Ristretto

Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: Kataja - Syyskuu 22, 2010, 18:12:53 ip

Otsikko: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Kataja - Syyskuu 22, 2010, 18:12:53 ip
Hario v60 'suppiloista' näyttää olevan ainakin kolme mallia: valkoinen keraaminen, punainen keraaminen ja kirkas muovinen.

Pyytäisin käytännön kommentteja näiden eroista? hintahaitari on laaja n. £6 vs. £24. Onko perustetta kalliimmalle keraamiselle? Muovisen voisi kuvitella jopa paremmaksi pienemmän lämpökapasiteetin takia  ???

Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: nasse - Syyskuu 22, 2010, 18:26:53 ip
valkoinen keraaminen, punainen keraaminen ja kirkas muovinen


Itse jo kerroit niiden erot. Värit lähinnä.
Muovinen ei harmita niin kovasti, kun hajoaa. Keraaminen omasta mielestä hienompi. Keraamisen kun lämmittää, pitänee paremmin lämpöä. Tosin sen käytännön vaikutus makuun?
Itse ottaisin punaisen keraamisen, tosin valkoinenkin olisi kiva. Muovinen on ruma.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: jiitee - Syyskuu 22, 2010, 18:57:45 ip
Keraamisen kun lämmittää, pitänee paremmin lämpöä. Tosin sen käytännön vaikutus makuun?

Korostuu pienillä määrillä - eli juuri tuollaisten 1-kuppisten kanssa jos tehdään 14+ grammasta kahvia ja halutaan lirutella hitaasti.

Itsekin suosittelen keraamista, jo ihan puhtaanapidon kannalta. Ei tarvitse huolehtia kestääkö cafizahuuhtelua vaiko ei ilman että liukenee tavaraa. Ja onhan se myös tyylikkäämpi. :)
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Joona_s - Syyskuu 22, 2010, 19:04:41 ip
punainen keraaminen.

(</thread>  8))
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Kataja - Syyskuu 22, 2010, 19:41:19 ip
Joo punainen keraaminen on kyllä esteettisin. Vaikuttaneeko uuttumiseen/veden läpimenoon sisäpintojen erilaisuus? Muovisessa näyttää olevan korkeammat ja 'terävämmät' harjanteetjoista vesi voisi valua niin sanotusti osittain 'ohi'.

No pitänee tilata jostain varmaankin sitten tuo punainen. Jospa tuolla innostuisi keittelemään joskus muutakin kuin espressoa...
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Toma - Syyskuu 22, 2010, 20:03:37 ip
Ehdottomasti valkoinen keraaminen.
Sopisi hyvin mustan kuppini päälle ;)
(Sekä halu erottua punaisten harioiden joukosta)
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Misse - Syyskuu 22, 2010, 21:45:34 ip
Ehdottomasti valkoinen keraaminen.
Sopisi hyvin mustan kuppini päälle ;)
(Sekä halu erottua punaisten harioiden joukosta)

Ainahan voi valita myös ruskean harion  8)

-Mikko-
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: kahvimies - Syyskuu 23, 2010, 09:17:02 ap
Itse pidän enemmän siitä yhden kupin versiosta, helpompi saada tasainen uutos jos tekee vain yhden kupin kerrallaan. Silläkin voi ainakin 3dl tehdä, isommalla teen yleensä minimissään 4dl (uuttovettä siis.)
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: jussim - Joulukuu 04, 2016, 20:57:20 ip
Ketjun nosto kuolleista, kiitos ja anteeksi!

Kovasti kiinnostaisi jatkaa kahvihifistelyä (/kahvivarustelua) ja tämä kiinnostaisi hankkia Aeropressin rinnalle. Ja Buono-kattilan rinnalla tämä vasta hyvältä näyttäisikin. ;D Vaan miten on, kun valikoimaan näkyy tulleen keraamisen ja muovisen lisäksi lasinen, teräksinen ja kuparinen suppilo. Onko näissä vielä jotain aivan ylivertaista keraamiseen verrattuna? Siis ylivertaisen ulkonäön lisäksi, tietysti.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Joulukuu 04, 2016, 21:10:11 ip

Vaan miten on, kun valikoimaan näkyy tulleen keraamisen ja muovisen lisäksi lasinen, teräksinen ja kuparinen suppilo. Onko näissä vielä jotain aivan ylivertaista keraamiseen verrattuna? Siis ylivertaisen ulkonäön lisäksi, tietysti.

