Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvit ja pavut => Aiheen aloitti: linker - Elokuu 12, 2011, 12:25:48 ip

Otsikko: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: linker - Elokuu 12, 2011, 12:25:48 ip
Sain käsiini tuollaisen kahvipaketin. Sattuisiko joku tunnistamaan mikä kahvi on kyseessä. Paketin tiedot ovat niukat:
Ground coffee 100%. Favor Antwoordnummer 157. Viittaa hollantiin, mutta tätä nimenomaista pakettia en ole netistä tavoittanut.
Paketissa ei ole tietoa jauhatuskarkeudesta eikä muustakaan. Avaamalla se tietysti selviää eikä kyse ole mistään maata mullistavasta,
 mutta olisi mukava tietää jos tuota  joku on erehtynyt nauttimaan, mistä on kyse.

(http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/309490_10150296465502980_650072979_7793670_117170_n.jpg)


pavoni näytti närhen munat (http://linkerquu.blogspot.com/2011/08/kahvipapujen-paahdon-vaikutuksia.html)



 
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: Joona_s - Elokuu 12, 2011, 15:27:06 ip
Kuulostamatta turhan elitistiseltä niin nyrkkisääntönä hyvä kahvi ei ikinä tule neliönmuotoisena.
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: linker - Elokuu 12, 2011, 15:30:25 ip
Se nyt on selväkin. Ja oletusarvoisesti tuo on tietenkin kurapaskaa jota ei voi juoda.
Mutta siitä ei nyt ollutkaan kysymys. Jos tämä avaus on ylläpidon mielestä foorumille sopimaton,
niin sen voi asiattomana poistaa.
Toinen vaihtoehto on, että tätä ketjua voi jatkaa muillakin arvoituksellisilla löydöksillä

edit:

Ennätin kokeilemaan tuota. Karkeus suodattimelle sopivaa. Jauheen tuoksu on hyvä
vivahteikas; esimerkiksi segafredo casa:an verrattavissa. Maultaan kahvi on parasta mitä
olen "moccamasterin" pannusta pitkään aikaan saanut. (minulla ei ole moccamasteria, eikä tule)


edit-2:

Kiitokset yksityisviestillä saadusta tiedosta, liittyen tuohon "tiiliskiveen"
Kyseistä kahvia myy Tarmo-Lähikauppa, kuulemma puoleen hintaan verrattuna Juhlamokkaan.
harmi että lähin "lähikauppias" toimii kaukana asuinpaikastani. Tuo olisi hyvä juhlamokan korvaaja aamu-suodatinkahvina.
Täytyy joskus kulkiessaan  poiketa ja ostaa joku paketti "varastoon"


 
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: Tuomas - Elokuu 15, 2011, 19:33:51 ip
iGround coffee 100%.

pavoni näytti närhen munat

Aika pirun hauska tuo informaatio: "100 prossaa jauhettua kahvia", että ei ole esim. teetä tai kokonaisia papuja seassa.

Nuo on noita hauskoja markkinointijuttuja, jolla luodaan mielikuvia laadusta. Vai velvoittaako EU tuollaiset merkinnät, ettei ole korviketa seassa. Jossain toisessa pussissa on sitten 100 % arabica tms. vaikka ei sekään ole mikään itseisarvo - paitsi itse juon lähinnä arabicaa kotona.

Hyvä, jos kahvi maistui paremmalle kuin muut "tiiliskivet". Olen nähnyt tuota kahvia kotikaupunkini marketissa myös. Tänään join työpaikalla jotakin tuntematonta suoodatinkahvia - 100% varmuudella "tiiliskivenä" myytyä - ero joihinkin muihin oli merkittävä. Itse vältän perus suodatinkahvia kotona, koska se aiheuttaa minulle närästystä (robustako?). Töissä sitä on miltei pakko juoda sen verran, että kokemusta erilaisista peruskahveista kertyy päivittäin (ammatti pappi), mutta juon sitä vain tilkan kerrallaan. Sille en mahda mitään, että juhlamokka on minusta monin verroin parempaa kuin presidentti.

Pavoni-linkkisi oli vallan mainio.
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: linker - Elokuu 15, 2011, 20:03:41 ip

Olen nyt pari päivää juonut tuota 100% kahvia juhlamokan sijaan "mokkamasterikahvina". Löysin sitä toisenkin paketin
eräästä siwasta, hintaan 2,20 eur/ paketti. Juhlamokka 5,10. Pidän tuosta hollantilaiseta: suklainen maku, ja hapantumaton jälkimaku.
Ei ollenkaan hullunpaa jos "täytyy" tyytyä  suodatinkeittimen tuotoksiin.


Asiaa sivuten:
Haistatin tänään 17,6 vuotiaalla teinityttärelläni, joka inhoaa ikäistensä tapaan maailman lisäksi erityisesti kahvia, ensin juhlamokka-jauhetta,
joka tapansa mukaan väljähtyy keittiömme kaapissa, tupperware-purkissa kaikkien taiteen sääntöjen vastaisesti. Kommentti oli "joo", ja silmät
pyörivät hyvin tyypillisesti halveksunnan osoitukseksi. Sitten pyysin nuuhakisemaan tuota punaisesta paketista otettua jauhetta.
Kuului ennenkokematon "wau"... ja hetken kuluttua hän suostui maistamaan tuotosta, ja kertoi jopa pitävänsä siitä -ainakin vähäsen.
Jokin liikahti mahdollisesti suurenkin askelen eteenpäin...

