Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvin paahtaminen => Aiheen aloitti: mugi - Tammikuu 07, 2010, 21:00:17 ip

Otsikko: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: mugi - Tammikuu 07, 2010, 21:00:17 ip
Kuriiri toi ilmeisesti 3 päivää sitten paahdetut pavut ovelle, olleet ainakin päivän pari tuosta ajasta -15 C-asteisessa pakettiautossa. Ainakin pusseissa lukee "born 4.1.2010", joten kai ne silloin on paahdettu.

Muistan lukeneeni että paahtamisen jälkeen papujen pitäisi saada levätä n. 5 päivää tjsp. Kauankos se aika olikaan, ja jos ovat olleet kylmässä ja ovat edelleenkin jääkaapissa, niin miten niiden kanssa kannattaisi toimia? Suurin osa näistä päätynee pakastimeen, vai onko jääkaappi parempi?
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 07, 2010, 21:44:44 ip
Ainakin pusseissa lukee "born 4.1.2010", joten kai ne silloin on paahdettu.

Noin HasBean paahtopäivän tosiaan ilmoittaa.

Muistan lukeneeni että paahtamisen jälkeen papujen pitäisi saada levätä n. 5 päivää tjsp.

Tuo vähän riippuu pavusta ja tavasta jolla valmistetaan. Mutta jos tuoreiden papujen kanssa pelaaminen on uutta, niin kannattaa aloittaa käyttäminen heti ja katsoa miten käyttäytyminen/maku ajan kuluessa muuttuu (ihan vain siis harrastuksen kannalta).

Kauankos se aika olikaan, ja jos ovat olleet kylmässä ja ovat edelleenkin jääkaapissa, niin miten niiden kanssa kannattaisi toimia? Suurin osa näistä päätynee pakastimeen, vai onko jääkaappi parempi?

Teippaa venttiili kiinni ja laita pakkaseen, mikäli arvelet että pääset papua käyttämään vasta viikon parin päästä. Tuon lyhyemmälle ajalle ei ole kauheasti (mielestäni) järkeä pakastella. Vastaavalla tavalla toimii tietysti jääkaappikin (mikä tahansa lämpötilan alentamiskeino hidastaa "ikääntymistä") - mutta oma ohjeeni olisi välttää jääkaappia "kuin ruttoa" vaikka pussia ei olisi avattukkaan. Avattua pussia ei siis koskaan jääkaappiin.
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: Misse - Tammikuu 07, 2010, 21:47:45 ip
Kuriiri toi ilmeisesti 3 päivää sitten paahdetut pavut ovelle, olleet ainakin päivän pari tuosta ajasta -15 C-asteisessa pakettiautossa. Ainakin pusseissa lukee "born 4.1.2010", joten kai ne silloin on paahdettu.

Muistan lukeneeni että paahtamisen jälkeen papujen pitäisi saada levätä n. 5 päivää tjsp. Kauankos se aika olikaan, ja jos ovat olleet kylmässä ja ovat edelleenkin jääkaapissa, niin miten niiden kanssa kannattaisi toimia? Suurin osa näistä päätynee pakastimeen, vai onko jääkaappi parempi?

En tiedä onko perää, mutta olen käsityksessä että kahvi kärsisi todella selvästi jos sen uudelleen pakastaa.

-Mikko-
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 08, 2010, 10:33:13 ap
Hasbeanista löytyy jo oma ketju... pitäiskö yhdistellä?
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: mugi - Tammikuu 08, 2010, 15:44:59 ip
Tuo vähän riippuu pavusta ja tavasta jolla valmistetaan. Mutta jos tuoreiden papujen kanssa pelaaminen on uutta, niin kannattaa aloittaa käyttäminen heti ja katsoa miten käyttäytyminen/maku ajan kuluessa muuttuu (ihan vain siis harrastuksen kannalta).

Teippaa venttiili kiinni ja laita pakkaseen, mikäli arvelet että pääset papua käyttämään vasta viikon parin päästä. Tuon lyhyemmälle ajalle ei ole kauheasti (mielestäni) järkeä pakastella. Vastaavalla tavalla toimii tietysti jääkaappikin (mikä tahansa lämpötilan alentamiskeino hidastaa "ikääntymistä") - mutta oma ohjeeni olisi välttää jääkaappia "kuin ruttoa" vaikka pussia ei olisi avattukkaan. Avattua pussia ei siis koskaan jääkaappiin.

