Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: Misse - Toukokuu 07, 2009, 21:06:46 ip

Otsikko: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Misse - Toukokuu 07, 2009, 21:06:46 ip
toki kahvilassa on kiva käydä ystävien kanssa ja onhan sillä työllistäväkin vaikutus. Mutta ainakin omalla kohdalla kahviloiden suhteen mieli on muuttunut, ostan mieluummin jotakin muuta juotavaa - ja juon hyvät kahvit kotona  ;)


On todella harmillista, että kahviloissa lähes järjestään saa huonoa kahvia :(  Mielestäni on vähintäänkin ihmeellistä, etteivät kahvilan pitäjät kiinnitä huomiota ehdottomasti paras katteisen tuotteensa laatuun riittävästi.

-Mikko-
Otsikko: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Mariia - Toukokuu 07, 2009, 21:55:26 ip
On todella harmillista, että kahviloissa lähes järjestään saa huonoa kahvia :(  Mielestäni on vähintäänkin ihmeellistä, etteivät kahvilan pitäjät kiinnitä huomiota ehdottomasti paras katteisen tuotteensa laatuun riittävästi.

-Mikko-

Samaa mieltä. Ja ihmettelen myös, miksi useimmissa paikoissa pahvimukissa mukaan otettu kahvi maksaa saman verran kuin se, joka nautitaan posliinikupposesta ikkunapöydässä... Tästä voisi ottaa ulkomailta mallia!
Otsikko: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Misse - Toukokuu 07, 2009, 22:40:14 ip
Samaa mieltä. Ja ihmettelen myös, miksi useimmissa paikoissa pahvimukissa mukaan otettu kahvi maksaa saman verran kuin se, joka nautitaan posliinikupposesta ikkunapöydässä... Tästä voisi ottaa ulkomailta mallia!

Miten hinnoittelu tuossa asiassa ulkomailla menee? Tarkoitatko, että olisi hyvä että pöytäpaikka tulisi tavallaan hinnoitella erikseen ja jos ottaa mukaan saa tuotteen halvemmalla?

Itse en oikeastaan koskaan osta kahvia take away kupissa, joten en ole asiaan kiinnittänyt huomiota. Mutta naurettavuuden huippuna kyllä melkein pidän espressoa mukaan otettuna, eihän sen juomisessa mene kuin noin puoli minuuttia ja pahvikupissa niin pieni nestemäärä ei millään pysy kuumana kuin hetken. Ja kyllä kahvin maku on  posliinista paljon parempi kuin pahvikupista :)

-Mikko-
Otsikko: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 07, 2009, 23:18:57 ip
Itse en oikeastaan koskaan osta kahvia take away kupissa, joten en ole asiaan kiinnittänyt huomiota. Mutta naurettavuuden huippuna kyllä melkein pidän espressoa mukaan otettuna, eihän sen juomisessa mene kuin noin puoli minuuttia ja pahvikupissa niin pieni nestemäärä ei millään pysy kuumana kuin hetken. Ja kyllä kahvin maku on  posliinista paljon parempi kuin pahvikupista :)

Eikös se mene Italiassa perinteisesti suunnilleen niin, että espresso tiskillä juotuna on halvempi kuin pöytään tarjoiltuna?
Otsikko: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Pentu - Toukokuu 08, 2009, 06:41:29 ap
Ja meillä työpaikkakuppilassa mukaan otettu pahvikuppi maksaa hieman enemmän. Ymmärtääkseni johtuu pahvikupin ja -kannen lisäkustannuskesta  :o
Otsikko: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Bad-E - Toukokuu 08, 2009, 10:39:33 ap
Ja meillä työpaikkakuppilassa mukaan otettu pahvikuppi maksaa hieman enemmän. Ymmärtääkseni johtuu pahvikupin ja -kannen lisäkustannuskesta  :o


Hassua, että mukaan ottavia rankaistaan. Ravintoloissa ALV. on 22%, mutta elintarvikkeissa, eli mukaan ostettaessa, se on 17%. Erotus ei ole paljoa, mutta kyllä se nyt ainakin osan sen pahvikupin ja kannen arvosta kattaa. Jos tuo oman kupin, niin onko hinta sama kuin paikalla juotaessa? Entä jos jättää kupin pöytään työntekijöiden siivottavaksi, tuleeko siitä lisähintaa? :)
Otsikko: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Mariia - Toukokuu 08, 2009, 13:01:41 ip
Hassua, että mukaan ottavia rankaistaan. Ravintoloissa ALV. on 22%, mutta elintarvikkeissa, eli mukaan ostettaessa, se on 17%.

Niinpä. Toisaalta, tuntuu että tuon ALV-eron tarjoavat asiakkaiden hyväksi vain ulkomaalaisomisteiset ravintolat. (No, hyvä sekin.)

DeCoffeeta komppaan, eli omat kokemukseni Italiasta/Jenkeistä/Japanista/jne > take-away on aina halvin, tiskipaikka seuraavaksi halvin ja pöytäpaikka toiseksi kallein, pöytiintarjoilu maksaa eniten. Roomassa ollessani paikallinen ystäväni pyörittele silmiään ja sanoi "eihän me nyt kahville istuta, se on kallista!".  :D

Olen Missen kanssa samaa mieltä, että "espresso mukaan" on vähän daijua, mutta maitokahvi-Mariiana ottaisin pitkän juoman mielelläni mukaan, jos olen ostoksilla ym. Yleensä maito on kuitenkin sen verran kuumaa, että juomaa ei voi kuitenkaan juoda ihan heti.
Otsikko: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Misse - Toukokuu 08, 2009, 21:53:36 ip
Olen Missen kanssa samaa mieltä, että "espresso mukaan" on vähän daijua, mutta maitokahvi-Mariiana ottaisin pitkän juoman mielelläni mukaan, jos olen ostoksilla ym. Yleensä maito on kuitenkin sen verran kuumaa, että juomaa ei voi kuitenkaan juoda ihan heti.

Jatketaan vahvasti offtopiccina, mutta suotakoon tämän kerran :)

Eli haluaisit kahvin pahvimukissa mukaan, jotta voisit sitä kautta kompensoida baristan tekemää virhettä, eli ylikuumaksi höyrytettyä maitoa ;) Tosin ymmärrän, että on tilanteita jolloin mukaan otettu kahvi on ihan kätevä ja mukava.

Lueskelin tässä päivänä eräänä coffeedia ja siellä third wave kahviloiden pitäjät pohtivat kuinka saada ihmiset juomaan kahvinsa paikan päällä posliinikupista. Monet olivat hyvin kypsiä tilanteeseen jossa barista yrittää kaikkensa saadakseen täydellisen shotin espressoa johon päälle pehmeää mikrovaahtoa kauniilla latteartilla ja lopputulos tehdään...pahvimukiin, joka millään muotoa ei ole laadultaan samalla tasolla juoman kanssa. Mutta joka tapauksessa, ratkaisuksi monet pohtivat lisähintaa pahvimukeille tai alennusta paikan päälle juomansa nauttijoille. Tämä siis vaikka se ei taloudellisesti olisikaan järkevintä.

-Mikko-
Otsikko: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: raakapapu - Toukokuu 08, 2009, 23:00:48 ip

Lueskelin tässä päivänä eräänä coffeedia ja siellä third wave kahviloiden pitäjät pohtivat kuinka saada ihmiset juomaan kahvinsa paikan päällä posliinikupista. Monet olivat hyvin kypsiä tilanteeseen jossa barista yrittää kaikkensa saadakseen täydellisen shotin espressoa johon päälle pehmeää mikrovaahtoa kauniilla latteartilla ja lopputulos tehdään...pahvimukiin, joka millään muotoa ei ole laadultaan samalla tasolla juoman kanssa. Mutta joka tapauksessa, ratkaisuksi monet pohtivat lisähintaa pahvimukeille tai alennusta paikan päälle juomansa nauttijoille. Tämä siis vaikka se ei taloudellisesti olisikaan järkevintä.

-Mikko-

 Tämä varmaankin kertoo sen että me ollaan vähän jälkijunassa muutamia maita
 noissa kaffien laaduissa..
 olisi kiva saada vastinetta niille 2,50 - 4 euron kaputsiinoille joita täällä
 pääkaupungissa tarjoillaan. Esim.Tällä viikolla kävin hämeentien
 arabia keskuksen kaffilassa "nauttimassa" kaputsiinon  ja se oli yksi niitä
 huonoimpia eteeni sattuneita, perkule kun oli niin voimaton että ei jaksanu mennä
 reklaamaan hetimiten, tiskivedet ja kaffit menny sekasin  :o
Otsikko: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Kahvikissa - Toukokuu 09, 2009, 21:54:28 ip
olisi kiva saada vastinetta niille 2,50 - 4 euron kaputsiinoille joita täällä
pääkaupungissa tarjoillaan. Esim.Tällä viikolla kävin hämeentien
arabia keskuksen kaffilassa "nauttimassa" kaputsiinon  ja se oli yksi niitä
huonoimpia eteeni sattuneita, perkule kun oli niin voimaton että ei jaksanu mennä
reklaamaan hetimiten, tiskivedet ja kaffit menny sekasin  :o

Sain minäkin muutama päivä sitten Lahden Trion Sinuhessa, aika kehnon tuplacappuccinon, oli melkein yhtä huono kuin mun omani  ;D Ko. kuppilassa on yksi joka osaa tehdä hyviä maitokahvijuomia, kerran jopa maidosta hyvän kuvion! Mutta ne muut eivät osaa yhtä hyvin, mutta tämä nuori likka ei varmaan ollut kovin montaa cappua ennen tehnyt... Mutta en hennonnut tytön päivää pilata. Kukaanhan ei ole seppä syntyessään (paitsi jos sukunimi on Seppä:)
Otsikko: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Mariia - Toukokuu 10, 2009, 09:02:12 ap
Jatketaan vahvasti offtopiccina, mutta suotakoon tämän kerran :)

Hey, mä edes yritin nimetä näitä viestejä tässä threadissa uudelleen ;)
Ja pahoittelut, olisi tosiaan pitänyt avata uusi ketju vaikkapa nimellä 'Kuinka nopeasti espressokone ja mylly maksavat itsensä takaisin.'
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: akallio - Toukokuu 10, 2009, 09:44:25 ap
Hey, mä edes yritin nimetä näitä viestejä tässä threadissa uudelleen ;)
Ja pahoittelut, olisi tosiaan pitänyt avata uusi ketju vaikkapa nimellä 'Kuinka nopeasti espressokone ja mylly maksavat itsensä takaisin.'

