Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvin paahtaminen => Aiheen aloitti: Nasuli123 - Huhtikuu 08, 2009, 21:13:55 ip

Otsikko: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
Kirjoitti: Nasuli123 - Huhtikuu 08, 2009, 21:13:55 ip
Mahtaakohan kukaan täällä paahtaa kahvinsa kuumailmapuhaltimella? Kiinnostus tuota kohtaan heräsi kun Benjamin näytti Strömsössä sitä harrastavan.
Netissä törmäsin, että paahdettaisiin yhdistelmällä Kuumailmapuhallin & leipäkone (http://coffeesnobs.com.au/YaBB.pl?num=1210948224) Ja itse tulin siihen tulokseen, että leipäkonetta tarvitaan vain sekoittamaan papuja kunnolla, kun pelaillaan isoilla satseilla?
Muistaakseni leipäkone, löytyy jostain kaapista ja kuumailmapuhallin autotallista.
Viime viikolla paahdoin 250g Yirgacheffeä Big Popper -popcorn koneella (idealtaan tälläinen (http://www.youtube.com/watch?v=FnjWIerT8Qo), tosin itsellä ei ollut tuollaista mikä uuni lieneekään)
Paahto onnistui hyvin, mutta pääsi menemään liian tummaksi, kun kupu tuli täyteen savua, eikä papuja nähnyt. Tasaiseksi sain paahdon kun välillä ravistin konetta.

Tuotahan voisi vaikka kokeilla, kun uunipaahtoa en kehtaa kokeilla, kun tuota savua tuli popparillakin ihan tarpeeksi liesituulettimesta huolimatta ja popparilla menee vähän säheltämiseksi.
Otsikko: Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 08, 2009, 21:20:20 ip
Muistaakseni alunperin paahtoivat puhaltimella metallisessa "koiranruokakipossa". Tuo leipäkoneviritelmä on sitten kehitelty isompien määrien paahteluun. Pieniä määriä paahdettaessa puhaltimen pitäisi itsessään saada pavut liikkeeseen. Kannattanee valita mahdollisimman hyvin lämpöä varaava ja kovera astia.
Otsikko: Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
Kirjoitti: Nasuli123 - Huhtikuu 08, 2009, 21:26:53 ip
Jeps...
Tänään testasin miten tuo kuumailmapuhallin liikuttelee papuja ja kyllä se ne ihan kunnolla sai liikkeelle.
Olisiko jonkinlainen kattila hyvä paahto-astia?
Otsikko: Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
Kirjoitti: Nasuli123 - Huhtikuu 09, 2009, 22:10:12 ip
Leipäkone sekä kuumailmapuhallin löytyi. Nyt tarvittaisiin sitten enää raakapapuja.
Otsikko: Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 24, 2009, 15:20:16 ip
Ajattelin ylihuomenna kokeilla papujen paahtoa kuumailmapuhaltimella ulkona. Sopiva astiakin löytynee.

Olisiko jossain opasta kuumailmapaahdotukselle? Muistaakseni Strömsö-jutussa mainittiin vain jotain tyyliin "... ja sitten on valmista kun alkaa tulla ensimmäiset savut" tms.
Otsikko: Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 24, 2009, 16:00:27 ip
Internetistä löytyy, esim.:
http://www.ineedcoffee.com/04/heatgun/
Otsikko: Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 26, 2009, 15:05:29 ip
Paahtaminen onnistui mielestäni varsin mukavasti.

Nyt papujen kannattaisi ilmeisesti seisoa 1-2 päivää, jotta hiilidioksidi tms. poistuisi? Heitin pavut lasipurkkiin, jossa on tiivis kansi. Kannattaako kansi pitää kiinni vai raollaan? Vai mikä olisi paras tapa säilöä juuri paahdettua kahvia? Kannattaako kaupasta ostettuja venttiilipusseja säästää juuri paahdetuille pavuille? :)
Otsikko: Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 27, 2009, 08:59:58 ap
Nyt papujen kannattaisi ilmeisesti seisoa 1-2 päivää, jotta hiilidioksidi tms. poistuisi? Heitin pavut lasipurkkiin, jossa on tiivis kansi. Kannattaako kansi pitää kiinni vai raollaan? Vai mikä olisi paras tapa säilöä juuri paahdettua kahvia? Kannattaako kaupasta ostettuja venttiilipusseja säästää juuri paahdetuille pavuille? :)

Liiat hiilidioksidit poistuvat parissa päivässä, mutta kyllä sinne sitä jääkin - ja espresson kannalta riittävän (mutta ei liika) hiilidioksidi onkin ehdoton juttu.