Ei silti: minulle on aivan yhdentekevää: kuka pitää mistäkin. Ne ovat makuasioita, mutta joskus asennekysymyksiäkin.
Juhlamokka ja presidentti ovat suomalaisille niin tabu, että tulevat aikuiset voisivat niitä vähän muuttaakin.



 


Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: OskuK - Elokuu 15, 2011, 20:09:52 ip
Mikä muuten siinä mokkamaasterissa maksaa? En ole vielä koskaan saanu moisella prestiisillä väännettyä hyvää kahvia. Pahaa kyllä, ja usein.
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: migu2 - Elokuu 15, 2011, 20:11:14 ip
Mikä muuten siinä mokkamaasterissa maksaa? En ole vielä koskaan saanu moisella prestiisillä väännettyä hyvää kahvia. Pahaa kyllä, ja usein.

Kai se brändi siinä maksaa... ja kyllähän nuo näyttää käytössä kestävän pitkään. Mutta hyvää kahvia sillä kyllä kerta toisensa jälkeen tulee (tosin harvoin tulee käytettyä).
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 15, 2011, 22:10:34 ip
Kai se brändi siinä maksaa... ja kyllähän nuo näyttää käytössä kestävän pitkään.

Sivuilta löytyy infoa: http://www.moccamaster.com/fi/

Lyhykäisyydessään: Käsintehtyjä Hollannista. Osa hintaa tulee varmasti brändistä, mutta kyllä ne tuotantokustannuksetkit ovat varmasti suuremmat kuin kiinalaisversioissa.

On lisäksi "rakennettu" korjattavaksi, eli löytyy varaosia ja huoltoliikkeitä. Ei voi enää kovin monesta "arkisesta" tuon hintaluokan kodinkoneesta sanoa samaa.

En ole vielä koskaan saanu moisella prestiisillä väännettyä hyvää kahvia. Pahaa kyllä, ja usein.

Putsaa keitin, käytä kunnon raaka-aineita ja suodatinpaperia, ja älä yritä valmistaa kovin paljoa alle puolta litraa (tietysti myös kahvi/vesi suhde ja jauhatus kuntoon). Hyvää se tekee (oikeasti) ja en ole itse vielä törmännyt keittimeen jonka tähän vaihtaisin (kuluttajille suunnattuun siis - Fetcot ja muut on sitten asia erikseen :) ).
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: Tuomas - Elokuu 15, 2011, 22:12:22 ip
Juhlamokka ja presidentti ovat suomalaisille niin tabu, että tulevat aikuiset voisivat niitä vähän muuttaakin.

Juu, samaa mieltä.

Itse en ymmärrä kulttuuria, jossa noita prandejä myös juodaan ihan tolkuttomia määriä. Kahvikupit kasvattavat kokoa ja samalla ihmisten vatsahapot hyppäävät ympyrää, kun kitataan vaaleapaahtoista kahvia litramääriä.

Mutta mitähän tuo halpa kahvi pitää sisällään. Olisiko brasilialainen Rio-y papu hyvä arvaus. Kreikkalaisen kahvin ystävänä voisi sen maun tunnistaa, jos suklaisuus viittaa siihen. Halpuus viittaisi siihen myös. Mutta pitänee maistella itse.
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: Tuomas - Elokuu 15, 2011, 22:15:36 ip
Lainaus käyttäjältä: jiitee
Putsaa keitin, käytä kunnon raaka-aineita ja suodatinpaperia, ja älä yritä valmistaa kovin paljoa alle puolta litraa (tietysti myös kahvi/vesi suhde ja jauhatus kuntoon). Hyvää se tekee (oikeasti) ja en ole itse vielä törmännyt keittimeen jonka tähän vaihtaisin (kuluttajille suunnattuun siis - Fetcot ja muut on sitten asia erikseen :) ).

Juu, vaikken suodatinkahvista yleensä pidä, niin olen joskus mokkamaasterin tuotosta joutunut kehumaan. Joskus kotona ja joskus yhden huolellisen keittimen puhtaana pitäjän luona. Yleensä tällöin papuna on myös ollut jokin erikoiskahvi. Suht kirkas kuppi tuolla keittimellä tulee, jos on huolellinen puhtauden kanssa.
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: akallio - Elokuu 16, 2011, 00:21:36 ap
Hyvää se tekee (oikeasti) ja en ole itse vielä törmännyt keittimeen jonka tähän vaihtaisin (kuluttajille suunnattuun siis - Fetcot ja muut on sitten asia erikseen :) ).

Aika paljon myös vaikuttaa se, että onko uudempi Moccamaster, jossa on kunnollinen suutinpää, vai vanhempi, jossa on yksireikäinen suutinpää. Viimeksimainittu poraa välillä ihan järkyttäviä kuoppia kahvikekoon, vaikka olisi täysi pannullinen.

