Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvit ja pavut => Aiheen aloitti: vemuli - Lokakuu 25, 2010, 11:53:57 ap

Otsikko: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 25, 2010, 11:53:57 ap
On päässyt laiskuus yllättämään syksyn keskellä ja yksi tämän laiskuuden seurauksista on ollut lisääntynyt espresson tai sen johdannaisten juonti  :D

Tämän laiskuuden/lisääntyneen kahvittelun dilemman on mahdollistanut kahvimaailman "pikaruoka" eli POD:it. Olen maistellut varsin kattavan valikoiman eri valmistajien tuotteita, mutta en ole löytänyt vieläkään omaa suosikkiani. Mitään suurta elämystä en ole edes odottanutkaan kokevani, kuten en odota pikahamppariketjujenkaan tuotteilta. Tietynlaisesta "tasapaksuisuudesta" huolimatta, erojakin podien välillä on löytynyt mukavasti. Mitä on jäänyt mieleen?

Plussaa:
1. Valmistamisen helppous, siisteys, meluttomuus (voi nauttia? essosta myös yön pimeinä hetkinä)
2. "Satunnainen matkailijakin" kykenee valmistamaan kelvollisen juoman (=tasalaatuisuus)
3. Yllätyksettömyys, tietää tasan tarkkaa mitä saa
4. Kilpailukykyinen hinta (0,25€-0,30€ / annos)
5. Säilyvyys parempi (toisaalta kyseessähän on jo valmiiksi hieman vanhempaa tavaraa)

Miinusta:
1. Tasapaksu maku, orgastisia makunautintoja on turha odotella
2. Maidonvaahdotus ei onnistu edelleenkään "satunnaiselta matkailijalta", minullehan tuo ei ole ongelma
3. Teoriassa kalliimpi, käytännössä ero tasoittuu yllättävän paljon.

Maistellut podit:
-Lucaffe Arabica
-Lucaffe Classic
-Lucaffe Mama Lucia
-Passalaqua Mehari
-Moak Sweet Taste
-Moak Espresso Bar
-Izzo Arabica
-Izzo Grand Espresso
-Chibli Team
-Bravi Grani D'oro

Voisin myös kuvailla subjektiivisia makukokemuksiani em. tuotteista, mikäli olisin vain tehnyt muistiinpanoja maistelun lomassa. Pitänee palata asiaan myöhemmin...
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: Mariia - Lokakuu 25, 2010, 19:30:04 ip
Neljäs miinus: PODeista tulee paljon muoviroskaa.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: vemuli - Lokakuu 25, 2010, 19:53:57 ip

Totta, kuinka en edes tullut ajatelleeksi tuota  :o
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: akallio - Lokakuu 25, 2010, 23:08:50 ip
Toisaalta todennäköisesti muoviroskan hiilijalanjälki tai vastaava syntisyyden mittalukema on pieni verrattuna sisällön aiheuttamaan kuormitukseen.

Varmaankin tuhlailevinta kahvia on tavallinen kotona keitelty suodatinsumppi, jota tehdään aina reilusti ja juodaan jos ehditään, eli käytännössä lähes puolet menee viemäriin.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: OskuK - Lokakuu 26, 2010, 00:59:09 ap
Varmaankin tuhlailevinta kahvia on tavallinen kotona keitelty suodatinsumppi, jota tehdään aina reilusti ja juodaan jos ehditään, eli käytännössä lähes puolet menee viemäriin.

No varmasti, jos sitä noin keitetään.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: Mariia - Lokakuu 26, 2010, 13:53:52 ip
Toisaalta todennäköisesti muoviroskan hiilijalanjälki tai vastaava syntisyyden mittalukema on pieni verrattuna sisällön aiheuttamaan kuormitukseen.

Riippuu asuinpaikasta, jos podit päätyvät energiajätteeksi niin hieman parempi juttu. Sen sijaan loppusijoitus läjään Ämmässuolle ... ikävämpi juttu tuleville sukupolville, olipa hiilijalanjälki mikä hyvänsä :(
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 30, 2010, 23:52:44 ip
Varmaankin tuhlailevinta kahvia on tavallinen kotona keitelty suodatinsumppi, jota tehdään aina reilusti ja juodaan jos ehditään, eli käytännössä lähes puolet menee viemäriin.

:) Kylläpä siellä etelän rikkailla seuduilla eletään leveästi.

Omat kokemukseni perinteisestä suodatinsumpista on se, että se juodaan aika lailla viimeiseen tippaan. Muutenhan sen edullisen paketin metsästys menee ihan hukkaan...

Taitaa se espresso kuitenkin olla haaskaavampi laji, varsinkin nykyisellä 20+ g annoksillaan. Jos saadaan kahvitettua yksi ihminen, niin samalla määrällä keittää melkein 2.5 henkilölle perinteisen kupin suodatinkahvia.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: Misse - Lokakuu 31, 2010, 18:52:41 ip

Taitaa se espresso kuitenkin olla haaskaavampi laji, varsinkin nykyisellä 20+ g annoksillaan. Jos saadaan kahvitettua yksi ihminen, niin samalla määrällä keittää melkein 2.5 henkilölle perinteisen kupin suodatinkahvia.

Eikait se nyt ihan noin mene? Sovitaan, että annoskoko 20+ tarkoittaa 21grammaa kahvia, josta tehdään kaksi sinkkushottia eli kahvitetaan kaksi ihmistä. Samasta määrästä suodatinkahvia saadaan annoksella 7g/kuppi 3 kuppia.
 Tosin monet annostelevat kahvia enemmän kuin tuon 21g/375ml, tyyliin 21g/336ml eli 1:16 painosuhteessa. Tästä saadaan reilu kaksi pikkukuppia joka myöskään ei riitä kuin kahden ihmisen kahvittamiseen.

