Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: Macanudo - Joulukuu 14, 2009, 16:01:41 ip

Otsikko: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: Macanudo - Joulukuu 14, 2009, 16:01:41 ip
Moi!

Olemme vaimoni kanssa suuria pannukahvin ystäviä ja viikonloppuisin aamuisin nautittu kupillinen pannukahvia onkin ehdottomasti viikon kohokohtia kummallekin. Muuten emme oikeastaan kahvia pahemmin juo, koska kofeiinia ei kumpikaan kummemmin tarvitse, perus työpaikkakahvi on kamalaa, eikä arkisin tunnu olevan aikaa ja oikeaa fiilistä pannukahvin keittelyyn.

Itse tykkään hifistellä asian kuin asian parissa ja harrastelen mm. piipputupakan ja sikarien polttamista sekä viskien ja konjakkien maistelua. Niinpä siis olikin kaiketi vain ajan kysymys koska herää ajatus kahvinautinnon viemisestä pidemmälle.. Ilmeisesti kuitenkaan pannukahvi ei ole alan ihmisten keskuudessa kovinkaan suuressa huudossa, sillä en löytänyt juuri mitään aiheesta foorumin tekstihaulla? Pannukahvin keittämiseen kuuluvat rutiinit ovat kuitenkin varsinkin vaimolleni tärkeä osa itse kahvinautintoa, sillä hän on keittänyt pannukahvia lapsuusajoista saakka.

Eli kysymys siis kuuluu: voiko kahviharrastusta viedä järkevästi eteenpäin pysyen (ainakin alkuun) pannukahvissa, esim. ostamalla jonkun perus kahvimyllyn ja erilaisia papuja vai onko pannukahvin juoja tuomittu loppuiäkseen valitsemaan Presidentin ja Juhla Mokan väliltä?

Kiitoksia vastauksista jo etukäteen ja rattoisaa joulun odotusta!
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: cartman - Joulukuu 14, 2009, 16:33:05 ip

Oikein itsekin aavistelit. Myllyn käyttö on konkreettinen ja huomattava parannus kahvin makuun, oli kahvin valmistusmetodi mikä tahansa. Se Pressakin on pari pykälää parempaa, kun jauhaa itse pavuista. Sähkömyllyä suosittelen. Perusmyllyllä pärjää hyvin. Kun sellaisen säätää sopivasti pannukarkeudelle, niin liian hienon kahvipölyn syntyminenkään ei ole ongelma. 50 eurolla saat sellaisen "perusmyllyn" tähän tarkoitukseen. Muitakin mielipiteitä tulet varmaan kuulemaan...

     
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: Misse - Joulukuu 14, 2009, 16:50:40 ip

Sähkömyllyä suosittelen. Perusmyllyllä pärjää hyvin. Kun sellaisen säätää sopivasti pannukarkeudelle, niin liian hienon kahvipölyn syntyminenkään ei ole ongelma. 50 eurolla saat sellaisen "perusmyllyn" tähän tarkoitukseen. Muitakin mielipiteitä tulet varmaan kuulemaan...


Koska täydet valmiudet hifistelyyn on olemassa, niin suosittelen seuraavaa:

1) Käsikäyttöinen laadukas kahvimylly, vaikkapa käytetty pe-de tai uutena vaikkapa Zassenhaus, käytetty pe-de posteineen saksan ebaysta ~30e, zassenhauskin taitaa irrota reilusti alle satasella.
2) koska käsimyllyt tekevät reilusti hienoa pölyä joukkoon, niin laatua saa parannettua halvoilla pääomakuluilla reilusti siivilöimällä jauheen tiheäverkkoisella keittiösihdillä. Tässä kyllä menee "hukkaan" arviolta 15 - 25% kahvista.

Jos kahvin kulutus olisi päivittäistä, niin suosittelisin kyllä jotain muuta kuin siivilöintiä... Meillä tosin siivilöidään kahvia ihan päivittäin, koska mini-e ei vaan tee riittävän tasakokoista omiin vaatimuksiin nähden :)

-Mikko-
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: tirofaux - Joulukuu 14, 2009, 18:38:45 ip
valitsemaan Presidentin ja Juhla Mokan väliltä?

Marketeistahan löytyy usein kahvimylly, johon voi heittää minkä tahansa löytämänsä papupussin sisällön. Tämä lienee yksi helpommista tavoista lähteä kokeilemaan erilaisia makuja. Lopputulos ei kuitenkaan ole paras mahdollinen, koska jauhatus ei pääse ihan heti pannuun.
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 14, 2009, 20:49:30 ip
Marketeistahan löytyy usein kahvimylly, johon voi heittää minkä tahansa löytämänsä papupussin sisällön.

Tietysti tuttu kauppias voisi antaa näin lainata, mutta mitenhän lie yleensäottaen jos tuollaiseen alkaisi omia papujaan kiikuttamaan. :P

Pannukahvin keittämiseen kuuluvat rutiinit ovat kuitenkin varsinkin vaimolleni tärkeä osa itse kahvinautintoa, sillä hän on keittänyt pannukahvia lapsuusajoista saakka.

1) Käsikäyttöinen laadukas kahvimylly

Tuohon kuvaukseen minunkin on helppo suositella käsimyllyä. Sillä suodatin/pannukarkeudelle jauhaminen ei ole temppu eikä mikään. Kannattaa kierrellä paikallisia kirppareita ja silmäillä niistä löytyviä myllyjä - erityisesti mikäli vaikuttaa vähänkin saksalaisperäiseltä. Mikäli ei ole homeessa puuosat ja terät ovat kunnossa, niin 20-30 euroa voi hyvin pulittaa.

