Ristretto

Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: kimmon - Kesäkuu 22, 2009, 11:15:35 ap

Otsikko: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: kimmon - Kesäkuu 22, 2009, 11:15:35 ap
Myös minä olen kehittelemässä kahviharrastustani tässä pikkuhiljaa. Työpaikan kahvimäärä toki häiritsee harrastelua, mutta silti. Pressopannun jo omistan ja sen kahveista tykkään. Nyt olen tullut siihen pisteeseen, että myllyn hankinta on edessä, koska niin valtava ero on paikallisesta, loistavasta kahvikaupasta (Rovaniemen Mandragora: http://www.mandragora.fi/) hankituilla vastajauhetulla kahvilla ja kaupasta saaduilla mössöillä. Samoin mutteripannu kiinnostaa. Näistä siis muutama kysymys, joita olen pyöritellyt päässäni:

1.Myllyn hankinta on siis edessä, budjetin yläraja on 50-70 euroa. Mielellään 50, mutta jos 70:llä saa jonkun todella huipun hintalaatusuhteeltaan, niin ehkä semmoinen. Aiemmin olin jo päättänyt ostaa Clas Ohlsonin 30 euron myllyn, mutta nyt löysin kehuja Krupsin GVX2 -levymyllystä, jonka saisi 50 eurolla. Ohlsonin etuna olisi kyllä ulkonäkö ja hinta, mutta Krups taitaa olla selvästi parempi? Ohlson tosiaan olisi käsikäyttöinen ja Krups sähköllä – jotenkin sitä miettii, ettei kahvin jauhaminen voi kauhean raskasta olla, vai onko se?

2.Toinen kysymys kuuluu sitten mutteripannusta. Joulua ennen, kun lueskelin niin kahvikirjoja, nettisivuja kuin tätä keskustelua, jäin käsitykseen että mutteripannuun pitää jauhaa lähes yhtä hienoa kahvia kuin espressoon – pressoon taas pannujauhatusta, ja suodatin jää siihen väliin, mutta selvästi karkeampaa kuin hienoa.

Nyt olen kuitenkin muutamasta keskustelusta – älkää kysykö mistä, sillä en muista – lukenut että mutterillekin pitäisi jauhaa erittäin karkeaa kahvia, lähes samanlaista kuin pressoon. Monesti on toki korostettu, että jokaisen pitää etsiä keittimelleen, maulleen ja pavuilleen sopiva karkeus, mutta eihän täysi amatööri sellaiseen pysty, joten minkälaista sen nyt pitäisi olla?

3.Kolmas koskee kahvilaitteiden pesemistä. Taas samanlainen kysymys, eli tähän asti kaikkialla on painotettu puhtauden merkitystä makuun, mutta nyt löysin monta suositusta, ettei mutteripannuja saa pestä kauheasti, tai maku kärsii.

Miten siis mitäkin tulee pestä? Luulisi ainakin, ja kokemuskin niin sanoo, että pressoa ja suodatinkeitin kannattaa pitää puhtaana. Itse pesen suodatinkeitintä lähes joka käyttökerran jälkeen keittämällä pelkän veden pariin kertaan läpi ja harvemmin sitten ruokasoodalla. Presson pesen joka – tai ainakin lähes jokaisen, joskus laiskuudessani vain huuhtelen kuumalla vedellä, jos on jäänyt käytön jälkeen pesemättä ja pitää heti saada pressokahvit – kerta käsin tavallisella pesuaineella. Teenkö väärin ja miten mutteri sitten pitää pestä?

4.Suositelkaa nyt loppuun vielä jotain perushyvää, halpaa ja tavalliselle tallaajalle sopivaa mutteripannua?
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: akallio - Kesäkuu 22, 2009, 12:22:18 ip
1.Myllyn hankinta on siis edessä, budjetin yläraja on 50-70 euroa. Mielellään 50, mutta jos 70:llä saa jonkun todella huipun hintalaatusuhteeltaan, niin ehkä semmoinen. Aiemmin olin jo päättänyt ostaa Clas Ohlsonin 30 euron myllyn, mutta nyt löysin kehuja Krupsin GVX2 -levymyllystä, jonka saisi 50 eurolla. Ohlsonin etuna olisi kyllä ulkonäkö ja hinta, mutta Krups taitaa olla selvästi parempi? Ohlson tosiaan olisi käsikäyttöinen ja Krups sähköllä – jotenkin sitä miettii, ettei kahvin jauhaminen voi kauhean raskasta olla, vai onko se?

Ymmärtääkseni Ohlsonin mylly on aika lelu, kun taas Krups on ihan jees vaikka kohtuullisen kevyesti kasattu ja siis todennäköisesti kohtuullisen lyhytikäinen. Muistelisin että Ohlsonin myllyn terät ovat erittäin tylsät ja säätömekanismi erittäin epätarkka, eli melkeinpä morttelilla pääsee samaan lopputulokseen.

Kahvin jauhaminen on paljon raskaampaa kuin luuletkaan.