Ok, testailen vaikkapa tänään illalla ja huomenna päivällä lisää.

Mitäs problematiikkaa jääkaappiin liittyy, ottavatko ne makua venttiilin kautta? Vai haittaako lämpötilan sahaaminen asiaa? Vai joku muu?
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 08, 2010, 16:12:37 ip
Mitäs problematiikkaa jääkaappiin liittyy, ottavatko ne makua venttiilin kautta? Vai haittaako lämpötilan sahaaminen asiaa? Vai joku muu?

Avatussa pussissa on kosteutta, joka kylmässä tiivistyy papujen kylkeen. Ja vesi ei tee ollenkaan hyvää pavuille.
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: mugi - Tammikuu 08, 2010, 19:14:58 ip
Avatussa pussissa on kosteutta, joka kylmässä tiivistyy papujen kylkeen. Ja vesi ei tee ollenkaan hyvää pavuille.

Ok, kiitos, loogista.

EDIT: onko fiksua puristella suljettavasta HasBean-pussista ilmat pois tai käyttää pussin sijaan vaikkapa VacuVin-purkkia josta voi siis pumpata ilmat helposti pois. Eli onko ilma pahasta ja aiheuttaako mahdollinen ilman hetkellinen kaasuttomuus (ilma pumpattu pois, korvaantunee osin pavuista vuotavalla hiilidioksidilla) ongelmia kahvista purkautuvien kaasujen myötä (ts. köyhdyttääkö se jotenkin aromin tms?).
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 10, 2010, 00:20:13 ap
onko fiksua puristella suljettavasta HasBean-pussista ilmat pois tai käyttää pussin sijaan vaikkapa VacuVin-purkkia josta voi siis pumpata ilmat helposti pois. Eli onko ilma pahasta ja aiheuttaako mahdollinen ilman hetkellinen kaasuttomuus (ilma pumpattu pois, korvaantunee osin pavuista vuotavalla hiilidioksidilla) ongelmia kahvista purkautuvien kaasujen myötä (ts. köyhdyttääkö se jotenkin aromin tms?).

Voimakasta alipaineistusta tulisi välttää - nopeuttaa hiilidioksiidin ja sen mukana tulevien ainesosien poistumista. Jos haluaa imeä ilmoja pois, niin silloin mieluummin pavut johonkin pussiin joka "kääriytyy" kasaan niiden ympärille - ikäänkuin kaupan "tiiliskivikahveissa". Paras tapa säilöä olisi korvata ilma jollain inertillä kaasulla joka samalla paineistaisi säilytysastian.
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 10, 2010, 01:23:03 ap
EDIT: onko fiksua puristella suljettavasta HasBean-pussista ilmat pois tai käyttää pussin sijaan vaikkapa VacuVin-purkkia josta voi siis pumpata ilmat helposti pois. Eli onko ilma pahasta ja aiheuttaako mahdollinen ilman hetkellinen kaasuttomuus (ilma pumpattu pois, korvaantunee osin pavuista vuotavalla hiilidioksidilla) ongelmia kahvista purkautuvien kaasujen myötä (ts. köyhdyttääkö se jotenkin aromin tms?).

Venttiilipussin puristelusta ei ole haittaa, tosin ei varmaan suuremmin hyötyäkään. Periaatteessa se poistaa haitallista happea pussista ja ei ainakaan synnytä alipainetta, joka jonkin verran nopeuttaa hiilidioksidin haihtumista. VacuVin taas synnyttää alipaineen. Ylipäänsä papuja suositellaan säilyttämään alkuperäisessä paketissa, jos mahdollista. Kaikenlainen venkslaaminen astiasta toiseen antaa niille vaan turhaan happi- ja kosteushoitoa.
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: mugi - Tammikuu 10, 2010, 02:14:57 ap
Voimakasta alipaineistusta tulisi välttää - nopeuttaa hiilidioksiidin ja sen mukana tulevien ainesosien poistumista. Jos haluaa imeä ilmoja pois, niin silloin mieluummin pavut johonkin pussiin joka "kääriytyy" kasaan niiden ympärille - ikäänkuin kaupan "tiiliskivikahveissa". Paras tapa säilöä olisi korvata ilma jollain inertillä kaasulla joka samalla paineistaisi säilytysastian.

