Ristretto

Ilmoitusasiat => Uutiset => Aiheen aloitti: jiitee - Huhtikuu 16, 2009, 10:54:52 ap

Otsikko: WBC 2009
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 16, 2009, 10:54:52 ap
MM-baristakilpailut pyörähtävät tänään käyntiin Atlantassa - tapahtuman kotisivu löytyy täältä (http://www.worldbaristachampionship.com/) (löytyy tietoa, blogia ja kuvaa). Jos oikein ymmärsin, niin jonkinlaista livekuvaa pitäisi olla aikanaan saatavilla täällä (http://www.ustream.tv/channel/2009-world-barista-championship).

Suomen edustaja Mikko Haahti kilpailee käsittääkseni huomenna perjantaina 11:36 alkaen (paikallista aikaa). Mikäli tulkitsin aikavyöhykkeitä oikein niin aikaeron pitäisi olla 7 tuntia, joten suomen aikaa esitys alkaa kello 18:36. Tuon aikaeron voi tarkastaa tänään jolloin vastaavaan aikaan pitäisi esiintyä Ukrainan edustaja.

Edit: muutettu videolinkki uuteen - videoon pääsee käsiksi myös tapahtuman pääsivun kautta.
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: Misse - Huhtikuu 16, 2009, 21:08:48 ip
Harmillisesti tuo video-streami pätkii niin paljon ettei voi kuvitellakaan katsovansa sitä :(

Kaikesta huolimatta pitää yrittää katsoa Mikko Haahdin suoritus, jos vaikka tuurilla se toimisi silloin hyvin...

-Mikko-
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: Teme - Huhtikuu 16, 2009, 23:15:37 ip
Nyt video on näkynyt jo pidemmän aikaa ihan hyvin, ilman pätkimistä.

Sammy Piccolon (Kanada) suoritus oli mielestäni aika vakuuttava. Pidetään peukkuja Mikolle huomenna!

T. Teme
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: Misse - Huhtikuu 17, 2009, 10:09:55 ap
Nyt video on näkynyt jo pidemmän aikaa ihan hyvin, ilman pätkimistä.

Sammy Piccolon (Kanada) suoritus oli mielestäni aika vakuuttava. Pidetään peukkuja Mikolle huomenna!

T. Teme

Harmi että turhauduin pätkimiseen, niin jäi Piccolon suoritus näkemättä.... Mutta onneksi sentään näin Islannin edustajan suorituksen joka oli hienoa katseltavaa myös :)

-Mikko-
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: Misse - Huhtikuu 17, 2009, 20:00:20 ip
Sen vähän mitä pätkimiseltä näin, niin Haahdin suoritus meni aika hyvin. Ustreamin chatissa joku kommentoi, että "best latte-art so far..".

Tietääkö joku koska tulee ensimmäisen kierroksen pisteet esille?

-Mikko-
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 17, 2009, 20:11:37 ip
Harmillisesti vain hieman yliajalle - tai ainakin itse tulkitsin että mentiin 30 sekunttia punaiselle. Tuo rokottanee pisteitä liiaksi fiinaalipaikkaa ajatellen. Hieno esitys oli kylläkin.

Olettaisin että pisteet tulevat samaan aikaan kun julkaistaan finaaliin pääsijät:

ANNOUNCEMENT OF THE SIX FINALISTS: 5:30pm EST (10:30pm BST / 22:30 CET)

tuo tapahtunee siis huomenna lauantaina
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: Misse - Huhtikuu 17, 2009, 20:23:14 ip
Harmillisesti vain hieman yliajalle - tai ainakin itse tulkitsin että mentiin 30 sekunttia punaiselle. Tuo rokottanee pisteitä liiaksi fiinaalipaikkaa ajatellen. Hieno esitys oli kylläkin.

Olettaisin että pisteet tulevat samaan aikaan kun julkaistaan finaaliin pääsijät:

ANNOUNCEMENT OF THE SIX FINALISTS: 5:30pm EST (10:30pm BST / 22:30 CET)

tuo tapahtunee siis huomenna lauantaina

Wbc-blogissa oli, että olisi mennyt 20s yliajalle. Miten tuosta yliajalle menosta muuten rokotetaan? Eikös ollut jotenkin niin että alle minuutin (vaiko puoli) jäänyt yliaika ei kauheaa määrää virhepisteitä aiheuttaisi?

-Mikko-
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 17, 2009, 20:34:38 ip
Miten tuosta yliajalle menosta muuten rokotetaan? Eikös ollut jotenkin niin että alle minuutin (vaiko puoli) jäänyt yliaika ei kauheaa määrää virhepisteitä aiheuttaisi?

Säännöt löytyvät täältä (http://www.worldbaristachampionship.com/pdf/2009_WBC_Rules_and_Regulations.pdf).

