Ristretto

Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: ukkisavosta - Huhtikuu 19, 2010, 00:56:21 ap

Otsikko: Kokematon kesyttää Gaggian? (oli: Krupsin)
Kirjoitti: ukkisavosta - Huhtikuu 19, 2010, 00:56:21 ap
Tervehdys foorumille!

...ja kiitokset avartavasta keskustelusta. Jokusen tovin foorumia seuranneena tyrkkään minäkin lusikkani kahviin.

Jokunen kuukausi sitten marketista tarttui puolittaisena heräteostoksena mukaan Krups XP4000 ja purkillinen Nordquist Espressoa. Mieli lapsenomaista uteliaisuutta ja luottavaisuutta uhkuen olin päättänyt ryhtyä tekemään itselleni kahvia suuren maailman tapaan. No, kuten arvata saattaa, ensimmäinen (ja toinen, ja kolmas jne.) kupillinen herättivät hieman ristiriitaisia tuntemuksia. Ehkä hieman kitkerähköä. Vähemmän hienotunteinen voisi jopa kuvailla makua sappinesteen ja tervan risteytykseksi. Mutta eipä siitä sen enempää. Myönnän kokemattomuuteni enkä suinkaan syytä laitetta lopputuloksesta -- vaikka uskallankin henkilökohtaisten kokemusten perusteella esittää valistuneen arvauksen tällaisten koneiden tyypillisestä elinkaaresta: Väitän, että 72 % markettien espressokeittimistä löytää muutaman käyttökerran jälkeen vakituisen säilytyspaikkansa keittiön kaapin perältä ja 27 % jää käyttämättömänä apupöydälle statusesineeksi. 1 % konekannasta on aktiivisessa käytössä.

Omankin krupsini olisin voinut loppusijoittaa kulmakaapin perälle, mutta päätin kuitenkin ottaa lusikan kauniiseen(?) käteen ja etsiytyä tiedon lähteille. Lyhyesti sanottuna opin, että kahvin oikeaoppisessa valmistuksessa on verraten paljon muuttujia, joiden hallinta vaatii joltisenkin verran harjaantuneisuutta ja että optimaalinen lopputulos voidaan saavuttaa kerran kahdeksassa vuodessa kolmenkymmenen vuoden harjoittelun jälkeen. Tästä rohkaistuneena päätin käydä tuumasta toimeen.

Dilemmaani palatakseni: tavoitteena on siis valmistaa Krups XP4000 -laitteella vähemmän sappinesteeltä maistuvaa juomaa. Asiaa tutkittuani päädyin tilaamaan paineistettujen filttereiden korvaajiksi alun perin Vivo-laitteeseen tarkoitetut paineistamattomat filtterit, jotka istuvat XP4000-mallin portafiltteriin. (Toista ketjua sivuten voin todeta, että n. 15 g parisen viikkoa väljähtynyttä Nordquist Espressoa valuu kuin valuukin paineistamattoman tuplafiltterin läpi noin 25 sekunnissa, ja tuloksena on noin 60 ml sappinestettä ilman kremaa. Käytetty kahvikiekko irtoaa yhtenä kuivana klönttinä portafiltteristä biosankon kylkeen kopsauttamalla kuin Krupsin dokumentaatiossa konsanaan).

Mutta maku ei siis edelleenkään tyydyttänyt (ja ymmärsin, että näistä lähtökohdista ei liene odotettavissa parempaa), joten hetken tarinoita lueskeltuani ja tyhjyyteen tuijotettuani päädyin tilaamaan saapasmaasta annostelijattoman Rancilio Rocky -myllyn, ja sitten Lidliin, tuohon baristojen mekkaan, harjoituspapuja noutamaan. Ostin kolme pussillista.

Toki aloittelevan kotibaristan tie on pitkä ja karikkoinen, ja luonnonvoimatkin ovat häntä vastaan, joten ymmärrettävästi tulivuori purkautuu ja myllyni seisoo tuhkan vaivuttamien kuriirien käsissä jossain päin Tanskaa. Vaan antaapa olla, ei tässä mikään hoppu ole.

