Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: Teme - Marraskuu 27, 2009, 17:11:16 ip

Otsikko: Balance Brewer
Kirjoitti: Teme - Marraskuu 27, 2009, 17:11:16 ip
Tällainen on matkalla. Kokemuksia kun see saapuu ja olen ehtinyt ottaa ensituntumat.

(http://i.ebayimg.com/22/!BVHRYQw!mk~$(KGrHgoH-CgEjlLl1Ej9BKQ4wzI3D!~~_12.JPG)

Edit: kuva linkattu myyjän ilmosta

T. Teme
Otsikko: Vs: Balance Brewer
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 27, 2009, 22:09:23 ip
Wau. Joitakin kahvilaitteita voisi ostaa ihan vain sen takia että ovat nätin taikka mielenkiintoisen näköisiä. :)

Mikäli muut ihmettelette mistä on kyse, niin täältä (http://www.coffeegeek.com/proreviews/detailed/balancebrewers) löytyy katsaus vastaavaan laitteeseen toimintaperiaateselostuksineen (sukua vakuumikeittimelle).
Otsikko: Vs: Balance Brewer
Kirjoitti: Teme - Marraskuu 27, 2009, 23:02:50 ip
Jep. Mielenkiintoisen oloinen (ainakin omasta mielestä vaikka yleensä pidän modernimmasta designista), kohtuuhintainen (alle 150e uutena) ja ihan hyvää kahviakin sen avulla pitäisi saada aikaiseksi (pienellä lisävirittelyllä kuulemma vielä parempaa). Konkretisoituuko tuo on siis vielä kuitenkin itse koettava. Suomenkielistä nimeä en tälle laitteelle tiedä?

T. Teme
Otsikko: Vs: Balance Brewer
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 30, 2009, 22:28:57 ip
Suomenkielistä nimeä en tälle laitteelle tiedä?

Taitaa olla niin harvinainen täälläpäin, että liekkö kukaan sitä koskaan suomeksi nimennyt. Tasapainokeitin?
Otsikko: Vs: Balance Brewer
Kirjoitti: tirofaux - Joulukuu 01, 2009, 21:33:32 ip
Eikös tuo ollut toimintaperiaatteeltaan alipainekeitin, mekaniikka vain on perinteistä erikoisempi.
Otsikko: Vs: Balance Brewer
Kirjoitti: nasse - Joulukuu 01, 2009, 22:09:55 ip
Eikös tuo ollut toimintaperiaatteeltaan alipainekeitin, mekaniikka vain on perinteistä erikoisempi.

Näinhän tuo jiitee taisi aiemmin kommentoida... ja näin olen itsekin käsittänyt.
Otsikko: Vs: Balance Brewer
Kirjoitti: Teme - Joulukuu 07, 2009, 19:25:52 ip
Laite tuli hiukan nopeammin kuin osasin odottaa. Hyvin pakattuna ja ulkonäkökin vastaa odotuksia. Ekassa kuvassa näkyy mukana tulleen rimpulakauhan ja vesikannun lisäksi kankaiset suodattimet. Suodattimet ovat pestävissä, mutta tilasin niitä varmuuden vuoksi kymmenen ylimääräistä normaalisti  tulevan kahden lisäksi. Valmistaja toimittaa kirjeitse lisää haluttaessa.

Käyttöä joudun odottelmaan vähintään huomiseen mutta enintään viikonloppuun, kun nopeasta toimituksesta johtuen ei taloudesta löydy kahvia jota haluaisin tuossa kokeilla.

T. Teme

(http://www.pbase.com/teme/image/120080951.jpg)
ihan nätti laite - kahvin laatu vielä kokematta

(http://www.pbase.com/teme/image/120080952.jpg)
tästä hanasta (kuvassa vasemmalla) annostellaan uutettu kahvi

(http://www.pbase.com/teme/image/120080953.jpg)
lähikuvaa vesi"pöntön" kannesta ja sen tiivisteistä
Otsikko: Vs: Balance Brewer
Kirjoitti: Teme - Joulukuu 08, 2009, 22:02:18 ip
No eipä tuota malttanut olla kokeilematta vaikka tässä ollaankin flunssan kourissa ja kotoa löytyi vain Kaffan espressoa.

