Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvit ja pavut => Aiheen aloitti: opqdonut - Heinäkuu 09, 2011, 00:21:51 ap

Otsikko: Johan & Nyström
Kirjoitti: opqdonut - Heinäkuu 09, 2011, 00:21:51 ap
Tämä ruottalainen pulju ansaitsee kyllä ehdottomasti oman säikeen.

Omia kokemuksia:
Yirgacheffe: sitä itseään
Harrar: luvattua marjaisuutta, nam. Tämä maistui woodneckillä
Gethumbwini: ihan älyttömän selkeä mustaherukka, vau
FTO-espressoblendi: maistui kanavarannan pisteessä nautittuna miellyttävän tasapainoiselta mutta marjaiselta
Yard dog -espressoblendi: maistui Tukholman pisteessä, hmm, mielenkiintoiselle

Kolmea viimeistä pitää ostaa omaan käyttöön kunhan ehdin.

J&N:n saatavuushan on suhteellisen hyvä, Caffi jälleen myy jonkun verran ja Crema.fi myös. Ja nyt tietysti vastikään avattu kanavarannan "konseptimyymälä". Kauhean tuoreena en kyllä ole mistään vielä löytänyt...
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: migu2 - Heinäkuu 09, 2011, 11:19:57 ap
Riippuu vähän onnesta, mutta Caffista olen onnistunut saamaan noita kahveja tuoreina, noin viikon vanhana. Viimeisenä tuo Yard Dog, joka tosin ei kyllä ollut mieleeni. Maistui nimensä mukaan pihakoiralta, ei oikein toiminut. Paahtokin melko tummaa, öljyt tihkuen pinnassa.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: MF - Heinäkuu 09, 2011, 23:20:06 ip
Tuolla Kanavanrannassa lupailivat että on tuoretta, pari päivää paahdosta, mitä se nyt kestää tulla meren yli... Oikein symppis paikka muuten.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: opqdonut - Marraskuu 05, 2011, 15:20:05 ip
Eivät ne kahvit kyllä kauhean tuoreita ole vaikka tilasin erikseen seuraavaan laivalastiin.

No, NBC espresso on aivan loistava! Mustikkainen mutta tasapainoinen eikä mikään happopommi. Hyvyys ei kyllä ihmetytä sillä tuossa on toisena komponenttina Gethumbwini jota satun rakastamaan myös.

Niin, ja jollette ole vielä Gethumbwiniä maistaneet niin hakekaa J&N:ltä tai Caffista. Mustaherukkamehua ja/tai tummaa suklaata...
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Toma - Marraskuu 05, 2011, 16:02:44 ip
Itse tilasin aiemmin NBC:tä http://www.baristashopen.se/ (http://www.baristashopen.se/):stä, ja paahtopäivä oli jotain kolme viikkoa vanhaa.
Kiire tuli juoda pussia, alkuun maku miellytti, sitten se alkoi kyllästyttämään, ja lopuksi käytin sitä maitopohjaisten juomien pohjilla.

Mutta tuoreena jos tuota saisi, voisi mieli muuttua.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Welho - Helmikuu 11, 2012, 17:53:48 ip

Viime vuonna J&N Celso & Hamilton Supernatural oli yksi vuoden 2011 lempikahveistani joten iloisesti yllätyin kun sitä tuli taas saataville. Helsingin liikkeestä mukaan tarttui vajaat 2vko sitten paahdettu pussi eli melko sopiva heti juotavaksi.

Muistiinpanoni mausta olivat niukat, kuten aina, mutta ensiviritelmä aeropressillä on ehkä lievä pettymys. Kahvi on tasapainoinen mutta maussa on nyt eniten papua ja ehkä hyvin lievä palanut jälkimaku.

Mitäs muut on mieltä?


Lisäinfoa:
http://www.johanochnystrom.se/kaffe.php?page=V%C3%A5rt%20kaffe&cId=1&pId=92#
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: tuomo - Helmikuu 13, 2012, 09:45:53 ap
Sain viime viikolla maistaa elämäni toistaiseksi parasta espressoa. Oli selvästi vähän onnen kantamoinen, mutta herkullista joka tapauksessa..
Kyseessä siis oli tuo FTO ja sain sen sellon Caffista. Ei ollut lainkaan kuvauksen kaltainen, marjainen ja hapokas, vaan suklainen ja pehmeä. Ihan sama oliko se nyt juuri sitä mitä piti, kun se kerran oli niin älyttömän hyvää. :)
Viime viikolla sain hyvän kannustuksen omien espressojen tekemiseen myös Ciao cafesta ruoholahdesta.. niin paskaa espressoa, että hirvitti. Mun epäonnistunutkin shotti on monta kertaa paremman makuista :-X.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: akubi - Helmikuu 14, 2012, 21:25:31 ip
supernatural on aika superi. sellanen punainen viinisunmuumarjamehu ja kunnolla makeeta. ei palaneenkäryä ainakaan flanellilla tai paprulla.

baristaskaboissa fto:n maistoin eikäpä marjainenhapokas muistu mieleeni.ei huono kuitenkaan....
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Toma - Helmikuu 15, 2012, 00:57:06 ap
Muistiinpanoista kaivoin esiin mitä noista edellä mainituista olen joskus ollut mieltä, aika epämääräisesti olen kirjoittanut.

Supernaturalia oli pussi samaan aikaan kun sain silviaan vst-sihdit, se pussi meni jotakuinkin kokeiluihin. Mutta hyvää olin kirjoittanut, kun sain espresson kohdalleen se oli yllättävän makea ja sopivan hapokas, marjaisuudesta ei juuri mainintaa.

FTO:ta tuli kotiin kun J&N:n konseptiputiikki aukesi, puolen kilon säkki.
Aikalailla anteeksiantava papu karkeuksiltaan, maut erottuvat hyvin, vaikka ei olekkaan tasan oikeat speksit. Suklainen, aavistuksen marjaisa*, hapokkuutta toivoisin enemmän, aika normi papu joka toimi hyvin maitopohjaisten juomien kanssa.

*jotain olin maistavinani, ainakin sen jälkeen kun luin mitä pitäisi olla
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Toma - Maaliskuu 25, 2012, 00:50:09 ap
Pakko nostaa taas tätä, kun olen saanut maistaa taasen hyvää J&N:ää.

