Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: Kotibaari - Syyskuu 12, 2010, 16:24:37 ip

Otsikko: Shotin jakaminen (nakukahva vs. kaksikouruinen)
Kirjoitti: Kotibaari - Syyskuu 12, 2010, 16:24:37 ip
Mitäs raati on mieltä valmiin shotin jakamisesta? Laiskuuttani ja nuukuuttani mieluummin tekisin kahdelle (ehkä joskus kolmellekin) shotit samalla uutolla. Kaksikouruisella kahvallahan tuo käy vaivattomasti (kahdelle), mutta entäpä jos on nakukahvauskovainen tai jos pitäisi jakaa triplashotti kolmeen?

Skenaario olisi siis lähinnä se, että yhteen käytettävistä kupeista laskisi koko shotin ja siitä kaatelisi tasapuolisesti yhteen tai kahteen muuhun kuppiin. Maitokahvin ollessa kyseessä (kuten yleensä, ei tosin aina), maidon ja kahvin suhde ei tietenkään pysy tarkkana, muttenpä minä ole sitä tähänkään asti mittaillut. Espresson kanssa tullee enemmän ainakin kosmeettisia eroja.
Otsikko: Vs: Shotin jakaminen (nakukahva vs. kaksikouruinen)
Kirjoitti: Teme - Syyskuu 12, 2010, 21:00:03 ip
yhteen käytettävistä kupeista laskisi koko shotin ja siitä kaatelisi tasapuolisesti yhteen tai kahteen muuhun kuppiin.

Ongelmana tuossa on se että molemmat (tai kaikki kolme) kupillista maistuisivat helposti erilaisilta koska kupin pohjalla ja pinnalla olevat osat shotista ovat eri makuisia. Toki voit  sekoittaa shottia esim lusikalla ennen sen jakoa mutta kuitenkin siihen ekaan kuppiin jää ne creman jämät. Lisäksi lämpötilat laskee aika rajusti.

Itse käytän nykyisin melkein poikkeuksetta kaksikouruista kahvaa sekä yhdelle että kahdelle kahvia valmistaessani. Ja jos välttämättä haluaa jakaa tuplan tai triplan kolmeen kuppiin (tapahtunee varmaan aika harvoin), niin aina löytyy se tripla-kouru (http://www.espressotec.com/store/pc/catalog/parts/NB618522_triplespout_M.jpg)kin...

Jos välttämättä haluaa uuttaa nakukahvalla ja jakaa sen jälkeenpäin, niin esilämmitettu shottikannu (http://ecx.images-amazon.com/images/I/31-RbBg4H8L._SL500_AA300_.jpg) voisi olla yksi vaihtoehto.

T. Teme
Otsikko: Vs: Shotin jakaminen (nakukahva vs. kaksikouruinen)
Kirjoitti: akallio - Syyskuu 12, 2010, 23:58:45 ip
Itse käytän aina nakukahvaa. Joskus kun tarvitsee tehdä kaksi kevyttä maitokahvia, niin käytän sitä shottikannua. Ja kaataa kannattaa tietysti osissa, niin että eri "kerrokset" jakautuu tasaisesti kahteen kuppiin. Esilämmittämisellä ei ole niin väliä, koska maitovaahto sen lämpötilan kuitenkin määrää. Espressoja en jaa, jos pitäisi niin tuplakahva olisi ratkaisu. Olisi vaan kiva löytää jostain säädettävä irrallinen kouru, koska kerran vuodessa käytettynä tuplakahvaa ei jaksaisi ruuvailla niin suoraan, että se jakaa shotin tasaisesti.