Venttiilipussin puristelusta ei ole haittaa, tosin ei varmaan suuremmin hyötyäkään. Periaatteessa se poistaa haitallista happea pussista ja ei ainakaan synnytä alipainetta, joka jonkin verran nopeuttaa hiilidioksidin haihtumista. VacuVin taas synnyttää alipaineen. Ylipäänsä papuja suositellaan säilyttämään alkuperäisessä paketissa, jos mahdollista. Kaikenlainen venkslaaminen astiasta toiseen antaa niille vaan turhaan happi- ja kosteushoitoa.

Mikäs on näppituntuma: kuinka suuri on ero avaamattoman pussin säilyvyyden ja avatun pussin (jonne päässyt huoneilmaa) säilyvyyden välillä, jos niitä säilytetään A) huonelämpötilassa tai B) jääkaapissa? Eli kauanko suunnilleen säilyy:
A1) avaamaton pussi huonelämmössä
A2) avattu pussi huoneenlämmössä (avaamisen jälkeen)
B1) avaamaton pussi jääkaapissa
B2) avattu pussi jääkaapissa (avaamisen jälkeen)

Osaisi vähän miettiä mikä säilytys on järkevää, mikä suhteettoman vaivalloista hyötyyn nähden.
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: Joona_s - Tammikuu 10, 2010, 02:42:17 ap
Mikäs on näppituntuma: kuinka suuri on ero avaamattoman pussin säilyvyyden ja avatun pussin (jonne päässyt huoneilmaa) säilyvyyden välillä, jos niitä säilytetään A) huonelämpötilassa tai B) jääkaapissa? Eli kauanko suunnilleen säilyy:
A1) avaamaton pussi huonelämmössä
A2) avattu pussi huoneenlämmössä (avaamisen jälkeen)
B1) avaamaton pussi jääkaapissa
B2) avattu pussi jääkaapissa (avaamisen jälkeen)

Osaisi vähän miettiä mikä säilytys on järkevää, mikä suhteettoman vaivalloista hyötyyn nähden.

Tässä tapauksessa olisi kokeellinen tutkimusasetelma omiaan. Testaa vaikka ristiin jääkaapissa säilytettyä kahvia ja toisaalta huoneenlämmössä ollutta kahvia. Itse en ole huomannut eroa jääkappisäilytyksen ja tavallisen säilytyksen välillä joten kahvit lojuvat keittimen yläpuolella olevalla hyllyllä.
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: mugi - Tammikuu 10, 2010, 03:15:54 ap
Tässä tapauksessa olisi kokeellinen tutkimusasetelma omiaan. Testaa vaikka ristiin jääkaapissa säilytettyä kahvia ja toisaalta huoneenlämmössä ollutta kahvia. Itse en ole huomannut eroa jääkappisäilytyksen ja tavallisen säilytyksen välillä joten kahvit lojuvat keittimen yläpuolella olevalla hyllyllä.

Ok, jos tänne ei ilmaannu joltakulta tarkkaa kuvausta, niin sitten pitänee siirtyä empiirisiin tutkimuksiin. Se edellyttäisi että tilaisi useamman pussin samaa paahtoerää HasBeanilta siten, että pusseja kohdeltaisiin suunnitelman mukaan eri tavalla (auki/kiinni/huoneenlämpö/jääkaappi/pakastin) valitun ajanjakson ja sitten testattaisiin vähän miten käyttäytyvät. Avattuihin riittäisi yksi yhteinen pussi, paitsi jos ei halua siirrellä papuja alkuperäisestä pussista kerran siitä oli haittaa (ilmankiertoa tulee lisää). Eli kuullostaa kuudelta pussilta samaa tavaraa.
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: Joona_s - Tammikuu 10, 2010, 11:34:07 ap
http://www.home-barista.com/store-coffee-in-freezer.html

Tuolla on pohdintaa asian tiimoilta ellei ole osunut vielä vastaan.
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: mugi - Tammikuu 10, 2010, 13:38:11 ip
Tuolla on pohdintaa asian tiimoilta ellei ole osunut vielä vastaan.

Kiitos, lukaisen läpi.