Itselläni on tuollainen poraava malli. Parempi suutinpää (eli kokonaisuudessaan se putkiosa vesitankista suodattimen päälle) löytyisi varmasti varaosana, mutta nykyisellä käyttötahdilla ei ole jaksanut vaivautua.
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 16, 2011, 08:18:06 ap
löytyisi varmasti varaosana

Sweetmarias on niitä myynyt jokusen vuoden: linkki (http://www.sweetmarias.com/sweetmarias/coffee-brewers/technivorm-brewers/technivorm-9-hole-water-sprayhead.html), tai sitten voi tuunata vaikka näin (http://www.flickr.com/photos/jimseven/5316750726/in/photostream) (hieman enemmän tuunattuna täällä (http://www.flickr.com/photos/tropicalsaloon/5182333976/) videon kera).
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: akallio - Elokuu 16, 2011, 12:52:31 ip
Eiköhän tuo Stockaltakin löydy. Sweetmariasin lähtöhinta on toki halpa, mutta taitaa tulleineen ja toimituskuluineen tulla kuitenkin aika kalliiksi.
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: OskuK - Elokuu 16, 2011, 19:58:21 ip


Putsaa keitin, käytä kunnon raaka-aineita ja suodatinpaperia, ja älä yritä valmistaa kovin paljoa alle puolta litraa (tietysti myös kahvi/vesi suhde ja jauhatus kuntoon). Hyvää se tekee (oikeasti) ja en ole itse vielä törmännyt keittimeen jonka tähän vaihtaisin (kuluttajille suunnattuun siis - Fetcot ja muut on sitten asia erikseen :) ).

En putsaa, enkä myöskään tee kahvia toisten keittimillä. Eikä ne muutenkaan halua kuulla mitä heidän keittimestään ajattelen, jopten tuskin keittoneuvot ja puhdistushuomautuksetkaan menevät otolliseen maaperään ;-)
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: joni - Elokuu 28, 2011, 00:49:29 ap
Noista tiiliskivistä tulee harvoin tehtyä, mutta yksi kestosuosikkini on Arvid Nordquistin Franskrost. Tästä kun tekee tujun satsin pressossa, niin yllättävän aromikas ja todella suklainen kahvi siitä syntyy. Pavonin Pro on kovassa käytössä ja halpa lidlin presso myös...en näe mitään syytä suodatinkeittimen hankintaan, pressopannussa saa erinomaisen vastineen rahalleen varsinkin kunnon kahvilla. Franskrostissa kannattaa tietysti kytätä äärettömän tuoretta paahtoa.
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: Misse - Elokuu 28, 2011, 00:54:56 ap

en näe mitään syytä suodatinkeittimen hankintaan, pressopannussa saa erinomaisen vastineen rahalleen varsinkin kunnon kahvilla.

French press on todella loistava jos kupin pohjalle tuleva "muju" ei häiritse liikaa. Ja tämä tuntuu olevan täysin henkilökohtainen asia, häiritseekö vaiko ei.

Ite suosin halvoista valmistusvekottimista Abid cleveriä, se mielestäni yhdistää aika kivalla tavalla uuttamalla tehdyn ja paperisuodattimen hyvät puolet.

-Mikko-
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: Toma - Elokuu 28, 2011, 12:20:12 ip
Itse näen suodatinkeittimen valinnan vaihtoehdot edessäni siinä vaiheessa kun kotona on muitakin.
Tätä parempaa puoliskoani en vaan näe käyttämässä muita valmistusmetodeja kuin suodatinkeitintä, ja itsekkin sitä suht usein käytän vieraille keittäessäni tai ihan vain silloin kun on "kiirettä" kotona.

Jauhan rokilla tuoretta, papuja on monia kokeiltu, ei selkeää suosikkia. Nyt Tekangua kupissa, ja voinen nostaa hattua tälle pavulle myös suodatinkeittimellä laitettuna.
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: linker - Elokuu 28, 2011, 14:00:10 ip
Satakunnan Kansassa tänään melko hyvä juttu tiiliskivikahveista, lähinnä kohonneen JuhlaMokka-indeksin
järkyttämille vakiokahvittelijoille. Skannasin koko sivun ja laitoin rikollisesti
luettavaksi ladattavaksi ja luettavaksi (pdf 565k) (http://www.lehmuksenoksa.com/sample/arki280811.pdf)

Suodatinkeitin meilläkin on jokapäiväisenä työjuhtana. Vaimo kyllä tykkää cappuccinosta, mutta kyllästyy nopeasti
odottelemaan papu-mylly-pavoni- systeemejä.
Viime päivät olen koettanut päästä sinuiksi vanhan perkolaattorin kanssa:

(http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/313454_10150296465542980_650072979_7793672_5794990_n.jpg)

lienee jo vanha, kirpputorilta löysin ja vitosen maksoin....
opettelua ohjelmassa tänäänkin
 
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: cartman - Elokuu 28, 2011, 15:48:07 ip
Satakunnan Kansassa tänään melko hyvä juttu tiiliskivikahveista, lähinnä kohonneen JuhlaMokka-indeksin
järkyttämille vakiokahvittelijoille...

 ...Viime päivät olen koettanut päästä sinuiksi vanhan perkolaattorin kanssa:
lienee jo vanha, kirpputorilta löysin ja vitosen maksoin....
opettelua ohjelmassa tänäänkin
Hieno perkolaattoripannu sinulla. Muistuu oman lapsuuteni "pulputuspannu" mieleen. Meillä juodaan lähinnä kahden sorttista kahvia: Krupsin täysautomaatilla valmistettuja espresso-pohjaisia juomia ja sitten perkolaattorikahvia. Ei tosin noin romanttisen näköisellä vehkeellä keitettyä, vaan Stockalta ostetulla sähkökäyttöisellä "automaattisella" pannulla. Hyvää siinä Stockan rosteripannussa on, että keittoprosessia ei tarvitse vahtia, pannu hoitaa hommansa termostaattien ohjaamana ihan itse.