(http://www.pbase.com/teme/image/120119543.jpg)

Eli jos tämän keittimen toimintaperiaate ei ole selvä, niin jauhettu kahvi vasemmalla näkyvään lasiin ja esikeitetty vesi oikealla olevaan pönttöön. Tuli pöntön alle, jotta vesi saadaan uudestaan kiehumaan. Pöntön päällä oleva veden täyttöaukko on suljettu ja siitä vasemmalla olevaan astiaan johtava putki tiiviisti kiinni. Kiehuva vesi nousee putkea pitkin ja siirtyy lasiin. Se jähtyy matkalla riittävästi ettei polta kahvia.

(http://www.pbase.com/teme/image/120119545.jpg)

Kun oikealla olevassa pöntössä oleva vesi on siirtynyt lasiin, niin pönttö kevenee ja vasemmalla oleva vastapaino nostaa sen ylös. Tämä puolestaan vapauttaa polttimon päälle laskeutuvan kupin, joka sammuttaa liekin. Lopuksi oikealla olevaan pönttöön syntynyt alipaine imee kahvin takaisin putkea pitkin ja kangassuodatin estää kahvipuruja seuraamasta mukana. Kahvi on valmista nautittavaksi.

Pari kertaa pyöräytin tuon syklin pelkällä vedellä ja keitin suodattimen. Ja tänään siis kokeilin laitetta ensimmäisen kerran. Jauhatuskarkeus oli jonkin verran espressojauhatusta karkeampi (yhden kokonaisen pykälän verran Roburin harvahkolla asteikolla). Uuttolämpöjä en mitannut eikä uuttoaikaakaan tullut merkattua muistiin tällä kertaa.

Mutta ensimmäiset tuntumat ovat positiivisia. Kahvi oli alipaine / vakuumikeittimelle ominaisesti puhtaan ja kirkkaan näköinen sekä makuinen. Lämpötilat tuntuivat olevan kohdallaan - ainakin mausta päätellen. Puruja ei kuppiin päätynyt juuri ollenkaan, mutta suodatin kannattaa laittaa huolellisesti paikoilleen.

Pari miinustakin tulee heti mieleen. Hana, josta kahvi annostellaan on aika pieni ja kahvi tulee siitä hitaasti pienenä liruna. Olisi mukava jos annostelu olisi helpompaa. Puhdistuskin on hiukan työlästä - etenkin kun laitteen kuvissa oikealla puolella olevaa pönttöä ei saa avattua. Eli sen huolellinen huuhtelu jokaisen käytön yhteydessä on tärkeää.

T. Teme
Otsikko: Vs: Balance Brewer
Kirjoitti: jiitee - Joulukuu 20, 2009, 20:57:46 ip
Puhdistuskin on hiukan työlästä - etenkin kun laitteen kuvissa oikealla puolella olevaa pönttöä ei saa avattua. Eli sen huolellinen huuhtelu jokaisen käytön yhteydessä on tärkeää.

Tuli mieleen: tuotahan saisi varmasti myös "takaisinhuuhdeltua". Eli laitat kahvin sijasta toiseen astiaan hieman Cafizaa ja sitten suoritat valmistusoperaation normaalisti - kone vain imaisee lopussa Cafizaliuoksen sisäänsä jonka sitten valuttelet nokan kautta ulos. Näin ainakin tuo pilliosuuskin putsautuisi varmastikin paremmin? Lopuksi sitten kunnon huuhtelut.
Otsikko: Vs: Balance Brewer
Kirjoitti: Teme - Joulukuu 20, 2009, 22:52:49 ip
Tuli mieleen: tuotahan saisi varmasti myös "takaisinhuuhdeltua". Eli laitat kahvin sijasta toiseen astiaan hieman Cafizaa ja sitten suoritat valmistusoperaation normaalisti - kone vain imaisee lopussa Cafizaliuoksen sisäänsä jonka sitten valuttelet nokan kautta ulos. Näin ainakin tuo pilliosuuskin putsautuisi varmastikin paremmin? Lopuksi sitten kunnon huuhtelut.

Hyvä idea. Ja varmasti toimii. Kokeillaan jossain vaiheessa.

Ei ole tullut pelattua lisää tuon keittimen kanssa sairastelun ja muiden kiireiden vuoksi. Mutta tarkoitus olisi keitellä jouluillallisen kahvit sillä.

T. Teme
Otsikko: Vs: Balance Brewer
Kirjoitti: Pentu - Tammikuu 01, 2010, 14:05:39 ip
Teme,

Olisiko linkkiä tämän laitteen valmistajalle, tuossa Coffee Geeken jutussa linkattu valmistaja näyttää lopettaneen toiminnan.