Nyt voi jatkaa tätä kahvilakeskustelua ilman omantunnontuskia. :)
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Misse - Toukokuu 12, 2009, 22:54:23 ip
Sain minäkin muutama päivä sitten Lahden Trion Sinuhessa, aika kehnon tuplacappuccinon, oli melkein yhtä huono kuin mun omani  ;D Ko. kuppilassa on yksi joka osaa tehdä hyviä maitokahvijuomia, kerran jopa maidosta hyvän kuvion! Mutta ne muut eivät osaa yhtä hyvin, mutta tämä nuori likka ei varmaan ollut kovin montaa cappua ennen tehnyt... Mutta en hennonnut tytön päivää pilata. Kukaanhan ei ole seppä syntyessään (paitsi jos sukunimi on Seppä:)


Mielestäni on todella huono perustelu tyytyä huonoon kahvilaatuun sen vuoksi, että tekijä on kokematon. Ei se ole täysihintaisen tuotteen maksavan asiakkaan vika, että laitetaan harjoittelija tekemään tuotteita joita hän ei osaa tehdä.

Keskustelin kahvila-asioista kerran yhden yrittäjäkouluttajan kanssa. Hän oli täysin sitä mieltä, että kahvila-ala on puhtaasti palveluyritys ja tällöin tärkeintä eivät ole tuotteet vaan palvelu. Yritin kivenkovaan väittää, että kyllä kahvilassa tuotteen(kahvin) kuuluisi olla se kaikista tärkein asia ja palvelu on vain yksi, tosin tärkeä osa, jotta asiakas ostaa tämän saman tuotteen yhä uudelleen.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Kahvikissa - Toukokuu 13, 2009, 01:34:41 ap
Mielestäni on todella huono perustelu tyytyä huonoon kahvilaatuun sen vuoksi, että tekijä on kokematon. Ei se ole täysihintaisen tuotteen maksavan asiakkaan vika, että laitetaan harjoittelija tekemään tuotteita joita hän ei osaa tehdä.

Näinhän se tietysti on, mutta ei sitä aina jaksa narista kahvin laadusta. Varsinkin erikoiskahvien laatu tuntuu vaihtelevan varsin paljon, jopa samassa kahvilassa voi saada hyvää ja huonoa kahvia. Ja oikeastaan perustelu ei ollut tekijän kokemattomuus vaan se, että en silloin jaksanut alkaa valittamaan asiasta.

Keskustelin kahvila-asioista kerran yhden yrittäjäkouluttajan kanssa. Hän oli täysin sitä mieltä, että kahvila-ala on puhtaasti palveluyritys ja tällöin tärkeintä eivät ole tuotteet vaan palvelu. Yritin kivenkovaan väittää, että kyllä kahvilassa tuotteen(kahvin) kuuluisi olla se kaikista tärkein asia ja palvelu on vain yksi, tosin tärkeä osa, jotta asiakas ostaa tämän saman tuotteen yhä uudelleen.

-Mikko-

Aika erikoinen näkemys kouluttajalla, tämähän se selittääkin kahviloiden huonon kahvin laadun, jos kouluttajilla on laajemmaltakin tälläisiä näkemyksiä...
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Mariia - Toukokuu 13, 2009, 09:29:44 ap
Keskustelin kahvila-asioista kerran yhden yrittäjäkouluttajan kanssa. Hän oli täysin sitä mieltä, että kahvila-ala on puhtaasti palveluyritys ja tällöin tärkeintä eivät ole tuotteet vaan palvelu. Yritin kivenkovaan väittää, että kyllä kahvilassa tuotteen(kahvin) kuuluisi olla se kaikista tärkein asia ja palvelu on vain yksi, tosin tärkeä osa, jotta asiakas ostaa tämän saman tuotteen yhä uudelleen. -Mikko-
;D Jos sitä palvelua saisi... Suurin osa suomalaisista kahviloista on kuitenkin self service -tyylisiä: jonota tuotteita, kanna ne itse pöytään ja lopuksi vie astiat keräilykärryyn... Mitä palvelua siinä on???

Aika harvassa tuntuu olevan Ekbergin tyyppiset pöytiintarjoilu-kahvilat...
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: cartman - Toukokuu 13, 2009, 10:55:48 ap

Keskustelin kahvila-asioista kerran yhden yrittäjäkouluttajan kanssa. Hän oli täysin sitä mieltä, että kahvila-ala on puhtaasti palveluyritys ja tällöin tärkeintä eivät ole tuotteet vaan palvelu. Yritin kivenkovaan väittää, että kyllä kahvilassa tuotteen(kahvin) kuuluisi olla se kaikista tärkein asia ja palvelu on vain yksi, tosin tärkeä osa, jotta asiakas ostaa tämän saman tuotteen yhä uudelleen.

Teet äärettömän yleisen virheen: oletat muiden ajattelevan samalla tapaa, kuin itse teet. Sinulle kahvin laatu on tärkeää, niin varmaan muillekin. Sorry, suurimmalle osalle asiakkaista sillä ei ole mitään merkitystä. Tämän sivuston lukijat ovat kahvinharrastajia, suurin osa suomalaisista ei ole.

Olin tässä aikoinaan tekemisissä yrityksen kanssa, joka suunnitteli ammatikseen kahviloiden perustamisia. Firma oli hankkinut oikein tutkimuksen kahvilan asiakasvirtoihin vaikuttavista tekijöistä, keskiostoksesta, siihen vaikuttavista "täkyistä", jne. Tutkimuksen anti oli hyvin yksinkertainen. Kymmenen tärkeintä tekijää ovat sijainti, sijainti, sijainti... Niiden jälkeen tuli yleisilme, miljöö. Se oli torjuvasti vaikuttava tekijä. Siis: asiakkaalle sopiva "oikea" ilme ei houkutellut sisään, mutta hänen kannaltaan "väärä" ilme esti kahvilaan tulemisen. Seuraavana taisi olla tarjonnan laajuus (ei laatu!), tarkoittaen siis pulla- ja voileipäosastoa. Nämä toivat asiakkaita sisään, vaikka eivät ehkä mitään syötävää ostaneetkaan. Heti perään tuli hintataso ja sitten ziljoona muuta tekijää. Kahvin laatu kuului vihonviimeisiin tekijöihin, tilastollisesti ns. haista-p-muuttujiin, siis merkityksettömiin.
       
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Misse - Toukokuu 13, 2009, 18:02:34 ip
Teet äärettömän yleisen virheen: oletat muiden ajattelevan samalla tapaa, kuin itse teet. Sinulle kahvin laatu on tärkeää, niin varmaan muillekin. Sorry, suurimmalle osalle asiakkaista sillä ei ole mitään merkitystä. Tämän sivuston lukijat ovat kahvinharrastajia, suurin osa suomalaisista ei ole.

Olin tässä aikoinaan tekemisissä yrityksen kanssa, joka suunnitteli ammatikseen kahviloiden perustamisia. Firma oli hankkinut oikein tutkimuksen kahvilan asiakasvirtoihin vaikuttavista tekijöistä, keskiostoksesta, siihen vaikuttavista "täkyistä", jne. Tutkimuksen anti oli hyvin yksinkertainen. Kymmenen tärkeintä tekijää ovat sijainti, sijainti, sijainti... Niiden jälkeen tuli yleisilme, miljöö. Se oli torjuvasti vaikuttava tekijä. Siis: asiakkaalle sopiva "oikea" ilme ei houkutellut sisään, mutta hänen kannaltaan "väärä" ilme esti kahvilaan tulemisen. Seuraavana taisi olla tarjonnan laajuus (ei laatu!), tarkoittaen siis pulla- ja voileipäosastoa. Nämä toivat asiakkaita sisään, vaikka eivät ehkä mitään syötävää ostaneetkaan. Heti perään tuli hintataso ja sitten ziljoona muuta tekijää. Kahvin laatu kuului vihonviimeisiin tekijöihin, tilastollisesti ns. haista-p-muuttujiin, siis merkityksettömiin.
       

Tiedän, että kahvinlaatu ei tutkimusten mukaan vaikuta asiakasmääriin. Mutta Paulig-instuutin mukaan kahvilat menettävät jopa 25% tuotoista huonon kahvilaadun takia, en usko että paulig pelkästään rakkaudesta kahviin tälläistä informaatiota levittää. Täytyy myöskin erottaa seikat jotka tekevät kanta-asiakkaan ja joka saa asiakkaan ensimmäisen kerran tekemään valinnan mihin menee kahville.

Täytyy myös muistaa, että riippuu kamalan paljon millainen kahvila on kyseessä. Mielestäni erilaisiin kahviloihin ei voi käyttää mitään yleistäviä tutkimuksia. Jos olisin perustamassa perinteistä konditoria-leipomokahvilaa, en piittaisi kahvin laadusta pätkän vertaa. Mutta jos olisin taasen perustamassa coffee-shop tyylistä kahvilaa jossa kahvit koostuisivat etupäässä espressopohjaisista juomista, niin pitäisin kahvin laatua todella tärkeänä asiana.

Et myöskään tiedä mikä oli konteksti, jossa kyseinen lausunto tuli kouluttajalta. Se oli tilanne jossa pohdimme Helsingin kahvilatilannetta ja miksei täällä ole oikeastaan yhtään coffee-shop tyylistä laatukahvipaikkaa, toisin kuin vaikka Tukholmassa tai Köpiksessä, joissa saman kadun varrella voi olla useita pieniä laatuun panostavia paikkoja.