Paras tapa säilöä on venttiilipussi, jossa hiilidioksidi kertyy pohjalle ja puhaltaa hapen pois venttiilin kautta. Lienee aika sama onko kansi auki vai ei, hiilidioksidin synnyttämä paine puskee ylimääräiset pihalle. Ellei se kansi ole ihan poikkeuksellinen tiivis.
Otsikko: Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 27, 2009, 11:47:07 ap
Pari kuvaa kahvin paahdosta.

Kuumailmapuhallin Clas Ohlsonilta 14,90e. Astiana uuniruukku.

Astian hyviä ominaisuuksia olivat korkealle kohoavat reunat, jotka vielä kaartuivat sisäänpäin astian yläosassa. Tämä helpotti merkittävästi papujen pysymistä astian sisällä, sillä ilmavirta oli niin voimakas että pavut liikkuivat varsin voimakkaasti paahdon aikana. Papujen kuoriosat ja muut roskat lentelivät kyllä ulos astiasta. Pidemmän päälle astian kapasiteetti tosin saatta tulla vastaan, mutta pienellä paahtomäärällä (50g) astiaa oli mukava käyttää. Varmaankin parempi kuin koiranruokakuppi.

Otsikko: Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
Kirjoitti: Nasuli123 - Huhtikuu 28, 2009, 20:42:21 ip
Tänään harrastelin paahtamista minäkin. Leipäkone paahtamista kokeilin jo about viikko sitten, mutta kun se oli eka kerta niin tietysti se meni aivan "plörinäksi" ja lopetin paahtamisen, ilmeisesti jo ennen ekaa raksua. :-[
Nyt kun tervehdyin päätin mennä ulos testaamaan pelkällä puhaltimella. Paahto onnistui hyvin ja oli tasaista.
Papuina oli Yirga ja tavoitteena saada keskitummaa paahtoa.
Ensimmäinen kuva on ekasta kokeilusta ja toinen sen jälkeisestä jossa venytin paahtoaikaa hieman ekaan.
Toisessa kuvassa tuo häikäisevä kiilto pavuissa johtuu kamerasta. Pavut eivät ole paljaalla silmällä katsottuna yhtään öljyisiä. Nyt sitten annetaan levätä pari päivää ja maistellaan. Voisi vaikka espressot noista yrittää tehdä, jos ei toimi niin sitten pressoon.  :P
Otsikko: Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
Kirjoitti: tirofaux - Huhtikuu 29, 2009, 10:17:15 ap
Tuli maistettua tuota itse paahdettua. Papuna oli Brasil .... (en saanut nimestä selvää) Kaffe Centralenista. Tein kahvit pressopannussa ja hyvää kyllä tuli, parempaa kuin useimmista kaupasta ostetuista pavuista, mutta ei ihan kärkipääpään tuotetta kuitenkaan.

Ajattelin seuraavan paahdon tehdä tummemaksi. Raakapapujakin pitäisi saada jostain lisää.
Otsikko: Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
Kirjoitti: Nasuli123 - Toukokuu 04, 2009, 21:01:30 ip
Tuli sitten tehtyä noista kuvien paahdoista yhdet parhaimmista essoista ikinä. Onnistui ilman hirveää säätöä ja tosiaan maistui.
Vielä olisi leipäkoneella paahdettuja papuja 1½ pussia korkkaamatta. Pitääkin ensi kerralla ottaa isompi satsi vihreitä kerralla.
Otsikko: Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 08, 2009, 16:13:12 ip
Kaupasta bongasin roiskesuoja-nimisen keittiötuotteen. Tuote on metallivekko, jota voi käyttää kannen asemasta esimerkiksi paistinpannulla roiskeita estämään.

Sopisi varmaan aika hyvin myös kahvin paahtamiseen kuumailmapuhaltimella. Päästänee ilmaa hyvin läpi, mutta estää papuja pomppimasta pois paahtoastiasta. Hintakaan ei ole paha, esim. http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=54214549
Otsikko: Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
Kirjoitti: tirofaux - Toukokuu 20, 2009, 14:07:03 ip
Paahdoin erän Brazil Flor (200g) ja erän Honduras (200g) -papuja, hyvin tummiksi niin että pinta oli jo öljyinen. Pakkasin molemmat erät erikseen Caffin valkoisiin venttiilipusseihin, joiden venttiilien ja sulkumekanismin toiminnan olin tarkastanut aiemmin. Suljin pussit ja puristelin tarkoin venttiilin kautta kaasut pihalle. Brazil oli ehtinyt jäähtyä ulkoilman lämpötilaan ja Honduras oli pakattaessa vielä hieman lämmin.