Nyt olen kuitenkin muutamasta keskustelusta – älkää kysykö mistä, sillä en muista – lukenut että mutterillekin pitäisi jauhaa erittäin karkeaa kahvia, lähes samanlaista kuin pressoon. Monesti on toki korostettu, että jokaisen pitää etsiä keittimelleen, maulleen ja pavuilleen sopiva karkeus, mutta eihän täysi amatööri sellaiseen pysty, joten minkälaista sen nyt pitäisi olla?

Kaupassa myytävä "espressojauhatus" on mutteripannulle tarkoitettua, eli sellaista. Oikea espressojauhatus on hienompaa, mutta se tukkii mutteripannun. 

Miten siis mitäkin tulee pestä? Luulisi ainakin, ja kokemuskin niin sanoo, että pressoa ja suodatinkeitin kannattaa pitää puhtaana. Itse pesen suodatinkeitintä lähes joka käyttökerran jälkeen keittämällä pelkän veden pariin kertaan läpi ja harvemmin sitten ruokasoodalla. Presson pesen joka – tai ainakin lähes jokaisen, joskus laiskuudessani vain huuhtelen kuumalla vedellä, jos on jäänyt käytön jälkeen pesemättä ja pitää heti saada pressokahvit – kerta käsin tavallisella pesuaineella. Teenkö väärin ja miten mutteri sitten pitää pestä?

Alumiinista mutteripannua ei kai kannata kovin paljon pestä, mutta rosterista kaiken järjen mukaan voi pitää kiiltävän puhtaana. Yleisesti ottaen puhtauteen kannattaa pyrkiä, mutta alumiini kaipaa vähän "eristystä" pintaansa.

4.Suositelkaa nyt loppuun vielä jotain perushyvää, halpaa ja tavalliselle tallaajalle sopivaa mutteripannua?

Bialettit on hyviä, muut voivat olla myös ihan yhtä hyviä. Jotkut kuitenkin ovat susia, eli jos ei ole varma niin kannattaa ostaa Bialetti ettei mene rahat hukkaan.
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: cartman - Kesäkuu 22, 2009, 13:35:42 ip
No-niin, tuossahan tuo tärkein tuli akallion vastauksessa.

Mutteripannuja on sekä alumiinista että ruostumattomasta teräksestä. Muotoja ja mallejakin on erilaisia. Itse haluan, että mutteripannu on tosiaankin se alkuperäinen mutterinmuotoinen pannu. Siten nämä uudet, rosterista tehdyt "väärän" muotoiset eivät ole minua varten.

Alumiininen mutteripannu patinoituu sisältä melko nopeasti. Tätä suojaavaa kerrosta ei tule poistaa. Pannua saa tottakai pestä vaikka Fairylla, jotta kahvin rasvat irtoavat seinistä. Alumiinin puhdistukseen ja "kirkastamiseen" tarkoitettuja aineita ei saa käyttää.

Bialetti on tosiaankin helpoin ja turvallisin valinta. Täällä on joskus mainittu, että S-ketjun Prismoissa on aika ajoin Bialetteja edulliseen hintaan. Älä sitten osta liian suurta pannua, osta "sopiva" tai vaikkapa hieman "liian pieni".
   
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: tirofaux - Kesäkuu 22, 2009, 14:18:49 ip
Clas Ohlsonin mylly on käsikäyttöinen, joten sillä ei viitsi jauhaa yhtään enempää kuin on tarpeen. Kampiakseli on on tuettu vain ylhäältä, joten sen alaosassa kiinni oleva jauhatusterä heiluu sivuttaissuunnassa käytännössä vapaasti ja osuen rungossa kiinni olevaan terään. Paremmissa käsimyllyissä terä on tuettu useammasta kohdasta, jolloin jatkuvaa teräkosketusta ei esiinny normaalikäytössä. Hieman kuvia Clasun myllystä: http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1153.0
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: tirofaux - Kesäkuu 22, 2009, 14:52:45 ip
Hyvä vastine mutteripannulle työpaikkakäyttöön voi olla myös Brikkapannu. Itselläni on 4-kuppinen Bialetti (Caffista 55,50e) (http://www.caffi.fi/epages/Caffi.axl/?ObjectPath=/Shops/Caffi/Products/Oheistuote010/SubProducts/Oheistuote010-0002), mutteripannun lisäksi.

Olen suunnitellut tuon Brikkapannun kuljettamista työpaikan taukohuoneeseen ja sille sopivaa käyttöprosessia. Tällä hetkellä suunnitelmissa:
- kahvipapujen mittaus tarkkuusvaa'alla kerta-anoksiksi kotona
- uudelleen käytettäviä purkkeja n. 5-10kpl. annosten koti-työpaikka -kiertoon
- vanha blade-tyyppinen halpismylly työpaikalle papujen jauhatusta varten
- kertakäyttömukista pohja pois ja suppiloksi pannun purusäiliön täyttöä helpottamaan (vähemmän sotkua purujen kanssa)
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: kimmon - Kesäkuu 30, 2009, 10:21:05 ap
Kiitoksia kaikille vastaajille. Tänään tuli palkkapäivän kunniaksi tilattua tuo Krupsin mylly, mitä olin harkinnutkin, netanttilasta. Sitä odotellessa menee tuo viimeinen pussi Pauligin alkuperämaakahvia pressona, ihan ok settiä, mutta vastajauhettu himottaa kovasti. Paikallisesta Mandragorasta haen huomenna töiden jälkeen papuja ja ehkä mokkapannun, mutta jatkossa saatan ostaa myös kaupasta papuja - joten täällä jotain yksiselitteistä suosikkia tai inhokkia markettipapujen saralle?