Perkolaattorikahvi on parhaimmillaan pehmeää ja vahvaa. Joissain viesteissä on kerrottu, että kahvin annostelu on hyvin tarkkaa. Ehkä on, en tiedä. Meillä kahvia mitataan kahvimitalla, joka on n. 5 ml suurempi, kuin yleisin kahvimitta. Hyvää tulee. Normaalilla mitalla mitattuna tulos oli mielestämme laihaa. Tummemmasta päästä olevat tavalliset kahvit toimivat parhaiten. Itse olemme pitäneen Löfbergs Lilan Skånerostista (tummempi, kuin normaali Lila). Tumma Presidentti oli no-joo, toista pakettia ei tosin tehnyt mieli ostaa. Meiran Arome Hieno Tummapaahto ripoteltiin alppiruusuille. Ja pienenä rinnastuksena sinun skannaamaasi artikkeliin: tällä hetkellä emäntä käyttää Lidlin suodatinkahvia. Ei tuota 2 euron halpiskahvia, vaan sitä Arabicaa, joka on vihreässä paketissa.

OskuK kertoi tarjonneensa kavereilleen lämmitettyä perkolaattorikahvia. Jotkut epäilivät tätä vitsiksi. Mutta, mutta, oli pakko kokeilla. Perkolaattoripannussamme (ruotsalaisen insinööritaidon mestarituote) on mahdollisuus myös kahvin lämmitykseen. Sihdit sun muut sisuskalut pannusta pois ja pannun töpseli seinään. Laite lämmittää pannuun jääneen kahvin ja sammuttaa kuumennuksen juuri sopivalla hetkellä. Merkkivalo ilmoittaa, että vanha kahvi on nyt lämmitetty ja valmis. Ja joo, kyllä se juotavaa oli. Yllättävä pehmeää. Kuuman maidon kanssa sotkettuna jopa hyvää. Parempaa, kuin suurin osa neuvotteluhuoneiden termoskannukurasta tai baarien pallokannujen seisseestä kahvista. Tästä kiitos OskuK:lle, eipä olisi tullut mieleeni muuten edes kokeilla.   

Moccamaster oli kaapissa vuoden verran varalla "varmuuden vuoksi". Kun emäntä osti perkolaattorin, niin masteri myytiin 20 eurolla naapurin tyttärelle opiskelukämpän keittimeksi.  Omat kahvit tehdään ensisijaisesti täysautomaatilla. Kun on tarve perinteiseen suomalaiseen kahvitteluun eli istumiseen porukalla kahvipannun ympärillä, niin silloin käytetään perkolaattoria.
       
       
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: joni - Elokuu 28, 2011, 20:45:56 ip
Oho, pitääpäs siis hankkia perko. Joskus muistaisin lukeneeni että kyseinen vehje härskiinnyttää kahvin rasvan, mutta silti olen paljon positiivisia kommentteja lukenut ja jahkaillut. Onkohan Clas Ohlssonin perko ok?
Kaikki itsepaahdetut pavut käytetään Pavonin tuotoksiin ja vieraille sitten pressolla. Omaan makuuni kaikki reko-kahvit ovat olleet todella hyviä ja vielä alkukesällä reko-classic oli halpa-hallissa 3,60€, jolloin hinta/laatu oli lyömätön. Suosittelen erittäin lämpimästi kokeilemaan tuota rekon franskrostia.
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: cartman - Elokuu 28, 2011, 22:23:20 ip
Oho, pitääpäs siis hankkia perko. Joskus muistaisin lukeneeni että kyseinen vehje härskiinnyttää kahvin rasvan, mutta silti olen paljon positiivisia kommentteja lukenut ja jahkaillut. Onkohan Clas Ohlssonin perko ok?

Veikkaan, että Clasun perkolaattori on kotoisin samasta ruotsalaistehtaasta, kuin omammekin. Mutta emme viitsineet ostaa Clasulta "nimetöntä" perkolaattoria, kun Stockalta sai ihan tehtaan omalla nimellä myytävän pannun halvemmalla!!! Varsinainen syy oli kuitenkin se, että Tapiolan Stocka on tuossa muutaman minuutin päässä... Hintojen erokin selvisi meille itse asiassa vasta jälkeen päin. Olisikohan ollut jotain 4-5 euroa, ei siis paljoa.

Suosittelen ehdottomasti. Jonkin verran kokeiluja eri kahvilaatujen kanssa se kyllä vaatii, mutta kun sopiva kahvi löytyy, niin sitten kaikki on hyvin. Sopii loistavasti juuri sellaiseen perinteiseen suomalaiseen kahvin litkimiseen, missä kahvia juodaan tunti tolkulla seurustelun lomassa. Perkolaattori tekee suuren määrän kahvia helpolla. Niitä pannuja on 6 kupin ja 12 kupin kokoisia (muistaakseni). 12 kuppinen on hyvä, jos ostaa pannun vieraskahvitteluakin varten. Mutta huomaa, sillä ei kannata tehdä 6 kuppia pienempää määrää - maku kärsii. Siten se suurempi pannu on 6...12 kupin pannu. Jos kahvia jää yli, niin anna perkolaattorin lämmittää loppuosa ja tee itsellesi illaksi oikein pehmeä ja rasvainen maitokahvi!
 
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: OskuK - Elokuu 30, 2011, 10:58:03 ap
En putsaa, enkä myöskään tee kahvia toisten keittimillä. Eikä ne muutenkaan halua kuulla mitä heidän keittimestään ajattelen, jopten tuskin keittoneuvot ja puhdistushuomautuksetkaan menevät otolliseen maaperään ;-)


Täytyy sanoa että tuli hommattua sitruunahppoa työpaikalle, katsotaan josko mokamaasteri petraisi ;-)
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: Misse - Elokuu 30, 2011, 10:59:36 ap


Täytyy sanoa että tuli hommattua sitruunahppoa työpaikalle, katsotaan josko mokamaasteri petraisi ;-)

Jos kahvimasiina on pinttynyt kahvirasvoista (kaadettu vettä säiliöön likaisella kahvipannulla), niin sitruunahappo ei siihen juuri tehoa.

