Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: maseppan - Toukokuu 16, 2010, 00:28:45 ap

Otsikko: Capuccino
Kirjoitti: maseppan - Toukokuu 16, 2010, 00:28:45 ap
Voisiko joku asiaa tunteva sanoa, minkälainen ja minkäkokoinen pitää olla kupin, josta tarjotaan Capuccino-kahvia? Olen aina maailmalla saanut eteeni isohkon ylöspäin laajenevan kupin. Helsingissä tunnetussa kahvilaketjussa eteeni tuodaan tavallisen kahvikupin kokoinen kuppi , mitä pidän vääränä.
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Teme - Toukokuu 16, 2010, 06:34:16 ap
Voisiko joku asiaa tunteva sanoa, minkälainen ja minkäkokoinen pitää olla kupin, josta tarjotaan Capuccino-kahvia? Olen aina maailmalla saanut eteeni isohkon ylöspäin laajenevan kupin. Helsingissä tunnetussa kahvilaketjussa eteeni tuodaan tavallisen kahvikupin kokoinen kuppi , mitä pidän vääränä.

SCAE:n (Speciality Coffee Association of Europe), eli Euroopan erikoiskahviyhdistyksen ja mm. WBC-kisoissa käytetty määritelmä:

Lainaus
A. A Cappuccino is a beverage of ratios, producing a harmonious balance of one (1) single
shot of espresso, steamed milk and frothed milk.
B. A traditional cappuccino is a 5 to 6 ounce / 150 to 180 ml beverage.
C. A cappuccino should be served in a 5 to 6-ounce / 150 to 180 ml cup with a handle.
D. Any additional toppings, spices or powdered flavourings are not allowed.

INEI (Institute Nazionale Espresso Italiano), eli Italian kansallinen espressoinstituutti on hyvin samoilla linjoilla. Heidän mukaansa:

Lainaus
INEI’s studies show that high-quality, traditional cappuccino is made with 25 ml (.8 oz.) of certified Italian espresso and 125 ml (about 4 oz.) of milk warmed with steam from a temperature of 5°C (41°F) to 55°C (131°F). Always, the milk must be poured over the espresso and served in a cup of about 150 ml (about 5 oz.).

Eli noin puolitoista desiä on oikeaoppinen cappuccino. Lähes poikkeuksetta cappuccino on kahviloissa kuitenkin tilavuudeltaan liiankin iso, mutta isompi ei aina ole parempi. Omasta mielestä on yleensä hyvä merkki jos kahvilassa tiedetään millainen juoman oikeasti kuuluu olla...

T. Teme
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Misse - Toukokuu 16, 2010, 11:07:48 ap

INEI (Institute Nazionale Espresso Italiano), eli Italian kansallinen espressoinstituutti on hyvin samoilla linjoilla. Heidän mukaansa:
Lainaus
INEI’s studies show that high-quality, traditional cappuccino is made with 25 ml (.8 oz.) of certified Italian espresso and 125 ml (about 4 oz.) of milk warmed with steam from a temperature of 5°C (41°F) to 55°C (131°F). Always, the milk must be poured over the espresso and served in a cup of about 150 ml (about 5 oz.).

Tuossa huomioni kiinnitti todella matalaksi jätetty maidon lämpötila. Noin viileä cappuccino asettaa aikamoiset vaatimukset kuppien lämmölle, ei siten ihmekään että perinteisesti etelä-italiassa kupit on kuumennettu kiehuvassa vedessä.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Joona_s - Toukokuu 16, 2010, 11:32:32 ap
Tuossa huomioni kiinnitti todella matalaksi jätetty maidon lämpötila. Noin viileä cappuccino asettaa aikamoiset vaatimukset kuppien lämmölle, ei siten ihmekään että perinteisesti etelä-italiassa kupit on kuumennettu kiehuvassa vedessä.

Alan itsekin ymmärtää Napoli Cup warmerin päälle nyt  ;)

Tuo n. 55 astetta on mielestäni just se ihanteellinen juomalämpötila, jossa cappuccinon voi heittää välittömästi huiviin ja maustakin saa ne parhaat puolet irti. Moni tietenkin pitää tätä kylmänä, joka on ymmärrettävää jos on tarkoitus viettää enemmänkin aikaa kahvikupin ohella huiviinheittämisen sijasta.