Joka tapauksessa tilanne on se, että en edes tiedä, miltä hyvän espresson kuuluisi maistua, mutta lukemani perusteella se on jotain tavoittelemisen arvoista (ja parempaa kuin sappinesteen ja tervan risteytys). En siis tarkalleen tiedä mitä olen hakemassa, mutta olen joka tapauksessa tilannut myllyn, joka maksaa kolmatta sataa. Ja jos oikein ymmärsin, kyseessä on laite, jolla pitäisi juuri ja juuri saada aikaan hyvä jauhatus. Nyt suunnitelmani on jauhaa Lidlin papuja niin pitkään, kunnes uuttoprosessi on edes jollain tapaa hyppysissä. Tässä kohtaa laadukas boilerikeitin voisi jopa olla vähemmän temperamenttinen tapaus, mutta yritän nyt kuitenkin kesyttää tämän Krupsin. Jos Lidlin pavuilla syntyy edelleen sappinestettä (papujen parim enne näyttäisi olevan 2/2012), tilaan tuoreita papuja hyväksi kehutulta paahtajalta. Jos tämäkään ei harjoittelusta huolimatta tyydytä, pyrin lyöttäytymään edistyneemmän baristan seuraan laitteineni ja pyydän nöyrimmin valmistamaan itselleni kupposen hyvää espressoa.

Jos sekään ei maistu, tarjoan myytäväksi vähän käytettyä Rockya ja hyvin toimivan Krupsin keittimen paineistamattomilla filttereillä.

Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 19, 2010, 10:11:46 ap
Pikakokeena voisit hakea kotibaristakaverilta tai kahvikaupasta pienen annoksen tuoreista pavuista tehtyä espressojauhatusta.
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: ukkisavosta - Huhtikuu 19, 2010, 11:37:32 ap
Totta kyllä. Ongelmana tässä on se, että kiinnostus hyvään kahviin heräsi spontaanisti, eikä tuttavapiiriin kuulu lainkaan kahviharrastajia... (ellei joku sitten paljastu salaharrastajaksi). Täältä Savonlinnasta ei myöskään taida löytyä tuoretta espressojauhatusta?

Mutta kuriirit ovat näemmä uhmanneet tuhkapilveä ja mylly on kuin onkin saapunut Suomen kamaralle tänään, joten pääsen harjoittelemaan lähipäivinä. Ensimmäisenä ohjelmassa lienee myllyn todellisen nollakohdan etsintä.
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 19, 2010, 11:40:00 ap
Jos paikkakunnalta löytyy Robert's Coffee tai Wayne's -tyyppinen kahvila niin kaipa sieltäkin voi tilata espresson, pelkkänä jauheena kiitos! :)
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: ukkisavosta - Huhtikuu 19, 2010, 12:30:00 ip
Eipä löydy Robert's Coffeeta tai vastaavia, mutta on meillä sentään Herkku-Pekka ja kahvila Saima. :) Pitääpä käydä tiedustelukierroksella, jos Lidl-pavut tuottavat karvaan pettymyksen. En kyllä ole kovin toiveikas onnistumisen suhteen, mutta yrittänyttä ei laiteta.
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: cartman - Huhtikuu 19, 2010, 13:19:15 ip
Joka tapauksessa tilanne on se, että en edes tiedä, miltä hyvän espresson kuuluisi maistua, mutta lukemani perusteella se on jotain tavoittelemisen arvoista (ja parempaa kuin sappinesteen ja tervan risteytys). En siis tarkalleen tiedä mitä olen hakemassa, ...

Kyllä tuolla laitteella pitäisi ihan juotava kupponen tulla, jopa sillä alkuperäisellä painekahvalla. Ei huippuelämysta, mutta täysin juotavaa kamaa kuitenkin. Kerroit, että et tiedä miltä hyvän espresson pitäisi maistua. Joo, etsiminen on helkkarin vaikeaa jos ei tiedä mitä on etsimässä. Ja kun jotain löytää, niin onko se sitä mitä pitäisi olla vai ei. Tämän jaarittelun tarkoituksena on kertoa, että eivät kaikki ihmiset vaan kertakaikkiaan pidä espressosta. Kun meillä duunissa muuan henkilö painaa täysautomaatissa väärää nappulaa ja saakin kuppiinsa espresson (20ml), niin kommentit ovat samanlaista kieltä, kuin kersantti Ärjylältä tulee Masi-sarjakuvassa. Mies juo suuria määriä "tavallista kahvia" espressopavuista tehtynä, mutta "lyhyenä" kahvina ei vaan mene suusta alas. Hänkin on Savosta.
   