-Mikko-
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: Jolle - Elokuu 30, 2011, 12:13:03 ip
eli emästä kahvirasvoille ja happoa kalkille.
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: cartman - Elokuu 30, 2011, 15:39:39 ip

Tuo aine on tarkoitettu nimenomaan likaisen keittimen puhdistamiseen:

http://www.verkkokauppa.com/fi/product/52254/crdbq/Clean-Drop-puhdistusaine-kahvinkeittimelle

Jotkut kodinkoneliikkeet ovat myyneet sitä myös espressokeittimien puhdistamiseen. Tätä valmistaja ei suosittele, mutta ns. markettikeittimiä sillä on pesty. Clean Dropia keittimen vesisäiliöön ja sitten säiliö tyhjäksi keittimen grupon läpi ajettuna. Itse en ole käyttänyt, enkä siten suosittele.

Valmistajalla on tuotteet myös espressokeittimien putsaamiseen ja saitilla on ohjeet erilaisten keitintyyppien putsaamiseen: 

http://cleandrop.no/english/
     

   
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: linker - Elokuu 31, 2011, 14:17:56 ip


Sorruin toiseen "tiiliskiveen":

(http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/308283_10150299306752980_650072979_7825113_5186728_n.jpg)



Keitin ensimmäiset tavallisella Krupsin keittimellä (heitin mokkamasterin ullakolle,
kun löysin tuollaisen jostain loppuunmyynnistä puoleen hintaan)

(http://www.coffeeforless.com/images/uploads/coffee_machines/krups/aroma_control_glass_Time18046.jpg)

Ensivaikutelma positiivinen, mutta kupin (kokoa puoli litraa) huvetessa makua
alkoi hallita  kitkeryys. Illemmalla pitää kokeilla pressolla, ja vakuumilla.


 
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: Tuomas - Elokuu 31, 2011, 18:02:51 ip
Meillä vaimon lempparitiiliskivi oon juurikin tuo ANQn Tatu. Niin ja uudemmalla Mokkamaasterilla hän sen keittää.
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: jiitee - Elokuu 31, 2011, 20:11:29 ip
Tuo aine on tarkoitettu nimenomaan likaisen keittimen puhdistamiseen:

http://www.verkkokauppa.com/fi/product/52254/crdbq/Clean-Drop-puhdistusaine-kahvinkeittimelle

Tämä toimii hyvin. Yhden "kannulla säiliöön" tapauksen putsauksessa irrotti putkista ihan kunnon mustia hitusia. Jos on kovin laiminlyöty yksilö, niin kannattaa ajaa pari pussillista (ja sen jälkeen kuukausittain jos eivät muut suostu käyttämään säiliön täytössä erillistä kannua).

Täytyy sanoa että tuli hommattua sitruunahppoa työpaikalle, katsotaan josko mokamaasteri petraisi ;-)

Perinteisellä väkiviinaetikalla pärjää myös pitkälle. Haisee hieman voimakkaammin pulputessaan. Espressokoneen kanssa sitruunahappo on parempi, sillä pieni jämä boilerissa ei maistu niin pahalle kuin etikka. Suodatinkeitin (varsinkin Mokkamasteri) on helpompi huuhdella perinpohjin käsittelyn jälkeen ja tällöin tuo etikan makuhaitta ei tule esiin.
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: linker - Syyskuu 05, 2011, 14:32:30 ip

Sain juuri viestin, että olen voittanut vuoden kahvit Nordquistilta.
Siinäpä "tunnistettavaa", millainen määrä sitten lieneekään.
Ja muoto.

 
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: Toma - Syyskuu 05, 2011, 16:14:54 ip
Sain juuri viestin, että olen voittanut vuoden kahvit Nordquistilta.
Siinäpä "tunnistettavaa", millainen määrä sitten lieneekään.
Ja muoto.
Onnittelut arpaonnesta! :)
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: linker - Syyskuu 05, 2011, 16:18:04 ip
Onnittelut arpaonnesta! :)

Minulla ei ole arpaonnea  ;)
-mutta kiitos
 
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: joni - Syyskuu 09, 2011, 20:52:24 ip
Eilen tuli ostettua Obh perkolaattori. Yhdet kahvit sillä olen vasta keitellyt ja myös testasin samalla uudelleen lämmitystä. Kaapissa oli vain vieraille varattua kulta katriinaa josta syntyi ihan ok kahvi, laihahko tosin. Onkohan puruja syytä hieman "tampata"? Tuleeko tuohon täyteen vesimäärään puruja sen keskiputken yläreunaan asti?
Nyt pitää vain ryhtyä kokeilemaan eri kahveja/papuja jotka sopivat tälle.
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: Tuomas - Syyskuu 16, 2011, 15:55:34 ip
Sain käsiini tuollaisen kahvipaketin. Sattuisiko joku tunnistamaan mikä kahvi on kyseessä. Paketin tiedot ovat niukat:
Ground coffee 100%. Favor Antwoordnummer 157. Viittaa hollantiin, mutta tätä nimenomaista pakettia en ole netistä tavoittanut.