Noihin määritelmiin voisi oikeastaan vielä lisätä että kahvikupin pitää olla merkiltään Terra keramik, Nuova point tai ACF. Väriltään kupin pitää olla musta, turkoosi tai ruskea ja pinnalla pitää olla tasan kolmelehtinen tulppaani.
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Teme - Toukokuu 16, 2010, 11:33:16 ap
Tuossa huomioni kiinnitti todella matalaksi jätetty maidon lämpötila. Noin viileä cappuccino asettaa aikamoiset vaatimukset kuppien lämmölle, ei siten ihmekään että perinteisesti etelä-italiassa kupit on kuumennettu kiehuvassa vedessä.

Jep. Tässä (http://www.google.fi/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&ved=0CBwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.espressoitaliano.org%2Fdoc%2Fistituzionale_inei_lq_ita.pdf&rct=j&q=cappuccino+site%3Aespressoitaliano.org&ei=w6vvS7jVFsSCOL2y7eEH&usg=AFQjCNH2mxAWYcCYDSW3njups8IWIY0mRw) (italiankielisessä) dokumentissa on tarkempia speksejä - myös espressolle. Menee OT:ksi, mutta espressonkin tapauksessa on mainitut lämmöt melko alhaiset (uuttolämpö n. 88C ja juoman lämpö kupissa n. 67C). Mieleen tulee että millähän tavalla lämmöt on mitattu kun noita spekseja on mietitty? Toki Italiassa kahvi on keskimäärin myös melko tummaksi paahdettua (=matalampi uuttolämpö).

T. Teme
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Mariia - Toukokuu 16, 2010, 20:33:33 ip
Menee OT:ksi, mutta espressonkin tapauksessa on mainitut lämmöt melko alhaiset (uuttolämpö n. 88C ja juoman lämpö kupissa n. 67C). Mieleen tulee että millähän tavalla lämmöt on mitattu kun noita spekseja on mietitty? Toki Italiassa kahvi on keskimäärin myös melko tummaksi paahdettua (=matalampi uuttolämpö).

Italiassahan halvimman juoman saa tiskillä seisten (siis huiviin heittäen ;) ) joten ehkäpä alunperinkään ei ole ollut tarkoitus jäädä notkumaan kahviannoksen kera?
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: kaffemi - Toukokuu 21, 2010, 14:45:11 ip
Cappuccinon lämpötila on kieltämättä aika haasteellinen baristan kannalta. Itse kuulun noihin notkujiin ja mielelläni hörpin kahvia hieman pidempään, joten lämpöä saa olla aika reilusti. Vaikka ymmärrän hyvin Joonankin kannan... Siis sekä liian haalesta että liian kuumasta voi tulla palautetta.
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 21, 2010, 21:57:07 ip
Tuo n. 55 astetta on mielestäni just se ihanteellinen juomalämpötila, jossa cappuccinon voi heittää välittömästi huiviin ja maustakin saa ne parhaat puolet irti.

Sattuipa silmään: (linkki (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18226454))

"The preferred drinking temperature of coffee is specified in the literature as 140+/-15 degrees F (60+/-8.3 degrees C) for a population of 300 subjects. A linear (with respect to temperature) figure of merit merged the two effects to identify an optimal drinking temperature of approximately 136 degrees F (57.8 degrees C)."

Taannoin huvikseni mittailin suodatinkahvista lämpötilaa ja kun lähestyttiin tuota 60 asteen rajaa niin "juotavuus" (maku mukaan lukien) alkoi olla mielestäni parhaimmillaan. Yleensä annankin (suodatin)kahvin olla valmistuksen jälkeen kupissa tovin kaikessa rauhassa - tyyliin: aamulla valmistan kahvin ja sitten se saa odottaa kupissa sen aikaa kun kasaan voileivät.
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Joona_s - Toukokuu 21, 2010, 23:00:52 ip
Sattuipa silmään: (linkki (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18226454))

"The preferred drinking temperature of coffee is specified in the literature as 140+/-15 degrees F (60+/-8.3 degrees C) for a population of 300 subjects. A linear (with respect to temperature) figure of merit merged the two effects to identify an optimal drinking temperature of approximately 136 degrees F (57.8 degrees C)."

Taannoin huvikseni mittailin suodatinkahvista lämpötilaa ja kun lähestyttiin tuota 60 asteen rajaa niin "juotavuus" (maku mukaan lukien) alkoi olla mielestäni parhaimmillaan. Yleensä annankin (suodatin)kahvin olla valmistuksen jälkeen kupissa tovin kaikessa rauhassa - tyyliin: aamulla valmistan kahvin ja sitten se saa odottaa kupissa sen aikaa kun kasaan voileivät.

Loistava löytö! Pitänee lukaista artikkeli läpi sunnuntaina.