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: ukkisavosta - Huhtikuu 19, 2010, 13:42:02 ip
Hyvin sanottu. Voi tosiaan olla niinkin, että hyväkään espresso ei vain istu savolaiseen makuun. ;D Noh, kuten todettua, siinä vaiheessa välineet menevät kiertoon.

Mutta ensin pitää kuitenkin yrittää. Joidenkin ruokien ja nautintoaineiden kohdalla kun on tullut havaittua, että ero hyvän ja huonon välillä on hiuksenhieno.. Ja ehkä tuo sappineste on hieman liioiteltu ilmaisu, kun on tuota Nordquistia kuitenkin jo pari purkillista tullut juotua. Jokin pehmeys ja syvyys siitä kuitenkin puuttuu, ja kirpeys nousee päällimmäisenä esiin.
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 19, 2010, 14:03:34 ip
Mutta ensin pitää kuitenkin yrittää. Joidenkin ruokien ja nautintoaineiden kohdalla kun on tullut havaittua, että ero hyvän ja huonon välillä on hiuksenhieno.. Ja ehkä tuo sappineste on hieman liioiteltu ilmaisu, kun on tuota Nordquistia kuitenkin jo pari purkillista tullut juotua. Jokin pehmeys ja syvyys siitä kuitenkin puuttuu, ja kirpeys nousee päällimmäisenä esiin.

Väärin tehty espresso voi olla myrkkyä, joka liuottaa hampaista kiilteet pois. Yleensä kuitenkin tuohon törmää laadukkailla laitteilla, joita käytetään väärin (nimim. kokemusta on). Kevyemmillä varusteilla ongelmaksi tulee helpommin vetisyys ja karvaus, joista kumpikaan ei kuitenkaan aiheuta välitöntä yökkäysrefleksia.

Mutta kyllä niitä eroja on, enemmän kuin monissa muissa asioissa.
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 19, 2010, 14:15:32 ip
Väärin tehty espresso voi olla myrkkyä, joka liuottaa hampaista kiilteet pois. Yleensä kuitenkin tuohon törmää laadukkailla laitteilla, joita käytetään väärin (nimim. kokemusta on).

Kerrohan mistä johtuu ja miten tuosta pääsee eroon. Joskus omapaahdoissa on tullut jotain tuon kaltaista vastaan.
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: ukkisavosta - Huhtikuu 19, 2010, 16:57:35 ip
Väärin tehty espresso voi olla myrkkyä, joka liuottaa hampaista kiilteet pois. Yleensä kuitenkin tuohon törmää laadukkailla laitteilla, joita käytetään väärin (nimim. kokemusta on). Kevyemmillä varusteilla ongelmaksi tulee helpommin vetisyys ja karvaus, joista kumpikaan ei kuitenkaan aiheuta välitöntä yökkäysrefleksia.

Mutta kyllä niitä eroja on, enemmän kuin monissa muissa asioissa.



Jotain tällaista ounastelinkin. Toivottavasti pääsen tuosta karvaudesta eroon, sillä se tökkii tällä hetkellä pahasti.

Mylly saapuu huomenna. Jännityksellä odotan, mitä tuleman pitää. Pitänee katsoa, josko saisin ensimmäiset uutot youtubeen asiantuntijoiden silmäiltäväksi.
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 19, 2010, 17:52:15 ip
Kerrohan mistä johtuu ja miten tuosta pääsee eroon. Joskus omapaahdoissa on tullut jotain tuon kaltaista vastaan.

No hapokkuutta on liikaa ja sitä peittäviä asioita liian vähän. Minä en ihan älyttömän paljon tiedä kahvin uuttumisesta, tosin ei sitä kauhean hyvin ymmärretä muutenkaan. Mutta ymmärtääkseni happamat maut irtoavat aika tehokkaasti olosuhteista riippumatta. Eli hapokkuuden määrään vaikuttaa lähinnä annostelu: jos on liikaa purua suhteessa veteen, niin hapokasta potkua tulee myös enemmän. Avainasemassa ovat kuitenkin muut veteen liukenevat asiat, jotka peittävät hapokkuutta. Liikahapokkuutta voi siis estää uuttamalla puruista paremmin kaiken irti. Uuttumista tehostaa lämpötilan nostaminen ja siitä huolehtiminen, että uutto on tasainen (espresson tapauksessa: ei ole kanavointia). Myös jauhatuksen laatu vaikuttaa uuton tasaisuuteen.