Tulipa maistettua tätä kyseistä tiiliskivikahvia. Töissä ollessa sitä minulle tarjottiin eräässä kodissa. En tiennyt mitä kahvia join. Satuin kysäisemään, että "Mitäs kahvia tämä on, ihan poikkeuksellisen hyvää suodatinkahvia." Ja samaksi Coffee kahviksi se sitten osoittautui. Todellakin suklainen maku oli. Aikaisemmin oletuksena heittämääni rio-y.tä en maussa erottanut. Ei ollut home-kahvia ei.

Kuten aimmin todettu istun ammattini puolesta usein ja monenlaisissa kahvipöydissä ja tämä oli kyllä erinomaista. Kun sitten palasin virastoon alkoi tehdä mieli tanssia, juosta tai punnertaa. Parin pienen kupillisen (todella harvoin  santsaan kahvia, mutta nyt oli pakko kun oli hyvää) jälkeen olo oli aika vilkas ja nopea. Siitä päättelin, että aika paljon joukossa on robustaa, mutta ilmeisesti suhteellisen hyvänlaatuista, koska ei kahvi itsessään palaneelle kumille maistunut.

Mitäs olet "Linker" mieltä tuosta robusta-oletuksesta?

Niin ja muistakaa suhteuttaa tuo hyvä nyt tiiliskivien joukkoon. En suinkaan vertaa sitä juuri jauhettuun laatukahviin.
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: linker - Syyskuu 17, 2011, 17:04:09 ip


Tuosta 100% Coffeesta jolla ketjun avasin on jo aikaa, ja maku haihtunut jo osin muististanikin. Mutta ei siinä niin paljoa
robustaa, tai ainakaan niin huonolaatuista "lisäkettä" ole kuin tässä tänään viimein käsiini saamastani "testivoittajassa": 


(http://4.bp.blogspot.com/-KkPzyl4X-0A/TnSi55DAFcI/AAAAAAAAAVg/8sjKcQFvyts/s1600/lidlit.jpg)


kyseessä siis tuo pinon päällimmäinen Perfetto, joka loppui satakunnan ja varmaan pirkanmaankin lidleistä kuin kuppa töölöstä,
kun maakuntalehden testissä 1,80 euron kahvi voitti 5 euron juhlamokan. Laitoin linkin testikopioon blogiini tämän päivän
kirjoitukseen jossa enemmän tuosta(kin):
Tuli todellakin ikävä tuota aloitusviestin punaista "tiiliskiveä".... ja todellakin vain tiiliskivikahvien kategoriassa.

 (kysiseen blogipäivitykseeni sigustani tai tästä (http://linkerquu.blogspot.com/2011/09/testivoittajakahvia-ja-tuletonta-chilia.html))

 
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: joni - Lokakuu 10, 2011, 21:53:58 ip
Kokeilin tuota Lidlin Perfettoa ja iso pettymys oli. Tuoksu muistutti enemmän popkornia kuin kahvia. Maku on mitätön ja mukana myös palaneen siemenen makua. Tätä huonompi esitys on ollut x-tra kahvi(prisman valikoimissa). Maistamistani ehdotonta parhautta ovat olleet reko-kahvit, mutta ovat 6€ luokkaa nykyään kaikki. Jospas paahtaisi huomenna monsooned malabaria ja nauttisi syksystä kunnon ristreton kanssa.
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: migu2 - Lokakuu 11, 2011, 09:10:59 ap
Tilaisuus teki "varkaan" ja päätin sijoittaa kokonaisen euron tuohon punaiseen Coffee-kahviin ja viedä se yllärituliaisena kylään. Halvalla ei yleensä hyvää saa ja tulipa sekin taas todistettua.
Ja kuten arvata saattoikin, niin aivan karseeta kuraahan toi on, jäi kaikilta juomatta. Jo heti avausvaiheessa tuli huomattua palaneen renkaan haju, eli robustaa on luvassa ja runsaasti. Itse en välitä robustasta ollenkaan suodatinkahvissa, juon mielummin hapokkaampaa ja hedelmäisempää suodatinkahvia. Toki tuo oli pehmeää ja täyteläistä, mutta renkaan makuista kahvia en viitsi huvikseen juoda. Moccamasterilla keitettiin siis parit pannut ja naama irvessä yritettiin sitä juoda.
Piti vielä tuota Aeropressin läpi kokeilla ja siinä orastavan kitkeryyden sai pelattua jokseenkin pois, mutta ei kiitos enää tätä.
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: linker - Lokakuu 11, 2011, 20:02:09 ip

Lidlin Perfetto oli ensikokemuksena kauhea. Mutta parani huomattavasti kun kiinnitin vähän huomiota annostukseen.
Kyllä sitä ikävä tuli, kun juhlamokkaan vertaa. Mutta samalla annostuksella JM:n kanssa tulee kamalaa.
Saatan tuota ostaa toisenkin kerran.

 
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: joni - Lokakuu 12, 2011, 16:25:51 ip
Noh, onhan noissa oluissa ja muissakin alkoholijuomissa aika isoja eroja, niin myös kahveissa. On vain vaikea ajatella että esim.Perfetto sisältää kahvia. Juoma muistuttaa enemmänkin jostain paahdetuista jyvistä tehtyä juomaa.

Kun paahtaa kotona laatupavuista ja pari päivää paahtamisen jälkeen avaa pussin ja jauhaa siitä...on tuoksun tuoma liikutus ja elämys käsittämätön. Näillä tiiliskivillä en saa mitään liikutusta, lähinnä kusetuksen makua. Noh, enpä oleta Lageria juodessanikaan saavani imperial stoutia.
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: cartman - Lokakuu 12, 2011, 19:20:17 ip
On vain vaikea ajatella että esim.Perfetto sisältää kahvia. Juoma muistuttaa enemmänkin jostain paahdetuista jyvistä tehtyä juomaa.