Ja tietysti lisää kokemuksia olisi mukava kuulla.  :)
Otsikko: Vs: Balance Brewer
Kirjoitti: Teme - Tammikuu 01, 2010, 14:38:22 ip
Olisiko linkkiä tämän laitteen valmistajalle, tuossa Coffee Geeken jutussa linkattu valmistaja näyttää lopettaneen toiminnan.

Tämä on valmistettu Kiinassa. Valmistaja lienee firma nimeltä Ocaree. Tosin ainakin tällä hetkellä valmistajan omat nettisivut ei toimi. Omani tilasin eBay:n kautta tältä (http://stores.shop.ebay.co.uk/coffeeutensil__W0QQ_armrsZ1) myyjältä. Kommunikointi sujui ripeästi ja mallikkaasti englanniksi, maksu PayPalin kautta ja toimitus oli nopea (ja tavara hyvin pakattu).

Kokemuksista lisää myöhemmin.

T. Teme
Otsikko: Vs: Balance Brewer
Kirjoitti: Pentu - Tammikuu 01, 2010, 16:13:36 ip
Kiitos.

Jäädään odottelemaan.
Otsikko: Vs: Balance Brewer
Kirjoitti: Teme - Helmikuu 13, 2010, 22:45:31 ip
Kun GS3 on ollut tovin uudella omistajalla eikä uusi espressokone ole vielä saapunut, niin olen ehtinyt käytellä tätä keitintä hiukan lisää.

Erittäin helppoa tällä on saada aikaiseksi maukkaat kahvit. Mutta olen myös onnistunut yli-uuttamisessa kerran kun täytin laitteen aivan piripintaan asti täyteen (oli samalla myös vähällä kuohua yli lasiastian puolella). Tästä johtuen uutto-aikakin piteni turhan pitkäksi.

Mutta jos laitetta ei täytä turhan täyteen ja kun on löytänyt sen oikean jauhatuksen, niin laite tosiaan toimii ihan automaattisesti eikä käyttäjän tarvitse oikeastaan tehdä muuta kuin seurata showta. Mutta tuo annosteluhanan pienuus ja pieni virtausnopeus kyllä ärsyttää. Purujen sekoitus uuton tasaisuuden varmistamiseksi on myös hankalahkoa.

Tulin myös hankkineeksi toisen vakuumi / alipainekeittimen. Cona D toimii hyvin pitkälti samalla periaatteella, joskin nesteet liikkuvat alhaalta ylös ja takaisin (ei oikealta-vasemmalle ja takaisin). Cona vaatii myös hiukan enemmän huomiota käyttäjältään - se on tarkempi jauhatuksen suhteen ja liekki pitää sammuttaa itse.

Conan etuna on helpompi puhdistettavuus, isompi kapasiteetti ja valmiin kahvin helpompi annosteltavuus. Myös kahvipurujen sekoittaminen on helppoa eikä kankaisten suodattimien kanssa tarvitse pelailla. Tosin pienempiä annoksia on Conalla vaikea valmistaa (alemman astian pohjalle jää jonkin verran vettä joka hiukan laimentaa tarjoiltavaa kahvia).

(http://www.pbase.com/teme/image/121919647.jpg)

Molemmat siis tuottavat mainiota kahvia oikein käytettynä. Esim Kaffan Brasilialainen toimii molemmilla loistavasti.

T. Teme
Otsikko: Vs: Balance Brewer
Kirjoitti: Joona_s - Helmikuu 13, 2010, 22:58:56 ip
Tulin myös hankkineeksi toisen vakuumi / alipainekeittimen. Cona D toimii hyvin pitkälti samalla periaatteella, joskin nesteet liikkuvat alhaalta ylös ja takaisin (ei oikealta-vasemmalle ja takaisin). Cona vaatii myös hiukan enemmän huomiota käyttäjältään (liekki pitää sammuttaa itse ja Cona on tarkempi jauhatuksen suhteen). Conan etuna on helpompi puhdistettavuus, isompi kapasiteetti ja valmiin kahvin helpompi annosteltavuus. Myös kahvipurujen sekoittaminen on helppoa eikä kankaisten suodattimien kanssa tarvitse pelailla. Tosin pienempiä annoksia on Conalla vaikea valmistaa (alemman astian pohjalle jää jonkin verran vettä joka hiukan laimentaa tarjoiltavaa kahvia).

Vakuumikeittimistä/sifoneista voisi puhua enemmänkin. Itselläni on ollut Harion TCA5 lainassa kesästä asti ja olen edelleenkin ihastunut sen haastavuuteen sekä useimmiten myös makuunkin.