Vähän asian vierestä, mutta kuitenkin. Olvin markkinointipäälikkö tms. kertoili jossain vaiheessa kauppalehden haastattelussa, että heille on tärkeintä se, että mahdollisimman moni pitää heidän tuotteittaan ns. ok-tavarana. Eli sellaisena joka kelpaa jos asiakkaan ykkösmerkki sattuisi olemaan liian paljon kalliimpaan. He eivät edes halua keskittyä huipputuotteisiin. He keskittyvät bulkkitavaraan ja haluavat tehdä sen tehokkaasti.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: PapuT - Toukokuu 13, 2009, 20:41:44 ip
ToGo-kahvin ja paikanpäällä juodun kahvin hinnoista: Olen omassa puodissani päätynyt samaan hintaan, koska pahvimukin ja kannen hinta on karkeasti ottaen sen arvonlisäverojen erotuksen suuruinen. Eli yrittäjänä mulle on taloudellisesti sama, juoko asiakas kahvin paikan päällä vai ottaako mukaan. On tietysti vähän sääli, kun taiteilet huippuhienon kuvion cappun pintaan, ja sitten asiakas peittää sen muovikannella... No, yleensä sentään asiakas kerkeää nähdä kuvion vilaukselta, ja suurin osa arvostaa tätäkin. Toinen juttu on vielä se, kuinka surkealta sinkkuespresso näyttää pienimmässäkin pahvimukissa...

Olen miettinyt tuota hintapolitiikkaa, nimittäin muistan hämärästi joskus 80-luvulla vielä kaikissa konditorioissa leivonnaiset sai halvemmalla mukaan. Luulisin kuitenkin kaksihintajärjestelmän aiheuttavan aikamoista porua ja ihmetystä Suomessa, mutta jos haluaisin yrittäjänä profiloitua nimenomaan ToGo-kahvipaikaksi, hintaa voisi alentaa. Henk.koht. en kuitenkaan halua lisätä kertakäyttöastioiden kulutusta vaan paremminkin edistää slowfood/drink -kulttuuria.

Paikallinen ylioppilaslehti kävi tekemässä kyselyn muutamissa kahviloissa koskien oman (termos)mukin käyttöä. Joku ketjukahvila ei ollut suostunut myymään toimittajan omaan termosmukiin kahvia, kunnes äkkäsivät, että voivat lätkäistä mukin kylkeen mainostarransa! Itse myyn samalla hinnalla omaan mukiin, kuppikoko huomioiden. Tietty joku "oma muki -20%" -tarjous vois olla ok.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 30, 2009, 20:14:42 ip
Aiheeseen liittyvä mainio blogikirjoitus: linkki (http://www.jimseven.com/2009/05/30/brewed-coffee-and-the-uk/).

Varsin valaiseva oli tuossa kirjoituksessa maininta siitä että Starbucksin perustaja ei aikoinaan niinkään ihastunut Italian visiitillään itse kahviin (espressoon) vaan enemmänkin itse "rituaaliin" josta sitten paketoi elämyksen myytäväksi.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: tirofaux - Syyskuu 10, 2009, 10:39:41 ap
Onko joissain kahvilakäytössä olevissa espressokoneissa jonkinlainen uuton katkaisuautomatiikka? Nykyisin tulee kiinnitettyä huomiota kahvilaespresson valmistusrituaaliin. Toisinaan olen saanut vaikutelman että kuppiin päätyvän nesteen määrä on melko vakio vaikka uuttotapahtuma kestäisikin vain hieman yli 10 sekuntia.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: migu2 - Syyskuu 10, 2009, 10:48:55 ap
Caffissa olisi tarjolla Panaman Geishaa, hintaa 5 euroa kupillinen :)
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: cartman - Syyskuu 10, 2009, 10:53:47 ap
Onko joissain kahvilakäytössä olevissa espressokoneissa jonkinlainen uuton katkaisuautomatiikka? Nykyisin tulee kiinnitettyä huomiota kahvilaespresson valmistusrituaaliin. Toisinaan olen saanut vaikutelman että kuppiin päätyvän nesteen määrä on melko vakio vaikka uuttotapahtuma kestäisikin vain hieman yli 10 sekuntia.

Miten uutto käynnistetään? Painamalla "nappia"? Valtaosa kahviloiden laitteista pitkin Eurooppaa on ns. dosato-tyyppisiä. Niissä siis nesteen annoskoko on ennalta määrätty. Dosato-ominaisuus on usein "piilotettu" aivan normaalin oloisen kahvilalaitteen sisuksiin. Uuttoa ei tarvitse seurata, kone tekee aina jonkin sortin kupposen. "Baristaksi" riittää kuka tahansa extraaja, joka tekee silloin tällöin muutaman tunnin hommia opiskelujensa ohella. Onhan niitä "oikeaoppisiakin" kahviloita, mutta vähemmän ja vähemmän.

       
     
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: akallio - Syyskuu 10, 2009, 10:54:26 ap
Onko joissain kahvilakäytössä olevissa espressokoneissa jonkinlainen uuton katkaisuautomatiikka? Nykyisin tulee kiinnitettyä huomiota kahvilaespresson valmistusrituaaliin. Toisinaan olen saanut vaikutelman että kuppiin päätyvän nesteen määrä on melko vakio vaikka uuttotapahtuma kestäisikin vain hieman yli 10 sekuntia.

Niissä on tilavuuteen perustuva annosteluautomatiikka, eli kone osaa katkaista shotin kun haluttu määrä nestettä on virrannut läpi.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: nasse - Syyskuu 10, 2009, 15:42:31 ip
Dosato-ominaisuus on usein "piilotettu" aivan normaalin oloisen kahvilalaitteen sisuksiin. Uuttoa ei tarvitse seurata, kone tekee aina jonkin sortin kupposen. "Baristaksi" riittää kuka tahansa extraaja, joka tekee silloin tällöin muutaman tunnin hommia opiskelujensa ohella.


Kyllä minä automaattikoneen laskisin aivan normaaliksi koneeksi, en vain sen oloiseksi..
Kyllä sitä uuttoa siinäkin voi ja pitääkin seurata, kyllähän sen aiemmin voi katkaista? Semiauton nappia ei extraaja opi painamaan tietyn tilavuuden tultua kuppiin?
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: cartman - Syyskuu 10, 2009, 16:00:43 ip
Kyllä minä automaattikoneen laskisin aivan normaaliksi koneeksi, en vain sen oloiseksi..
Kyllä sitä uuttoa siinäkin voi ja pitääkin seurata, kyllähän sen aiemmin voi katkaista? Semiauton nappia ei extraaja opi painamaan tietyn tilavuuden tultua kuppiin?

Ekstraaja ei osaa, ei viitsi, eikä saa. Olen joskus aiemmin kertonut, että olen joutunut seuraamaan yritystä, joka perusti ja myi kahviloita. Näissä Primulator Oy toimitti laitteen, sääti sen ja asetti nestemäärät painonappien taakse. Lavazzaa tuuttiin ja menoksi. Shotin kulkuun ei saanut puuttua. "Katkaisunappia" sai käyttää vain virhetilanteessa. Muista, että pienipalkkaisen ekstraajan kahvilahistoria voi olla vain muutaman tunnin mittainen, eikä hän välttämättä itse edes juo kahvia.
        
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: nasse - Syyskuu 10, 2009, 16:32:14 ip
Ekstraaja ei osaa, ei viitsi, eikä saa.
        
Mutta ikäväähän se on, jos sattuukin semiauto tiskille ja espressoa valuu viemäriin litroja? ;)

Mutta ei tuosta koneen (semi)automaattisuudesta kyllä voi minkäänlaisia päätelmiä tehdä kahvilan laadusta.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: akallio - Syyskuu 10, 2009, 17:23:07 ip
Mutta ei tuosta koneen (semi)automaattisuudesta kyllä voi minkäänlaisia päätelmiä tehdä kahvilan laadusta.

Eipä kyllä. Eikä toisinkaan päin juuri, toki manuaalikone kertoo että työntekijät suunnilleen tietävät miltä eri annokset näyttävät - mutta se nyt ei ole kovin paljon. Jos minä perustaisin kahvilan, niin hankkisin totta kai annostelevan koneen. Kone hoitaa tilavuuden kohdilleen (ja siinä ohessa uuttosuhteenkin pitkälti), toki pitää valvoa että uuttoajat ovat suunnilleen kohdillaan ja erityisesti että maku on kohdillaan.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: euka - Syyskuu 16, 2009, 10:41:07 ap
Eikös se mene Italiassa perinteisesti suunnilleen niin, että espresso tiskillä juotuna on halvempi kuin pöytään tarjoiltuna?
Riippuu paikasta. Tulin viikonloppuna Italiasta ja Veronassa sai pystybaarin puolelta lähes täydellisen cappuccinon 1,20 mut pöydässä se olisi maksanut sen 2,40. Paikassa oli useampi Mazzerin mylly rinnan eri pavuilla ladattuna.

Reissun paras kahvi löytyi kuitenkin sattumalta eräästä Valpolicellan alueen pikkukylästä. Reilusti tatuoitu mutta hymyilevä naispuolinen barista toi samaan 1,20 hintaan pöytään cappucinon kera suklaanamun. Ei ollut valittamista ei. Saman pystyi toteamaan kahvilassa istuvien kylän ukkojen ilmeistä, meinaan barista omasi myös ulkoisia avuja. :D

Italiassa about puolessa paikoista vaahto oli aivan älytöntä höttöä ja en edes halunnut kokeilla mille pelkkä esso olisi maistunut. Hinnalla ei ollut mitään korrelaatiota laatuun, paskimmissa mestoissa oli kalleinta. Tuorepaahtoiset pavut olisivat maksaneet Veronassa 26-33 euroa kilo, jäi tuolla hinnalla ottamatta ja laatuja oli tasan neljä.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: migu2 - Syyskuu 16, 2009, 12:32:55 ip
Reissun paras kahvi löytyi kuitenkin sattumalta eräästä Valpolicellan alueen pikkukylästä. Reilusti tatuoitu mutta hymyilevä naispuolinen barista toi samaan 1,20 hintaan pöytään cappucinon kera suklaanamun. Ei ollut valittamista ei. Saman pystyi toteamaan kahvilassa istuvien kylän ukkojen ilmeistä, meinaan barista omasi myös ulkoisia avuja. :D

Italiassa about puolessa paikoista vaahto oli aivan älytöntä höttöä ja en edes halunnut kokeilla mille pelkkä esso olisi maistunut. Hinnalla ei ollut mitään korrelaatiota laatuun, paskimmissa mestoissa oli kalleinta. Tuorepaahtoiset pavut olisivat maksaneet Veronassa 26-33 euroa kilo, jäi tuolla hinnalla ottamatta ja laatuja oli tasan neljä.

