Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: Markus - Toukokuu 19, 2007, 15:08:03 ip

Otsikko: Tallinna?
Kirjoitti: Markus - Toukokuu 19, 2007, 15:08:03 ip
Hiiohei.

Ensi viikon ohjelmaan mahtui hotelliristeily Tallinnaan, ja rupesin miettimään, mahtaako kyseisessä kaupungissa olla mitään kahvikulttuurin suhteen kiintoisaa. Vai kannattaako pitäytyä oluessa?
Otsikko: Vast:Tallinna?
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 20, 2007, 15:47:55 ip
Olisi kyllä kiinnostava kuulla. Ymmärtääkseni Virossa kuitenkin baristakulttuuri on ihan hyvällä pohjalla, siellähän myydään jo erikseen baristamaitoakin? Itse en mitään kovin kummoista ole kyllä onnistunut bongaamaan. Ylipäänsä Baltian maista on jäänyt mielikuva, että tilanne on ihan sama kuin Suomessa: hyvään espressoon ei törmää sattumalta, mutta ehkä helmiäkin löytyy jos tietää mistä hakea...

Otsikko: Vast:Tallinna?
Kirjoitti: Markus - Toukokuu 24, 2007, 00:18:05 ap
Terveisiä Räävelistä. Olin googlaamalla löytänyt tiedon, että tuore Eestinmestaribarista tähdittää uutta C'est la Vie -nimistä kahvilaa Suur-Karja -kadulla vanhassakaupungissa. Mentiin tänään ovesta sisään, ja (ilmeisesti) omistaja tiedotti meille englanniksi, etteivät he ole avaamassa vielä viikkoon. Liekö tänään ollut sitten joku pressitilaisuus - olisi pitänyt ilmoittaa olevansa suomenkielisestä demokraattisesta kahvialan verkkojulkaisusta ja jäädä mestoille. Baristamestarin neuvojen perusteella hän hyvin ystävällisesti opasti meidät Raatihuoneentorilta Balthasar-tekstisen holvikaaren alta alkavalle Saiakangi-kadulle, josta kuulemma saisi hyvää kahvia.

Sieltä valitsimme sen, joka ei kuulunut Kehrwieder-kahvilaketjuun (jonka toisesta toimipisteestä olin saanut hieman heikonlaista kahvia aiemmin) vaan Saiakangi Kohvik -nimisen paikan. Tiskiltä kun paistoi ulos La Marzoccon keitin. Negatiivinen yllätys oli, että käyttivät siellä Pauligin papuja. Barista sen sijaan osasi ottaa niistä kaiken mahdollisen irti. En ole koskaan saanut Pauligin pavuista niin hyvää espressoa. Veljeni cappaa koristi tyylipuhdas rosetta, mikä kertoo jos ei nyt muusta niin asialle omistautumisesta ja siitä että aika monta tekijää on kahviannoksessa kohdallaan että sellaisen saa aikaiseksi.

