Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: cafe_con_amor - Tammikuu 26, 2010, 15:48:33 ip

Otsikko: mistä löydän maukasta maitoa?
Kirjoitti: cafe_con_amor - Tammikuu 26, 2010, 15:48:33 ip
Rakastan kahvia, mutta valitettavasti en ole ikinä juonut Suomessa TÄYDELLISTÄ kahvia, koska maito on poikkeuksetta liian terveellistä :)
ja siksi mautonta. Ulkomailla olen nauttinut miltei kastikkeenomaista, kellertävää, paksua maitoa, joka pienenä lorauksena kruunasi tuhdin espressoni ja sai minut melkein sekoamaan jumalaisen maun takia. Joudun käyttämään Valion punaista hylaa, koska en ole löytänyt oikeaa maitoa mistään. Sekin on kaukana ulkomailla myytävistä maidoista. Onko Helsingissä jotain mahdollisuutta löytää parempaa maitoa?
Otsikko: Vs: mistä löydän maukasta maitoa?
Kirjoitti: euka - Tammikuu 26, 2010, 17:24:16 ip
Kaupoissa oli aikoinaan ns vanhanajan maitoa joka varmaan on lähimpänä sitä mitä haet. Tuote on pastaröityä lehmänmaitoa, rasvakoostumukseen ei ole puututtu. Mitä nopsaa netistä katsoi niin jossain isommissa marketeista tietyilla paikkakunnilla sitä on ollut edelleen saatavilla. Tekevät siitä leipäjuustoa. Yksi vaihtoehto on tehdä wagnerit ja hankkia lehmä tai vaihtoehtoisesti hieroa tuttavavuutta henkilön kanssa jolla on lehmä.

Maidon rasva- tai proteeinikoostumusta on periaatteessa helppo muuttaa sekoittamalla maidon sekaan kermaa ja maitoproteenia. Mutta läträilyksihän tuokin menee ja ei ole sama asia.
Otsikko: Vs: mistä löydän maukasta maitoa?
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 26, 2010, 17:31:19 ip
Kaupasta saa myös tiivistemaitoa eli kondensoitua maitoa, laittavatpa tuota joissain kahviloissa myös kahvin sekaan. Tiiviste on kellertävää eikä kovin juoksevaa, usein myös makeutettua. Ei varmaan suoraan mitä haetaan, mutta ehkä vedellä laimennettuna.
Otsikko: Vs: mistä löydän maukasta maitoa?
Kirjoitti: kaffemi - Tammikuu 26, 2010, 18:05:01 ip
Jos sen pitää olla kermamaista ja paksua, niin ehdotan kermaa... Ehkä vähän kevyempi kuitenkin voisi olla raikkaampaa. Luomumaitohan ei ole homogenoitua, mutta ainakin Valiolla on vain kevytmaitona eli 1,5 prosenttisena. Joten kovin kermaista tuo ei ole...

Mahtaako jostain suoramyynnistä saada vähemmän käsiteltyä maitoa?
Otsikko: Vs: mistä löydän maukasta maitoa?
Kirjoitti: Hanni - Tammikuu 26, 2010, 19:08:50 ip
Kannattaa selvittää saako mistään lähistöltä Kylpymaitoa.
Se on täysin käsittelemätöntä raakamaitoa.
Otsikko: Vs: mistä löydän maukasta maitoa?
Kirjoitti: euka - Tammikuu 26, 2010, 23:45:06 ip
Kannattaa selvittää saako mistään lähistöltä Kylpymaitoa.
Se on täysin käsittelemätöntä raakamaitoa.
Kysyjä näytti olevan Helsingistä ja tuota näyttäisi olleen saatavilla sekä lasipalatsin maatilatorilla että hakaniemen hallissa. Kylpymaidon käsite oli mulle ainakin aivan uusi. Paljonko tuolla on hintaa litralle, vois itsekin kokeilla? :) (Edit: 3 euroa näyttäis olleen...)
Otsikko: Vs: mistä löydän maukasta maitoa?
Kirjoitti: Mariia - Tammikuu 27, 2010, 11:12:33 ap
Oletko varma, että ulkomailla nauttimasi tuote oli maitoa?

Kuvauksen perusteella tuli mieleeni "coffee creamer", joka on paksua ja kellertävää rasvasekoitetta. Säilyy huoneenlämmössä avattunakin, joten voit vain arvailla E-koodien määrän ;)

Tuotenimiä on vaikka kuinka, Nestlen Coffee-Mate lienee tunnetuin. Totta on, että lähimmäs ko. tuotetta pääsee käyttämällä kuohukermaa ;)

Ainakin CJumbon Citymarketin "Amerikan ihmeet" -hyllyssä olen nähnyt creamereitä...
Otsikko: Vs: mistä löydän maukasta maitoa?
Kirjoitti: cafe_con_amor - Tammikuu 27, 2010, 12:57:46 ip
Kiitos kaikille vastauksista!!! Kiva tietää, että hyvää maitoa on saatavilla. Alan tästä testailemaan teidän ehdottamianne vaihtoehtoja.
Kerma ei ole se, mitä haen. Tiivistemaito tai vanhanajanmaito kuulostivat siltä, mitä etsin. Ei tarvitsekaan siis hankkia lehmää yksiööni :)
Kahvin juomisen iloa kaikille!!!
Otsikko: Vs: mistä löydän maukasta maitoa?
Kirjoitti: china - Tammikuu 31, 2010, 20:32:28 ip
Ne creamerit on kyllä jotain aivan kammottavaa...
Otsikko: Vs: mistä löydän maukasta maitoa?
Kirjoitti: cartman - Helmikuu 12, 2010, 15:38:42 ip
Ulkomailla olen nauttinut miltei kastikkeenomaista, kellertävää, paksua maitoa, joka pienenä lorauksena kruunasi tuhdin espressoni ja sai minut melkein sekoamaan jumalaisen maun takia.

Kahviisi on lirautettu tiivistettyä maitoa (evaporated milk, leche evaporada). Se on about 2,5 kertaa tiiviimpää, kuin punainen maito. Esimerkiksi oikeaoppinen espanjalainen Cafe Cortado ("Cortadito") tehdään tuohon maitoon. Sitä ei saa Suomesta. Joskus sitä on ollut eestiläisiä tuotteita myyvissä liikkeissä, useimmiten ei. Itäkeskuksen venäläinen Kalinka myi sitä aikoinaan, nyt sekin kauppa on lopettanut.

Evaporated milk on on täyssäilyke, tuotteen säilyvyys perustuu perinteiseen säilykepurkkiteknologiaan.

Kondensoitu maito (condensed milk, leche condensada) on eri tavaraa. Se on "säilöttyä maitoa", jonka säilyvyys perustuu rajuun sokerin lisäämiseen, siis "hillo-menetelmään". Käytännössä myös condensed milkiä myydään peltipurkeissa, mutta myös muovi/pahvi/lasipakkauksissa, jopa sinappituubin näköisissä pakkauksissa.

Em. termit sotketaan hyvin usein. Esimerkiksi käännetyssä tekstissä ne ovat 99% todennäköisyydellä väärin. Ja jotta asia olisi vielä sekavampaa, Eestissä valmistetaan evaporated milkiä, jossa on sokeria mukana!

Jos haluat kahviisi "aidon" tuntuista maitoa, niin tee näin: laita kattilaan punaista maitoa (ei Hylaa!), keitä se kokoon, noin puolikkaaksi alkuperäisestä tilavuudesta. Siinä sinulla on evaporated milkiä. Näin Itävallassa ja Sveitsissä tehdään.