Huh, onpas siellä pohjoisessa kallista. Yli euroa en ole koskaan maksanut kahvista. Ainakin tuolla Rooman seudulla tuntuu euro olevan se kipuraja. Pohjoisessa ei muutenkaan ole kahvihetket niin paljon miellyttäneet. Paahdot ja blendit ovat siellä erilaisia.

Onneksi noita naisbaristoja sattuu aina välillä eteen  ;) :D
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 14, 2009, 19:30:08 ip
Jonkin verran tuli "ilahduttua" uutisesta että Klaukkalaan on avattu Wayne's Coffee Citymarketin yhteyteen. Ainakin periaatetasolla luvassa voisi olla kelvollista kahvia...

Tänään sitten kauppareissulla testaamaan tuplaespresso. Taisi kyllä tulla omalle kohdalleni kaikkien aikojen pohjanoteeraus, tuplaespresso oli tilavuudeltaan lähemmäs 1,5 desiä! Hetken sitä ihmettelin ja katsoin saanko mitään reaktiota aikaiseksi "baristassa" (joka taitaa olla liikkeen omistaja). Sen verran oli itsellä kiire ettei kerennyt uusintakierrosta jäädä odottamaan. Homma tuntui olevan muutenkin vähän hakusessa ja jonoa muodostui aika nopeasti. Italiasta voisi kyllä matkia sen saman tavan että rahastaja ja barista ovat kaksi eri henkilöä...

Mukaan tarttui myös Wayne's espressoa pussi. Makumaailmaltaan sitä samaa kuraa noiden Paulig espressojen kanssa.
Citymarketin puolella olikin Pauligin maistattaja paikalla, tarjolla oli automaatilla tehtyä espressoa. Eipä siitä sen enempää mutta periaatteessa parempaa kuin tuo Wayne'sin  ;D
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: samppo - Marraskuu 14, 2009, 20:28:12 ip
Tänään sitten kauppareissulla testaamaan tuplaespresso. Taisi kyllä tulla omalle kohdalleni kaikkien aikojen pohjanoteeraus, tuplaespresso oli tilavuudeltaan lähemmäs 1,5 desiä!

Hetkonen, kuinka isot kupit siellä oikeen on vai tekikö cappucinokuppiin, kun mulla danesin espressokuppi ja siihen meenee sellattet 0,8 desiä. Mutta on tietenkin täysi espressokuppi jo kamalan lungoa jos sitä kahvia on laitettu se sinkun vaatima 7 gr.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: migu2 - Marraskuu 14, 2009, 20:49:02 ip
Hetkonen, kuinka isot kupit siellä oikeen on vai tekikö cappucinokuppiin, kun mulla danesin espressokuppi ja siihen meenee sellattet 0,8 desiä. Mutta on tietenkin täysi espressokuppi jo kamalan lungoa jos sitä kahvia on laitettu se sinkun vaatima 7 gr.

Ainakin Keski-Euroopassa herkästi tekevät nuo tuplaessot isompaan kuppiin. En tiedä mikä kuppi tuossa oli, vetoisuudeltaan ehkä reilu pari desiä.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: samppo - Marraskuu 14, 2009, 20:59:16 ip
Ainakin Keski-Euroopassa herkästi tekevät nuo tuplaessot isompaan kuppiin. En tiedä mikä kuppi tuossa oli, vetoisuudeltaan ehkä reilu pari desiä.

Okei ku en oo vielä paljon kaffiloissa käyny kun tää harrastus alko vasta kesällä, olisin luullut että sinkku on puoli espressokuppia ja tupla täysi, sillä tavalla saisi varmaan uuttosuhteet helpommin kohdilleen kun ''barista'' tietää milloin katkaista shotin.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: thjerppe - Marraskuu 15, 2009, 00:08:20 ap
Taisi kyllä tulla omalle kohdalleni kaikkien aikojen pohjanoteeraus, tuplaespresso oli tilavuudeltaan lähemmäs 1,5 desiä!

Vastaavanlainen kokemus viime talvelta Helsingissä ravintola Meccassa. Tuo tosiaan tarjoiltiin cappuccinokupista. Lisäksi hinta oli päätä huimaava. 6 euroa, mikäli muistan oikein. Ainakin jälkiruoakana nauttimani tuplaespresso ja limoncillo olivat yhteensä 16 euroa...
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 15, 2009, 12:16:05 ip
Okei ku en oo vielä paljon kaffiloissa käyny kun tää harrastus alko vasta kesällä, olisin luullut että sinkku on puoli espressokuppia ja tupla täysi, sillä tavalla saisi varmaan uuttosuhteet helpommin kohdilleen kun ''barista'' tietää milloin katkaista shotin.

Tupla tosiaan mahtuu espressokuppiin, mutta ainakin itselleni se maistuu paremmalta isosta kupista (=cappuccinokuppi). Itse olen uumoillut että tuossa on jotain tekemistä lämpötilalla ja siitä miten kuppi levittää/kerää aromeja sisäänsä. Lämpötilasta olen ainakin huomannut että normaalikupissa tupla on liian kuuma ja siitä ei maista mitään jos ei anna jäähtyä (ja kovin pitkä odottelu kun ei ole suotavaa). Tästä syystä olen "julistanut" Bodumin pavinat täysin käyttökelvottomiksi tuplien kanssa.

Shotin katkaisu pitäisi katsoa ensisijaisesti ajasta eikä määrästä. Eli halutaan tähdätä sinne 25-35 sekunnin sisään siten että kuppiin tulee automaattisesti oikea määrä tavaraa. Jos sitä tulee liikaa tai liian vähän, niin säädetään jauhatusta (taikka annostusta).
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: samppo - Helmikuu 16, 2010, 21:38:26 ip
Jonkin verran tuli "ilahduttua" uutisesta että Klaukkalaan on avattu Wayne's Coffee Citymarketin yhteyteen. Ainakin periaatetasolla luvassa voisi olla kelvollista kahvia...

Tänään sitten kauppareissulla testaamaan tuplaespresso. Taisi kyllä tulla omalle kohdalleni kaikkien aikojen pohjanoteeraus, tuplaespresso oli tilavuudeltaan lähemmäs 1,5 desiä! Hetken sitä ihmettelin ja katsoin saanko mitään reaktiota aikaiseksi "baristassa" (joka taitaa olla liikkeen omistaja).

Oli nyt aivan pakko kirjoittaa tänne, kun tänään olimme luokkaretkellä ja siinä sivussa ''maistelin'' vähän kahveja. Hieman erilaiset käsitykset baristoilla oli cappuccinosta tuplaespressolla, Porvoon waynesissä kun tilasin cappuccinon tuplaespressolla, sain ISON latten (hintaa 4.50 e ja koko varmaan 0.5l). Sinänsä ihan hyvä, koska ei se espresso juoman pohjana varmaan mitään erikoista ollut.
Sitten oli jonkun museon kahvila, joten en odottanutkaan erikoista, tilasin taas cappuccinon tuplaespressolla ja sain cappuccinon jonka pohjalla oli tuplaespresso. Espresso valui noin 15 sekunnissa, ei hyvä. Hintaa oli 3 euroa, paljon vähemmän kuin Waynesissä.
Sitten Tennispalatsin Waynes, tilasin taas cappuccinon tuplaespressolla ja sain tuplaespressopohjaisen cappuccinon, mutta maito oli vahdotettu liian kuumaksi. Hintaa 4,20 euroa.
Miksi tilailen cappuccinoja tuplaespressolla? Koska en uskalla ottaa espressoa (huono laatu) ketjukahviloissa ja tuplaespressopohjaisessa cappuccinossa kahvi maistuu vielä, mutta vaikka espresso pohjalla olisi kamalaa pystyy juoman vielä (mielestäni, ilman nautintoa kylläkin) juomaan, koska maito laimentaa makua. Laatukahviloissa otan yleensä tuplaespresson. Huomasin samalla nuorison (kavereideni) mielikuvan, että ketjukahviloissa kahvin on pakko olla loistavaa ja muualla se ei voi olla, oli aivan pakko mennä Waynesiin
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Kahvikissa - Helmikuu 17, 2010, 01:42:03 ap
Itse kans tykkään juoda tupla cappuccinoja, yleensä se vain käsitetään cappuccino kahdella espressolla... :-/  Ja sitten kun sanon että haluan tuplan olevan kaksinkertainen määrä kaikkia aineksia (espressoa, maitoa, vaahtoa) niin tarjotaan yleensä lattea... Ja sitten tietenkin cappuccinon laatu vaihtelee suuresti, joskus harvoin saa varsin hyvää ja useimmiten keskinkertaista tai jopa huonoa :-(
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 17, 2010, 09:04:00 ap
Porvoon waynesissä kun tilasin cappuccinon tuplaespressolla,

Harmi ettet eksynyt Porvoon paahtimon kahvilaan, siellä on tullut pari kertaa vierailtua ja ihan ok laatuista espressoa olen siellä saanut. Varmasti monin verroin parempaa kuin Waynesissa. Porvoon  espressosekoituskin on maistunut varsin hyvin :)
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Toma - Helmikuu 17, 2010, 13:10:32 ip
Olen tähän asti tehnyt tuplat aina espressokuppeihin ja sitten antanut hieman jäähtyä, tai alkanut "ryystämään".
Nyt kuitenkin vaihdoin kupin cappuccinoon, oli huomattava ero, niinkin suuri etten vaihda takaisin.
Tässä on vielä sekin bonus, että jollei se esso onnistu aivan toivotulla lopputuloksella, niin nopeasti vaahdottaa siitä maitojuoman.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Joona_s - Helmikuu 17, 2010, 13:49:10 ip
Satuin tänään sivusilmällä seuraamaan cappuccinon valmistusta paikallisessa ketjukahvilassa. Hämmentävän nopea suoritus oli, konekin näytti kummalliselta aina kahvalla toimivasta kahdesta vaahdotusputkesta lähtien. 
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: kahvimies - Helmikuu 17, 2010, 18:31:44 ip
Olen itsekin ihmetellyt, miksi pitäisi olla kaksi vaahdotusputkea. Ehkä hienomman näköistä joo, mutta paljon vaikeampi puhdistaa. Mikä funktio?
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Misse - Helmikuu 17, 2010, 18:36:03 ip
Olen itsekin ihmetellyt, miksi pitäisi olla kaksi vaahdotusputkea. Ehkä hienomman näköistä joo, mutta paljon vaikeampi puhdistaa. Mikä funktio?