OVERTIME PENALTIES
A. If the competitor has not finished his/her presentation during the allotted 15-minute period, he/she is
allowed to proceed until the presentation is completed.
B. One point for every second the competitor goes over the allotted 15-minute period will be deducted
from the competitor’s total score.
C. The maximum amount of points that can be deducted from a competitor’s total score is 60 points.
D. Any competitor whose performance period exceeds 16 minutes will be disqualified.

Eli piste per sekuntti ja minuutin yliajan jälkeen hylkäys.
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 17, 2009, 20:41:04 ip
Viimevuoden pisteitä löytyy täältä (http://www.coffeetaster.com.au/2008/06/ireland-on-top-of-the-world-barista-championships-2008/).

Kymmenen ensimmäisen kierroksen silloista parasta:

ROUND ONE

Sweden 1st 708.5
Denmark 2nd 704.0
Canada 3rd 702.0*
Australia 4th 702.0*
Ireland 5th 700.0
The Netherlands 6th 687.0
New Zealand 7th 683.5
United States 8th 683.0
Norway 9th 676.0
United Kingdom 10th 672.5

708.5-20=688.5 - eli tuolloin 20 virhepisteellä olisi päässyt juuri ja juuri jatkoon mikäli olisi muuten saanut aikaan huippusuorituksen.
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: Jenna - Huhtikuu 17, 2009, 22:48:51 ip
21 sek. meni yli Mikolla.. Harmi etten ite nähnyt, koska ylläri ylläri olin töissä, kun Juhani ja Mikko molemmat Atlantassa!!
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: Misse - Huhtikuu 18, 2009, 11:08:36 ap
Wbc-blogin mukaan kaikkien kilpailijoiden suoritukset tulevat muutaman viikon kuluttua hyvällä laadulla näkyville. Ilmeisesti joku sopimus Ustreamin kanssa estää julkaisemasta niitä heti. Tuo Ustreami näkyy kyllä onnettomasti täällä euroopassa, miltei kaikki valitukset huonosta kuvasta eilen tulivat euroopasta ja jenkeissä kuva näkyi hyvin.

-Mikko-
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 18, 2009, 18:33:59 ip
Pikkasen lähetys pätki... Tietenkin juuri siinä kohtaa kun Mikko esitteli käyttämänsä kahvin. Kuulin vain "Lot 14". Ilmeisesti kyseessä jokin etiopialainen? Yirga? Harrar?
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: Misse - Huhtikuu 18, 2009, 18:42:48 ip
Pikkasen lähetys pätki... Tietenkin juuri siinä kohtaa kun Mikko esitteli käyttämänsä kahvin. Kuulin vain "Lot 14". Ilmeisesti kyseessä jokin etiopialainen? Yirga? Harrar?

Ethiopian Aricha microlot 14. Pääsin maistamaan kahvia ennen wbc-kisoja ja täytyy kehua mahtavaksi tavaraksi, aivan mieletön hedelmäisyys jollaista en muussa kahvissa ole koskaan maistanut.

-Mikko-
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 18, 2009, 20:04:30 ip
Ethiopian Aricha microlot 14. Pääsin maistamaan kahvia ennen wbc-kisoja ja täytyy kehua mahtavaksi tavaraksi, aivan mieletön hedelmäisyys jollaista en muussa kahvissa ole koskaan maistanut.

-Mikko-

Aijai, tuota herkkua pitäisi jostain kyllä saada :)
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: Hanni - Huhtikuu 18, 2009, 21:22:01 ip
Mutta MISTÄ???
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: Mini1965 - Huhtikuu 19, 2009, 01:14:09 ap
Pääsin myös maistamaan kyseistä kahvia ja oli kyllä mahtavan makuista.

On ilmeisen hinnakasta papua, koska Juhani sanoi ettei hänkään ollut raaskinut ostaa sitä kuin 15kg (muistaakseni), kun oli niin kallista.
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 19, 2009, 17:19:18 ip
Arichasta sain maistaa viime kesänä tuttavan luona numero yhdeksää (Aricha #9). Tuota oli saatavilla baristashopenin kautta johan och nystromin paahtamana. Silloin maksoi 200g sen noin 144 kruunua. Nykyisellä kruunun kurssia tuo on 65 euroa kilo, mutta silloin kruunu oli vähän paremmassa kurssissa (todennäköisesti oli lähempänä 80eur/kilo silloin). Oli kyllä sellaista "mansikkakarkkia".