- Yksi kysymys muistui tässä mieleeni, jota olin pohtinut paljon tuossa puoli vuotta sitten, enkä löytänyt asiasta keskusteluja. Eli kahvikupit - niillä ei taida kauheasti olla kahvinautinnon suhteen väliä, vaikka väittävätkin, että erityisesti kahvit ja viinit maistuvat erilaiselle eri kupista. Mutta sillä kupilla/mukilla mennään, mikä käteen sattuu, vai minkälaisia täällä suositaan?

Hyvä vastine mutteripannulle työpaikkakäyttöön voi olla myös Brikkapannu.
Lainaus
Brikka on Bialettin turboversio. Sen erikoisventtiilin avulla tulee runsas crema (vaahto) kahvin päälle. Melkein kuin aitoa espressoa!

(http://www.eiring.fi/suomea.php?s=1213173587749 (http://www.eiring.fi/suomea.php?s=1213173587749))

Eli mikä tämä brikka nyt oikeastaan on? Turbo lisää jotenkin painetta, mikä saa runsaamman creman, vai? Ilmeisesti kuitenkin hyvä juttu, toisin kuin halpojen markettiespressokeittimien superturbot, jotka lisää cremaa?
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: tirofaux - Kesäkuu 30, 2009, 10:40:24 ap
Eli mikä tämä brikka nyt oikeastaan on? Turbo lisää jotenkin painetta, mikä saa runsaamman creman, vai?

"Turbo" on vain hauska markkinointitermi.

Wikipediasta löytyy lyhyt mutta hyvä info Brikka-pannusta (http://en.wikipedia.org/wiki/Brikka#Brikka).

Youtubesta löytyy pari hyvää videota (1 (http://www.youtube.com/watch?v=ni8oMwxcmR4), 2 (http://www.youtube.com/watch?v=qc2_51r-xVg)).

Itse olen toisinaan pistänyt paksut hanskat käteen ja painanut Brikka-pannun vastapainon kiinni keiton loppuvaiheessa, jolloin videoissakin vilahtava tiskivaahtomainen osuus jää vähäisemmäksi. Hienompi jauhatus ja aikaisempi lämmön katkaisu myös auttavat jos haluaa välttää suurikuplaista vaahtoa.
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: akallio - Kesäkuu 30, 2009, 11:36:49 ap
- Yksi kysymys muistui tässä mieleeni, jota olin pohtinut paljon tuossa puoli vuotta sitten, enkä löytänyt asiasta keskusteluja. Eli kahvikupit - niillä ei taida kauheasti olla kahvinautinnon suhteen väliä, vaikka väittävätkin, että erityisesti kahvit ja viinit maistuvat erilaiselle eri kupista. Mutta sillä kupilla/mukilla mennään, mikä käteen sattuu, vai minkälaisia täällä suositaan?

Kyllä sillä kipolla on merkitystä. Yleisesti ottaen ohut reuna ja aukeava muoto on hyvä maun kannalta, olipa juoma mikä tahansa. Tosin varsinkin espresso ei kaipaa juurikaan tehostusta sillä osastolla. Tuoksun kannalta suppeneva muoto auttaa, mutta kahvissa sitä ei ole pidetty niin tärkeänä.

Toinen juttu on sitten kupin kyky pitää lämpöä, kun siis kyse on espressosta. Massaa pitäisi olla ja se pitäisi esilämmittää, ettei lämpö imeydy heti kuppiin. Termoslasejakin on, mutta jotkut, minä mukaanlukien, eivät pidä niistä koska espresso jää liian kuumaksi.
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: Esa - Heinäkuu 01, 2009, 22:06:41 ip
Kuitenkin kun mutteripannuissa mennään, kupin merkitys ei ole tärkeimpiä asioita. Ei siis ainakaan kannata käyttää rahaa kuppien optimoimiseen. Valmistusmenetelmässä on parantamisen varaa enemmän kuin tarjoiluastiassa, jos nyt kumminkin jonkinmoista kahvikuppia käytetään. Tuore jauhatus on paljon isompi asia.
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: kimmon - Heinäkuu 08, 2009, 11:29:45 ap
No niin, nyt olen uuden Krups-myllyn omistaja. Hyvältä peliltä vaikuttaa, vaikka vielä arka olenkin käyttämään. Yllättävän pieni se ainakin on. Ja hiljainen. Ja todella helppo käyttää. Kiitoksia kaikille vastaajille ja neuvojille. Mukava tämä palsta, kun ei tarvitse typeriä virheitä tehdä. Muutama kysymys edelleen:


- Kupeista ja mukeista: Tosiaan kauheasti en ala kuppeihin satsaamaan, mutta ilmeisesti olen mutterin hankkimassa, niin voisi nykyisten mukien sekaan jonkun kupinkin ostaa. Meillä on avokki jo aiemmin alkanut keräilemään Iittalan teemaa - varmaan tuossa kupissa ei ole mitään kamalaa vikaa, kun vain presso ja mutterilinjalla mennään? Paitsi tietysti ulkonäkö, mutta ei sitä viitsi uusia alkaa etsimään, kun on jo yhdenlaisia talossa.