Itse olen kuvitellut toisen olevan ihan vain lämpöanturi, jonka välittämän tiedon perusteella vaahdotus automaattisesti katkeaa.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: kahvimies - Helmikuu 17, 2010, 18:40:09 ip
Sinänsä kuulostaa ihan järkevältä joo, mutta luulisi vaikeuttavan puhdistusta melko lailla.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: nasse - Helmikuu 17, 2010, 19:21:52 ip
Sinänsä kuulostaa ihan järkevältä joo, mutta luulisi vaikeuttavan puhdistusta melko lailla.

Luulisi sen olevan myös suht turha laite, mikäli kahvin valmistaminen kiinnostaa pätkääkään, joten...
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Lada - Helmikuu 17, 2010, 19:49:26 ip
Jos nyt puhutaan sellaisesta automaattivaahdotusputkesta, niin aivan turha vekotin. Eli siihen alle laitetaan vaahdotuskannu maidon kera, painetaan nappia ja kone "hoitaa" hommat. Pitäis tulla muka hyvää mikrovaahtoa, mutta aivan hirveetä höttöä siitä tulee, oikean lämpöistä varmasti, mutta muuten hirveää. Uskon, että maidonvaahdotuksessa untuvikko pystyy parempaan 5min opastuksen jälkeen. Vanhassa duunissa oli sellanen, jonka vieressä oli myös normivaahdotusputki, ei kyllä tullu muutaku testattua toi toinen vaihtoehto.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: samppo - Helmikuu 17, 2010, 21:51:41 ip
Jos nyt puhutaan sellaisesta automaattivaahdotusputkesta. -- Pitäis tulla muka hyvää mikrovaahtoa, mutta aivan hirveetä höttöä siitä tulee, oikean lämpöistä varmasti.

Ainakin Rancilion (http://www.youtube.com/watch?v=mjR_iNJMiVI) malli näyttää tekevän ihan hyvää mikrovaahtoa latte artia varten
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 17, 2010, 22:49:12 ip
Kuinkahan hyvin noilla saa vaahdotettua erikokoisia maitoannoksia. Esim. jos macchiatoa tekee niin pitääkö miten iso kannu vaahdottaa?

Toinen mikä tulee mieleen on venytyksen määrä - osaako tuo kone huomioida sen kuinka?

Perinteinen ratkaisu vaatii toki hieman opettelua, mutta on sitten myös yksinkertainen fyysiseltä toteutukseltaan. Tuollaisen autofrotherin huolto on varmaankin astetta vaativampi toteuttaa (toki valmistajat saavat näin myyntiin lisää uudentyyppisiä varaosia jne...).
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Lada - Helmikuu 17, 2010, 23:19:34 ip
joo, voi olla, että ne on suunniteltu tietyn kokoisille maitoannoksille, ja myös se, että sen käyttöön tulisi perehtyä myös ennen kun aloittaa tuomitsemisen... :)

edit. väärä teksti poistettu
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Kahvikissa - Helmikuu 18, 2010, 02:48:02 ap
Minä olisin ainakin tyytyväinen jos kahvilassa olisi tuollainen autovaahdotin, usein kun cappuccinon tekijä ei ole kovin taitava vaahdottamaan, tai aina ei edes tiedä paljonko kahvia, maitoa ja vaahtoa pitäisi kupissa olla, saisi kohtuullisen cappuccinon eteensä.

Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: raakapapu - Helmikuu 18, 2010, 10:26:31 ap
 Mikä ihmeen trendi se nyon kun caputsiino annos sekotetaan lusikalla jo valmiiksi,oikein kunnolla vatkaten >:(
 Asiakas ei saakkaan enää itse päättää millaisena sen juo. Kyllä mielellään nauttis semmosta normiannosta....
 Näin ainakin erään kauppakeskuksen kahvilassa, myyjä sanoi että ihan normaali toimenpide .....
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Misse - Helmikuu 18, 2010, 17:17:02 ip
Mikä ihmeen trendi se nyon kun caputsiino annos sekotetaan lusikalla jo valmiiksi,oikein kunnolla vatkaten >:(
 Asiakas ei saakkaan enää itse päättää millaisena sen juo. Kyllä mielellään nauttis semmosta normiannosta....
 Näin ainakin erään kauppakeskuksen kahvilassa, myyjä sanoi että ihan normaali toimenpide .....

Toivottavasti jätit maksamatta ja menit seuraavaan kahvilaan juomaan cappuccinon.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Joona_s - Helmikuu 18, 2010, 17:29:23 ip
Mikä ihmeen trendi se nyon kun caputsiino annos sekotetaan lusikalla jo valmiiksi,oikein kunnolla vatkaten >:(
 Asiakas ei saakkaan enää itse päättää millaisena sen juo. Kyllä mielellään nauttis semmosta normiannosta....
 Näin ainakin erään kauppakeskuksen kahvilassa, myyjä sanoi että ihan normaali toimenpide .....

Toiveikas ja ihmisuskoinen selitys tilanteelle olisi, että ovat vaan tulkinneet väärin Scott Raon aapista barista-työskentelyyn.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 18, 2010, 17:49:13 ip
Toiveikas ja ihmisuskoinen selitys tilanteelle olisi, että ovat vaan tulkinneet väärin Scott Raon aapista barista-työskentelyyn.

Melko väkevää optimismia on ilmassa...
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Kahvikissa - Helmikuu 18, 2010, 20:08:22 ip
Tuli mieleen kun olen lukenut (täällä Ristrettossa) että joissain paikoissa saisi suodatinkahvin suoraan kuppiin tehtynä, että ei olisi kovin vaikeaa tehdä automaatti joka tekisi tämän. Kuppi vain koneeseen ja painallus napista ja kone jauhaisi sopivan määrän papuja (tai olisi pieni säiliö jossa olisi hiljan jauhettua kahvia) ja suodattaisi kahvin kuppiin. Ei tarvitsisi enää juoda seisonutta kahvia! :-)
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Joona_s - Helmikuu 18, 2010, 20:19:05 ip
Tuli mieleen kun olen lukenut (täällä Ristrettossa) että joissain paikoissa saisi suodatinkahvin suoraan kuppiin tehtynä, että ei olisi kovin vaikeaa tehdä automaatti joka tekisi tämän. Kuppi vain koneeseen ja painallus napista ja kone jauhaisi sopivan määrän papuja (tai olisi pieni säiliö jossa olisi hiljan jauhettua kahvia) ja suodattaisi kahvin kuppiin. Ei tarvitsisi enää juoda seisonutta kahvia! :-)

Onhan noita automaatteja jo olemassa. Noista automaateista on olemassa myös se fancympi versio, Clover, johon tarviikin sitten ihan itse jauhaa kahvi.

Valinta keittää kahvi käsin ja kuppi kerrallaan ei kuitenkaan liity siihen, etteikö automaatteja olisi saatavilla vaan haluun sisällyttää valmistusprosessiin baristan maaginen kosketus.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Misse - Helmikuu 18, 2010, 21:05:03 ip
Onhan noita automaatteja jo olemassa. Noista automaateista on olemassa myös se fancympi versio, Clover, johon tarviikin sitten ihan itse jauhaa kahvi.
Olen kerran päässyt maistamaan Cloverilla tehtyä kahvia, olihan se hyvää. Mutta aivan älyttömän hidas menetelmä, joka vaatii suhteellisen paljon hommia baristalta. Lisäksi ongelmana Clover-kahvissa on todella heikko body.

Lainaus
Valinta keittää kahvi käsin ja kuppi kerrallaan ei kuitenkaan liity siihen, etteikö automaatteja olisi saatavilla vaan haluun sisällyttää valmistusprosessiin baristan maaginen kosketus.

Aivan näin. Ja vaikkei lopputuloksessa olisikaan eroa (mielestäni osaava barista pystyy tekemään parempaa kuin automaatti), niin ainakin itse maksan mieluummin tuotteesta jonka eteen tehdään työtä. Nappia pystyy painamaan kuka tahansa, mutta dripperin käyttö ei onnistukaan jokaiselta, ainakaan ilman harjoittelua.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Kahvikissa - Helmikuu 18, 2010, 21:45:23 ip
Ajattelinkin että kyseisenlainen automaatti korvaisi puolipäivää levyllä seisseen suodatinkeittimen pannun... Ja voisihan siinä olla säädöt erilaisille kahvilaaduille: kuinka kauan kahvi uuttuu suodattimessa ym. Kiireiseen kahvilaan voisi olla oiva laite joka nopeuttaa hommaa tai ainakin myyjä voi sillä aikaa kun automaatti valmistaa kahvin, hoitaa muut ostotapahtumaan littyvät asiat. Clover ja käsityöt on sitten oma juttunsa.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Joona_s - Helmikuu 18, 2010, 21:55:54 ip
Ajattelinkin että kyseisenlainen automaatti korvaisi puolipäivää levyllä seisseen suodatinkeittimen pannun... Ja voisihan siinä olla säädöt erilaisille kahvilaaduille: kuinka kauan kahvi uuttuu suodattimessa ym. Kiireiseen kahvilaan voisi olla oiva laite joka nopeuttaa hommaa tai ainakin myyjä voi sillä aikaa kun automaatti valmistaa kahvin, hoitaa muut ostotapahtumaan littyvät asiat. Clover ja käsityöt on sitten oma juttunsa.