Hieman harjoittelemista edessä vielä että saa juomat aina näppituntumalla 57,8-asteisiksi.   ::)
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Kahvikissa - Toukokuu 23, 2010, 00:24:46 ap
Entäs sitten tupla (doppio) capuccinon määritelmä? En muutama päivä sitten hyväksynyt tupla capuccinoa joka oli tehty saman kokoiseen kuppiin kuin single, oli vain kaksi espresso shottia. No, antoivat rahat takaisin. Minä käsitän että tupla cappu on sama kuin kaksi single cappua on laitettu isompaan kuppiin. Jos tupla cappu tehdään niin kuin se useimmissa kahviloissa tehdään, että laitetaan yhden shotin sijasta kaksi espresso shottia niin eikö siinä maidon, kahvin ja vaahdon suhde muutu aika paljon. Eräässä kahvilassa kun koetin selittää asiaa, niin myyjä sanoi että tuohan on latte...
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: talousvisiiri - Toukokuu 23, 2010, 07:34:25 ap
Entäs sitten tupla (doppio) capuccinon määritelmä? En muutama päivä sitten hyväksynyt tupla capuccinoa joka oli tehty saman kokoiseen kuppiin kuin single, oli vain kaksi espresso shottia. No, antoivat rahat takaisin. Minä käsitän että tupla cappu on sama kuin kaksi single cappua on laitettu isompaan kuppiin. Jos tupla cappu tehdään niin kuin se useimmissa kahviloissa tehdään, että laitetaan yhden shotin sijasta kaksi espresso shottia niin eikö siinä maidon, kahvin ja vaahdon suhde muutu aika paljon. Eräässä kahvilassa kun koetin selittää asiaa, niin myyjä sanoi että tuohan on latte...


Voi sentään. Kyllä doppio tarkoittaa juuri kahden essoshotin versiota, jossa maidon määrää ei lisätä.
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: japa - Toukokuu 23, 2010, 11:50:12 ap
Minullekin tuplacappa on 2 shottia espressoa yhden sijaan, ja hieman vähemmän maitoa (1 shotin verran).
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Mariia - Toukokuu 24, 2010, 08:56:32 ap
Minullekin tuplacappa on 2 shottia espressoa yhden sijaan, ja hieman vähemmän maitoa (1 shotin verran).

Tai sitten maidon määrä pysyy vakiona, ja cappun tilavuus vaihtelee:
http://en.wikipedia.org/wiki/Espresso
Cappuccino: 150–180 ml, 1 or 2 shots (30 or 60 ml), traditionally with significant dry foam, today often found with wet foam

Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Kahvikissa - Toukokuu 24, 2010, 11:52:51 ap
Aika epäjohdonmukaista! Yleensähän tuplalla tarkoitetaan kaksinkertaista juoman tms. määrää. Jos asia on näin kuin sanotte, niin single cappu ja doppio ovat koostumukseltaan erilaisia, oikeastaan eri juomia... Hiukan tosiaan kummallista..
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Joona_s - Toukokuu 24, 2010, 12:44:38 ip
Aika epäjohdonmukaista! Yleensähän tuplalla tarkoitetaan kaksinkertaista juoman tms. määrää.

Ei se kai sentään aivan epäjohdonmukaista ole. Jos maailmassa olisi jokin ravintola, joka myisi viskiä tuplina, saisi sellaisen tilaamalla varmastikin kaksi kertaa enemmän viskiä. Jos tilaisit tuplaviskin jäillä, ei jäitten määrä varmastikaan kaksinkertaistuisi?

Jos asia on näin kuin sanotte, niin single cappu ja doppio ovat koostumukseltaan erilaisia, oikeastaan eri juomia... Hiukan tosiaan kummallista..

Kummallisempaa olisi jos yhdellä ja samalla juomalla olisi kaksi erilaista nimeä.
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Kahvikissa - Toukokuu 25, 2010, 00:50:26 ap
Ei se kai sentään aivan epäjohdonmukaista ole. Jos maailmassa olisi jokin ravintola, joka myisi viskiä tuplina, saisi sellaisen tilaamalla varmastikin kaksi kertaa enemmän viskiä. Jos tilaisit tuplaviskin jäillä, ei jäitten määrä varmastikaan kaksinkertaistuisi?

Eikös tuplaviski juuri ole kaksinkertainen annos viskiä? Jää taas on hieman eri asia, se kun on vain viilentämässä juomaa.

Kummallisempaa olisi jos yhdellä ja samalla juomalla olisi kaksi erilaista nimeä.