Vähän aikaa sitten Kanavarannassa otin aeropressillä Yirgacheffe FTO:ta (http://www.johanochnystrom.fi/kaffe.php?page=Kahvit&cId=12&pId=106), tuli hyvä kuppi, kirkas ja tyypillinen Yirgamaisen miellyttävän hapokas. Erilainen kuin monet muut Yirgat mitä olen viimeksi maistellut.
Sitten otin tuplashotin Espresso 5 Estate 3.0 (http://www.johanochnystrom.fi/kaffe.php?page=Kahvit&cId=20&pId=127):sta, kun nuo tilat vaihtuvat, niin tällä kertaa ei barista turhaan suositellut juuri tuota maistaa.
Pyörittelin shottia suussani aina pikku suullisella mahdollisen pitkään, oli miellyttävän tukeva, sellainen makeaa ja hedelmäistä sekä jotain muuta mitä en osaa selittää, jälkimaku jäi suklaisena suupielille (en tiedä onko joka baristalla samanlainen esso kupissa).
Tähän kyllä vaikuttaa kovasti sekin, että olin ollut "pitkään" ilman muiden koneiden espressoja, kotona vivun kautta tuleviin tuo toi mukavaa vaihteluakin.

Kotiin en viitsinyt ostaa, kun nyt on sen verran vähän käyttöä espressolle, enemmän suodattimelle, enkä tiedä toimisiko tuo sitten siihen ollenkaan.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: op - Maaliskuu 25, 2012, 10:15:17 ap
Jyväskyläläisille tiedoksi, että kaupunkiin on avattu tietääkseni ensimmäinen kunnon kahviliike. Kävin eilen ostamassa Coffeasta pussillisen tuoretta J & N Monsun Malabaria, ja oikein herkullista kahvia tuli aeropressillä.

http://www.coffea.fi/
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 25, 2012, 20:37:05 ip
Vähän aikaa sitten Kanavarannassa otin aeropressillä Yirgacheffe FTO:ta (http://www.johanochnystrom.fi/kaffe.php?page=Kahvit&cId=12&pId=106), tuli hyvä kuppi, kirkas ja tyypillinen Yirgamaisen miellyttävän hapokas. Erilainen kuin monet muut Yirgat mitä olen viimeksi maistellut.

Oma kappaleeni tuosta (papuina kotona siis) oli kovin tummaa. Pavun/jauheen tuoksu ja varsinkin juoman maku selvästi "tuhkainen". Hapokkuutta ei juuri nimeksikään (edes espressona). Kovin olin yllättynyt tuosta. J&N:n Shakiso (Etiopialainen sekin) oli puolestaan paahtoasteelta miellyttävä.

Jyväskyläläisille tiedoksi, että kaupunkiin on avattu tietääkseni ensimmäinen kunnon kahviliike.

Tästä jo keskustelunavaus täällä (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=2557.0).
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Welho - Heinäkuu 01, 2012, 22:21:11 ip
Kävin lauantaina pitkästä aikaa J&N:llä hakemasta papuja ja valkkasin tuoreimmaista päästä pussin, joten käteen tarttui 2vko sitten paahdettu Ethiopian Hafursa. Sain vielä pienen näytteen tästä suodatinkahvina ja maku oli todella loistava, makea ja marjainen. Selkeää mansikan ja mustikan sävyjä erottui helposti. Tämä muistuttaa toki muita vastaavia etiopialaisia (esim Shakiso).

J&N sivuja tutkiessani huomasi vielä että kahvi on varsin uusi valikoimassa, tullut kesäkuun huhtikuun alussa Etiopian Harrarin tilalle.

Suomenkielisillä sivuilla ei ollut vielä mainintaa koko kahvista mutta ruotsiksi löytyy:

http://www.johanochnystrom.se/kaffe.php?page=V%E5rt%20kaffe&cId=1&pId=109

Suosittelen jos marjaisat kahvit maistuvat!
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: kahvinkorvike - Lokakuu 29, 2012, 17:37:29 ip
Olen ostanut ainakin Brazil Yellow Bourbonia ja El Salvador Las Deliciasia (Red Bourbon) mutteripannulleni. Kumpikaan ei makuuni, tai ainakaan ei sovellu mutteripannukahviksi. Kahvin mausta tulee molemmilla todella ohut ja lyhyt, hieman terävää makeutta sisältävä, hapokas. Makeus muistuttaa valkoisen sokerin viiltävää tuntumaa, joka ikäänkuin lävistää kahvin oman maun. Käytän hieman sokeria kahvissani, mutten koskaan valkoista sokeria, vaan puhdasta palmusokeria.

Onko näin että bourbonit eivät sovellu mutteripannuun, vai onko kahvilaatu vain niin paljon makuni vastainen?

Lisäksi olen ostanut paria muutakin suositeltua kahvia, en ole pitänyt niistäkään... en vain kykene muistamaan mitä kahveja ne olivat, niin en viitsi kritisoida.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Joona_s - Lokakuu 30, 2012, 12:44:32 ip
Olen ostanut ainakin Brazil Yellow Bourbonia ja El Salvador Las Deliciasia (Red Bourbon) mutteripannulleni. Kumpikaan ei makuuni, tai ainakaan ei sovellu mutteripannukahviksi. Kahvin mausta tulee molemmilla todella ohut ja lyhyt, hieman terävää makeutta sisältävä, hapokas. Makeus muistuttaa valkoisen sokerin viiltävää tuntumaa, joka ikäänkuin lävistää kahvin oman maun. Käytän hieman sokeria kahvissani, mutten koskaan valkoista sokeria, vaan puhdasta palmusokeria.

Onko näin että bourbonit eivät sovellu mutteripannuun, vai onko kahvilaatu vain niin paljon makuni vastainen?

Lisäksi olen ostanut paria muutakin suositeltua kahvia, en ole pitänyt niistäkään... en vain kykene muistamaan mitä kahveja ne olivat, niin en viitsi kritisoida.

Kysymys on enemmänkin siitä, ettei mikään kahvi sovi mutteripannuun.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: migu2 - Lokakuu 30, 2012, 13:17:44 ip
Kysymys on enemmänkin siitä, ettei mikään kahvi sovi mutteripannuun.

 ;D. Karu totuus paljastuu...
Otsikko: Vs: Johan & Nyström & mutteripannu
Kirjoitti: akubi - Lokakuu 30, 2012, 13:22:57 ip
Kysymys on enemmänkin siitä, ettei mikään kahvi sovi mutteripannuun.

mutteriinhan sopii muistaakseni sellainen oikein tummaksi paahdettu. sellaista tummaa ja kitkerää sumppia ja paljon maitoa päälle :-\
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Toma - Lokakuu 30, 2012, 14:31:52 ip
Tuttocreman ostoa vaan.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: kahvinkorvike - Lokakuu 30, 2012, 18:32:40 ip
Kysymys on enemmänkin siitä, ettei mikään kahvi sovi mutteripannuun.