Joku merkitys voi olla miten välittävät lämpöä. Keraamisen kun lämmittää, niin pitää ainakin lämpötilaa jonkun verran. Tiedä sitten millainen merkitys käytännössä. Veikkaisin pientä, mutta puhdas arvaus on.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Toma - Joulukuu 04, 2016, 21:54:49 ip
Keraaminen ottaisin, teräksinen on "uhka vai mahdollisuus" ja lasinen olis tosi hieno.
Lasisen varmaan rikkoisin heti, kun kolauttelin keraamistakin aika lailla.

Vaikka näissä varmaan lämmönjohtavuus on lasi-keraaminen-teräs, ja sama kestävyydelle. Niin uskon että jokaisella saa muokattua sen oman tapansa tehdä hyvä kupillinen.
Menee aika lailla makuasioiksi.

Omat kannut ja suppilot myin aikaa sit pois, nyt on alkanut taas vähän kiinnostaa. Pitäis vaan muistaa tämä rajallinen tila säilytykselle.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: jussim - Joulukuu 05, 2016, 09:10:06 ap
Ok, kiitti näistä! Jotain lämmönjohtavuudesta arvelinkin. Katsellaan, katsellaan... jos vaikka joku oikein poikkeuksellisen hyvä tarjous osuisi kohdalle.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Joulukuu 05, 2016, 11:45:35 ap

Vaikka näissä varmaan lämmönjohtavuus on lasi-keraaminen-teräs, ja sama kestävyydelle.

Kyllä johtavuus, mutta keraaminen on käytännössä paksumpi ja varastoi siksi lämpöä. Eli keraamisella saa erityisen suuria eroja siihen uuttolämpötilaan sen mukaan onko se suppilo valmiiksi lämmin vaiko ei. Jos se on kylmä, niin uuttolämpötila ehtii laskea ja jos se on lämmin, niin se jakaa vielä pitkäänkin sitä lämpöä siihen.

Oikeastaan oleellisinta on, että se lämpötila menisi joka kerta suunnilleen samalla tavalla. Että ei lähde kompensoimaan eri uuttolämpötilanmuutosta toisella muuttuja ja palaa sitten takaisin aiempaan uuttolämpötilan muutokseen.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Joona_s - Joulukuu 05, 2016, 11:59:39 ap
V60:ssä sisällä on ne juovat, joiden tarkoituksena on pitää suodatin irti kartion seinistä joten mene ja tiedä sitten näistä lämmönjohtavuuksista käytännössä yhtään mitään.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Joulukuu 05, 2016, 12:16:28 ip
V60:ssä sisällä on ne juovat, joiden tarkoituksena on pitää suodatin irti kartion seinistä joten mene ja tiedä sitten näistä lämmönjohtavuuksista käytännössä yhtään mitään.

Kyllähän se ilma siinä ilman muuta toimii välissä eristeenä ja vähentää osaltaan sen materiaalin lämmön merkitystä. Muutenkin uskon, että vaikka varmaankin mitattavan eron uuttolämpötilaan kuumalla ja kylmällä keraamisella suppilolla saakin, niin merkitys lienee hyvin pieni.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Jari - Joulukuu 05, 2016, 13:51:17 ip
Itselläni ei ole V60:stä muutamaa hassua leikkikertaa lukuunottamatta pahemmin kokemuksia, mutta funtsin että esim. Cleveriähän ei edes saa kuin muovisena, ja siinähän kahvi (yleensä) uuttuu pidempään kuin Hariossa - todella hyvää kahvia sillä silti saa, joten itse en myöskään pähkäilisi turhan paljon lämmönjohtavuuden kanssa, vaan valitsisin suosiolla keraamisen puhtaasti esteettisistä syistä.

Ameriikan foorumilla jotkut tuntuvat olevan vähän hysteerisiä kaiken elintarvikkeisiin kontaktissa olevan muovin suhteen, joten jos se painaa vaakakupissa, niin silläkin perusteella keraaminen (tai teräs/lasi) on perusteltavissa.

