Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: kahvimies - Maaliskuu 08, 2010, 18:20:47 ip

Otsikko: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: kahvimies - Maaliskuu 08, 2010, 18:20:47 ip
Kun Benjaminilla ja Svantella on töitä enemmän kuin tarpeeksi ja aika tiukilla, ajateltiin kaverin Nikin kanssa järjestää jamit Kaffan uudella paahtimolla Punavuoressa. Tarkemmasta ajankohdasta ei ole vielä tietoa, mutta viikonpäiväksi mietittiin lauantaita kello 15 jälkeen.

Haluaisimme nyt kuulla ristrettolaisten mielipiteitä, ehdotuksia ja ideoita (toivottavasti ei haukkuja vielä tässä vaiheessa  ;D) jameihin liittyen. Tarkoituksena jameissa olisi pitää hauskaa, oppia uutta kahvista, tutustua uusiin ihmisiin ja ehkä vähän kisaillakin.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Lada - Maaliskuu 08, 2010, 19:07:44 ip
Hyvä idea!
Tietysti latte art kilpailu menis hyvästä ja ehkä suht helposta ja viihdyttävästä kilpailusta? Päivä olis hyvä saada suht ajoissa varmistettua, että saa varattua päivän kalenterista.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: lauril - Maaliskuu 08, 2010, 19:55:52 ip
Mukavaa, melkein jo odottelin kyselyitä tämän kevään jammailuista! Viimeksi espresso, koneet ja myllyt olivat aika suuressa osassa. Tällä kertaa voitaisiin kulkea trendien mukana ja yhdessä ihmetellä enempi muita valmistusmetodeja? Espresso voisi jäädä latte artin seuraksi ja/tai keskittyä enemmän itse kahviin ja papuun.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: kahvimies - Maaliskuu 08, 2010, 19:59:55 ip
Samaa ajateltiin Nikin kanssa. Ehkäpä suodatinkahvi(kilpailu) voisi olla ajankohtaisempi? V60, Chemex, Woodneck, Clever/Abid/mikä-nyt-onkaan, ihan perus dripper esim. Zero Japan... Jos joltain vaan löytyy olisi mielenkiintoista kokeilla. Aeropresskin on aika mielenkiintoinen vehje.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 08, 2010, 21:17:11 ip
Ehkäpä suodatinkahvi(kilpailu) voisi olla ajankohtaisempi?

Tai kisaamisen sijasta keskityttäisiin vaikka tekniikan hiomiseen? Kaffalta kai pitäisi löytää bloginsa perusteella Extract Mojo?

Eli uutellaan erilaisia kahveja ja maistellaan miltä maistuu (varmistetusti) aliuuttunut, yliuuttunut, sopivasti uuttunut kahvi. Voisi olla antoisampaa?
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: razzatta - Maaliskuu 08, 2010, 21:24:09 ip
Hep! Hienoa että on aktiivista porukkaa järkkäämässä tilaisuuksia.

Mä olen näillä spekseillä erittäin mielelläni mukana!

Olisiko siis joku lauantai pääsiäisen ja vapun välissä? Ennen kuin ihmiset lähtee kesälaitumille...
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Lada - Maaliskuu 08, 2010, 22:31:51 ip
Olen jiiteen kanssa samaa mieltä (?), eli ei välttämättä kilpailua itse suodatinkahveista vaan juuri testailua ja sen sellaista missä pääsisi testailemaan, keskustelemaan ja maistelemaan. Sillä luulen, että kilpaileminen asiasta vaatisi kävijöiltä jo hieman suurempaa perehtyneisyyttä asiaan, jotta niistä saisi antoisan. Ei siinä, etteikö ihmisillä tietoa/taitoa olisi, mutta miellän Barista Jamit sellaisiksi jossa ammattilaiset, aloittelijat ja asiasta kiinnostuneet voivat tehdä/olla/pitäähauskaa yhdessä, johon kaiken tasoiset baristat ja myös ei-baristat tuntisivat itsensä tervetulleeksi. Tässä esim. ei-niin-totiset kilpailut olisivat hyvästä, sellaiset johon kuka tahansa uskaltaisi osallistua (lue=itse en tältä kädeltä lähtisi kilpailemaan suodatinkahvi kilpailuun). Eli enemmän yhteisöllistä kivaa kuin kilpailua. En tiedä mitä tällä barista jamilla ollaan hakemassa, mutta tässä omat ajatukseni.

ps. uudessa barista magazinessä on ihan mielenkiintoinen juttu aiheeseen otsikolla: "Throwing Down"
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Joona_s - Maaliskuu 08, 2010, 23:09:06 ip
Tai kisaamisen sijasta keskityttäisiin vaikka tekniikan hiomiseen?

Buonojen kokoontumisajot kenties  :o
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: kahvimies - Maaliskuu 08, 2010, 23:29:57 ip
Joo-o, ei me mitään WBC-tyyppistä kisailua oltu ajateltukaan vaan just enemmän "Throw down" -tyyppistä rentoa meininkiä. Totta silti, että tekniikan hiominen voisi olla antoisampaa ja muutama Buono olisi kipeästi tarpeessa, sillä Kaffalla ei vielä moista ole (tilattu on, mutta saapa nähdä koska tulee).

Onko kellään suodatinkahveilun lisäksi muita ideoita? Espressosta kiinnostuneille on tietysti mahdollisuus testailla Kaffan Lineaa.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Tinuri - Maaliskuu 08, 2010, 23:56:24 ip
Ilmoitan itseni halukkaasti mukaan, olipa ohjelma mikä hyvänsä  8).
Cupping kilpailu olisi minulle mieleen, vaikkapa vain leikkimielellä.

Tinuri
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Juqi - Maaliskuu 09, 2010, 09:05:00 ap
Halukkuutta täälläkin. Kisailu ei hirveästi innosta, enemmänkin kahvien analysointi, eri valmistustekniikat ja niiden hiominen.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Toma - Maaliskuu 09, 2010, 09:27:13 ap
Ilmoitustaululle lisäisin myös oman nimeni o/
Paahtaminen, I-Roast2/Behmor:n tapaaminen livenä olisi aika kova juttu.Tämä siis vain lisäehdotuksena.
Suodatinvempeleet kiinnostavat tänä päivänä kummasti asteen enempi kuin essot, kai suodatinlinja on tämän hetken "in".
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: tirofaux - Maaliskuu 09, 2010, 10:12:40 ap
Havaitsen omalta osaltani osallistumishalukkuutta, lähinnä aktiiviseuraajan roolissa. Suodatinsuppilot ja vastaavat voisivat olla sopivan tuore teema ja aiheesta saatujen kokemusten kotiin viemiselle on melko matala kynnys.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 09, 2010, 10:31:09 ap
Havaitsen omalta osaltani osallistumishalukkuutta, lähinnä aktiiviseuraajan roolissa. Suodatinsuppilot ja vastaavat voisivat olla sopivan tuore teema ja aiheesta saatujen kokemusten kotiin viemiselle on melko matala kynnys.