Parempi olisi, jos noissa olisi ennemmin joku tyhjennysominaisuus joka tyhjentäisi pannut/termokset vaikka puolen tunnin välein.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Kahvikissa - Helmikuu 19, 2010, 02:24:32 ap
Parempi olisi, jos noissa olisi ennemmin joku tyhjennysominaisuus joka tyhjentäisi pannut/termokset vaikka puolen tunnin välein.

Ja tulisit just silloin hörppäämään kiiruusti kahvin ja just sillon pannut olis automaatti tyhjentänyt! ;-) Ja onhan tuossa ekologinen puolensakin, eikö olisi kätevää jos saisi just suodatetun kahvin kuppiinsa kiireisenäkin aikana? ja kahvi olisi aina yhtä hyvää kuin sen tavallisen suodatinkeittimen eka kuppi. Vaikka itse sanonkin niin ei olisi huono idea!
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: raakapapu - Helmikuu 19, 2010, 08:20:23 ap
Toivottavasti jätit maksamatta ja menit seuraavaan kahvilaan juomaan cappuccinon.

-Mikko-
Ei, vaan menin hämmentynein ilmein (ainutlaatuisen?..) tuotteen kanssa pöytään
            naatiskelemaan.... ;D

           Normi kahviloiden laadunparannus ei ihmeitä tarvitsisi, myllyn hankinta ja käyttö sekä
           tuo kannujen tyhjennys...mutta jos väki on tyytyväinen tämänpäivän laatuun
           niin miksipä se kahvilanpitäjä mitään muuttais...hifistelyt sit erikseen ;)
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 19, 2010, 08:36:16 ap
Tuli mieleen kun olen lukenut (täällä Ristrettossa) että joissain paikoissa saisi suodatinkahvin suoraan kuppiin tehtynä, että ei olisi kovin vaikeaa tehdä automaatti joka tekisi tämän. Kuppi vain koneeseen ja painallus napista ja kone jauhaisi sopivan määrän papuja (tai olisi pieni säiliö jossa olisi hiljan jauhettua kahvia) ja suodattaisi kahvin kuppiin. Ei tarvitsisi enää juoda seisonutta kahvia! :-)

Voihan niitä paikkoja välttää jotka tarjoavat seisonutta ja pahaa kahvia?!?!?! Kuka sitä kuraa pakottaa juomaan. Onhan tuommoisia kahviautomaatteja firmat maailmassa pullollaan. Ja modernit bensa-asematkin käyttävät noita myös... Siitä kahvin mauasta voi olla montaa mieltä. Tosin varmasti papujenkaan laatu ei ole päätähuimaava (Kulta Katriina / Juhla Mokka). Kai niissä voi uuttolämpöä ja purujen määrää säätää, joten osaava henkilö voisi saada koneen säädettyä johonkin laadukkaampaan papuun sopivaksi.

Mutta mutta... automaatti ihan "oikeassa" kahvilassa joka panostaa laatuun... Kuulostaa yhtä houkuttelevalta kuin automaatilla tehty espresso. Eli ei kiitos!
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 19, 2010, 09:46:30 ap
Suodatinkahvin uuttuminen kestää suunnilleen sen kolme minuuttia. Kuinka realistista olisi rakentaa automaatti, joka hieroo jokaista kuppia kolme minuuttia? Ei ollenkaan realistista. Siksi meillä onkin automaatteja, jotka löyräyttävät nopeasti aliuuttuneen kahvin.

Toki jos kone pystyisi tekemään useita kahveja rinnakkain, niin silloin kahvi voitaisiin laittaa uuttumaan ja odotellessa valikoida pullat sekä maksaa ostokset. Mutta tällöin koneessa pitäisi olla samat sisuskalut useaan kertaan, eli se olisi hyvin kallis.

Hyvä termossäiliö ja nopea vaihtosykli lienee se toimivin tapa tarjota riittävän tuoretta suodatinkahvia. Toinen vaihtoehto on jakaa kaikille mukaan joku suodatinsysteemi, jonka asiakas kantaa pöytäänsä. Vähän samaan tapaan kuin pressokahveja tarjoillaan joissakin paikoissa.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Joona_s - Helmikuu 19, 2010, 10:01:17 ap
Ja onhan tuossa ekologinen puolensakin, eikö olisi kätevää jos saisi just suodatetun kahvin kuppiinsa kiireisenäkin aikana? ja kahvi olisi aina yhtä hyvää kuin sen tavallisen suodatinkeittimen eka kuppi. Vaikka itse sanonkin niin ei olisi huono idea!

Vaikka termoksien tyhjentäminen onkin ikävää, niin ekologisuudella ei ole mitään tekemistä juuri suodatettuun kahvikuppiin liittyvien mukavuus ja miellyttävyys tunnetilojen kanssa. Viilaan pilkkua vielä hieman lisää: nimenomaan kiireisenä aikana tuoreen kahvin ei pitäisi olla ongelma.

IMO jos kahvia pitää saada nopeasti niin monelta meistä löytyy kotoakin tähän oivallinen laite, joka ilman kompromissejä pystyy tekemään kaksi kuppia kerrallaan n. 25 sekunnissa (plus hieman säätöaikaa tekijästä riippuen  :))
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 19, 2010, 20:55:45 ip
Kyse on vain asenteista ja henkilökohtaisista mieltymyksistä. Niin kahvilanpitäjällä kuin kahvittelijalla.

Jos halutaan myydä pääsääntöisesti sitä pullaa eikä kahvia, niin normaali pullaa hakeva asiakas on tyytyväinen kunhan saa edullisen kupin kahvin näkoistä lämmintä juomaa siihen oheen - tarvittaessa sokerilla ja maitotaloustuotteilla terästettynä. Panostetaan sitten vaikka siihen pullan laatuun.

Jos halutaan myydä kahvia, niin silloin pidetään huolta tuotteen laadusta ja tehdään asiakkaalle selväksi miksi kahvi maksaa enemmän kuin sen euron pari ja miksi sen valmistaminen saattaa kestää sen muutaman minuutin. Ja jos asiakkaalla on kiire, niin espressomenetelmällä voidaan tarjota kahvijuomaa nopeasti (tai sitten pidetään kahvia termarissa siinä hollilla ja huolehditaan sen vaihtuvuudesta). Huom: asialleen omistautuneissa paikoissa espresso on halvempaa kuin suodatinkahvi: linkki (http://www.flickr.com/photos/tonx/3608836783/in/set-72157618615949337/) - johtuen käytännössä vain valmistamiseen käytettävästä vaivasta.

Idea on ihan sama kuin ravintolassa ja pizzeriassa. Jos haluan nopeasti vatsan täyteen suhteellisen ok ruokaa, niin menen syömään pitsan. Jos haluan herkutella gourmetruoan kanssa niin menen hyvään ravintolaan ja syön siellä rauhassa ajan kanssa ja en hermostu jos sitä ruokaa joutuu kotvan odottamaan. Kummallakin on oma tarkoituksensa - tosin kahvin kanssa tuo edullinen pikavaihtoehto vain on käytännössä aina niin surkeaa että siihen ei viitsi rahalla koskea (ja ilman kahvia on paljon helpompi olla kuin ilman ruokaa).


Tuosta suodatinkahvin valmistamisesta: suoraan mukiin valmistamiseen löytyy ns. "drip station (http://www.espressoparts.com/DRIPSTATION_DS-4)":eita joilla voi suhteellisen helposti valmistaa suodatinkahvia kuppi kerrallaan yhden baristan hääriessä aparaatin ympärillä - mikäli halutaan tarjota nopeasti käsintehtyä kahvia. Jos asiakkaalle annettaisiin suodatin pöytään mukaan, niin samalla pitäisi antaa mukaan kuuma vesi ja kaatokannu - homma ei siis toimi niin että kaadetaan vain vedet purujen päälle ja asiakas vie pöytään valumaan.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: samppo - Helmikuu 19, 2010, 22:21:32 ip
Jos asiakkaalle annettaisiin suodatin pöytään mukaan, niin samalla pitäisi antaa mukaan kuuma vesi ja kaatokannu - homma ei siis toimi niin että kaadetaan vain vedet purujen päälle ja asiakas vie pöytään valumaan.

Tai vaikka Abid (http://www.crema.fi/fi/products/abid/clever-coffee-dripper.html): vesi kahvinpurujen päälle, ajastimeen neljä minuuttia, sanotaan asiakkaalle, että sitten kun lukeen 0.00 nosta suodatin mukin päälle. Baristalta säästyy vaivaa, asiakas saa hyvää kahvia. Olen ymmärtänyt että Abidilla tulee pressopannun ja suodattimen välimaastossa olevaa kahvia (itsellä ei vielä ole Abidia), ei siis aivan normaalia suodatinkahvia, mutta mielestäni laatuun panostavalle kahvilalle halpa ja hyvä sijoitus. Suodatinkahvin (käsin suodatetun sellaisen) voi myydä sitten vaikka hieman kalliimmalla, peruskahvittelija ostaa varmaan Abid-kahvia hintansa vuoksi, hifistelijä voi kokeilla suodatinkahvia.
Toivottavasti joku ymmärsi pointtini  ;D, sitten kun joskus hamassa tuleivaisuudessa (yli 10 vuoden päästä) perustan kahvilan ratkaisu voi olla tälläinen.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 19, 2010, 23:31:57 ip
Tai vaikka Abid (http://www.crema.fi/fi/products/abid/clever-coffee-dripper.html): vesi kahvinpurujen päälle, ajastimeen neljä minuuttia, sanotaan asiakkaalle, että sitten kun lukeen 0.00 nosta suodatin mukin päälle. Baristalta säästyy vaivaa, asiakas saa hyvää kahvia.
...
Toivottavasti joku ymmärsi pointtini  ;D

Ymmärrän kyllä mitä haet takaa, mutta miksi baristalta pitäisi säästyä tuo vaiva (jos siitä vaivannäöstä maksetaan)? Samalla tavalla se Abid odottelisi tiskillä ja valmis kuppi kiikutettaisiin lopuksi asiakkaan pöytään. Valmista kahvi ei olisi sen hitaammin eikä nopeammin.

