Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: Pastori - Huhtikuu 09, 2010, 15:18:14 ip

Otsikko: Vianmääritys - apua tarvitaan
Kirjoitti: Pastori - Huhtikuu 09, 2010, 15:18:14 ip
En ole saavuttanut vanhalla vipukeittimelläni toivomaani tasalaatuisuutta. Kaipaisin hiukan tukea arpomiini ongelmakohtiin kokeneemmilta tekijöiltä.

Kahvi on hiukan hapokasta ja karvasta. Pehmeys ei ole ihan toivomaani luokkaa. Kahvi on siis ok - parempaa kuin mitä useimmiten kahviloissa kohtaa ja maitokahvina oikeinkin mainiota. Jotenkin vain kalvaa epäilys että trimmissä tämä homma ei vielä ole.

Pohdintaa sekä taustaa:

Kone on Pavonin Europiccola. Mylly i-Mini. Tämän hetkinen kahvi on Bolivia Machacamarca BV Maria and Mario Andrade 2010 (HasBean) - jonka pitäisi kehujen mukaan toimia erinomaisesti. Muilla kahveilla on ongelmat olleet samankaltaisia.

Jauhatuksen karkeus on suurinpiirtein kohdallaan. Tilkka cremaa syntyy - ei kuitenkaan valtaisasti. Vipu antaa vastetta, mutta sen jaksaa painaa alas ilman koneen päällä makaamista. Hiuka karkeampi jauhatus tuottaa löysemmän vastees ja cremaa ei olleskaan. Tiukempi jauhatus taasen on melkein mahdoton painaa läpi. Cremalla ei ole mulle itsetarkoitus, olen ymmärtänyt sen olevan kuitenkin merkki prosessin oikeasta suunnasta.

Kuinka paljon tuo karkeuden hienosäätö vaikuttaa?
Olisiko suurempi merkitys esim. pavun lepoajalla paahdon jälkeen?
Tämä erä siis viikon vanhaa.

Vai olisiko näitä suuremmassa merkityksessä koneen lämpötila?
Tampperi on aika vaatimaton - sillä ei kerta kaikkiaan saa ihan tasaista pintaa kahviin (Pavonin oma muovinen) - voisiko tässä olla keskeinen parannuskohde?
Tai toiminnan aikataulussa jotain pahasti pielessä?

Operoin jokseenkin näin:

1. Vesi koneeseen.
2. Kone päälle
3. Vihreä painevalo sammuu > höyryä pois ja samalla veden lämmitys kuppeja varten
4. Odotellaan että painetta taas on
5. Päästän vettä tyhjän portafilterin läpi
6. PF irti koneesta - kuivataan joutovedet
6. Kahvi jauhetaan portafilteriin (12g)
7. Tasoitus ja tamppaus (tampperi se Pavonin oma)
8. PF koneeseen
9. Lämmin/lämpimät kupit alle
10. Vipua rauhallisesti ylös (n. 5 sek)
11. Odottelua että vesi virtaa männän alle (n. 13-15sek)
12. Rauhallisesti painaen vipu alas (15-20 sek)
13. Tutkitaan tulokset kupista - nautitaan jos mahdollista
14. PF irti kun paine on tasaantunut



Otsikko: Vs: Vianmääritys - apua tarvitaan
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 09, 2010, 15:25:25 ip
Näin pikakommenttina tuosta Machacamarcasta... se on kyllä luonteelta hapokas kahvi ja eikä niinkään suklaisen pehmeä. Vaatii suht' korkean uuttolämpötilan ettei mene liian hapokkaaksi (etenkin jos paahtokin sattuu vielä olemaan Hasbeanin arpaonnella vaaleamman puoleista).
Ja toisena pikakommenttina, hanki kunnon tampperi  :)
Otsikko: Vs: Vianmääritys - apua tarvitaan
Kirjoitti: Mariia - Huhtikuu 09, 2010, 15:26:09 ip
Viitaten kohtaan 2. Kone päälle ... oletko kokeillut, olisiko tulos toisenlainen, jos annat koneen olla päällä 30-60 min ennen kahvihetkeä?
Otsikko: Vs: Vianmääritys - apua tarvitaan
Kirjoitti: kaffemi - Huhtikuu 09, 2010, 15:45:07 ip
Itsellä sama laite. En suosittele ehdotettua pitkää päälläoloa - vesi tulee liian kuumana. Yleisestikin Pavonin ongelma lienee ylikuumeneminen, mutta tämä ilmenee yleensä vasta useampaa satsia tehtäessä, ei ensimmäisessä uutossa. En siis usko, että ainakaan alilämmöstä on kyse.

