-9.5 barin haarukkaan säätöjeni kanssa. Tämä säätämien menee ehkä enemmän sinne: "Kun kerran se speksin mukaan pitää olla x, niin laitetaan niin, kai siihen on hyvä syy. Eri asia havaitsenko eroa... )"
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: japa - Lokakuu 28, 2007, 19:23:17 ip
Kiintoavainkin oli liian paksu ja sitä piti kaventaa. Se saatiin tehtyä ja pääsin säätämään silviaa. Väänsin säätöruuvia puolisen kierrosta pienempää ja kokeilin: Neula pysähtyi tasan yhdeksään bariin. Wow, kävipä tuuri.

Ensimmäinen shotti paineen alennuksen jälkeen:
- Cremaa oli vähemmän ja väri oli vaaleampaa
- Maku... Luulen, ettei makuaistini ole kypsynyt kahvin nyansseihin (vrt. Ei viineistäkään aluksi löydä juurikaan eroja), enkä oikein osannut sanoa oliko kyse normaalista shotista shottiin tapahtuvasta vaihtelusta vai oliko mukana jotain muuta. Maku oli joka tapauksessa ihan hyvä. Yhden shotin perusteella maku ei muuttunut huomattavasti huonompaan tai parempaan suuntaan. 9 baria on kuitenkin se standardi, joka tuskin on hatusta tempaistu. Vaikka en nyt huomannut oleellista eroa, uskon kuitenkin, että 9 barin asetuksella on suurempi potentiaali saada parempia shotteja.

Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: akallio - Lokakuu 28, 2007, 20:59:05 ip
Kokeilitko muuten sitä, että jos antaa veden valua normaalia uuttoa  vastaavaa vauhtia, niin mikä paine silloin on? Takaisinhuuhtelupainehan ei ihan täysin vastaa uuttopainetta, joidenkin mukaan eroa on noin 0.5 baria. Itse on ole tuota kyllä kokeillut...
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 28, 2007, 21:40:32 ip
Tuosta erosta todetaan ainakin täällä (http://www.home-barista.com/forums/adjusting-silvia-opv-t3196.html#34547), että se saattaa tosiaan olla Silviassa välillä 0.5-1.0 bar.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: japa - Lokakuu 29, 2007, 08:56:01 ap
Lainaus käyttäjältä: akallio
Kokeilitko muuten sitä, että jos antaa veden valua normaalia uuttoa  vastaavaa vauhtia, niin mikä paine silloin on? Takaisinhuuhtelupainehan ei ihan täysin vastaa uuttopainetta, joidenkin mukaan eroa on noin 0.5 baria. Itse on ole tuota kyllä kokeillut...

Maalaisjärjellä ajateltuna:
Jos valumanopeus on sitä luokkaa, että paine ei nouse esim. 9 bariin, niin sillä ei ole merkitystä onko OPV säädettynä 9.5 tai 11.5 bariin.

Toisaalta, tuo venttiili tuskin toimii täysin "digitaalisesti", ollen täysin sulki alle 9 barin paineessa ja aukeamalla vasta kun tuo paine ylitetään. Toki sen voi mitata (kait) kohtuu helposti nostamalla paineet ylös ja katsomalla mihin ne laskevat kun pumppu sammutetaan. Toki sillä varauksella, että grupon tiiviste ei falskaa.

Mittaus tulee varmasti paljon vaikeammaksi kun yrittää mitata samalla nestettä valuttaen. Tällöin järjestelmään ei jää ilmaa, joka vaimentaisi pumpun aiheuttamia värinöitä ja mittarin neula tulee pomppimaan kohtuu paljon. Mutta voisihan tuota vielä yrittää...
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 29, 2007, 09:24:58 ap
Lainaus käyttäjältä: japa

Mittaus tulee varmasti paljon vaikeammaksi kun yrittää mitata samalla nestettä valuttaen. Tällöin järjestelmään ei jää ilmaa, joka vaimentaisi pumpun aiheuttamia värinöitä ja mittarin neula tulee pomppimaan kohtuu paljon. Mutta voisihan tuota vielä yrittää...


Mutta näin se pitää suorittaa, mikäli haluaa vibrapumpullisella koneella säätä uutonaikaisen paineen ristretolleen tarkasti kohdilleen (sillä vibrassa tosiaan se virtausnopeus vaikuttaa paineeseen).

Käsittääkseni mikäli Silvialla ei tekisi muuta kuin niitä "standardeja" shotteja, eli tupla siinä 25 sekunnin hujakoilla, pitäisi paine olla suurinpiirtein oikein ihan tehdasasetuksilla. Mutta jos haluaa tehdä ristrettoja taikka "sinkkushotteja", pitää tuon OPV:n avulla leikata paineen nousu (koska näissä tapauksissa se virtausnopeus on pienempi).

Seuraava lainaus täältä (http://www.home-barista.com/forums/how-can-i-adjust-brew-pressure-of-vibe-pump-espresso-machine-t420.html#3191).

"Remember that for a true double, all this OPV stuff is irrelevant because the flow rate of the pump is such that the pressure is 9 bar at that volume. Only for ristrettos will you see any difference. Or to put it another way, if you pull true doubles, the OPV isn't supposed to open. For that matter, some very good machines (e.g., the Salvatore) don't have an OPV at all because they assume any serious barista would only pull doubles."

Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: Sammy - Helmikuu 21, 2008, 10:45:33 ap
Onko suosituksia mistä kannattaisi nakukahva tilata Giottoon?
Katselin happydonkeyn sivuilta ja siellä olikin monen merkin omia kahvoja muttei tietenkään ECM:n omaa.
Vinkit tuon nakukahvan hommaamisen tiimoilta otetaan vastaan suurella kiitollisuudella.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: CD - Helmikuu 21, 2008, 11:16:48 ap
Mulla on Giottossa Silvian nakukahva. Toimii ihan hienosti. "Kiinnitys kielekkeet" ovat Giotossa suuremmat kuin Silviassa joten giotton kahvat eivät sovi Silviaan.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: Sammy - Helmikuu 21, 2008, 12:03:59 ip
Lainaus käyttäjältä: CD
Mulla on Giottossa Silvian nakukahva. Toimii ihan hienosti. "Kiinnitys kielekkeet" ovat Giotossa suuremmat kuin Silviassa joten giotton kahvat eivät sovi Silviaan.


Kiitokset tästä ja lisätään vielä että lueskelin espressopartsin sivuilta että toivoivat Isomacin ja Gioton käyttäjiltä vinkkiä kun tilaa nakukahvaa.
Tekevät kuulemma jotain pieniä muutoksia?
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: Sammy - Helmikuu 21, 2008, 12:25:00 ip
Entäpä La Marzoccon kahvat?
Katselin tuolta espressoXXL sivuilta niitä ja hintakin varsin järkevä vähän alle 33?. Mukaan tulisi vissiin(?) se 21 gr vetoinen korikin. Tosin mun saksan osaaminen ei ole parhaasta päästä.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: Heca - Helmikuu 21, 2008, 21:04:12 ip
Hello Sammy,

Tsekkaapa pasmarosen sivustot, sieltä pitäisi löytyä kahvapuolelta kaikkea kivaa Giotton omistajille... :wink:
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: Sammy - Helmikuu 22, 2008, 09:52:56 ap
Lainaus käyttäjältä: Heca
Hello Sammy,

Tsekkaapa pasmarosen sivustot, sieltä pitäisi löytyä kahvapuolelta kaikkea kivaa Giotton omistajille... :wink:


Hello.

Meinasin jo kirjoittaa etten sieltäkään löytänyt mutta ilmeisesti tarkoitit noita Faeman kahvoja?
Saksan taidot kun on heppoiset niin ei tule niin tarkkaan tavattua :)
Täytyy laittaa sähköpostia.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: Sammy - Helmikuu 25, 2008, 19:28:09 ip
Sain sitten tilattua tuolta pasmaroselta Faeman nakukahvan.
Pitäisi parin viikon sisään olla muuten englannin kielinenkin versio jo online.
Otsikko: Vast:Nakukahva roiskii
Kirjoitti: Heca - Helmikuu 26, 2008, 18:51:03 ip
Faeman kahvan pitäisi sopia mainiosti. La Marzoccokin käy mutta vilaamaan joutuu..
Kiva kuulla, että sivut viimein päivitetään englanniksikin, ei se Saksa käänny täälläkään päässä kuin sanakirjalla, ja se on tunnetusti hidasta puuhaa.
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: varolevy - Helmikuu 17, 2017, 09:54:13 ap
Video varmaan kertoisi enemmän kuin selostus, mutta kirjaillaan eka ja katsotaan sitten onko tarvetta videolle myöhemmässä vaiheessa.

Nakukahvalla väännän, 20g papuja ja 36g ulos ~28s kohdilla uuttopaineena mittarin mukaan 12bar. Uutto alkaa valumaan lävitse 10s kohdilla ja keskikohdassa tulee alussa kolme ohutta virtaa jotka yhtyvät sitten 15s kohdilla yhtenäiseksi virraksi keskellä. Tilanne ei siis varmaan kovin katastrofaalinen ole, mutta parantamisen varaakin on.

Jauhamisen apuna olen käyttänyt muovirinkulaa, että ei valu purut ohi niin paljon ohi. Tasoitus sormella ja normaali tamppaus. En mitään kummempia veissauksia tms. ole lähtenyt vielä kokeilemaan.
Otsikko: Vs: Nakukahva roiskii
Kirjoitti: tirofaux - Helmikuu 17, 2017, 10:56:10 ap
Nakukahvalla väännän, 20g papuja ja 36g ulos ~28s kohdilla uuttopaineena mittarin mukaan 12bar. Uutto alkaa valumaan lävitse 10s kohdilla ja keskikohdassa tulee alussa kolme ohutta virtaa jotka yhtyvät sitten 15s kohdilla yhtenäiseksi virraksi keskellä. Tilanne ei siis varmaan kovin katastrofaalinen ole, mutta parantamisen varaakin on.

Itse olen yleensä tyytyväinen tuollaiseen tulokseen. Jos taas virrat ovat liian nopeita tai muutoin epätasaisia voi olla aihetta etsiä parannusta.

Omaan makuuni yksi ulostulovirta edellyttää usein niin pitkää uuttoa (40+ sekuntia, Silvia) että käännän jauhatusta hieman karkeammalle, jolloin myös kahvi vaikuttaa maistuvan paremmalle.