Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: akallio - Maaliskuu 20, 2009, 23:38:42 ip

Otsikko: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 20, 2009, 23:38:42 ip
Huomenna lauantaina 21.3.2009 järjestetään siis tiettävästi Suomen ensimmäiset kahviharrastajien jamit. Paikka on Kaffa Roasteryn tilat Vantaalla. Kuten tuli luvattua, vakaa pyrkimys olisi huomisista jameista kirjoitella vähän livenäkin. Tässä siis ketju "blogille".

Otan mukaan 3G-läppärin ja all-in-one -muistikortinlukijan, eli ottakaahan osallistujat kameroita mukaan ja koitetaan postailla kuvia jo paikanpäältä.
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 21, 2009, 15:13:08 ip
Lyhyttä raportaasia: porukkaa on paikalla oikein mukavasti. Jakauduttiin kolmeen ryhmään, jotka kiertävät cuppinging, paahtonurkan ja konenurkan läpi. Käytännössä nyt on vedetty vasta eka kierros läpi. :)

Ruokatilaus on juuri lähtemässä, maha tyhjä ja kahvia juotu paljon, joten olo on nyt "jännä". Mediakin oli paikalla, tosin lukuisista kovista yrityksistä huolimatta ihan ykköstason latte art -kuvia eivät saaneet mukaan.

Ankaraa innostusta ja ajatusten vaihtoa leijuu ilmassa (joka on erittäin kuuma ja vähähappinen tällä hetkellä).
 
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 21, 2009, 15:48:36 ip
Pari hyvin sattumanvaraisesti valikoitua kuvaa...
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Teme - Maaliskuu 21, 2009, 18:38:24 ip
Oli tosi mukava tavata foorumilaisia, vaikkei kaikkien kanssa edes ehtinyt juttelemaan. Aika meni kuin siivillä ja jouduin poistumaan paikalta vaikka hyvä meininki jatkui edelleen.

Itseä jäi harmittamaan ettei saatu lehdistölle väännettyä latte artteja ja että oman mahlkönigin kalibrointi oli hiukan puutteellinen ja säätövara loppui kesken (pitää vihdoin kalibroida mylly uudestaan). Anfim Super Caimano vakuutti paakuttomuudellaan ja jauhetun kahvin kuohkeudella.

Kaffan Svantelle ja Benjaminille suuret kiitokset tilaisuuden järjestämisestä!

T. Teme
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 21, 2009, 18:44:40 ip
Porukka pakkailee tavaroita ja Kaffan pojat paahtavat parhaillaan lämpimäisiä kotiin vietäväksi. Hauskaa on ollut, mutta olo on kyllä varsin "jännä". Jospa se tästä iltaan mennessä tasaantuu...
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: razzatta - Maaliskuu 21, 2009, 20:42:13 ip
Joo! Hyvät oli setit! Kiitos vaan kaikille aktiivisille järjestäjille, erityisesti tietysti Svantelle ja Benjaminille sekä kaikille jotka jaksoivat raahata laitteita paikalle...

Ehkä joskus vastaava uudestaan vähän erilaisilla "rasteilla"..
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Tinuri - Maaliskuu 21, 2009, 21:47:49 ip
Kyllä.
Kliffaa oli. Jäi paljon asioita "hattuun" haudottavaksi. Kivaa oli myös tavata palstalaisia nokittain. Kuvamateriaalia kertyi monille huikeita määriä, ehkä saamme niistä jotenkin pienen koosteen? Voin lähettää omani jollekin seulottavaksi, jos kelpaa.
Kiitokset Svante ja Benjamin!

O.K.
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: smuli - Maaliskuu 21, 2009, 22:02:05 ip
kivaa ja mukavaa oli. meitsin ottamia kuvia voi pällistellä täältä:

http://smulfhunter.com/espresso/barista_jam_21_3_09/ (http://smulfhunter.com/espresso/barista_jam_21_3_09/)

t.smuli
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Mini1965 - Maaliskuu 21, 2009, 23:19:26 ip
^Tosi hyviä kuvia!

Kiitoksia isännille ja kaikille asianosaisille mahtavasta tapahtumasta!
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: raakapapu - Maaliskuu 22, 2009, 09:11:58 ap
 Joo, Hyvää kahvia ja rentoa meininkiä..oikein kiva tapahtuma!
 Ja yllätys yllätys, vielä(kin) aamullakin maistui espresso hyvälle! :D
 Iso kiitos Svantelle ja Benzkulle ! 
 
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 22, 2009, 16:10:46 ip
Mukavaa oli itsellänikin, josta iso kiitos kuuluu Svantelle ja Benjaminille sekä tietysti kaikille muillekin paikalla olleille :) Itseänikin harmittaa Temen tavoin, ettei kuvaajalle kovasta yrityksestä huolimatta saatu esiteltyä latte-arttia.... Minun ottamia kuvia löytyy Flickr:sta. http://www.flickr.com/photos/34997256@N04 (http://www.flickr.com/photos/34997256@N04).