Oletin että pussit pullistuisivat kun pavut vapauttavat hiilidioksidia. Parin päivän odottelun jälkeen en havainnut merkkejä pullistumisesta. Toistin myös puristeluvaiheen, enkä saanut tuntuvaa pihausta venttiilin suunnalta tai sormin havaittavaa pussin painumista. Venttiilin vieressä oleva nenä sen sijaan havaitsi hyvin heikon kahvituoksun.
Otsikko: Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
Kirjoitti: lasy - Toukokuu 28, 2009, 23:36:07 ip
Taas tuli kokeiltua puhallinta, kun en halunnut savuja sisälle. Ensin 200 satsi ihan plörinäksi, sitten 150 grammaa perään. Jälkimmäisellä kerralla puhaltimen lämpörele paukahti heti ekan naksun jälkeen ja kyllä keljuttaa... Olisi saattanut tulla ihan OK setti. Uunissa olen saanut paljon tasaisempaa jälkeä...'
Otsikko: Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
Kirjoitti: Rännäri - Maaliskuu 23, 2014, 16:50:00 ip
Tuli nyt sitten innostuttua kahvin paahtamisesta ja valmistuksesta. Paahtoa koiteltu jo uunissa, pannulla ja nyt viimeisimpänä kuumailmapuhaltimella.

Satseja tullut tehtyä 150g-100g-50g. Tasaisempi tulos tulee 150g - en tiedä sitten olisiko papumassan lämpötilaa vaikeampi muuttaa eli vaikeampi sählätä.

Paahto menee suunilleen seuraavanlaisesti:

1. Keraaminen kasari alustaksi
2. Kahvit sisään ja puukauha käteen
3. Lämmittämistä niin että 8-10min kohdalla tulee ensimmäinen raksu.
4. Lopettaminen 12-15min kohdalla heti toisen raksun kuultua tai 10-20sek sen jälkeen. Riippuen pavuista.
5. Hölkäten ulos jäähdyttelemään papuja

Tälläistä tuli Brazil Fazenda passeio natural rubi - pavuista. Paahdon lopetus heti ensimmäisen ''toisen'' raksun kuuluttua. Kokonaispaahtoaika n. 13-14min.

(https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/t1.0-9/1966885_608733762540215_1738102291_n.jpg)

Ja tälläistä Ethiopia Kebel kercha guji natural - pavuista. Paahdon lopetus n. 15sek toisen raksun alkamisen jälkeen. Paahtoannos oli ainoastaan 50g ja tuntui olevan vaikeampi hallita.

(https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/t1.0-9/10009323_608733769206881_2055806742_n.jpg)
Otsikko: Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
Kirjoitti: Rännäri - Maaliskuu 23, 2014, 17:47:02 ip
Koitin vielä yhden paahdon Brazil Espresso perfetio blendillä - hasbeanistä. Paahdoin koko 250g kerralla ja hieman rupesi lopputulema jännittämään, mutta tulihan siitä ihan onnistunut paahto.

Kulku:

1. 9½ min kohdalla ensimmäinen raksu
2. 12 min kohdalla viimeinen ensimmäisen vaiheen raksu
3. 13½ min kohdalla ensimmäinen toisen vaiheen raksu
4. Paahdon lopetus heti toisen vaiheen raksun kuulumiseen
5. Hieman jäähdyttelyä siivilässä jonka jälkeen terästarjottimelle jäähdyttelemään loppuun

Tämmöistä tuli:

(https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/t1.0-9/10015656_608761519204106_1635839007_n.jpg)
(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/t1.0-9/1921915_608761512537440_113709445_n.jpg)
Otsikko: Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
Kirjoitti: Watti - Lokakuu 28, 2014, 00:15:22 ap
Testasinpa että riittääkö vanhassa 1500 watin puhaltimessa tehot paahtoon, kolmessa minuutissa poronpaskan näköisiä pavunporoja. Että riittää kyllä tehot :-\
Otsikko: Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
Kirjoitti: Watti - Marraskuu 22, 2014, 09:49:59 ap
Yhdistin uuni ja puhallin paahdon, tarkemmin tuossa uunipaahtoalueella.
Otsikko: Vs: Paahtaminen kuumailmapuhaltimella
Kirjoitti: Watti - Joulukuu 15, 2014, 00:59:17 ap
Päivitin puhaltimen Skil digipeliin, ilma ja lämpö erikseen säädettävät, niin niin; miksi tehdä se yksinkertaisesti jos voi tehdä monimutkaisemminkin, no ehkäpä tuolla joskus löytyy joku hienompikin sävy kahvista. Papuja pyörittää riisuttu leipäkone. Liian varovaisesti taisin aloittaa kun venyi paahto yli 20min. Aamulla kuppiin.