Sama täällä.

Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Nasuli123 - Maaliskuu 09, 2010, 15:52:44 ip
Täältäkin suunnalta olisi kiinnostusta jameihin!
Suodatinkahvi ja muut menetelmät olisivat hyvä aihe, mutta myös pieni puuhastelu espressonkin kanssa voisi toimia.

Paahtaminen, I-Roast2/Behmor:n tapaaminen livenä olisi aika kova juttu.Tämä siis vain lisäehdotuksena.

Ainakin olisi hyvinkin kiinnostavaa katsella/maistella foorumilaisten omia tuotoksia
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Tinuri - Maaliskuu 09, 2010, 16:33:46 ip
Noh, jos Gene ei kelpaa niin ei sitten  ;D

Mutta jos kelpaa ja haluja siihen suuntaan kaikilla on, suostun tuomaan omani. Paahto kestää kaikkineen puolisen tuntia.

Viimeksi toin PIDatun Silvian. Nyt saattaisin tuoda Europiccolan, jos hyväksi nähdään. Siihen mennessä lienen jo kärryillä apparaatista.

O.K.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Toma - Maaliskuu 09, 2010, 16:39:36 ip
Noh, jos Gene ei kelpaa niin ei sitten  ;D

Kelpaa, vaikka popparikonekkin.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: kahvimies - Maaliskuu 09, 2010, 18:45:59 ip
Mietittiin tässä nyt, että pidettäisiin ne jamit lauantaina 10.4. klo 15 alkaen. (pääsiäisen jälkeinen lauantai).

Kulujen kattamiseksi pitää varmaan sopia joku summa, varmaankin 5-10e per nenä. Jos jotain latte art -kisailua aletaan pitämään niin maitoa kuluu helposti aika paljonkin.

Mietittiin että homman voisi jakaa, kuten viimekin vuonna, kolmeen tai neljään pisteeseen. Suodatinkahvin lisäksi, mitään ideoita? Muita workshopeja? Cuppingia? Latte art -koulutusta? Kotipaahto voisi olla ihan mielenkiintoista. Jotain aivan uutta?
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 09, 2010, 19:58:22 ip
Cupping eri maanosien kahveista?
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: tirofaux - Maaliskuu 09, 2010, 20:57:23 ip
Eli uutellaan erilaisia kahveja ja maistellaan miltä maistuu (varmistetusti) aliuuttunut, yliuuttunut, sopivasti uuttunut kahvi. Voisi olla antoisampaa?

Tämä kuulostaa antoisalta. Voisikohan asian ilmaista myös siten, että valmistamisprosessin osalta keskityttäisiin säätelylle otollisten tekijöiden aistinvaraiseen havainnointiin, kuten jauhatuskarkeuteen (ylihieno-sopiva-ylikarkea) ja uuttoaikaan (niukka-sopiva-ylipitkä). 

Jos joku kokee hallitsevansa jonkin valmistustekniikan ja haluaa esitellä sitä, niin mielellään tulen tutustumaan ja maistelemaan.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Bad-E - Maaliskuu 09, 2010, 21:28:33 ip
Mukana ehdottomasti!
Oman makuaistin kehittäminen kiinnostaisi, eli cuppausta mielellään! Tällä kertaa myös voisi tasapainottaa eri metodeja, juuri mainittua suodatinkeittelyä, kuitenkaan espressoa unohtamatta. Olisi myös hieno nähdä (sori Tinuri) Behmor käytössä.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 09, 2010, 21:40:31 ip
valmistamisprosessin osalta keskityttäisiin säätelylle otollisten tekijöiden aistinvaraiseen havainnointiin, kuten jauhatuskarkeuteen (ylihieno-sopiva-ylikarkea) ja uuttoaikaan (niukka-sopiva-ylipitkä). 

Abideilla tämä olisi varsin helppo toteuttaa kontrolloidusti (tosin ei olisi "puhdasta" suodatinkahvia -mutta kyllä tästäkin saisi jo hyvää referenssiä).

Mietittiin tässä nyt, että pidettäisiin ne jamit lauantaina 10.4. klo 15 alkaen. (pääsiäisen jälkeinen lauantai).

Viime kerralla taisi aloitus olla 10-12 välillä ja venähti sinne 19 tuntumaan. Silti tuntui että aikaa ei ollut yhtään liikaa kolmelle rastille. Melkein laittaisin edellisen kokemuksen perusteella noita ohjattuja isompia rasteja vain 2 kpl ja sitten ehkä jotain epävirallisempaa pysäkkiä. Näin jäisi ehkä enemmän aikaa keskinäiseen rupatteluunkin. Tosin itse en tällä kertaa päässe osallistumaan, kun tuli juuri äskettäin Helsingissä vierailtua.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: kahvimies - Maaliskuu 09, 2010, 23:56:57 ip
Kaffa sulkee lauantaisin klo 15, mutta olisihan se varmaan mahdollista aloittaa vähän aikasemminkin.

Tottahan se on, että niitä isoja, ohjattuja rasteja on turha väkisin keksiä. Jameissa kun kait kuuluisi olla aika rento meininki, joten turhaa
suorittamista kannattaa varmaan välttää  ;D
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 10, 2010, 12:48:40 ip
Tottahan se on, että niitä isoja, ohjattuja rasteja on turha väkisin keksiä. Jameissa kun kait kuuluisi olla aika rento meininki, joten turhaa
suorittamista kannattaa varmaan välttää  ;D

Jotain suunniteltua ja ohjattua on hyvä olla, mutta mielummin vähemmän kuin enemmän...
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Lada - Maaliskuu 10, 2010, 16:44:21 ip
Cupping kiinnostaa, ja myös tarkempi/parempi tutustuminen eri suodatinkahvittelu menetelmiin (aeropress, pour overit, clever, syphon, jne.) Latte art workshoppi voisi mennä siitä hyvänä, että näiden workshoppien/pisteiden jälkeen kaikki osallistujat osaisivat ainakin vähäsen taiteilla ja voisi pitää pienen lämminhenkisen kilvan? (maitoa kyllä menisi, mutta itse olisin ainakin valmis tästä maksamaan hieman "ekstraa").

Paljon olis kaikkea, onneksi muut saa/joutuu päättämään. Eiköhän tästä oikein pätevä päivä ole tulossa! Niin ja alkuun tietysti nimilaput ja -leikit ;D
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 10, 2010, 16:53:59 ip
Minua itseäni kiinnostaisi erityisesti myllyn vaikutus ei-espressoihin. Paikalta löytyy varmaankin Ditting, jota voisi käyttää referenssinä siitä millaista jauhatuksen pitää olla karkeassa päässä. Voisi olla kiinnostavaa roudata paikalle ne pari tarjolla olevaa hybridimyllyä (Vario, ProM), ja vertailla näitä sekä jotain espressomyllyä: miten suuria eroja eri myllyissä on ja millainen vaikutus sillä on makuun. Baratza Virtuoso, jota pidetään hyvänä pressomyllynä, olisi kiinnostava myös, mutta sellaista ei täällä päin taida kellään olla...