Käsimyllyistä Harion Skerton on saanut viimeaikoina kehuja - löytyy esim. täältä (http://www.sweetmarias.com/prod.hario_skerton.php). Tuolla kuvauksessa kerrotaan karkeimman kohdan vastaavan "hienoa pressojauhatusta" - mikä voisi osua aika hyvin yhteen pannujauhatuksen kanssa.
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: akallio - Joulukuu 15, 2009, 13:23:55 ip
Itse tykkään hifistellä asian kuin asian parissa ja harrastelen mm. piipputupakan ja sikarien polttamista sekä viskien ja konjakkien maistelua. Niinpä siis olikin kaiketi vain ajan kysymys koska herää ajatus kahvinautinnon viemisestä pidemmälle.. Ilmeisesti kuitenkaan pannukahvi ei ole alan ihmisten keskuudessa kovinkaan suuressa huudossa, sillä en löytänyt juuri mitään aiheesta foorumin tekstihaulla?
Kiitoksia vastauksista jo etukäteen ja rattoisaa joulun odotusta!

Minä en pitäisi pannukahvia mitenkään huonona ratkaisuna. Varsinkin jos ei kiehauta puruja, niin olosuhteet ovat aika optimaaliset kahvin uuttumiselle.

Pressokahvi on useiden harrastajien suosiossa ja muistuttaa kohtuullisen paljon pannukahvia. Pressokahvistakaan ei kuitenkaan puhuta foorumeilla, koska itse menetelmässä ei ole paljon puhuttavaa. Toisin kuin espressossa. Erilaisista pavuista kuitenkin puhutaan ja sieltä suunnasta varmasti löytyy pannukahvittelijan mahdollisuudet hifistelyyn. Jauhatuksen tuoreus ei ole niin kriittistä, joten jos läheltä löytyy hyvä papukauppa niin sieltä voi kantaa valmista purua kotiin. Markettien myllyjen ongelma on, että on rajoittunut markettien tarjotaan, joka ei ole välttämättä kummoinen.
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: tirofaux - Joulukuu 15, 2009, 14:35:11 ip
Jaa, kuinkakohan turkkilainen pannu toimisi pannujahatuskahvin kanssa? Tarkkailun ja kiehuttamisen välttämisen luulisi ainakin olevan helpompaa kun turkkilaisen pannun yläosa on niin avoin.
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: akallio - Joulukuu 15, 2009, 21:08:46 ip
Jos kahvin kulutus olisi päivittäistä, niin suosittelisin kyllä jotain muuta kuin siivilöintiä... Meillä tosin siivilöidään kahvia ihan päivittäin, koska mini-e ei vaan tee riittävän tasakokoista omiin vaatimuksiin nähden

Millainen "prosessi" teillä on käytössä? Kuppaukseen ja tietysti muuhunkin voisi hyvinkin yhdistää sihtailun. Nyt kuitenkin kupatessa on helppo viskata ensin demikourallinen papuja nieluun, ajaa läpi ja sitten mitata 20 g papuja vaa'alla. En oikein keksi miten sihtailun saisi lisättyä helposti prosessiin, ellei sitten ole jotain universaalia sihtausvakiota, jolla tuon 20 g voi kertoa ja saada suunnilleen oikean annoksen. Tietysti ihan mylly- ja sihtispesifinenkin vakio kävisi...

Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: Misse - Joulukuu 15, 2009, 21:35:20 ip
Millainen "prosessi" teillä on käytössä? Kuppaukseen ja tietysti muuhunkin voisi hyvinkin yhdistää sihtailun. Nyt kuitenkin kupatessa on helppo viskata ensin demikourallinen papuja nieluun, ajaa läpi ja sitten mitata 20 g papuja vaa'alla. En oikein keksi miten sihtailun saisi lisättyä helposti prosessiin, ellei sitten ole jotain universaalia sihtausvakiota, jolla tuon 20 g voi kertoa ja saada suunnilleen oikean annoksen. Tietysti ihan mylly- ja sihtispesifinenkin vakio kävisi...


Meillä tehdään yleensä näin:
Ensin mitataan sopiva määrä kahvia vaikkapa käsin suodattamista varten, jos käytössä Abid ja kaksi ihmistä niin tarvittava kahvimäärä on 27grammaa. mini-e:n tapauksessa hukkaan menee tällä annoksella ~5 - 7grammaa, riippuen kuinka hyvin jaksaa sihtailla. Kun kahvi on jauhettu ja sihdattu tapahtuu uusintapunnitus jolloin nähdään paljonko kahvia oikeasti on suodatettavaksi.

Sopiva vesimäärä sitten saadaan kaavasta (annos/55g)*950, vastaus tulee grammoina kuumaa vettä. Annos/litra on siis tuolla jakajana ja sitä voi säädellä ihan omien mieltymysten mukaan, mutta tuo on meidän perusresepti (55g/litra).

-Mikko-
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: Joona_s - Joulukuu 15, 2009, 22:38:26 ip
Sopiva vesimäärä sitten saadaan kaavasta (annos/55g)*950, vastaus tulee grammoina kuumaa vettä.

Mistä tuo 950:llä kertominen johtuu?
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 15, 2009, 23:09:04 ip
Mistä tuo 950:llä kertominen johtuu?