Tämä ei pidä paikkaansa siinä mielessä, että mutteripannulla saan parempaa kahvia kuin mistään kahvilasta kotikaupungissani, ja omaan makuuni parempaa kahvia kuin yhdestäkään kahvilasta missä olen vieraillut Helsingissä (kaffecentraleneista torrefazzioneihin). (Viittaan espressoihin, sillä en ole tottunut juomaan kahvia muuten kuin mustana ja pienenä). Eli toisin sanoen: mutteripannulla saa erittäin hyvää kahvia, kunhan ei ala väittämään sitä espressoksi.

EDIT. esim. Kaffecentralenin Puro Fuerte mutteripannulla, helvetin hyvää.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Joona_s - Lokakuu 30, 2012, 19:15:08 ip
Tämä ei pidä paikkaansa siinä mielessä, että mutteripannulla saan parempaa kahvia kuin mistään kahvilasta kotikaupungissani, ja omaan makuuni parempaa kahvia kuin yhdestäkään kahvilasta missä olen vieraillut Helsingissä (kaffecentraleneista torrefazzioneihin).
Voisin jatkaa keskustelua samalla kaavalla: "Tämä puolestaan ei pidä paikkaansa siitä syystä, että minä pidän Helsingin kahviloiden kahvista enemmän kuin mutteripannulla tehdystä kahvista". En kuitenkaan tee sitä  :).

Ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä makujen suhteen. Iso osa foorumin henkilöistä kuitenkin on määrätietoisella työllä onnistunut kalibroimaan makunsa suurinpiirtein samanlaiseksi. Tällä maulla tarkoitan juurikin nyt siis espressoa sellaisena kun se keittimestä useimmilla valuu. Todennäköisesti myös monet Helsingin kahviloista ja baristoista pyrkivät replikoimaan tällaista espressoa (poislukien Niki, jonka kuvailut kookosöljystä oksettavat edelleenkin minua). Jos olet siis tottunut juomaan mutteripannulla tekemääsi kahvia, on se tietenkin toisenlaista kuin kahviloiden tarjonta (toivottavasti ainakin).

No yhtäkaikki takaisin asiaan.. Mutteripannujen toimintaa on vaikea säädellä ja valmistustekniikoita on suhteellisen vaikea vakioida. Voisi sanoa, että mutteripannussa on liikaa vapaita muuttujia. Mutteripannullakin voi varmasti tehdä hyviä kahveja tähtien osuessa kohdalleen. Tämä epävarmuus kuitenkin johtaa siihen, että mutteripannu ei ole paras laite haastavampien kahvien valmistamiseen. Vaihtelevuudestaan johtuen on mielestäni myös epäreilua arvioida jonkun kahvin toimivuutta pelkästään tumppaamalla sitä mutteripannuun.
 
Alkuperäiseen kysymykseesi bourbon-lajikkeesta voisin vielä sanoa sen olevan varmaan se klassisin lajike espressokäyttöön johtuen sen kehittyneestä hapokkuudesta, makeudesta sekä usein myös  miellyttävästä suutuntumasta ja tasapainoisuudesta. Itse pidän kovasti. Voi olla, että kyseinen lajike ei sinulle ole sitten se sopivin. Puro Fuertessa on näemmä 80 % arabicaa ja 20 % robustaa. Voisin kuvitella, että kahvi on siis paahdettu aika tummaksi. Ehkä tummuus ja robustan hapottomuus viehättävät sinua ja saavat bourbonin maistumaan.. miten kuvailitkaan sitä, aivan.. viiltävän makealta?

(Viittaan espressoihin, sillä en ole tottunut juomaan kahvia muuten kuin mustana ja pienenä). Eli toisin sanoen: mutteripannulla saa erittäin hyvää kahvia, kunhan ei ala väittämään sitä espressoksi.


Miksi "viittaat espressoihin" kun toisaalta toteat että mutteripannulla tehtyä kahvia ei saisi kutsua espressoksi?
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Toma - Lokakuu 31, 2012, 12:42:47 ip
Asiasta ihan mutteriin...
Kiinnostaisi kuulla Kahvinkorvikkeen tavasta käyttää mutteriaan. Sillä saahan sitä tässäkin epäonnistuessaan aika karmeaa kuraa, *kokemuksen syvä rintaääni*.
Yks ihan jees linkki on stumptownilla, linkki (http://stumptowncoffee.com/guide/moka-pot/#)
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: OskuK - Lokakuu 31, 2012, 12:55:20 ip
Mun luova luokka nousi taas esiin:

Pitääkin koittaa puurokattila-keinoa:
pistää mokkapannu kattilaan jossa kiehuvaa vettä ja nostattaa sillä vesi ylös. Mahtaako jäädä kylmäksi kahvi? ;-)
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Tinuri - Lokakuu 31, 2012, 14:23:26 ip
Mun luova luokka nousi taas esiin:

Pitääkin koittaa puurokattila-keinoa:
pistää mokkapannu kattilaan jossa kiehuvaa vettä ja nostattaa sillä vesi ylös. Mahtaako jäädä kylmäksi kahvi? ;-)

Ei pitäisi onnistua.
Mutterissa käytetään kuumaa vettä alasäiliöön, jotta puru olisi mahdollisimman vähän aikaa kosketuksessa kuumaan veteen.
Tuolla tempulla päädyt juurikin toiseen suuntaan.
Samasta syystä alasäiliö jäähdytetään heti uuton lopussa märällä pyyhkeellä, tai vedellä.

Olli
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: OskuK - Lokakuu 31, 2012, 14:39:43 ip
Ei pitäisi onnistua.
Mutterissa käytetään kuumaa vettä alasäiliöön, jotta puru olisi mahdollisimman vähän aikaa kosketuksessa kuumaan veteen.
Tuolla tempulla päädyt juurikin toiseen suuntaan.
Samasta syystä alasäiliö jäähdytetään heti uuton lopussa märällä pyyhkeellä, tai vedellä.

Olli

Totta, toisaalta normitavalla mutteripannun alaosa voi olla paljon kuumempi kuin 100 astetta.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Jolle - Lokakuu 31, 2012, 14:57:30 ip
Totta, toisaalta normitavalla mutteripannun alaosa voi olla paljon kuumempi kuin 100 astetta.

ja vähän yli 100 pitääkin olla, että painetta muodostuu.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Joona_s - Lokakuu 31, 2012, 15:04:59 ip
summa summarum

Paska laite.  ::)
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Tinuri - Lokakuu 31, 2012, 15:09:49 ip
summa summarum

Paska laite.  ::)

Jep
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: äyni - Lokakuu 31, 2012, 15:29:45 ip
ja vähän yli 100 pitääkin olla, että painetta muodostuu.

Pitää pistää mutteripannu vesihauteeseen painekattilaan.

Joku nyt vain kehittämään (mutteri)kahvinkeittoon vastine Sous Vide -kypsennykselle.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: tirofaux - Lokakuu 31, 2012, 15:58:45 ip
Joku nyt vain kehittämään (mutteri)kahvinkeittoon vastine Sous Vide -kypsennykselle.