Paljon olis kaikkea, onneksi muut saa/joutuu päättämään. Eiköhän tästä oikein pätevä päivä ole tulossa! Niin ja alkuun tietysti nimilaput ja -leikit ;D

Viimeksi taisi olla laput, joissa oli ihmisnimi ja fooruminimi erikseen. :)
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: kahvimies - Maaliskuu 10, 2010, 17:24:12 ip
Minua itseäni kiinnostaisi erityisesti myllyn vaikutus ei-espressoihin. Paikalta löytyy varmaankin Ditting, jota voisi käyttää referenssinä siitä millaista jauhatuksen pitää olla karkeassa päässä. Voisi olla kiinnostavaa roudata paikalle ne pari tarjolla olevaa hybridimyllyä (Vario, ProM), ja vertailla näitä sekä jotain espressomyllyä: miten suuria eroja eri myllyissä on ja millainen vaikutus sillä on makuun.

Itselläni on kotona Compak K8, jonka voisin roudata myös paikalle.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Quentin - Maaliskuu 10, 2010, 20:47:33 ip
Itseänikin kiinnostaa suodatinkahvi menetelmät ja olisi mukava testailla erilaisia vaihtoehtoja tämän tiimoilta. Kuulostaa sen verran hyvältä meinigiltä, että jos aikataulu antaa myöden niin pyrin ehdotomasti täältä Tampereelta lähteä mukaan jameihin.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: raakapapu - Maaliskuu 11, 2010, 08:23:27 ap
 Pahus, 10.4 jo varattu vuosisitten... :(
 Voisikos joku tehdä raporttia meille ei paikalla olijoille.
 Olikos se akallio kun viimex tiedotteli oikein realiajassa... :)
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: samppo - Maaliskuu 11, 2010, 09:21:19 ap
Minäkin olisin halukas tulemaan mukaan. Mulla ei ole mitään uusia ideoita, mutta suodatinkahvi ja latte art kuullostaa kivalta, sekä nähdä joku kotipaahdin livenä. Oliko viime jameihin joku ilmoittautumisohjelma? Jos oli, niin voisi käyttää myös nyt ilmoittautumisessa (mielestäni), niin ei tarvitsisi täyttää tätä topicia tämän kaltaisilla ilmoittautumisviesteillä.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: McJones - Maaliskuu 11, 2010, 12:32:46 ip
Tuloillaan, jos saadaan kalenterissa pidettyä tuo vapaana.

Kotipaahto ja Silvia+Rocky -komboa pykälän parempi mylly+keitin-osasto kiinnostaa ja toki maistelu myös. Tilastojen valossa enimmäkseen kyllä juodaan suodatinkahvia, sitten pressoa ja vähiten espressopohjaisia, mutta jotenkin se hifistely keskittyy itsellä nimenomaan espresson puolelle  ;D
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: akubi - Maaliskuu 12, 2010, 11:47:22 ap
mulla olisi sukka lisätä tuohon suodattelumenetelmiin ::)
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Teme - Maaliskuu 14, 2010, 12:19:56 ip
Edelliset jamit oli mielestäni mukava tilaisuus ja mahdollisuus tavata foorumilaisia livenä. 10.4. sopisi minullekin ja yritän pitää sen vapaana. Eli osallistuisin myös mielelläni.

Voisin tuoda omaa kalustoani jos se porukkaa kiinnostaa - esim nuo vakuumikeittimet.

T. Teme
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Jolle - Maaliskuu 15, 2010, 15:04:43 ip
Noh, jos Gene ei kelpaa niin ei sitten  ;D

O.K.
Genecafe kiinnostaisi kovastikin. Oma paahtokokemukseni kun rajoittuu poppareihin ja uunipaahtoon. Tarkoitus olisi tulevaisuudessa päästä hieman sivistyneempiin paahtomenetelmiin. Pitikö näille jameille ilmottautua jossain? Tilat on kaiketi rajalliset?! Vai riittääkö, että vain ilmestyy paikalle?
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Jolle - Maaliskuu 15, 2010, 15:11:30 ip
Niin siis minullahan on tosiaan tuo huippuhieno bifinet erityiskahvin paahtolaite. Että jos joku sellaisen haluaa nähdä..   ;D
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: kahvimies - Maaliskuu 15, 2010, 15:33:10 ip
Voisin tuoda omaa kalustoani jos se porukkaa kiinnostaa - esim nuo vakuumikeittimet.

Vakuumin haluaisin ehdottamasti testata, siihen ei Suomessa liiemmin ole mahdollisuuksia.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Tinuri - Maaliskuu 15, 2010, 16:25:36 ip
Genecafe kiinnostaisi kovastikin. Oma paahtokokemukseni kun rajoittuu poppareihin ja uunipaahtoon. Tarkoitus olisi tulevaisuudessa päästä hieman sivistyneempiin paahtomenetelmiin. Pitikö näille jameille ilmottautua jossain? Tilat on kaiketi rajalliset?! Vai riittääkö, että vain ilmestyy paikalle?

Jos vain porukat haluaa, niin tuon kyllä Genen.
Minusta se on kelpo paahdin. Varsinkin hieman "tuunattuna" (220V vastus, joka antaa 250W lisää tehoa verrattuna 240V alkuperäiseen). Kelpo peli se on ilmankin (230V), eipä sillä.
Minun kokemuksestani innostuneena on "eräskin Ristrettolainen" hankkinut ja hyvää tulee...

Viimeksi ilmoittautuminen hoitui muistaakseni jollakin kivalla netti-ilmoituskoneella?

O.K.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: tirofaux - Maaliskuu 23, 2010, 14:33:30 ip
Vielähän tämä tapahtuma oli tuloillaan?
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 23, 2010, 14:52:53 ip
Varmaan voisi ohjelmaa vähän miettiä etukäteen ja sopia jokaiselle "rastille" vastuuhenkilön? Viime kertaan verrattuna ohjelma voisi olla löyhempi ja sitä voisi olla vähemmän?

Olisiko kiinnostusta osallistua suodatinkahvien sokkomaisteluun? Pöydässä voisi olla jotain hyviä vaaleapaahtoisia papuja. Viimeaikaisten tapahtumien valossa olisi kiinnostava myös heittää mukaan pari kaupan suodatinkahvia.