WBC:hen liittyen, finaaliin pääsivät siis seuraavat:

1. HUNGARY—ATTILA MOLNAR
2. UNITED KINGDOM—GWILYM DAVIES
3. CANADA—SAMMY PICCOLO
4. UNITED STATES—MICHAEL PHILLIPS
5. IRELAND—COLIN HARMON
6. REPUBLIC OF KOREA—LEE JONG HOON

Eivät ole siis paremmuusjärjestyksessä. Ensimmäisen kierroksen pisteitä ei tietystikään vielä julkaistu (toisin kuin aiemmin uumoilin) jotta paremmuusjärjestys ei näy. Jälkiviisaana noista ainoastaan 1 ja 6 olivat sellaisia joita en olisi osannut veikata.
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 19, 2009, 19:44:16 ip
Finaali näyttää tulevan tällähetkellä suhteellisen siedettävällä pätkimisellä. Kilpailijoiden haastatteluosuudet ovat aika mielenkiintoisia - niillä näyttäisi olevan myös pituutta huomattavasti karsintojen vastaavia enemmän.
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: Misse - Huhtikuu 19, 2009, 19:55:23 ip
Finaali näyttää tulevan tällähetkellä suhteellisen siedettävällä pätkimisellä.

http://www.justin.tv/wbcbarista kanavalta tulee ilman pätkimisiä, tosin kuvanlaatu on paljon huonompi kuin Ustreamissa.

-Mikko-
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 19, 2009, 20:16:16 ip
Coffeegeekistä löytyy osa 1 (http://www.coffeegeek.com/opinions/markprince/04-17-2009) virallisen WBC koneen esittelystä. Kone on siis Nuova Simonellin Aurelia - PID ohjattu HX kone jossa PID ohjaa siis pressostaattia. On ilmeisesti HX ratkaisuna aika hyvin mietitty kun päihitti "kisakonekarsinnoissa" LM:t ja muut.

Gruppo painaa kiitettävät 8 kiloa. :) (Edit: Kisafinaalin jälkeisissä puheissa ja esittelyvideossa grupon painoksi taidettiin sanoa 4,7kg, mikäli en väärin kuullut.)
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: Teme - Huhtikuu 19, 2009, 20:26:42 ip
Pääsin myös maistamaan kyseistä kahvia ja oli kyllä mahtavan makuista.

Oli kyllä oikein mukava tuttavuus itsellenikin. Vadelma maistui tosi vahvasti.

On ilmeisesti HX ratkaisuna aika hyvin mietitty kun päihitti "kisakonekarsinnoissa" LM:t ja muut.

Valinta oli tietääkseni kiinni melko pitkälti myös rahasta ja Nuova Simonelli isompana firmana oli valmis panostamaan enemmän. Näin ainakin itse ymmärsin. Myös Dalla Corte oli vahvasti mukana kisakoneeksi ja tietääkseni lämmöissä vieläkin vakaampi kuin Nuovan kone (tai LM). En ota kantaa siihen mikä on sitten "paras" kone  :)

T. Teme
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: Misse - Huhtikuu 19, 2009, 21:15:47 ip


Kone on siis Nuova Simonellin Aurelia - PID ohjattu HX kone jossa PID ohjaa siis pressostaattia.


Jos viilataan pilkkua, niin eiköhän kuitenkin pid-ohjaa lämmitysvastusta, ja pid-ohjain puolestaan saa tietonsa paineanturilta :)

Jos muistan oikein, niin coffeedissa Micheal Teahan väitti Brasilian koneen olleen testien paras mutta joutuneen hylkäyksen kohteeksi koska ei ollut vastaava kuin tuotantomalli. Mikäli olen ymmärtänyt oikein, niin testien kolme parasta pääsevät jatkoon joista kisakoneeksi valitataan se joka maksaa eniten.

-Mikko-
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 19, 2009, 21:37:38 ip
Jos viilataan pilkkua, niin eiköhän kuitenkin pid-ohjaa lämmitysvastusta, ja pid-ohjain puolestaan saa tietonsa paineanturilta :)

Äh... anteeksi aivopieru.  ::)

Hieman näihin baristakisoihin liittyen kannattaa katsastaa pf.net:in 2009 USBC Exposed - A Study of Beards (http://www.portafilter.net/2009/04/2009-usbc-exposed.html) - komeita eläimiä on osalla naamallaan. :)
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 19, 2009, 23:50:16 ip
Vuoden 2009 WBC on UK:n Gwilym Davies.

Uskomaton suoritus ottaen huomioon että miehellä meni esitys ilmeisesti sen 17 sekunttia yliajalle joutuessaan uusimaan signaturejuomansa toisen shottiparin (17 sekunttia siis 17 miinuspistettä...). Ilmeisesti juomat olivat sitten puolestaan melkoisen hyviä.

In 1st place; 623 Gwilym Davies
In 2nd place; 619.5 Canada
In 3rd place; 618.5 United States
In 4th place; 572 Ireland
In 5th place, 542 Republic of Korea
In 6th place; 535.5 Hungary

Ja nyt on siis voitettu kolmet peräkkäiset WBC -kisat Square Mile Coffeen kahveilla.