Eli jos espresso maistuu happamalle, niin uuttolämpö ylös, annos pienemmäksi ja kahvikakku täydellisen tasaiseksi (tämän varmistaminen onnistuu nakukahvalla).

Ja kun omapaahdoista on kyse, niin toki on myös mahdollista että paahto on vain liian vaalea tai muuten epäonnistunut. Todennäköisesti lähinnä ensimmäistä, eikös nuo yleiset paahtomokat yleensä johda latteuteen tms., ei liikahapokkuuteen?
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: McJones - Huhtikuu 19, 2010, 18:22:35 ip
Asiaa tutkittuani päädyin tilaamaan paineistettujen filttereiden korvaajiksi alun perin Vivo-laitteeseen tarkoitetut paineistamattomat filtterit, jotka istuvat XP4000-mallin portafiltteriin.
Asiasta rasiaan, mistä (ja millä osanumerolla?) nämä löysit? Itse etsiskelin XP2000-malliin, jossa mitat lienee samat, mutta päädyin ostamaan paineistetun filtterin ja poraamaan siitä pohjan pois.

Kerran olen saanut tuosta härvelistä ulos jotakuinkin loistavan espresson. Sekin syntyi osin vahingossa. Mutta tässäpä omia kokemuksia jotakuinkin vastaavan laitoksen kanssa...

Purujen määrässä on tullut testailtua 14...20 gramman välillä. Jossain vaiheessa uskoin löytäneeni ihanteellisen määrän (16 grammaa). Sittemmin hieman tamppausta muuttamalla sopiva määrä tuntuikin olevan joku muu. Tamppaus, jauhatus ja purujen määrä vaikuttavat itse asiassa myös lämpötilaan, koska lämmitys naksahtaa päälle samalla kun pumppu lähtee käyntiin. Tiukalla kakulla vaikuttaisi käyvän niin, että vesi jopa kiehuisi kahvikakun sisällä.

Maun puolesta alkuun tuli juotua maitotilkalla, nyttemmin menee sellaisenaan. Tyydyttävät kahvit sillä keittää, hyvääkin tulee joskus, mutta erinomaista vain kerran vuodessa (jos silloinkaan?).
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: ukkisavosta - Huhtikuu 19, 2010, 21:26:08 ip
Asiasta rasiaan, mistä (ja millä osanumerolla?) nämä löysit? Itse etsiskelin XP2000-malliin, jossa mitat lienee samat, mutta päädyin ostamaan paineistetun filtterin ja poraamaan siitä pohjan pois.

Tilasin filtterit Belstar Electricsiltä Englannista.
1 kupin filtteri (Krups-osanro MS-0925592): http://www.belstar-electrics.co.uk/index.php?_a=viewProd&productId=698
2 kupin filtteri (Krups-osanro MS-0907163): http://www.belstar-electrics.co.uk/index.php?_a=viewProd&productId=441

Postikuluineen päivineen filtterit kustansivat yhteensä 15-20 euroa. Tosin kahden kupin filtterit ovat näemmä loppuneet varastosta.

Kiitokset myös kokemuksista. Pitää aloittaa muuttujien haarukointi, jahka mylly saapuu perille. Ajattelin aloittaa 14 g kahviannoksella ja tavoitella 25 s uuttoaikaa tamppausta säätämällä, koska tamppaus joka tapauksessa vaihtelee uutosta toiseen.
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: ukkisavosta - Huhtikuu 20, 2010, 15:10:38 ip
No niin: mylly saapui ja ensimmäiset testiuutot ovat takana. Alla satunnainen poiminta.

http://www.youtube.com/watch?v=gboFR0P_ydw

Alustavia havaintoja:

Homma siis aukeni aivan eri tasolle. Tosin sitä oikeastaan odotinkin, joten myllyn hankinta ei tässä vaiheessa kaduta lainkaan.
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: ukkisavosta - Huhtikuu 21, 2010, 10:57:08 ap
Makustelenpa kokemuksiani edelleen tähän.

Muutamia kupposia on siis tullut uutettua ja nautiskeltua. En tiedä, onko tekniikkani lähelläkään oikeata, mutta joka tapauksessa espresso maistuu hyvältä, joten jokin osa-alue taitaa ainakin osua kohdalleen.