Kerrotko vähän keittotavoistasi tuolla Conalla. Paljonko käytät kahvia ja paljonko vettä? Missä vaiheessa sekoitat kahvin veteen? Kuinka pitkät ovat kontaktiajat sekä alasvetoajat (ts. alemman puoliskon täyttyminen).

Olisi mukava saada sifonille kaveriksi halogeenipolttimolla toimiva lämmitin.
Otsikko: Vs: Balance Brewer
Kirjoitti: Teme - Helmikuu 13, 2010, 23:15:06 ip
Vakuumikeittimistä/sifoneista voisi puhua enemmänkin. Itselläni on ollut Harion TCA5 lainassa kesästä asti ja olen edelleenkin ihastunut sen haastavuuteen sekä useimmiten myös makuunkin.

Jep, niin voisi. Itsekin ihan vasta-alkaja näiden pelien kanssa. Tuo Hario on kiinnostava peli.

Kerrotko vähän keittotavoistasi tuolla Conalla. Paljonko käytät kahvia ja paljonko vettä? Missä vaiheessa sekoitat kahvin veteen? Kuinka pitkät ovat kontaktiajat sekä alasvetoajat (ts. alemman puoliskon täyttyminen).

Tällä hetkellä yleensä keitän ensin veden ja kaadan sen Conan alempaan astiaan + sytytän liekin. Tämän jälkeen jauhan kahvin (noin 60g per litra). Sitten lasitanko ylempään astiaan, kahvi perään ja ylempi astia paikoilleen keittimeen (sekoitus kun noin kolmannes vedestä noussut). Kontaktiaika esim tänään oli noin 5 minuuttia siitä kun vesi alkoi nousemaan ylempään astiaan siihen kun kahvi oli takaisin alemmassa astiassa. Erilaisia tapoja on tullut kokeiltua, myös se että lisään (ja sekoitan) kahvin vasta sitten kun vesi on jo noussut ylempään astiaan.

Olisi mukava saada sifonille kaveriksi halogeenipolttimolla toimiva lämmitin.

Mikäs tuon hyöty olisi? Enemmän tehoa ja kontrollia?

T. Teme
Otsikko: Vs: Balance Brewer
Kirjoitti: Joona_s - Helmikuu 13, 2010, 23:28:18 ip
Jep, niin voisi. Itsekin ihan vasta-alkaja näiden pelien kanssa. Tuo Hario on kiinnostava peli.

Tällä hetkellä yleensä keitän ensin veden ja kaadan sen Conan alempaan astiaan + sytytän liekin. Tämän jälkeen jauhan kahvin (noin 60g per litra). Sitten lasitanko ylempään astiaan, kahvi perään ja ylempi astia paikoilleen keittimeen (sekoitus kun noin kolmannes vedestä noussut). Kontaktiaika esim tänään oli noin 5 minuuttia siitä kun vesi alkoi nousemaan ylempään astiaan siihen kun kahvi oli takaisin alemmassa astiassa. Erilaisia tapoja on tullut kokeiltua, myös se että lisään (ja sekoitan) kahvin vasta sitten kun vesi on jo noussut ylempään astiaan.
Itse olen antanut veden kuplia alemmassa tankissa ennen yläosan kiinnittämistä. Vaikka sifoneita kehutaan yleensä kehutaan siitä, että niiden uuttolämpötila on aina sama, olen huomannut että veden saa ylempään lieröön jo 80 asteisena. Olen itse pitänyt kontaktiaikana minuuttia. Sekoitan nopeasti heti minuutin alussa, toisen kerran n. 30 sekunnin kohdalla ja viimeisen kerran juuri minuutin loputtua. Ensimmäinen sekoitus on nopea hämmennys kun taas kahdella jälkimmäisellä vauhditan pyörrettä. Vauhditan alasvetoa kietomalla pakastetun pyyhkeen alemman pullon ympärille. Alasvetoaika on näin yleensä n. 20 sekuntia ja lopputuloksena kahvi asettuu melko nätisti suodattimen ympärille.

(http://i2.photobucket.com/albums/y10/herrahuu/DSC_2740.jpg)

Mikäs tuon hyöty olisi? Enemmän tehoa ja kontrollia?
Itseasiassa vähemmän kumpaakin mutta olen aina pitänyt laavalampuistakin  :D

Otsikko: Vs: Balance Brewer
Kirjoitti: Teme - Helmikuu 13, 2010, 23:41:19 ip
Itse olen antanut veden kuplia alemmassa tankissa ennen yläosan kiinnittämistä. Vaikka sifoneita kehutaan yleensä kehutaan siitä, että niiden uuttolämpötila on aina sama, olen huomannut että veden saa ylempään lieröön jo 80 asteisena.