Mainittakoon, että ulkomaiden foorumeilla on kyllä tullut vastaan kaiken maailman foliohattu-virityksiäkin Cleverille.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Joulukuu 05, 2016, 16:08:10 ip
Itselläni ei ole V60:stä muutamaa hassua leikkikertaa lukuunottamatta pahemmin kokemuksia, mutta funtsin että esim. Cleveriähän ei edes saa kuin muovisena, ja siinähän kahvi (yleensä) uuttuu pidempään kuin Hariossa - todella hyvää kahvia sillä silti saa

Joo siis eihän se laskeva uuttolämpötila itsessään välttämättä mitään haittaa. Ainakaan aeropressissä itselläni. Kunhan se laskee joka kerran samalla lailla.

Kysehän on lähinnä siitä mitä yritin aiemmin sanoa, että se käyttäyisi joka kerran samalla tavalla. Eli siis teoriassa "pahin" tilanne olisi keraaminen suodin, joka imee lämmön uuttuvasta kahvista ja pudottaa uuttolämpötilaa ja sitten kun tekee seuraavan kupin niin se onkin jo lämmin ja kahvi maistuu erilaiselta. Ja sitten säätää vaikkapa uuttoaikaa kompensoidakseen muuttuvaa tekijää.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Toma - Joulukuu 05, 2016, 16:44:38 ip
Paljonkohan yhdelle kupille uuttaessa huoneenlämmin keraaminen v60 imee itseensä lämpöä 2min 30s aikana? Jos purua olisi vaikka 18g ja vettä 220g, bloomi 30s ja vettä laskiessa peti ei nousisi kuin n. 1cm purujen päältä.

Ja paljonko kukin v60 ehtii ottaa lämpöä itseensä samalla kun esipesee kuumalla vedellä filsun?

Meneekö (uskallanko sanoa) hifistelyksi?
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Joona_s - Joulukuu 05, 2016, 18:00:33 ip
Oletko ottanut huomioon myös pesuveden lämpötilan ja määrän. Nekin tulee vakioida jos haluamme lämpötilastabiilin kahvin.  :)

Mutta vakavissaan: etkö sinä Toma ollut materiaaliäijä, energiamies, ydininsinööri tai vastaava koulutukseltasi? Pystytkö sanomaan kysymykseesi jonkinlaista numeroa?
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Joulukuu 05, 2016, 18:30:35 ip
Paljonkohan yhdelle kupille uuttaessa huoneenlämmin keraaminen v60 imee itseensä lämpöä 2min 30s aikana? Jos purua olisi vaikka 18g ja vettä 220g, bloomi 30s ja vettä laskiessa peti ei nousisi kuin n. 1cm purujen päältä.

Se kyllä imee suhteellisen paljon lämpöä ja toki sitä myös luovuttaa takaisin. Kyllä tämä on sellainen matemaattinen tehtävä, että ei kannata lähteä laskemaan, vaan paras tapa on ottaa lämpömittari käteen ja mitata molemmat skenaariot pariin otteseen. JOS oikesti kiinnostaa.

Lainaus
Ja paljonko kukin v60 ehtii ottaa lämpöä itseensä samalla kun esipesee kuumalla vedellä filsun?

JOS sen lämmittää aina esipesulla, niin ongelmaa ei toki taatusti ole? Keraaminen filtteri pitää omalta osaltaan lämpötilaa stabiilina ja lämpötila on jokakerta suunnilleen samantasoinen.

Lainaus
Meneekö (uskallanko sanoa) hifistelyksi?

Mutulla sanoisin, että joo. Mittamalaahn se selviää jos jotakuta oikeasti huolettaa.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Toma - Joulukuu 05, 2016, 22:57:51 ip


Mutta vakavissaan: etkö sinä Toma ollut materiaaliäijä, energiamies, ydininsinööri tai vastaava koulutukseltasi? Pystytkö sanomaan kysymykseesi jonkinlaista numeroa?
Energiatekn.inssinplanttu. Numeroiden pyöritys on Tammertekniikan kirjassa, kirja on tarkoituksella piilotettu itseltäni. Jos löydän sen, saattavat patoutumat koulusta puskea niskaan.

Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Cirya - Joulukuu 06, 2016, 01:00:37 ap
Mulla on muovinen ja keraaminen enkä huomaa noissa mitään eroa. Huuhtelen tosin filtterin aika reippaalla vesimäärällä, joten mahdollinen lämpöhävikki jäisi todennäköisesti uutossa melko pieneksi valmistusmateriaalista riippumatta. Jos tykkää käyttää Perger-henkistä kopautusta uuton loppuvaiheessa, niin muovinen kaulus (tai koko laitos) on kivempi. Keraamisen suodatinpidikkeen toistuva koputtelu keraamista tai lasista astiaa vasten voi aiheuttaa kalustotappioita ja/tai pahennusta.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: jannek - Joulukuu 06, 2016, 22:05:32 ip
Mittailin pikkuisen keraamista ja kuparista. Kuumensin veden 90°C, kaadoin 300 g läpi pelkkä paperi suppilossa lämmitykseksi, sitten 23 g knockboxin puruja sisään (hidastivat hyvin valumista), kello käyntiin, 300 g vettä sisään (15 sekunnissa). Minuutin kuluttua mittari näytti kuparisessa n. 81°C ja keraamisessa 80°C. Kahden minuutin kohdalla osat olivat vaihtuneet: kuparinen 77°C ja keraaminen 78°C.

Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Joulukuu 06, 2016, 22:16:56 ip
Mittailin pikkuisen keraamista ja kuparista. Kuumensin veden 90°C, kaadoin 300 g läpi pelkkä paperi suppilossa lämmitykseksi, sitten 23 g knockboxin puruja sisään (hidastivat hyvin valumista), kello käyntiin, 300 g vettä sisään (15 sekunnissa). Minuutin kuluttua mittari näytti kuparisessa n. 81°C ja keraamisessa 80°C. Kahden minuutin kohdalla osat olivat vaihtuneet: kuparinen 77°C ja keraaminen 78°C.

Kiitos! Oikeasti kiva, kun viitsit ihan käytännössäkin kokeilla.

Melko pitkälle osoitti todeksi nämä oletetut materiaalien fyysiset ominaisuudet ja sen, että melko marginaalisia eroja saa aikaisiksi noin kun suppilo on esilämmitetty. Melkolailla uskallan väittää, että ero noiden uuttojen välillä on melko olematon.

Olisiko jossain välissä mahdollista testata kuinka se uuttolämpötila elää, kun lämmittää sen saman keraamisen suppilon oikein kunnolla tai ei lämmitä sitä ollenkaan? Vaikka niin, että ensin uuttaa sen kylmiltään ja sitten uuttaa uudelleen vielä kerran esilämmittäen?
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Jari - Joulukuu 06, 2016, 22:29:51 ip
Ja toki, olisi mielenkiintoista kuulla, onko havaittavissa yhtään mitään makueroja? Hypoteesina esitän, että eipä ole, mutta käytännön kokemus on toki vailla vertaansa.

Tietty siihen kannattaa käyttää vähän parempaa kahvia kuin knockboxin pohjia.  ;)
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Joulukuu 06, 2016, 22:48:34 ip
Ja toki, olisi mielenkiintoista kuulla, onko havaittavissa yhtään mitään makueroja?

Jos tätä kokeilee ja joutuu uuttamaan ne kupit eriaikaan, niin kannattaa varmaan odottaa ihan kylmäksi asti ne kahvit ja vertailla kylminä. Muutenkin erottaa sitä löytyykö mahdollisesti mitään eroja siten paremmin. Kahden eri kupillisen lämpötilaero kuitenkin todella iso eroa jo itsessään maussa.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: jannek - Joulukuu 07, 2016, 11:34:21 ap
Joku hyvä tulppa V60:n reikään olisi kyllä kätevä niin saisi lämmittelyveden pysymään sisällä.

Vai toimisiko pussi? Esim. jos alumiinifolion taittelisi Chemex-filtterin tyyliin, tai muovipussin kulmasta leikkaisi sopivan palan?
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Cirya - Joulukuu 07, 2016, 17:10:00 ip
Kattilaan kiehumaan pariksi minuutiksi niin luulisi lämpenevän. Ihan heti ei ehkä viitsisi paljain sormin koskea. Olisi sekin, kun pitäisi odottaa suodatinpidikkeen jäähtymistä sopivaan uuttolämpötilaan.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Joulukuu 07, 2016, 17:40:36 ip
Kattilaan kiehumaan pariksi minuutiksi niin luulisi lämpenevän.