Itse en laske vettä läpi ennen uuttoa, koska sillä lämmöt nousee ja ainakin oma messinkimäntäinen myös pitää lämpönsä vähintään riittävän pitkään.

Ja tampperi tosiaan kunnolliseksi, vaikuttaa jonkin verran. Ja tietty tuon jauhatuksen ohella tamppauksen tiukkuus vaikuttaa olennaisesti tuohon vastukseen.

Tää on siitä hauska värkki, että juuri kun luulee löytäneensä sen oikean tavan ja vakioitua eri muuttujat, saattaa lopputulos yllättäin olla aivan kuraa - tai ainakin kaukana loistavasta. Sit taas välillä hyvvää ;)
Otsikko: Vs: Vianmääritys - apua tarvitaan
Kirjoitti: Pastori - Huhtikuu 09, 2010, 16:10:54 ip
Näin pikakommenttina tuosta Machacamarcasta... se on kyllä luonteelta hapokas kahvi ja eikä niinkään suklaisen pehmeä. Vaatii suht' korkean uuttolämpötilan ettei mene liian hapokkaaksi (etenkin jos paahtokin sattuu vielä olemaan Hasbeanin arpaonnella vaaleamman puoleista).
Ja toisena pikakommenttina, hanki kunnon tampperi  :)

Silmämääräisesti arvioiden tuo ei nyt niin kovin tummaa ole - vertialukohtana muiden paahtimoiden tuotteet.

Viitaten kohtaan 2. Kone päälle ... oletko kokeillut, olisiko tulos toisenlainen, jos annat koneen olla päällä 30-60 min ennen kahvihetkeä?


Itsellä sama laite. En suosittele ehdotettua pitkää päälläoloa - vesi tulee liian kuumana. Yleisestikin Pavonin ongelma lienee ylikuumeneminen, mutta tämä ilmenee yleensä vasta useampaa satsia tehtäessä, ei ensimmäisessä uutossa. En siis usko, että ainakaan alilämmöstä on kyse.

Itse en laske vettä läpi ennen uuttoa, koska sillä lämmöt nousee ja ainakin oma messinkimäntäinen myös pitää lämpönsä vähintään riittävän pitkään.

Ja tampperi tosiaan kunnolliseksi, vaikuttaa jonkin verran. Ja tietty tuon jauhatuksen ohella tamppauksen tiukkuus vaikuttaa olennaisesti tuohon vastukseen.

Tää on siitä hauska värkki, että juuri kun luulee löytäneensä sen oikean tavan ja vakioitua eri muuttujat, saattaa lopputulos yllättäin olla aivan kuraa - tai ainakin kaukana loistavasta. Sit taas välillä hyvvää ;)

Voisi kokeilla antaa koneen lämmetä hiukan enemmän - ja jättää tuo läpilasku kokeeksi tekemättä. Vaikka tuo ylikuumeneminen tuntuu olevan riskinä tällä koneella. Olen koettanut olla varovainen tämän asian kanssa - uuttosatseja ollut siis 1-6 samalla kertaa ja olen pitänyt märkää pyyhettä siinä grupon ympärillä.

Pitää suhtautua tampperin hankintaan vakavasti.

Otsikko: Vs: Vianmääritys - apua tarvitaan
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 09, 2010, 18:13:53 ip
Minullakin on vielä harjoitukset menossa.

Se on tosiaankin totta, että tällä kokemuksella ei etukäteen pysty sanomaan aivan tarkasti, mitä kupista kullakin kerralla löytyy.
Eka shotti on helpoimmin arvattavissa:
Itse lasken hiukan vettä kahvan läpi heti kun paine sallii (keitin ei ole vielä täysin lämmin).
Tämän jälkeen irroitan kahvasta sihdin ja laitan jauheen siihen, (kahva on kiinni koneessa).
Tässä välissä päästän hiukan höyryä, tämäkin ennen valon sammumista.
Sitten odotan, että gruppo on "sopivan kuuma" (80 astetta?). Nyt asetan sihdin kahvaan ja annan senkin lämmetä pikku hetken.
Sitten vipu ylös hitaasti, ettei kakku hajoa ilman tullessa kakun läpi!
Nyt pidän vipua ylhäällä noin 10 sec. Jos nokasta näkyy tulevan aivan vähän, tai ei juurikaan -kahvia, on jauhatus suunnilleen oikein. Olen laskeskellut, että noin 5 kilon paineella jos painan vipua, niin uuttopaine on 9 kp vaiheilla. Alasveto kestää ehkä 15 - 20 sec.
Tampperiksi olen kelpuuttanut muovikahvaisen Espresso Gear vimpaimen. Jokuhan mainitsi, että se ei olisi hyvä? Minulle se kelpaa tuohon keittimeen oikein mainiosti. Piccolahan ei aivan kovaa tamppausta kaipaa. Kokonaan metallisesta eivät taas herkät hyppyseni tykkää.