Jos nyt kuitenkin sovittaisiin ettei tehdä valmistuslaitteesta ilmatiivistä :)

Häröideana voisin esittää brikka-pannun käyttöä siten, että ennen kuumennusta nousuputken yläosassa olevan reiän kautta imaistaan ilmaa pois alipaineen aikaansaamiseksi vesisäiliöön. Tällöin höyryä kehittyisi alemmassa lämpötilassa ja mutterille tyypillinen kahvin palaminen voisi jäädä vähäisemmäksi.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: äyni - Lokakuu 31, 2012, 16:42:45 ip
Jos nyt kuitenkin sovittaisiin ettei tehdä valmistuslaitteesta ilmatiivistä :)


Niin, olisi pitänyt ehkä tarkentaa, että lämpötilan ja valmistusajan suhteen.

Kahvinkeittoa vakuumissa, miksei, josko tuskin ehkä (höyryn)paineella toimivalla vekoittimella.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Jolle - Lokakuu 31, 2012, 17:21:51 ip
alunperinhän tuon mokkapannun kehittivät vuoristogorillat olosuhteisiin, jossa vesi kiehuu jo 80 asteessa.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: kahvinkorvike - Lokakuu 31, 2012, 22:16:11 ip
Voisin jatkaa keskustelua samalla kaavalla: "Tämä puolestaan ei pidä paikkaansa siitä syystä, että minä pidän Helsingin kahviloiden kahvista enemmän kuin mutteripannulla tehdystä kahvista". En kuitenkaan tee sitä  :).

Ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä makujen suhteen. Iso osa foorumin henkilöistä kuitenkin on määrätietoisella työllä onnistunut kalibroimaan makunsa suurinpiirtein samanlaiseksi. Tällä maulla tarkoitan juurikin nyt siis espressoa sellaisena kun se keittimestä useimmilla valuu. Todennäköisesti myös monet Helsingin kahviloista ja baristoista pyrkivät replikoimaan tällaista espressoa (poislukien Niki, jonka kuvailut kookosöljystä oksettavat edelleenkin minua). Jos olet siis tottunut juomaan mutteripannulla tekemääsi kahvia, on se tietenkin toisenlaista kuin kahviloiden tarjonta (toivottavasti ainakin).

No yhtäkaikki takaisin asiaan.. Mutteripannujen toimintaa on vaikea säädellä ja valmistustekniikoita on suhteellisen vaikea vakioida. Voisi sanoa, että mutteripannussa on liikaa vapaita muuttujia. Mutteripannullakin voi varmasti tehdä hyviä kahveja tähtien osuessa kohdalleen. Tämä epävarmuus kuitenkin johtaa siihen, että mutteripannu ei ole paras laite haastavampien kahvien valmistamiseen. Vaihtelevuudestaan johtuen on mielestäni myös epäreilua arvioida jonkun kahvin toimivuutta pelkästään tumppaamalla sitä mutteripannuun.
 
Alkuperäiseen kysymykseesi bourbon-lajikkeesta voisin vielä sanoa sen olevan varmaan se klassisin lajike espressokäyttöön johtuen sen kehittyneestä hapokkuudesta, makeudesta sekä usein myös  miellyttävästä suutuntumasta ja tasapainoisuudesta. Itse pidän kovasti. Voi olla, että kyseinen lajike ei sinulle ole sitten se sopivin. Puro Fuertessa on näemmä 80 % arabicaa ja 20 % robustaa. Voisin kuvitella, että kahvi on siis paahdettu aika tummaksi. Ehkä tummuus ja robustan hapottomuus viehättävät sinua ja saavat bourbonin maistumaan.. miten kuvailitkaan sitä, aivan.. viiltävän makealta?


Miksi "viittaat espressoihin" kun toisaalta toteat että mutteripannulla tehtyä kahvia ei saisi kutsua espressoksi?

Viittaan espressoihin, sillä se on vahva ja pieni kahvi, jollaisien juomisesta pidän :-) Halusin selventää, että koska juon kahviloissa vain espressoja, en sinällään osaa kommentoida makuelämyksiä muiden kahvityylien suhteen, esim. erilaisten maitokahvien.

Enkä mä missään nimessä aliarvioi bourbonia, enkä aliarvioi espresson hienoutta, mutta olen myös sitä mieltä että mutterilla saa maukasta kahvia. Mutta bourbon menee mielestäni hukkaan tällä valmistustavalla. Ja luulenpa että arviosi kahvimaustani on paikkansa pitävä.

Tomalle:
yleisesti keitän aika pitkälti tuon ohjeen kaltaisesti. Esikuumennan veden, laitan kahvijauheen kuten ohjeessa, tarkkailen milloin kahvi alkaa nousta ylös. Tosin varioin loppuvaihetta sen mukaan minkä kokoista pannua käytän, pienimmällä pannulla en odota noin kauaa ennen kuin poistan pannun tulelta; isommalla pannulla toimin lähemmäs ohjeen mukaisesti.
Kun kahvia keittää hyväksi havaitulla pavulla, hyväksi havaitulla jauhatuksella, ja on hyvä tuntuma siihen kuinka kyseinen kahvi kannattaa milläkin pannulla valmistaa, niin mutterilla saa hyvän tuloksen. Näistä Bourboneista mutteri ei vain tunnu saavan mitään hyvää irti, tai en pidä Bourbonin ominaisuuksia arvossa.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Toma - Lokakuu 31, 2012, 22:53:35 ip
...Kun kahvia keittää hyväksi havaitulla pavulla, hyväksi havaitulla jauhatuksella, ja on hyvä tuntuma siihen kuinka kyseinen kahvi kannattaa milläkin pannulla valmistaa, niin mutterilla saa hyvän tuloksen. Näistä Bourboneista mutteri ei vain tunnu saavan mitään hyvää irti, tai en pidä Bourbonin ominaisuuksia arvossa...
Hmm, suosittelen kovasti vielä koittamaan jonkin parametrin muuttamista, ennen kuin hylkäät kokonaan bourbon-lajikkeet. Niistä kuitenkin löytyy niin sairaan hyviä kahveja, ainakin mitä harjaantumaton amatöörisuunikin osaa hieman erottaa.

Voisin laittaa omankin Venukseni liedelle, jahka kerkiän, ja koittaa saisiko jotain aikaiseksi.
Joku jolla olis tähän joku hyvä "reseptiikka", voisi laittaa siitä viestiä. Kyseessähän saattaa olla ihan pienikin heitto.