Se "alkuperäinen" 55g/litra mitta on siis 55g kahvia ja litra reilut 92 asteista vettä (näin olen ymmärtänyt). Ainakin Extract-MoJo olettaa näin. Litra tuon lämpöistä vettä painaa noin 950 grammaa (vesi laajenee kuumetessaan).
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: Macanudo - Joulukuu 15, 2009, 23:58:10 ip
Kiitoksia vaan kaikista vastauksista! Täällähän ei näköjään märkäkorvien päälle pahemmin syljetä. :)

Käsikäyttöinen laadukas kahvimylly
Jees.. Tämä kuulostaa juurikin oikeanlaiselta toiminnalta! Itsekin olin ajatellut jotain edukasta sähkömyllyä, mutta käsin veivattava oliskin varmaan vaimon mieleen enempi.

Minä en pitäisi pannukahvia mitenkään huonona ratkaisuna. Varsinkin jos ei kiehauta puruja, niin olosuhteet ovat aika optimaaliset kahvin uuttumiselle.
Mjoo. Meillä on prosessi ollut seuraavanlainen: ensin vesi keitetään, sitten sekaan purut ja kiehautetaan ja "klaarataan" eli kaadetaan kupillinen ulos ja takaisin sisään jotta kahvi hiukan sekoittuu. Sen jälkeen myssyn alle hautumaan toviksi. Mahtaakohan tuossa tulla jotain selkeää virhettä?
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: akallio - Joulukuu 16, 2009, 00:40:04 ap
Mjoo. Meillä on prosessi ollut seuraavanlainen: ensin vesi keitetään, sitten sekaan purut ja kiehautetaan ja "klaarataan" eli kaadetaan kupillinen ulos ja takaisin sisään jotta kahvi hiukan sekoittuu. Sen jälkeen myssyn alle hautumaan toviksi. Mahtaakohan tuossa tulla jotain selkeää virhettä?

Kiehauttaminen on vähän turhaa, kahvi kun ei tykkää ihan sadan asteen pinnassa olevista lämpötiloista. Kiehautuksen tarkoitus on kai lähinnä irrottaa vastajauhetuista puruista hiilidioksidit, koska muuten voi käydä niin että purut jäävät kellumaan hiilidioksidin synnyttämän vaahdon päälle. Samaan lopputulokseen pääsee kuitenkin sekoittamalla purut aluksi, ja varmaan myös "klaaraamalla". Valmiista puruista vaahtoa ei juurikaan synny.
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: joni - Joulukuu 16, 2009, 12:09:09 ip
Itse olen myös(kin) pannukahvin ystävä, mutta lähinnä tulee keitettyä vain nuotiolla ollessa. Arkipäivinä vieraille ja itselle on käytössä pressopannu, jolla saa lähes yhtä maistuvaa kahvia. Satuin huomaamaan, että Ohllsonilla oli sähkömyllyjä:

http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=128884879

Jauhatuslaadusta en tiedä.

Ostin toissapäivänä Lidlista papuja 2,99/kg, El Salvador, josta sai pressolla erittäin maistuvat kahvit, jota myös juhla-mokan ystävät kehuivat. Ero on kuitenkin huima, jos joskus on mahdollista kokeilla parin päivän vanhaa paahtoa.
Itse paahdan kahvit kotona ja mielestäni papuvalinnalla ja paahdolla on se isoin vaikutus makuelämykseen. Tuskin tuo Ohlsonin mylly aivan pahaa kahvia jauhaa...
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: Tuomas - Joulukuu 16, 2009, 22:30:41 ip
Minäkin arvostan pannukahvia, vaikka turhan harvoin sitä tulee keiteltyä. Lähinnä nuotiolla ja mokillä kaasuliedellä.

Turkkilaisen kahvin harrastajana sanoisin, ettei kannata turkkilaispannulla pannukahvia keitellä. Olen kokeillut ja ihan turhaa hommaa. Oikea perinteinen kahvipannu on paras.

Itse kuulun koulukuntaan, jossa kahvi kuohautetaan.

Pahentaako se makua?

Mielestäni ei. Onko vesi kuohahtaessaan 100 asteista? Välttämättä ei. Eikös kahvipannut ole turkkilaisen pannun tavoin ylöskapenevia, jolloin kahvi nousee hieman matalammassa lämpötilassa. En ole koskaan mitannut kuinka asian laita oikeasti on, mutta näin joku väitti turkkilaiskeskustelussa jostakin lukeneen. Toisaalta kuohauttaminen ei ole välttämätöntä. Mutta on toki huomioitava se, ettei kahvin maistajat kuohauta kahvia, vaan valmistaa sen kuppiin kaatamalla kiuhautetun veden kahvin päälle.

Mylly on ehdoton pannukahville, mutta tukevalla morttelillakin pärjää. Jos oikein etiopialaista seremoniafiilistä kaipaat hifistelyysi toimi seuraavasti:

- hanki hyväkuntoinen rännäri tai teräksinen vokkipannu.
- hanki tilava mortteli, valurautainen toimii parhaiten näissä oloissa
- hanki etiopialaisia raakapapuja
- paahda pavut rännälissä tai vokkipannussa, paahda suht tummaksi - osa tulee olemaan aika mustia ja osa vaaleita
- laita vesi kiehumaan
- jauha pavut morttelissa
- laita purut kiehahtaneeseen veteen
- kuohauta kahvi
- nauti sitä useampi pieni kupillinen
- jos kahvia tuli liian vähän lisää hieman vettä entisen sakan päälle ja keitä uudet sumpit (tätä sumppi kai alunperin tarkoitti, vanhoista puruista keitettyä kahvia)

Tällä metodilla olet aika  lähellä vanhaa suomalaista tapaa myös. Ja jos et viitsi tähän kaupungissa alkaa, toimi näin mökillä tai nuotiolla. Tämä rikkoo kaikki ammattimaisen toiminnan säännöt, silti suosittelen kaikille. Jos sinulla on kaasuliesi onnistuu paahtaminen vielä loistavammin.