Korjatkaa kokeneemmat, jos huomaatte parannettavaa...

Olli
Otsikko: Vs: Vianmääritys - apua tarvitaan
Kirjoitti: ruupert - Huhtikuu 10, 2010, 12:21:34 ip
Muutama ajatus:

13-15 sekunnin esiuuttoaika kuulostaa hiukan pitkältä, omassa käytössäni noin 10 sekuntia on ollut sopiva. Jos sinä aikana tippuu kahvia läpi, on jotain pielessä (tämä ei kyllä varmaan ole mikään universaali totuus, mutta omalla kohdallani näin on). Vipua alas painaessa ei kannata katsella niinkään kelloa kuin sitä että kahvi valuu sopivana tasaisena norona.

La Pavonin shottikoko on pieni, joten kahvista tulee väistämättä melko tymäkkää. Itselläni jostain syystä toinen kuppi on lähes aina paras, enkä ole saanut selville onko keitin ensimmäisellä kupilla liian kylmä vai kuuma vedenvalutuksen jäljiltä.

Tamppaan suht reilusti, mutta monet kehuvat saavansa erinomaisia tuloksia pelkällä pinnan tasoittelulla. Tampperi ei sikäli ole ihan välttämätön.
Otsikko: Vs: Vianmääritys - apua tarvitaan
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 12, 2010, 12:08:16 ip
Lisää ajatuksia..

Tuo, tippuuko kahvia jo ylösvedon aikana riippuu kaiketi jauhatuksen määrästä, tamppauksesta ja näiden lisäksi vielä pressostaatin säädöstä (boilerin paineesta).

Lauantaina jameissa sain mitatuksi oman keittimeni paineen ja arvioni heitti hiukan. Olin säädellyt jo paineita alemmas, mutta silti mittari näytti 1 kp painetta. Vesi on näinollen mielestäni hiukan turhan kuumaa...
Kesän mittaan joudun tilaamaan uudet tiivisteet. Siihen samaan kuormaan otan ruuvilla säädettävän pressostaatin, jolla toivon pääseväni matalampaan paineeseen/lämpöön.

Samaten jameissa tuli Missen kanssa puheeksi sellainen asia, että jospa asentaisin grupon ja boilerin väliin teflonisen eristeen. Tällöin voisi ehkä helpommin säädellä grupon lämpötilaa, kun lämpö ei niin vahvasti siirtyisi boilerista päin? Grupon jäähdyttäminen vaikkapa rätillä onnistuisi luultavasti helpommin.

Olli
Otsikko: Vs: Vianmääritys - apua tarvitaan
Kirjoitti: Pastori - Huhtikuu 12, 2010, 14:28:08 ip
Tuo, tippuuko kahvia jo ylösvedon aikana riippuu kaiketi jauhatuksen määrästä, tamppauksesta ja näiden lisäksi vielä pressostaatin säädöstä (boilerin paineesta).

Mulla ei ole koskaan mitään sieltä tippunut, riippumatta tamppauksesta, kahvin määrästä tai jauhatuksen kaekeudesta. Olisko sitten niin että painetta ei ainakaan ole liikaa?

Kesän mittaan joudun tilaamaan uudet tiivisteet. Siihen samaan kuormaan otan ruuvilla säädettävän pressostaatin, jolla toivon pääseväni matalampaan paineeseen/lämpöön.

Säädettävyys kuulostaa hyvältä. Onko sulla suoraa linkkiä tuotteeseen? En nyt heti keksi mikä osa se tuossa listassa on jos on.
Otsikko: Vs: Vianmääritys - apua tarvitaan
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 12, 2010, 15:09:22 ip
Juup,
Minähän olen tunnetusti hiukan hätäistä sorttia ja paninkin jo tilauksen menemään. Tässä linkki

http://www.espressoservices.co.uk/la_pavoni_replacement_parts.html (http://www.espressoservices.co.uk/la_pavoni_replacement_parts.html)

Tilasin Service kitin, jossa siis tiivisteet. Pressostaatti on osa no: 12. Jos lähettävät tuon mallin, niin luulen, että on ruuvarilla säädettävä? Lisäksi tilasin ihan vain koristeeksi  8) osan no: 42, joka on rosterinen grid plate ruman muovisen tilalle.