Tai sit se vaan ei toimi!
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Joona_s - Marraskuu 01, 2012, 09:11:47 ap
Viittaan espressoihin, sillä se on vahva ja pieni kahvi, jollaisien juomisesta pidän :-) Halusin selventää, että koska juon kahviloissa vain espressoja, en sinällään osaa kommentoida makuelämyksiä muiden kahvityylien suhteen, esim. erilaisten maitokahvien.

Viittaamalla espressoihin rinnastat mutteripannukahvin espressoon ja toisaalta määrittelet espresson miksi tahansa pieneksi ja vahvaksi kahviksi. Nythän on kuitenkin niin, että on virhe verrata yhteismitattomia asioita keskenään ja koska tämä on internet, ovat virheet jyrkästi kielletty.

capisce  :)
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: kahvinkorvike - Marraskuu 02, 2012, 07:31:39 ap
Viittaamalla espressoihin rinnastat mutteripannukahvin espressoon ja toisaalta määrittelet espresson miksi tahansa pieneksi ja vahvaksi kahviksi. Nythän on kuitenkin niin, että on virhe verrata yhteismitattomia asioita keskenään ja koska tämä on internet, ovat virheet jyrkästi kielletty.

capisce  :)

capisce! :-)
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: kahvinkorvike - Marraskuu 02, 2012, 07:34:46 ap
Hmm, suosittelen kovasti vielä koittamaan jonkin parametrin muuttamista, ennen kuin hylkäät kokonaan bourbon-lajikkeet. Niistä kuitenkin löytyy niin sairaan hyviä kahveja, ainakin mitä harjaantumaton amatöörisuunikin osaa hieman erottaa.

Voisin laittaa omankin Venukseni liedelle, jahka kerkiän, ja koittaa saisiko jotain aikaiseksi.
Joku jolla olis tähän joku hyvä "reseptiikka", voisi laittaa siitä viestiä. Kyseessähän saattaa olla ihan pienikin heitto.

Tai sit se vaan ei toimi!

Kokeile ihmeessä, olen mä yrittänyt hieman varioida esim. vaihtelemalla hieman sitä kuinka tiiviisti laitan kahvin pesään. AIka hieno jauhamiskarkeus lienee ok, sillä palanutta makua ei tule vaikka pakkaisi tiiviimminkin. (vai onkos sillä jauhamishienoudella muitakin aspekteja kuin palamis- ja makuinfuusio?)
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: kaffemi - Marraskuu 05, 2012, 15:38:59 ip
Ja Joona ja Kahvinkorvike (mutterikahvi?) keskustelevat täysin aiheesta, eli Johan & Nyströmistä  :o
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Toma - Marraskuu 06, 2012, 12:16:14 ip
Brewers Cupissa oli sokkopapuna Johan&Nyströmin The Pineapple Thief:iä
Sitä jäi puoltoista pussia kotiin, vippasin pakkaseen. Mut ehdin pressossa käyttää, ja oli aika hyvää sillein.
Kisoissa en ehtinyt saamaan oikein kunnon kuppia aeropressilla, joten jos jollain on tästä joku hyvä resepti, niin jakoon vaan.

Kyseessä siis tämä (http://www.johanochnystrom.se/kaffe.php?page=V%C3%A5rt%20kaffe&cId=1&pId=70) kahvi.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: akubi - Marraskuu 06, 2012, 18:49:32 ip
Brewers Cupissa oli sokkopapuna Johan&Nyströmin The Pineapple Thief:iä
Sitä jäi puoltoista pussia kotiin, vippasin pakkaseen. Mut ehdin pressossa käyttää, ja oli aika hyvää sillein.
Kisoissa en ehtinyt saamaan oikein kunnon kuppia aeropressilla, joten jos jollain on tästä joku hyvä resepti, niin jakoon vaan.


mä tuhosin ja tarjosin kaiken firmassa abidilla. about 30g täyteen pannuun sekä summittain 3min uutos ja valutus perään..toimi ihan hyvin. arvelen vain omissa päissäni ettei ole ihan paras kahvi aeropressillä tuunattavaksi, mutta tiedä ja mene
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Welho - Marraskuu 22, 2012, 20:44:56 ip

Johan & nyströmin kahveja saa nyt hyvällä valikoimalla Helsingistä mannerheimin tien uudesta M-Market Tullinpuomista. Peruspussit oli 10,90e. Myös espressopapuja vähän harvinaisempia kahveja oli mukana.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: japa - Marraskuu 25, 2012, 11:49:08 ap
Hyvä valikoima näkyi olevan.
Yellow bourbonissa oli paahtopäivä 24.10.2012, yigarcaffeessa muutama päivä myöhemmin (tuoreempi). Muita en katsonut.
Kyllähän noi oli selkeästi alle kympin pusseja. Kuva on sen verran surkea, että hinnoista ei saa kunnolla selvää, mutta monsoon malabar näyttäisi hinta alkavan kasilla, mukaan lähtenyt yigarcaffe oli 8,9e.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: wanico - Marraskuu 25, 2012, 15:18:03 ip
Jos joku ihmettelee Tullinpuomin hintoja, niin ne päivitti perjantaina koko hyllyn hintoja alas päin. Nyt uusilla hinnoilla puolen kilon pussit on kaikki alle 15 €.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: vemuli - Joulukuu 14, 2012, 20:31:31 ip
Ekat shotit maisteltu J&N Brasilien Yellow Bourbonia. Oikein hyvää essona ja mukiin menevää ( ;)) maitopohjaisenakin. Selkeästi erityyppinen kahvi edelliseen pussukkaan verrattuna (Moak Gusto Bar), joka oli mielestäni hyvää vielä kaksi viikkoa sitten, mutta nyttemmin alkanut "tökkiä", varsinkin espressona. Cappuccinona lyö kyllä edelleen lidlin -tuotteet kirkkaasti mennen tullen. Lieneekö sitten aika tehnyt jo  tehtävänsä, kun en kyennyt juomaan kokonaista kiloa viikossa?

Nyttemmin olen ottanut käyttöön tyhjiöpumpun ja muutaman viinipullon. Avatut pussit tyhjennän viinipulloihin, kumiventtiili päähän ja eikun pari pumppausliikettä...ja ilmat pihalle. Pullojen kylkeen maalarinteippietiketti, jotta löytyy helposti kulloinkin tarvittavat pavut. Mielestäni toimii hyvin. Pullojen on myös hyvä olla tummia.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Joona_s - Joulukuu 14, 2012, 21:27:18 ip

Nyttemmin olen ottanut käyttöön tyhjiöpumpun ja muutaman viinipullon. Avatut pussit tyhjennän viinipulloihin, kumiventtiili päähän ja eikun pari pumppausliikettä...ja ilmat pihalle. Pullojen kylkeen maalarinteippietiketti, jotta löytyy helposti kulloinkin tarvittavat pavut. Mielestäni toimii hyvin. Pullojen on myös hyvä olla tummia.