Jees. Siis tarkennuksena, että esikeitän sen veden ja nostan hetken lämpöjä (niin että niitä kuplia alkaa näkymään) ennen kuin nostan sen yläosan paikoilleen. Välillä laitan pienen lirun vettä sen kannun pohjalle ja liekin päälle jo ennen kuin kaadan kiehuvan veden siihen.

Olen itse pitänyt kontaktiaikana minuuttia. Sekoitan nopeasti heti minuutin alussa, toisen kerran n. 30 sekunnin kohdalla ja viimeisen kerran juuri minuutin loputtua. Ensimmäinen sekoitus on nopea hämmennys kun taas kahdella jälkimmäisellä vauhditan pyörrettä. Vauhditan alasvetoa kietomalla pakastetun pyyhkeen alemman pullon ympärille. Alasvetoaika on näin yleensä n. 20 sekuntia ja lopputuloksena kahvi asettuu melko nätisti suodattimen ympärille.

Aika lyhyt kontaktiaika? Ja aika iso ero meidän käytäntöjen välillä. Pitääpä kokeilla uusia juttuja. Ilmeisesti jauhat aika hienoksi? Tosin olen itsekin yrittänyt saada sitä alasvetoaikaa lyhennettyä kylmässä vedessä uitetulla rätillä. Jotenkin tuo rättijumppa vaan ei tunnu luontevalta (varsinkaan jos ollaan illallispöydässä vieraiden kanssa :) ).

T. Teme
Otsikko: Vs: Balance Brewer
Kirjoitti: Joona_s - Helmikuu 14, 2010, 19:20:50 ip
Jees. Siis tarkennuksena, että esikeitän sen veden ja nostan hetken lämpöjä (niin että niitä kuplia alkaa näkymään) ennen kuin nostan sen yläosan paikoilleen. Välillä laitan pienen lirun vettä sen kannun pohjalle ja liekin päälle jo ennen kuin kaadan kiehuvan veden siihen.
Teen samoin.

Aika lyhyt kontaktiaika? Ja aika iso ero meidän käytäntöjen välillä. Pitääpä kokeilla uusia juttuja. Ilmeisesti jauhat aika hienoksi? Tosin olen itsekin yrittänyt saada sitä alasvetoaikaa lyhennettyä kylmässä vedessä uitetulla rätillä. Jotenkin tuo rättijumppa vaan ei tunnu luontevalta (varsinkaan jos ollaan illallispöydässä vieraiden kanssa :) ).

Käytän melko tarkasti samaa jauhatusta kuin french pressillä. Säädän yleensä jauhatusta ja annostelua siten että alasvetoaika pysyy melko tarkasti 20 sekunnissa. Sekoitustavalla tuntuisi olevan paljon vaikutusta lopputulokseen. Pelkästään ensisekoituksen muuttaminen voi tehdä kahvista juomakelvottoman kitkerää. barismo (http://barismo.com/blog/)-blogissa on aika paljon juttua sifoneista. Barismon herrasmiehet ovat kirjoitelleet myös Coffeed.comissa sifonilla keittämisen zenistä. 
Otsikko: Vs: Balance Brewer
Kirjoitti: Teme - Helmikuu 14, 2010, 21:07:31 ip
Käytän melko tarkasti samaa jauhatusta kuin french pressillä. Säädän yleensä jauhatusta ja annostelua siten että alasvetoaika pysyy melko tarkasti 20 sekunnissa. Sekoitustavalla tuntuisi olevan paljon vaikutusta lopputulokseen. Pelkästään ensisekoituksen muuttaminen voi tehdä kahvista juomakelvottoman kitkerää. barismo (http://barismo.com/blog/)-blogissa on aika paljon juttua sifoneista. Barismon herrasmiehet ovat kirjoitelleet myös Coffeed.comissa sifonilla keittämisen zenistä.

Tänään kokeilin annostella kahvin kun vesi oli jo noussut ylös. Tuloksena oli että Cona tukehtui / alasveto pysähtyi kokonaan. Ongelma ilmeisesti liittyi lämpötilaan, ei jauhatuksen - näin ainakin päättelin tämän (http://www.coffeed.com/viewtopic.php?f=17&t=2870) keskustelun perusteella. Bongasin muuten tuosta keskustelusta tällaisen (http://www.baharris.org/coffee/Physics.htm), mielenkiintoisen artikkelin sifonikeittimiin liittyen.

T. Teme