Ristretto
Ilmoitusasiat => Uutiset => Aiheen aloitti: Mariia - Kesäkuu 07, 2011, 17:14:27 ip
-
Hieman puolueellinen tämä opinnäytetyö taitaa olla... ;)
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Tutkimus+Monet+kahvilat+eiv%C3%A4t+osaa+valmistaa+erikoiskahveja/1135266727228
-
..eikä tuloskaan ketään yllätä.
-
Hieman puolueellinen tämä opinnäytetyö taitaa olla... ;)
Miksi se olisi puolueellinen?
-Mikko-
-
Miksi se olisi puolueellinen?
-Mikko-
Tutkimuksen tilaajan intressissä saattaa tulos, jonka mukaan baristakoulutusta tarvitaan (vrt. tupakkayhtiön tilaama tutkimus tupakan haitoista...) Mutta eihän se sitä tarkoita, että tutkimuksen suorittaja tekisi mitä sattuu.
-
Tulos ei vaikuta puolueelliselta - jokainenhan meistä tietää, että noin se on.
Mutta tilaajan toivoman kysymyksenasettelun voidaan toki sitä ajatella olevan. Kahvikoulutusta tarjoava firma tietää, että yleinen osaamisen taso on huono, ja haluaa saada käsitykselle vahvistusta tilaamalla tutkimuksen, joka sen sanoo. Ei varmasti ole epäilystä, etteikö tilaaja tietäisi lopputulosta jo ennakkoon. Ei ole siis selvää, että tutkimuksen pääasiallinen motiivi on uuden ja merkittävän tiedon synnyttäminen, kuten tieteessä normaalisti on.
Tieteen kannalta tuollainen menettely on ongelmallinen, mutta eipä toisen asteen lopputyön nyt mitään varsinaista tieteellistä tutkimusta tarvitse ollakaan. Riippumaton tutkija olisi voinut esimerkiksi lähteä tarkastelemaan kysymystä, että onko erikoiskahvien laadulla mainittavaa merkitystä kuluttajan kahvilakokemuksen kannalta. Tähän kysymykseen ainakaan minä en osaa suoralta kädeltä antaa vastausta. Kuvittelisin, että aineistosta voisi tunnistaa kiinnostavia toisistaan poikkeavia aliryhmiä.
-
Tulos ei vaikuta puolueelliselta - jokainenhan meistä tietää, että noin se on.
Mutta tilaajan toivoman kysymyksenasettelun voidaan toki sitä ajatella olevan. Kahvikoulutusta tarjoava firma tietää, että yleinen osaamisen taso on huono, ja haluaa saada käsitykselle vahvistusta tilaamalla tutkimuksen, joka sen sanoo. Ei varmasti ole epäilystä, etteikö tilaaja tietäisi lopputulosta jo ennakkoon. Ei ole siis selvää, että tutkimuksen pääasiallinen motiivi on uuden ja merkittävän tiedon synnyttäminen, kuten tieteessä normaalisti on.
Tieteen kannalta tuollainen menettely on ongelmallinen, mutta eipä toisen asteen lopputyön nyt mitään varsinaista tieteellistä tutkimusta tarvitse ollakaan. Riippumaton tutkija olisi voinut esimerkiksi lähteä tarkastelemaan kysymystä, että onko erikoiskahvien laadulla mainittavaa merkitystä kuluttajan kahvilakokemuksen kannalta. Tähän kysymykseen ainakaan minä en osaa suoralta kädeltä antaa vastausta. Kuvittelisin, että aineistosta voisi tunnistaa kiinnostavia toisistaan poikkeavia aliryhmiä.
Juuri näin, faktahan se on, että osaamisen taso on heikko. Ja sikäli on ihan sama, kuka tutkimuksen on tilannut. On joka tapauksessa kuluttajien ja kahvintystävien etu, että baristojen tiedot ja taidot paranevat.
-
lainaus alkaa
"Tutkimuksessa selvitettiin espresson valmistustekniikka ja maku sekä henkilöstön koulutustapa kymmenessä helsinkiläiskahvilassa, jotka oli äänestetty kaupungin parhaiksi City-lehdessä keväällä."
lainaus loppuu
Minä taasen päättelisin, että tuon lehden äänestäjäkunta valitsee kahvilansa jollakin muulla perusteella, kuin kahvin laadulla? Ehkä niissä on hyvää pullaa, limsaa, musiikkia tai näköala?
Onhhan kärpäsilläkin joku mielipide, jonka kaikki tunnemme ;D
Olli
-
Niin, ajattelin samoin, sitten googletin.
Yllättäen viime vuoden äänestyksessä (http://www.viisitahtea.fi/kilpailut/111/4904-city-lehden-ravintolaaeaenestys-2010-toi-1990-luvun-takaisin) oli kuitenkin Java ja Torre, joissa luulisi osattavan vaahdotella.
Javasta nyt on itsellä molemmin puolisia kokemuksia, riippuu täysin kuka barista on vuorossa yms.
Tästä tuli mieleeni, eilinen keskustelu Camionetten myyjän kanssa (ei Tion). Oli kuulema ollut aiemmin ennen autoon nousua Kaffecentralenissa treenaamassa Ulrikan opastuksella jonnin aikaa. Eli pohjaa oli kuitenkin sinne koneen taakse, ainakin enemmän kuin viisi minuuttia neuvotulle kesähessulle.
-
Torresta on mullakin käytännössä 100% hyvät kokemukset, mutta Javassa vaihtelua on enemmän. Parhaimmillaan ihan hyvää kahvia sieltäkin saa, mutta sitten kun kahvin tekee joku joka 'päätyökseen' tekee heillä salaatteja tms. patonkeja menee kahvikin sitten heti valitettavasti heikommaksi. Sitten moni paikka tuollakin listalla sitkeästi laittaa cappucinon päälle kaakaojauhetta ;-(
Luulen että tutkimuksessa taitaa olla aika paljon hajontaa, sen verran erityyppisiä kahviloita tuolla listalla on.