-Mikko-
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 31, 2010, 19:48:59 ip
Olet toki oikeassa tuossa suhteessa, kummastakin saa 3x7g annosta.

Ajatuksissani oli (hieman epäselvästi ilmaistuna) espressoharrastaja vs. perussumpittaja. Espressoharrastajan "standardi" on käsittääkseni aikalailla se tupla - perussumpittaja taas lähtee liikkeelle 1:17 ja helposti 1:18 suhteista (muistelisin mitanneeni että kukkuraisella kahvimitalla saa sen 7g, mutta tasattu antaa 5g - riippuu siis miten mittaa ja toki myös mitasta).
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: vemuli - Helmikuu 14, 2011, 12:30:58 ip
Korkkasin tänään pitkääääään aikaan perinteisen espressopapupussin auki (Paulig Fortissimo), säädin myllyn kohdilleen ja tein kokeeksi muutaman espresson / cappuccinon. Maku oli...hhmmm...erilainen kuin parin viimeisen kuukauden aikana käyttämäni podit. Taitaa jäädä fortissimot juomatta  >:(

Tämän kokemuksen jälkeen olisi kyllä helppo vieroittaa itsensä pavuista kokonaan. Miksi tuhrata papujen, myllyn ja kahvipurujen kanssa, kun vaihtoehtoisesti voi nauttia espressonsa siististi ja vaivattomasti? Konekin pysyy puhtaampana podien kera. Tuo Pauligin bulkkipapu ei kyllä ole mikään erityisen laadukas, mutta jotenkin odotin sen "lyövän" podikahvin mennen tullen. Näin ei sitten käynytkään. Siis ainakaan meidän perheen välisessä äänestyksessä.

Podeissakin on muuten eroja. Johtuneeko sitten tuoreuseroista, mutta pari hyväksi havaittua merkkiä on uuttoajaltaankin optimi (30s), kun taas muutama merkki valuu hieman liian nopeasti (20s). En tiedä miten hyvin nämä toimisivat varsinaisella podi-sihdillä?

Tarkoitukseni ei ole aloittaa mitään "vääntöä" jomman kumman paremmuudesta, vaan lähinnä tuoda esille oma havointoni siitä, että papukahvi ei lähtökohtaisesti ole aina automaattisesti se parempi vaihtoehto. Itse juon mieluummin podikahvia kuin Lidl/Paulig/Segafredo -tasoisia espressoja. Varmasti tilanne olisi aivan toinen, mikäli myllyssä olisi vaikkapa erään turkulaisen paahtimon tuotetta...
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: tirofaux - Helmikuu 14, 2011, 13:23:55 ip
Tämän kokemuksen jälkeen olisi kyllä helppo vieroittaa itsensä pavuista kokonaan.

Oliko podikahvisi myös fortissimoa, suunnilleen samalla paahtopäivällä?
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: vemuli - Helmikuu 14, 2011, 14:01:32 ip
Oliko podikahvisi myös fortissimoa, suunnilleen samalla paahtopäivällä?

Ei ollut ei.

Luulisin kuitenkin, että mikäli samaa tuotetta (esim. fortissimo) vertailisi podina/papuna, ei podilla olisi paljoakaan mahdollisuuksia.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: vemuli - Helmikuu 01, 2016, 14:17:27 ip
Nostetaanpa hieman tätäkin...

Tein tänään kahvihuoneen siivouksen yhteydessä maistuvan löydön. Vanhasta Lucaffen peltipurkista löytyi hieman vanhentuneita E.S.E -podeja (5/2013). Olihan se kokeiltava, tietty. Ja...ei mikään epämiellyttävä kokemus, pikemminkin päinvastoin. Capuccinona podeista tuli varsin maistuva coctail, koska maito loiventaa...kyllähän te tiedätte ;)

No, espressossa paljastuu heti, minkälaisesta kahvista on kyse. Jostakin syystä, vaikka eri podien välillä toki makuerojakin löytyy, kaikkia kokeilemiani E.S.E -podeja yhdistää jokin tietty "pikakahvimainen" maku, josta ei vaan voi erehtyä. Voisin melkeinpä lyödä vetoa, että sokkotestissä olisi suhteellisen helppoa erottaa nämä podi -tuotteet tuorejauhatuksesta. Uuttoajat ovat myös vertailukelpoiset jauhetun kahvin kanssa, käytettäessä E.S.E -podeille suunniteltua suodinkoria.

Tulikin sitten tilattua lisää näitä alhaisen käyttökynnyksen omaavia kahvinappeja. Ja, kuten jo aiemminkin on tullut todettua, hinnaltaan nämä näennäisesti kalliimmat napit ovat käytännössä osoittauituneet varsin edullisiksi, kun KERRANKIN hävikki on likimain 0%. Ja Nespresson sinänsä hyvät kapselituotteet jäävät kuitenkin toiseksi näiden tuotteiden rinnalla.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Helmikuu 01, 2016, 14:40:50 ip

kaikkia kokeilemiani E.S.E -podeja yhdistää jokin tietty "pikakahvimainen" maku, josta ei vaan voi erehtyä.

Oletko joskus juonut kuitenkin myös tuoreempia podeja?

Lainaus
Voisin melkeinpä lyödä vetoa, että sokkotestissä olisi suhteellisen helppoa erottaa nämä podi -tuotteet tuorejauhatuksesta. Uuttoajat ovat myös vertailukelpoiset jauhetun kahvin kanssa, käytettäessä E.S.E -podeille suunniteltua suodinkoria.

