Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: tirofaux - Marraskuu 13, 2010, 11:58:13 ap

Otsikko: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: tirofaux - Marraskuu 13, 2010, 11:58:13 ap
Stockmann Helsinki järjestää kahvitapahtuman 28.1.-13.2.2011. Edellisinä kertoina tilaisuus on ollut mainio paikka paikka maistella täysautomaateilla valmistetuja espresso-tyyppisiä kahveja.

Tavaratalo kertoo myös ottaneensa valikoimiinsa papuja eri alueilta sekä single estate -papuja. Joku paikalla käyvä voisi tarkistaa miltä tilanne näyttää.
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: Hoffmann - Marraskuu 14, 2010, 12:08:33 ip

Tavaratalo kertoo myös ottaneensa valikoimiinsa papuja eri alueilta sekä single estate -papuja.

Uudistuneen Herkun puolella on isoissa muoviastioissa seinillä muistaakseni mokkamestareiden paahtamia single estateja ja espressoblendejä papuina.. Läpinäkyvissä muoviastioissa säilytys epäilyttää minua sen verran, että ostin itse papuni valmiiksi pussitettuina, sellaisiakin kun stokkalta saa. Ihmetystä tuotti kuitenkin papuvalikoiman laajuus (käynnistäni on siis ainakin kuukausi, en tiedä millaista nykyään on), nimittäin siellä oli ihan laadukkaita papuja useista maista ja useita lajikkeita. Säilytyksestä vaan pitkä miinus.
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 14, 2010, 12:10:48 ip
Uudistuneen Herkun puolella on isoissa muoviastioissa seinillä muistaakseni mokkamestareiden paahtamia single estateja ja espressoblendejä papuina.. Läpinäkyvissä muoviastioissa säilytys epäilyttää minua sen verran, että ostin itse papuni valmiiksi pussitettuina, sellaisiakin kun stokkalta saa. Ihmetystä tuotti kuitenkin papuvalikoiman laajuus (käynnistäni on siis ainakin kuukausi, en tiedä millaista nykyään on), nimittäin siellä oli ihan laadukkaita papuja useista maista ja useita lajikkeita. Säilytyksestä vaan pitkä miinus.

Näinpä, en oikein ymmärrä miksi paahtimot edes tyrkyttävät papuja tällaisiin ratkaisuihin? Kahvi kun ei ole irtokarkkia... Mutta hyvin on kyllä kahvit piilotettu kun en itse niitä havainnut Herkussa käydessäni  :D
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: Hoffmann - Marraskuu 14, 2010, 13:24:10 ip
Mutta hyvin on kyllä kahvit piilotettu kun en itse niitä havainnut Herkussa käydessäni  :D

Kun astuu herkkuun sisään "sisääntuloportista" niin suoraan eteenpäin kävellessä pitäisi ne löytää. Tarkkaan en itse muista kahviosaston sijaintia, mutta kohtalaisen kokoinen osasto niille oli varattu, ja se oli täysin toisella puolella herkkua kuin missä kahvit olivat ennen. Eli siis nykyään kahvit löytyvät täysin päinvastaiselta puolelta herkkua kuin missä kassat ovat.
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: Toma - Marraskuu 14, 2010, 23:48:24 ip
Mokkamestareiden valikoima ainakin sieltä löytyy ja mylly, jolla jauhavat tiettyyn karkeuteen.
Itse jokin aika sitten hain anopille viemiseksi Yirgaa ja Harraria molempia 250g/~6€ suodatinjauhattuna.
Paahtopäivää kysyessäni, myyjä ei pannut päätään pölkylle asiasta, mutta sanoi MM:n paahtavan heille suoraan ja pavut olivat tulleet kolmea päivää aiemmin.
Olihan tuolla myös paljon muitakin papuja, mutten enää muista tarkalleen mitä kaikkea. Yllätys että Paulig:ia nyt ainakin, mutta pusseissa.

Ihmettelin kanssa tuota muovisäiliöseinää jossa pavut säilytettiin.
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: Kaffana - Marraskuu 18, 2010, 14:59:10 ip
Onhan Stockalla normikauppaan verrattuna ihan kiitettävä valikoima mutta silti hieman vähemmän toimiva ratkaisu tuo on mielestäni. Otan omat papuni noista Mokkamestareiden valmiista pusseista, joissa saisi olla paahtopäivä merkittynä mitäänsanomattoman "parasta ennen"-päiväyksen sijaan...