Että pisteet Saiakangille. Olisi kiva kuulla jonkun kokemuksia siitä C'est la Viesta, jahka aukeaapi.
Otsikko: Vs: Vast:Tallinna?
Kirjoitti: japa - Toukokuu 24, 2008, 23:12:51 ip
Terveisiä Räävelistä. Olin googlaamalla löytänyt tiedon, että tuore Eestinmestaribarista tähdittää uutta C'est la Vie -nimistä kahvilaa Suur-Karja -kadulla vanhassakaupungissa. Mentiin tänään ovesta sisään, ja (ilmeisesti) omistaja tiedotti meille englanniksi, etteivät he ole avaamassa vielä viikkoon.
[...leikkaus..]
Että pisteet Saiakangille. Olisi kiva kuulla jonkun kokemuksia siitä C'est la Viesta, jahka aukeaapi.
Tulipa käytyä Tallinnassa ja alkuperäisen viestin inspiroimana C'est la Vie -kahvilassa. Paikka on sisustukseltaan tyylikäs/trendikäs. Paikalla 3 naistarjoilijaa joilla oli jonkin verran kiirettä. Istuin pöytään ja katselin, josko joku tilaisi espressoa, että näkisi miten se tehdään. Useamman minuutin odottelun jälkeen kukaan ei kuitenkaan ollut tilannut, joten päätin tilata itse. Tilasin tupla espressoni tiskiltä, sillä vaikutti siltä ettei pöydistä otettu tilauksia ja muutama muu ennen minua tilasi myös (ei kahvia) tiskiltä.
Tarjoilija ryhtyi toimeen ja jauhoi purut suoraan kahvaan. Lupaava alku, mutta siihen sitten jäikin. Juoma tuli noin 10-15 sekunnissa ja kupissa oli oman arvioni mukaan ainakin triplan verran juomaa. Suomessa olisin luultavasti kommentoinut, kehottanut säätää jauhatusta hienommalle ja laittanut takaisin. Nyt tyydyin kuitenkin osaani ja maistoin juomaa. Jäi juomatta. Maku oli kitkerähkö, eikä siitä löytynyt mitään positiivista (jälkimakua tms.).

Myöhemmin päivällä tuli vierailtua pienessä italialaisessa kahvilamyymälässä (Il Gallo Nero tms.) osoitteessa Rataskaevu 4-1, han Raekoja platsin vieressä. Omistaja on aito italiaano, jolta kysyin, että saako täältä hyvää espressoa. Semmoista haen kun aiemmin päivällä olin joutunut pettymään. Hän sanoi, että hänen espresso ei ole ihan tavanomaista, vaan Firenzeläistyyppistä. Menin istumaan pöytään ja katsoin sivusilmällä kellosta aikaa kun espressoa uutettiin. Uutto kesti n 20-25 sekuntia ja sain eteeni kupin jossa juoman määrä oli kohdallaan ja hyvän värinen crema. Itse maku oli erinomainen jättäen suuhun miellyttävän jälkimaun! Ostin papuja kotiinkin. Normaalisti ovat kilon paketeissa, joka on kuitenkin hieman liikaa minun käyttöön, varsinkin kun hasbeanilta on pari pakettia postissa. Omistaja myi ystävällisesti minulle käyttämänsä pussin loput (n.300g).

Käytetty kahvi oli Mocarico Rossa (http://www.mokarico.com/english/miscela_rossa.html) -sekoistusta. Firenzeläinen kahvi jossa webbisivun mukaan on paljon robustaa: "The triumph of the Neapoletan taste. The blend has a big quantity of Robusta coffee of various origin mixed with the Natural of Center-Africa and with the Vietnamese and the Indian. The taste is intense and spiced, where chocolate and vanilla lord the aroma."
Herkullista, kannattaa käydä. Myös tarjolla ollut tiramisu vei kielen mennessään.
Otsikko: Vs: Tallinna?
Kirjoitti: japa - Toukokuu 31, 2008, 14:09:55 ip
Lisäkommenttina: En ole saannut tuota Mocaricoa oikein toimimaan kotona. Tallinnassa saamani oli God shot tasoa, kotona useampi on ollut semmoisia, jonka perusteella en olisi papua ostanut. Muutama ihan ok, mutta ei extrahyviä, en ole vielä saannut edes täyttä varmuutta tuleeko kuumalla vai viileällä uutolla parempi. Lisäksi sen huomaa, että tuossa on paljon robustaa (=kofeiinia). Päivän kolmas tupla saa aikaiseksi kofeiinitäpinät... (=rauhaton olo jne..)
Otsikko: Vs: Tallinna?
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 31, 2008, 15:50:56 ip
Lisäkommenttina: En ole saannut tuota Mocaricoa oikein toimimaan kotona. Tallinnassa saamani oli God shot tasoa, kotona useampi on ollut semmoisia, jonka perusteella en olisi papua ostanut.