Kun menen kahvilaan, niin yleensä oletan ettei minun tarvitse siellä ryhtyä kahvia valmistamaan - sitä touhua voin harrastaa kotona (ihan sama juttu muuten siinä että asiakas laitetaan painamaan pressopannun mäntä alas). Barista vastaa kahvinsa laadusta ja tuollaisella itsepalvelulinjalla sälytetään (henkistä) vastuuta turhaan asiakkaalle. Sitten ei ehkä tohdita huomauttaa/kysäistä jos on kahvissa jotain vikaa (ei tarkoita siis välttämättä valittamista) - mokiakin voi sattua vaikkei tarkoitus olisikaan ollut.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Kahvikissa - Helmikuu 20, 2010, 01:35:12 ap
Kyse on vain asenteista ja henkilökohtaisista mieltymyksistä. Niin kahvilanpitäjällä kuin kahvittelijalla.

Jos halutaan myydä pääsääntöisesti sitä pullaa eikä kahvia, niin normaali pullaa hakeva asiakas on tyytyväinen kunhan saa edullisen kupin kahvin näkoistä lämmintä juomaa siihen oheen - tarvittaessa sokerilla ja maitotaloustuotteilla terästettynä. Panostetaan sitten vaikka siihen pullan laatuun.

Miksei haluttaisi myydä pullaa sekä kahvia? Ja miksei se kahvi voi/saa olla hyvää ja vaikkapa suodatinkahvia? Miksei automaatti voisi hoitaa tuollaisen suoraan kuppiin suodatuksen sen baristan puolesta? (tai jos sitä baristaa ei edes ole) En nyt ymmärrä miksi se olisi huono idea? Vai onko vain kiva väitellä?
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: nasse - Helmikuu 20, 2010, 10:36:45 ap
Miksei haluttaisi myydä pullaa sekä kahvia? Ja miksei se kahvi voi/saa olla hyvää ja vaikkapa suodatinkahvia? Miksei automaatti voisi hoitaa tuollaisen suoraan kuppiin suodatuksen sen baristan puolesta? (tai jos sitä baristaa ei edes ole) En nyt ymmärrä miksi se olisi huono idea? Vai onko vain kiva väitellä?

Normaali kahvin ja pullan ostava asiakas ei välitä kahvin laadusta -> ei kannata panostaa laitteisiin, jotka panostaisivat kahvin laatuun?
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 20, 2010, 11:38:32 ap
Miksei haluttaisi myydä pullaa sekä kahvia? Ja miksei se kahvi voi/saa olla hyvää ja vaikkapa suodatinkahvia?

Kuvasin tuolla vain sitä millaisia 99% suomen "kahviloista" nykyisin on - kahvi ei ole päätuote vaan sivutuote. Eihän tässä sinällään ole mitään väärää - kahvilat työllistävät ihmisiä ja 99% niiden käyttäjistä on tyytyväistä porukkaa. Ei tässä olla tuomitsemassa kenenkään mieltymyksiä ja sanomassa mikä on toiselle oikein ja mikä ei (jokainen saa ostaa mitä haluaa huolimatta siitä olenko minä henkilökohtaisesti tyytyväinen heidän valintoihinsa vaiko en). Sen sijaan kahvilanpitäjän tuotteisiin jokaisella on mielestäni oikeus suhtautua kriittisesti, kunhan osaa kritiikkinsä jotenkin perustella (saahan sitä sanoa jos ei pidä!).

Eli kahvinharrastajan kannalta nämä kahvilat vaan ovat pettymyksiä. Itsekin niissä käyn mutta juomaksi pullan/sämpylän/piirakan kanssa otan kolajuoman tai kivennäisveden (korvaan sivutuotteen paremman makuisella sivutuotteella). Toki on hieno tilanne jos kahvilasta saa sekä laatukahvia että laatupullaa - mutta edelleen näin kahvinharrastajan näkökulmasta kahvin pitäisi aina olla se päätuote jonka laadun suhteen ei tehdä tarpeettomia kompromisseja.

Miksei automaatti voisi hoitaa tuollaisen suoraan kuppiin suodatuksen sen baristan puolesta? (tai jos sitä baristaa ei edes ole) En nyt ymmärrä miksi se olisi huono idea?

Olisihan se hieno idea, mutta maailma ei ole vielä täydellinen tämän asian tiimoilta. Automaatista saat edelleen vain keskinkertaista tuotetta. Toki automaattien asentaminen jokaiseen kahvilaan tuoreine papuineen nostaisi keskimääräistä laatua huimasti - mutta ei edelleenkään sille tasolle jolla kahvinharrastajana sen haluaisin olevan.

Vai onko vain kiva väitellä?

Mistä täällä tarkkaanottaen on väitelty? Lähinnä vain jossiteltu.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Hanni - Helmikuu 20, 2010, 11:51:42 ap
Olen kyllä Kahvikissan kanssa samoilla linjoilla. Oikeat kahvihifistelijät ovat melko harvassa eli massoja ajatellen asiakaskunta koostuu kyllä hyvin pitkälle normikahvia arvostavista asiakkaista. Tuollaiset monta minuuttia/kuppi ketävät kahvinvalmistukset on kyllä aika utopiaa toteuttaa useimmissa kahviloissa. Ainakaan yhtään vilkkaammassa sellaisessa. Jos asiakkaita kävisi jokusia, niin kyllähän siinä tietenkin ehtisi puljaamaan vaikka minkälaisten vehkeiden kanssa, eri asia on sitten kuinka kannattavaa toiminta silloin olisi. Kaikki lisätyö vaatii lisäkäsiä...
Liikemaailmassa kuitenkin on ajateltava ensin kannattavuutta sen jälkeen muita tekijöitä.
Sitten on vielä sellainenkin aspekti, että mitä pidempään kahvi valmistuu sen hitaampaa asiakkaat lähtevät. Lähtevät uusien maksavien asiakkaiden tieltä.

Se, mitä minä en ymmärrä (ja hyväksykään), että jos on jo olemassa tietynlaiset vehkeet ja valmistukseen menee täsmälleen sama aika tekee sen hyvin tai huonosti  niin miksi silloin pitää tyytä jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

Tietysti, jos kahvilakulttuuri siirtyisi enemmän esim Wieniläiseen, johon itse taannoin törmäsin, niin useimmat variaatiot toteuttamisessa onnistuisi paremmin; asiakas ohjataan pöytään, häneltä otetaan tilaus, kahvi tuodaan pöytään, sen saa rauhassa nauttia, koska tilaa ja pöytiä on runsaasti ja lasku pyydetään pöytään. Hinta kupille 12e.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 20, 2010, 12:15:45 ip
Oikeat kahvihifistelijät ovat melko harvassa eli massoja ajatellen asiakaskunta koostuu kyllä hyvin pitkälle normikahvia arvostavista asiakkaista. Tuollaiset monta minuuttia/kuppi ketävät kahvinvalmistukset on kyllä aika utopiaa toteuttaa useimmissa kahviloissa. Ainakaan yhtään vilkkaammassa sellaisessa. Jos asiakkaita kävisi jokusia, niin kyllähän siinä tietenkin ehtisi puljaamaan vaikka minkälaisten vehkeiden kanssa, eri asia on sitten kuinka kannattavaa toiminta silloin olisi. Kaikki lisätyö vaatii lisäkäsiä...

Kummallista vain, että tällaisella konseptilla menestyy tuolla maailmalla moni kahvila joiden asiakaskunta ei ole mitään "hifistelijöitä".

Ja loppupeleissä on kyse myös asiakkaan "kouluttamisesta" - pitää kertoa miksi tehdään näin poikkeavasti ja miksi me oikeasti eroamme siitä nurkan takana sijaitsevasta "erikoiskahvilasta".

Eikä näiden tarvitse olla toisiaan poissulkevia konsepteja. Tarjotaan suodatinkettimellä huolellisesti valmistettua ja tuoretta "peruskahvia" sille massalle, mutta rinnalle annetaan mahdollisuus erikoisempaan. Tehdään vain selväksi ennen tilausta miksi maksaa pikkaisen enemmän ja miksi valmistusta joutuu kotvan odottamaan. Ehkäpä siinä joku peruskäyttäjistä innostuu kokeilemaan seuraavalla kerralla kun normikuppinsa äärestä touhua seurailee.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Kahvikissa - Helmikuu 20, 2010, 19:49:38 ip
Ehkä ei ihan Wieniläiseen suuntaan tarvitse mennä, muuten toki hyvä mutta tuo 12€ hinta voisi pistää kahvit väärään kurkkuun :-) Aika negatiivisesti tunnutaan suhtautuvan automaattiin, ymmärrän sen mutta mielessäni olikin sellainen automaatti johon laitettaisiin säiliöön pavut joista mylly jauhaisi sopivan määrän kahvia, omaan lokeroonsa laittettaisin suodatinpaperit ja automaatissa olisi oma paikkansa mukeille/kupeille jotka myös lämpiäisivät siellä. Kun joku tilaisi kahvin niin tarvitsisi vain painaa nappia niin automaatti valmistaisi suodatinkahvin kuppiin. Asiakas olisi voinut mennä jo muiden mahdollisten lisukkeiden kanssa pöytään  ja kahvi tuotaisiin hänelle pöytään, esim. näin se voisi toimia. Voisi mainostaa että meiltä saat aina vasta suodatetun kahvin kuppiisi tms. Ja vielä sellainen seikka, että jos näin ei ole missään, ei ole tällaista automaattia, se ei tarkoita etteikö se voisi olla hyvä idea - sitä ei ole vain kukaan (minun lisäkseni:) vielä keksinyt!
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: razzatta - Helmikuu 21, 2010, 00:35:46 ap
Ehkä ei ihan Wieniläiseen suuntaan tarvitse mennä, muuten toki hyvä mutta tuo 12€ hinta voisi pistää kahvit väärään kurkkuun :-) Aika negatiivisesti tunnutaan suhtautuvan automaattiin, ymmärrän sen mutta mielessäni olikin sellainen automaatti johon laitettaisiin säiliöön pavut joista mylly jauhaisi sopivan määrän kahvia, omaan lokeroonsa laittettaisin suodatinpaperit ja automaatissa olisi oma paikkansa mukeille/kupeille jotka myös lämpiäisivät siellä. Kun joku tilaisi kahvin niin tarvitsisi vain painaa nappia niin automaatti valmistaisi suodatinkahvin kuppiin. Asiakas olisi voinut mennä jo muiden mahdollisten lisukkeiden kanssa pöytään  ja kahvi tuotaisiin hänelle pöytään, esim. näin se voisi toimia. Voisi mainostaa että meiltä saat aina vasta suodatetun kahvin kuppiisi tms. Ja vielä sellainen seikka, että jos näin ei ole missään, ei ole tällaista automaattia, se ei tarkoita etteikö se voisi olla hyvä idea - sitä ei ole vain kukaan (minun lisäkseni:) vielä keksinyt!