Yleensä tuo kahvinurkka on miehittämätön tai sitten joku juniori lataa irtotavaraa säkkiin pyynnöstä, eikä osaa mitään kertoa tuotteista.

Kuten sanottua, parempi näin, kuin ei ollenkaan. :-*
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: Hoffmann - Marraskuu 23, 2010, 13:20:59 ip
Nyt täytyy kyllä kiittää Stokkaa papujen tuoreudesta! Ostin tänään pari pussillista irtopapuja (Harar & Senhora de Fatima) lähinnä testiksi. Avasin sitten kotona tuon Harar-pussin ja ihmettelin kuinka tuoreilta ne vaikuttaa, tuoksu on todella voimakas ja pinnat hitusen kiiltäviä. No, Eva Sololla uutin sitten Hararia ja täytyy sanoa että aivan tajuttoman hyvää tuli! Lähes samaa tasoa kuin Kaffan vastaavilla pavuilla.

En sitten tiedä, voihan tämä tuoreus olla ihan tuurista kiinni, tuskin ne aina yhtä hyviä ovat kuin nyt.
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: Joona_s - Marraskuu 23, 2010, 14:09:51 ip
ihmettelin kuinka tuoreilta ne vaikuttaa, tuoksu on todella voimakas ja pinnat hitusen kiiltäviä.

Kertovatko tuoksu ja paahtoaste tuoreudesta?
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: Hoffmann - Marraskuu 23, 2010, 14:58:56 ip
Kertovatko tuoksu ja paahtoaste tuoreudesta?

Ei täysin, mutta kyllä sen huomaa tuoksun voimakkuudesta ja vivahteista ettei kyseessä ole kuivuneita vanhoja papuja jollaisia ennen sai mm. Stockan Roberts -pisteestä. Ja pinnan öljyisyys tuppaa katoamaan usein vanhoista pavuista, en tiedä miksi.
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 23, 2010, 17:00:15 ip
Ja pinnan öljyisyys tuppaa katoamaan usein vanhoista pavuista, en tiedä miksi.

Toisinaan käy myös niin, että tuoreena pavut ovat pinnaltaan kuivia ja sitten vanhetessaan öljyyntyvät, kunnes vasta todella vanhoina taas kuivahtavat.

Mutta: jos paahtopäivämäärää ei ole kerrottu, niin käytännössä voi aina olettaa sen olevan vanhaa.
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: Coffee King - Marraskuu 24, 2010, 19:50:47 ip
Mutta: jos paahtopäivämäärää ei ole kerrottu, niin käytännössä voi aina olettaa sen olevan vanhaa.

Jos päivämäärää ei ole kerrottu, niin eihän silloin voi olettaa yhtään mitään?  :)
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 24, 2010, 20:33:57 ip
Jos päivämäärää ei ole kerrottu, niin eihän silloin voi olettaa yhtään mitään?  :)

Sitä ei ole paahdettu huomenna?  ;)


Painotus tuossa aiemmassa viestissäni sanalla "käytännössä". Mikä on vanhaa: ostohetkellä yli 2 viikkoa paahdosta, omassa hyllyssä yli 4 viikkoa. Väittäisin että on käytännössä erittäin harvinaista jos tällaiset "nimettömät" pavut ovat alle kaksi viikkoa vanhoja.

Paahtopäivämäärän poisjättämiselle kun ei ole mitään muuta perustetta kuin halu piilotella totuutta (henk.koht. mielipiteeni). Ainakaan se ei voi olla kustannuskysymys jos "parasta ennen" päivämääriäkin on varaa painaa pussin kylkeen. Eli jos tietoa ei anneta, on syytä epäillä pahinta (=vanhaa).
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 29, 2011, 14:07:44 ip
Stockmann Helsinki järjestää kahvitapahtuman 28.1.-13.2.2011. Edellisinä kertoina tilaisuus on ollut mainio paikka paikka maistella täysautomaateilla valmistetuja espresso-tyyppisiä kahveja.

Tarkempi ohjelma:
https://stockmann.com/webapp/wcs/stores/servlet/CustomerService/Tavaratalot-KahviArgos.html

Ohjelmapuolella tarjolla hieman yllättäen myös latte art -showta.
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: kaffemi - Tammikuu 29, 2011, 21:28:48 ip
Tarkempi ohjelma:
https://stockmann.com/webapp/wcs/stores/servlet/CustomerService/Tavaratalot-KahviArgos.html

Ohjelmapuolella tarjolla hieman yllättäen myös latte art -showta.