Uuttoajat toki ovat vertailukelpoisia, kun ESE suodinkori vaatii sen painesihdin. Siitä vaaluu vaikka pelkkä vesi läpi hitaasti. Toisaalta sitä uuttoa ei sitten voi itse säätää yhtään.

Lainaus
Tulikin sitten tilattua lisää näitä alhaisen käyttökynnyksen omaavia kahvinappeja. Ja, kuten jo aiemminkin on tullut todettua, hinnaltaan nämä näennäisesti kalliimmat napit ovat käytännössä osoittauituneet varsin edullisiksi, kun KERRANKIN hävikki on likimain 0%.

Paljonko maksoit kilo? Paljonko sinulla on hävikki tuoreessa kahvissa?
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: vemuli - Helmikuu 01, 2016, 15:28:10 ip
Oletko joskus juonut kuitenkin myös tuoreempia podeja?
Kyllä olen. Nuokin podit olivat ostettaessa muutama vuosi sitten ihan valideja.

Uuttoajat toki ovat vertailukelpoisia, kun ESE suodinkori vaatii sen painesihdin. Siitä vaaluu vaikka pelkkä vesi läpi hitaasti. Toisaalta sitä uuttoa ei sitten voi itse säätää yhtään.

En tiedä painesihdistä mitään, kun tuo ei mikään painesihti edes ole. Omassani on tehty vain E.S.E -podeille sopiva syvennys, mutta muutoin tuo kori on ihan samanlainen kuin normaalisti käyttämänikin. Vesi tulee tyhjänä lävitse ihan samaa vauhtia kuin normi -korissakin.

Paljonko maksoit kilo? Paljonko sinulla on hävikki tuoreessa kahvissa?

Shotti maksaa nykyisillä hinnoilla n.0,40€. Nuo vanhentuneet podit olivat muistaakseni luokkaa 0,25€/shotti. Tuoreen kahvin hävikkiä en ole tarkkaan selvittänyt, mutta teen sen kyllä, kunhan avaan seuraavan kerran uuden pussukan. Mutu -pohjalta hävikki on ollut VALTAVA. Olen hieman yrittänyt vähentää hävikkiä niin, että jauhan nykyisin annoskohtaisesti ja pyrin tyhjentämään myllyn nielun/annostelijan niin tarkkaan kuin mahdollista jokaista annosta varten. Bulkkipavuilla jätin nieluun aina vanhat purut, jotka seuraavaa annosta tehtäessä dumppasin jätteisiin. Tuolloin hävikki oli varmaan 15-20g/annos. Myllyn säätämiseen, papulaadun vaihtuessa, menee 2-3 annosta lähes poikkeuksetta. Tämä tarkoittaa käytännössä 40-60 g kahvia, joka on prontuaalisesti melkoinen hävikki esim. yleisestä 250g pussista.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Helmikuu 01, 2016, 16:17:19 ip

En tiedä painesihdistä mitään, kun tuo ei mikään painesihti edes ole. Omassani on tehty vain E.S.E -podeille sopiva syvennys, mutta muutoin tuo kori on ihan samanlainen kuin normaalisti käyttämänikin. Vesi tulee tyhjänä lävitse ihan samaa vauhtia kuin normi -korissakin.

Mielenkiintosta. Luulin, että ESE:issä on ihan määritelmässä se paineistus. Siinä sihdissä on monta reikää sekä pohjassa että päällä? Millä espressokoneella teet?

Lainaus
Mutu -pohjalta hävikki on ollut VALTAVA. Olen hieman yrittänyt vähentää hävikkiä niin, että jauhan nykyisin annoskohtaisesti ja pyrin tyhjentämään myllyn nielun/annostelijan niin tarkkaan kuin mahdollista jokaista annosta varten. Bulkkipavuilla jätin nieluun aina vanhat purut, jotka seuraavaa annosta tehtäessä dumppasin jätteisiin. Tuolloin hävikki oli varmaan 15-20g/annos. Myllyn säätämiseen, papulaadun vaihtuessa, menee 2-3 annosta lähes poikkeuksetta. Tämä tarkoittaa käytännössä 40-60 g kahvia, joka on prontuaalisesti melkoinen hävikki esim. yleisestä 250g pussista.

Mikä mylly?
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: vemuli - Helmikuu 01, 2016, 18:24:46 ip
EIkös tuo laitteisto näy tuolla "laatikon alareunassa"?  :)

Brasilia Portofino GR1 Digital / Rancilio MD50 ST


Tuolta löytyy wiki -tietoa E.S.E -tsydeemistä. Ei siis tarvitse olla mitään paineistettua kahvaa, vaan soveltuu myös perinteisiinkin laitteisiin. Asiasta on kovasti keskusteltu eri foorumeilla ja kokemuksia löytyy laidasta laitaan. Tavallisilla koreilla uuttoajat jäivät lähes aina reilusti lyhyiksi, mutta podeille tarkoitetulla korilla tuo ongelma korjautui. Mitään suurta, ulkoista eroa ei niissä koreissa ole, mutta korin pohjalla on siis juuri podin ulkohalkaisijan kokoinen tasainen syvennys, missä myös sijaitsee ne reiätkin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Easy_Serving_Espresso_Pod
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Helmikuu 01, 2016, 18:54:04 ip

Rancilio MD50 ST

Kannattaisikohan vaihtaa myllyä? Ei voi olla että joka ikisellä myllyllä on tilanne noin paha? Omalla i-Mini:llä jos sen kolkuttelee shotin päätteeksi hukka on olematon. Toki siitä saa kunnon kääntelyillä ja ravisteluilla vielä vähän lisää irti, mutta ei millään yhtä kahvillista kuitenkaan.