Minkähänlainen on Tallinnassa veden kovuus? Eli jos siellä on kovempi vesi kuin sinulla kotona niin lopputulos voi olla myös erilainen.
Otsikko: Vs: Tallinna?
Kirjoitti: migu2 - Toukokuu 31, 2008, 21:06:18 ip
Vähän topicin vierestä, mutta koko baltiassa on omaan makuuni varsin outoa kahvia tarjolla... ainakin suodatinpuolella kahvi on ollut todella kamalan makuista. Joskin "kunnon" kahviloissa ei ole pahemmin tullut käytyä, jossa ammattitaitoinen barista kahvit vääntäisi.
Otsikko: Vs: Tallinna?
Kirjoitti: Markus - Kesäkuu 24, 2008, 21:55:53 ip
Jaanus Savisto kierrätti Artoa ja minua viime syksynä Tallinnan kahviloissa. Silloin C'est la Vien kahvi oli aika mainio kokemus. Käytiin Arton kanssa vielä Saiakangissa, jossa tilaamissamme cappuccinoissa ei ollut mitään mikä olisi viitannut pohjallaolevaan espressoon. Eli näemmä taas kerran näissäkin kahviloissa kaikki riippuu siitä, kuka sattuu olemaan suodatinkahvan ja lattian välissä.
Otsikko: Vs: Tallinna?
Kirjoitti: Welho - Marraskuu 15, 2010, 00:14:13 ap

Kävin elokuussa kiertämässä vähän Tallinnan kahviloita, tässä lyhyet kokemukset kun nyt muistin viimein kirjoittaa:

C'est la vie (http://cestlavie.ee/) Koetin caffe laten, ja se oli varsin mitään sanomaton, ei huono mutta ei koettamisen arvoinen.

Seuraavaksi oli edessä Kehrwieder (http://kohvik.ee/), odotukset olivat korkealla sillä heillä oli myös oma pieni paahtimo mutta sekä espresso että cappucino olivat lieviä pettymyksiä, hyvin tavallisia. Ostin vähän kahviakin mukaan mutta sekään ei säväyttänyt vaikka ei huonoa ollutkaan, mutta Suomalaisista paahtimoista saa selvästi parempaa.

Lisäksi kävin jossain kahvilassa vanhassa kaupungissa jonka nimeä en enää muista mutta se oli todella huono ja todella kallis (sinkku espresso 2e).

Hieman huonoista kahvikokemuksista pettyneenä suuntasimme lopulta Cholocateria Pierre nimiseen kahvilaan joka osoittautui aivan loistavaksi. Tallinnan paras kahvi ja aivan mielettömän hyvät suklaakakut. Tätä uskallan jo suositella!

http://www.pierre.ee/

Tiivistelmänä sanoisin ettei tallinnaan kahvin takia kannata mennä ja jos menee niin suoraan Pierreen vaan.
Otsikko: Vs: Tallinna?
Kirjoitti: akallio - Joulukuu 16, 2010, 14:58:29 ip
Käväistiin Tallinnassa pari viikkoa sitten ja kokemukset ovat samat kuin Welholla.

C'est la viessa minusta hyvin kiteytyy se yleinen linja: todella jännä ja hyvin tehty teemapaikka (art deco tässä tapauksessa). Kuitenkin kaikki tarjoilut mitä kokeiltiin (kahvi, tee, jälkiruoka, kakut, drinkit) olivat vaisuja ja suoraan sanoen aika kotikutoisen oloisia. Tallinnan vanhassa kaupungissa liikkuessaan tuli jopa mieleen, että olisi ollut jollain turistialueella liikenteessä... :)

Yhtään hyvää espressoa ei tullut vastaan. Noita suklaakahviloita oli yhden korttelin ympärille useita ja taidettiin osua johonkin toiseen kuin Pierreen - ainakaan kahvi ei ollut kummoinen.

Ruokapuolella kokemukset olivat vähän samansuuntaisia. Africa kitchen oli jännä, vaikka annoksissa tiettyä kotikutoisuutta olikin. Sopi kuitenkin paikan tyyliin.