Sellaisiakin tapauksia varmaan löytyy, rakkaalla lapsella on usein monta nimeä.

Oikeastaan capuccinon myyminen tuplana on harhaanjohtavaa, nimenhän pitäisi olla ennemminkin vahva- tai strong capuccino kuin tupla/doppio. Yleensähän tuplalla tarkoitetaan että ko. juomaa tms. on kaksinkertainen määrä, ainakin se olisi loogisempaa.
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Joona_s - Toukokuu 25, 2010, 09:33:39 ap
Jos jäät eivät kelpaa esimerkiksi niin voidaan ottaa miettiä vaikka Tom Collinsia: olisin pettynyt jos tilatessani moisen tuplana saisin myös kaksinkertaisen määrän soodavettä.

Sellaisiakin tapauksia varmaan löytyy, rakkaalla lapsella on usein monta nimeä.

Oikeastaan capuccinon myyminen tuplana on harhaanjohtavaa, nimenhän pitäisi olla ennemminkin vahva- tai strong capuccino kuin tupla/doppio. Yleensähän tuplalla tarkoitetaan että ko. juomaa tms. on kaksinkertainen määrä, ainakin se olisi loogisempaa.

Arviolta noin 95 % ihmisistä, joille olen tehnyt kahvia, odottavat saavansa cappuccino doppiota tilatessaan cappuccinon kahdella espressolla. Jäljelle jäävistä viidestä prosentista suurin osa kysyy cappuccino doppion tarkoitusta. Yksikään tapaamani ihminen ei tähän mennessä ole pitänyt juoman nimeä harhaanjohtavana. Kielifilosofian taitajat voisivat esittää tähän käänteeseen pohdiskelua semantiikasta.

Cappuccinolle on olemassa tietty annoskoko, jonka sisällä juoma voidaan valmistaa 'talon tapaan'. Tavallaan ainoa asia, mikä cappuccinossa on pyhää, on n. 1,5-2,0 desilitran koko. Mikäli henkilö N. haluaisi cappuccinonsa neljän desilitran kokoisena on parempi kääntyä Starbucksin puoleen ja tilata Cappuccino Venti.  Kotoisemmissa kuppiloissa saman janon hiljentää kaksi cappuccinoa tai latte kahdella espressolla.
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Teme - Toukokuu 25, 2010, 09:56:49 ap
Jos jäät eivät kelpaa esimerkiksi niin voidaan ottaa miettiä vaikka Tom Collinsia: olisin pettynyt jos tilatessani moisen tuplana saisin myös kaksinkertaisen määrän soodavettä.

Tai esim Pizza tuplajuustolla - suurempi juuston määrä ei vaikuttane muiden ainesosien määrään? Tai vaikkapa Macin tuplajuustohampurilainen - tietääkseni se on sama kuin juustohamppari, mutta kahdella pihvillä? Pahoittelut pikaruokavertauksista, mutta pointtina se että minunkaan mielestäni tuplacappuccinossa ei ole mitään epäloogista.

T. Teme
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: TB - Toukokuu 25, 2010, 10:30:11 ap
Cappuccinolle on olemassa tietty annoskoko, jonka sisällä juoma voidaan valmistaa 'talon tapaan'. Tavallaan ainoa asia, mikä cappuccinossa on pyhää, on n. 1,5-2,0 desilitran koko. Mikäli henkilö N. haluaisi cappuccinonsa neljän desilitran kokoisena on parempi kääntyä Starbucksin puoleen ja tilata Cappuccino Venti.  Kotoisemmissa kuppiloissa saman janon hiljentää kaksi cappuccinoa tai latte kahdella espressolla.

Sattuu sitä paremmissakin piireissä: Torressa sain tuplacappua tilatessani kulhollisen cappuccinoa. Ero latteen oli vaikea hahmottaa... Kysäisin, että mitä olisi pitänyt tilata, jotta olisi saanut "normaalin" tuplacappun, niin heillä on iso ja pieni tuplacappu. Iso on 2x tuplac ja pieni on cappu doppiolla. Näin siis joskus viime talvena, en tiedä oliko tuotteistuksen mietintä jäänyt vaiheeseen, vai onko tuplan jaottelu edelleen näin, ikään kuin talon tapaan. Mutta tarkkana saa olla tilatessaan.
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Kahvikissa - Toukokuu 25, 2010, 13:36:45 ip
Tai esim Pizza tuplajuustolla - suurempi juuston määrä ei vaikuttane muiden ainesosien määrään? Tai vaikkapa Macin tuplajuustohampurilainen - tietääkseni se on sama kuin juustohamppari, mutta kahdella pihvillä? Pahoittelut pikaruokavertauksista, mutta pointtina se että minunkaan mielestäni tuplacappuccinossa ei ole mitään epäloogista.