Triplaespresson ongelma on vähän se, että harvaan umpinaiseen kahvaan mahtuu aito triplafiltteri sisään. Tupla jaettuna kolmelle on omaan makuun ainakin melkoinen liru.
Otsikko: Vs: Shotin jakaminen (nakukahva vs. kaksikouruinen)
Kirjoitti: Kotibaari - Syyskuu 13, 2010, 01:00:57 ap
Eli ymmärsinkö oikein, että shottikannun etu kahvikuppiin nähden on se, että siitä voi kaadella vuorotellen molempiin kuppeihin, jolloin molempiin kuppeihin tulee tasaisesti esson eri vaiheet? Melkein kyllä uskoisi, että kahvikupissa sekoittamalla shotin saisi kyllä aika sekaisin. Ja vaikka ne creman jämät jäiskin siihen ekaan kuppiin, niin eikö ne shottikannua käytettäessä jää sinne kannuun? Vaikka se olis miten pieni.
Otsikko: Vs: Shotin jakaminen (nakukahva vs. kaksikouruinen)
Kirjoitti: Gafa - Syyskuu 13, 2010, 01:18:01 ap
Taitaa mennä maut hukkaan läträtessä.  ;) Mulla on silvian orkkis kahva ja etupäässä aion kyl juoda vaan ite tuplia joten tukin sen toisen reiän.
En sitä tinannu vaan laitoin siihen kuumuutta kestävä silikonitulpan. Ei vuoda ja helppo ottaa pois jos tulee joku vahingossa juomaan enkä viitti
tuplaa tarjoo ;)

Mietin josko ostais yhden hengen kahvan vai pelkän yks nokkasen vaihto nippelin..  Jää harkittavaksi..
Otsikko: Vs: Shotin jakaminen (nakukahva vs. kaksikouruinen)
Kirjoitti: akallio - Syyskuu 13, 2010, 10:05:20 ap
Eli ymmärsinkö oikein, että shottikannun etu kahvikuppiin nähden on se, että siitä voi kaadella vuorotellen molempiin kuppeihin, jolloin molempiin kuppeihin tulee tasaisesti esson eri vaiheet? Melkein kyllä uskoisi, että kahvikupissa sekoittamalla shotin saisi kyllä aika sekaisin. Ja vaikka ne creman jämät jäiskin siihen ekaan kuppiin, niin eikö ne shottikannua käytettäessä jää sinne kannuun? Vaikka se olis miten pieni.

Ihan sama se on periaatteessa millaisen astian kautta kierrättää. Jos kuitenkin kaadat suoraan yhteen kupeista ja vielä sekoitat siinä, niin tuleehan siitä aika epähoukutteleva espresso, kun on pitkin laitoja ja reunoja. Kannu on parempi siksi, että siitä saa kaadettua siistimmin kuin paksureunaisesta kupista.
Otsikko: Vs: Shotin jakaminen (nakukahva vs. kaksikouruinen)
Kirjoitti: Toma - Syyskuu 13, 2010, 10:26:22 ap
Voisikohan tuossa jakamisessa toimia keraaminen pieni kermakko (arabia)?
Jos sen vain lämmittäisi ensin hyvin ennen kuin kaataisi espressot sinne.
Itsellä mahtuu triplakori silvian mukana tulleeseen tulpanokkakahvaan, siitä olen kahdelle jaellut. Mutta kolmelle olen sitten yleensä tehnyt sen viimeisen itselleni yksinään, joten tämä idea voisi poikiakkin hedelmää jos tuo kermakko ajaa asian.
Otsikko: Vs: Shotin jakaminen (nakukahva vs. kaksikouruinen)
Kirjoitti: kaffemi - Tammikuu 13, 2011, 15:27:12 ip
Taitaa mennä maut hukkaan läträtessä.  ;) Mulla on silvian orkkis kahva ja etupäässä aion kyl juoda vaan ite tuplia joten tukin sen toisen reiän.
En sitä tinannu vaan laitoin siihen kuumuutta kestävä silikonitulpan. Ei vuoda ja helppo ottaa pois jos tulee joku vahingossa juomaan enkä viitti
tuplaa tarjoo ;)

Mietin josko ostais yhden hengen kahvan vai pelkän yks nokkasen vaihto nippelin..  Jää harkittavaksi..

Miksi pitää tukkia, eikö normi tuplakouru ole sen verran kapea, että valuu yhteen espressokuppiin ihan nätisti...
Otsikko: Vs: Shotin jakaminen (nakukahva vs. kaksikouruinen)
Kirjoitti: Mariia - Tammikuu 13, 2011, 17:05:26 ip
Miksi pitää tukkia, eikö normi tuplakouru ole sen verran kapea, että valuu yhteen espressokuppiin ihan nätisti...