Voisiko joku Illyn kirjan omistava tarkistaa mitä tuosta on sanottu?

Minulla on sellainen muistikuva että tyhjiöön/alipaineeseen pakkaaminen nopeuttaisi kahvin vanhenemista espressokäytössä.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: vemuli - Joulukuu 14, 2012, 21:36:07 ip
Voisiko joku Illyn kirjan omistava tarkistaa mitä tuosta on sanottu?

Minulla on sellainen muistikuva että tyhjiöön/alipaineeseen pakkaaminen nopeuttaisi kahvin vanhenemista espressokäytössä.

Oh no  :o

Jos joku vahvistaa tuon, niin sitten ei auta muu kuin ottaa käyttöön jatkossa vain 200g-250g papuja kerrallaan. Ja jättää tietty ostamatta niitä kilon säkkeinä. Tylsää...
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: OskuK - Joulukuu 14, 2012, 21:46:23 ip
Voisiko joku Illyn kirjan omistava tarkistaa mitä tuosta on sanottu?

Minulla on sellainen muistikuva että tyhjiöön/alipaineeseen pakkaaminen nopeuttaisi kahvin vanhenemista espressokäytössä.

En ota kantaa faktaan per papú,  mutta jos maalaisjärjellä ajatellaan tilannetta: tyhjiöhän on vain paineeton tila, mutta -koska materaali on aijemmin ollut painessa, se kokee paineen laskun imuna, eli tilanne ei olekaan rauhoittava, vaan stressi -noin kuvaannolisesti, jos minut viskattaisiin tyhjiöön niin pritsahtaisin. Mitä en ala nyt tarkentamaan ;-)
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Mariia - Joulukuu 14, 2012, 21:52:14 ip
Voisiko joku Illyn kirjan omistava tarkistaa mitä tuosta on sanottu?

Minulla on sellainen muistikuva että tyhjiöön/alipaineeseen pakkaaminen nopeuttaisi kahvin vanhenemista espressokäytössä.

Illyn nettisivujen mukaan:
http://www.illy.com/wps/wcm/connect/en/coffee/packaging
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 14, 2012, 21:54:36 ip
Voisiko joku Illyn kirjan omistava tarkistaa mitä tuosta on sanottu?

Minulla on sellainen muistikuva että tyhjiöön/alipaineeseen pakkaaminen nopeuttaisi kahvin vanhenemista espressokäytössä.

Jotenkin tuommoinen haisu minullakin on, olisikohan Sweet Mariasin foorumilla ollut juttua aiheesta joskus. Mutta vanha sääntöhän on, että käytä pavut parin viikon kuluessa paahdosta ;-)
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Joona_s - Joulukuu 14, 2012, 21:54:56 ip
Oh no  :o

Jos joku vahvistaa tuon, niin sitten ei auta muu kuin ottaa käyttöön jatkossa vain 200g-250g papuja kerrallaan. Ja jättää tietty ostamatta niitä kilon säkkeinä. Tylsää...
Tämä on tietenkin kaikki täyttä spekulointia ennen kuin joku siteeraa ernestoa eikä ero silloinkaan vielä välttämättä ole merkittävä.

Pakastaminenhan on testatusti kuitenkin ihan toimiva konsti kahvien säilömiseen, jos kerralla haluaa ostaa isommat määrät.

Illyn nettisivujen mukaan:
http://www.illy.com/wps/wcm/connect/en/coffee/packaging
Tuo on valitettavasti eri ilmiö, kuin mistä vacuvin-mikälie pumpuissa on kysymys, eikä siitä syystä tuo vastauksia "ongelmaan".
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Joona_s - Joulukuu 14, 2012, 21:55:26 ip
Jotenkin tuommoinen haisu minullakin on, olisikohan Sweet Mariasin foorumilla ollut juttua aiheesta joskus. Mutta vanha sääntöhän on, että käytä pavut parin viikon kuluessa paahdosta ;-)

Toisaalta voihan tuota käyttää myös hyödyksi, entäs jos haluankin juoda eilen paahdetun espressoni jo tänään..
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 14, 2012, 22:08:25 ip
Toisaalta voihan tuota käyttää myös hyödyksi, entäs jos haluankin juoda eilen paahdetun espressoni jo tänään..

Better be safe than sorry ;-)
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: vemuli - Joulukuu 14, 2012, 22:19:34 ip
Pakastaminenhan on testatusti kuitenkin ihan toimiva konsti kahvien säilömiseen, jos kerralla haluaa ostaa isommat määrät.

En ole testannut koskaan sokkona, mutta omat kokemukseni pakastamisesta ovat hieman ristiriitaiset. Eli, jos vain mahdollista, niin välttelen pakastamista. Mennään nyt ainakin hetkinen kokeeksi tuon vacuvinin kera.

Täytyykin muuten kokeilla seuraavan pussin kanssa sekä pakastamista että vacuviniä rinnakkain ja yrittää sitten maistella löytyykö pavuista eroja esimerkiksi kahden viikon säilömisen jälkeen. 
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 14, 2012, 22:30:15 ip
Täytyykin muuten kokeilla seuraavan pussin kanssa sekä pakastamista että vacuviniä rinnakkain ja yrittää sitten maistella löytyykö pavuista eroja esimerkiksi kahden viikon säilömisen jälkeen. 

Hyvä idea! Pakastamiselle plussat täältä! Offtopic...  ;)
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Toma - Joulukuu 14, 2012, 22:44:12 ip
Pakastamiselle myös täältä plussa.
En ole isommin huomannut miinuksia sille. Tosin en siellä ole joutunut kauaa pitämäänkään, korkeintaan pari viikkoa, ja makua on ollut kun sieltä raapinut esiin.

Tosin suosin kuukaudessa käytettävän määrän ostamista (itsellä n.kilo), jtn kolmea eri sorttia, ja sit kun ne loppuu ni tilaa uudet.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: m4tti - Maaliskuu 22, 2013, 12:55:47 ip
Tuli viime viikolla vierailtua  J&N ”konseptiputiikissa” Katajanokalla (http://johanochnystrom.se/fi/meista/konseptiputiikki/), mahd. tuoretta espressopapua pyydettiin ja myivät sitten Brasilien Yellow Bourbon ja Etiopien Hafursa pussit.

Ensimmäinen huomio oli, että paahtopäivä oli molemmissa helmikuun alku, Hafursassa 1.2. eli reilusti yli kuukauden vanhaa (parasta ennen 1.8.2013 ???). Tuo varmaan vaikutti lopputuloksiinkin. Bourbon oli selkeästi espresso, pitää kokeilla uudestaan, jos saa tuoreempana.