Jos tahtoo hakea sen melkolailla maksimieroavaisuuden, niin vaikka sitten näin. Toki jos tahtoo vielä extriimimpää, niin laittaa uuniin ja uunin täysille niin pääsee yli sadan asteen. Ei nyt kuitenkaan kovinkaan käytännöllistä tai tarpeelista.

Ajattelin kyllä ihan vaan sillä vedenkeittimen vedellä lämmitystä ilman sen suurempaa extrimismiä.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: jannek - Joulukuu 07, 2016, 19:12:56 ip
Kattilaan kiehumaan pariksi minuutiksi niin luulisi lämpenevän. Ihan heti ei ehkä viitsisi paljain sormin koskea. Olisi sekin, kun pitäisi odottaa suodatinpidikkeen jäähtymistä sopivaan uuttolämpötilaan.
Sepä se että tähänkin pitäisi keksiä jokin apuväline. Uunista toki nostaisi kuivan värkin tavan patakintaalla, mutta muuten  ei ole kätevä. Tietysti jos ryhtyisi syömään aamiaiseksi jotain uuniruokaa, menisi samalla. Kohokas?
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Joulukuu 07, 2016, 20:36:25 ip
Sepä se että tähänkin pitäisi keksiä jokin apuväline.

Jos vaan lämmität sen vedellä? Ihan vain vaikka pikkukattilallinen kiuhautettua vettä sen läpi riittää mainiosti. Uunikuumuudet nyt menevät vähän älyttömiksi ;D
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: jannek - Joulukuu 07, 2016, 21:26:34 ip
Ihan vain vaikka pikkukattilallinen kiuhautettua vettä sen läpi riittää mainiosti.

Haa mutta nyt keksin: kun kaadan 900 g kiehuvaa vettä keraamisen suodattimen ja paperin läpi 1,2 l Buono-kattilaan, suodatin on polttavan kuuma ja vesi kattilassa 90°C, mikä riittänee useimmiten.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: jannek - Joulukuu 15, 2016, 20:07:13 ip
Pieniä vertailuja olen tässä harrastanut yhden Presidentti Origin Blend Colombia-pussillisen verran. Huomasin tosin että todellisen uuttolämpötilan mittaaminen on kovin vaikeaa, koska lämpötila kahvipedissä ei ole tasainen, joten pienikin ero mittarin sijoituksessa näkyy lukemassa. Lisäksi oli ongelmia lämpömittarien kanssa muutenkin.

Papu ei ollut tuttu ennestään. Säädin reseptin käyttäen keraamista suppiloa, jonka lämmitin kaatamalla 600 g lähes kiehuvaa vettä läpi. Tällaiseen päädyin:

21 g (60 g/l) varsin hienoa jauhatusta
350 g vettä, lämpötila Buono-kannussa 92°C juuri ennen ensimmäistä kaatoa
Kaadot (n. 15 s kukin):
0:00 60 g
0:30 60 g
1:00 160 g
1:50 70 g
Valuu loppuun ajassa 2:30
Maistetaan kun lämpötila kupissa 60°C

Havaintoja, kun kokeilin keraamista ja kuparista, esilämmityksellä ja ilman, ja veden lämpötilan hienosäätöä:
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Viltzu - Kesäkuu 26, 2017, 22:22:12 ip
Tuli tänään postista noudettua ostamani V60 02 ja V60 Buono-kannu. Kävin illalla Caffista hakemassa suodattimia että on kaikki valmiina ekaan uuttoyritykseen.

Kysynkin että kuinka karkeaa tai hienoa jauhatusta olette käyttäneet? Ja millä seossuhteella olette menneet? Eikös se ollut 1:16 1:17 mikä oli hyvä perussääntö suodatinkahviin ja uutettuun? Vai voiko tällä V60 poiketa tästä?

Itselläni myllynä Skerton mitä ei ole vielä modattu, tilattu on kyllä osat. Tuntuu että sillä kun olen jauhanut Moccamasteria varten niin ei tule tarpeeksi tasaista jauhatusta. Aeropressille olen kääntänyt ruuvia puoli kierrosta tiukemmalle niin hienompi onkin tasalaatuisempaa ja viikonloppuna APllä tekemäni kuppi olikin omaan suuhun jo aika maukas, aivan eri kamaa kuin Moccamasterilla keittämäni kahvit.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: jpetrow - Kesäkuu 27, 2017, 18:33:12 ip
Kysynkin että kuinka karkeaa tai hienoa jauhatusta olette käyttäneet? Ja millä seossuhteella olette menneet? Eikös se ollut 1:16 1:17 mikä oli hyvä perussääntö suodatinkahviin ja uutettuun? Vai voiko tällä V60 poiketa tästä?