Pannukahvilla pääsee kyllä harrastuksessa pitkälle tilaamalla erilaisia kuperäkahveja paahtimolta, myllyllä ja mahdollisella kotipaahdolla. Kelvolliseen tulokseen pääsee jo uunipaahdolla, johon ei tarvitse erillisiä laitteita. Mutta rännälillä tai vokkipannulla paahtaminen tuo tunnelmaa, vaikka pavuissa on palopisteitä jne...

Mutta ilman kotipaahtoakin kannattaa tilailla tuoreita paahtoja paahtimoilta tai hankkia erilaisia kahveja, jos kaupungista löytyy kahvikauppa. Mielestäni pannukahville sopivat suhteellisen tummat paahdot.

Kahvia voi myös maustaa. Kokeile laittaa pannuun hiven kardemummaa tai inkivääriä.
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: tirofaux - Joulukuu 17, 2009, 13:16:52 ip
Olipas tunnelmallinen pannukahvikuvaus, täytynee kokeilla.

Kahvia voi myös maustaa. Kokeile laittaa pannuun hiven kardemummaa tai inkivääriä.

Turkkilaisen pannun kanssa olen itse kokeillut:
- sokeri (ruokokide)
- kardemumma
- kaneli
- inkivääri
- neilikka
- pomeranssi

Tulikohan tuossa mainittua jo kaikki piparkakkumausteet.... Pomeranssi tuntui aina hukkuvan jonnekin, muut maut erottuivat enemmän.
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: Macanudo - Joulukuu 21, 2009, 00:04:42 ap
Kiehauttaminen on vähän turhaa, kahvi kun ei tykkää ihan sadan asteen pinnassa olevista lämpötiloista. Kiehautuksen tarkoitus on kai lähinnä irrottaa vastajauhetuista puruista hiilidioksidit, koska muuten voi käydä niin että purut jäävät kellumaan hiilidioksidin synnyttämän vaahdon päälle. Samaan lopputulokseen pääsee kuitenkin sekoittamalla purut aluksi, ja varmaan myös "klaaraamalla". Valmiista puruista vaahtoa ei juurikaan synny.
Itse kuulun koulukuntaan, jossa kahvi kuohautetaan.

Pahentaako se makua?

Mielestäni ei. Onko vesi kuohahtaessaan 100 asteista? Välttämättä ei. Eikös kahvipannut ole turkkilaisen pannun tavoin ylöskapenevia, jolloin kahvi nousee hieman matalammassa lämpötilassa. En ole koskaan mitannut kuinka asian laita oikeasti on, mutta näin joku väitti turkkilaiskeskustelussa jostakin lukeneen. Toisaalta kuohauttaminen ei ole välttämätöntä. Mutta on toki huomioitava se, ettei kahvin maistajat kuohauta kahvia, vaan valmistaa sen kuppiin kaatamalla kiuhautetun veden kahvin päälle.
Jaahas jaahas. Asiasta siis vallitsee kahta koulukuntaa. Täytynee joka tapauksessa koittaa tuota pelkkää sekoittamistakin.

- hanki hyväkuntoinen rännäri tai teräksinen vokkipannu.
Tarkoittaako rännäri valurautapannua kenties? Varmastikin täytyy paahtamistakin jossain vaiheessa koittaa, kuulostaa sen verran hienolta puuhalta!
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: akallio - Joulukuu 21, 2009, 01:31:28 ap
Tarkoittaako rännäri valurautapannua kenties? Varmastikin täytyy paahtamistakin jossain vaiheessa koittaa, kuulostaa sen verran hienolta puuhalta!

Sellaista pannua, jossa on kammella varustettu sekoitin pavuille. Toki voi myös paahtaa tavallisella pannulla ja sekoittaa isolla lastalla.
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: Tuomas - Joulukuu 23, 2009, 19:07:35 ip
Lainaus
Jaahas jaahas. Asiasta siis vallitsee kahta koulukuntaa. Täytynee joka tapauksessa koittaa tuota pelkkää sekoittamistakin.

Aina kannattaa kokeilla eri tekniikoita, että selviää omalle maulle  sopiva keittotapa. Itse kuohautan kahvin, koska siinä se sekoittuu ilman lusikkaa. Toisaalta olen turkkilaisen kahvin valmistuksessa tottunut kahvin kuohautukseen. Kahviguru Kenneth Davids toteaakin, että turkkilainen kahvi on ainoa, joka todella keitetään. Itse asiassa näin ei ole. Samaan sarjaan kuuluu suomalainen pannukahvi, joka perinteisesti kuohautetaan myös, sekä etiopialainen seremoniakahvi. Koulukuntia on todella kaksi suomalaisessa pannukahvissa.

Lainaus
Tarkoittaako rännäri valurautapannua kenties? Varmastikin täytyy paahtamistakin jossain vaiheessa koittaa, kuulostaa sen verran hienolta puuhalta!

Uunipaahto on ehkä helpoin ja varmin. Tuossa kuvaamassani tavassa paahtaa, jauhaa ja keittää kahvi yhtenäisessä prosessissa, on yksi ongelma. kahvi ei ehdi levähtää tarvittavaa vuorokautta ennen keittoa, jolloin maku jää hieman laimeaksi. Siksi nuotiolla toimien se on maukkain tapa valmistaa, mukana on savun makua ja seassa todella tummaksi paahtuneita papuja, mikä tuo makuvivahteita lopputulokseen.