Noiden luulisi kelpaavan, ainakin minulle, mutta mieleen tuli, että ovatko minkälaisia kapistuksia ihan oikeasti kahvinjuomiseen, jos joku haluaa optimoida kahvinautinnossa sitä makua? Tusinakamaa vai ihan oikein muotoiltuja, myös maun kannalta? Tai edes sinnepäin? Ei nyt kauhean lähelle akallion kuvaamaa, mutta ovatko ne koskaan? Taitaa teeman kupit olla hiukan espressokuppeja isompiakin. Tässä vielä linkki:
http://www.iittala.fi/web/Iittalaweb.nsf/fi/tuotteet_juominen_lampimat_juomat_teema_kuppi_022_l_lautanen_15_cm_ruskea


- On niin tyhmä kysymys, etten tiedä miten muotoilisin, joten kysytään suoraan: ostanko yksi vai kolmekuppisen mutterin? Juon vain itse enkä ole koskaan mutterikahvia juonut. Miten on, Bialetin yksi ja kolmekuppisia on tuolla paikallisessa kahvikaupassa, kumpaa suosittelette? Lähinnä siis, jos kokemusten myötä voitte sanoa, juoko mutterikahvia yleensä yhden vai kolme kuppia ja onko jommalla kummalla helpompi keittää?
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: Misse - Heinäkuu 08, 2009, 11:54:33 ap
- Kupeista ja mukeista: Tosiaan kauheasti en ala kuppeihin satsaamaan, mutta ilmeisesti olen mutterin hankkimassa, niin voisi nykyisten mukien sekaan jonkun kupinkin ostaa. Meillä on avokki jo aiemmin alkanut keräilemään Iittalan teemaa - varmaan tuossa kupissa ei ole mitään kamalaa vikaa, kun vain presso ja mutterilinjalla mennään? Paitsi tietysti ulkonäkö, mutta ei sitä viitsi uusia alkaa etsimään, kun on jo yhdenlaisia talossa.

Teema mukit ovat ihan ok kuppeja, paitsi sen osalta että ovat sisältäkin värjättyjä. Valkoinen kuppi korostaisi kahvin väriä.

Tuosta mutterilla valmistamisesta, että mielestäni mutteripannu on yksi vaikeimmista tavoista valmistaa kahvia. Tiedän monia jotka pitävät kovastikin mokkapannulla tehdystä, mutta itse en kovin onnistuneita kokemuksia ole saanut... Oletko miettinyt vaihtoehtoa jossa suodattaisit pienellä 101 tai 102 kokoisella suodattimella huippukahveja, tyyliin square milen tegu AA tai muu hedelmäinen ja aromikas so-papu?

Mutta jos haluaa halvan tavan tehdä voimakasta kahvia, joka etäisesti muistuttaa espressoa, niin eipä oikein muuta vaihtoehtoa ole kuin mutteripannu.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: cartman - Heinäkuu 22, 2009, 00:14:51 ap
- On niin tyhmä kysymys, etten tiedä miten muotoilisin, joten kysytään suoraan: ostanko yksi vai kolmekuppisen mutterin? Juon vain itse enkä ole koskaan mutterikahvia juonut. Miten on, Bialetin yksi ja kolmekuppisia on tuolla paikallisessa kahvikaupassa, kumpaa suosittelette? Lähinnä siis, jos kokemusten myötä voitte sanoa, juoko mutterikahvia yleensä yhden vai kolme kuppia ja onko jommalla kummalla helpompi keittää?

Mutteripannulla voidaan keittää vain mutteripannullinen. Siis ei vajaata pannullista. Kolmen kupin pannulla on aina keitettävä kolme kupillista. Tämän takia esim. espanjalaisissa perheissä on yleensä monta mutteripannua, pienempiä ja suurempia. On toki oma asiasi päättää, paljonko aiot sitä kahvia litkiä yhdellä kertaa. Oma kokemukseni on, että 1-2-3-4 kupin pannut toimivat hyvin, suuremmat tekevät kitkerämpää kahvia. Siis täysin subjektiivinen mutu-kokemus. Siksi kannattaa ostaa mieluummin yhtä kuppia "liian pieni", kuin yhtä kuppia "liian suuri" pannu. Ja kahvi on parempaakin, kun se loppuu juuri sopivasti "kesken"...


   
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: egyptian - Kesäkuu 25, 2014, 20:49:47 ip
Moi vaan kaikille, aloittelija täällä kyselee apua vanhassa aiheessa.