Jos vaihtaa pavun jostain tummasta ihan vaaleaan, niin ei sieltä perus kopautteluilla tule käytännössä muuta kuin sitä uutta papua ulos.

Ei varmaan ole ainoa mylly jossa tuota ongelmaa ei noin pahana ole?
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: Jani73 - Helmikuu 01, 2016, 19:12:29 ip
Mulla jää puruja luokkaa yksi gramma tuonne myllyyn ja käytännössä ajan ne pois samalla määrällä session aluksi.

Korjaus, onhan se enemmän, noin 2.5g.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: vemuli - Helmikuu 01, 2016, 19:14:58 ip
Kannattaisikohan vaihtaa myllyä? Ei voi olla että joka ikisellä myllyllä on tilanne noin paha? Omalla i-Mini:llä jos sen kolkuttelee shotin päätteeksi hukka on olematon. Toki siitä saa kunnon kääntelyillä ja ravisteluilla vielä vähän lisää irti, mutta ei millään yhtä kahvillista kuitenkaan.

Jos vaihtaa pavun jostain tummasta ihan vaaleaan, niin ei sieltä perus kopautteluilla tule käytännössä muuta kuin sitä uutta papua ulos.

Ei varmaan ole ainoa mylly jossa tuota ongelmaa ei noin pahana ole?

Eihän myllyssä sinänsä mitään vikaa ole, vaan lähinnä käyttäjässä (laiskuus). Samat ongelmat ne on kaikissa (lähes) kahvilakäyttöön tarkoitetuissa myllyissä. Muistan kyllä i-minin aikakaudella, miten helppoa sitä oli ravistella ihan yhdelläkin kädellä. Rancilion korkeahko paino ja muutoinkin suuri koko hankaloittavat ketterää käsittelyä melkoisesti.

Täytyykin joskus mitata kuinka paljon ransun nielu sitä kahvia oikein vetää...
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: vemuli - Helmikuu 01, 2016, 19:15:37 ip
Mulla jää puruja luokkaa yksi gramma tuonne myllyyn ja käytännössä ajan ne pois samalla määrällä session aluksi.

Mikä mylly?
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Helmikuu 01, 2016, 19:27:12 ip
Eihän myllyssä sinänsä mitään vikaa ole, vaan lähinnä käyttäjässä (laiskuus).

Jos se käytännössä sinunlaisellasi käyttäjällä rohmuaa monta shotillista joka pavunvaihdossa ja puskee vanhaa mylyssä lillunutta jauhetta joka shotin pullolleen, niin silloin myllyssä on vika.

Millään laadukkaammalla kahvilla tuollainen mylly tulee siis ihan järjettömän kalliiksi? Eikö olisi fiksumpaa käyttää vaikka sitä i-miniä ja tuplasti kalliimpia laatupapuja, vai onko tuo mylly todella NIIN paljon parempi?
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: Jani73 - Helmikuu 01, 2016, 19:31:00 ip
Mikä mylly?
Eureka Zenith 65 E

Korjaan, tarkka arvioni n 2.5g, löytyi tältä foorumilta.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: vemuli - Helmikuu 01, 2016, 20:18:16 ip
Jos se käytännössä sinunlaisellasi käyttäjällä rohmuaa monta shotillista joka pavunvaihdossa ja puskee vanhaa mylyssä lillunutta jauhetta joka shotin pullolleen, niin silloin myllyssä on vika.
Ei siinä edelleenkään mitään vikaa ole. Ihan tyypillinen ammattikäyttöön tarkoitettu mylly. Suurempi retentio kuin kotikäyttöön tarkoitetuilla rimpuloilla (kyllä, on ne rimpuloita). Retentiota voi vähentää tehokkaasti mekaanisin toimenpitein. Tämä vaatii vain hieman vaivaa ja aikaa, jota minulta ei herunnut halvempien papujen kohdalla. Nykyisten tuorepaahtojen kohdalla teen niin, että lataan myllyyn vain tarvittavan määrän papuja (esim. kaksi mitallista papuja tuplaan). Tyhjennän myös jauhamisen jälkeen myllyn nielun, joten ei sinne jää vanhoja puruja happanemaan vaivaksi saakka. Tarkkaa hävikkiä en osaa vielä kertoa, mutta se selviää aikanaan.


Myllyn säätäminen kohdalleen eri papulajien välillä vaatii 2-3 shottia. Voihan ne shotit silti juoda, eli eihän ne sinänsä ihan hukkaan mennyttä tavaraa ole, mutta kuitenkin...

Millään laadukkaammalla kahvilla tuollainen mylly tulee siis ihan järjettömän kalliiksi? Eikö olisi fiksumpaa käyttää vaikka sitä i-miniä ja tuplasti kalliimpia laatupapuja, vai onko tuo mylly todella NIIN paljon parempi?

On se  ;D
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: Jari - Helmikuu 01, 2016, 20:55:30 ip
Ei varmaan ole ainoa mylly jossa tuota ongelmaa ei noin pahana ole?

Pharoksella retentio luokkaa 0-0,3g viitseliäisyydestä riippuen.
Lisäksi kun vielä on isot kartioterät, niin ei kovin paljon tarvitse säädellä jauhatusta.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Helmikuu 01, 2016, 22:04:36 ip

On se

Se on kiva. Sitä pohdin, että varmaan löytyisi yhtä hyvä mylly jossa ei ole noikin hankalaa ongelmaa? Itselleni olisi ihan täysi deal breikkeri.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: vemuli - Helmikuu 01, 2016, 22:22:09 ip
Se on kiva. Sitä pohdin, että varmaan löytyisi yhtä hyvä mylly jossa ei ole noikin hankalaa ongelmaa? Itselleni olisi ihan täysi deal breikkeri.