V60:llä oikea jauhatuskarkeus on se jolla kaikki vesi valuu ajassa 2:20-2:30 kahvin läpi. Kokeile alkuun vaikka samalla millä oot jauhanu Aeropressille ja tuunaa siitä eteenpäin.

Matt Pergerillä on paras yleisresepti mitä on tullut vastaan: https://youtu.be/MPDfn--vxK8

Ite oon pitänyt uutosuhteen aina vakiona V60:llä 60g kahvia per 1000g vettä. Käytännössä teen aina vain 12/200g tai 24/400g annoksia 02-kokoisella V60:llä.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Calix - Joulukuu 31, 2017, 15:24:27 ip
Vuoden verran olen käyttänyt Hario V60 -suodatinta, mutta nyt olen ihmeissäni sen kanssa. Jostain syystä usealla eri pavulla vesi ei valu loppuun asti vaan "tukkii" suodattimen viimeistään 3 minuutin paikkeilla ja sen jälkeen vain tihkuu.

Mietin, olisiko ongelma myllyssä jos se tuottaa epätasaista tavaraa ja aiheuttaa sakkautumisen. Nyt kokeilin toisella paremmalla myllyllä ja lopputulos oli ainakin kokeilemillani Kenialaisilla pavuilla samanlainen. Jauhatuskarkeus toki vaikuttaa, mutta rajansa sillä karkeudellakin, ettei mene ihan kokonaisten papujen huuhteluvedeksi. Tuoreus näkyy tietenkin myös valumanopeudessa. Mahtaako kenelläkään muulla olla samanlaisia ongelmia ja kuinka olette ne mahdollisesti ratkaisseet? En ainakaan sekoittamisen tavoilla, kaadon nopeudella tms. ole saanut asiaa oikenemaan.

Monissa ohjeissa yleensä suositaan reseptille 16g/250g n. 2:20 - 2:40 mittaista uuttoa - tai ainakin alle 3 minuuttia.
Tosin brittien Brewers Cup Champion esitellessään Harion käyttöä uuttaa 30 grammaa varten yhteensä 3:30 ja nostaa siinä vaiheessa vielä vettä hölskyvän suodattimen pois ja toteaa homman olevan valmis??? (Löytyy videolta kohdasta 6:30) https://www.youtube.com/watch?v=LmGKqzV7hQE

Kävikö kaverille kuten minulle ja se vain ohimennen sivuuttaa asian vai onko tuo kovinkin tyypillistä? Ainakaan uuttosuhde ei pysy vakiona jos osa vedestä jää valumatta läpi.

Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Toma - Joulukuu 31, 2017, 23:36:59 ip
En vastaa kysymykseen, vaan kokeilen tipsillä.
Oletko kokeillut Scott Raon tekniikkaa (Google).
Tai Perger kun kopauttaa.

Tätä jälkimmäistä käytin kun omistin vielä V60:sen. Nykyään Kalita Wave. (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171231/819db781d850359de3e1379e3e75f65a.jpg)
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: jannek - Tammikuu 01, 2018, 00:42:51 ap
Vuoden verran olen käyttänyt Hario V60 -suodatinta, mutta nyt olen ihmeissäni sen kanssa. Jostain syystä usealla eri pavulla vesi ei valu loppuun asti vaan "tukkii" suodattimen viimeistään 3 minuutin paikkeilla ja sen jälkeen vain tihkuu.