Noin valmistettaessa kannattaa aina paahtaa papuja runsaammin, että niitä riittää viikon keittelyihin. Mutta kahvi kannattaa aina jauhaa ennen keittämistä.
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: samppo - Joulukuu 23, 2009, 22:23:31 ip
Vähän OT.Jos haluaa paahtaa kahvia ihan oikeasti juotavaksi esim. pressoon ja espressoon, mutta en vielä viitsisi ostaa kotipaahdinta, niin kannattaako hankkia rännäri jostain vai paahtaa uunissa. Siis kahvin laadun kannalta jos ne seremoniasuudet jätetään vähemmälle. Voihan periaatteessa tehdä ''profiilia'' levyn lämpötilaa säätämällä. Raksut varmaan kuulisi hyvin.
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: akallio - Joulukuu 24, 2009, 16:53:39 ip
Vähän OT.Jos haluaa paahtaa kahvia ihan oikeasti juotavaksi esim. pressoon ja espressoon, mutta en vielä viitsisi ostaa kotipaahdinta, niin kannattaako hankkia rännäri jostain vai paahtaa uunissa. Siis kahvin laadun kannalta jos ne seremoniasuudet jätetään vähemmälle. Voihan periaatteessa tehdä ''profiilia'' levyn lämpötilaa säätämällä. Raksut varmaan kuulisi hyvin.

Kannattaa ainakin kokeilla uunipaahtoa. Pienellä vaivannäöllä ja tuunaamisella voi kai saada ihan kohtuullisen lopputuloksen. Rännärillä ei gourmet-mielessä kovin hyviin tuloksiin pitäisi yltää. Ja käyttökelpoisen rännärin löytäminen voi olla hyvin vaikeata.


Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: Tuomas - Joulukuu 26, 2009, 11:38:13 ap
Kannattaa ainakin kokeilla uunipaahtoa. Pienellä vaivannäöllä ja tuunaamisella voi kai saada ihan kohtuullisen lopputuloksen. Rännärillä ei gourmet-mielessä kovin hyviin tuloksiin pitäisi yltää. Ja käyttökelpoisen rännärin löytäminen voi olla hyvin vaikeata.

Samaa mieltä. Rännärillä tulee sähköliedellä käytettynä väkisinkin palopisteitä. Kaasuliesi voisi olla ihan eri asia. Sellainen, jos on käytössä, voisi rännäri olla gourmetmielessäkin kokeilemisen arvoinen. Itse olen harrastanut uunikokeilujen jälkeen rännärillä vain mökkipaahtoja, jolloin ei ole niin gourmet mielessä asiaa lähestynyt.

Uunipaahdon onnistuminen riippuu suuresti uunista. Jos on onnekas ja uuni lämpenee tasaisesti ja sopivaan lämpöön ilman kikkailuja, on mahdollisuus päästä varsin maukkaisiin tuloksiin. Uunipaahdosta on oma topicinsa - ei kannata tässä yhteydessä sitä niin tarkasti käsitellä.
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: tirofaux - Joulukuu 26, 2009, 14:15:31 ip
Joulun aikaan kotiin saapui pannukahvipannu. Kokeiluja on takana jo kokonaiset kolme kappaletta. Ensimmäinen kokeilu meni ihan ihmettelyn merkeissä. Toisella kerralla kiehautin nesteen kahvipurujen lisäämisen jälkeen ja viimeisellä kerralla jätin kiehautuksen tekemättä. Haudutusaika oli 5min ja huppua ei ollut käytössä. Kahvina toimi presidentin vaalea pannukahvijauhatus, paahtopäivä 6.3.2009. Mielestäni maku on hieman parempi ilman kiehautusta.

Jostain syystä kahvin maku heikkeni kun juoma oli seissyt kupissa jonkin aikaa. Alle 60 asteiseina kahvi alkoi maistua pistävältä ja epämiellyttävältä. Onko joku havainnut samaa? Muistaakseni ilmiö on esiintynyt myös joskus pressopannukahvien kanssa.
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 26, 2009, 14:41:13 ip
Jostain syystä kahvin maku heikkeni kun juoma oli seissyt kupissa jonkin aikaa. Alle 60 asteiseina kahvi alkoi maistua pistävältä ja epämiellyttävältä. Onko joku havainnut samaa? Muistaakseni ilmiö on esiintynyt myös joskus pressopannukahvien kanssa.

Helppo tapa testata kahvin (ei-espresso) laatu (laatu ylipäätänsä ja valmistus) on antaa kahvin jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja maistaa sitten. Ei saisi maistua epämiellyttävältä (=kitkerää, pistävää tms.). Kuumasta maistaa heikommin ja näin virheet (ja aromit) peittyvät.

Itselläni on suodatinkahvia (ja Abidia) varten hankittuna isoja ja laakeita Arabian 24h sarjan puolen litran kuppeja, joissa saan kahvin viilenemään ilman pidempiä odotteluja suhteellisen nopeasti (tuo kuppi on yleensä noin 3/4 täynnä). Oma kokemukseni nimittäin on että kahvi alkaa vasta maistumaan (parhaalta) tuossa 60 asteen tuntumassa.
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: Tuomas - Joulukuu 27, 2009, 18:20:02 ip
Joulun aikaan kotiin saapui pannukahvipannu. Kokeiluja on takana jo kokonaiset kolme kappaletta. Ensimmäinen kokeilu meni ihan ihmettelyn merkeissä. Toisella kerralla kiehautin nesteen kahvipurujen lisäämisen jälkeen ja viimeisellä kerralla jätin kiehautuksen tekemättä. Haudutusaika oli 5min ja huppua ei ollut käytössä. Kahvina toimi presidentin vaalea pannukahvijauhatus, paahtopäivä 6.3.2009. Mielestäni maku on hieman parempi ilman kiehautusta.[/quote

Voi kehno. Pitääkö tässä jääräpäänkin, siis minun, luopua tuosta kuohautuksesta?