Korjaus: yliajalle mentiin ilmeisesti jopa 17 sekunttia! Ainakin coffeegeekin twitterfeedin mukaan.
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: Teme - Huhtikuu 20, 2009, 00:01:39 ap
Wau. Taitaa tosiaan olla WBC:n hisorian eka kerta kun mestaruus voitetaan yliajalle menneellä suorituksella. Melkoinen meriitti myös Square Mile Coffeelle tämä voitto.

T. Teme
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 20, 2009, 09:16:41 ap
Melkoinen meriitti myös Square Mile Coffeelle tämä voitto.

Ja varsinkin SQM:n Anette Moldvaerille joka nuo kahvit paahtaa (ja käsittääkseni suurelta osin myös hankkii).
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 20, 2009, 10:53:12 ap
On varmasti myös Steve/Hasbean mielissään siitä että hänen paahtamansa kahvi sijoitti kuitenkin noinkin korkealle, eli 4. (Irlanti).
Tuota onkin jo pussi tulossa (olisin tilannut joka tapauksessa, niin paljon Steve on muoto Machacamarcaa kehunut)  :)
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 20, 2009, 15:12:24 ip
Coffeegeekistä löytyy osa 1 (http://www.coffeegeek.com/opinions/markprince/04-17-2009) virallisen WBC koneen esittelystä.

... osa 2 (http://www.coffeegeek.com/opinions/markprince/04-20-2009).
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: smuli - Huhtikuu 20, 2009, 23:12:39 ip
Mutta MISTÄ???

arichaa saa esim. täältä: http://www.coffeecollectiveshop.dk/shop/idido-moerkristet-%b7-203p.html (http://www.coffeecollectiveshop.dk/shop/idido-moerkristet-%b7-203p.html)

molemmat sekä tumma että vaalea paahto testattu ja hyväksi havaittu.

lisäksi caffilla näyttäisi olevan yirgacheffeä mutta en löytänyt mainintaa miten se on prosessoitu.
http://www.caffi.fi/epages/Caffi.axl/?ObjectPath=/Shops/Caffi/Products/SingleOrigin013/SubProducts/SingleOrigin013-0001 (http://www.caffi.fi/epages/Caffi.axl/?ObjectPath=/Shops/Caffi/Products/SingleOrigin013/SubProducts/SingleOrigin013-0001)

beloya on samankaltainen kahvi kuten myös johan & nyströmin panama cruz sun dried, jota luulin arichaksi barista jamien cuppauksessa.
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: Petra - Huhtikuu 21, 2009, 07:03:13 ap
Terveisiä Atlantasta!
Mikon suorituksessa tekninen puoli oli jälleen huippuluokkaa. Signaturejuoma ei tuomareiden mielestä toiminut, joten siitä meni pisteitä (tai siis jäi saamatta). Espressosta tuli ihan hyvää palautetta. Juhani jännitti Mikkoa enemmän yleisössä :)

Olin kellottajana lauantaina ja pääsin ihan vierestä seuraamaan osan kilpailijoiden työskentelytekniikoita mm. USA). Yllätti se, että moni laittoi ensimmäiset espressot valumaan ja seurasivat ne hyvin, mutta toisten kohdalla unohduttiin (?) kertomaan kahvista tuomareille liian pitkään ja erot valutusajoissa melkoisia. Voinee laittaa kisajännityksen piikkiin. Osalla meni signaturet melkoiseksi kikkailuksi eikä kyseisistä valmistustekniikoista ole kyllä lopputuloksen kannalta merkitystä. Minusta kahvimaailma saisi ottaa enemmän oppia baarimikoista ja keittiömaailmasta, niin ei tarvitsisi tehdä turhaa työtä / liian hankalasti / aikaa vievästi / lopputuloksen kannalta merkityksettömiä työvaiheita (ellei sitten halua kikkailla, kuten Guatelaman poika. Hän teki signatureen makuseoksen, jota veti ruiskuilla talteen. Essot valutettiin snapsilaseihin ja niihin ruiskutettiin makuseos pohjalle. Ihan saman lopputuloksen saa kerroksittain valmistamalla huomattavasti nopeammin. Mutta eihän se tietenkään näytä niin "hienolta" :D). Norjan 18 v tyttö nousi yhdeksi suosikikseni hienon, hyvin valmistautuneen suorituksensa perusteella. Puolan tyttö teki myös erinomaista työtä viime metreille, kunnes otti vahingossa tuplamyllyn väärästä puolesta kahvit ja siinä meni pasmat ja koko loppusuoritus pieleen. Harmitti hänen puolestaan kovasti.