T. Teme

Mutta huom. kyseessä ei ole tupla pizza vaan TUPLAJUUSTO pizza! Ja sama TUPLAJUUSTO purilainen. Ja esim. tuplaporilainen on (myös) sellaisena tullut vastaan, että toisen makkaran lisäksi on makkaroiden välissä lisäpala sämpylää/leipää.
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 25, 2010, 14:20:56 ip
Jos sitten tilaisit cappuccinon tuplaespressolla? Tai tuplaespressolla ja tuplamaidolla jos toivot myös maidon osuuden kaksinkertaistumista.
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Juqi - Toukokuu 25, 2010, 15:21:13 ip
Sattuu sitä paremmissakin piireissä: Torressa sain tuplacappua tilatessani kulhollisen cappuccinoa. Ero latteen oli vaikea hahmottaa... Kysäisin, että mitä olisi pitänyt tilata, jotta olisi saanut "normaalin" tuplacappun, niin heillä on iso ja pieni tuplacappu. Iso on 2x tuplac ja pieni on cappu doppiolla. Näin siis joskus viime talvena, en tiedä oliko tuotteistuksen mietintä jäänyt vaiheeseen, vai onko tuplan jaottelu edelleen näin, ikään kuin talon tapaan. Mutta tarkkana saa olla tilatessaan.

Kyllä se näin vieläkin taitaa olla. Pieni cappuccino siis tarjoillaan 1,6 dl kupista, jossa on tuplaespresso ja loput maitoa ja iso 3,5 dl kupista jossa on tuplaespresso ja loput maitoa. Ei kai tuossa isossa ole siis kahta tuplaespressoa (~1,2 dl kahvia)? Miksi näin, mene ja tiedä.
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: TB - Toukokuu 25, 2010, 15:50:15 ip
... ja iso 3,5 dl kupista jossa on tuplaespresso ja loput maitoa. Ei kai tuossa isossa ole siis kahta tuplaespressoa (~1,2 dl kahvia)? Miksi näin, mene ja tiedä.

Joo, selkeytänpä epäselvää ilmaisuani: iso oli siis doppion päälle 2x tuplacappun maitomäärä. Iso kulho, jossa tulpaesso ja paaaaljon maitoa päälle (eli latte, sanoisin). 
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Teme - Toukokuu 25, 2010, 16:36:48 ip
Mutta huom. kyseessä ei ole tupla pizza vaan TUPLAJUUSTO pizza! Ja sama TUPLAJUUSTO purilainen. Ja esim. tuplaporilainen on (myös) sellaisena tullut vastaan, että toisen makkaran lisäksi on makkaroiden välissä lisäpala sämpylää/leipää.

Tuossa TUPLAJUUSTO purilaisessa on sama sämpylä kuin JUUSTO hampparissa, mutta kaksi pihviä - vähän niinkuin tuplacappassa kaksi shottia yhden sijasta. TUPLAJUUSTO pizzassa on tosiaan yleensä kaksi satsia juustoa yhden sijasta - kuten tupla cappuccinossa on kaksi shottia yhden sijasta. Kai näistä voi vääntää ajanlaskun loppuun saakka ja tulkita kuten itse sen haluaa tulkita.

Oma pointti siis se, ettei minun mielestä ole mitenkään epäloogista jos tuplacappuccinossa on kaksi shottia yhden sijasta - muiden ainesosien pysyessä samana kuin sinkkucappuccinossa.

Jos sitten joku kokee ettei saa rahalleen vastinetta tuplacappuccinossa volyymin suhteen, niin varmasti latte helpottaa tässä suhteessa. Starbucks vie konseptin vielä pidemmälle jos kyseinen kuluttaja ei edelleenkään ole tyytyväinen. Tuo "isompi on parempi" -ajattelu lienee lähtöisin juurikin jenkkilästä, mutta oma vaatimaton mielipiteeni on ettei isompi suinkaan ole aina parempi tai tarjoa enemmän vastinetta rahalle.

T. Teme
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Markus - Toukokuu 25, 2010, 18:51:33 ip
Tämän hauskan pikku debatin pihvi (vai kahvi?) näyttäisi olevan se, lasketaanko cappuccinossa maito lisukkeeksi vai täytteeksi.