Toisaalta juon joskus kahvin töissä niin, että lusikoin purut mukin pohjalle ja kaadan veden päälle ja annan hautua hetken. Etenkin, jos olen hommannut afrikkalaisia papuja. Saa hyvin oman lajikkeensa maut esille.

Lainaus
Jostain syystä kahvin maku heikkeni kun juoma oli seissyt kupissa jonkin aikaa. Alle 60 asteiseina kahvi alkoi maistua pistävältä ja epämiellyttävältä. Onko joku havainnut samaa? Muistaakseni ilmiö on esiintynyt myös joskus pressopannukahvien kanssa.

Onko tuo presidentti vain niin pahaa. Olen samoilla linjoilla Jiiteen kanssa siitä ettei maun pitäisi heiketä, jos keittoprosessin osat on kohdallaan kahvin laatua myöten. Itsestäni kyllä jopa juhlamokka on presidenttiä  parempaa.

Kannattaa muistaa se, että kahvin maisteluprisessissakin maistellaan vaiheittain ihan jäähtyneeseen juomaan asti. Tämä loppuvaihe paljastaa viimeisetkin makuvivahteet - myös ne epämieluisat.
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 28, 2009, 19:17:26 ip
Onko tuo presidentti vain niin pahaa.

Tänään hakeuduin mielenkiinnosta marketissa kahvihyllylle ja koska sieltä löytyi presidenttiä papuina valmistuspäivämäärällä 16.10.2009, niin otin paketillisen mukaan. Ei se kyllä pahaa ole.

Valmistin juoman Abidilla - 24g kahvia, 325g kuumaa vettä ja haudutus 30+3:30 (30 sekunnin esikostutus pienellä vesimäärällä ja sitten loput vedet ja 3:30 haudutus ennen valumaan laittamista) - jauhatus aika lähellä pannujauhatusta. Kun juoma hieman jäähtyi, niin asia joka yllätti oli suhteellisen hyvä makeus. Mitään erikoisia aromeja ei saanut aistittua - positiivisessa taikka negatiivisessa mielessä - tässä suhteessa siis aika mitäänsanomaton. Hapokkuus oli omana makuun liian "kuiva" ja siinä oli sellainen vihreä/puumainen sävy lopussa - pidän enemmän sellaisesta kipakan eloisasta (marjaisesta/hedelmäisestä) hapokkuudesta mikäli se on näin selvästi esillä (ja en siis puumaisesta). Kitkeryyttä/pistävyyttä ei ollut vaan maku oli suhteellisen puhdas.

250g Presidenttipapuja maksoi 3,02€, kilohinta siten 12,08€. Ihan hintansa arvoista tavaraa siis ilman kummempia "kiksejä" - missään nimessä ei pahaa (siis niinkuin "yök" pahaa). Referenssinä: laatukahvit joita normaalisti juon kustantavat noin 32€ kilo - kaikkine kuluineen, mukana siis postikulut (kannattaa tosin huomata että tuo 20€ ero johtuu laadun lisäksi myös reilummasta tuottajan kohtelusta).

Presidentti toimi myös aivan mainiosti myllyn Grindz-putsin yhteydessä. :)
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: Macanudo - Helmikuu 01, 2010, 12:14:33 ip
Ajattelin että pieni raportti on paikallaan pannukahvitteluharrastuksen etenemisestä.. :)

Huuto.netistä löysin vaimolle jouluksi vähän käytetyn käsinveivattavan myllyn ja Turun Tupakkakaupasta ostin samaan pakettiin Mokkamestareiden Etiopialaisia papuja. Vaimo oli hyvin mielissään lahjasta ja siitä lähtien on aamukahvit aina jauhettu pavuista. Ainoa ongelma vaan on että mylly on aika iso ja vaimon on siksi vaikea pienillä käsillään saada siitä tukeva ote, joten jauhaminen on jäänyt pelkästään mun hommaksi. Vaan mikäs siinä, ihan mukavaahan se on aamulla pistää hellaan tulet, vesi kiehumaan ja tulen rätinää kuunnellessa jauhaa aamukahvit! :) Toinen mylly varmaan hommataan kyllä jossain vaiheessa ja tämä ensimmäinen saa siirron mökille.

Se Mokkamestareiden Etiopialainen Yirgacheffe on maistunut hyvin, sitä olemme ostaneet lisääkin ja nyt ostin pussillisen saman firman muistaakseni dominikaanisia papuja, jotka nyt yhden kokeilun perusteella maistuvat myöskin.

Mökiltä löytyi myös vanha rännäri, ehkä sekin pääsee joskus käyttöön.. :)
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: nasse - Helmikuu 01, 2010, 16:40:56 ip

Huuto.netistä löysin vaimolle jouluksi vähän käytetyn käsinveivattavan myllyn ja Turun Tupakkakaupasta ostin samaan pakettiin Mokkamestareiden Etiopialaisia papuja.