EDIT: tuon luettuan voi todeta, että ne HasBean pussit jotka saapuessaan olivat vielä täysin littania eli kaasu ei ollut purkautunut pavuista pussiin pääosin pakkasessa tapahtuneen kuljetuksen aikana, olisi kannattanut laittaa pakastimeen. Ilmeisesti enää se ei juuri kannata, kun ovat kuitenkin olleet perjantaista asti huoneenlämmössä ja pussit nyt pullollaan. Talvella tilaamisella on siis ilmeisimmin etunsa, varsinkin kovilla pakkasilla.
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 10, 2010, 21:27:53 ip
tuon luettuan voi todeta, että ne HasBean pussit jotka saapuessaan olivat vielä täysin littania eli kaasu ei ollut purkautunut pavuista pussiin pääosin pakkasessa tapahtuneen kuljetuksen aikana, olisi kannattanut laittaa pakastimeen.

Kyllä niitä on tullut kesälläkin "tiiliskivinä". Ilmeisesti joko paahtimolla imaisevat ilmoja joistain pusseista pois venttiilin kautta (mahtuu paremmin paketteihin?) tai sitten lennon aikainen alipaine imee ilmoja pois.

Millainen muuten on (posti?)ruumassa painetila lennon aikana - onko kellään parempaa tietoa? Kymmenen kilometrin korkeudessahan taitaa olla painetta noin neljäsosa maanpäällisestä (koneen ulkopuolella). Kai siellä ruumassa reilumpaa vaihtelua (alaspäin) tapahtuu kuin matkustamossa?
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 10, 2010, 22:00:05 ip
Millainen muuten on (posti?)ruumassa painetila lennon aikana - onko kellään parempaa tietoa? Kymmenen kilometrin korkeudessahan taitaa olla painetta noin neljäsosa maanpäällisestä (koneen ulkopuolella). Kai siellä ruumassa reilumpaa vaihtelua (alaspäin) tapahtuu kuin matkustamossa?

Minulla on ainakin joskus pullot falskanneet ruumassa, joten alipainetta siellä on. Onhan sitä toki matkustamossakin, mutta varmastikin vähemmän.
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: japa - Tammikuu 11, 2010, 08:41:46 ap
Eikös eläimet mene ruumassa, eli kyllä siellä jonkinlainen paineistus pitää olla. Italian reissulta kokemuksena se, että jo matkustamon alipainekin saa kahvipusseista aikaiseksi tiiliskivet maanpinnalla.
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 11, 2010, 09:47:07 ap
Eikös eläimet mene ruumassa, eli kyllä siellä jonkinlainen paineistus pitää olla. Italian reissulta kokemuksena se, että jo matkustamon alipainekin saa kahvipusseista aikaiseksi tiiliskivet maanpinnalla.

Suomi24-foorumin ja muiden luotettavien tietolähteiden surffailun jälkeen vaikuttaa siltä, että matkustajakoneissa ruuma ja matkustamo on samaa tilaa ja samassa paineessa (joka toki on vähemmän kuin maan päällä). Rahtikoneista en sitten tiedä.

Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: Juqi - Tammikuu 11, 2010, 10:20:18 ap
Omatkin kokemukset puoltaa sitä, että jotain eroa ruuman ja matkustamon välillä on, koska omatkin kahvit ovat menneet "rusinoiksi" matkustamossa kun taas ruumassa tulleet ovat olleet ihan normaaleja. Ja myös postin kautta esim. SqM:stä tulleet paketit ovat olleet ihan kunnossa (voivat tulla/tulevatkin varmaan rahtikoneella, jossa voi tosiaan olla eri tilanne).
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 11, 2010, 10:41:09 ap
Suomi24-foorumin ja muiden luotettavien tietolähteiden surffailun jälkeen vaikuttaa siltä, että matkustajakoneissa ruuma ja matkustamo on samaa tilaa ja samassa paineessa (joka toki on vähemmän kuin maan päällä). Rahtikoneista en sitten tiedä.

Toikin riippuu niin konetyypistä. Eläimiä on tullut rahdattua lentokoneella ja kaikkiin konetyyppeihin ei elukoita saa mukaan (ruuman paineistuksen/lämpötilan takia).
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: mugi - Tammikuu 11, 2010, 13:30:09 ip
Suomi24-foorumin ja muiden luotettavien tietolähteiden surffailun jälkeen vaikuttaa siltä, että matkustajakoneissa ruuma ja matkustamo on samaa tilaa ja samassa paineessa (joka toki on vähemmän kuin maan päällä). Rahtikoneista en sitten tiedä.