Vakiintuneita termejä vastaan ei toki kannattane hirveästi protestoida. Jos tuplacappan määritelmä on cappa tuplakahvilla,niin olkoon sitten.

Ymmärtäisin kuitenkin, että a) kahdella cappuccinolla yhdessä astiassa ja lattella pitäisi olla jonkinlainen koostumusero ja b) tällainen kaksi cappaa yhdessä pöntössä -vaihtoehto olisi kätevä olla jollakin simppelillä kauppanimellä saatavana Kahvikissan kaltaisille henkilöille, joilla on iso jano mutta joiden suuhun 'peruscappuccinon' vahvuus ja tekstuuri ovat juuri sitä,mitä haetaan.
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Misse - Toukokuu 25, 2010, 19:02:14 ip
En tiedä mitään virallisesta cappuccino doppio jutusta, mutta meillä ja ainakin the coffee collectivessa on asia ratkaistu kahdella eri kokoisella cappuccino-kupilla. Meidän cappuccino-kuppi on tilavuudeltaan 150ml ja tuplalle 200ml, tällöin tuplacappa on selkeästi vahvempi kuin perus cappuccino mutta ei kuitenkaan ala muistuttaa makuprofiililtaan espresso macchiatoa.

Jotenkin olen sellaisessa käsityksessä, että cappuccino perusmuodossaan on hyvin tarkasti määriteltävissä toisin kuin cappuccino doppio joka on enemmänkin cappuccinon sovellus.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Joona_s - Toukokuu 25, 2010, 20:37:51 ip
Jotenkin olen sellaisessa käsityksessä, että cappuccino perusmuodossaan on hyvin tarkasti määriteltävissä
The classic drink of thirds :) Ainoa määritelmä jonka itse tunnen on, että käytetyssä kupissa pitää olla korva ja kupin pitää olla tilavuudeltaan 5-6 ozia. Muut määritelmät taitavat olla peräisin expresson kotimaasta, Italiasta, ja  niihin voi imo suhtautua melko harkitsevaisesti :)

Tuo on kieltämättä melko elegantti ratkaisu käyttää eri kokoisia kuppeja. Kuuden unssin kupeissa tuplaristretto maistuu juuri oikealta.
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Kahvikissa - Toukokuu 26, 2010, 01:27:33 ap
No, oli miten oli minusta on mukavaa istua kahvilassa ja juoda capuccinoa kupista ja lukea lehteä samalla. Voi myös ikkunasta vilkuilla ulos, näin kesäisin siellä näkyykin kauniita näkymiä :-) Silloin on kiva kun kupissa on vähän enemmän juotavaa, voi toki ostaa kaksi erillistä capuccinoa mutta tulee aika tyyriiksi.

Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Pentu - Toukokuu 26, 2010, 20:44:47 ip
Minäkin olin tässä hieman huuli pyöreänä, kun en millään tuossa tahtonut tajuta tuota doppion määritelmää.


Itse ymmärsin lopulta asian, että tupla cappucino ei tarkoita kahta cappucinoa vaan cappucino tuplaespressolla (http://www.yourguidetoitaly.com/types-of-italian-coffee.html).

Itse aikoinani törmäsin italialaisessa ravintolassa päinvastaiseen tilanteeseen, jossa ruokalistaan merkitty tuplaespresso olikin lungo. Hinta oli kuitenkin kaksinkertainen vaimon saamaan espressoon nähden, joten oli vedelle saatu hintaa.
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: ruupert - Toukokuu 27, 2010, 22:43:32 ip
Itse aikoinani törmäsin italialaisessa ravintolassa päinvastaiseen tilanteeseen, jossa ruokalistaan merkitty tuplaespresso olikin lungo. Hinta oli kuitenkin kaksinkertainen vaimon saamaan espressoon nähden, joten oli vedelle saatu hintaa.
Omien kokemusteni mukaan Italiassa tuplaespresso on lähestulkoon tabu. En muista törmänneeni sellaiseen kahvilassa tai nähneeni kenenkään sellaista juovan - joskaan en ole tuplia myöskään erityisesti etsinyt. Kotona ihmiset toki saattavat juoda vähän tukevamman annoksen, etenkin aamulla.