Ihmettelen edelleen juoman pehmeyttä ja makeutta. Nyt menee enemmän tajunnanvirran puolelle, mutta ensimmäiset kupposet suorastaan yllättivät sillä, että mikään osa-alue ei jyrännyt tai hypännyt esiin, vaan kahvia saa ikään kuin maistella rauhassa ilman silmille hyppiviä häiriötekijöitä. Minulla ei ole lainkaan hajua siitä, miten paljon käytetyn kahvin tuoreus, laatu ja paahtoaste tähän vaikuttaa (nämä kokemukset siis tällä halvalla treenipavulla, eli Lidlin Monte Santos Espressolla), mutta olettaisin, että vaikuttaa.

Joka tapauksessa maku on jopa pehmeämpi ja miedompi kuin suodatinkahvilla, johon jouduin aiemmin aina lisäämään sokeria. Espresso ei tuntuisi kaipaavan mitään lisämakeutusta. Tuntuu, että sokeri voisi vain järkyttää tasapainoa.

Tasaisuus ja pehmeys ovat ihan hyvästä, mutta tuntuu, että potkua voisi olla jopa enemmänkin. Eli jonkinlainen väliaste pitäisi löytää... hyppäsin sappinesteestä pehmeään mietouteen.

Pitäisiköhän yrittää uuttaa juoma lyhyemmäksi.
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: cartman - Huhtikuu 21, 2010, 11:30:25 ap

Valmistuksessa on useita muuttujia. Yksi tärkeä on uuttolämpötila. Vanha akalliolta oppimani ohje toimii lähes aina: matala lämpötila korostaa happamuutta, korkea uuttolämpötila taasen karvautta. Omassa täysautomaatissani säädän lämpötilaa asteittain korkeammaksi, kunnes saan kuppiin hieman "potkua", kuten sinä hyvin asian ilmaisit. Nyt tullaan sitten siihen sinun koneeseesi. Thermoblock-laitteille on ominaista, että lämpötila hieman "vaeltaa". Näin erityisesti, jos tekee useita annoksia peräkkäin. Saat siten samoista raaka-aineista, samalla tavalla tehtynä erilaisia kupposia.

Juoman uuttaminen lyhyempänä ja "äkäisempänä" auttaa myös usein. On joskus aika vaikeaa löytää oikea tasapaino jauhatuksen hienouden kanssa. Siis niin hienoa, että kone "vaikeroi", mutta ei mene ihan tukkoon. Kun käytin itse vastaavanlaista laitetta, kahvini lirui kuppiin hitaammin ja ohuempana norona, kuin sinun videossasi.

Tokihan papulaadulla ja pavun tuoreudella on myös suuri merkitys. On pehmeämpiä ja vähemmän pehmeitä laatuja.
   
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 21, 2010, 11:49:31 ap
Videossa 18 sekunnin kohdalla kakku antaa periksi, uutto kuitenkin jatkuu 31 sekuntiin asti. Kokeilepas katkaista 25 sekunnin kohdalla, tai vähän aiemminkin. Jos tuntuu että kakku ei kestä kasassa riittävän kauan, niin annoskoon kasvattaminen pitäisi auttaa.
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: ukkisavosta - Huhtikuu 21, 2010, 12:09:49 ip
Kiitos hyvistä huomioista!

Katselin videota uudelleen ja kahvin väri todellakin haalistuu selkeästi 18 sekunnin kohdalla ja uutto kestää liian pitkään. Pitääpä ottaa kello rinnalle, kun aivojen sekkari käy näköjään liian hitaasti.

Pitänee myös tutustua thermoblock-keitinten lämpötilakalasteluun, jahka saan tuon uuton kohdalleen.

Laitan seuraavaan videoon lisäksi huomioita kyseisen kupposen mausta.
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: ukkisavosta - Huhtikuu 21, 2010, 14:03:56 ip
Lisää uuttoa...

http://www.youtube.com/watch?v=DSjbkW5lGOE

Nyt aika osui paremmin nappiin. Kahvikakun paino oli 15 g ja jauhatuskarkeus taisi olla 7 pykälää nollasta. Olisi ehkä voinut tampata lujemmin, kun annoksen tilavuus on selvästi yli 60 ml.

Maku oli ehkä aavistuksen vahvempi kuin edellisessä.

Pitäisi ehkä metsästää joku paremmin soveltuva lasi kuin Franckin Kartio.
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 21, 2010, 15:03:27 ip
Pitäisi ehkä metsästää joku paremmin soveltuva lasi kuin Franckin Kartio.