Tilauksen kokonaishinta oli vähän yli 60 £

Olli
Otsikko: Vs: Vianmääritys - apua tarvitaan
Kirjoitti: Pastori - Huhtikuu 12, 2010, 15:20:49 ip
Ok. Kiitos. Laitetaan listaan :)

Hankin samasta kaupasta taannoin tuon saman kitin ja peräti saman rosterisen ritilänkin :)
Harmi että on tuo vanhempi malli ja 94b - 2953010 Bottomless Filter Holder toimi.
Otsikko: Vs: Vianmääritys - apua tarvitaan
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 12, 2010, 15:30:14 ip
Juu. Sama harminaihe on minullakin.
Masiinani on rakennettu tammikuussa 2001, mutta on silti vanhaa mallia ja tuo nakufilsu ei siis sovi...

O.K.
Otsikko: Vs: Vianmääritys - apua tarvitaan
Kirjoitti: Jolle - Huhtikuu 12, 2010, 16:17:28 ip
Juu. Sama harminaihe on minullakin.
Masiinani on rakennettu tammikuussa 2001, mutta on silti vanhaa mallia ja tuo nakufilsu ei siis sovi...

O.K.


äkkiähän kahvasta sorvaa pohjan pois. jos ei ole sorvia käytettävissä, niin ei sen sorvauttaminenkaan voi kovin paljon maksaa. oli niin nopea homma. nakukahvaa olisi kyllä suositeltava ainakin koittaa. minä en uskonut weissaukseen ennen nakukahvaa.
Otsikko: Vs: Vianmääritys - apua tarvitaan
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 12, 2010, 16:21:16 ip
Ei viitti ruveta porailemaan ainutta kahvaa, vaimo joutuisi juomaan silloin samasta kupista.

Itse kyllä uskon weissauksen voimaan tutustuttuani asiaan nakulla Silvian kanssa.
Tietysti voisi ostaa vain toisen kahvan ja sitten työstää botnen pois...

O.K.
Otsikko: Vs: Vianmääritys - apua tarvitaan
Kirjoitti: Pastori - Huhtikuu 12, 2010, 17:33:08 ip
Niin se on varmaan tehtävä. Noi ameriikan kahvat on vähän turhan kalliita. Asiallinen DIY juttu tässä: http://www.home-barista.com/espresso-machines/how-to-make-your-own-naked-portafilter-t1437.html
Otsikko: Vs: Vianmääritys - apua tarvitaan (statuspäivitys)
Kirjoitti: Pastori - Huhtikuu 14, 2010, 16:44:12 ip
Pari muutosta.

En laskenut vettä koneen läpi. Pudotin vivun ylhäälläoloajan n. 10 sekuntiin. Boilerissa oli vettä vain 1/2.

Karkeuden viilausta. Alkaa olla kohdallaan. Papuna kaksi viikkoa sitten paahdettu Brazil Fazenda Sao Judas Tadeu Pulped Natural 2010. Näyttää vähän vaalealta, mutta tuntuu toimivan. Hankin sitä ihan nimen perusteella - tilasin ennen pääsiäistä ja Juudas tuntui asialliselta nimeltä :)
Eikä noi arviot ihan huonoja olleet.

Kahvi näytti hyvältä valuessaan, vivun paino tuntui hyvältä. Kahvissa maistui kahvi.

Meillä muuten syödään aika tummia suklaita. Tuo kahvi tosiaan maistuu erittäin tummalta suklaalta. Bitterimpää kuin 81 prossainen - noin 90% suklaan maku.

Kyllä tämä tästä.




Otsikko: Vs: Vianmääritys - apua tarvitaan
Kirjoitti: Pastori - Toukokuu 04, 2010, 23:44:24 ip
No nyt oli jo aika hyvää. Tuhkapilveen kadonneen lähetyksen korvaaja saapui. Hasbeanin Espresso blend papuna. Uusi kaverin sorvaama tampperi toimii kyllä paremmin kuin Pavonin rihveli. Tämä on soveliaasti sihtiin räätälöity, taisi olla 49.5mm tienoilla. Mahtavaa.