Millainen suodatinpaperi? Hario myy maailmalla kahdenlaista samalla tuotenumerolla koska kysyntä ylittää alkuperäisen paperin tarjonnan. Home-baristalla ovat valitelleet korvaavan mallin osalta juuri samaa, eli saattaa mennä tukkoon. Sen tunnistaa kielekkeestä, ks. kuva: https://www.home-barista.com/brewing/did-hario-v60-filters-change-recently-t39618-10.html#p450687
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Calix - Tammikuu 01, 2018, 18:28:33 ip
Millainen suodatinpaperi? Hario myy maailmalla kahdenlaista samalla tuotenumerolla koska kysyntä ylittää alkuperäisen paperin tarjonnan. Home-baristalla ovat valitelleet korvaavan mallin osalta juuri samaa, eli saattaa mennä tukkoon. Sen tunnistaa kielekkeestä, ks. kuva: https://www.home-barista.com/brewing/did-hario-v60-filters-change-recently-t39618-10.html#p450687

Kiitos vinkeistä. Sekä Scott Rao että Perger oli mielenkiintoisia ja havainnollisia. Tässä tapauksessa niillä oli kuitenkin hyvin vähän vaikutusta valumaan.

Sen sijaan hämmästyttävää on tuo maailmalla käytävä keskustelu Harion papereista. Näyttää siltä, että uuttoaikaongelmia on sitten ihmisillä enemmänkin. Olisi kyllä mielenkiintoista saada niitä "alkuperäisiä" papereita (uudelleen) itselle, jotta näkisi, mistä onkaan kysymys. Nyt mulla on kuvassa näkyviä.




Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: jannek - Tammikuu 04, 2018, 09:23:19 ap
Olisi kyllä mielenkiintoista saada niitä "alkuperäisiä" papereita (uudelleen) itselle, jotta näkisi, mistä onkaan kysymys.

Crema.fi-kaupasta ostin niitä eilen, oli -15 % kaikesta Liisankadun myymälässä joka sulkeutuu ensi viikon jälkeen.

Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Calix - Tammikuu 05, 2018, 12:11:30 ip
Crema.fi-kaupasta ostin niitä eilen, oli -15 % kaikesta Liisankadun myymälässä joka sulkeutuu ensi viikon jälkeen.

Kiitos tiedosta. Tilasin siellä tarjolla olleita ja odotan mielenkiinnolla, että pääsen vertaamaan, onko niillä vaikutusta valuma-aikaan vai jatkuko mysteeri.

Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Calix - Tammikuu 08, 2018, 20:34:14 ip
Kiitos tiedosta. Tilasin siellä tarjolla olleita ja odotan mielenkiinnolla, että pääsen vertaamaan, onko niillä vaikutusta valuma-aikaan vai jatkuko mysteeri.

Aika huikea juttu. Teen ehkä huomenna tästä havainnollistavan videon "Kunnon kahvia kotikeittiössä" -kanavalle ja linkitän tännekin. Todellakin kyse oli paperista!

Aiempi paperi oli koodimerkinnältään VCF-02-100W-H ja tämä uusi taas VCF-02-40W

16 g kahvia ja 250 vettä tuotti normaaliproseduureilla uudella paperilla uuttoajaksi 2:30. Vastaava määrä samalla jauhatuksella vanhalla paperilla oli tuossa ajassa vasta tihkuva uima-allas. Kokonaisajaksi tuli peräti 4:30. Että tällaista tällä kertaa.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Calix - Tammikuu 09, 2018, 22:47:57 ip

Aika huikea juttu. Teen ehkä huomenna tästä havainnollistavan videon "Kunnon kahvia kotikeittiössä" -kanavalle ja linkitän tännekin. Todellakin kyse oli paperista!


Ja linkin takana lupaamani video. Havainnollistaa ainakin jotakin...

 https://youtu.be/pFvMg28wp58
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: kropo - Tammikuu 10, 2018, 11:32:52 ap
Crema.fi-kaupasta ostin niitä eilen, oli -15 % kaikesta Liisankadun myymälässä joka sulkeutuu ensi viikon jälkeen.

Hei

Viime viikon perjantaina sai Arabianrannan crema-liikkeestä papereita missä ei ollut tätä "nypykkää".
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: jannek - Tammikuu 10, 2018, 11:40:07 ap
Aiempi paperi oli koodimerkinnältään VCF-02-100W-H ja tämä uusi taas VCF-02-40W