Toinen ihan kiinnostava sokkomaisteltava asia voisi olla ero suodatinpaperien välillä, erityisesti valkaistun ja valkaisemattoman. Onko ero havaittava, vai pelkkää legendaa?
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: kahvimies - Maaliskuu 23, 2010, 19:47:08 ip
Mulla on historia yo-kirjoitukset nyt perjantaina, siinä syy miksi täällä on ollut vähän hiljaista  :)

Filtterikahvin sokkomaistelu voisi olla ihan mielenkiintoista. Eri suodatinpaperien lisäksi voisi kokeilla, kuinka paljon paperin esikastelulla on väliä ja onko kahvin "pre-infusionilla" oikeasti väliä (V60 taitaapi olla enemmän väliä kuin muunlaisessa dripperissä). Tätä pohti J-Ho:kin.

Haluaisiko joku muu hoitaa ilmottautumisasiat, mulla pukkaa vähän kiirettä ja stressiä ylppäreiden takia... Rastien vastuualueet voisi olla myös ihan fiksu homma.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 23, 2010, 20:22:17 ip
Toinen ihan kiinnostava sokkomaisteltava asia voisi olla ero suodatinpaperien välillä, erityisesti valkaistun ja valkaisemattoman. Onko ero havaittava, vai pelkkää legendaa?

Filtterikahvin sokkomaistelu voisi olla ihan mielenkiintoista. Eri suodatinpaperien lisäksi voisi kokeilla, kuinka paljon paperin esikastelulla on väliä ja onko kahvin "pre-infusionilla" oikeasti väliä (V60 taitaapi olla enemmän väliä kuin muunlaisessa dripperissä). Tätä pohti J-Ho:kin.

Oikein mielenkiintoisen kuuloisia kokeiluita - mutta testitapahtuma kannattaa miettiä hyvin etukäteen. Noiden filttereiden erojen maistelu pitäisi toteuttaa suurinpiirtein niin, että yhdessä kupissa uitetaan valkaistua paperia, yhdessä kupissa valkaisematonta, yhdessä on pelkkää vettä ja sitten boonuksena vaikka kaksi kuppia joissa on uimassa kuumalla vedellä kunnolla huuhdellut paperit.

Missään nimessä tätä testiä ei pidä tehdä niin että maistelette kahvin seasta noita eroja. Nimittäin jos vilkaisette sweetmariasin viimeaikaisia filtterivideoita youtubesta, niin siellä Tom toteaa että filtterin maku tuli selvimmin läpi aliuuttuneissa kahveissa (mittasi E-MoJolla). Näin ollen mikäli ette saa helposti tarkastettua kahvien uuttumista (E-MoJolla), niin sieltä voi maistella ihan mitä sattuu.

Tuon esikostutuksen vaikutuksen arviointi onkin sitten melko kunnianhimoinen hanke. Tässäkin tarvittaisin E-MoJoa apuun, jotta ensin nähtäisiin onko suoraa vaikutusta uuttumiseen. Sitten pitäisi myös maistella makueroja, sillä E-MoJo ei ota kantaa uuton tasaisuuteen - vain keskimääräiseen uuttumisprosenttiin (ts. "nappilukemat" E-MoJolla saavan kahvin ei tarvitse maistua hyvältä mikäli uuton tasaisuudesta ei ole pidetty huolta, eli on saatu aikaan yli ja aliuutunut sekoitus jne.).
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: McJones - Maaliskuu 23, 2010, 20:30:52 ip
Kolmas(?) ihan mielenkiintoinen maisteltava (IMO) voisi olla veden vaikutus. Täältä löytyisi tarvittaessa Flojet ja ehkä jokunen suodatinkin (aktiivihiili ja WAC-ioninvaihdin).

Suodatinkahvitkin kuulostaa hyvältä.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 23, 2010, 21:11:27 ip
Kolmas(?) ihan mielenkiintoinen maisteltava (IMO) voisi olla veden vaikutus.

Tätä oli Klaus Thomsen kotvan sitten taivastellut (http://twitter.com/klaus_thomsen/status/10715988736).
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Toma - Maaliskuu 27, 2010, 19:09:08 ip
Tein just huomion!
Helsinki Beer Festival (http://www.helsinkibeerfestival.com/) osuu jamien kanssa päällekkäin.

Eli jatkot oluen ystäville olis lyhyen matkan päässä (Kaapelilla) :)
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Lada - Maaliskuu 28, 2010, 18:30:56 ip
Tein just huomion!
Helsinki Beer Festival (http://www.helsinkibeerfestival.com/) osuu jamien kanssa päällekkäin.

Eli jatkot oluen ystäville olis lyhyen matkan päässä (Kaapelilla) :)
Ei ollenkaan paha.

Tuli työvuoro kyseiselle päivälle, mutta liityn tyylikkäästi noin puolitoista tuntia myöhemmin jameihin mukaan. Mikäli tämä ei haittaa.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Markus - Maaliskuu 28, 2010, 18:44:18 ip
Viime vuonna olin ikävästi töissä, tällä kertaa kyllä vapaalla, mutta Irlannissa. (Pääpaino kansanmusiikissa ja Guinnessin ja Murphyn antimissa, mutta ainakin 3rd Floor Espresso täytyy ponnistaa ja raportoida..) Hyviä jameja!
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: kahvimies - Maaliskuu 28, 2010, 23:35:07 ip
Tehdäänpä nyt niin, että osallistumisaikeissa olevat laittavat meiliä osoitteeseen kalle(at)gaffe.fi. Siihen nimi, s-posti, puh.nro ja ilmaisu halukkuudesta hoitaa rastia tms. Ehkä neljä rastia voisi olla hyvä määrä vai mitä olette mieltä?
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 28, 2010, 23:51:00 ip
Ehkä neljä rastia voisi olla hyvä määrä vai mitä olette mieltä?

Minusta voisi olla vähemmän. Mitäs niitä viimeksi oli? Cupping, paahto, koneiden viritys ja paahtoprofiilien maistelu, eli 4 kpl? Ja sitä oli vähän turhan paljon, eli 2-3 voisi olla tällä kertaa, tai sitten niin että kaikki ei vaan kierrä kaikkia. Helposti saa kuitenkin varata ehkä tunnin per rasti.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: kahvimies - Maaliskuu 29, 2010, 12:03:46 ip
Kuulostaa loogiselta. Eli mitäs meillä olisi tällä kertaa? Suodatinkahvi (paperien vaikutukset, kaatokannut, V60/muu dripper yms), kotipaahto/ammattipaahto (saadaan varmaan järkättyä joku demopaahto uudella (tai ennemminkin vanhalla) Probat UG/22:lla) ja sitten vielä jotain espressoon liityvää?
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 29, 2010, 12:32:40 ip
Minusta espressoon liittyvää ei tarvitse välttämättä olla ollenkaan, paikalla olevia keittimiä voi varmaan räplätä muutenkin. Joku myllyihin liittyvä juttu voisi olla, itseä kiinnostaisi erilaisten suodatinkahviin soveltuvien tai sellaisena markkinoitujen myllyjen vertailu.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: thjerppe - Maaliskuu 29, 2010, 12:45:04 ip
itseä kiinnostaisi erilaisten suodatinkahviin soveltuvien tai sellaisena markkinoitujen myllyjen vertailu.