Loistava juttu oli joka päivä avoinna ollut baari, jossa eri paahtimot ympäri maailman olivat sponsanneet kahveja. Tuli maistettua aika laajalla kirjolla espressoja hyvin tehtyinä. Japanilaiset olivat osanneet paahtaa pehmeimmän koskaan maistamani kahvin. Tosin se jäi cappuccinossa liian pliisuksi, mutta samanlaista samettia en ollut vielä maistanut.

Mukava tapahtuma ja taas sai paljon uutta. Eniten jäi kuitenkin ihmetyttämään luentojen ja muiden tapahtumassa näkemien asioiden perusteella se, miksi kahvi-ihmiset eivät katso maailmansa ulkopuolelle vaan keksivät monessakin kohtaa pyörää uudelleen. Oma ammatillinen taustani on muualta ravintola-alalta (jota myös opetan) niin tuli jatkuvasti muilla saroilla tuttuja ja itsestään selviä asioita uusina ideoina esille.

Messujen puolella näkyvänä teemana oli luomu ja kestävä kehitys. Asiat olivat meikäläisten silmissä alkeellisia tässä kertakäyttöisyyden ja yksittäinpakkauksen luvatussa maassa. (Meidän hotellihuoneessamme mm. kertismukit on pakattu vielä varmuuden vuoksi muoveihin yksittäin). Loistavaa kuitenkin, että nuo asiat ovat vahvasti esillä. Toivottavasti saamme ensi vuoden baristakisoihin (kaikki pidetään maaliskuussa Gastro-messuilla) tuotua täällä keksimiämme/näkemiämme ideoita esille.

Ai niin, kahvitatuoinnit ovat myös kova sana kahvifanien keskuudessa.
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: Teme - Huhtikuu 21, 2009, 08:52:40 ap
Kiitos hyvästä raportista Petra!

T. Teme
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 21, 2009, 08:55:30 ap
Mukava tapahtuma ja taas sai paljon uutta. Eniten jäi kuitenkin ihmetyttämään luentojen ja muiden tapahtumassa näkemien asioiden perusteella se, miksi kahvi-ihmiset eivät katso maailmansa ulkopuolelle vaan keksivät monessakin kohtaa pyörää uudelleen. Oma ammatillinen taustani on muualta ravintola-alalta (jota myös opetan) niin tuli jatkuvasti muilla saroilla tuttuja ja itsestään selviä asioita uusina ideoina esille.

Kuulostaa kiinnostavalta - mitä tämänkaltaisia uusia ajatuksia siellä esiteltiin?
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 21, 2009, 23:35:29 ip
Tuli tuossa ohimennen luettua kisasäännöissä tapahtuneita muutoksia vuosien 2007/2008 säännöistä vuoden 2009 sääntöihin (http://www.worldbaristachampionship.com/pdf/2009_WBC_Rules_Summary_of_Changes.pdf). Tuolta osui silmään mielenkiintoinen kohta koskien pisteitä:

2007/2008
Total points possible: 1012.
Tech points: 356 points (35%)
Sensory points: 656 points (65%)

2009
Total points possible: 870.
Tech points: 154 points (18%)
Sensory points: 716 points (82%)

Eli pisteytyksessä on painotusta siirretty oleellisesti makuun ja ulkonäköön (juomat varmaankin arvioidaan sekä maku että näköaistein).
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 22, 2009, 00:22:36 ap
Eli pisteytyksessä on painotusta siirretty oleellisesti makuun ja ulkonäköön (juomat varmaankin arvioidaan sekä maku että näköaistein).

Eikös noissa tekniikkapisteissä ole laskettu aika hassujakin juttuja? Muistelin että esim. huuhtelun unohtamisesta tulee miinusta, huolimatta siitä että käytössä oleva kone ei sellaista kaipaa.
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: Pentu - Huhtikuu 22, 2009, 07:27:47 ap
Onko kilpailun tulokset esillä missään, vai pidetäänkö ne vakan alla?

WBC:n sivujen anti on kyllä ollut vaatimaton. Kisojen jälkeenkin pääsivulla kerrotaan kisojen alkavan sananmukaisesti tänään enkä ole löytänyt mitään viitteitä tuloksiin missään vaiheessa. Tai sitten en vain yksinkertaisesti ole löytänyt linkkiä  ;)

Videointi, vaikka pätkikin, oli toisaalta erittäin positiivinen asia. Myös blogi antoi paljon informaatiota kilpailusta ja kilpailijoista. Sieltä myös sai finalistien tulokset selville.
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 22, 2009, 09:12:51 ap
Muistelin että esim. huuhtelun unohtamisesta tulee miinusta, huolimatta siitä että käytössä oleva kone ei sellaista kaipaa.