Luvut 100 ja 40 kertovat kaiketi pakkauskoon, joten -H lopussa olisi merkitsevä. H niinkuin hidas :)
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Untuva - Tammikuu 18, 2018, 20:59:29 ip
Kyllä se alkuperäinenkin paperi vetää tukkoon :/ ostin Puisto-ravintolan avajaisita Puisto-kahvia (pirkanmaan paahtimon) valmiiksi jauhettua kun papuja ei ollut ja se oli aivan liian hienoa :( yritin kerran saada 600g vettä (36g kahvia) läpi ja siinä meni yli 10 minuuttia makukin oli kyllä sen mukainen :-X vesi valui niin kauan ihan kivasti kun veden pintaa nosti "puhtaalle" paperille. 300g kanssakin meni ihan luvattoman kauan.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: jannek - Marraskuu 18, 2018, 19:05:45 ip
Harion suodatinpapereita on jo kolmea laatua, joita James Hoffmann vertailee Youtubessa: The Truth About V60 Filter Papers (https://www.youtube.com/watch?v=0uggibTY0AE)
Uusi japanilainen 100 kpl pakkauksissa myytävä versio on hänen mukaansa melko lähellä alkuperäistä. Siinä on kaarevassa reunassa kieleke kuten hollantilaisessa versiossa.

Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Markus - Marraskuu 18, 2018, 19:40:08 ip
Testatkaa kurillanne, auttaisiko vesivirtauksen hajottaminen esimerkiksi kepinnokkaan laitetulla Aeropressin korkilla - tai lusikalla tai jollain suihkusihtityyppisellä kapineella. Ideana on se että agitaation vähetessä mujut liikkuvat vähemmän ja tukkivat suodatinta niin ikään vähemmän. Itse olen todennut Melodripin (kaupallinen sovellus tästä ratkaisusta) nopeuttavan muuten identtisillä kaaroilla valumaan vähintään puoli minuuttia.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: äyni - Marraskuu 28, 2018, 16:54:53 ip
Testatkaa kurillanne, auttaisiko vesivirtauksen hajottaminen esimerkiksi kepinnokkaan laitetulla Aeropressin korkilla - tai lusikalla tai jollain suihkusihtityyppisellä kapineella. Ideana on se että agitaation vähetessä mujut liikkuvat vähemmän ja tukkivat suodatinta niin ikään vähemmän.

Kokeilin, ainakin puolenkymmentä kertaa. Aeropress-korkki, jossa s-filter vielä vähän enemmän jakamaan vettä.
En tykännyt. Suodatus nopeutui hieman, mutta tulipa mautonta kahvia. Kyllä, se vähäinen katkeruus, mikä kahvissani on poistui, mutta niin poistui suurin osa muistakin mauista. Säätämällä jauhatusta ja veden lämpötilaa ei saanut mitään positiivista aikaan. Jauhatusta pystyi kiristämään aika paljonkin ja edelleen vesi tuli nätisti läpi, mutta makuun tuli huonoja sivumakuja, pahvisuutta ym., mutta mautonta se silti oli.
Kahvina Kaffe Obscuran Rwanda Ishema Women’s Coffee

Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Toma - Marraskuu 28, 2018, 19:18:54 ip
Mä en ihan seuraa tässä miksi agitaatio pitäisi saada pois? Omassa päässäni näen sillä purujen ja mujujen juuri liikkuvan, kun turbulenssia on saatu aikaan.
Joku on nyt tutkinut taas näitä kiveen hakattuja pour over tekniikoita uusiksi :)
En vielä ole kokeillut tätä shower tyylistä kaatoa, vähän laiskasti jaksanut kaivaa noita tavaroita esiin.
Otsikko: Vs: Hario v60 valinta
Kirjoitti: Markus - Joulukuu 01, 2018, 21:14:55 ip
No siis mujujen liikkuminen alaspäin virran mukana nyt ei sinänsä ole kovin toivottavaa, koska filtterintukos ja kuten tämä Melodrip-Ray väittää, niiden kulkeutuminen kuppiin asti makukokemuksen sotkemaan.

Melodrip-Ray muuten sanoo että lähtökohtaisesti jos vain siirtyy suihkusihtiuuttpom, kuppi aliuuttuu. Siksi hän kehottaa a) jauhamaan hienommaksi ja b) tähtäämään pidempään uuttoaikaan, jopa 4:30!

Mulla on vielä aokkotestaukset tekemättä Melodripin kanssa, mutta maailmalla on väki ollut aika hämmästyy työ ja omat näin tehdyt kupit on maistuneet hyvältä. Lisää selkeyttä on tullut, erityisesti jälkimakukin ja ”bassopäähän”, eli paahteisempiin aromeihin.