Erityiskiitos mahtavan suklaakakun tekijälle :)

-Mikko

edit. korjataan suklaakakusta kiitokset oikeaan osoitteeseen...
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Hanni - Maaliskuu 22, 2009, 16:59:15 ip
KIITOKSET omasta puolestani Svantelle ja Benjaminille puitteiden tarjoamisesta sekä avuliaille kotibaristoille, jotka auliisti neuvoivat vihreää monien typerienkin kysymysten tiimoilta. Kiitos kiitos!

Ehkä tee-ihmisestä saadaan leivottua vielä kahvi-hifistelijä ;D. Nyt tuntuu, ett ei millään malttaisi odottaa Silvia-frouvan meille tuloa...

Mikä oli muuten ihanampaakin ihanamman suklaakakun tarina ts MISTÄ SITÄ SAA?

Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Mini1965 - Maaliskuu 22, 2009, 17:00:14 ip
Pari räpsyä tapahtumasta löytyy myös täältä (http://staffi.pp.fi/images/album/Sekalaisia%20kuvia/Espresso/Barista%20Jam%2021.3.-09/).
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: raakapapu - Maaliskuu 22, 2009, 17:56:07 ip


Mikä oli muuten ihanampaakin ihanamman suklaakakun tarina ts MISTÄ SITÄ SAA?


Kiva että kakku maistui ! (jos nyt puhutaan samasta kakusta...)
 tosiaan tein keksit (täysjyväleseistä) ja suklaakakun antamaan kahveille kyytiä.
 Kakkuhan oli terveyskakku kaikin puolin, 1/2 kg voita ja 1/2 kg t.suklaata ja muutama
 muna, ei siis mitään turhia aineita seassa.. 8)
 ja pikkasen konjakkia oli sivallettu kostukkeex, mitä pullonpohjalta löytyi...
 
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Hanni - Maaliskuu 22, 2009, 18:38:25 ip
Antaisitko tarkemman ohjeen kakulle? Mahtavan kuuloiset aineet. Keksitkin oli hjuvia  :) .

Saako kuvaajien kuvia käyttää? Luonnollisesti kopyraitilla varustettuna.
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: tirofaux - Maaliskuu 22, 2009, 19:07:05 ip
Kuvista päätellen tapahtuma painottui ilmeisesti valmistusmenetelmien osalta lähinnä espressokoneiden ympärille, vai käsiteltiinkö tapahtumassa myös muita kahvin valmistusmenetelmiä?
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 22, 2009, 19:22:25 ip
Kuvista päätellen tapahtuma painottui ilmeisesti valmistusmenetelmien osalta lähinnä espressokoneiden ympärille, vai käsiteltiinkö tapahtumassa myös muita kahvin valmistusmenetelmiä?
Juurikin näinhän se tällä kertaa oli. Tosin aluksi Svante&Benjamin tarjosivat oikein mainiota suodatinkahvia.

Vaikka itsekin pidän espressosta, niin ehkä kuitenkin parhaat kahvikokemukseni olen saanut pressopannun avulla. Ehkä tuollaisissa tapahtumissa espresso helposti ylikorostuu, koska espressossa valmistusprosessi on harvinaisen suuressa roolissa.

Viimeisen cupping kierroksen jälkeen joku esitteli jotain Japanilaista flanelli-suodatinta, mutta itse en sitä nähnyt joten en osaa paremmin siitä kertoa.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: migu2 - Maaliskuu 22, 2009, 19:51:26 ip
Suuret kiitokset S&B:lle täältäkin! Kokonaisuudessaan varsin mielenkiintoinen päivä.

Hienot on kyllä vermeet Temellä!

Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: TB - Maaliskuu 22, 2009, 21:02:30 ip
Ja täältä tulee myös suitsutusta Kaffan järjestelijäduolle!

Meininki oli leppoisaa, mediaiskuryhmäkin kiitteli porukan rentoutta ja innostutunutta asennetta.

Cupping oli varsin artava kokemus. Kotipaahtajien makuhermojen herkkyys tuli siinä hyvin esiin.

Kyllä tällaiselle jatkoa toivois... 


Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 22, 2009, 22:56:08 ip
Juurikin näinhän se tällä kertaa oli. Tosin aluksi Svante&Benjamin tarjosivat oikein mainiota suodatinkahvia.

Pressoa myös keiteltiin, ja oli siellä kans Handpresso (ja Aeropress?) toiminnassa.

Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Svante - Maaliskuu 22, 2009, 23:29:27 ip
Suuret kiitokset kaikille osallistujille, ja varsinkin niille joka toivat vempeleitä, kahvia ja hyvää kakkua!!!
Itselläni jäi ainakin tosi hyvä fiilis tapahtumasta, ja uskon että tällä porukalla ei ollutkaan riskiä että tapahtumasta olisi tullut tylsä, vaikka järjestettyä ohjelmaa ei koko ajan ollutkaan.