Minä olen maksanut 12 € kahvikupista monta kertaa.

Silloin on kyllä tosin tullut kylkeen "kaikki herkut" ja sittenhän se on ihan ok. Mukava nojata tuolissa taaksepäin pitkän illallisen jälkeen ja ottaa kahvin kanssa "ah-niin-yllättäen" kärryllinen käsin tehtyjä petit foureja samalla kun frakkipukuinen hovimestari päivystää vieressä ja katsoo ettei digestiivit ja daamin suklaanamuset pääse loppumaan :)

Ja sitten herätys ja takaisin suomalaiseen kahvilaan...

Jos nyt miettii realistisesti ja liiketaloudellisesti ja huomioi suomalaisen kahvikulttuurin yleisen tason niin jos mun pitäisi miettiä 10 seikkaa jolla saataisiin parannettua keskimääräisen suomalaisen kahvilan joko katetta, asiakasmäärää tai asiakastyytyväisyyttä niin kahvin laatu ei olisi yksikään niistä. Ja jos pitäisi miettiä sitä niin että huomioitaisiin vielä se että kahvin laadun parantaminen seisoneesta juhlamokasta vaatisi vielä minkäänlaisia lisäresursseja; aikaa, investointeja ja/tai odotusaikaa asiakkaille niin se ei sitten kyllä menisi edes top 20:n.

Muutamat erikoiskahvilat ovatkin sitten tietysti asia erikseen. Ne ovat myös ainoat paikat joissa kahvikupistani suostun maksamaan. Siellä on mukava ottaa parikin kuppia, keskustella kahvista, saada "ilmaista" oppia ja ostaa pari pussia papuja mukaan!

Lisää niitä!

PS. Mun, ja varsinkin tavallisen kahvimaistelijan, on varmaan aika vaikea henkisesti maksaa preemiota jostain "automaattikahvista" - oli se sitten kuinka erinoimainen tahansa. Kyllä mä ainakin haluan sen baristan siihen säätämään konetta, keskustelemaan ja tekemään yksilöllistä kahvia minun toiveideni mukaan. Siinähän se on se lisäarvo.



Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 21, 2010, 11:01:47 ap
Aika negatiivisesti tunnutaan suhtautuvan automaattiin, ymmärrän sen mutta mielessäni olikin sellainen automaatti johon laitettaisiin säiliöön pavut joista mylly jauhaisi sopivan määrän kahvia, omaan lokeroonsa laittettaisin suodatinpaperit ja automaatissa olisi oma paikkansa mukeille/kupeille jotka myös lämpiäisivät siellä. Kun joku tilaisi kahvin niin tarvitsisi vain painaa nappia niin automaatti valmistaisi suodatinkahvin kuppiin. Asiakas olisi voinut mennä jo muiden mahdollisten lisukkeiden kanssa pöytään  ja kahvi tuotaisiin hänelle pöytään, esim. näin se voisi toimia. Voisi mainostaa että meiltä saat aina vasta suodatetun kahvin kuppiisi tms. Ja vielä sellainen seikka, että jos näin ei ole missään, ei ole tällaista automaattia, se ei tarkoita etteikö se voisi olla hyvä idea - sitä ei ole vain kukaan (minun lisäkseni:) vielä keksinyt!

Sinulta on ehkä mennyt ohi pari keskustelussa kirjoitettua pointtia. Tuo idea on oikein mahdollinen ja siksipä tuollaisia automaatteja onkin nykyään ehkä joka toisessa pikakahvipaikassa, kuten huoltoasemilla, take-away-kahviloissa, ketjuravintoloissa ja joskus myös tavallisissa kahviloissa.

Gourmet-suodatinkahvia kone ei kuitenkaan valmista. Kuten totesin, hyvä suodatinkahvi ei uutu 15 sekunnissa. Automaatilla joudutaan siis nopeasti löräyttämään aliuuttunut kahvi.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 16, 2010, 23:08:36 ip
...aiempaan keskusteluun viitaten: eli dripstation tiskille ja toimintaa tähän tapaan (http://www.flickr.com/photos/dublinbarista/4420345999/)!
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Joona_s - Maaliskuu 16, 2010, 23:37:42 ip
...aiempaan keskusteluun viitaten: eli dripstation tiskille ja toimintaa tähän tapaan (http://www.flickr.com/photos/dublinbarista/4420345999/)!

Tuo on melkoisen kadehdittavaa toimintaa olettaen, että molemmat kahvit valmistuvat kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: nasse - Maaliskuu 17, 2010, 09:15:29 ap
Tuo on melkoisen kadehdittavaa toimintaa olettaen, että molemmat kahvit valmistuvat kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti.

Riippunee siitä minkä uuttotyylin jumalaa rukoilee. Osa jumalista haluaa mahdollisimman vähän vettä, osa haluaa suppilon olevan koko ajan täynnä vettä, osa taas halunnee jotain tältä väliltä..
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Carlo - Maaliskuu 17, 2010, 15:53:15 ip
Näin just tuollaisen suppilorivin erään tukholmalaiskahvilan tiskillä pari päivää sitten. Pidin sitä somistuksena  ;D
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 18, 2010, 20:22:51 ip
osa haluaa suppilon olevan koko ajan täynnä vettä

Tämän tuo teline mahdollistaa melko jouhevasti - siitä voi napata kupin alta pois kun on täysi ja loput lorisee viemäriin. Tällöin tosin joutuu pelaamaan erilaisella jauhatuksella/annoksella kuin pikkuhiljaa liruttamalla - muuten vesi juoksee liian nopeasti läpi (mutta ei siis mikään ongelma).
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Toma - Huhtikuu 06, 2010, 21:36:36 ip
Tämä voisi olla eräänlainen ratkaisu kanssa

http://mysmartcup.com/ (http://mysmartcup.com/)
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 24, 2010, 10:45:53 ap
Video yhden Intelligentsian kahvilan toiminnasta: "By the cup brewing" (http://www.vimeo.com/11181154). Lopussa mainitsevat lukeman 700-1000 asiakasta/tapahtumaa päivässä - melko sähäkkää toimintaa siis. Tosin henkilökuntaakin näyttää olevan.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: samppo - Huhtikuu 24, 2010, 11:00:22 ap
Video yhden Intelligentsian kahvilan toiminnasta: "By the cup brewing" (http://www.vimeo.com/11181154). Lopussa mainitsevat lukeman 700-1000 asiakasta/tapahtumaa päivässä - melko sähäkkää toimintaa siis. Tosin henkilökuntaakin näyttää olevan.

Aika käteviltä näyttää nuo ennakkopunnitut kahvimäärät, tarvitsee vain jauhaa ja tehdä kahvi. Tosin jos tarjoillaan vaikka viittä eri kahvia ja niitä tilauksia oli 700-100, niin vie varmaan tilaa aika paljon.
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: comanche - Huhtikuu 25, 2010, 14:35:08 ip
Jos asiakkaita on paljon, niin myös henkilökuntaa pitää olla riittävästi. Vancouverissa kävin paikallisen kahvilaketjun Caffe Artigianon kaffet maistamassa. Yksi teki espresson, toinen vaahdotti maidon ja kolmas teki latte-artia. Sai jonottaa, mutta kannatti!
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: Franssales - Toukokuu 12, 2010, 16:30:37 ip
Tuplaespresso kahvila Pirittassa, Kaupunginteatteria vastapäätä: tehty viimeisen päälle, oikein hyvää. Hinta 3,90. Tunnelma sellainen, että sitä ei Helsingissä uskaltaisi edes toivoa. On tilaa ja valoa ja maisemaa, asiakkaissa opiskelijoita, leidejä ja kuriositeettuna nukkavieruja shakinpelaajia. Tällaisia paikkoja kun olisi enemmän!
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: kaffemi - Toukokuu 21, 2010, 14:24:02 ip
Kaffecentralen avaa ma 24.5. kolmannen myymälä/kahvion Korkeavuorenkatu 25:en. Kyselin, josko hinnat täälläkin yhtä loistavat kuin aiemmissa ja sain vastauksen, että kyllä. Tosin liikkeelle lähdetään vielä halvemmalla eli espresso 50 senttiä kuppi :D Hinta-laatusuhde aika lailla kohdallaan, sanoisin...
Otsikko: Vs: Kahvin laatu ja hinta kahviloissa
Kirjoitti: raakapapu - Kesäkuu 08, 2010, 13:19:30 ip
 Joudun matkustamaan savoon,Kuopioon ::) Olisikos kahvilasuosituksia mistä maukkaita
 espressojuomia saisi...