Harmi, että isot merkit ja täysautomaatit tuntuvat vievän koko shöyn. Viime vuonna oli sentään yksi kotimainen pikkupaahtimo, eli Mokkamestarit, paikalla ja heiltä sai hyvää, jykevällä koneella tehtyä kahvia...
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: tirofaux - Helmikuu 01, 2011, 21:43:48 ip
Stockmannin kahvitapahtumassa tilasin espresson kaikilta näytteilleasettajilta. Pisteytin juomat oman makuni mukaan seuraavasti: laitemerkki, kahvipapu/kapseli, pisteet (0=erittäin pahaa, 100=erittäin hyvää):

Electrolux, espresso divinamente, 63
Jura, Segafredo Intermezzo, 61
DeLonghi, Illy, 54
Krups, Paulig Fortissimo, 53
Melitta, Bellaroma Espresso, 51
Siemens, Segafredo Intermezzo, 48
Nivona, Nivona, 46
Nespresso, espresso, 38
Saeco, Lavazza, 37

Electrolux ja Nespresso olivat kapselikoneita, muut täysautomaatteja jotka jauhavat pavut juoman valmistuksen yhteydessä. Pyysin jokaisen laitteen kohdalla espresson. Jos laitteita oli tuotemerkin kohdalla useita ja niissä eri papuja tai samassa laitteessa eri papusäiliöitä, pyysin espresson tummemmasta pavusta. Lähes kaikkien laitemerkkien kohdalla esittelijä kysyi jotain siitä millaisen espresson haluaisin. Kerroin hakevani espressokahvilan kaltaista tuotetta, eli 7g kahvijauhetta, 9 baria painetta, 25-30 sekuntia uuttoa ja 14 grammaan juomaa. Käytännössä tämä muuntui aina muotoon "vahvin mahdollinen", konekielellä esimerkiksi "kolme papua (kolmesta)" ja pienin nestemäärä. Useimmissa tapauksissa juoman tilavuus oli suurempi kuin oletin.

Juomathan olivat kuumia ja useimmiten hieman liian tilavia, joten niiden viilentymistä odotellessa juttelin niitä näitä edustajien kanssa. Tarkoitukseni ei ollut keskittyä koneiden sielunelämään vaan ainoastaan juomien maisteluun. Yritin keksiä hieman haastavia kysymyksiä esittelijöille. Täysautomaattien kohdalla kysyin kaikilta kahta asiaa: "käyttävätkö jotkin muut valmistajat samoja sisuskaluja" sekä "miten papumyllyn saa puhdistettua". Kysymykset olivat lähinnä ajanvietettä, tosin papumyllyn puhdistuksen kerrottiin muutaman kerran olevan mahdollista. Tarkemmin asiasta kysellessä tosin paljastui että puhdistus rajoittuu vain näkyviin osiin eli papusäiliöön. Tulipa myös esille että teriin pääsisi käsiksi, tosin keskustelun jatkuessa kävi aina lopulta ilmi että takuu raukeaa. Myllyn puhdistus tapahtuu siis tarvittaessa (virallisen) huollon toimesta.

Kapselikoneita ei oikeastaan ollut tarkoitus edes vertailla mutta tulipahan sekin tehtyä ja hyvä niin. Electrolux oli yllätysvoittaja. Kapseli taisi tosin olla jotain hieman muuta kuin perusespressokapseli, mutta toisaalta esittelijä taisi kuunnella toiveitani ja tehdä oikean valinnan kapselivalikoimasta.

Stockmannin myyjät olivat varsin ystävällisiä ja laite-esittelijät asiantuntevia. Parin laitteen varsinaisia esittelijöitä ei näkynyt, jolloin henkilökunta ystävällisesti valmisti espressot. Erityisesti Nespresson esittelijä oli varsin särmä ja asiallinen, kaikkeen mieleeni tulleeseen kysyttävään tuli vastaus miellyttävällä asiantuntemuksella. Ehkä bisnesmyynti tekee tehokkaaksi. Krupsin espresso jäi mieleen ehkä tasapainoisimpana ja helpommin lähestyttävimpänä.
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: Mariia - Helmikuu 01, 2011, 21:50:47 ip
Harmi, että isot merkit ja täysautomaatit tuntuvat vievän koko shöyn. Viime vuonna oli sentään yksi kotimainen pikkupaahtimo, eli Mokkamestarit, paikalla ja heiltä sai hyvää, jykevällä koneella tehtyä kahvia...