Olisi minulla kaksi hyvää ehdokasta. Ei yhtä hyvää, vaan jopa parempaa. EK43 ja Mythos. Mutta reaalielämässä hyväksyn sen tosiasian, että pitää vain oppia elämään nykyisen myllyn kanssa. Niin myötä- kuin vastamäessä.

Monet ammattikäyttöön suunnitellut myllyt ovat, kuten omanikin, aivan käyttökelpoisia myös kotikäytössä, mikäli vain "unohtaa" papusäiliön käytön kokonaan ja malttaa siirtyä single dosingin pariin, vaikka se tietäisikin hieman lisäaskaretta.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: npm - Helmikuu 02, 2016, 08:08:45 ap
Kieltämättä retentio on aika hanurista munki mdx:ssä, mut siinähän sit harjataan :D

Ei silti oo saanu vielä pohtimaan podien käyttöä

Sent from my C6903 using Tapatalk

Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Helmikuu 02, 2016, 08:26:05 ap

Ei silti oo saanu vielä pohtimaan podien käyttöä

Ei vai? Luulisi podien olevan kuitenkin käytännöllinen vaihtoehto vaikkapa Ascason i-Minille.

[Edit:]
[Jos joku harrastuksensa tuoreemmalti aloittanut lukee tätä, niin en aivan välttämättä ollut täysin tosissani]
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: npm - Helmikuu 02, 2016, 09:14:02 ap
Ei, koska mulla oli joskus aikoinaan kapselikone ja olen töissä kärsinyt nespressosta. Ei se ole oikeaa kahvia.

Sent from my C6903 using Tapatalk

Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: vemuli - Helmikuu 02, 2016, 10:02:06 ap
...Ei se ole oikeaa kahvia.

Hyvä avaus filosofiselle pohdinnalle  ;D

But trust me...nämä E.S.E -podit hyvän keittimen kera on ihan jotain muuta kuin Nespressot (kyllä, löytyy sellainenkin). Aika monet oikeat kahvit ovat paljon enemmän kuraa kuin nämä ei-oikeat kahvit. Vaikka näistä puuttuukin ne huiput, niin eipä ole pelkoa aallonpohjistakaan.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Helmikuu 02, 2016, 10:14:33 ap

But trust me...nämä E.S.E -podit hyvän keittimen kera on ihan jotain muuta kuin Nespressot

Gaggialla kokeilin itse ja jossain nespresson tasolla, mutta siinä podit ovat painesihdillä, joten kuullostaa ihan uskottavalta. Toisaalta taas jos nyt oikeasti pitäisi joidenkin podien kanssa säätää, niin itse joisin mielummin nespressoa. Aidosti se myllyn käyttö ei tuo paljoakaan vaivaa lisää. Paitsi ehkä näköjään sitten jos se on "Rancilio MD 50 ST".
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 02, 2016, 10:24:48 ap
ESE-podeja sain joskus laatikollisen jostain ja kokeilin niitä... shotti tuli 5 sekunnissa koneesta läpi ja pysäytin sen siihen (kuppi täynnä jo). Pitäisi varmaan kokeilla tuollaisella oikealla ESE-suodatinkorilla tai jotain ;D
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: vemuli - Helmikuu 02, 2016, 10:26:33 ap
Paitsi ehkä näköjään sitten jos se on "Rancilio MD 50 ST".

...tai melkeinpä mikä tahansa saman kokoluokan perinteinen mylly...elämä on.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: vemuli - Helmikuu 02, 2016, 10:29:18 ap
Pitäisi varmaan kokeilla tuollaisella oikealla ESE-suodatinkorilla tai jotain ;D

Jos haluaa podeja käyttää, niin tuo on ihan välttämätön hankinta, ettei menisi "pikakahviksi"  ;D
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: vemuli - Helmikuu 02, 2016, 10:58:04 ap
No, nyt on hieman "kättä pidempää"...

Puhdistin myllyni suhteellisen huolellisesti. Latasin 30g papuja ja jauhoin ne espressojahatuksena. Lopputulemana oli 15g valmista kahvia eli nieluun oli jäänyt 15g kahvia. Latasin uuden annoksen (30g) myllyyn ja jauhoin pavut samalla säädöllä. Annostelijasta sain ulos 29g eli 1g oli jäänyt matkalle. Lopuksi kaavin nielun puhtaaksi ja yritin myös tyhjentää annostelijan mahdollisimman tarkkaan. Lopputulema oli 15g.

Myllyn nieluun jää siis n.15g kahvia. Annostelijan osuus on hyvin marginaalinen. Käytännössä annostelijan vaikutus mahtuu mittausepävarmuuden rajoihin (1-2g).

Jatkuvassa kahvilakäytössä tällä ei ole niin merkitystä, koska nielussa oleva kahvi ei ehdi vanhentua. Päivän päätteeksi tuo nielu kannattaa kyllä puhdistaa. Kotikäytössä kannattaa jauhaa yksittäisannoksina ilman papusäiliötä ja kaapia nielu puhtaaksi (tämä on helppoa, kun nielu on hyvin esillä). Hävikkiin pystyy siis itse vaikuttamaan melko hyvin.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Helmikuu 02, 2016, 11:05:22 ap
No, nyt on hieman "kättä pidempää"...