Tähän on hyvä kirjoittaa paljon kommentteja ja parannusehdotuksia jos taas jossain vaiheessa innostutaan järjestämään vastaavanlaiset, tai jos samankaltainen tapahtuma halutaan järkätä muualla suomessa.

Yritän alkuviikosta tehdä excelin kaikista kustannuksista ja lähetän sen teille mailitse tarkisteltavaksi ennen kun lähetän laskun.











Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Teme - Maaliskuu 23, 2009, 08:14:16 ap
Hienot on kyllä vermeet Temellä!

Juu kiitos. Jamit herätti kyllä taas siinäkin mielessä, että eilen tuli sitten vihdoin kalibroitua se mylly ja tulipa konettakin hiukan tuunattua (esim pumpun paineita hiukan alemmas jne). Ja kahvi on entistäkin parempaa  :)

T. Teme
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: migu2 - Maaliskuu 23, 2009, 08:57:04 ap
Pressoa myös keiteltiin, ja oli siellä kans Handpresso (ja Aeropress?) toiminnassa.

Handpresso ehti karata ennenkuin pääsin sitä maistamaan. Miltäs se muuten maistui? Aeropressikin tuli missattua, harmi.
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: raakapapu - Maaliskuu 23, 2009, 09:16:00 ap
Handpressoa tuli hätäsee maistettua, maku oli +-0. Parempaa voisi tulla vaihtamalla podia ja olikohan
vesikään tarpeeksi kuuma kun tuli tinurin laitteesta ; )
Mutta kaikesta huolimatta olisihan se mielenkiintoinen laite retkelle/mökille..mut jos hinta on siellä toisella
sadalla niin olkoon...
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 23, 2009, 12:27:49 ip
Kiitoksia vaan myös omasta puolestani isännille sekä laitteitaan tai ainakin oman takapuolensa paikalla rahdanneille!

Minusta positiivisinta tapahtumassa oli se, että porukkaa oli enemmän kuin olisi voinut toivoa, monet jopa tulivat satojen kilometrien päästä paikalle. Tunnelma oli innostunut ja aika kulki erittäin nopeasti.

Omaan hihaan tarttui ehkä tärkeimpänä cuppaus-tekniikka. Kotona olen sitä leikkinyt, mutta huomasin että niinkin yksinkertainen asia kuin väärä lasivalinta on tehnyt omista yrityksistä aika epäonnistuneita. Itse käytin leveitä mukeja, joihin ei muodostu kunnollista "bloomia" päälle ja joista sitä ei myöskään saa lusikoitua kunnolla pois. Seuraava koticuppaus menee varmaan jo paljon sujuvammin!

Laitteista pieni ja pippurinen mylly Ascaso i-Mini teki vaikutuksen. Kovin tarkkaan on ehtinyt lopputulosta maistelemaan, mutta yleinen käytettävyys ja jauhatuksen laatu silmämääräisesti arvioituna oli hyvin lähellä Mazzer Mini-E:tä. Ääni muistutti hajoamaisillaan olevaa halpisporakonetta, mutta eipä kai tässä lajissa musiikillisia pisteitä ole tarkoituskaan jakaa. Anfim Super Caimano oli myös hauska nähdä, jälki oli erittäin vakuuttavaa. Voi kun sen sisuskalut vaan saisi omaan keittiönurkaan soveltuvassa paketissa...

Ironista kyllä, paras shotti tuli seuraavana aamuna. Kamat oli vielä osittain purkamatta, joten puolihuolimattomasti väänsin silmämääräisin säädöin ja väärällä tampperilla, mutta sehän osui nappiin kerralla.
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 23, 2009, 12:29:57 ip
Handpressoa tuli hätäsee maistettua, maku oli +-0. Parempaa voisi tulla vaihtamalla podia ja olikohan
vesikään tarpeeksi kuuma kun tuli tinurin laitteesta ; )
Mutta kaikesta huolimatta olisihan se mielenkiintoinen laite retkelle/mökille..mut jos hinta on siellä toisella
sadalla niin olkoon...

Minä en sitä ehtinyt maistamaan, mutta uutto näytti päältäpäin melko laihalta. Toki muuta ei oikein voi odottaakaan podilaitteesta. Vähän sama fiilis jäi; mutta se jauhetta käyttävä malli olisi kiva nähdä myös livenä.
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 23, 2009, 12:33:59 ip
Pressoa myös keiteltiin, ja oli siellä kans Handpresso (ja Aeropress?) toiminnassa.


Harmillista kyllä en ehtinyt kummallakaan Handpressolla enkä Aeropressillä tehtyä kahvia maistamaan :(

Juu kiitos. Jamit herätti kyllä taas siinäkin mielessä, että eilen tuli sitten vihdoin kalibroitua se mylly ja tulipa konettakin hiukan tuunattua (esim pumpun paineita hiukan alemmas jne). Ja kahvi on entistäkin parempaa  :)

T. Teme

Itsekin otin keittimeni tarkempaan tarkasteluun ja säädin myös paineita, täällä tosin ylöspäin.