Miinuspisteitä tuossa tulee siis (käsittääkseni) siitä että tällöin oletetaan kisaajan valmistaneen kahvin likaisella grupolla (=edellisen shotin purut sihdissä). Toki se voi tuntua hieman oudolta kun ensimmäiset shotit tehdään kuitenkin puhtailla grupoilla ja niiden kohdalla huuhtelu on siis periaatteessa turhaa - mutta tässä kai halutaan nähdä miten säntillisesti kisaaja suoriutuu tietyistä kahvilaympäristöön normaalisti kuuluvista rutiineista.

WBC:n sivujen anti on kyllä ollut vaatimaton. Kisojen jälkeenkin pääsivulla kerrotaan kisojen alkavan sananmukaisesti tänään enkä ole löytänyt mitään viitteitä tuloksiin missään vaiheessa. Tai sitten en vain yksinkertaisesti ole löytänyt linkkiä  ;)

Niillä on kaikilla vieroistusoireet päällä. Kauheet tutinat. ;)

Tulokset ovat tulleet yleensä aina parin kolmen päivän kuluttua kisoista, joten eiköhän nuo kohta tuolla ole.
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 22, 2009, 09:25:43 ap
Miinuspisteitä tuossa tulee siis (käsittääkseni) siitä että tällöin oletetaan kisaajan valmistaneen kahvin likaisella grupolla (=edellisen shotin purut sihdissä). Toki se voi tuntua hieman oudolta kun ensimmäiset shotit tehdään kuitenkin puhtailla grupoilla ja niiden kohdalla huuhtelu on siis periaatteessa turhaa - mutta tässä kai halutaan nähdä miten säntillisesti kisaaja suoriutuu tietyistä kahvilaympäristöön normaalisti kuuluvista rutiineista.

Minusta on ihan positiivista että painotus on siirtynyt lopputuotteeseen.  Toki yhä tiukat aikarajat ja tekniikkatuomarointi tekevät touhusta aika kahvilalähtöistä. Voisikin olla ihan hauska joskus järjestää vaikka omat harrastajakisat missä millään kahvilamaailman reaaliteeteillä ei olisi merkitystä, eli saisi tuhertaa niin kauan kuin huvittaa ja millä tyylillä huvittaa, kunhan lopputulos on hieno, maukas ja omaperäinen.
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: raakapapu - Huhtikuu 22, 2009, 10:44:37 ap
 ja hävinnyt siivoaa sotkut. ;D
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: kimmo_l - Huhtikuu 22, 2009, 11:28:01 ap
Jos jotakuta kiinnostaa, Caffista sai ainakin eilen Ruotsin joukkueen käyttämää sekoitusta. Innostuin kyselemään vähän liikaa ja myyjä totesi, että "on meillä muuten tämmöstäkin". Maistui. Rahat tosin meni Ruotsalaisille :(.
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 22, 2009, 18:39:49 ip
WBC 2009 tulokset:

FINALS ROUND

Gwilym Davies, United Kingdom, 623
Sammy Piccolo, Canada, 619.5
Michael Phillips, United States, 618.5
Colin Harmon, Ireland, 572
Lee Jong Hoon, Korea, 542
Attila Molnar, Hungary, 535.5


PRELIMINARY ROUND

1, Michael Phillips, United States, 670.5
2, Sammy Piccolo, Canada, 637.5
3, Gwilym Davies, United Kingdom, 598.5
4, Attila Molnar, Hungary, 596
5, Colin Harmon, Ireland, 595
6, Lee Jong Hoon, Korea, 591.5

7, Raul Rodas, Guatemala, 576
8, Carl Sara, New Zealand, 568
9, Flor de Maria Gochez Ayala, El Salvador, 563
10, Akihiru Okada, Japan, 558.5
11, Kira Malchenko, Russia, 553.5

12, Palmar Por Hlooversson, Iceland, 547.5
13, Tim Adams, Australia, 547
14, Morten Wintner Vestena, Denmark, 530
15, Stelios Roumeliotis, Greece, 528
16, Claes Mattias Bjorkland, Sweden, 511

17, Oda Misje Haug, Norway, 509
18, Yara Thais Castanho, Brazil, 501.5
19, Chia Ming Tsao, Taiwan, 497.5
20, Michele Pauletic, Italy, 491
21, Jhi Chaing Ting (John), Singapore, 490.5

22, Auren Chacon, Costa Rica, 489.5
23, John Makau, Kenya, 489
24, Francisco Javier Garcia Funez, Spain, 481
25, Ever Bernal, Colombia, 480.5
26, Mikko Haahti, Finland, 480

27, Melanie D'Lores Nunes, Belgium, 470.5
28, Ausel Gadi Del Valle Franklin, Panama, 466.5
29, Michal Kocman, Czech Republic, 458.5
30, Tomislav Mrdeza, Croatia, 457.5
31, Urmet Laht, Estonia, 457.5