Tuo Hafursa sitten olikin mielenkiintoinen, tosin ei kyllä espresso lainkaan (vaikka sellaisena myytiin). Yritettiin, mutta ei lopputulosta espressoksi voinut sanoa, hyvin lyhyt ja valju maku, vesi tuntui valuvan jauhatuksesta riippumatta nopeasti läpi. Pavut oli kahden mallisia: hyvin vaaleaa isoa sekä tummempaa pientä ja tuntuivat todella kuivilta jo kovilta, nuo pienemmät meinasi jumittaa myllyn ja sinkoilivat kolisten pitkin hopperia…. Kahvasta kun kopautti paakun pois, niin se oli todella vaalea ja rutikuiva, mitä lie kuivattua turvetta muistutti…  ::)

Kokeilin sitten Hafursaa pressolla ja suodattimella, ja tuohon jälkimmäiseen se toimikin oikein hyvin. Makua irtosi suodattamalla ihan eri tavalla, kahvi oli samalla vahva että hedelmäistä, oikein hyvä aamukahvi. Aeropressiä en omista (vielä…), mutta kuvittelisin myös siihen sopivan hyvin. Harmi vaan, että ei tuon tuoreempana J&N omasta myymälästäkään saanut.


Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 22, 2013, 15:08:48 ip
Paahto näyttää kyllä aika "mielenkiintoiselta"...
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: m4tti - Maaliskuu 22, 2013, 16:00:14 ip
Paahto näyttää kyllä aika "mielenkiintoiselta"...


juu, vähän myös ihmettelin ja siksi tuon kuvan laitoinkin :)
En vielä ole kovin moneen erilaiseen papu(sekoitukseen) tai paahtoon ehtinyt tutustua (enkä itse paahtanut), niin en oikein tiennyt mitä odottaa… mutta on hyvin erilainen kyllä kuin muut tähän asti tavatut.
Kun tuon kameran toistokyvystä ei ole varmuutta, niin tässä vierekkäin Kaffan 30/70 Barista blend ja Etiopien Hafursa.

Mikä tuossa Hafursan paahdossa asiantuntijan silmään ensimmäisenä pistää?
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: migu2 - Maaliskuu 22, 2013, 17:38:55 ip
Hafursahan on natural prosessoitu kahvi ja etiopialaisena siinä voi olla sekaisin useita arabican alalajeja (ja kahvin loppuprosessointi voi olla mitä vain). Tämä tuottaa ruman ja epätasaisen paahtotuloksen, mutta ei anneta sen häiritä. Mietitään vain miltä se kahvi maistuu kupissa.
Aivan mielettömän makea ja marjainen kahvi, mielestäni parhaimpia naturaleja mitä olen juonut. Taisin saada noin pari viikkoa vanhaa paahtoa J&N -putiikista. En saanut toimimaan espressona, uuttoa oli hankalaa saada kohdilleen ja liian isolla annoksella alkoi hapokkuus sitten jo puskemaan läpi.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Tuomas - Maaliskuu 22, 2013, 19:45:52 ip
Lainaus käyttäjältä: m4tti
Mikä tuossa Hafursan paahdossa asiantuntijan silmään ensimmäisenä pistää?

En missään nimessä ilmoittaudu asiantuntijaksi, mutta useita vuosia erilaisia kahveja harrastaneena luokittelisin silmämääräisesti noin epätasaisen ja vaalean paahdon suoraan turkkilaisittain / kreikkalaisittain keitettäväksi. Itse en edes yrittäisi espressoksi. Olen kyllä ihmetellyt Hasbeaninkin joitakin hyvin vaaleita espressopaahtoja, kun jotkut ovat niitä kehuneet. Minun halvoilla välineillä hyvin vaaleat paahdot eivät ole juomakelpoisiksi espressoiksi vääntyneet, mutta samat pavut ovat usein toimineet joko pressopannulla tai ibrikillä keitettynä.

Hedelmäisyys on juurikin se piirre, joka etiopialaisissa kahveissa mielestäni on. Mitä tummemmaksi kahvin paahtaa sitä vähemmän niille ominainen hedelmäisyys pääsee esille. Siksi pavut on varmaan jätetty noin vaaleiksi. Mutta ensimmäisessä kuvassa osa pavuista näyttää kyllä alipaahtuneilta, eli onko paahdettu ihan ensimmäiseen rasahdukseenkaan asti? Samanlaista hajontaa on vaaleissa  turkkilaisissa ja kreikkalaisissa paahdoissa usein havaittavissa.

Mielenkiintoinen kysymys kalliimpien laitteiden omistajille onkin se, millä konstilla he saavat noin vaaleista paahdoista hyvää ja maistuvaa, tasapainoista espressoa?

Toinen kysymys on se, onko järkeä vääntää espressoksi papua, joka toimii paljon varmemmin ja ehkä jopa luonteelleen paremmin jollakin muulla tavalla keitettynä?

Jälkimmäinen kysymys on sitten esitettävä oikeastaan paahtimolle tai paahtajille. Mutta voihan se olla niinkin, että en vain osaa keittää kunnolla. Toisaalta lempi espressoni ovat usein etiopialaista papua, mutta kyllä selvästi totutumpia espresso-tummuuksia.

Ja lopuksi, nämä ovat pohdintoja yhden harrastajan ja yhden ihmisen "makunystyröiden" tuoman kokemuksen ja mieltymyksen pohjalta. Joku toinen voi olla oikeutetusti ihan toista mieltä. Mutta käsittääkseni hyvin vaaleat paahdot  ovat aika tuore espresso-trendi.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: äyni - Maaliskuu 22, 2013, 19:55:40 ip
Mutta ensimmäisessä kuvassa osa pavuista näyttää kyllä alipaahtuneilta, eli onko paahdettu ihan ensimmäiseen rasahdukseenkaan asti? Samanlaista hajontaa on vaaleissa  turkkilaisissa ja kreikkalaisissa paahdoissa usein havaittavissa.

Siinä missä väri on vähän huono mittari paahdon arviointiin edes siinä paahtimen vieressä, on se täysin kelvoton indikaattori kun kyse on valokuvasta, jota katsotaan joltain monitorilta.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 22, 2013, 20:25:32 ip
Ekassa kuvassa tosiaan näytti, että osa pavuista on epätasaisesti paahtuneita ja alipaahtuneita (olipa alkuperä ja prosessointi mikä tahansa). Mutta toisessa kuvassa ne näyttää ihan normaaleilta. Valokuva yhdestä paahdosta on tosiaan kelvoton indikaattori, koska matka linssistä webbikatsojan monitoriin on pitkä ja siinä välissä moni välivaihe tarkoituksella säätää tai muuten vaan sotkee kuvaa. Tuollainen vertaileva kuva kertoo vähän enemmän (eroista, ei absoluuttisesti).