Puhdistin myllyni suhteellisen huolellisesti. Latasin 30g papuja ja jauhoin ne espressojahatuksena. Lopputulemana oli 15g valmista kahvia eli nieluun oli jäänyt 15g kahvia. Latasin uuden annoksen (30g) myllyyn ja jauhoin pavut samalla säädöllä. Annostelijasta sain ulos 29g eli 1g oli jäänyt matkalle. Lopuksi kaavin nielun puhtaaksi ja yritin myös tyhjentää annostelijan mahdollisimman tarkkaan. Lopputulema oli 15g.

Kuinka se vanha kahvi sinne jää? Tai siis tarkoitan, että entä jos testiksi ensin jauhaa vaikka tosi tummaa kahvia pari shotillista. Sitten vaihtaa vaaleaan, niin tuleeko sieltä heti sitä vaaleaa? Kerta taisensä jälkeen?

Että voisiko sinne jättää sitä vanhaa papua elelemään ja puhdistaa myllyn vaikka kerran viikossa, jos se eka kahvi vaan täyttää jotkut seinämät siellä eikä käytännössä juuri häiritse myöhempiä kahveja ainakaan merkittävässä määrin?
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: tirofaux - Helmikuu 02, 2016, 11:11:20 ap
Oma havaintoni espressomyllyistä (rocky, i-mini) on että terien viereen puruja pakkautuu tiiviiksi kerrokseksi. Ilmeisesti koneisto painaa purumassaa seinämiä vasten. Ulostuloaukkoon taas jää puruja pehmeäksi kerrokseksi ja myöhemmin jauhettavalla kahvilla on tapana työntää tätä purua edelleen pois myllystä.

Kopautan usein myllyjäni (i-mini, wilfa) jauhatuksen päätyttyä. Tämä näyttäisi poistavan ulostuloaukon puruja jonkin verran mutta ei tiiviiksi pakkautunutta massaa.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: npm - Helmikuu 02, 2016, 11:40:51 ap
Menee vähän myllykeskusteluksi, mutta mulla esim. jos jauhan 12g tuplan, se jää lähes kokonaisuudessaan nieluun - annostelijaan lentää jotakin hienojauhoa jonkin verran. Pätee varmasti kaikkiin normaaleihin annostelijamyllyihin. Ainaki superjollystä and up löytyy hb:stä vaikka kuina paljo keskustelua aiheesta. Myypä joku custom työkalujaki puhdistukseen ;)

Sent from my C6903 using Tapatalk

Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: Toma - Helmikuu 02, 2016, 12:15:17 ip
Olen omistanut Handpresso Auto ESE:n, sillä aika monia "kapseleita" tuli juotua.
Eihän ne kotona värkättyjä shotteja vastanneet, mutta moni yllättävän hyviä.
Kovin olin aiemmin ennakkoluuloinen näitä kohtaan, mutta kuitenkin ihan ok tavaraa ovat.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: Tinuri - Helmikuu 02, 2016, 12:17:05 ip
Kuinka se vanha kahvi sinne jää? Tai siis tarkoitan, että entä jos testiksi ensin jauhaa vaikka tosi tummaa kahvia pari shotillista. Sitten vaihtaa vaaleaan, niin tuleeko sieltä heti sitä vaaleaa? Kerta taisensä jälkeen?

Että voisiko sinne jättää sitä vanhaa papua elelemään ja puhdistaa myllyn vaikka kerran viikossa, jos se eka kahvi vaan täyttää jotkut seinämät siellä eikä käytännössä juuri häiritse myöhempiä kahveja ainakaan merkittävässä määrin?
Tämän logiikan mukaan olen elellyt. Minusta tuntuu, että tolkuton myllyn rassaus vain rikkoo sen lopulta :-)
Itsellä käytössä Mazzer mini ja tuo monesti noiduttu Vario, joka jaksaa jauhaa espressoa todella mallikkaasti.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: vemuli - Helmikuu 02, 2016, 12:31:39 ip
Tämän logiikan mukaan olen elellyt. Minusta tuntuu, että tolkuton myllyn rassaus vain rikkoo sen lopulta :-)
Itsellä käytössä Mazzer mini ja tuo monesti noiduttu Vario, joka jaksaa jauhaa espressoa todella mallikkaasti.

Variosta puhuttaessa olen valmis uskomaan tuon  ;)

Se "tolkuton" rassaus tarkoittaa, ainakin ransun kohdalla sitä, että myllyn nielusta kaapii vaikkapa lusikan varrella sinne jääneet kahvit pois. Jos vähemmän tuore kahvi kelpaa, niin voihan sitä jättää sen 15g sinne nieluun odottamaan seuraavaa shottia...vaivattomampaa kyllä, nautinnollisempaa...hmmm?
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: Jani73 - Helmikuu 02, 2016, 13:11:24 ip
Mulle riittää että ennen päivän jauhatuksia ajan myllystä jonkin verran vanhoja puruja pois. Näin siellä on tuoreet pavut jauhettuna ja yksittäin annostellessa ei kamaa häviä minnekään matkan varrelle,
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: Tinuri - Helmikuu 02, 2016, 13:39:15 ip
Mulle riittää että ennen päivän jauhatuksia ajan myllystä jonkin verran vanhoja puruja pois. Näin siellä on tuoreet pavut jauhettuna ja yksittäin annostellessa ei kamaa häviä minnekään matkan varrelle,

Näin teen minäkin. Unohdan ne vanhat loput purut sinne seinämiin. Arvelen, etteivät ne shottiin joudu, vaan pysyvät koristeena siellä jossakin. Pieni satsi kämmenelle ennen ekaa kahvia ja son sii.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Helmikuu 02, 2016, 15:06:52 ip

Jos vähemmän tuore kahvi kelpaa, niin voihan sitä jättää sen 15g sinne nieluun odottamaan seuraavaa shottia...vaivattomampaa kyllä, nautinnollisempaa...hmmm?