Olen aloitellut kahviharrastusta mutteripannulla minkä hankin jo vuosi sitten, mutta jäi kaappiin pölyttymään. Kyseessä on pienin malli mitä löytyy, alumiininen mutteri, jonka alaosaan menee vettä noin desi.

Kysymys siis keittotavasta... Yleinen ohje on, että veden kiehuminen pannussa täytyy saada loppumaan samantien, kun kahvia alkaa nousta yläosaan. Eli pois liedeltä, kylmää rättiä ympärille, yms vinkkejä on tälläkin foorumilla. Olen ollut siinä luulossa, että kaiken veden tulisi kulkea kahvin läpi yläosaan. Miten tämä onkaan, paljonko sitä vettä pitäisi nousta ja paljon jäädä mutterin alaosaan? Tuolla ym. tavalla keittäessä sitä jää n. 30-50% alaosaan eli valmista kahvia tulee hädin tuskin yhden shotin verran.

edit:
Lisätään sen verran, että olen opetellut samalla kahvimyllyn käyttöä ja olen kokeillut lähinnä vähän karkeampaa jauhetusta, suunnilleen suodatinkahvin karkeuden tapaista. Ymmärtääkseni hienommalla purulla uutto hidastuu entisestään?
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Kesäkuu 25, 2014, 21:51:25 ip

Olen ollut siinä luulossa, että kaiken veden tulisi kulkea kahvin läpi yläosaan. Miten tämä onkaan, paljonko sitä vettä pitäisi nousta ja paljon jäädä mutterin alaosaan?

Ei tarvitse kaiken veden tulla läpi. Itse ainakin pääsin isommalla mutterilla parhaaseen tulokseen kun kaikki ei tullut läpi. Pienemmässä mutterissa tuo on lukemani mukaan vähemmän ongelma, mutta ei sitä kyllä desiäkään tarvitse välttämättä minusta sitä kahvia tehdä. Desi on aika paljon espressoksi. Kokeilu auttaa toki auttaa. Se mikä maistuu parhaalle on paras.
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: Toma - Kesäkuu 26, 2014, 01:44:38 ap
Kun se kori ottaa tietyn määrän, kuuluisi sen alaosassa olevan veden mennä siitä myös läpi. Mutta, itselläni on rättipysäytyksen vuoksi jäänyt tilkka pohjalle, ei ole makua haitannut.
Ja eihän siis mutterilla espressoa saa (painejuttu), hyvää mokkaa kuitenkin ;)     
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: Terva - Kesäkuu 26, 2014, 09:43:44 ap
Itse nostan mutterin pois liedeltä siinä kohtaa, kun ensimmäiset pulpahdukset alkaa kuulua eli "kiehumisääni". Syyhän lienee se, että vesihöyryn lämpötila saattaa nousta yli 100 C asteen ja se ylös tullessaan kyllä polttaa kahvin. Tähtään siis mahdollisimman pieneen höyryn läpi tuloon. En nosta pannua pois levyltä heti, kun kahvia alkaa tulla läpi, mutta sammutan levyn silloin, jotta varsinainen lisälämmitys loppuu. Loput tulee läpi vanhalla lämmöllä ja, kun alkaa kuulua ensimmäiset kuplimiset niin pois kokonaan. Lämmitän myös veden etukäteen vedenkeittimellä.
Jää kyllä x määrää vettä aina pohjalle, mut ei 50 % kuitenkaan.
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: OskuK - Kesäkuu 26, 2014, 12:25:50 ip
Jos ja kun se putki ei ulotu pohjaan kiinni, niin putken ja pohjan välin verran luulisi jäävän alaosaan joka tapauksessa.
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Kesäkuu 26, 2014, 13:39:04 ip
Jos ja kun se putki ei ulotu pohjaan kiinni, niin putken ja pohjan välin verran luulisi jäävän alaosaan joka tapauksessa.

Kahdella eri mutterilla on minulla ainakin kyllä säiliö tyhjentynyt kokonaan jos sen silleen "perinteiseen tapaan" keittää, että antaa tyhjentyä. Jos nyt ei satunnaisia pisaroita lasketa.
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: Rekotin - Heinäkuu 15, 2016, 22:06:24 ip
Moi,

Hyppään tähän ketjuun niin säästetään vähän luontoa sen sijaan, että kehittelen uuden, kaipa tämä ylös hyppää tämän myötä?

Joka tapauksessa, olen aika kasuaali kahvin- ja teenjuoja. Siis sellainen, joka ei tarvitse aina aaamuisin aamuteetä tai kahvia tai ravaa duunissa automaatilla. Tykkään molempien mausta ja juon niitä aina silloin tällöin.

Hommasin tuossa noin viikko sitten crema.fi:stä Bialettin moka expressin, kahvipapuja ja myllyn. Olen aina diggaillut siitä, että ei ole mikään kiire, joten ajatus siitä, että omat kahvit tekee vastajauhetuista pavuista ja että koko keittämisprosessi on vähän se juttu, oli se kiehtova puoli tässä.