Mietin täsmälleen samaa kun postilootaan tullutta kataloogia selasin... :(
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: Joona_s - Helmikuu 02, 2011, 00:06:37 ap
Stockmannin kahvitapahtumassa tilasin espresson kaikilta näytteilleasettajilta. Pisteytin juomat oman makuni mukaan seuraavasti: laitemerkki, kahvipapu/kapseli, pisteet (0=erittäin pahaa, 100=erittäin hyvää):

Electrolux, espresso divinamente, 63
Jura, Segafredo Intermezzo, 61
DeLonghi, Illy, 54
Krups, Paulig Fortissimo, 53
Melitta, Bellaroma Espresso, 51
Siemens, Segafredo Intermezzo, 48
Nivona, Nivona, 46
Nespresso, espresso, 38
Saeco, Lavazza, 37

Electrolux ja Nespresso olivat kapselikoneita, muut täysautomaatteja jotka jauhavat pavut juoman valmistuksen yhteydessä. Pyysin jokaisen laitteen kohdalla espresson. Jos laitteita oli tuotemerkin kohdalla useita ja niissä eri papuja tai samassa laitteessa eri papusäiliöitä, pyysin espresson tummemmasta pavusta. Lähes kaikkien laitemerkkien kohdalla esittelijä kysyi jotain siitä millaisen espresson haluaisin. Kerroin hakevani espressokahvilan kaltaista tuotetta, eli 7g kahvijauhetta, 9 baria painetta, 25-30 sekuntia uuttoa ja 14 grammaan juomaa. Käytännössä tämä muuntui aina muotoon "vahvin mahdollinen", konekielellä esimerkiksi "kolme papua (kolmesta)" ja pienin nestemäärä. Useimmissa tapauksissa juoman tilavuus oli suurempi kuin oletin.

Juomathan olivat kuumia ja useimmiten hieman liian tilavia, joten niiden viilentymistä odotellessa juttelin niitä näitä edustajien kanssa. Tarkoitukseni ei ollut keskittyä koneiden sielunelämään vaan ainoastaan juomien maisteluun. Yritin keksiä hieman haastavia kysymyksiä esittelijöille. Täysautomaattien kohdalla kysyin kaikilta kahta asiaa: "käyttävätkö jotkin muut valmistajat samoja sisuskaluja" sekä "miten papumyllyn saa puhdistettua". Kysymykset olivat lähinnä ajanvietettä, tosin papumyllyn puhdistuksen kerrottiin muutaman kerran olevan mahdollista. Tarkemmin asiasta kysellessä tosin paljastui että puhdistus rajoittuu vain näkyviin osiin eli papusäiliöön. Tulipa myös esille että teriin pääsisi käsiksi, tosin keskustelun jatkuessa kävi aina lopulta ilmi että takuu raukeaa. Myllyn puhdistus tapahtuu siis tarvittaessa (virallisen) huollon toimesta.

Kapselikoneita ei oikeastaan ollut tarkoitus edes vertailla mutta tulipahan sekin tehtyä ja hyvä niin. Electrolux oli yllätysvoittaja. Kapseli taisi tosin olla jotain hieman muuta kuin perusespressokapseli, mutta toisaalta esittelijä taisi kuunnella toiveitani ja tehdä oikean valinnan kapselivalikoimasta.

Stockmannin myyjät olivat varsin ystävällisiä ja laite-esittelijät asiantuntevia. Parin laitteen varsinaisia esittelijöitä ei näkynyt, jolloin henkilökunta ystävällisesti valmisti espressot. Erityisesti Nespresson esittelijä oli varsin särmä ja asiallinen, kaikkeen mieleeni tulleeseen kysyttävään tuli vastaus miellyttävällä asiantuntemuksella. Ehkä bisnesmyynti tekee tehokkaaksi. Krupsin espresso jäi mieleen ehkä tasapainoisimpana ja helpommin lähestyttävimpänä.

Annas nyt joku esimerkki erittäin hyvästä kahvista, niin voidaan päätellä jotain keittimien välisistä suhteistakin eikä pelkkää järjestystä.
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: tirofaux - Helmikuu 02, 2011, 07:02:50 ap
Annas nyt joku esimerkki erittäin hyvästä kahvista, niin voidaan päätellä jotain keittimien välisistä suhteistakin eikä pelkkää järjestystä.