Näinhän ne ovat, makuasiat. Linkerin kirjoituksessa on kuitenkin mielestäni yksi tärkeä asia: Sen asemesta, että todetaan yhteen ääneen, että pahaa on, linker yritti analysoida ongelmaa, kokeilla erilaisia asioita ja löysi yhden vaikeuksia aiheuttavan tekijän, annostuksen.

En tuota kahvia tunne, mutta olen muutoin törmännyt samaan ilmiöön. Kahvi, jota ystäväni piti yhtenä parhaista maistamistaan "mutteripannukahveista", sai hirvittävän "yäk" -tuomion kotona, kun emäntä käytti samaista kahvia perkolaattorilla, tapansa mukaan aika raskaalla kädellä annosteltuna. Ehdotin uutta kokeilua hieman kevyemmin annosteltuna. Maku parani huomattavasti. Sitten käytin mutteria, tulos oli jopa hyvää.

Kuten niin monesti on huomattu, kahvi ei välttämättä ole yksinkertaisesti ja pelkästään "hyvää" tai "pahaa". Asiaan vaikuttaa niin kovin moni asia, annostelusta, jauhatuskarkeudesta ja valmistustavasta alkaen. Ja pidetään mielessä mitä linker aikaisemmin sanoi: nyt puhutaan tiiliskivikahvi-sarjasta.

Ai-niin. Kuten aiemmin kerroin, emäntä käytti perkolaattorissa Lidlin sitä vihreässä paketissa olevaa arabicaa. No, nyt siirryttiin takaisin Lövsberg Lila Skånerostiin.
   
       
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: migu2 - Lokakuu 12, 2011, 20:30:20 ip
No itse yritin Aeropressilla muutamia kikkoja, en väitä olevani velho sen kanssa, mutta eipä se makumaailma juurikaan iloksi muuttunut. Oli kahvi kenen tahansa paahtamaa, jos se sisältää tuhdisti robustaa niin en siitä välitä suodatinkahvina. Valopetroolia mitä valopetroolia  8)
Espressoissa tilanne on sitten toinen, etenkin maitokahvien osalta.
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: Tuomas - Lokakuu 13, 2011, 09:11:34 ap
Minäkään en pahemmin robustasta välitä ja sitähän tuo kehumani Coffee -kahvi selvästi sisältää ja paljon.

Mutta makuelämykset ovat kyllä hyvin erilaiset. Uskoisin, että täällä aktiivisesti kirjoittavilla on kuitenkin jonkinlainen näppituntuma siihen, mikä on hyvää kahvia. Makuasioista on toki kyse, mutta ei kaiketikaan kenelläkään kahviharrastajalla ole ihan vinoutunut makuaisti.

Siksi tämä erilainen makuelämys samasta kahvista havainnollistaa erilaisten keitinten ja keittotapojen eroja, sekä myös erilaisia vertailukohtia.

Itse joudun töissä juomaan sekalaisia suodatinkahveja, joiden taso on yleensä aivan karsea. Coffee -kahvi oli sen seassa todella hyvää tuolla nimenomaisella kerralla. Keitin oli jokin halpa suodatinkeitin, jolla miedosta kahvista tulisi varmaankin todella laihaa ja valjua, mutta tuosta  kahvista jäi juuri ne negatiiviset tekijät taka-alalle. Olisiko syynä alhainen vedenlämpö, mikä tunnetusti jättää osan mauista jauheeseen.

Huimausefekti, joka kahta kupillista seurasi kertoi toki todella korkeasta robustan määrästä. Uskon hyvin, että mokkamaasteri irrottaa kahvista aromit jo sen verran hyvin, että juomatta olisi jäänyt minullakin.

Itse en käytä kotona robustaa juuri lainkaan. Joskus maitokahveihin ostan robustalla terästettyjä sekoituksia. Harvemmin kuitenkin. Hyvä paahto ja juuri jauhettu kahvi tuottaa tukevan shotin kyllä arabicastakin - ehkei kuitenkaan kaikkein pisimpiä latteja ajatellen. Itse juon espressoni useimmiten ihan "mustana" ja ilman sokeria. Siksi en robustaa sekaan niin kaipaa.
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: linker - Helmikuu 01, 2012, 12:51:29 ip

Sain pauligilta tuotepakkauksen, jossa mukana tavallista suodatin-Presidenttiä.
Paahtoasteeltaan 1 olevaa arvostettua kahvia ei varsinkaan pienessä flunssassa
viitsinyt kauaa sellaisenaan juoda. Mutta 30% täysrobusta- Caffé Paskáa teki
ihmeitä...

Mutta varsinaisen asiaan:
Minulla on hallussani avaamaton purkki tällaista:

(http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/396241_10150570986207980_650072979_8978546_353644991_n.jpg)

"Specialia"  jota SOK valmistutti erikoiserän, osuuskunnan täyttäessä 75 vuotta, vuonna 1979.

Keräilykohdehan tuo on, varsinkin avaamattomana. Mutta mitä luulisitte jos sen avaisi!
Onko kukaan koskaan avannut tällaista 30 vuotta vanhaa peltipurkkia?
Vai olisiko kyseessä "rikos"   :o

 
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 01, 2012, 13:33:38 ip
En tiedä onko metallipurkki enää tiivis. Vaikka olisikin, niin kahvin aromaattiset aineet lienevät pitkälti hajonneet ja/tai haihtuneet ilmaan. Eli maku on huono ja karkaa tölkin avaamisen yhteydessä. Myrkyllistä se ei liene kuitenkaan?