No nythän niitä on keitelty. Tai ainakin yritelty. Olen katsellut vaikka mitä videota, lueskellut artikkeleita ja luulen tietäväni miten tuollainen mutteripannu toimii, mutta homma oikeastaan tiivistyy vielä yhteen ja samaan juttuun mihin kaipaisin Ristrettolaisilta apua:

...Kahvissani on nimittäin aina sellainen lievä vetinen maku.

Ajattelen, että tämä nyt on näitä meikän nyypäilyitä eikä mulla oikeastaan ole mitään hajua miltä mutteripannulla tehdyn kahvin tulisi maistua, mutta ihmisten kuvailuiden perusteilla ei tältä. En voi sanoa, että se olisi mitenkään vahvaa, tummaa tai mitenkään tukevaa. Olen tällä hetkellä harjoitellut Creman Colombialla ja vieressä on purkki Lucaffen 100% Arabicaa mitä en ole vielä testannut, mutta en jaksa uskoa että se nyt on ihan kahvin vika :)

Joka tapauksessa, se mitä teen:
1. Kiehautan kuumat vedet pannussa ja samalla jauhan pavut - tuossa meikän myllyssä on settarit 1-10 välillä ja mitä isompi luku, sen isompaa palaa pukkaa. Olen kokeillut tuota 3:n ja 7:n välimaastossa ja selkeä erohan niissä on, mutta maussa on aina ollut tuo vetisyys.
2. Pistän murut sihtiin, en painele, en yli- tai alitäytä
3. Ruuvailen koko hoidon kiinni ja pistän Mokan pannulle. Meillä on tommonen normaali tasalevyinen liesi - levy on ollut jollain 6-7:lla (0-9), mutta olen tässäkin vaiheessa kokeillut vähän erilaisia, viimeksi tänään testasin pitämällä lieden jossain 4-5 tienoilla jolloin kesti pisimmän aikaa, että kahvia alkoi muodostumaan.

Jollain aikaisemmilla kokeiluilla olen testannut kovempia lämpöjä, silleen että kahvi alkaa miltei samantien tulemaan ja tarkkaillut aika haukkana sitä veden väriä ja sitä, ettei kahvia pulppuaisi tuolta suuttimesta hillittömällä vauhdilla. Joskus onnistuu, joskus ei, mutta erilaisia lämpöjä on siis kokeiltu ja haettu.

Lopputulos kuitenkin on, että kahvissa on aina ollut enemmän tai vähemmän vetinen alkumaku. En oikein keksi mikä tuohon nyt auttaa ja yksi asia mitä pohdin on tuo kuumennusaika. Kaikki videot joka paikassa näyttää miten tuo kahvi oikeasti alkaa tulla melkein samantien, mutta noita apinoimalla olen saanut vaan vetistä kahvia. Jossain threadissa muualla joku mainitsi, että yrittää saada kahvin tulemaan mahdollisimman hitaasti ja tuo on jotain mitä tänään vähän kokeilin, mutta voi olla, että mulla oli vieläkin liian kuumana toi. Jos nyt heittää pitää niin mulla siis kahvit on pannun yläosassa yleensä noin max 1-2 minuutin sisällä siitä kun pannu on laitettu liedelle ja pohjalle on aina jäänyt tilkka vettä.

Sori pitkästä viestistä, mutta kaipaisin tähän ehkä vähän vinkkiä ja kuinka kauan teillä yleensä kestää niiden herkkukahvien syntymiseen? Eikö toi vetisyys nyt meinaa sitä, että se vesi tulee siitä kahvin läpi liian nopeasti, mutta se tuntuu jotenkin hassulta kun kaikissa videoissa tää koko prosessi on aika pirun nopea. Yksi inspiraationi tähän juttuun on tämä vanhempi artikkeli: http://ruoka.ts.fi/jutut/mutteripannukahvia-baristan-tapaan/ joka saa tuon itse valmistusprosessin tuntumaan todella nopealta, joten ajatus siitä, että sitä lämpöä himmailisi todella pitkään tuntuu jotenkin epäloogiselta.

Kiitos!
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: Jari - Heinäkuu 15, 2016, 23:21:18 ip
Ensihätiin tulisi mieleen, että jos kahvi on vetistä, niin kannattaa vähentää veden määrää...
Tai lisätä kahvin määrää, jos vielä mahtuu.

Voi toki olla, että se mitä haet, on maultaan vahvempi tummempipaahtoinen papu (mitä en mielelläni suosittelisi, mutta jos se nyt on se mitä haetaan...)? Niitähän italiaanot käsittääkseni muttereilla vääntelevät.
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: äyni - Heinäkuu 15, 2016, 23:36:14 ip
Kun ei ole mitään tietoa myllystä tai minkälaista jauhatusta se tuottaa milläkin asetuksella, niin voisi myös veikata, että tulee yksinkertaisesti liian karkeaa purua tuolla kolmosellakin.
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: Toma - Heinäkuu 15, 2016, 23:37:40 ip
Kävi mielessä pari mahdollista muuttujaa.
Jos vähän hienommalla karkeudella koittaisi, tai purujen kevyt taputtelu (ei tamppaus, mutta tiiviimmäksi).