Tosin hyvinkin ristiriitaisin miettein, koska nyt Elektran oma mittari näyttää 12baria blindia vasten mitattuna. Mutta uskottava se vain, on koska sekä bella baristasta hankittu mittari, että toinen laadukkaaksi väitetetty mittari näyttää nyt ~9.5 bar blindia vasten ja pienellä valumalla hitusen alle 9bar.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 23, 2009, 12:57:15 ip
Barista Jameissa tehtiin kahteen otteeseen mieltä askarruttanut ja ehkä tunteitakin foorumilla kuohuttanut testi. Eli onko krupsi huono ja onko isoihin myllyihin sijoitettu raha tavallaan turhaa :)

Tässä päästiin hienoihin tuloksiin, krupsi ei ollutkaan huono eivätkä myöskään isojen myllyjen omistajat joutuneet kokemaan hukkainvestoinnin tuomaa surua ja tuskaa.

Nämä analyysit ovat täysin subjektiivisia ja vääristyneitä koska verrokkimyllyksi yleinen mielipide arpoi minun anfimin. Testi tehtiin Temen GS/3:lla joten sen suhteen puitteet olivat hyvät ja kummallekin myllylle samanlaiset. vertailussa vakioitiin gramman tarkkuudella jauhatusannos ja uuttoaikana pidettiin 25sekunttia.

Ensiksi krupsin ~50e maksava mylly. Ulkoinen olemus vahvisti mielipidettä halvasta hinnasta, pieni ja muovinen. Jauhatusääni oli suhteellisen miellyttävä, ainakin jos vertasi i-miniin jonka ääntä itse kuvailisin siimaleikkuriksi ja akallio hajoamaisillaan olevaksi porakoneeksi. Lopputulos oli kelvollinen, valuma-ajan sai hyvin kohdilleen ja kahvi maistui hyvinkin espressolta.

Anfim Super Caimano: hinta ~700e, myllyssä on 75mm kokoiset levyterät, jotka pyörivät suhteellisen rauhallisella 900r/min vauhdilla. Kokoa on tarpeeksi, ei ehkä ihan isoimpien Mazzerien kaltaista järeyttä ole mukana. Jauhatusaika 15gramman suhteellisen hienolle espressojauhatukselle oli ~8sekunttia.
Verrattuna krupsiin anfim toi makuun lisää vivahteita, ehkä parhaiten hedelmäisyyttä ja raikkautta. Osa maistajista piti Anfimia selvästi parempana, osa taasen piti eroa havaittavissa olevana, muttei kuitenkaan isona. Itse luonnehtisin krupsilla tehtyä kahvia hieman samanlaiseksi kuin painefiltterillä tehtyä, näyttää hyvältä mutta silti jotain itselleni tärkeää mausta uupuu.

Harmillista kyllä testiä ei uusittu jollain halvemman pään koneella, koska tällöin ero olisi voinut kasvaa huomattavasti isommaksi. Ainakin itse olen havainnut, että paremmat espressokoneet ovat anteeksiantavampia myllyn tekemille virheille. Tosin marzoccot taitavat olla aika kriittisiä koneita, jotka kyllä saavat hyvää aikaiseksi osaavissa käsissä. En osaa sanoa kun en vielä omaa riittävää kokemuspohjaa asiasta.

Joku verbaalisesti lahjakkaampi voisi tehdä tarkemman analyysin aiheesta :)

-Mikko-

Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 23, 2009, 14:13:36 ip
Tosin hyvinkin ristiriitaisin miettein, koska nyt Elektran oma mittari näyttää 12baria blindia vasten mitattuna. Mutta uskottava se vain, on koska sekä bella baristasta hankittu mittari, että toinen laadukkaaksi väitetetty mittari näyttää nyt ~9.5 bar blindia vasten ja pienellä valumalla hitusen alle 9bar.

Selitys lienee tämä: koneen oma mittari ottaa lukeman jostain lämmönvaihtimen hujakoilta. Nyt kun siis pumppu vakioi paineen 9 baariin ja virtaus on poikki, niin se 9 baarin paineessa oleva tuore vesi alkaa lämmetä lämmönvaihtimessa ja lopulta höyrystyy. Pumpun ja lämmönvaihtimen välillä on varmaankin takaisiniskuventtiili, joka estää paineen purkautumisen taaksepäin. Tästä oli enemmänkin juttua Coffeetimen Wikissä, mutta sepä ei enää ole valitettavasti julkinen.

Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 23, 2009, 14:25:31 ip
Selitys lienee tämä: koneen oma mittari ottaa lukeman jostain lämmönvaihtimen hujakoilta. Nyt kun siis pumppu vakioi paineen 9 baariin ja virtaus on poikki, niin se 9 baarin paineessa oleva tuore vesi alkaa lämmetä lämmönvaihtimessa ja lopulta höyrystyy. Pumpun ja lämmönvaihtimen välillä on varmaankin takaisiniskuventtiili, joka estää paineen purkautumisen taaksepäin. Tästä oli enemmänkin juttua Coffeetimen Wikissä, mutta sepä ei enää ole valitettavasti julkinen.


Elektrassa mittaus tapahtuu juuri ennen tuota takaiskuventtiiliä, käytännössä siis lähes heti pumpun ulostulosta. Teoria miksi ulkoinen mittari näyttää "liian vähän" kuulosti oikealta, mutta ikävä kyllä mittaus ei tue teoriaa. kokeilin asiaa laskemalla reilusti vettä jotta vesi olisi varmasti uuttolämpöistä ja luultavasti reilusti allekin. Silti grupon jälkeinen mittari näyttää 10bar kun Elektran oma näyttää 12bar.

Hulluksihan tässä varmaan tulee, kun rupeaa miettimään kumpaa lukemaa uskoisi. Sinällään jännä asia on se, että riippumatta kumman mittarin mukaan paine on säädetty olen saanut oikein hyvää kahvia aikaiseksi vaikka paine-eroa on ollut se ~2bar.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: wanico - Maaliskuu 23, 2009, 14:27:46 ip
Barista Jameissa tehtiin kahteen otteeseen mieltä askarruttanut ja ehkä tunteitakin foorumilla kuohuttanut testi. Eli onko krupsi huono ja onko isoihin myllyihin sijoitettu raha tavallaan turhaa :)



Jos vielä sen verran tarkennusta testiin, että oliko kyseinen Krups jollakin tapaa modattu? Jauhoin itse tilaisuuden aikana yhdellä Krupsilla joka teki huomattavasti hienompaa jauhatusta kuin vastaava kotikoneeni samalla karkeus-säädöllä.

Joskus täällä on kuulemma pyörineet "skuupin" tekemät modaus ohjeet. Osaako joku neuvoa mitä tai miten sitä Krupsia voi modata niin ettei se riko itseään?

Samaisella kaverilla taisi olla joku kuvasarja kahvin valmistuksesta Gaggialla. Onko sitä kellään tallessa?
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: japa - Maaliskuu 23, 2009, 14:55:53 ip
Löysin itseni perille pienen arpomisen jälkeen. Ovessa ei ollut kuin pieni tarra, josta voi arvata paikan toiminnan liittyvän kahviin...

Väkeä oli paikalla ihan kiitettävästi ja myös laitevalikoima oli hyvin kattava, kuten kuvistakin voi havaita. Kiitokset kaikille jotka näkivät vaivan tuoda omat laitteensa paikalle. Minulle tilaisuus alkoi Temen tekemällä shotilla, johon käytettiin Kaffan uusinta Latte - sekoitusta (join siis espressona). Temen mukaan sekoitus ei toimi raakana, mutta makuasioissa ei voi kiistellä: Minun mielestä tuo oli hyvin mielyttävä shotti, ehkä jopa enemmän makuuni kuin varsinainen kaffa espressosekoitus.

Virallinen osuus, jos sellaisesta voi edes harrastelijatapaamisessa puhua alkoi isäntien tervetulotoivotuksella. Tämän jälkeen väkimäärän paljouden vuoksi jakaannuttiin kolmeen ryhmään. Yksi ryhmistä cuppaukseen, toinen yleiseen kahvi-infoon ja kolmas laitteiden pariin puuhastelemaan. Ennen em. osion alkua laitteiden omistajat kertoivat hieman tuomistaan laitteista ja laitteiden taakse kätkeytyvästä harrastus historiasta. Toiset hyvinkin värikkäästi ja toiset hieman lyhyemmin. Mielenkiintoista kuultavaa kaikki.