Oletko verranut ESE podeihin?
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: Toma - Helmikuu 02, 2016, 15:31:03 ip
Näin teen minäkin. Unohdan ne vanhat loput purut sinne seinämiin. Arvelen, etteivät ne shottiin joudu, vaan pysyvät koristeena siellä jossakin. Pieni satsi kämmenelle ennen ekaa kahvia ja son sii.
Ihan samat on tavat täälläkin :)
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: vemuli - Helmikuu 03, 2016, 13:56:49 ip
Tilasin juuri lisää tätä ei-oikeata-kahvia 150kpl  8). Kilohinnaksi jäi hieman runsaat 36€/kg postikuluineen. Valjastin ransuni toistaiseksi suodinkahvikäyttöön, että tällä mennään jonkin aikaa. Tosin Rancilion säätö portaallisena on ollut ihan näppärä vaihdettaessa essosta suotimeen ja takaisin. Olen merkannut lukemat muistiin eri pavuille/jauhatuksille. Toimii.

Pidän "tutkan" kuitenkin päällä myös muiden espressomyllyjen osalta, mikäli niitä vain tulee sopivasti myyntiin. Olin ajatellut jo ostaa ransun rinnalle jonkin pienemmän rimpulan, tyyliin Baratza Encore tms.. Mutta ei, ei sittenkään. Haluan myllyltä tukevuutta ja luotettavuutta, kuten nykyiselläkin myllyllä on. Eli, sellainen sukupolvien kestävä hankinta olisi kovasti mieleinen. En tiedä, miten nämä modernit, "bittejä" ahmivat myllyt tulevat kestämään ajan hammasta? Kun on hieman tuota automaatio/tietokone -taustaa takana, niin en usko elektroniikan ainakaan lisäävän luotettavuutta tai myllyn käyttöikää.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: vemuli - Helmikuu 04, 2016, 18:29:46 ip
Lucaffé Mamma Lucia E.S.E pod osoittautui pienoiseksi pettymykseksi. Ei olisi pitänyt tilata "sokkona", vaikka "sainkin halvalla". Makuhan tuossa on ihan ok, mutta uuttoajat jäävät kovin lyhyiksi (10s-15s). Taitaa olla jauhatukseltaan hieman karkeampaa tavaraa, kuin muut kokeilemani podit. Nyt pitää sitten keksiä, mitä oikein tekisin näille? Americanona varmaan ok? Tuplana voisi yhdistää jonkin toisen podin kanssa ja yrittää siten pidentää uuttoaikaa.

Miscela d'Oro Espresso Cremosa. Tämän valmistajan podit ovat osoittautuneet kautta linjan varsin hyviksi, niin maun kuin jauhatusasteenkin osalta. Uuttoajat pysyvät luotettavasti 25s-35s rajoissa. Pitänee tutustua valikoimiin tarkemmin...
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: Tuomas - Elokuu 31, 2016, 19:47:31 ip
Tämähän oli hyvä ketju. Vieläkö Vemuli keittelet espressopodeilla?

Kotona teen juomani Pavoni + imini yhdistelmällä ja käytän pienpaahtimoiden kahveja. Joskus itse paahtamiani.

Nyt alkaa työpaikalla närästää seisoneen suodatinkahvin lipittäminen, enkä aina jaksa turkkilaista tai kreikkalaista kahvia siellä keitellä.

Olen siis ostamassa vähän käytettyä thermoblock keittintä, jossa on esepod suodatin. Ajatuksena on se, että sijoitan keittimen toimistooni asiakirjakaapin päälle, jossa podeilla voi aika sotkuttomasti (niin ainakin luulen) keitellä itselle ja kenties joskus tarjota muillekin kahvia. Ainakin viehättää ajatuksena se, että voi keittää meluttomasti ja keskustelun häiriintymättä kahvi parilla napin painalluksella.

Miscella d'oron arabicaa meinasin aluksia tilailla.

Että tällaista rappiota. Thermoblokeista minulla on realistinen käsitys, koska sellaisella keittelin monta vuotta. Tunnen niiden ongelmat, mutta esepodeista minulla ei ole mitään kokemusta (valmiiksi jauhetusta bulkkiespressosta thermon ja painekahvan kanssa kokemusta on). Kokeilin keitintä myllyn kanssa, mutta oli toimistokäyttöön aivan liian sotkuista ja kanslian keittiössä ei keittimelle ole kertakaikkiaan tilaa.

No laitan tänne kommenttia, kun pääsen podien kanssa alkuun. Menee varmaan ensi viikkoon, kun ei tästä kaupungista saanut podia ostettua. Menee siis tilaukseen. Kaupan hyllyt on noita kapsuloita pullollaan ja podit on kadonneet.

Mitä tulee roskien tuottamiseen, niin se toki podeissa hieman häiritsee. No ne podit saanee purkkiin ja sieltä aika ajoin biojätteisiin. Jäljelle jää yksittäispaketin kuori, joka menee sekajätteisiin, ei noita varmaan kuitenkaan kovin montaa sataa vuositasolla kerry. Joitakin satoja kuitenkin....
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: migu2 - Syyskuu 01, 2016, 09:00:08 ap
Että tällaista rappiota. Thermoblokeista minulla on realistinen käsitys, koska sellaisella keittelin monta vuotta. Tunnen niiden ongelmat, mutta esepodeista minulla ei ole mitään kokemusta (valmiiksi jauhetusta bulkkiespressosta thermon ja painekahvan kanssa kokemusta on).