Mainitsin Kaffecentralenin espresson esimerkkinä hyvästä espressosta, Ulrika taisi tulla mainittua myös. Parempiakin, tai erittäin hyviä espressoja on tullut vastaan mutta harvakseltaan ja vaihtelevalla tuurilla tyyliin "no nyt sattui onnistumaan" ja seuraava kuppi voikin olla jo vähemmän onnistunut.
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 02, 2011, 10:29:17 ap
Ihan mielenkiinnosta voisi kyllä mennä testaamaan miltä nämä kahvit täysautomaatilla tehtynä maistuvat. Saisi ainakin kofeiinitarpeet kerralla tyydytetyksi kun kaikki käy läpi kerralla  ;D
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: kaffemi - Helmikuu 02, 2011, 12:15:19 ip
Ihan mielenkiinnosta voisi kyllä mennä testaamaan miltä nämä kahvit täysautomaatilla tehtynä maistuvat. Saisi ainakin kofeiinitarpeet kerralla tyydytetyksi kun kaikki käy läpi kerralla  ;D

Taitais mennä vähän överinkin puolelle... Mietin asiaa, kun tuota Tirofauxin vertailua luin. Itse en pystyisi sanotaan kolmen-neljän espresson jälkeen välttämättä kovin objektiiviseen arviointiin  :D
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: tirofaux - Helmikuu 03, 2011, 19:53:14 ip
Taitais mennä vähän överinkin puolelle... Mietin asiaa, kun tuota Tirofauxin vertailua luin.

Haastavaa, ei mahdotonta, minkäs teet kun olosuhteet ovat mitä ovat. Kumpi parempi: ei vertailua vai vertailu - itse valitsin jälkimmäisen.
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: OskuK - Helmikuu 03, 2011, 20:06:26 ip
Haastavaa, ei mahdotonta, minkäs teet kun olosuhteet ovat mitä ovat. Kumpi parempi: ei vertailua vai vertailu - itse valitsin jälkimmäisen.

Naiset kuulemma ovat hyviä näissä hommissa!

http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2011/02/02/mies-tyrii-hommat--syyna-kahvi/20111596/139
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: tirofaux - Helmikuu 20, 2011, 18:42:15 ip
Stockmann Helsinki ilmoittaa muuttaneensa Herkun kahvimaailman itsepalvelusta palvelupisteeksi. Esimerkiksi Kaffan pavut ovat "tuoksupurkissa", josta saa pyytää haluamansa määrän papuja. Pavut pakataan ruskeaan paperipussiin jonka ympärille saa vielä läpinäkyvän muovipussin. Paahtopäivä ei ollut esillä eikä ystävällisen myyjän tiedossa. Tämä siis vain Helsingin keskustassa.
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: japa - Helmikuu 20, 2011, 21:58:07 ip
Voisihan niitä tuolta ostaa, jos olisi paahtopäivä tiedossa ja asiallisesti pakattu, eikä hinta olisi sen kalliimpi kuin torresta hankittuna.
Ehkä liikaa vaadittu, mutta voisihan sitä yrittää tuosta vinkata seuraavan kerran kun käy kahviosastolla. Kun on vielä stockan etukuponkikin käyttämättä :).
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 05, 2012, 20:03:07 ip
Kysäisin tulevista kahvitapahtumista. Stocca vastaa:
Lainaus
Alkuvuodesta 2012 järjetämme Argos-hallissa kaksikin tapahtumaa joissa kahvi on mukana:
Nostalgia Argos ajalla 9-19.2.2012
Kahvi ja Suklaa Argos ajalla 24.2-11.3.2012
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: tirofaux - Helmikuu 22, 2012, 17:02:35 ip
Kahvimakuja 24.2.-11.3. -tapahtumassa näytteilleasettajia kahvilaitepuolelta:

Jura
Nespresso
DeLonghi
Melitta
Paulig Cupsolo
Moccamaster
Le Creuset
Stelton
Bialetti
Bodum