Itse olin kahvi-info ryhmässä (anteeksi hölmö nimi, en keksinyt parempaakaan kuvausta). Svante kertoi meille kaikkea mahdollista kahvista: Valmistusprosesseista, eri lajikkeista jne jne. Oikeastaan kaikesta mikä liittyy ammattimaiseen kahvin paahtajaan sekä kahviin ja mitä ikinä keksimmekään kysyä, rahdeista aina kalleimpiin kahvilajikkeisiin. Kallein lajike oli muistaakseni n.$50 per pauna vihreinä papuina, lajikkeen olen jo unohtanut, koska en sitä kuitenkaan tule ostamaan :). Häm myös esitteli paahtolaitteistoa ja kertoi paahtamiseen liittyvistä haasteista, joista vähäisimpiä ei tosiaankaan ole paahtotapahtuman ja todennettavan tuloksen välinen pitkä aika. Kun paahtaa tänään, niin vasta viikon päästä voi todeta onko sekoitus, valittu paahtoaste ja käytetty paahtoprofiili hyvä. Jotta kaikki ei olisi liian helppoa, paahtimet (2 kpl) toimivat eri tavalla jos molempia käytetään samaan aikaan kuin että vain toista käytetään. Nuo paahtimetkin ovat keskenään eri "luonteisia".
Lopuksi tehtiin espressoa samassta sekoituksesta joka oli paahdettu yhtä tummaksi, mutta paahdettu eri profiililla. Oli uskomatonta huomata, että minunkin kaltainen puusuu (vrt. puusilmä) pystyi maistamaan selkeän eron täysihönkä-alusta-loppuun paahdon ja muiden profiilien kanssa. Ensin mainittu oli selkeästi hapokkaampi kuin kaksi muuta. Myös muissa makuvivahteissa oli eroa, mutta kuten sanottu, puusuuna en osaa oikein kommentoida kuin hapokkuutta ja yleistä mielyttävyyttä.
Lyhyt kirjoitus, mutta tähän kaikkeen ohjelmaan meni varsin pitkä aika (pari tuntia? enemmän?).
Seuraavaksi oli ohjelmassa ruokailu jonka jälkeen yritin valmistaa täydellistä shottia, tai ainakin uuttosuhteen perusteella täydellistä. Tulipa hiottua, mutta tällä kertaa ei tarvinnut jokaista shottia juoda loppuun saakka, eikä niin hirveästi miettiä purujen tuhlausta. :). Vaan aika rientää kun on kivaa ja minun oli ikävä kyllä poistuttava muihin menoihin ennen kuin "virallinen" ohjelma jatkui. Olisin mielelläni tutustunut cuppingiin, nähnyt paahtamista käytännössä ja mitä kaikkea muuta sielä vielä olikaan ohjelmassa. Oli kyllä aikamoinen tärinä päällä kun lähdin ja mietinkin olenko ajokunnossa: Viimeisen tunnin aikana tuli tehtyä 5-10 espressoa, joista jokaisesta maistoin...

Sain mukaani tilaisuutta varten paahdettua papua, mutta en ole enää varma siitä kummasta säkistä sitä minulle kaadettiin: Latte vai espresso. Tänään oli kuitenkin ihana huomata, että kyllä sitä minunkin laitteilla niistä saa maistuvaa espressoa. Ei siis tarvetta välittömälle päivityskierrokselle, vaikkakin Anfirmin mylly sekä myös la Marzocco saivatkin pientä kutinaa aikaiseksi päivitysosastolla...




Isot kiitokset Benjaminille ja Svantelle tilaisuudesta.
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 23, 2009, 14:59:35 ip
Elektrassa mittaus tapahtuu juuri ennen tuota takaiskuventtiiliä, käytännössä siis lähes heti pumpun ulostulosta.

Sitten tässä tapauksessa tuota efektiä ei pitäisi olla. Tosin gruppomittarissa blindia vasten paineen pitäisi kyllä kivuta hiljalleen mittauksen aikana. Blindia vasten kaiken järjen mukaan painehävikkiäkään ei pitäisi olla, koska paineella on aikaa tasaantua. Ilmeisesti mittarit näyttää vaan eri lukemia. Minulla on jameissa olleen lisäksi vielä yksi mittari jos haluat lisää mittaustuloksia. :)
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: migu2 - Maaliskuu 23, 2009, 15:05:42 ip
Sain mukaani tilaisuutta varten paahdettua papua, mutta en ole enää varma siitä kummasta säkistä sitä minulle kaadettiin: Latte vai espresso. Tänään oli kuitenkin ihana huomata, että kyllä sitä minunkin laitteilla niistä saa maistuvaa espressoa.

Lattessa on robustaa seassa... sen kyllä maistaa/haistaa aika helposti ;-).
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 23, 2009, 15:06:13 ip
Kallein lajike oli muistaakseni n.$50 per pauna vihreinä papuina, lajikkeen olen jo unohtanut, koska en sitä kuitenkaan tule ostamaan :).

Se oli panamalainen Geisha. Hinta oli vähintään tuon, mutta ilmeisesti joskus paljon enemmänkin. Hauska oli sekin kuulla, että heidän käyttämiensä raakapapujen alinkin hinta on korkeampi kuin mitä Juhla-Mokka maksaa kaupan hyllyllä.
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: TB - Maaliskuu 23, 2009, 19:12:53 ip
Jos vielä sen verran tarkennusta testiin, että oliko kyseinen Krups jollakin tapaa modattu? Jauhoin itse tilaisuuden aikana yhdellä Krupsilla joka teki huomattavasti hienompaa jauhatusta kuin vastaava kotikoneeni samalla karkeus-säädöllä.