Päinvastainen esimerkki annostuksesta oli alaskalainen espressokoju, jossa "normaali" espresso oli tupla, ja sen sai maksimissaan triplana. Mieli teki kokeilla "triplatuplan" vaikutuksia, mutta loppui uskallus :)
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: migu2 - Toukokuu 28, 2010, 09:31:09 ap
Omien kokemusteni mukaan Italiassa tuplaespresso on lähestulkoon tabu. En muista törmänneeni sellaiseen kahvilassa tai nähneeni kenenkään sellaista juovan - joskaan en ole tuplia myöskään erityisesti etsinyt. Kotona ihmiset toki saattavat juoda vähän tukevamman annoksen, etenkin aamulla.

No ei se kyllä mikään tabu ole, ihan ilman kommervenkkejä tuplaespresson voi tilata. Tosin myllyt ja koneet ovat säädetty sinkuille, joten tuplien laatu voi olla mitä tahansa. Muutamien huonohkojen tuplien jälkeen siirryin tilaamaan taas sinkkuja Italiassa. Paikalliset eivät tosiaan tuplia tilaile, lähinnä niitä tuntui turistit kyselevän.
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 31, 2010, 19:58:12 ip
Eniten kuitenkin sapettaa kun Cappuccino tehdään niin että vaahto on liki kokonaan valmiiksi kuumaan maitokahviin sekoittunut. Eli kupillinen kuumaa maitokahvia.

Krhm, eikös kyseessä ole silloin juuri oikeaoppinen cappuccino? Toki jos se maistuu maitokahvilta, niin silloin jokin on pielessä. Juoman pitäisi olla yhtä ja samaa tasalaatuista kermaista ja hienokuplaista maitovaahtoa ja kahvia.
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Kahvikissa - Kesäkuu 01, 2010, 01:04:56 ap
Aika usein kahviloissa saa capuccinon, jossa kahvin päällä on jotain saippua(maista) vaahtoa... :-(
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Carlo - Kesäkuu 07, 2010, 15:04:54 ip
... cappuccinon espresso-osuus..

Käsi ylös, kuka on joskus saanut eteensä (tai valmistanut) cappuccinon, jossa "espresso-osuus" on omana maitoon sekoittumattomana kerroksenaan ;)
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: cappulatte - Syyskuu 07, 2017, 16:35:14 ip
Hmm... olen näköjään tehnyt aivan liian maitoisia cappuccinoja. Kupit ovat olleet liian suuria. Nyt kun oikea koko on tiedossa, niin varmasti saan maunkin kohdilleen. On tullut ihmeteltyä laimeutta perus cappuccinossa, joten olen tehnyt lähes aina tulpana.

Vielä kuitenkin hieman askarruttaa tämä yksi ristiriitaisuus näissä tiedoissa, joita internetin arkistoista löytyy. Mikä on oikea suhde kahvin, kuuman maidon ja maitovaahdon suhteen?

Baristat.fi kertoo seuraavaa:

"Klassinen cappuccino määritellään mm. seuraavasti: 150-180 ml kahvijuoma espressosta, höyrytetystä maidosta ja maitovaahdosta. Osien suhde on siis 1:1:1. Takavuosina juoman päälle ripoteltiin kaakaojauhetta - cappuccino on tarinan mukaan saanut nimensä kapusiinimunkkien ruskeasta hupusta. Nykyään cappuccinon päälle ei yleensä ripotella mitään, vaan ruskea ilme syntyy latte art -tyylillä valmistaen."

Eikös tällöin espresson määrän pitäisi olla vähintään 60 ml, jos juoman kokonaistilavuus on 180 ml? Ymmärtääkseni kuitenkin cappuccino doppio on nimenomaan se versio, jossa espresson määrä on 60 ml. Mikäli normaalin cappuccinon haluaisi tehdä tuon määritelmän mukaan, jäisi juoman kokonaistilavuudeksi vaivaiset 90 ml, mikä taas on vain puolet (tai runsas puolet) oikeaoppisesta kokonaistilavuudesta.

Voisiko joku viisaampi selittää, miten tehdä oikeaoppinen cappuccino?
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 07, 2017, 17:14:40 ip

Voisiko joku viisaampi selittää, miten tehdä oikeaoppinen cappuccino?

"Oikea" vaihtelee ympäri italiaa ja eri kahviloissa eri.

Kannattaa tehdä hyvänmakuinen eikä "oikea". Riippuu tietysti kahvin tyylistä ja laadusta, mutta itse teen suunnilleen 1:1:1. Robustaisella ja tuhdilla kahvilla voi olla enemmänkin maitoa toki.