Tuollaisilla roiskemäärillä lasin suuaukkoa ei kannattane kovin paljoa pienentää. Saisiko kahvin tulemaan vain yhdestä reiästä? Nyt ulostuloaukkoja taitaa olla kolme.
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: ukkisavosta - Huhtikuu 21, 2010, 15:12:20 ip
Tuollaisilla roiskemäärillä lasin suuaukkoa ei kannattane kovin paljoa pienentää. Saisiko kahvin tulemaan vain yhdestä reiästä? Nyt ulostuloaukkoja taitaa olla kolme.

Juu, tuo uutto tosiaan roiski aika lailla. En oikein tiedä, onko se suotava ilmiö ja mikä sen aiheuttaa. Johtuneeko se sitten paineen pääsystä kahvikakun läpi (kanavointi?) vai mistä.

Tuon keskimmäisen reiän kohdalla on alun perin ollut portafiltterin pohjassa olevan muoviläpyskän kiinnitysruuvi.
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: cartman - Huhtikuu 21, 2010, 15:23:23 ip

Selvästi tuo kolmen ulostuloreiän ominaisuus vaikuttaa visuaalisesti. Mutta siltikin, aika vauhdilla ja pärskyen tuo uutto sinne lasiin tulee. Edelleenkin omat lirutteluni olivat enemmän ohutta ja tasaista noroa kuin Imatrankoskea. Millaista jälkeä tulisi myllyä tiukentamalla yhden pykälän verran? Itse käytin aikoinani tamppaamista lähinnä varmistamaan, että sihtiin meni riittävästi kahvia. Varsinaista rajua tamppaamista en tehnyt. Jauhatuksen hienoudella silloin pelasin. Enkä rehellisyyden nimissä katsellut sekkarista uuttoaikoja. Annoin ohuen noron valua kuppiin, seurasin valuvan nesteen väriä ja katkaisin uuton, kun neste muuttui "liian" valkoiseksi. Näin minua kantabaarini isäntä Espanjassa aikoinaan opetti. Uuttoajat sekunneilla laskettuina heittelehtivät varmaankin aika tavalla.
 
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: ukkisavosta - Huhtikuu 21, 2010, 15:34:41 ip
Mutta siltikin, aika vauhdilla ja pärskyen tuo uutto sinne lasiin tulee. Edelleenkin omat lirutteluni olivat enemmän ohutta ja tasaista noroa kuin Imatrankoskea. Millaista jälkeä tulisi myllyä tiukentamalla yhden pykälän verran? 

Tiukennanpa myllyä kokeeksi pykälän verran seuraaviin shotteihin. Aika raivokastahan tuo nyt on... tosin maku oli kyllä tällä lyhyellä kokemuksella mielestäni ihan hyvä, vaikkakin aavistuksen mieto.

Lainaus
Annoin ohuen noron valua kuppiin, seurasin valuvan nesteen väriä ja katkaisin uuton, kun neste muuttui "liian" valkoiseksi. Näin minua kantabaarini isäntä Espanjassa aikoinaan opetti.

Kuulostaa järkeenkäyvältä -- tosin vaatisi kokemusta ja silmää. Tässä kun ei vielä oikein osaa havainnoida... Jospa lähden siitä, että tavoittelen noin 25 s keskiarvoa uutoille, mutta lopullinen katkaisu perustuisi kahvinoron haalistumiseen.

Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: ukkisavosta - Huhtikuu 21, 2010, 23:27:57 ip
Lisää testailua... kaikki uutot lipsahtivat lähemmäs 30:a sekuntia, mutta kakku tuntui pysyvän kasassa kuitenkin.

Tässä uutossa mylly 6 pykälää nollasta. Olisiko ollut hieman tiukempi tamppaus -- ryöpsähtely ei ollut yhtä raivokasta kuin edellisessä videossa...
http://www.youtube.com/watch?v=qmOlgZMj9PY

Tässä 5 pykälää nollasta. Tämä maistui hyvältä.
http://www.youtube.com/watch?v=RpcVWDr0yJg

Tässä 4 pykälää nollasta. Keitin oli aika ahdistuneen oloinen ja maku oli jo kaukana miedosta ja pehmeästä.
http://www.youtube.com/watch?v=2GLvCSwkpJU

Taidan toistaiseksi jättää Rockyn 5 pykälän päähän nollasta ja hakea muita osa-alueita kohdalleen.
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 22, 2010, 10:21:42 ap
Tämä on mielestäni mukava esimerkki mahdollisuuksien kartoittamisesta. Nyt kannattanee etsiä esille tulleiden vaihtoehtojen joukosta se itselleen miellyttävin tapaus ja yrittää saattaa se toistettavaksi. Jatkoa ajatellen kehitysmahdollisuuksia liittynee nykyisen laitteiston osalta tamppauksen kehittämiseen, weissaukseen, tuoreiden papujen hankintaan, lämpösurffaukseen tai nykyisen kahvan lisämuokkaukseen (nakukahvaksi).