Paikanpäällä oli kaksi Krupsia, molemmathan sijaitsivat siellä low-end -päässä pöytää, tietty : ). Se hienompaa tavaraa tehnyt mylly oli minun, molemmat Krupsit olivat alkuperäisiä, ilman mitään modauksia. Raakapavun laite oli ilmeisesti jauhanut kahvia jo hieman pidempään, mutta ymmärsin, että laite ei ole ajan myötä muuttunut mitenkään olennaisesti, ei ainakaan niin paljoa kuin mitä säätöero antoi ymmärtää. Raakapapu kommentoinee tätä tarvittaessa, mutta tällainen mielikuva minulle jäi. Ja tähän kohtaan vielä yksi täydennys: minun käsittääkseni kumpikaan laite ei ollut myöskään millään tavoin viallinen, kyseessä on siis vain "persoonallisuuseroista".

Heti kättelyssä ihmeteltiin raakapavun kanssa kovin erilaisia karkeusasetuksia samalle keittimelle (Kenwood). Jos minä laittaisin omaan myllyyni hänen karkeussäädön, saisin sellaista siitepölyä aikaan, että uuttoaikaa mitattaisiin minuuteissa (kokeiltu on). Yksilökohtaista säätöeroa näissä myllyissä tuntuu olevan varsin yleisesti, sen kommentin kuuli useammankin suusta, kun ongelmaa alkoi ihmetellä kovempaan ääneen. Joku paikalla tosiaan näytti myllyn modausvinkin (säätöprikkoja terän alle), mutta totesin, että onneksi siihen ei tarvitse ryhtyä!

Siitä makuerosta vielä sen verran, että ahdistin Temen nurkkaan ja pakotin hänet vielä toistamaan Krups vs. Anfim jauhatuserotestin, kun en ollut siinä ensimmäisessä ja ainoassa testiryhmässä. Shoteissa oli hienoista tiukkuuseroa, joten ihan eksaktia viimeistä sanaa ei niiden perusteella uskalla sanoa. Meikäläisen vähäinen kahviaromien maistelukyky pystyi erottamaan hienoisen eron Anfimin eduksi, mutta kuulun ryhmää ei-se-ihan-tolkuton-ero-ollut, voisin hyvinkin hyväksyä tuoreista pavuista Krupsjauhatuksella Temen laitteella puristetun espresson, ehkä kaksikin...

Myös kahvin paakkuuntumisherkkyydestä oli kovasti puhetta. Yleinen mielipide tuntui pitävän Krupsia herkkänä tekemään paakkua ja sen takia kahvia pitäisi weissailla enemmän kuin laatumyllyllä. Mahlkönigillä ja Anfimilla jauhettua ei tarvinnut vatkailla, joten tämä on ainakin yksi selkeä ero Krupsin ja laatumyllyjen välillä.
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: raakapapu - Maaliskuu 23, 2009, 20:22:34 ip
Kyllä täytynee yhtyä TB:n kirjoitukseen. Krupsissakin on eroja...melkein kuin
C3 myllyssä konsanaan..ja tänään tuli hankittua suurostos mallia tinuri,
kalanperkauspiikki paakkujen tasotuksiin, oiva väline siihen!!(siihenkin).

Makutestiä tuli tehtyä kenwoodilla ja temen laitteella , ero oli hiuksenhieno
kenwoodin tappiox, mutta todella pieniero miunmakkuun.

Espresso pohjaisia juomia nyt tullu juotua niin paljon että ei meinaa sydän-
tykytykset tasoittua lauantain jälkeen ollenkaan.. :P 
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 23, 2009, 20:42:06 ip
Kyllä täytynee yhtyä TB:n kirjoitukseen. Krupsissakin on eroja...melkein kuin
C3 myllyssä konsanaan..ja tänään tuli hankittua suurostos mallia tinuri,
kalanperkauspiikki paakkujen tasotuksiin, oiva väline siihen!!(siihenkin).

Makutestiä tuli tehtyä kenwoodilla ja temen laitteella , ero oli hiuksenhieno
kenwoodin tappiox, mutta todella pieniero miunmakkuun.


Jos itse harrastaisin weissausta, niin hankkisin itsekin tuollaisen perkuupiikin, tosi kätevän oloinen vekotin siihen käyttöön.

Monasti kalliimpien laitteiden hyöty tulee suuremmasta hyvän shotin todennäköisyydestä ja yleisestä käytön helppoudesta. Myöskin halppislaitteiden höyrytysominaisuudet eivät oikein ole verrattavissa vaikkapa gs3:seen.

Millä myllyllä muuten vertasit kenwoodia marzoccoon?