Mitä eroa omaan tekniikkaani, niin en keitä vettä ensin. Laitan niin kuumaa kuin hanasta tulee, mutta en siis keitä. Laitan kuumalle liedelle ja lopetan siinä kolmen ja puolen minuutin kohdilla.

Monen kupin mutteri muuten sulla on? Itsellä kun on kuuden, niin sekin tekee kyllä jo aikaa.

Lukemani perusteella sulla tuntuisi olevan ihan oikea valmistustapa, ja vielä mr. Haahdin opein verestettynä ;)
Ehkä joisit mieluummin espressoa?
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: Jari - Heinäkuu 15, 2016, 23:47:41 ip
Ehkä joisit mieluummin espressoa?

Niin, jos mutterikahvi ja espresso ovat vaihtoehtoina, niin kukapa ei mieluummin joisi espressoa?
Täältä löytyykin jokunen keskustelu aiheesta, millainen espressokeitin/mylly kannattaisi hankkia. ;D

Siitä on NIIN kauan (+10v), kun itse viimeksi keittelin mutterilla... että en ota kantaa johtuuko kahvin vetisyys tässä tapauksessa uuttumattomuudesta, vai väärästä annostelusuhteesta...

Kyllä tuo max 1-2min uutto muistikuvieni mukaan tuntuu aika nopealta, vaikka niihin aikoihin oli vielä kaasuliesi käytössä.
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: Rekotin - Heinäkuu 16, 2016, 09:50:42 ap
Lainaus
Ensihätiin tulisi mieleen, että jos kahvi on vetistä, niin kannattaa vähentää veden määrää...
Tai lisätä kahvin määrää, jos vielä mahtuu.

Hmm joo, eipä ole tullut mieleen, jotenkin seurasin tota venttiilin rajaan asti täyttöä kuin hai laivaa, mutta tuota voisi kokeilla.

Lainaus
Kun ei ole mitään tietoa myllystä tai minkälaista jauhatusta se tuottaa milläkin asetuksella, niin voisi myös veikata, että tulee yksinkertaisesti liian karkeaa purua tuolla kolmosellakin.

Jep, tähän on ollut hankala näyttää referenssiä. Jossain on jengi postaillut kuvia mittojen kanssa siitä minkäkokoista raetta oikein käytetään, jotkut taas käy kaupasta ostamassa valmiiksi myllytettyä referenssiksi :) Ei se tosiaan ikinä mitään hienoa ole ollut ja sanoisin, että raekoko on aina ollut jotain 1,5-2mm. Kokeilen vähän hienompana kun ei tuo mylly taida kuitenkaan ihan hiekaksi sitä muuttaa.

Lainaus
Monen kupin mutteri muuten sulla on? Itsellä kun on kuuden, niin sekin tekee kyllä jo aikaa.

Tosiaan tämä unohtui, kolmen kupin mutteri.
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Heinäkuu 16, 2016, 10:16:11 ap
Itse keitin kylässä valmiiksi jauhetusta kolme kertaa mutterilla ja tosiaan viimeinen kerta, kun laskin veden määrää molemmilla jatkokokeiluilla, oli paras. Olen täyttänyt sen veden vettiiliin saakka, mutta keskeytin uuton kesken keitämisen ja kaadoin kahvin kuppiin välissä. Se loppuvesi joka siihen kaadon jälkeen valui ei ollutkaan enää yhtä hyvää.

Noin yleisesti kahvin palaminen muuten aiheuttaa myös vetistä makua. Sen olen kauan sitten saanut aikaan mutterilla kun on liian hienoa jauhetta ollut keittimessä ja läpipuskeminen tuotti ongelmia. Samoin jos turkkilainen kahvi kiehuu kiehahtamisen sijaan, niin siihen tulee logiikan vastaisesti vetinen maku.
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: Rekotin - Heinäkuu 18, 2016, 18:55:51 ip
Palaten tähän, jokusen kokeilun jälkeen.

Vähensin tuota veden määrää hyppysellisen ja testailin vähän erilämpöisillä vesillä. Jauhoin myös pykälän hienompaa (2-asetus) mikä näytti itseasiassa aika hyvältä. Samaten myös pistin nuo Lucaffen 100% arabica-pavut testiin ja jos nyt ei muuta niin ainakin noilla pavuilla tuli paljon maistuvampaa kahvia. Ensiryypyssä on edelleen sellainen pikkuriikkinen vesinen 'terä' eli mitenkään tuhdiksi ei tuota voi luonnehtia, mutta ei läheskään sellaista mitä tuo Creman Columbia. Testasin tuollakin, mutta en huomannut kamalaa eroa siihen mitä aiemmin sain tehtyä.

Kiehtovaahan tässä toki on se, että saatan tietämättäni sössiä näitä edelleen ihan reilulla kädellä, mutta kun en paremmastakaan tiedä :D
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Heinäkuu 18, 2016, 19:44:54 ip

Vähensin tuota veden määrää hyppysellisen ja testailin vähän erilämpöisillä vesillä.