Joo, en mäkään ymmärrä. Mun mielestä Silvian tuplakouru toimii yhteen espressokuppiin oikein hyvin, kunhan kupin asemoi oikein. Meidän taloudessa taitaa olla yksi ainoa esperssokuppisetti, joka ei toimi jolloin osa tuplasta valuu ohi...
Otsikko: Vs: Shotin jakaminen (nakukahva vs. kaksikouruinen)
Kirjoitti: Italia - Maaliskuu 04, 2011, 22:16:25 ip
Itse käytän nykyisin melkein poikkeuksetta kaksikouruista kahvaa sekä yhdelle että kahdelle kahvia valmistaessani.
Missä on vika jos kaksikouruisesta yrittää tehdä kahteen kuppiin espressot ja toisesta kourusta tulee selvästi enemmän kuin toisesta, ainakin välillä? Eli toiseen kuppiin tulee kahvia selvästi enemmän. Laitteiston pitäisi kyllä olla suht suorassa, mutta onko muuta selitystä kuin että kamat on kuitenkin hieman vinossa?

Entä miten tehdään pieneen espresso kuppiin tupla, käytetään tuplakoria ja yksikouruista vai miten? Siis jos tuplakourusta ei mahdu valuttamaan kuppiin niin että molemmat osuu?
Otsikko: Vs: Shotin jakaminen (nakukahva vs. kaksikouruinen)
Kirjoitti: Kotibaari - Maaliskuu 05, 2011, 00:55:45 ap
Missä on vika jos kaksikouruisesta yrittää tehdä kahteen kuppiin espressot ja toisesta kourusta tulee selvästi enemmän kuin toisesta, ainakin välillä? Eli toiseen kuppiin tulee kahvia selvästi enemmän. Laitteiston pitäisi kyllä olla suht suorassa, mutta onko muuta selitystä kuin että kamat on kuitenkin hieman vinossa?
Vino tamppaus tai epätasainen kahvin jakautuminen korissa (siis ettei ole sekoitettu paperiliittimellä ja/tai tasoitettu pintaa kunnolla), luulen ma.

Entä miten tehdään pieneen espresso kuppiin tupla, käytetään tuplakoria ja yksikouruista vai miten? Siis jos tuplakourusta ei mahdu valuttamaan kuppiin niin että molemmat osuu?
Jebulis. Tai nakukahvalla.
Otsikko: Vs: Shotin jakaminen (nakukahva vs. kaksikouruinen)
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 05, 2011, 09:04:06 ap
Entä miten tehdään pieneen espresso kuppiin tupla, käytetään tuplakoria ja yksikouruista vai miten? Siis jos tuplakourusta ei mahdu valuttamaan kuppiin niin että molemmat osuu?
Tupla kannattaa tehdä cappuccinokuppiin, maistuu paljon paremmalta niin. syytä tähän en osaa kyllä sanoa :) Ehkä suurempi suuaukko tuo kahvin tuoksut paremmin esiin ja sitä kautta makuaistimuskin on parempi.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Shotin jakaminen (nakukahva vs. kaksikouruinen)
Kirjoitti: tirofaux - Maaliskuu 05, 2011, 10:29:50 ap
Missä on vika jos kaksikouruisesta yrittää tehdä kahteen kuppiin espressot ja toisesta kourusta tulee selvästi enemmän kuin toisesta

Jatkuvasti toistuvaa epätasaista valumaa olen korjannut koneen kallistusta muuttamalla. Yksittäistapauksiin lienee monia mahdollisia syitä. Erikoisin kohdalleni sattunut tapaus oli 90/10 -suhteen valuma, kun vierekkäisillä kerroilla jakauma on ollut tasainen. Nykyisin käytän ensisijaisesti nakukahvaa, kaksikouruista hyvin harvoin.