32, Philipp Meier, Switzerland, 452
33, Engin Kasal, Turkey, 440.5
34, Sander Schat, The Netherlands, 440
35, Joseph El Khoury, Lebanon, 436.5
36, Rebecca de Los Angeles Ramos, Nicaragua, 429

37, Ishan Natalie, South Africa, 420.5
38, Oleksandr Khadsky, Ukraine, 412.5
39, Benyapa Nadwan, Thailand, 410.5
40, Beronja Branislav, Serbia, 408
41, Daniel Felix, India, 406

42, Roberts Mbabazi, Uganda, 494.5
43, Alvaro Carrasco, Mexico, 404
44, Izabel Popiolek, Poland, 402
45, Georg Branny, Austria, 401
46, Stephanie Heidermann, Germany, 375

47, Rasa Basciulyte, Lithuania, 357
48, Jin Bao Lin, China, 353.5
49, Jean Pierre Nyamabumba, Rwanda, 351
50, Daniel Rivera, Puerto Rico, 330
51, Jorge Augustin Quiroga, Argentina, 319.5
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: Teme - Huhtikuu 26, 2009, 01:02:20 ap
Olikohan Suomen edustajan (=Mikon) viime vuoden sijoitus 29. (ja Suomen edustajan kautta aikojen paras tätä ennen 27.) - jos oikein muistan? Eli jälleen yksi askel eteenpäin. Jos Mikon suoritus ei olisi mennyt yliajalle, niin hän olisi mahdollisesti ollut jo 20. parhaan joukossa.

T. Teme
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 26, 2009, 14:09:32 ip
Jos jotakuta kiinnostaa, Caffista sai ainakin eilen Ruotsin joukkueen käyttämää sekoitusta. Innostuin kyselemään vähän liikaa ja myyjä totesi, että "on meillä muuten tämmöstäkin". Maistui. Rahat tosin meni Ruotsalaisille :(.

Sain tuota pussillisen lahjana viime viikolla ja on kyllä ihan oiva kahvi. Sekoitus on 50/50 Brasilian Daterra Reserveä ja Etiopialaista Biloyaa. Tuo Biloya korostuu varsinkin maitojuomissa todella paljon ja antaa semmoisen "marjapiirakka" maun juomalle. Espressona parhaat tulokset tulivat 18-19 gramman annoksilla, vieden ristreton puolella ja "kohtuullisilla" uuttolämmöillä (siinä 92 asteen tuntumissa). Tällöin tuon Biloyan sai maistumaan mukavasti espressossakin - marjaisuus oli sellainen "pehmeän pyöreä ja täyteläinen" (hillomainen?).
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: Juqi - Huhtikuu 29, 2009, 13:44:52 ip
Videoita (ainakin fiinaalista) löytyy täältä (http://www.vimeo.com/user709006/videos/sort:date).
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: jhaahti - Huhtikuu 29, 2009, 17:46:33 ip

Raporttia Atlantasta....

Eli kahvi oli tosiaan Ethiopian Aricha 14 joka oli paahdettu suhteellisen vaaleaksi. Tuomarit antoivat hyvät pisteet espresson mausta ja myös cappuccinot sai hyvät makupisteet. Käsittääkseni samaa tasoa mitä top 10 joukossa oli pisteet? Miinusta tuli creman kestävyydestä mikä oli pieni yllätys minulle. Toinen yllättävä seikka oli cappuccinojen ulkonäkö joka oli tuomareiden mielestä vain 2,5 pisteen arvoinen 6 pisteestä.
Signature juomat sai huonot pisteet koska espresson maku ei tullut tuomareiden mielestä tarpeeksi esille.
Mikon sijoitus ilman aikasakkoa olisi ollut 19.

Ja joku kyseli että mistä tätä kahvia saa niin CafeArtista tietysti....nimenomaan Ethopia Aricha 14 on enää muutama kilo jäljellä ja ajattelin paahtaa sen viikolla 19.

Messuilla oli muutama mielenkiintoinen uutuus mutta erityisesti uusi Slayer espressokone on kyllä mainitsemisen arvoinen. :)
Slayerin osastolla sai itse vapaasti tehdä essoja uudella koneella ja täytyy sanoa että kyllä sillä kelpaisi töitä tehdä. Espressot maistui erinomaisilta vaikka uuttoajat oli todella pitkiä. Ainoa miinuspuoli oli hinta.....
Myös La Marzoccolta oli vastaavan tyyppinen muuttuvalla paineella varustettu kone esillä mutta ainakaan minua se ei vielä vakuuttanut.