Lisäksi paikalla on kahvi- ja suklaavalmistajia, ilmeisesti ainakin Valrhona. Paikkana Stockmann Helsinki, Argos-halli.
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: Toma - Helmikuu 23, 2012, 06:24:53 ap
Voisihan niitä tuolta ostaa, jos olisi paahtopäivä tiedossa ja asiallisesti pakattu, eikä hinta olisi sen kalliimpi kuin torresta hankittuna...
Itse olen Stockalta arvalla ostanut MM:n kahveja, ja kotona totesin paahtopäivän olevan vanhahkoa.
Olisi tosiaan kannattanut käväistä vaikka Torressa hakemassa Kaffan pussi, ja jollei sieltä löydä tuoretta, niin New Kluuvissahan on Torrefazionen sisar/veliputiikki Fratello Torrefazione.
Käymisen arvoinen paikka (itse käväisin, ja napsin pari kuvaa (http://nonsensopedia.wordpress.com/2012/02/19/fratello-torrefazione/) paikasta).
Hieman meni OT, mutta pointtina että itse astuisin stockalta ulos, jos olisin kahvia ostamassa. mm. Skanno on manskun toisella puolen, ja sieltä saa Helsingin kahvipaahtimon kahveja. Lasipalatsista Caffin pusseja jne.

Ihmettelen ettei Argoshalliin tullut kapselikoneita, eikös nyt olla niiden buumissa, ainakin mitä omaan tuttavapiiriini tulee. Monet kyselevät, ja miettivät minkä hankkisivat. Itsekkin haluaisin testailla monia, muutamaa vasta tullut ihmeteltyä.
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: Hunningolla - Helmikuu 28, 2012, 13:37:02 ip
Itse olen Stockalta arvalla ostanut MM:n kahveja, ja kotona totesin paahtopäivän olevan vanhahkoa.
Olisi tosiaan kannattanut käväistä vaikka Torressa hakemassa Kaffan pussi, ja jollei sieltä löydä tuoretta, niin New Kluuvissahan on Torrefazionen sisar/veliputiikki Fratello Torrefazione.
Käymisen arvoinen paikka (itse käväisin, ja napsin pari kuvaa (http://nonsensopedia.wordpress.com/2012/02/19/fratello-torrefazione/) paikasta).
Hieman meni OT, mutta pointtina että itse astuisin stockalta ulos, jos olisin kahvia ostamassa. mm. Skanno on manskun toisella puolen, ja sieltä saa Helsingin kahvipaahtimon kahveja. Lasipalatsista Caffin pusseja jne.


Torressa ja Fratellossa on samat toimituspäivät, mutuna tiistai (tai sitten torstai). Tietysti jos toisesta loppu voi aina kokeilla toista.

Ehkä hieman offtopic mutta Skannon ikkunassa näkyi eilen Blend nr. 1-5  eli on tullut lisää valikoimaa aikaisemman espresson + 1 blendin vierelle. Blend N°4 (tositumma paahto), Blend N°3 (tumma paahto), Blend N°2 (keskitumma) ja Blend N°1 (vaalea paahto) mutta muistaakseni näin ikkunassa myös #5
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: tirofaux - Maaliskuu 05, 2012, 20:12:58 ip
Käväisin Stockmann Helsinki -tavaratalon kahvitapahtumassa "Kahvimakuja 24.2.-11.3.2012" maistelukierroksella. Annoin maisteltavissa oleville tuotteille makupisteitä seuraavasti (laitevalmistaja, kahvi, pisteitä nollasta/pahaa sataan/hyvää):

Automaattilaitteet:
Melitta, Paulig Barista, 53
Delonghi, Illy, 41
Jura, Kaffa Latte 4.2, 66
Jura, Intermezzo, 52

Suodatinkahvinkettimet:
Moccamaster, Etiopia, 72
Moccamaster, Java, 55
Paulig, Kolumbia, 49
Paulig, Kenya, 48

Kapselikoneet:
Nespresso, Espresso forte, 62
Nespresso, Ristretto Original, 43
Nespresso, Ristretto, 48
Paulig Cupsolo, Fortissimo, 48

Esittelijät olivat varsin ystävällisiä.

Automaattilaitteilla oli suurin näkyvyys. Valmistajilla oli esillä useita eri laitteita, joista yksi (kallein?) oli myös maistatuskäytössä. Pyysin maisteltavaksi espresson, mahdollisimman vahvana ja lyhyenä. Kahvin viilentymistä odotellessa kysyin aluksi mitä kahvipapua on myllyssä, sitten kahvin paahtopäivää ja lopuksi sitä miten kahvimylly puhdistetaan. Viimeinen kysymys on vaikea mutta mielestäni asiallinen. Sain eräältä esittelijältä kolmeen kertaan vakuuttelun siitä miten puhdistusohjelma putsaa myös integroidun myllyn terät. Tällöin mainitsin jääväni epäluulon valtaan kuten myös silloin kun edustaja kertoi kuinka tutkimusten mukaan optimaalisin uuttolämpötila - eikä siis lopputuloksen lämpötila - on 55 astetta. Mutta laitteista löytyy siis ainakin uuttoyksikön puhdistusohjelmia ja osasta mahdollisuuksia säätää lämpötilaa.