Samoin. Olisi kiva nähdä, miten esim. Vario ja ProM pärjäävät järeämpään dittingiin tms. verrattuna. Tarvittaessa olen valmis ottamaan Varion mukaan.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Toma - Maaliskuu 29, 2010, 13:06:48 ip
Aiemmin kotipaahdosta juttua olleen, tuli Tinurilta Genen paikalle tuominen esiin, tähän olisin itse halukas tutustumaan.

Ja jos koneita ollaan tuomassa paikalle, niin eikö nyt viime aikoina puhuttanut vipukeitin olisi paikallaan? Taas Tinurilla oli mahdollinen kappale ;)

Jos sitä saisi kokeillakkin, essot kuppiin, niin eikö siinä samalla voisi hoitaa latte art opetustakin, ehkä pääsisi vaikka koittamaankin.

Etteivät nämä pysyisivät hillityissä ja rennoissa Jameissa, niin turha hifistely E-Mojon kanssa ja kisaaminen voitaisiin mielestäni sivuta.

Summa summarum, itseäni siis ainakin kiinnostaisivat "rastit" 1.Cupping (eri maanosien kahveja) 2.Paahto (kotipaahto Genellä) 3.Suodatinkeittelymenetelmät (voisiko tähän ottaa mukaan myllyt? jos jollain on ja minkälaisia) 4.Vipukeittimellä esso josta latte artia

Jos jokaisella rastilla ihmetellään puoli tuntia, retki on kierretty kahdessa tunnissa.
Puoli tuntia saattaa toki venyä 45minuuttiseksi joka tarkoittaisi retken pituudeksi 3h.

Rastien määrä puoltaa myös sitä, että jos paikalle tulee enemmän porukkaa, niin jokainen myös näkee jtn ja pääsee kehittymään keskustelua.

Tämä siis oma raakile suunnitelmasta viedä Jameja läpi.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: nasse - Maaliskuu 29, 2010, 13:32:35 ip

Etteivät nämä pysyisivät hillityissä ja rennoissa Jameissa, niin turha hifistely E-Mojon kanssa ja kisaaminen voitaisiin mielestäni sivuta.


4.Vipukeittimellä esso josta latte artia


Vipukeittimellä ei suunnattomasti essoja väännetä. Latte artin harjoitteluun taas ei pari tuplaa / 30min riitä.

E-Mojo olisi erittäin mielenkiintoinen laite tutustua.
(En tosin ole osallistumassa, joten eipä asia minulle kuulu)
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 29, 2010, 13:53:03 ip
Vipukeittimellä ei suunnattomasti essoja väännetä. Latte artin harjoitteluun taas ei pari tuplaa / 30min riitä.

Näin on, latte artteihin sopivin kone lienee esso- ja höyrytehon puolesta paikalla oleva LM (?)

E-Mojo olisi erittäin mielenkiintoinen laite tutustua.
(En tosin ole osallistumassa, joten eipä asia minulle kuulu)

Sama täällä.

Viimeksi yksi rasteista oli "yleinen häröily" ja muutenkin sitä aikaa vapaamuotoiseen häröilyyn oli reilusti rastien ennen, välissä ja jälkeen. Eli varmaan voisi sopia ehkä 3 kappaletta rasteja aiheista, joista organisoitu juttu saadaan helposti aikaan ja muut kokeilut sitten voi tapahtua omalla painollaan.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Toma - Maaliskuu 29, 2010, 14:18:13 ip
Tässä varmaan kannattaisi saada tietoon ensin moni on saapumassa karkeloihin, jotta voisi saada edes jotain pöytään.
Viime Jameissa olleet taitavat tietää miten nuo rastit etenevät, niin kannattaisi ottaa sieltä malli tähän.
Itse kun en ollut, niin heitän pallon jollekkin muulle.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Tinuri - Maaliskuu 29, 2010, 14:34:35 ip
Aiemmin kotipaahdosta juttua olleen, tuli Tinurilta Genen paikalle tuominen esiin, tähän olisin itse halukas tutustumaan.

Ja jos koneita ollaan tuomassa paikalle, niin eikö nyt viime aikoina puhuttanut vipukeitin olisi paikallaan? Taas Tinurilla oli mahdollinen kappale ;)

Jos sitä saisi kokeillakkin, essot kuppiin, niin eikö siinä samalla voisi hoitaa latte art opetustakin, ehkä pääsisi vaikka koittamaankin.

Etteivät nämä pysyisivät hillityissä ja rennoissa Jameissa, niin turha hifistely E-Mojon kanssa ja kisaaminen voitaisiin mielestäni sivuta.

Summa summarum, itseäni siis ainakin kiinnostaisivat "rastit" 1.Cupping (eri maanosien kahveja) 2.Paahto (kotipaahto Genellä) 3.Suodatinkeittelymenetelmät (voisiko tähän ottaa mukaan myllyt? jos jollain on ja minkälaisia) 4.Vipukeittimellä esso josta latte artia

Joo,

Jos vain porukat haluaa, niin koppaan messiin Genen ja Vipu -Piccolon.

Olli
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 29, 2010, 21:11:32 ip
Suodatinkahvi (paperien vaikutukset, kaatokannut, V60/muu dripper yms)

Etteivät nämä pysyisivät hillityissä ja rennoissa Jameissa, niin turha hifistely E-Mojon kanssa

Ei tuon E-Mojon käytön mitään hifistelyä tarvitse olla (eikä olekaan). Sillä on siis mahdollista nopeasti tarkistaa kahvin vahvuus ja uutumisprosentti (vaatii vain hieman huolellisuutta). Ja nämä ovat ihan konreettisen hyödyllisiä tietoja jos on kiinnostunut tutustumaan syvällisemmin kahvin uuttumiseen (ja suodatinmenetelmiin). Esimerkiksi latte art:han sitä varsinaista hifistelyä onkin (poislukien maidonvaahdotus oikein, sillä sillä on merkitystä makuunkin).

Voisitte esimerkiksi vapaamuotoisesti testata millaista on kaataa kunnon kannulla käsipelillä ja erityyppisillä suppiloilla. Maistellessa tuotosta on sitten huikeasti hyötyä tiedosta (=opettavaista) onko juoma mittausten perusteella laihaa vai vahvaa taikka aliuutunutta vai yliuuttunutta (tai sitten sopivanvahvuista ja uuttunutta). Mittausten perusteella voitte samanaikaisesti säätää jauhatusta/annostusta seuraavalle kaatajalle, jne... Kaikki saavat kokeilla ja samalla tulee haettua parametrejä kohdilleen.