Positiivisin kokemus oli Chicago (http://www.chicago.ee). Paikka oli häpeilemättömän stylattu teemaravintola, mutta sekä juomat että ruoat olivat mainioita. Hinnat oli toki vähän yleistä tasoa korkeammat. Espressoa rn kuitenkaan viitsinyt tilata, jos olisi vaikka fiilis lässähtänyt.
Otsikko: Vs: Tallinna?
Kirjoitti: OskuK - Joulukuu 16, 2010, 16:50:05 ip
Käväistiin Tallinnassa pari viikkoa sitten

 Tallinnan vanhassa kaupungissa liikkuessaan tuli jopa mieleen, että olisi ollut jollain turistialueella liikenteessä... :)

Kas ;-D

Positiivisin kokemus oli Chicago (http://www.chicago.ee). Paikka oli häpeilemättömän stylattu teemaravintola

Mahtaakohan Tallinnassa olla yhtään virolaista ruokaravintolaa? Helsingistä tiedän yhden suomalaisen: Seahorse, ei pahus, taitaa Elitekin olla. ;-)

Salosta ja taitta Turuustki ol turha etsi.
Otsikko: Vs: Tallinna?
Kirjoitti: akallio - Joulukuu 16, 2010, 17:06:44 ip
Mahtaakohan Tallinnassa olla yhtään virolaista ruokaravintolaa?

Kelpaako keskiaikaiset virolaiset? :) Varmasti on nykyaikaisiakin, mutta joutunee muutaman sata metriä kävelemään vanhasta kaupungista pois päin.

Helsingistä tiedän yhden suomalaisen: Seahorse, ei pahus, taitaa Elitekin olla. ;-)

Tunnettuja keskustan alueen ravintoloja on myös Manala, Kosmos, Martta, Salve, Tori, Aino, Lappi, Saaga, Savotta...
Otsikko: Vs: Tallinna?
Kirjoitti: Bad-E - Joulukuu 16, 2010, 17:37:23 ip
Jos palataan kahviin, niin Tallinnassa on ainakin yksi pienpaahtimo, jossa kannattaa ehdottomasti käydä. Laadukkaita tilakahveja, paahtopäivät näkyvissä, ystävällinen ja asiantunteva palvelu. Tarjoiltu espresso oli loistavaa, tietenkin omaa paahtoa. Paikka on Gourmet coffee ja melko lähellä satamaa. Myös ruokalistaan kannattaa tutustua. http://www.gourmetcoffee.ee/ (http://www.gourmetcoffee.ee/).
Laadukas kahvila löytyy uudehkosta ostoskeskukus Solariksesta, aivan vanhan kaupungin kupeesta. Näkymät ovat loistavat, latte artit onnistui heittäen ja maku kelpasi. http://www.kohvikkomeet.ee/home/ (http://www.kohvikkomeet.ee/home/). Ruoka kuitenkin kannattanee syödä saman ostoskeskuksen Vapianossa, siellä tehdään tuorepasta itse ja paikka näytti muutenkin hyvin houkuttelevalta.
Otsikko: Vs: Tallinna?
Kirjoitti: samppo - Joulukuu 16, 2010, 19:38:20 ip
Hieman OT, mutta kuitenkin. Katsoin tuolta Gourmet Coffeen sivulta kahvien hintoja, että jos joskus maistelisi virolaisiakin kahveja. Pöyristyin - espressosekoitukset 250g noin 150EEK (noin 10€), halvin SO-kahvi 250g 104EEK (noin 7€) ja kallein SO-kahvi 250g 213EEK (noin 14€). Luulin, että Viro on halpa maa, mutta missään ei näköjään laatukahvi ole halpaa. Olisi tietenkin joskus kiva maistaa myös virolaista kahvia, mutta taitaa jäädä seuraavaan Tallinnan matkaan.
Otsikko: Vs: Tallinna?
Kirjoitti: OskuK - Joulukuu 16, 2010, 20:52:47 ip
Luulin, että Viro on halpa maa