Suodatinkahvisektori oli oikeastaan tilaisuuden parasta antia. Moccamasterilla oli varsin asiantunteva esittelijä, jonka kanssa oli hedelmällistä keskustella myös niistä harvoista epäkohdista joita laitteista vielä toistaiseksi löytyy. Moccamaster-merkillä löytyy myös kahvia, taisi olla valmisjauhatusta. Paahto oli tuore ja etenkin Etiopia-version hedelmäinen maku jäi mieleen tilaisuuden parhaana. Pauligin paahdot taisivat olla noin parin kuukauden ikäisiä.

Kapselikahveista oli esillä kotikäyttöön suunnattuja laitteita. Molemmista esillä olleista laitteista löytyi silmiinpistävän samankaltainen rakenne: kapseli sisään päältä, lukitus, uutto ja laitteen etuosa ja kapselisäiliö irtoavat edestä puhdistusta varten. Nespresson espresso-versio oli yllättävän tasapainoinen, paljon parempi kuin viime vuonna.

Lisäksi löytyi Segafredon piste, jossa oli myynnissä lähinnä kahvipapuja ja paikalla barista käyttämässä kahvilakokoluokan myllyjä ja espressolaittetta. Suklaata oli tarjolla ainakin Valrhonan ja Fazerin toimesta. Ilmeisesti Pauligin kapselikahveja olisi voinut maistella myös suklaakonvehtien ja opastuksen kera.
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 07, 2013, 10:16:26 ap
Stockmann Helsinki -tavaratalon Argos-hallissa taas kahvitapahtuma ajalla 1.-17.2.2013. Näytteilleasettajista, teemasta tai vastaavista ei löytynyt vielä tietoa mutta ilmeisesti tällä kertaa paikalla on aiempaa enemmän tuttuja henkilöitä.

Erityisesti automaattikoneiden hankinnasta kiinnostuneiden kannattanee käydä tilaisuudessa.
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: tirofaux - Helmikuu 14, 2013, 20:35:44 ip
Stockmann kahvitapahtumassa 2013 oli esillä pääasiassa täysautomaatteja, kapselikoneita löytyi muutamia sekä pari kahviesittelijää. Sivuteemana oli tarjolla suklaata. Siisti tilaisuus jossa oli taas mukava käydä.

Koetin kierrellä kaikki kahvia tarjoavat edustajat. Automaattien kohdalla pyysin espresson ja tiedustelin miten makuun voi vaikuttaa. Käytännössä valitsin suuren määrän kahvipuruja ja pienen määrän nestettä. Kysyin kuinka paljon kahvipuruja valmistamisen yhteydessä käytetään. Kysymys oli melko vaikea useimmille esittelijöille, mutta uuttosuhde oli silmämääräisesti arvioiden keskimäärin jossain 35% paikkeilla. Ei-automaattipisteillä maistoin tarjolla olevaa kahvia mustana. Pisteytin kahvit asteikolla nollasta (äärimmäisen pahaa) sataan (äärimmäisen hyvää). Muistaessani kysyin luvan esittelykoneen kuvaamiseen ja luvan myös aina sain.

Seuraavassa pisteet kahveista (laite, kahvipapu, arvosana):

Automaatit:
Delonghi ESAM 6900 PrimaDonna Exclusive, Kimbo (tumma paahto), 52
Melitta Caffeo CI, Paulig Espresso, 49
Siemens, Gevalia Mastro Lorenzo Espresso, 58
Jura ENA Micro9 Aroma Plus, Kaffa India Monsoon Malabar (hyvin tumma paahto, öljy pavun pinnassa), 52

Kapselikoneet:
Cupsolo, Paulig Supremo, 45
Nespresso, Nespresso Roma (paahtoaste taisi olla 8/10), 42

Suodatinkahvilaitteet:
Wilfa Svart Presisjon, Kaffa el Salvador, 67

Muut:
Gaggia, Colombia Medellin Supremo, 55 (esillä oli kahvi, ei laite)
Paulig, Paulig Kenya, 51  (esillä oli kahvi, ei laite)

Juralla vaikutti olevan suurin valikoima esillä olevia tuotteita. Ilmeisesti kaikki laitteet olivat myös valmiina esittelyyn ja jokaisesta taisi löytyi eri papua. Esittelymielessä tämä oli varmaan otollisin laitevalmistaja jos vain tietää mistä kahvista itse pitää. Maistoin itse vain yhden pavun, joka oli omaan makuuni liian tummaa espressokäyttöön, maitokahvi olisi varmaan ollut otollisempi valinta. Esittelijän kanssa juteltiin luontevasti myös uuttosuhteista.