Mielenkiintoinen kysymys kalliimpien laitteiden omistajille onkin se, millä konstilla he saavat noin vaaleista paahdoista hyvää ja maistuvaa, tasapainoista espressoa?

Grappalla. :)

Lämmöllä ja uuttosuhteella pelaamalla voi vaikuttaa jonkin verran. Ehkä myös paineprofiloinnilla, mutta se on itsellä ainakin näkemättä.

Mutta kyllähän se yleensä menee niin, että paras espresso tulee perussäädöillä ja ääriasennoilla enemmänkin kompensoidaan outoja papuja. Lopputulos on useimmin pliisu, joskus "kiinnostava". Mutta en muista koskaan tehneeni todella hyvää shottia jotenkin poikkeuksellisilla säädöillä.

Toinen kysymys on se, onko järkeä vääntää espressoksi papua, joka toimii paljon varmemmin ja ehkä jopa luonteelleen paremmin jollakin muulla tavalla keitettynä?

Tuolla tavoin muotoiltuun kysymykseen ei tietysti ole kuin yksi vastaus.

Olen kyllä samaa mieltä, että paahtajat flirttailevat turhan paljon nykyään sen vaalean pään kanssa. Toki he eivät tahalleen tee liian vaaleata, vaan toivovat löytävänsä jotain, joka on parempaa ja kiinnostavampaa kuin turvallisempi paahto antaisia ulos. Ja kun ottaa enemmän riskejä, niin tietysti epäonnistuu useammin. Kun ottaa huomioon, että useilla kotikeittäjille kuitenkin laitteisto jo asettaa omia rajojaan, niin olisi ehkä hyvä selvemmin kommunikoida, että "tämä ei sitten ole kauhean helppo saada toimimaan". Eihän se välttämättä ole hyvää markkinointia, mutta toisaalta eipä se hammaskiilteiden rapinakaan synnytä kovin positiivisia fiboja asiakkaissa.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: migu2 - Maaliskuu 22, 2013, 21:07:08 ip
Mielenkiintoinen kysymys kalliimpien laitteiden omistajille onkin se, millä konstilla he saavat noin vaaleista paahdoista hyvää ja maistuvaa, tasapainoista espressoa?

Tasapainoista? Ehei, ei todellakaan, ja eikä se idea mielestäni noissa naturaleissa olekaan. Jokainen espresso maistuu vähän erilaiselta, joka tuo paljon mielenkiintoa siihen juomaan. Tuosta Hafursasta en tosiaan saanut kunnollista uuttoa aikaan, puru vaikutti jotenkin kuivalta ja kumimaiselta, vesi holahti läpi todella nopeasti. En viitsinyt tuhlata papuja enää siihen, joten annoin Aeropressin puhua ja loppu onkin historiaa  8).

Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: m4tti - Maaliskuu 22, 2013, 23:44:34 ip
Tuosta Hafursasta en tosiaan saanut kunnollista uuttoa aikaan, puru vaikutti jotenkin kuivalta ja kumimaiselta, vesi holahti läpi todella nopeasti. En viitsinyt tuhlata papuja enää siihen, joten annoin Aeropressin puhua ja loppu onkin historiaa  8).

Täsmälleen sama kokemus ja tuo purun/pavun kuivuus hämmästytti eniten. Ilmeisesti kun suodattimessa purut saavat rauhassa "vettyä" niin aromit irtoaa paremmin.
Vähän kyllä ihmettelen, miksi tätä J&Nllä myytiin espressona. Suodattimella kyllä tulee hyvää, voi kokeilla uudestaankin.

Noista kuvista: ekassa kuvassa oli hienon kevätauringon tuomaa kontrastia, toinen papujen vertailukuva oli hämärämmässä otettu, kännykällä molemmat. Hafursan pavuissa oli kyllä tosi paljon eroja, ekaan kuvaan oli ehkä sattunut noita ääripäitä enemmän... joo, yksi kuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa ;D
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: migu2 - Maaliskuu 23, 2013, 18:30:50 ip
Vähän kyllä ihmettelen, miksi tätä J&Nllä myytiin espressona. Suodattimella kyllä tulee hyvää, voi kokeilla uudestaankin.

Ainakin "päämaja" tuota suosittelee myös espressoon, en sitten tiedä millä konsteilla saa toimimaan http://johanochnystrom.se/produkter/etiopien-hafursa/

J&N:n edellinen vastaava kahvi, Natural Harrar toimi kyllä espressona hyvin. Erittäin maukasta mustikkaista espressoa. Siinä paahto oli kyllä tummempi.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: Tuomas - Maaliskuu 23, 2013, 22:30:59 ip
Lainaus käyttäjältä: migu2
J&N:n edellinen vastaava kahvi, Natural Harrar toimi kyllä espressona hyvin. Erittäin maukasta mustikkaista espressoa. Siinä paahto oli kyllä tummempi.

Harraria en ole espressona päässytkään koskaan maistamaan. Pitää koettaa hankkia. Harrar oli lempipapujani, kun vielä harrastin itse paahtamista. Toimi todella hyvin ibrikillä keitettynä, sokerilla ja ilman. Mustikkaisuus oli selvä piirre.

Tällä hetkellä on ollut itsellä maistossa Mokkamestareiden etiopialaiset Wote espressona ja Shakiso pannukahvina. Erinomaisia molemmat. Shakisoa en viitsi espressona kokeilla, kun on hieman vaaleampi paahto. Mutta ei niistä sen enempää, kun ei kuulu tähän topiciin. J&N:n kahveista olen tykännyt, mutta niitä saan vain reissuilla hankittua. Huhtikuussa tulen taas Helsinkiin käymään, niin pitää tutkia mitä on silloin tarjolla.
Otsikko: Vs: Johan & Nyström
Kirjoitti: JarzaS - Kesäkuu 03, 2017, 02:16:09 ap
Onpa aikaa kun tähän lankaan on mitään päivittynyt. Poikkesin Jyväskylässä Coffean putiikissa ja sieltä tarttui matkaan j&n:n 5th estate vajaa pariviikkoisena paahtona sekä Bella jonka paahtopäivää en nyt muista. Molemmat kuitenkin tuoreempia kuin minulla on vielä ollut. Estaatesta kerkesin iltashotin tekemään. Taisin laittaa myllyyn liki 18g papua ja päästin  sellasen 2x35g shotin. Oikeen mukavaa tuli vaikka ei ihan sitä mitä odotin. Jauhoa oli liikaa, gaggian kahva juuri ja juuri meni kíinni ja uuton jälkeen kakku oli liki kuivan näköinen. Eka siemaus oli melko hapokas mutta sitten ton hedelmäisyys kyllä levisii suuhun mukavasti. Aamulla sitten vähän pienemmällä annoksella uusiinta. Jokatapauksessa hyvä ostos.