Silviassa rungossa ei muuten ole varsinaisia jalkoja. Pohja on melko tasainen ja jalkojen asemaa toimittaa neljä liimattua kumitassua. Omassa laitteessani liimaus on pettänyt useamman kerran, ehkä kuumuudesta johtuen. Nykyisin takajalkojen sijainti on suhteellisen kaukana alkuperäisestä ja hyvin epäsymmetrinen.
Otsikko: Vs: Shotin jakaminen (nakukahva vs. kaksikouruinen)
Kirjoitti: Kotibaari - Maaliskuu 05, 2011, 10:31:26 ap
Itte en oo koskaan ees tarkistanu koneen suoruutta. Ehkä vois.
Otsikko: Vs: Shotin jakaminen (nakukahva vs. kaksikouruinen)
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 05, 2011, 11:25:44 ap
Mielestäni yleisin syy vinoon valumaan on joko koneen/grupon kallistumassa taikka sitten itse nokan rakenteessa. Tamppauksella tms. en oikein usko olevan suurta vaikutusta - tai jos tuota kahva/koururakennetta tarkastelen niin en äkkisiltään oikein näe miten se voisi vaikuttaa?

Mikäli asettelette konetta vaateriin, niin kannattaa katsoa vaateri gruposta taikka portafiltterin nokista. Oma koneeni runko on hieman vinossa gruppoon nähden ja jos grupon laittaa vaateriin on kone ihan aavistuksen vinossa (tämä siis toki riippuu koneesta).

Alla esimerkki yhdestä nokastani. Kuten näkee, ei kyseessä ole mitenkään "hienomekaaninen" tuote vaan aika rouhean näköinen tapaus jopa. Kyseisessä nokassa on pieni vaakasuora pätkä ennen nokkiin jakautumista ja näin ollen kahvin pitäisi tulla tuohon jakokohtaan tamppauksesta tms. riippumatta aina "keskeltä" mikäli kone ja kahva on suorassa. Kuitenkin, mikäli sattuu tekemään ristrettoa tms. hitaasti ja pienellä virtauksella alkavaa kahvia, niin alussa käy helposti niin, että kahvi päättääkin virrata vain toisesta nokasta ja vasta kun virtaus tarpeeksi voimistuu alkaa sitä lirumaan toisellekin reunalle.

Laitetaan loppuun vielä "perhepotretti". Vasemmalta: "nimetön" sinkkunokka mallia suora, Izzon tupla, Quickmillin tupla, "geneerinen" tupla ja Quickmillin sinkku. Tuo Izzon tupla on sen verran pieni, että sillä saa tuplan valutettua helposti yhteen pieneen kuppiin.
Otsikko: Vs: Shotin jakaminen (nakukahva vs. kaksikouruinen)
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 07, 2011, 13:56:15 ip
Tupla kannattaa tehdä cappuccinokuppiin, maistuu paljon paremmalta niin. syytä tähän en osaa kyllä sanoa :) Ehkä suurempi suuaukko tuo kahvin tuoksut paremmin esiin ja sitä kautta makuaistimuskin on parempi.

Johtuisiko kupin reunasta ja siitä, miten kahvi valuu suuhun? Itse olen ainakin viskihommissa huomannut sillä olevan paljon vaikutusta. Ohutreunainen ja aukeava on hyvä malli. Paksureunainen espressokuppi taas huono: valuu suoraan kurkkuun, kulkematta makunystyröiden kautta.

Mielestäni yleisin syy vinoon valumaan on joko koneen/grupon kallistumassa taikka sitten itse nokan rakenteessa. Tamppauksella tms. en oikein usko olevan suurta vaikutusta - tai jos tuota kahva/koururakennetta tarkastelen niin en äkkisiltään oikein näe miten se voisi vaikuttaa?

Näin minustakin, koska yhden reiän kautta se kulkee sinne kouruun. Kone voi olla vinossa tai gruppo voi asennettu vinoon, tai sitten itse kouru voi olla vino.

Laitetaan loppuun vielä "perhepotretti". Vasemmalta: "nimetön" sinkkunokka mallia suora, Izzon tupla, Quickmillin tupla, "geneerinen" tupla ja Quickmillin sinkku. Tuo Izzon tupla on sen verran pieni, että sillä saa tuplan valutettua helposti yhteen pieneen kuppiin.