Mutta itsekin suosittelisin pysymään sillä tavalla "rennossa" meiningissä ettette mahdottomia koeasetelmia ala järjestämään - niistä kun ei loppupeleissä saa välttämättä mitään irti ja  pahimmassa tapauksessa eivät ole opettavaisia saatikka luotettaviakaan (paitsi jos miettii toteutuksen kunnolla ja toteuttaa huolellisesti - mutta tällöin saattaa alkaa olla se rentous kaukana).
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: tirofaux - Maaliskuu 30, 2010, 08:08:44 ap

Vielä kun jiiteen saisi paikalle niin alkaisi kuulostaa jo varsin hyvältä.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 01, 2010, 20:52:02 ip
Tähän kuuhun on valitettavasti kertynyt (tulevaa) työmatkaa jo sen verran ettei tällä kertaa pääsee/kykene poikkeamaan - ja tosiaan kun juuri maaliskuun alussa tuli siellä rajaseuduilla jo vierailtua.

Kiitokset kuitenkin "kutsusta" :) ...mutta eiköhän teiltä löydy sieltä asiantuntevampaa ja osaavaa porukkaa ihan yllin kyllin (ammattilaisista puoliammattilaisiin).
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: kahvimies - Huhtikuu 05, 2010, 21:33:50 ip
Juttelen huomenna Kaffan poikien kanssa ja mietitään miten homma nyt toteutetaan, laitan tänne sitten infoa. Ohjelma vaikuttaisi olevan

1. Suodatin kahvi (E-MoJo, paperit yms.)
2. Paahto (koti ja commercial)
3. Cupping? (Kenen kahvit? Kaffalla ei ole kuitenkaan niin kauheasti eri maanosiasta että olisi kunnolla järkeä.)

Linealla voi varmasti leikkiä ihan niin paljon kuin sielu sietää ja varmasti joku voi latte artissakin neuvoa halukkaita.

Jos ei ole vielä laittanu ilmoittautumista, niin mulle kalle(at)gaffe(piste)fi nimi, puh.nro ja email!
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 06, 2010, 10:07:19 ap
Juttelen huomenna Kaffan poikien kanssa ja mietitään miten homma nyt toteutetaan, laitan tänne sitten infoa. Ohjelma vaikuttaisi olevan

Kuulostaa hyvältä. Löytyykö kaikille rasteille vetäjät talon puolesta?

3. Cupping? (Kenen kahvit? Kaffalla ei ole kuitenkaan niin kauheasti eri maanosiasta että olisi kunnolla järkeä.)

Tämä voi tuottaa vähän ongelmia... HasBeaniin jos laittaa tilaukseen sisään tänään niin pitäisi ehtiä.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 06, 2010, 10:28:46 ap
Tämä voi tuottaa vähän ongelmia... HasBeaniin jos laittaa tilaukseen sisään tänään niin pitäisi ehtiä.

Itse olen käyttänyt järjestämissäni maistelutilaisuuksissa houkuttimena seuraavaa: hankintakustannukset jaetaan tasan osallistujien kesken, lisäksi yli jääneet maistelutuotteet jaetaan osallistujien kesken siten, että jokainen tuote pyritään antamaan ensisijaisesti tuotteesta eniten pitäneelle taholle. Täten parhaassa tapauksessa suunnilleen kaikki saavat suunnilleen parhaiten itselleen maistuneet tuotteet mukaansa.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: kahvimies - Huhtikuu 06, 2010, 19:11:31 ip
Juttelin tänään Benjaminin kanssa lauantaista ja päätettiin, että pidetään vain yksi rasti : manuaaliset kahvinvalmistusmenetelmät. Eli siis meillä on eri puolilla paahtimoa eri valmistusmenetelmäpisteet (vacuum pot, hario/muu dripper, presso, Aeropress, Abid/Clever).

Ideana oli, että alkuun testattaisiin muutamaa eri valmistusmenetelmää per piste (esim. pressolla: skimming vs. ei skimming). Kaikilla menetelmillä käytetään samaa kahvia, Kaffan El Salvador Finca el Carmen. Kun on todettu mikä esim. kolmesta menetelmästä on paras, kokeillaan kaikkia yhdessä saman pöydän ääressä ja pohditaan mikä sopii parhaiten kyseiselle kahville.

Ajatuksia, ideoita?

Kuluista sen verran että arvioitiin homman kustantavan n. 20€/nenä. Se maksetaan Kaffan tilille myöhemmin kun on tiedossa tarkat kulut.

Joona - olisiko sulla kiinnostusta vetää joku latte art -workshop? Laskettiin vähän sen varaan että tuot myös sen syphonin.

Kuka olisi halukas ottamaan vastuu jostakin pisteestä? Joka pisteelle (vac pot, presso, hario/dripper, Aero, Clever) tarvittaisiin joku vastaava. Minä ja Niki joudutaan varmaankin hoitamaan yleisiä asioita, joten me ei välttämättä ehditä vastata jostain pisteestä.

Kotipaahtokoneen voi tuoda mukaan, mutta sille ei varata omaa rastia, ei myöskään cuppingille. Eri kahveja voidaan kyllä maistella siinä sivussa. Espressokoneella voi leikkiä ja siinä hommassa valistuneemmat voivat neuvoa muita.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 06, 2010, 19:59:07 ip
Joona - olisiko sulla kiinnostusta vetää joku latte art -workshop? Laskettiin vähän sen varaan että tuot myös sen syphonin.

Kyllähän tuo workshop vaan sopii, kunhan jengi ei odottele aivan ihmeitä. Voin tuoda sifoninkin. Sifoneja on tosin vain yksi kappale, filttereitä siihen on vain kolme enkä hyvänäkään päivänä voi väittää saavani lopputulosta aikaan kuin tuurilla. Tästä johtuen sifonin varaan ei välttämättä kannata laskea hirveästi ohjelmallista vastuuta. Onpahan nyt ihmeteltävänä kuitenkin.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: kahvimies - Huhtikuu 06, 2010, 20:05:57 ip
Kummaltakaan ei odoteta ihmeitä - siphonia en ole koskaan edes nähnyt livenä. Kunhan pääsee vähän kokeilemaan.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 06, 2010, 20:06:37 ip
Itse olen käyttänyt järjestämissäni maistelutilaisuuksissa houkuttimena seuraavaa: hankintakustannukset jaetaan tasan osallistujien kesken, lisäksi yli jääneet maistelutuotteet jaetaan osallistujien kesken siten, että jokainen tuote pyritään antamaan ensisijaisesti tuotteesta eniten pitäneelle taholle. Täten parhaassa tapauksessa suunnilleen kaikki saavat suunnilleen parhaiten itselleen maistuneet tuotteet mukaansa.

Jos kahveina käytetään El Salvadoria, voitais vaikka jakaa noi valmistusvälineet osallistujien kesken sen perusteella kuka tykkää mistäkin. Minä päätin jo lähteväni iloisena kotiin uuden Linean kanssa.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: McJones - Huhtikuu 06, 2010, 20:10:38 ip
Manuaalivehkeet kuulostaa hyvältä. Entiä onko esim. vipukeitin jo liian kaukana manuaalista? Tai Handpresso? Kunhan ajattelen ääneen...
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Misse - Huhtikuu 06, 2010, 21:50:25 ip
Minä päätin jo lähteväni iloisena kotiin uuden Linean kanssa.