Delonghin laite-esittely oli hieman niukka, luulin jopa hetken ettei maistelu ole mahdollista. Melittan esittely oli asiallinen. Siemensillä oli varsin osaava ja luonteva esittely, laitteen säädöt jauhettavan purumäärän ja tuotettavan nesteen osalta vaikuttivat laajemmilta ja tarkemmilta kuin muilla laitteilla. Purumäärän sai säädettyä grammoina ja nestemäärän millilitroina vaikka käyttöliittymä olikin vähän epäinformatiivinen. Esittelijän mukaan purumäärän saa säädettyä kilpailijoita suuremmaksi.

Automaateista useimpien kohdalla juoman lämpötila oli heti valmistamisen jälkeen lähellä maistelulämpötilaa. Kapselikoneiden kohdalla sai olla useammin varuillaan ettei kahvi polta suuta. Cupsololla oli jännä idea siinä, että laitteen suurehkon sivuseinän sai erilaisilla valokuvilla varustettuna ja ymmärtääkseni myös oman valokuvan käyttö onnistuisi. Nespresson kohdalla paljastui että kapselin kahvipaahto oli jo melkein vuoden vanhaa. Tämä jäi pohdituttamaan vaikka esittelijän mukaan kahvipuru säilyy muuttumattomana kapselin sisällä. Nespresson kohdalla kysyin mielipidettä uudelleentäytettävistä kapseleista. Tähän vastattiin aluksi diplomaattisesti kysymystä vältellen, mutta myöhemmin tuoden esille sitä että Nespresson kohdalla idea on nimenomaan kapselin sisältämässä kahvipurussa ja sen laadussa jolloin koko idea vesittyy jos käyttäjä täyttäisi kapselin itse.

Wilfan laitteet olivat manuaalisuodatinkeitin (normivedenkeitin+suodatinpussipidike+kannu, "kaada itse") ja "automaatti" suodatinkeitin (jossa vesi siirtyy purujen päälle laitteen toimesta). Esillä oli myös Wilfan perusmylly CGR-1.

Ja sitten loppufiilikset: Juran esittelijä kommentoi melko osuvasti täysautomaattisen kahvilaitteen soveltuvan sellaisille, jotka haluavat (esimerkiksi aamukahvinsa) tasalaatuisena ja helposti. Itse voisin tuohon lisätä että jos laatu (maku) automaattikahvissa riittää niin miksipä ei. Tilaisuuden jälkeen siirryin barista sm -kisapaikalle Kluuviin. Sieltä löytyi päivän paras kahvi huimalla erolla edellisiin nähden.
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: Tuomas - Helmikuu 14, 2013, 21:20:06 ip
Gaggia, Colombia Medellin Supremo, 55 (esillä oli kahvi, ei laite)

Olikohan niin, että kahvin tuottaja ei ollut kuitenkaan Gaggia vaan Caffe Corsini paahtimo? Sama maahantuoja molemmilla kyllä on. Ainakin itse maistelin  kahtena eri päivänä papuja, molemmat olivat sen verran tummia, että sopivat paremmin Cappuccinoon tai Latteen kuin espressoon.
Otsikko: Vs: Stockmann Helsinki
Kirjoitti: tirofaux - Helmikuu 15, 2013, 08:03:22 ap
Olikohan niin, että kahvin tuottaja ei ollut kuitenkaan Gaggia vaan Caffe Corsini paahtimo? Sama maahantuoja molemmilla kyllä on. Ainakin itse maistelin  kahtena eri päivänä papuja, molemmat olivat sen verran tummia, että sopivat paremmin Cappuccinoon tai Latteen kuin espressoon.

Varmaankin juuri noin. Gaggia oli siis laite (mutta ei myynnissä oleva laite), jolla valmistettiin tilaisuudessa kahvia "Colombia Medellin Supremo" paahtimolta "Caffè Corsini".