On Viro muuten, mutta Tallinna ei ole.
Kahvista tosin en siellä tiedä mitään. Viro on vielä ainaki hieno maa, ja pieni, joten autolla pääsee nopeasti katselemaan kaikenlaista, ja maisemathan ovat jännästi aivan erilaisia kuin täällä, vaikka näin liki ollaan...
Otsikko: Vs: Tallinna?
Kirjoitti: samppo - Helmikuu 24, 2011, 19:17:20 ip
Käväisin sitten tuolla Gourmet Coffeessa. Tarjolla oli kahta SO-espressoa; Papua Uusi-Guinealaista Agogaa ja Kolumbialaista Buenos Airesia. Join espressot molemmista ja molemmat olivat erinomaisia, Agoga juuri sellaista mitä kotona on onnistuessaan saanut Square Milen Agogasta. Pasta oli myöskin hyvää ja suodatinkahvia sai myöskin by cup. Ostin kotiin samana päivänä paahdettua Colombia Huila Los Nogales espressoa. Minua ihmetytti pussi, joka oli venttiilipussi, joka oli valmistettu läpinäkyvästä muovista. Yleensähän käsketään pitämään valolta ja lämmöltä suojassa.
Otsikko: Vs: Vast:Tallinna?
Kirjoitti: Toma - Toukokuu 28, 2012, 23:00:28 ip
Baristamestarin neuvojen perusteella hän hyvin ystävällisesti opasti meidät Raatihuoneentorilta Balthasar-tekstisen holvikaaren alta alkavalle Saiakangi-kadulle, josta kuulemma saisi hyvää kahvia.

Sieltä valitsimme sen, joka ei kuulunut Kehrwieder-kahvilaketjuun (jonka toisesta toimipisteestä olin saanut hieman heikonlaista kahvia aiemmin) vaan Saiakangi Kohvik -nimisen paikan. Tiskiltä kun paistoi ulos La Marzoccon keitin. Negatiivinen yllätys oli, että käyttivät siellä Pauligin papuja. Barista sen sijaan osasi ottaa niistä kaiken mahdollisen irti. En ole koskaan saanut Pauligin pavuista niin hyvää espressoa. Veljeni cappaa koristi tyylipuhdas rosetta, mikä kertoo jos ei nyt muusta niin asialle omistautumisesta ja siitä että aika monta tekijää on kahviannoksessa kohdallaan että sellaisen saa aikaiseksi.

Tänään raatihuoneella espressohammasta kolottaen, tein haun foorumille "Tallinna", ja sain tämän auki.
Vaikka Markuksen viestistä on aikaa, niin ei se vanha kaupunki niin paljoa ollut muuttunut, etteikö tuota Balthasar holvikaarta löytynyt.
Sen takaa Saiakang Café, jossa pari pöytää ulkona, sisällä enempi. Jäätiin pihalle, ja tilasin espresson siihen (sekä lasin vettä ja leivoksen).
Kysyin mitä papua he käyttävät, ja pienen kielimuuriprobleeman jälkeen mulle tuotiin Musettipapua kilon pussi näytille, fairtrade pussi.
Tarjoilu toimi näppärästi ulos ja espresso maksoi 2,10e ja muiden ostosten kanssa laskua tuli 4e jotain.
Suhtauduin hieman varovaisesti siihen mitä tuleman pitäisi, mutta turhaan. Shotti oli oikein hyvä omaan suuhun, tummahko, tuhti body, pähkinää olin maistavinani.
Hyvä et on tämä foorumi, sain suunnan siihen ihan vierelle mistä tein haun.
Otsikko: Vs: Tallinna?
Kirjoitti: OskuK - Kesäkuu 01, 2012, 10:57:06 ap
Oli se aikaa kun Tallinnan keskusta oli halpa.
Otsikko: Vs: Tallinna?
Kirjoitti: migu2 - Kesäkuu 01, 2012, 11:40:51 ap
^ No mikäpä turistirysä nykyään "halpa" olisi...
On tosiaan Tallinnan hintataso nykyään vähän toista, kuin joskus 90-luvun alkupuolella, kun ensi kertaa siellä kävin.
Otsikko: Vs: Tallinna?
Kirjoitti: Moksi - Heinäkuu 30, 2012, 14:23:24 ip
Varsin mielenkiintonen oli menu Gourmet Coffeessa. Hinnat ihan samaa tasoa kuin Suomessa, mutta mielestäni laatukin oli varsin hyvä. El Salvadoria tuli maistettua paikan päällä sekä Tekangua ja Kebado Daraa ostettua kotiin. Oli kyllä mielenkiintoista verrata Wendelboen ja GC:n Teganku AA:ta. Kuulemma ko. raakapavut oli hommattu Wendelboen kautta.
Otsikko: Vs: Tallinna?
Kirjoitti: migu2 - Joulukuu 04, 2014, 14:30:13 ip
Jos haluaa tummaa paahtoa, niin sitä olisi tarjolla 18 euron kilohintaan tuolla:

http://www.kohvik.ee/page.php?pgID=82aa4b0af34c2313a562076992e50aa3&lang=eng

Otin piruuttain muutamaa laatua testiin, tansanialainen, etiopialainen ja espressosekoitus. No joo, näin tummaksi kun paahdetaan niin ihan sama mitä papua se on. En osta uudestaan. Raakapapujakin oli säkeissä esillä, joten kaipa niitäkin voi ostaa. Jotain suklaajuttuja oli myös tarjolla.
Otsikko: Vs: Tallinna?
Kirjoitti: varolevy - Helmikuu 12, 2018, 16:34:10 ip
Jatketaan tänne kun en itse tykkää uusista otsikoista.

Onko kokemuksia tai vinkkejä joista katsella kivoja kahviloita tai paahtimoita Tallinnassa?
Otsikko: Vs: Tallinna?
Kirjoitti: Jari - Helmikuu 12, 2018, 17:57:32 ip
Josko tuosta olisi iloa:
https://europeancoffeetrip.com/tallinn/
Otsikko: Vs: Tallinna?
Kirjoitti: japa - Helmikuu 15, 2018, 17:31:01 ip
https://www.openstreetmap.org/?mlat=59.43789&mlon=24.78269#map=17/59.43789/24.78269

Gourmee kahvila, hyvä kahvi ja erinäisiä papuja mukaan ostettavaksi. Kahvi oli oikein hyvää. Pavut eivät jääneet mieleen erityisen hyvinä tai huonoina.
Otsikko: Vs: Tallinna?
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 27, 2019, 11:34:29 ap
Vahva suositus Tallinnaan. Telliskiven "luovan pöhinäkeskuksen" alueella toimii pieni kahvila nimeltään Fika. Espresson tuoksuttelu herätti heti mielikuvan, että nyt on niin vaaleaa ja hedelmäistä, että tämän makua ei ole voitu saada toimimaan. Mutta kyllä vaan oli saatu kohdilleen, eli vahvan hapokkuuden rinnalla oli riittävästi bodya ja makeutta, niin että lopputulos oli herkullisen hedelmäinen - ja espressoksi poikkeuksellinen.

Kiinnostavana juttuja siellä kaupattiin BWT:n vedenpuhdistimia, jotka lisäävät magnesiumia veteen. Olettaisin, että espresso oli tehty samaan, koska sen kanssa tarjotiin lasi käsiteltyä vettä. Magnesiumvettä kaupataan erityisen maukkaana, mutta itse en ehkä sellaisenaan sitä hieman makeaa esim. janoon joisi. Mutta espresson kaverina se toimi ja itse kahvi oli kyllä erittäin onnistunut.

Suodatinkahvia en kokeillut, mutta sekin puoli näytti hyvin vakavasti otettavalta toiminnalta.