Sivuhuomiona havaisin videolta että lasi hieman vaeltaa. Itse välttelen tätä silikonimaton avulla. Lisää asiasta Apuvälineitä-aiheen alla (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1410.0).
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: ukkisavosta - Huhtikuu 22, 2010, 11:40:27 ap
Nyt kannattanee etsiä esille tulleiden vaihtoehtojen joukosta se itselleen miellyttävin tapaus ja yrittää saattaa se toistettavaksi. Jatkoa ajatellen kehitysmahdollisuuksia liittynee nykyisen laitteiston osalta tamppauksen kehittämiseen, weissaukseen, tuoreiden papujen hankintaan, lämpösurffaukseen tai nykyisen kahvan lisämuokkaukseen (nakukahvaksi).

Aivan. Alun perin ajatuksena oli laittaa videoita nähtäväksi, että saisi hieman palautetta tuosta uutosta ja räikeimmät virheet saisi karsittua pois alkuunsa. Tietysti muiden arviointia helpottaisi, jos videolla näkyisi jauhatus ja tamppaus ynnä muut vaiheet, mutta kädet eivät riittäneet kameralle. Näistäkin videoista on vaikea päätellä, johtuvatko määrätyt ongelmat/piirteet uutossa jauhatuskarkeudesta, tamppauksesta vai kahvin määrästä.

Mutta näistäkin lähtökohdista esimerkiksi tuo akallion aiempi huomautus kakun hajoamisesta oli hyvä, sillä itse en olisi osannut katsoa tuota ollenkaan.

Lainaus
Sivuhuomiona havaisin videolta että lasi hieman vaeltaa. Itse välttelen tätä silikonimaton avulla. Lisää asiasta Apuvälineitä-aiheen alla (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1410.0).

Tosiaan. Aavistuksen rasittavaa, kun kaiken muun havainnoinnin ohella pitäisi vielä katsoa, ettei lasi liikehdi ulos ritilältä.
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: ukkisavosta - Huhtikuu 22, 2010, 17:30:33 ip
Päivitystä muutamien uuttojen ja maistelujen jälkeen...

Olen säätänyt Rockyn takaisin 6 pykälän päähän nollasta. Viitoskarkeudella tuli kuitenkin omaan makuuni liian jäykkää juomaa tavoitellessani 25 sekunnin uuttoaikoja, ja uuttoa olisi pitänyt jatkaa pitkälti 30 sekuntiin, että 60 ml olisi tullut täyteen. Tamppaan varsin maltillisella voimalla vain sormia käyttäen.

Shottien tasalaatuisuudesta ei vielä oikein voi puhua, enkä tällä kokemuksella oikein viitsisi vierittää syytä keittimenkään niskoille. Kaikesta huolimatta tuolla myllyn kuutoskarkeudella olen saanut nauttia pariin kolmeen otteeseen oikein maukkaasta espressosta, ja 60 ml tulee täyteen n. 25 sekunnissa.
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: cartman - Huhtikuu 22, 2010, 18:57:56 ip

Niin, tuo sinun 4-asentoinen uuttosi oli lähellä tapaa, jolla itse tein...

Mutta tärkeintä on, että olet lähestynyt asiaa systemaattisesti ja nyt osaat käsitellä sinun prosessisi tärkeintä muuttujaa - jauhatuksen karkeutta. Tätä vaihtelemalla saat kahvia, joka on juuri sinulle hyvää. Aivan, kuten olet tehnytkin.

Thermoblock-laitteen lämpötilansäätö on sen verran epästabiili, että pidemmälle menevät virittelyt weissauksineen taitavat jäädä thermoblockin käyttäytymisen jalkoihin.