UPS, DHL, Fedex jne käyttävät pienehköjä ja joillakin reiteillä suuriakin koneita, ja ne on tyypillisesti matkustajakoneiden rahtiversioita eli Boeing ja McDouglas sekä Airbus -koneita. Näissä kuljetettava rahti on tyypillisesti sen verran tyyristä ja vakuutettua ettei ole mieltä sitä painestamattomassa rahtitilassa kuljettaa. Matkustajakoneissa sen sijaan rahtitilan lämpöeristys on ainakin osassa koneita jätetty väliin, eli kun siellä ylhäällä on -50 C ja allekin, rahti jäähtyy myös hyvin kylmäksi.

Kylmässä hiilidioksidi ei vapaudu pavuista, eli jos pavut on pakattu vacum-menetelmällä tiiviiseen pussiin joka päästää kaasua ventiilin kautta vain ulospäin, ja pussi säilytetään kylmässä jolloin kaasua ei pääse vapautumaan pavuista, tulisi selitettyä miten pussi perille päästyää on vielä littana ja pavut "paistavat läpi" sen kuhmuisesta pinnasta.
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: Mariia - Tammikuu 11, 2010, 15:15:18 ip
Matkustajakoneissa ruuman lämpötilaa nostetaan, jos elukoita on mukana. Joskus unohtuu, ja pidemmällä lennolla voi olla sitten surullisempi seuraus kun rampin kundit avaavat ruuman luukkua perillä :(

Matkustamossakaan ei ole sama ilmanpaine kuin maan kamaralla, eli tämän vuoksi ne tuoremehupurkit pärskähtävät naamalle ;)

Sekä ruuman että matkustamon lämmitys on myös polttoainekysymys, ja kun lentoliikenne liittyi päästökauppaan niin ... se kyllä optimoidaan.
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: mugi - Tammikuu 18, 2010, 14:46:53 ip
Laitan nyt tähän ketjuun hieman päivitystä aiheeseen, tuntuu että nyt 14 päivää merkityn paahtopäivän jälkeen ja kolmen laadun kokeilulla vain tummimmaksi paahdettu Celebas Toraja Kalosi on saanut suosiota osakseen. Tuntuu toimivan niin cappussa kuin ristrettona tai espressona. Ehkä tätä pitää tilata kokeeksi etanarahdilla lisää, ja mahdollisesti kokeilla paahtaa uunissa itse. Varsinkin kun käyttäjäpalautteen mukaan joku Behmorin paahtimella neljää papua (arviota kirjoittaessaan) paahtanut oli sitä mieltä että ylivoimaisesti helpoin paahtaa ("I've only tried roasting four different beans using the Behmor 1600, but this bean has been by far the easiest to roast! Every single roast, from the very first one, has been a great success. Excellent price/quality ratio as an espresso bean.").

Onko uunissa paahtamisen suhteen menestymisen mahdollisuuksia, vai pitäisikö alkuunsa ostaa popcorn-kone? Mitään suurikokoista en ala kaappeihin ostamaan, rajansa kaikella...
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 18, 2010, 20:37:21 ip
Onko uunissa paahtamisen suhteen menestymisen mahdollisuuksia, vai pitäisikö alkuunsa ostaa popcorn-kone? Mitään suurikokoista en ala kaappeihin ostamaan, rajansa kaikella...

Popcorn koneita kannattaa vilkuilla - niitä kun saa toisinaan varsin edullisestikin ja niillä on ihan oikeasti mahdollista saada aikaan hyviä paahtoja (kun käyttää aikaa opetteluun).

Kyllähän sillä uunillakin harrastuksen makuun pääsee, mutta kovin suuria odotuksia ei sen varaan kannata laittaa. Lähinnä kyse on siitä millä tavalla haluaa harrastaa - eli jos paahtopuuhastelu uunin kanssa on kivaa, niin siitä vain. Mutta jos uunissa paahtamalla hakee vain säästöä kahvin hinnassa niin aika marginaaliseksi touhuksi jää - voi miettiä mitä siinä säästää jos oleellisesti 1. luokan raakakahvia paahtaa (alle) keskinkertaiseksi tuotteeksi.
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: samppo - Tammikuu 18, 2010, 20:55:13 ip
Kyllähän sillä uunillakin harrastuksen makuun pääsee, mutta kovin suuria odotuksia ei sen varaan kannata laittaa. Lähinnä kyse on siitä millä tavalla haluaa harrastaa - eli jos paahtopuuhastelu uunin kanssa on kivaa, niin siitä vain. Mutta jos uunissa paahtamalla hakee vain säästöä kahvin hinnassa niin aika marginaaliseksi touhuksi jää - voi miettiä mitä siinä säästää jos oleellisesti 1. luokan raakakahvia paahtaa (alle) keskinkertaiseksi tuotteeksi.