Itse kokeilin aikoinaan Soliksen kanssa ESE-podeja, kun koneen mukana tuli se oma painekahva niihin. Kupissa oli 10 sekunnissa varmaan desi kahvin kaltaista pahan makuista litkua. Ei siis oikein hyviä kokemuksia niistä tullut.

No laitan tänne kommenttia, kun pääsen podien kanssa alkuun. Menee varmaan ensi viikkoon, kun ei tästä kaupungista saanut podia ostettua. Menee siis tilaukseen. Kaupan hyllyt on noita kapsuloita pullollaan ja podit on kadonneet.

Pistä ihmeessä, itselläni on vähän vastaavanlainen tilanne. Näppärälle ja siistille systeemille olisi käyttöä (niin onhan ne kapselikoneet keksitty...).
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: Tuomas - Syyskuu 01, 2016, 10:14:19 ap
Lainaus käyttäjältä: migu2
Pistä ihmeessä, itselläni on vähän vastaavanlainen tilanne. Näppärälle ja siistille systeemille olisi käyttöä (niin onhan ne kapselikoneet keksitty...).

Tilasin kuitenkin Mokasirs arabicaa, kun ei tuolla Miscella d'orolla 100% arabicaa ollut. Tulee kerralla 200 nappia, joten varmaan loppuvuoden työpaikkakahvit on siinä. Toivottavasti ei ole ihan kelvoton ostos. Hyvät palautteet tuo oli ostajilta saanut. Järkevä mies olisi tietenkin ostanut sekoitelman eri kahveja, mutta minua ei nuo robustat kiinnosta ollenkaan, joten otin riskin.

Koneena on DeLonghin Dedica EC680M keittimestä. Kokeilin sitä irtokahvilla sen verran, että sain ihan kelvollista aikaiseksi, mutta sotku oli liian kova. Pitäisi hommata niin paljon oheissälää, että pitää antaa tilaisuus noille napeille. Koneessa voi ohjelmoida juoman pituuden, joten aika helpolla pääsee, jos löytää napin, jolla ei tule vesi hulahtamalla läpi. Kerron sitten miltä tuo Mokasirs vaikuttaa ja keittely käytännössä.

Yhdellä työkaverilla, jolla on myös Pavoni pro ja mylly kotona, on omassa huoneessaan halpa kapselikone. Harvemmin hän enää keittiössä seisonutta kahvia juo. Eli kokee kapselikahvin paremmaksi. Itse vierastan kapselikonetta, kun sehän on jonkinlaista pikakahvia. Vähän niissä on aina sellainen sivumaku, josta en pidä.

Onko ESE sitten parempi, niin saatan hävitä hinnassa, jos en pääse parempaan.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 01, 2016, 17:04:05 ip
Itse kokeilin aikoinaan Soliksen kanssa ESE-podeja, kun koneen mukana tuli se oma painekahva niihin. Kupissa oli 10 sekunnissa varmaan desi kahvin kaltaista pahan makuista litkua. Ei siis oikein hyviä kokemuksia niistä tullut.

Gaggialla sai painesihdillä sen uuttoajan kuntoon. Ei-painesihdillä taas valahti liian nopeasti. Painesihtiä tosin manuaalissakin vaadittiin podeille.

Sitä painesihtikahviahan se oli.

Minusta se podi ei kauheasti lopulta helpota. Melkein menisin nespressoon sitten itse.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: Tuomas - Syyskuu 01, 2016, 22:15:04 ip
Huomenna pitäisi olla podien täällä. Tosin huomenna on myös vapaapäivä, mutta lauantaina varmaan töissä testailen ja ohjelmoin sopivan annosmäärän. Jos nyt ei ole pakko huomenna töihin mennä - minulla kun ei ole tuota työaikaa. Mutta viimeistään lauantaina jotain kommenttia.
Otsikko: Vs: E.S.E Podit vs. pavut?
Kirjoitti: Tuomas - Syyskuu 04, 2016, 18:53:24 ip
 ::)

Ja tämä hämmentynyt nauru on naurua ihan itselle.

Kuinkahan minä Pavonilla ja myllyllä pienpaahtimokahveihin tottunut ja oikeata espresso harrastava sain luotua itselleni mielikuvan siitä, että ESE podeilla pystyisi saamaan aikaan edes kelvollisen espresson.

Kyllä ihminen osaa mielikuvilla ja toiveajattelulla huijata itseään. Kai sitä vähän ajatteli, että Cremasta kahvia ja laitteita ostavat asiaan vakavammin suhtautuvat ihmiset. Mutta itse en tuolle ostamalleni Mokasirs oro kahville anna yhtään tähteä. Asiakaspalautteena se oli saanut kaikilta kolmelta palautteen antajalta tähtiä viisi.

Uskomatonta kuraa. No kokki nauttii itse virheensä, niin oppiipahan tässä ettei kannata toiveajattelua ja faktoja sekoittaa keskenään.

Tällä kokemuksella "ESE Podit vs. pavut?" ei ole edes relevantti kysymys.

No ei se mitään. Minulla on mylly työhuoneeseen hankitulle keittimelle. Sillä saa kelvollista espressoa, kun itse jauhaa. Kauaksi se jää Pavonin tasosta, mutta varmasti parempaa kuin pannussa seisonut marketin suodatinkahvi. Pitää siis ostaa muutama lisätarvike, Knockbox ja puhdistusliina ja papuja, kunhan nuo virhehankinnat juo pois. tarjoamaan niitä ei ilkeä ruveta.

Mutta niin oli karmea kokemus, että muita ESE-nappeja en uskalla edes kokeilla.