Jos tuo 6-asentoinen karkeus tuottaa sinun "suusi mukaista" kahvia, niin kokeilepa seuraavan kerran ihan pikkuriikkisen voimakkaampaa tamppausta. Siis ihan pikkuisen vaan. Käytin aikoinani tamppausta tasaamaan papujen "rasvaisuutta", käytännössä tuoreutta. Kun papupussi kului, niin tamppasin enemmän. Tuoreen kahvin vain sipaisin sileäksi.
   
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Krupsin?
Kirjoitti: ukkisavosta - Huhtikuu 23, 2010, 09:44:12 ap
Jos tuo 6-asentoinen karkeus tuottaa sinun "suusi mukaista" kahvia, niin kokeilepa seuraavan kerran ihan pikkuriikkisen voimakkaampaa tamppausta. Siis ihan pikkuisen vaan. Käytin aikoinani tamppausta tasaamaan papujen "rasvaisuutta", käytännössä tuoreutta. Kun papupussi kului, niin tamppasin enemmän. Tuoreen kahvin vain sipaisin sileäksi.

Kiitos vinkistä!

Ja tosiaan, tuota kuutoskarkeutta tiukemmilla asetuksilla tulee vielä omaan makuuni yksinkertaisesti liian vahvaa espressoa. Positiivista tuossa on kuitenkin se, että se ei maistu karvaalle. Ehkä makutottumusten kehittyessä uskaltaa jossain vaiheessa siirtyä vihaisempiin uuttoihin.
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Gaggian (ex. Krupsin)
Kirjoitti: ukkisavosta - Kesäkuu 07, 2013, 15:08:24 ip
Kolme vuotta näköjään vierähtänyt, mutta nyt sain aihetta päivittää tätä vanhaa ketjua - uudet tuulet puhaltavat!

Harjoittelin espressopohjaisten juomien tekoa Krupsilla ja Rockyllä, mutta jokseenkin hankalalta se vain tuntui. Melkein olisi pitänyt saada kahviharrastaja paikan päälle kädestä pitäen näyttämään, että miten sitä kahvia kuuluu valmistaa. Niinpä nakkasin laitteet kaapin perälle ja ryystin Kulta-Katriinaa, mutta ne muutamat mahtavat espressoshotit, mitä onnistuin tiristää, jäivät jonnekin takaraivoon kummittelemaan.

Otinpa lopulta härkää sarvista ja tein, kuten kuka tahansa rehellinen, itseään kunnioittava henkilö tekee: syyttää huonosta menestyksestä laitteita! Totta vie, Krups pihalle ja tilalle Rockyn viereen uutuuttaan kiiltelevä Gaggia Classic. No niin! Uuden innostuksen myötä myös setti erilaisia papuja hasbeanilta.

Pikaisia huomioita:

 
Pyrin pehmentämään alkushokkia ja kitkerän katkeraa pettymystä tekemällä parit capuccinot/lattet tuoreilla hasbeanin pavuilla, ja maistuipa hyvältä!

Eiköhän tämä tästä jälleen iloksi muutu.
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Gaggian? (oli: Krupsin)
Kirjoitti: ukkisavosta - Kesäkuu 11, 2013, 11:18:11 ap
Gaggian ja Rockyn kanssa nyt harjoiteltu, ja tässä vaiheessa olen Gaggiaan oikein tyytyväinen. Odotan vielä virallista sihtiä saapuvaksi, mutta on tuolla painesihdilläkin alkuun päässyt. Kitkeriä shotteja en ole juurikaan vielä saanut maistella, vaikka Krupsin kanssa se tuntui olevan enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Ja Hasbeanin Jailbreak maistuu.

Vertailun vuoksi pitäisi tehdä samoista pavuista ja samalla jauhatuksella shotit sekä Krupsilla että Gaggialla. Lämpömittaria ja sondia odotan saapuvaksi Kiinasta. Jos ei muuta, niin voisihan noita uuttolämpötiloja ainakin vertailla.
Otsikko: Vs: Kokematon kesyttää Gaggian? (oli: Krupsin)
Kirjoitti: Terva - Kesäkuu 27, 2013, 18:38:03 ip
Itse siirryin myös tuossa joulukuussa krupsista Gagia colorin käyttäjäksi ja olen ollut varsin tyytyväinen valintaani. Varsin huonoja kuppeja ei ole juurikaan tullut, muutamia haksahduksia kyllä. Yleensä uusien papujen kanssa lähtö vaatii hairahduksia.  :)