Itse paahdan ''peruspavut'' (kaffaa ja kaffecentralista ostettua) uunissa, mutta minulla on myös HasBean 12 kk tilaus paahdettua kahvia, että saa jotain referenssiä siihen kotipaahtoon. Alunperin se lähti kahvin hinnassa säästämisessä, mutta se kotipaahtaminen vaikuttaa ihan mukavalta touhulta ja mun makunystyrät ei ole vielä niin kehittyneitä, että voi vähän huonompilaatuistakin(tai -paahtoista) kahvia käytää (ei tosin juhla mokkaa, koska tämä koko kahviharrastus lähti siitä, että normaali kahvi on pahaa ja ajattelin sitten että kyllä parempaakin kahvia on varmaan olemassa, ja moka oli hyvää. Tosin 14-vuotiaan mielestä kahvin kuuluukin olla pahaa.)

EDIT: meni vähän aiheen ohi (OT:ksi).
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 18, 2010, 21:11:18 ip
mutta se kotipaahtaminen vaikuttaa ihan mukavalta touhulta ja mun makunystyrät ei ole vielä niin kehittyneitä, että voi vähän huonompilaatuistakin(tai -paahtoista) kahvia käytää (ei tosin juhla mokkaa, koska tämä koko kahviharrastus lähti siitä, että normaali kahvi on pahaa ja ajattelin sitten että kyllä parempaakin kahvia on varmaan olemassa, ja moka oli hyvää. Tosin 14-vuotiaan mielestä kahvin kuuluukin olla pahaa.)

Tällöin kannattaa ehdottomasti tutustua niihin popkornikoneisiin (niitä kun toisinaan löytää 5 eurollakin). Toinen mitä kannattaa kokeilla on metallikulho + kuumailmapuhallin - niilläkin saa paremman kontrollin kuin uunilla.
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: samppo - Tammikuu 18, 2010, 21:31:36 ip
Tällöin kannattaa ehdottomasti tutustua niihin popkornikoneisiin (niitä kun toisinaan löytää 5 eurollakin).
Ostetaan jos kävelee vastaan, Miten on lämpötilan säätö popparilla, paahdetaan täysillä ja otetaan esim. tokassa raksussa pois? Uunissa kun voi lämpötilaa säätää, mutta kukaan ei varmaan ole kovin innokas alkaamaan etsimään sitä parasta paahtoprofiilia, kun uunissa lämpötilat muutenkin hieman heittelevät (luukun tiivistys ja tälläsiä olen kuullut), paitsi jos käyttää aina samaa papua, mikä taas hieman vesittää koko harrastuksen idean mielestäni.
Otsikko: Vs: HasBean paahdetut - kauankos odoteltava?
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 18, 2010, 21:56:13 ip
Ostetaan jos kävelee vastaan, Miten on lämpötilan säätö popparilla, paahdetaan täysillä ja otetaan esim. tokassa raksussa pois?

Lämpötilaa säädetään kontrolloimalla sopivalla "hatulla" sitä miten ilmaa pääse popparista ulos. Ja tuo on varsin nopea tapa.

Uunissa kun voi lämpötilaa säätää, mutta kukaan ei varmaan ole kovin innokas alkaamaan etsimään sitä parasta paahtoprofiilia

Mistään profiloinnista ei uunin kanssa voi oikein puhua. Sillä mennään kuin traktorilla ladon seinästä läpi ykkösvaihteella. Lähinnä siinä voi alkukuumennoksen jälkeen vähän lämpöä laskea jotta ei lopussa kuumenna niin paljoa, mutta mitään paahdon aikaisia minuutin ylös/alas säätöjä on turha suoritella sillä niillä ei todennäköisesti ole mitään oleellista vaikutusta sisälämpötilaan (kiertoilmauuni tosin saattaisi reagoida hieman nopeammin - mutta siinä tulee helposti sotkua jos ei ole tarkkana).