Kokeile ostaa korttelin toiseltakin puolelta Cafe Artista papuja, ovat ainakin tuoreempia kuin Tupakkakaupassa. Onko se mylly niin iso, ettei sitä saa fiksusti jalkojenkaan väliin tuettua? Itse ainakin jauhan käsimyllyllä mylly jalkojen väliin tuettuna.
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: Macanudo - Helmikuu 01, 2010, 21:00:49 ip
Kokeile ostaa korttelin toiseltakin puolelta Cafe Artista papuja, ovat ainakin tuoreempia kuin Tupakkakaupassa. Onko se mylly niin iso, ettei sitä saa fiksusti jalkojenkaan väliin tuettua? Itse ainakin jauhan käsimyllyllä mylly jalkojen väliin tuettuna.
Joo, Cafe Artiin on tarkoitus suunnata lähitulevaisuudessa. Turun Tupakkakaupassa tulee käytyä piipputarvikkeita ostamassa, niin olen sitten samalla ostellut papuja.. Sohvalla, mylly jalkojen välissä on vaimo pari kertaa jauhanut, jos itse en ole ollut kotosalla. Ei sekään kuulemma kuitenkaan ole kovin helppoa, kun alusta taasen on pehmeämpi.
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: tirofaux - Helmikuu 02, 2010, 08:41:02 ap
Kerrohan mikä mylly on kyseessä.
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: Macanudo - Helmikuu 02, 2010, 10:28:26 ap
Kerrohan mikä mylly on kyseessä.
Muuta en osaa kertoa, kuin että kyljessä lukee TCM ja näyttää tältä: http://www.pesiaani.net/mylly.jpg (http://www.pesiaani.net/mylly.jpg)
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: tirofaux - Helmikuu 02, 2010, 13:56:07 ip
Pyöreästä käsimyllystä voi tosiaan olla vaikeaa saada napakkaa otetta. Itse pistäisin myllyn polvien väliin ja ote tuon vaalean osan kapeimmasta kohdasta. Tuoli on parempi alusta kuin sohva.

Teknisempi luonne voi pyörittää myllyä ruuvinvääntimellä (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1153.0).
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: Tuomas - Helmikuu 03, 2010, 08:25:37 ap
Lainaus käyttäjältä: tirofaux
Teknisempi luonne voi pyörittää myllyä ruuvinvääntimellä (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1153.0).

Kaikella kunnioituksella, ei uponnut tuo sähköistys-idea yhtään. Vastaavalla rahalla saa halpoja sähköisiä myllyjä, joilla jauhatustulos varmaan vähintään yhtä hyvä kuin tuo sähköistetty yhdistelmä...  :-\
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: Tuomas - Helmikuu 03, 2010, 08:32:36 ap
Lainaus käyttäjältä: Macanudo
Turun Tupakkakaupassa tulee käytyä piipputarvikkeita ostamassa

Tämä on vähän offtopic, mutta paljonkos omistat piippuja? Itse olen lopettanut tupakoinnin kymmenen vuotta sitten. Piippua polttelin. Olisi muutamia laatupiippuja joutavana, merenvahaa sileällä pinnalla, kunnon briaria jne... jonkun verran olen niitä kalakavereille lahjoitellut, mutta on noita vielä laatikossa lojumassa. Itselläni oli piippuja useampi, että sai kuivia sauhuja polteltua - ei tarvinnut yhtä ja samaa tervalammikkoa lurautella.
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: Tinuri - Helmikuu 03, 2010, 08:58:15 ap
Ai lopetit?
Kova veto. Itse olen piiputellut viimeiset 30v ja yhä jatkuu. Tupakkamiehen elämä käy aina vain vaikeammaksi. Jopa työhuoneella, josta maksan vuokraa, saan kyllä kiroilla, juoda kahvia ja vaikka viinaa, on tupakointi epäsuotavaa. Ilmastontiin kuulemma joutuu partikkeleita, joista toiset saattavat joskus havaita, että jossakin ehkä tupakoidaan.
Itselläni on luonnollisesti useita piippuja, osa hyviä ja osa erinomaisia. Onpa yksi kalakaveriltakin saatu (Porshe).
Merivahapiippua olen katsellut himoiten, mutten ole raaskinut ostaa.
Ja sitten aamukahville...

O.K.
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: Macanudo - Helmikuu 03, 2010, 11:22:51 ap
Tämä on vähän offtopic, mutta paljonkos omistat piippuja? Itse olen lopettanut tupakoinnin kymmenen vuotta sitten. Piippua polttelin. Olisi muutamia laatupiippuja joutavana, merenvahaa sileällä pinnalla, kunnon briaria jne... jonkun verran olen niitä kalakavereille lahjoitellut, mutta on noita vielä laatikossa lojumassa. Itselläni oli piippuja useampi, että sai kuivia sauhuja polteltua - ei tarvinnut yhtä ja samaa tervalammikkoa lurautella.
Itse siirryin sikareista piipputteluun vasta viime syksynä, joten piippuja on vasta kolme. Poltankin vain pari-kolme pesällistä viikossa, niin noilla on hyvin tän talven pärjännyt. On kyllä ollut tarkoitus tässä kesäksi hommata muutama piippu lisää eli jos haluat myydä piippujasi, niin laita yv:tä. :)

Ja jottei menisi ihan off-topiciksi, niin kiitos tirofauxille tuosta ruuvinväännin-ideasta. Ainakin se sai pikkuisen naurua höräyttämään. :) Meille tuo käsimylly hommattiin, kun se tuntui pannukahvimeininkiin sopivan old school-henkiseltä. Ehkä siis jätän akkukoneeni työkalupakkiin kuitenkin..
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: Tuomas - Helmikuu 03, 2010, 13:07:48 ip
Lainaus käyttäjältä: Tinuri
Ai lopetit? Kova veto.