Jos uudesta Lineasta haaveilet, niin Kaffan kahvila on väärä paikka siihen :)

-Mikko-
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 06, 2010, 22:03:34 ip
Jos uudesta Lineasta haaveilet, niin Kaffan kahvila on väärä paikka siihen :)

-Mikko-
Riittävän uusi minulle :)

Tulee muuten jostain syystä mieleen MTV:n my sweet sixteen-sarja.. "HALUAN UUDEN LINEAN"
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Lada - Huhtikuu 06, 2010, 23:46:51 ip
"iskä, jos mä en saa tota, niin mä en puhu sulle enää ikinä" :'( :-*

Jamit kuulostaa hyvälle. Onko alotusaika aikaistettu 14sta (ainaki facebookissa näyttäs olevan), ku mielestäni se ennen oli klo 15->?
En tiedä tarviiko ihan kaikille pisteille sinänsä vetäjää? Noille vähän erikoisemmille vois olla vetäjät, mutta esim presson, drippereiden, aeropressin käyttäjiä porukassa varmasti sen verran on, että aina yksi ryhmä sais pisteillä jotain aikaan. Tosin se, että kaikki tekee samallailla, voi olla vaikeampaa ilman vetäjää. Pitää vaan tehdä tarkat "säännöt" mitä aina kullakin pisteellä tehdään.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 07, 2010, 09:55:25 ap
Manuaalivehkeet kuulostaa hyvältä. Entiä onko esim. vipukeitin jo liian kaukana manuaalista? Tai Handpresso? Kunhan ajattelen ääneen...
Tuon mukanani sen, mitä porukat hyvänä pitää (Gene, LP Piccola?)
Kassiin heitetään joka tapauksessa pohjalle purumallinen Handpresso.

Olli
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: kahvimies - Huhtikuu 07, 2010, 09:59:09 ap
Aloitusaika on siis n. klo 14.

Jos joka pisteellä testataan eri tekniikoita, olisi hyvä että olisi joku vastuuhenkilö jonka johdolla homma hoidettaisiin.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 07, 2010, 10:37:36 ap
Yleisen häröilyn aikana minua kiinnostaisi yhä testailla eri myllyjä, erityisesti ei-espressokäyttöä ajatellen. Minä voin roudata paikalla ProM:n, jos joku toisi Varion. Esimerkiksi Krups voisi olla myös kiinnostava ja paikan päältähän löytyy sitten iso Ditting (?)

Rastivastaavat voidaan varmaan sopia paikan päälläkin. Minä voin olla ainakin vapaaehtoinen, vaikka en kyllä ole asiantuntija missään mainituista tekniikoista.

Paljonkos ihmisiä on nyt ilmoittautunut?
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: kahvimies - Huhtikuu 07, 2010, 13:51:48 ip
Nyt on meilillä tullut 16 ja facebookissa muutama lisää.

Myllyjen testailu olisi kyllä ihan mielenkiintoista, pitäähän se kahvi tosiaan jauhaakin. Iso Ditting kyllä löytyy.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: thjerppe - Huhtikuu 07, 2010, 16:00:34 ip
Minä voin roudata paikalla ProM:n, jos joku toisi Varion. Esimerkiksi Krups voisi olla myös kiinnostava ja paikan päältähän löytyy sitten iso Ditting (?)


Kuten aikaisemmin jo ilmoitinkin voin ottaa Varion mukaan. Vanha Krupsi on jo lähtenyt kiertoon, joten sellaista ei ole.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: TB - Huhtikuu 07, 2010, 16:15:07 ip
Migu, jos olet tulossa, niin voisitko ottaa oman Variosi mukaan? Kiinnostaisi nähdä, käyttäytyykö se erilailla, kuin thjerppen yksilö.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 11, 2010, 09:04:19 ap
Kiitokset omasta puolestani, vaikkakin jouduinkin lähtemään ennalta odottamattomasti. Sifonia sentään ehdin ihmetellä ja todeta sen odotuksiani mielenkiintoisemmaksi laitteeksi.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Teme - Huhtikuu 11, 2010, 10:58:36 ap
Täältäkin kiitoksia. Oli taas mukava tavata foorumilaisia livenä.

Mm. Gene Cafe:lle paahtaminen oli mielenkiintoista puuhaa kuten myös myllyjen vertailu pressokahvin kanssa. Erojen maistaminen oli aluksi mielestäni hankalahkoa kun kahvit olivat eri lämpöisiä. Mutta kun lämmöt tasottuivat niin eroja oli helpompi havaita.

Harmi että jouduin itsekin lähtemään jo runsaan parin tunnin jälkeen...

T. Teme
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Moksi - Huhtikuu 11, 2010, 15:18:49 ip
Kiitos myös tältäkin suunnalta! Oli mukava tavata muitakin kahviin hurahtaneita. Oli myös todella mielenkiintoista maistella vähän erikoisemmilla menetelmillä tehtyä kahvia. Erityisesti vakuumikeittimet jäivät mieleen.

Ps. kiitos myös thjerpelle Varion esittelystä
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Toma - Huhtikuu 11, 2010, 15:48:25 ip
Jep, isot kiitokset, oli mielenkiintoista ja mukavaa.
Ja tänään lähti Aeropressi tilaukseen :)

Muutenkin oli mukavaa saada kasvoja nimimerkkien taakse.

Näitähän voisi järjestää tietenkin useammin kuin kerran vuodessa...
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Joona_s - Huhtikuu 11, 2010, 19:26:04 ip
Hauskaa oli ja mukava kuulla, että vakuumikeittimet ovat kiinnostaneet ihmisiä. Kuvia ottaneet toivottavasti linkkaavat niitä tänne.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 11, 2010, 22:52:46 ip
Tiesi että jamit olivat onnistuneet kun tänään teki kovasti mieli valmistaa kahvia, mutta ei yhtään mieli juoda sitä. :)

Näitähän voisi järjestää tietenkin useammin kuin kerran vuodessa...

Uskaltaako sitä hyvää traditiota pilata, muistelen että viimekin kerralla oli kevään ensimmäinen kaunis päivä kun istuttiin sisällä paahtimon käryssä...
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Misse - Huhtikuu 12, 2010, 10:30:52 ap
Hauskaa oli ja mukava kuulla, että vakuumikeittimet ovat kiinnostaneet ihmisiä.

Vakuumikeittimet ovat todella jännittäviä, varsinkin jos noudattaa ohjettasi kuumentaa vesi ekaan raksuun asti :)

Temen balance brewer oli oikeasti todella hieno vekotin, harmillisesti vain kahvin laatua ei saatu tällä kertaa oikein kohdilleen.