Vai olisiko kyseessä "rikos"   :o

Jos sen juottaa kavereilleen, niin silloin kyseessä lienee törkeä pahoinpitely, jos sioille, niin eläinsuojelurikos. Itse jos juo, niin silloin korkeintaan yleisen vaaran aiheuttaminen. :)
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: äyni - Helmikuu 01, 2012, 15:14:02 ip
Tuommoinen säilyketölkki on yllättävän hyvä säilömään tavaroita, kunhan säilytys on asianmukainen. Josko kyllä mä epäilen, että aika kuraa tuo silti on.

Vaikka noita täysiä kahvitölkkejä ei aivan uskomattomia määriä liikukaan,  niin mistään superharvinaisuudesta ei ole kysymys. Huuto.netissä on tällä hetkellä ainakin pauligin kahvitölkkejä myynnissä, täysin virheettömässä kunnossa, parikymppiä / tölkki. Valmistajan mukaan kyse on maailman parhaista kahvilaaduista, niin 40 € / kilo on liki ilmaista   ;D
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: Toma - Helmikuu 01, 2012, 15:37:59 ip
Itse säilyttäisin "muistona" jossain kaapin päällä.
Ihan hienohan tuo on, mutta epäilen et ei menis kurkusta alas.
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: Mariia - Helmikuu 01, 2012, 16:04:38 ip
Itse säilyttäisin "muistona" jossain kaapin päällä.
Ihan hienohan tuo on, mutta epäilen et ei menis kurkusta alas.

Itsekin säilyttäisin tuon avaamattomana. Vaikka sisältö on kuivaa, mutta silti mietin tinan ja lyijyn irtoamista noin pitkän ajan kuluessa, riippuen toki kuinka hyvin tinaus ja sauman hitsaus on tehty?
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: linker - Helmikuu 02, 2012, 08:27:53 ap

Ok. Jatkakoon elämäänsä "vitriinissä"   :)

 
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: linker - Maaliskuu 20, 2012, 09:06:09 ap

(http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/378190_10150682636277980_650072979_9322641_819238272_n.jpg)

Espanjasta useampia paketteja tuliaisena saamaansa Pauligin Extra- kahviin tyytymätön henkilö vaihtoi yhden kanssani
Juhlamokkaan. Noin kuukauden jonotettuaan se pääsi tänään maisteluvuoroon. Suheteella 1:17, moccamaster osui oikeaan jo ensi
yrittämällä.
Ja kuten arvelinkin: Juhlamokkaan jumiutunut ei voi sietää sitä että kahvissa on himppu robustaa ja se maistuu jopa hieman suklaalle.

Tätä voi verrata Lidlin perfettoon, mutta ei se ole kaukana ANQ:n Nigaracuastakaan. Kannattaa poimia mukaan, jos jossain sattuu paketin bongaamaan.
Paahtoaste pauligin "mittarilla" on 3. Pakettikoko 450 grammaa.
Ei heikkohermoisille   ;)

 
 
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: linker - Huhtikuu 26, 2012, 20:18:31 ip

Sain pari viikkoa sitten nimettömältä "ihailijalta" postilaatikkooni
pari pikkuruista pussia tällaista oudokkia,
saatekirjeessä luki että ilmeisesti pikakahvia:

(http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/318205_10150776394162980_650072979_9608890_1957623539_n.jpg)

Muistin tänään nuo, ja ajattelin että pressopannulla tekemään. 7 grammaa kahvia  1:17  ounasteli  120 gramman kupillista.
Mutta kun kippasin ensimmäisen pussillisen presson pohjalle, veden lämmetessä, totesin sen niin hienoksi jauhetuksi
ettei presson verkolla olisi mitään merkitystä.
Palasin lähtöruutuun, ja kaadoin pussien sisällöt aeropressiin. Vettä vähän enemmän: 180 grammaa. Sekoitus, 2 minuuttia
ja press. Hyvä tuli. Kahvi oli vivahteikasta, miellyttävää, ja nimensä veroisesti mustaa kuin yö....  :)

Juotuani kahvin, otin aeropressin tavalliseen tapaan, väänsin suodatinkannen auki ja napsautin "kakun" pois. Mutta mitä ihmettä:
Ei kakkua, ja paperissakaan ei minkäänlaista "mujua". Ruskea väri oli muistona kahvijauheesta, eikä kahvikuppini pohjallekaan ollut
tullut varsinkin pressosta tuttua mutapohjaa. Kupin seinämillä oli hento vaaleanruskea muisto kupissa olleesta kahvista. Kaikki muu oli
liuennut veteen ja sitä rataa kurkusta alas.

Mitä lie ollut. Tuskin suomessa tuohon törmään, mutta jos jossain myydään (siis suomessa), niin mukaan lähtee.

   
Otsikko: Vs: kahvin tunnistusta
Kirjoitti: äyni - Huhtikuu 26, 2012, 20:51:22 ip
Pikakahviltahan tuo kuulostaa. tavallisen raemuodon sijasta hienona putuna. Semmoiseksi pikakahvirae menee jos sitä vähän vaikka pyörittelee käsissään.
Kahviuutetta sisältää pussinkin mukaan. Varmaan (kylmä)kuivattua sellaista.