20 vuotta meni minullakin poltellessa. Parhaimmillaan meni pussillinen tupakkaa kahdessa päivässä. Pahimmillaan käytössä oli Sätkät, piiput ja sikarit yhtä aikaa - olipahan makuvaihtelua. Sätkät tietenkin sormin käärittynä ja ilman filtteriä. Se oli yksi perhokalastusreissu, kun alkoi tympimään. Nuotiokahvia keittelin kosken rannalla, kun kopautin piipun tyhjäksi ja totesin kalakaverille: "eiköhän tämä ollut tässä". Apuja en lopettamiseen tarvinnut, mutta tupakka himottaa vieläkin. Viimeksi viime viikolla oli "Amphora" pussi kourassa kauppareissulla - en ostanut. Ajatus - vain piipullinen viikossa - on houkuttava, mutta ei se taitaisi siinä pysyä. Parempi siis ilman.

Lainaus käyttäjältä: Macanudo
Meille tuo käsimylly hommattiin, kun se tuntui pannukahvimeininkiin sopivan old school-henkiseltä.

Tämä kai se on tärkein syy käsimyllylle. Toinen on tietenkin itämainen kahvi, jolle kelvolliset sähkömyllyt maksaa maltaita. Turkkilaisen tai kreikkalaisen käsimyllyn saa 40 eurolla. Pannu ja suodatinkahveille kelpaavan sähkömyllyn saa jo 50 eurolla, joten ei paljoa säästä käsimyllyn ostaminen. Tunnelman vuoksi siis - niin ja eihän se kuluta sähköä.

Mukava muuten, että tykästyitte Yirgacheffeen. Kannattaa kokeilla muitakin etiopialaisia laatuja. Myös Keniassa on hienoja papuja - vähän taas omanlaisiaan makuskaalaltaan.

Vieläkö keittelette ilman kuohautusta?
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: Joona_s - Helmikuu 03, 2010, 18:56:21 ip
Mukava muuten, että tykästyitte Yirgacheffeen. Kannattaa kokeilla muitakin etiopialaisia laatuja.

Joka tuleekin muutaman vuoden sisällä olemaan jossain määrin helpommin sanottu kuin tehty kiitos Etiopian Commodity exchange-uudistusten.
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: Misse - Helmikuu 03, 2010, 20:37:11 ip
Joka tuleekin muutaman vuoden sisällä olemaan jossain määrin helpommin sanottu kuin tehty kiitos Etiopian Commodity exchange-uudistusten.
Onneksi hyviä afrikkalaisia kahveja tuotetaan myös Keniassa... Mutta aivan älytön tuo Etiopian ratkaisu, vaikka jossain määrin päätöksen ymmärränkin.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: Macanudo - Helmikuu 04, 2010, 15:29:27 ip
Mukava muuten, että tykästyitte Yirgacheffeen. Kannattaa kokeilla muitakin etiopialaisia laatuja. Myös Keniassa on hienoja papuja - vähän taas omanlaisiaan makuskaalaltaan.
Tässäkin harrastuksessa on jotenkin samalla ahdistavaa ja niin valtavan hienoa, että maisteltavaa löytyy varmasti koko loppuiäksi. Onneksi on tuo vaimo mukana hommassa, niin tulee sentään ostettua jopa useampi pussillinen hyväksi havaittua tavaraa. Itse olisin uteliaana jättänyt toisen Yirgacheffen ostamatta ja hakenut jo uusia elämyksiä, vaikka herkullista olikin. :)

Vieläkö keittelette ilman kuohautusta?
Joo, kun se ei tunnu pakollista olevan, niin se on jäänyt pois ihan sen takia, että usein tulee sotkettua hella kuohautellessa. Meillä on hiukan pieni tuo pannu ja tulee laitettua se melkein täyteen että saadaan kumpikin kaksi kupillista. Mutta eiköhän sitä kouhautteluakin vielä koiteta, kun vaan saadaan prosessin muut muuttujat vakiintumaan.. :)

Ajatus - vain piipullinen viikossa - on houkuttava, mutta ei se taitaisi siinä pysyä. Parempi siis ilman.
Mulle ei ole ikinä tuottanut vaikeuksia pysyä kohtuudessa nautintoaineiden kanssa. Pikemminkin päinvastoin, olen aina ihmetellyt miksi niin moni vetää kahvia/tupakkaa/viinaa ihan työkseen? :) Kahvi, viski ja piipputupakka ovat mulle tällä hetkellä elämässä sellaiset luksusta tuovat nautinnot, jotka auttavat jaksamaan arjen hullunmyllyä. Kaikkia noista nautin useampana päivänä viikossa, mutta todella harvoin enempää kuin sen yhden annoksen päivässä. No, okei kahvia juon la&su -aamuina sen kaksi kuppia, mutta eikös se ole melkein sama kuin yksi annos? :)
Otsikko: Vs: Pannukahvi 4 life!
Kirjoitti: tirofaux - Helmikuu 05, 2010, 13:33:01 ip
Kaikella kunnioituksella, ei uponnut tuo sähköistys-idea yhtään. Vastaavalla rahalla saa halpoja sähköisiä myllyjä, joilla jauhatustulos varmaan vähintään yhtä hyvä kuin tuo sähköistetty yhdistelmä...  :-\

En nyt ihan täysin tyrmäisi ideaa. Satunnaisesti käyttäen sähköväännin voi olla ihan toimiva juttu, etenkin jos väännin on jo hankittuna.

Kun jauhan itselleni pressokarkeutta reilun annoksen, pyöräytän myllyn kampea yhteensä n. 200 kertaa. Useammalle käsin jauhaessa homma alkaa muuttua jo työlääksi. Kun vielä nykyisin käytössäni olevan PeDe-käsimyllyn kampi on kiinnitetty keskiakseliin kulmikkaalla mutterilla niin vääntö onnistuu myös suoraan ilman myllyn tuunausta. Myllyn pitäminen paikallaan on myös helpompaa kuin kammesta käsin pyörittäessä.