Summa summarum: Laita sen verran maitroa kun maistuu itsellesi parhaalta?
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: hsm - Syyskuu 07, 2017, 17:18:35 ip
How to make
a Certified Italian
Cappuccino?
A hundred millilitres of cold milk (3-5°C) are steamed
until they achieve a volume of approximately 125 ml
and  a  temperature  of  approximately  55°C  and  then
poured onto a Certified Italian Espresso into a cup of
150-160  ml  capacity.  Its  preparation  is  entrusted  to
an  Espresso  Italiano  Specialist,  a  professional  barista
trained  by  the  Italian
Espresso
National
Institute   and   by   the
International  Institute
of Coffee Tasters.

...ja lisää:
http://www.espressoitaliano.org/files/File/istituzionale_inei_hq_en.pdf

Ottakoon tosissaan, ken tahtoo.  ;)
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: opheinonen - Syyskuu 07, 2017, 21:02:42 ip
Noinhan se menee. Suomessa on vaikeata saada tuoretta italialaista papua. Mutta jos saa, niin 7-8 g riittää hyvään cappuun.
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: Toma - Syyskuu 07, 2017, 21:59:20 ip
Kun kuppi on oikean kokoinen, niin tuplaan tykkään sit tehdä.
Kuppiin menee vettä punnittuna 160g. Mitä lie ml cappa sitten.
Otsikko: Vs: Cappuccino
Kirjoitti: Jari - Syyskuu 07, 2017, 22:54:40 ip
Olen myös sillä linjalla, että ihan sama, kunhan se maistuu hyvältä.

Kotona tekemisen ilo ja hyöty on siinä, että voi tehdä juuri sellaisen kahvijuoman kuin itse haluaa eikä ole sidoksissa mihinkään standardeihin, eikä asiakas ala valittaa liian pienestä/suuresta maidon/kahvin määrästä.
Otsikko: Vs: Cappuccino
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Syyskuu 08, 2017, 10:11:03 ap

Kotona tekemisen ilo ja hyöty [...] eikä asiakas ala valittaa liian pienestä/suuresta maidon/kahvin määrästä.

Olisipa näin ;D
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: opheinonen - Syyskuu 08, 2017, 14:21:53 ip
Jos hallitsee reseptit, niin sitten voi säveltääkin.
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: OskuK - Syyskuu 08, 2017, 23:13:08 ip
Tein tänään, harvinaista kyllä viisi cappua ja jokaisen lidlin ht tms. maitoon ja jokainen kammottavalla vaahdolla. Hävetti mutta kun neiti joi ja lisää halusi niin mikäs siinä...
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: opheinonen - Syyskuu 09, 2017, 10:21:24 ap
...jokaisen lidlin ht tms. maitoon ja jokainen kammottavalla vaahdolla. .
Tähän ongelma tulee kohdattua säännöllisesti. Eilen avaamani, halpuutetusta maitotölkkistä ei saa kunnon  vaahtoa, vaikka miten yrittäisi. Mikä on toleranssi maidon rasva-, proteiinipitoisuudessa yms?
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: migu2 - Syyskuu 09, 2017, 10:35:29 ap
Mä oon käyttänyt sitä Lidlin tölkkimaitoa vuosia ja hyvin vaahtoutuu, tosin nykyään huonommin. Tulee helposti liian paksua vaahtoa. Laktoositon versio vaahtoaa kutakuinkin samalla lailla.
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: cartman - Syyskuu 09, 2017, 11:50:22 ap
Mä oon käyttänyt sitä Lidlin tölkkimaitoa vuosia ja hyvin vaahtoutuu, tosin nykyään huonommin. Tulee helposti liian paksua vaahtoa. Laktoositon versio vaahtoaa kutakuinkin samalla lailla.

Tarkoitatko tölkkimaitoa (joka on muistaakseni Savosta kotoisin) vai ns. tiiliskivimaitoa (Saksasta). Lidlin tiiliskivimaito on UHT:tä, mutta ei Hylaa eikä siten makeaa. Laktoosi on laktoosina, ei muunnettuna tavalliseksi sokeriksi.

Ai-niin, onhan siellä vielä saksalainenkin "tölkkimaito", sikäläistä luomua. Sitäkö tarkoitit?
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: cartman - Syyskuu 09, 2017, 11:54:30 ap
Hupsista, huoneen hallitus tuossa huikkasi, että sitä Lidlin tiiliskivimaitoa on myös laktoosittomana (Hyla) versiona. Onhan noita variaatioita...
Otsikko: Vs: Capuccino
Kirjoitti: migu2 - Syyskuu 09, 2017, 15:19:42 ip
Sitä UHT-tiiliskiveä juon. Joskus myös laktoositon jos toi normaali on loppu.