Voiko Quickmillin tuplan ruuvin avulla säätää valumaa, eli kompensoida muita vinoumia? Olen tuollaista koittanut etsiä, mutta en ole kyllä mistään löytänyt myynnissä olevan.
Otsikko: Vs: Shotin jakaminen (nakukahva vs. kaksikouruinen)
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 07, 2011, 15:08:38 ip

Voiko Quickmillin tuplan ruuvin avulla säätää valumaa, eli kompensoida muita vinoumia? Olen tuollaista koittanut etsiä, mutta en ole kyllä mistään löytänyt myynnissä olevan.


Vanhan mallisissa marzoccon kahvoissa ainakin pystyi säätämään valumaan. Ajatuksena hyvä, mutta käytännössä taas yksi paikka lisää joka kerää tajuttomasti likaa.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Shotin jakaminen (nakukahva vs. kaksikouruinen)
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 07, 2011, 15:39:00 ip
Itse tarvitsisin tuollaista lähinnä massatilaisuuksiin, joita meillä järjestetään kuitenkin varsin harvoin. Arkikäytössä joku mahdollisimman simppeli on hyvä, itsellä naku.
Otsikko: Vs: Shotin jakaminen (nakukahva vs. kaksikouruinen)
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 14, 2011, 20:21:53 ip
Voiko Quickmillin tuplan ruuvin avulla säätää valumaa, eli kompensoida muita vinoumia? Olen tuollaista koittanut etsiä, mutta en ole kyllä mistään löytänyt myynnissä olevan.

Ruuvi pitää vain tuota "kantta" paikoillaan. Käytin nokkaa ilman kantta ja ruuvia (helpotti putsausta), kunnes hommasin tuon hieman tyylikkäämmän näköiseen "geneerisen".

Putsauksen ja tasaisen valuman kannalta tuo Izzon tuplanokka on ehdottomasti paras. Sen ärsyttävin piirre vain on tuo kapea nokkien väli. Yhdistettynä suureen välykseen grupon ja kuppiritilän välillä tuloksena on helposti pitkin ulkoreunaa valuva noro (varsinkin Danesin kupeilla).
Otsikko: Vs: Shotin jakaminen (nakukahva vs. kaksikouruinen)
Kirjoitti: opqdonut - Marraskuu 05, 2011, 15:32:21 ip
Minäkin jaan tuplia vain isomman vierasporukan tapauksessa. Ongelmana on monasti ollut että shotit jakautuvat todella epätasaisesti. Viime kerralla uuttoparametrit olivat kuitenkin löysemmästä päästä, ja ihme ja kumma suuremmalla virtausnopeudella shotti meni nätisti puoliksi!

Tarinan opetus on siis että jakonokalla kannattaa uuttaa ihan eri juomaa kun sitä nakukahvaristrettoa jota tavallisesti tulee tehtyä :)
Otsikko: Vs: Shotin jakaminen (nakukahva vs. kaksikouruinen)
Kirjoitti: Toma - Marraskuu 05, 2011, 15:46:35 ip
Minäkin jaan tuplia vain isomman vierasporukan tapauksessa. Ongelmana on monasti ollut että shotit jakautuvat todella epätasaisesti. Viime kerralla uuttoparametrit olivat kuitenkin löysemmästä päästä, ja ihme ja kumma suuremmalla virtausnopeudella shotti meni nätisti puoliksi!

Tarinan opetus on siis että jakonokalla kannattaa uuttaa ihan eri juomaa kun sitä nakukahvaristrettoa jota tavallisesti tulee tehtyä :)

Sama

Mitä nyt muita huomioita kaksnokkaisista silvian kahvoista, niin kun vanha puolsi oikealle selkeästi enempi. Niin nyt uudemman kahvan mallin (2010) jako on tasaisempaa, kuitenkin vasemmalle enempi. Se vesitti aika lailla koneen killissä olemisen yms.
Yleensä jaan suuremmilta osin capuihin, jos tarvitsee jakaa.