T: Juhani
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 30, 2009, 08:22:44 ap
Ja joku kyseli että mistä tätä kahvia saa niin CafeArtista tietysti....nimenomaan Ethopia Aricha 14 on enää muutama kilo jäljellä ja ajattelin paahtaa sen viikolla 19.

Turkuun ei ole minulla asiaa, joten kuljettaako Posti pavut? Ja mihin hintaan :)?
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: Petra - Toukokuu 06, 2009, 23:27:38 ip
Meinasin unohtaa täysin tulla vastaamaan siihen, mitä akallio kysyi raporttini perään (en osaa tehdä sitä lainausjuttua...)

Mutta tässä esimerkki:

Esim. kahvin makujen kuvaaminen on todella alkeellista. Kuvaukset kulkevat hedelmäisyys, hapokkuus jne siten, että perässä kulkee numero kuvaamaan kyseisen ominaisuuden määrää. Vaikka niitä kuinka luet, et saa mielikuvaa siitä, miltä kahvi maistuu vaan ominaisuuksista, joita kahvissa on. Viinien ympärillä on jo pitkään osattu kuvailla makuja tarkemmin, siten, että niistä oikeasti ymmärtääkin jotain tai saa mielikuvaa. Esimerkiksi hedelmällisyys: kahvimaailmassa hedelmällisyys kuvataan siis numerolla. Mutta jos mietit, montako eri hedelmää tunnistat maulta ja kuinka erilaisia ne ovat keskenään. Onko kyseessä aprikoosimainen tai banaanimainen hedelmäinen maku - aika iso ja kuvaava ero. Tai hapokkuudesta esim. ei niin, että sitä joko on tai ei ole vaan millainen se on. pirteä, tuntuu kielen sivuilla, ikenissä, etureunassa, pitkään, lyhyesti, viipyilee, kehittyy, hallitsee jne. Kovin paljon olisi opittavaa viinienmaailmasta makukuvaelmien kera. Ethän voi kenellekään myydä tai suositella kahvia: hedelmäisyys 7, hapokkuus 8 jne vaan esim. aprikoosimainen jälkimaku, jota tukee pehmeät rakennetta tuovat hapot tms.

Kahvin ja suklaan yhdistämisessä samat perussäännöt pätevät kuin viinin ja ruuan yhdistämisessä.


Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 07, 2009, 10:51:55 ap
Viinien ympärillä on jo pitkään osattu kuvailla makuja tarkemmin, siten, että niistä oikeasti ymmärtääkin jotain tai saa mielikuvaa.

Itse toivoisin, että joku joskus näkisi oikeasti vaivaa ja piirtäisi graafisen kuvauksen mausta. Esimerkiksi tällaisin perustein
- x-akselille aika (sekunteina)
- y-akselille maun intensiteetti/voimakkuus (jollain yksiköllä)
- jokaisesta tunnistetusta mausta nimetty käyrä

Kuvaajassa olisi tällöin sama määrä käyriä, kuin maistaja on tunnistanut erilaisia makuja. Kuvaaja kertoisi kuinka voimakkaina maut ilmenevät ja mihin aikaan. Maistamistekniikka pitäisi toki olla vakioitu, joka ei liene ongelma. Samaan kuvaajaan saisi maun ja jälkimaun, ehkä myös tuoksun jos oikein haluaisi.

Itse olen jo jonkin aikaa sitten piirrellyt pari kuvaajaa testimielessä, mutta ne ovat jo hukkuneet tai jossain liian hyvässä tallessa...
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: Petra - Toukokuu 11, 2009, 01:26:46 ap
Pakko naisena kommentoida kovin miehisen insinöörimäinen juttu :D Mutta jos toimii sinulle ja muistat makuja / kahveja sen avulla paremmin, se on pääasia. Ja parhaiten toimiikin omina muistiinpanoina.

Tuon ongelma yleiseen käyttöön on se, että kunkin suu on niin kovin yksilöllinen. Ja makujen maistaminen / tunnistaminen riippuu siitä, kuinka harjaantunut henkilö on kahvia (tai mitään muutakaan) maistamaan - ja mitä on syönyt viimeisen vuorokauden aikana jne. Samoin vaikuttaa aina omat makumieltymykset. Jos suunniteltaisiin "maistokone", jonne vakioitaisiin makuja ja suutuntumia, kaavio voisi toimia.
Otsikko: Vs: WBC 2009
Kirjoitti: migu2 - Toukokuu 15, 2009, 12:36:33 ip
No niin, Mikon käyttämää Arichaa on täällä pussillinen, jota vartioidaan tarkkaan  ;D

Parit koeshotit on tullut tehtyä ja aika mielenkiintoista marjapuurokahvia  :o. Mansikkaa, vadelmaa, hedelmäisyyttä löytyy yllin kyllin. Maistelut jatkuu...