-Mikko-

edit: typoja vähemmälle
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Juqi - Huhtikuu 12, 2010, 13:36:48 ip
Vakuumikeittimet ovat todella jännittäviä, varsinkin jos noudattaa ohjettasi kuumentaa vesi ekaan raksuun asti :)

Kyllä sitä teetä saa helpommallakin keitettyä ;) Ei vaan, onhan niiden kanssa puuhastelua ja maku poikkesi eniten muista valmistusmenetelmistä.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 12, 2010, 17:35:05 ip
Mm. Gene Cafe:lle paahtaminen oli mielenkiintoista puuhaa kuten myös myllyjen vertailu pressokahvin kanssa. Erojen maistaminen oli aluksi mielestäni hankalahkoa kun kahvit olivat eri lämpöisiä. Mutta kun lämmöt tasottuivat niin eroja oli helpompi havaita.

Millaisia eroja sinä (tai muut) havaitsitte? Itse en kyennyt maistamaan mitään merkittäviä eroja. Ditting oli ehkä aivan pienen hitusen selkeämpi, ja samoin sen jauhatustulos näytti silmämääräisesti ehkä ihan pikkuisen vähemmän pölyiseltä. Erot olivat kuitenkin todella pieniä ja en ole yhtään vakuuttunut, että havaintoja olisi voinut toistaa sokkona. Lisäksi erot eri pressotekniikoiden välillä olivat huomattavasti suuremmat kuin nämä mahdolliset erot myllyjen välillä.

Varion ja ProM:n välillä en huomannut eroja, jauhatuksessa tai maussa. Kaikkien myllyjen jauhatus vaikutti jossain määrin pölyiseltä; verrattuna kaupan puruun ero on kohtuullisen suuri (myös Dittingillä).

Varion ja ProM:n karkein mahdollinen jauhatus oli hieman hienompaa kuin Dittingin karkein (pressoasetus), mutta toisaalta karkeampaa kuin se asetus, jolla Kaffalla pressokarkeutta oikeasti jauhetaan (muistaakseni reilun pykälän hienompi myllyn oletuksesta). ProM oli säädetty nollakohtaan, kun taas Vario tehdasasetusta hienommalle, mutta ei välttämättä nollaan. Eli voi olla, että jos Vario on säädetty nollaan, niin silloin voi olla lieviä ongelmia saada karkeampaa pressokarkeutta, jos juuri sellaista haluaa.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: Teme - Huhtikuu 12, 2010, 19:04:17 ip
Millaisia eroja sinä (tai muut) havaitsitte?

Kun juomien lämpötilat olivat tasoittuneet olin havaitsevinani Variolla ja ProM:llä jauhetuissa hieman niiden hienoimpien hiukkasten yli-uuttumisen aiheuttamaa karvautta. Dittingillä jauhetussa oli jotenkin pyöreämpi, lämpimämpi maku. Pieniä erot kuitenkin olivat. Varion ja ProM:n välillä en itsekään maistanut eroa, mutta muistaakseni TB oli jotakin eroa maistanut?

Jauhatuksen ulkonäköä en tullut tutkailleeksi ja oletin että nuo vertailupressot oli valmistettu mahdollisimman tarkkaan samalla / vertailukelpoiselle tekniikalla ja jauhatuksella?

T. Teme
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: TB - Huhtikuu 12, 2010, 20:19:37 ip
Kiitos ja kumarrus järjestäjille täältäkin!

Kolmen myllyn pressovertailussa erot olivat todellakin pienet.

Ditting antoi selkeimmän makuista kahvia, siinä oli jotain heleyttä, joka erotti sen Mallu-myllyistä. Malluissa oli hennosti maistettavissa mutteripannulla (kai väärin) tehdyn kahvin kaltaista väkevyyttä, eli Temen terminologialtaan varmaan oikeammin kuvailemaa karvautta. Ero Varion ja ProMin välillä mielestäni maistui ProMin eduksi, tämä eron maistoin niin lämpimissä kahveissa, kuin myöhemmin sekalaisen häröilyn jälkeen jo viilenneissä näytteissä.

Erojen pienuutta voisi kuvata samalla pavulla ja samoilla laitteilla tehdyn kahden onnistuneen espressoshotin välisenä makuerona. Mallujen jauhatukset eivät minulle aiheuttaneet mitään dramaattista kahvien hylkimisreaktiota, mutta olenkin presson kuluttajana totaalisen ummikko, ainakin vielä. Jamien kokemusten rohkaisemana voisin huoletta alkaa Variolla kokeilemaan pressoakin.

Erojen pienuutta vitsailtiin testin aikana, että Varion kahvin saatuaan puolet laatukahvilan asiakkaista juoksee ulos pahoinvoivina... Tosin siihen tuli heti etuvasemmalta korjaus: Variokahviloista jengi kääntyy ulos, kun asiakkaat ei jaksa odottaa  ;D

Harion ja Balance Brewerin kahvintekotaide oli mielenkiintoista nähtävää.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 12, 2010, 21:12:07 ip
Jauhatuksen ulkonäköä en tullut tutkailleeksi ja oletin että nuo vertailupressot oli valmistettu mahdollisimman tarkkaan samalla / vertailukelpoiselle tekniikalla ja jauhatuksella?

Jep. Lähtökohtana oli Dittingin jauhatus, joka oli hieman hienompi kuin myllyn oletusasetus pressolle. Mallut säädettiin tuottamaan samaa karkeutta. Karkeuksia vertailtiin levittelemällä purut valkoiselle paperille ja hiplaamalla sormien välissä.

Menetelmänä oli perinteinen presso, eli muistaakseni 4 min haudutus ja mäntä alas. Jos kahvifoorumeita on uskominen, niin tämä menetelmä korostaa karvautta ja pölyisen jauhatuksen ongelmia. Toisessa pressomaistelussa kokeiltiin paria eri ratkaisua ongelmaan ja lopputulokset olivat paljon kirkkaampia (ja paremmanmakuisia) kuin ilman mitään lisäkommervenkkejä.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 13, 2010, 09:45:31 ap
Näitähän voisi järjestää tietenkin useammin kuin kerran vuodessa...
Uskaltaako sitä hyvää traditiota pilata, muistelen että viimekin kerralla oli kevään ensimmäinen kaunis päivä kun istuttiin sisällä paahtimon käryssä...

Uskaltaa uskaltaa. Esimerkiksi parillisten kuukausien ensimmäinen maanantai kahvikerhon (ristretto.fi) kokoontuminen jossain sopivassa kahvilassa, sisältäen jutustelua ja kahvien maistelua sekä tulevien suurempien tapahtumien suunnittelua. Ei siis Baristajamit, vaan ihan muuten vaan kokoontuminen yhteisöllisyyden merkeissä.
Otsikko: Vs: Baristajamit Kaffalla huhtikuussa 2010
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 14, 2010, 20:47:59 ip
Erotin teollisia myllyjä käsittelevän keskustelun:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1650