Otsikko: Vs: Vianmääritys - apua tarvitaan (statuspäivitys)
Kirjoitti: Kerkko - Toukokuu 05, 2010, 20:48:09 ip
Papuna kaksi viikkoa sitten paahdettu Brazil Fazenda Sao Judas Tadeu Pulped Natural 2010. Näyttää vähän vaalealta, mutta tuntuu toimivan. Hankin sitä ihan nimen perusteella - tilasin ennen pääsiäistä ja Juudas tuntui asialliselta nimeltä :)

Pastorina varmasti tiedät, että tuo kahvin nimessä mainittu Juudas Taddeus ei varsinaisesti liity pääsiäisen tapahtumiin, kuten kuuluisampi kaimansa Iskariot... Tämä Juudas Taddeus sen sijaan on toivottomien tapausten suojelupyhimys, eli olisikohan sillä vaikutusta onnistumisiin...  :)

http://fi.wikipedia.org/wiki/Taddeus
Otsikko: Vs: Vianmääritys - apua tarvitaan
Kirjoitti: Pastori - Toukokuu 06, 2010, 10:19:50 ap
Toki :)

Mutta kun lukee vain Judas sanan ja jättää suosiolla muut tarkennukset pois, saa paremmat sävärit.

Kirrasin vielä myllyä vähän hienommalle karkeudelle. Nyt alkaa olla homma hyvällä tolalla. Saa nähdä miten tämä etenee. Tuntuu olevan herkkäluontoinen tuo vanha Pavoni.
Otsikko: Vs: Vianmääritys - apua tarvitaan
Kirjoitti: Jolle - Kesäkuu 30, 2010, 14:22:21 ip
Juup,
Minähän olen tunnetusti hiukan hätäistä sorttia ja paninkin jo tilauksen menemään. Tässä linkki

http://www.espressoservices.co.uk/la_pavoni_replacement_parts.html (http://www.espressoservices.co.uk/la_pavoni_replacement_parts.html)

Tilasin Service kitin, jossa siis tiivisteet. Pressostaatti on osa no: 12. Jos lähettävät tuon mallin, niin luulen, että on ruuvarilla säädettävä? Lisäksi tilasin ihan vain koristeeksi  8) osan no: 42, joka on rosterinen grid plate ruman muovisen tilalle.

Tilauksen kokonaishinta oli vähän yli 60 £

Olli

oliko tuo pressostaatti se ruuvarilla säädettävä malli? ja toimiiko se yhtä säserästi, kuin se joka siinä pavonissa oli jameilla paikallaan. minulla alkaa huumori loppua omani kanssa, kun vastus lähtee käyntiin vasta 0,4 bar ja sammuu 1,1 bar. koita siinä sitten pitää lämmöt tasaisena tai vaahdottaa maitoa.
Otsikko: Vs: Vianmääritys - apua tarvitaan
Kirjoitti: Tinuri - Kesäkuu 30, 2010, 15:15:01 ip
Jess,

Kyllä se tilaamani oli juuri se ruuvarilla säädettävä. En ole vaihtanut, koska vanha (säätörenkaallinen) toimii erinomaisesti, paitsi että se paine on hiukan korkea. Jameissahan mittasimme sitä ja pysyi erittän stabiilisti 1 kp alapuolella. Vastus lämmittää vain parin sekunnin syklejä ja paine on erittäin vakaa.
Voisin vielä hiukan yrittää pudottaa painetta tuolla entisellä ja sitten, jos rengas hajoaa, niin asentaa sen ruuvarimallin, jonka tarkkuudesta ei siis ole tietoa vielä.
Sekin oli pahus maalilla lukittu ja koitin tenulla ja sondilla rapsutella maalia pois...
Mittari pitäis hankkia... jostakin...
Kyllä mie uskon, että pressostaatin vaihto sun ongelmat poistaa, siis luulisin.
Ainiin onko se sun pressostaatti juuri se "rengasmalli", piippurassilla vahvistettu?

Olli
Otsikko: Vs: Vianmääritys - apua tarvitaan
Kirjoitti: Jolle - Kesäkuu 30, 2010, 17:28:15 ip
Ainiin onko se sun pressostaatti juuri se "rengasmalli", piippurassilla vahvistettu?

Olli

Joo. rengas malli. käytin siinä välillä muovista (POM) tehtyä kiila, jolla säätelin paineita jalustan läpi poratun reiän kautta siten, että normaalisti pidin paineet 0,7 paikkeilla ja kun vaahdotin maitoa, nostin ne 1,2:een. tämä toimi jotenkuten. nyt pressostaatin jousi on hervoton, eikä edes big-benin laadukkaat rassit auta asiaan. laitanpa tuon pressostaatin tilaukseen siis.