Tällä ei mutterissa suurta merkitystä ole, koska uutti tapahtuu vasta hyrystyneellä vedellä. Sen lämpimämmän vedenkoko ero on vain se, että kahvijauhe ei ehdi kuumeta niin paljoa veden lämpenemisen aikana.

Lainaus
Ensiryypyssä on edelleen sellainen pikkuriikkinen vesinen 'terä' eli mitenkään tuhdiksi ei tuota voi luonnehtia

henkilökohtaisesti tuo on aina itselleni ollut mutterin ongelma, että helposti tulee "vetisyyttä" siihen makuun. Sillä saattaa olla tekemistä mutterin liian korkean uuttolämpötilan kanssa, koska se on paljon pienemmässä mittakaavassa sama maku kun turkkilaisen kahvin keittää "yli". Tosin voin olla väärässäkin tässä, koska en mutteria oleoikeasti koskaan "ottanut haltuun".

Lainaus
Kiehtovaahan tässä toki on se, että saatan tietämättäni sössiä näitä edelleen ihan reilulla kädellä, mutta kun en paremmastakaan tiedä

Kyllä se ottaa se optimaalisen tekotavan löytyminen aikasan ja voi vaihdella pavuittainkin. Oikeastaan joka uuttotavallaloputonta etsimistä se hyvä asetus. Mitään muuta mittaria hyvyydelle kun ei ihan lopujen lopuksi ole kuin oma makuasisti.
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: Toma - Heinäkuu 18, 2016, 23:21:16 ip
En ole muuten minäkään koskaan tainnut juoda "oikea oppista" mokkaa.
Tai ainakaan varma en ole asiasta, aina se on ollut enemmän poispäin musta, kuin nautintoa.
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: Cirya - Heinäkuu 27, 2016, 00:58:18 ap
Tällä ei mutterissa suurta merkitystä ole, koska uutti tapahtuu vasta hyrystyneellä vedellä. Sen lämpimämmän vedenkoko ero on vain se, että kahvijauhe ei ehdi kuumeta niin paljoa veden lämpenemisen aikana.

Tämä täytyy kyllä oikaista. Vesi voi saavuttaa kahvikakun jo 60-70 asteessa, jos sitä ei lämmitetä etukäteen. Höyryä alkaa muodostua boilerissa jo hyvissä ajoin ennen kiehumista ja vesi liikahtaa säiliöstä nousuputkeen tuon höyryn paineesta siinä lämpötilassa, missä se nyt sattuu olemaan sillä hetkellä kun painetta on riittävästi. Paine alkaa itse asiassa kasvaa merkittävästi vasta kun kahvikakku on ehtinyt turvota uuton aikana sen verran, että vesi ei siitä enää noin vain livahdakaan läpi. Veden esilämmityksellä voi näin varmistaa, että uuttolämpötila pysyy alusta lähtien riittävän ylhäällä, minkä huomaa kyllä maussa. Uuton loppuvaiheessa huidellaan toki sitten jo kiehumispisteen tuntumassa riippumatta lähtötilanteesta, mutta esilämmityksellä tuota "uuttoprofiilia" voi jonkin verran tasoittaa.

Hommaa on tutkittu ihan jopa vertaisarvioidussa tiedejulkaisussa joskus viime vuosikymmenen loppupuolella.
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Heinäkuu 27, 2016, 10:15:13 ap

Veden esilämmityksellä voi näin varmistaa, että uuttolämpötila pysyy alusta lähtien riittävän ylhäällä, minkä huomaa kyllä maussa. Uuton loppuvaiheessa huidellaan toki sitten jo kiehumispisteen tuntumassa riippumatta lähtötilanteesta, mutta esilämmityksellä tuota "uuttoprofiilia" voi jonkin verran tasoittaa.

Aivan. Saattaisin tästä vetää sellaisen epä-empiirisen ja puhtaan arvauksen täyteläisen heiton, että siksi olen pätynyt lyhyisiin uuttoihin mutterilla. Voi tosin johtua paljon muustakin.

Turkkilaisessa kahvissa muuten on se jännä, että omien kokeilujeni perusteella ilmeisesti bosnialainen tapa, jossa purut laitetaan kiehuneeseen veteen on selvästi huompi kuin se turkkilainen jossa aloitetaan kylmästä. Voisi mahdollisesti olla parempi mokkapannussakin, vaikka täysin eri asia onkin. Lähinnä koska se liikaa kuumuus on sen mutterin oneglma kuitenkin. Toisaalta lyhyt ja riittävän kuuma uuto voi toki siinäkin lopulta olla parempi.
Otsikko: Vs: Aloittelija kysyy mutterista ja myllystä
Kirjoitti: OskuK - Heinäkuu 28, 2016, 18:33:39 ip
Kaikenlaista koittaneena olin aika hämmentynyt, että ihan vaan vasemmalla kädellä huitaisten tuli Roomassa Segafredo Espresso Casa-purusta ok kahvia. Liekö kierto niin kovaa että oli tuoretta. Ei silti, joku Conadin oma puru tuotti samalla metodilla roskiinheitetävän juuriaukaistun pussin...

http://meira.fi/fi/kahvi/segafredo-espresso-casa