-Mikko-
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Nasuli123 - Maaliskuu 23, 2009, 21:20:54 ip
Löysin itseni perille pienen arpomisen jälkeen. Ovessa ei ollut kuin pieni tarra, josta voi arvata paikan toiminnan liittyvän kahviin...
Itse en löytänyt perille vaikka käytössä oli navigaattorikin.:-[
Löysin kyllä Kelatie 25B eteen, mutta kun ei tahtonut sitä oikea ovea löytää. Ja siitä puuttuikin vielä se, että kuljettajalla oli kiire muualle ja epävarmuus iski, että olinkohan sittenkään oikeassa paikassa. Enkä oikein kehdannut jäädä seisoskelemaan jos paikka ei olisi ollutkaan oikea. Ja kun vielä laskin niitä ovia, niin B7:n ovessa oli tarra. Sitten kun oltiin jo matkalla keskustaan niin tuli mieleen, että olisikohan sittenkin pitänyt käydä katsomassa mitä tarrassa oikein oli - nyt jälkeenpäin mietittynä se olisikin ollut järkevää. ;D

Noh, missasin nyt kyllä nämä jamit kokonaan. Ehkäpä parempi onni seuraavalla kerralla.
Onneksi ei koko päivä ollut rakentunut jamien puitteisiin vaan tuli sitten tehtyä kahvimatka pursimiehenkadulle.
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: raakapapu - Maaliskuu 23, 2009, 21:50:22 ip
"Monasti kalliimpien laitteiden hyöty tulee suuremmasta hyvän shotin todennäköisyydestä ja yleisestä käytön helppoudesta. Myöskin halppislaitteiden höyrytysominaisuudet eivät oikein ole verrattavissa vaikkapa gs3:seen."

 Samaa mieltä! (mut käytön helppous?kenwoodiko vaikea?)

"Millä myllyllä muuten vertasit kenwoodia marzoccoon?"

 Pahan pistit...kumpi mylly..temen vai...nyt pitäisi vastata viisaasti.. ;) ööö...
 en kyl varmuudella muista. mut jos vastaisin krupsi, olisiko kotiinpäin..???  ::)
 
 Sekin on selvää että tuommoinen tilaisuus lisää nälkää....   : )
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 23, 2009, 22:07:22 ip
"Millä myllyllä muuten vertasit kenwoodia marzoccoon?"

 Pahan pistit...kumpi mylly..temen vai...nyt pitäisi vastata viisaasti.. ;) ööö...
 en kyl varmuudella muista. mut jos vastaisin krupsi, olisiko kotiinpäin..???  ::)
 

Kysyin asiaa siksi, että jos vertasit krupsilla, niin silloin rajoittavaksi tekijäksi tulee myllyn suorituskyky eikä makueroa koneiden välille oikein voikaan muodostua. Tänään rupesi oikein tosissaan harmittamaan, että jätin sekä sinun kenwoodin, että TB:n arieten testaamisen kokonaan väliin :(

Halvemman pään laitteista tykkäsin itse oikein kovasti tinurin pidatun silvian tuotoksista. Tein pikatestin jossa samalla annoksella silvialla ja brewtuksella tuli erilaista, mutta sitä kumpi oli absoluuttisesti parempaa en pysty varmasti sanomaan.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 23, 2009, 22:27:05 ip
Kotiutuminen pääkaupunkiseudulta kestikin sitten pari päivää, joten pienellä viipeellä kiitokset:

Svante ja Benjamin - kiitokset hienoista puitteista tilaisuudelle ja loistavasta lisäohjelmasta "laitehifistelyn" ohessa (cupping & paahto).

Erityisesti kiitokset kaikille paikallaolleille hyvästä meiningistä ja joviaalista seurasta - aika kului kuin siivillä! Te teitte tilaisuuden.

Kaiken muun toiminnan lisäksi itselleni oli erityisen mukavaa tavata henkilöitä nimimerkkien takana, sillä se antoi mukavasti "elämää" tähän virtuaaliympäristöömme.
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 23, 2009, 22:57:50 ip
Elektrassa mittaus tapahtuu juuri ennen tuota takaiskuventtiiliä, käytännössä siis lähes heti pumpun ulostulosta. Teoria miksi ulkoinen mittari näyttää "liian vähän" kuulosti oikealta, mutta ikävä kyllä mittaus ei tue teoriaa. kokeilin asiaa laskemalla reilusti vettä jotta vesi olisi varmasti uuttolämpöistä ja luultavasti reilusti allekin. Silti grupon jälkeinen mittari näyttää 10bar kun Elektran oma näyttää 12bar.

Onko tuon Elektran mittauskohdan ja grupon välissä mitään kohtaa josta vesi pääsee vielä ulos? Eikös joistakin rotaatiopumpullisista koneista löydy vielä pumpun jälkeen erillinen OPV jonka tarkoitus on toimia lähinnä "turvakkeena" jossain 15bar kohdilla mikäli pumpun säätö pettää (ks. esim. täältä kuva (http://www.chriscoffee.com/products/home/espresso/vetrano) Vetranon sisälmyksistä - mötikkä boilerin vieressä on OPV)? Tai sitten voi tietysti olla että Elektran mittarissa on vähän enemmän heittoa?


Kommentti noihin makutesteihin/vertailuihin: siitä että havaitsi tai ei havainnut eroa myllyssä/koneissa tässä tilaisuudessa ei kannata vetää vielä kovin lopullisia johtopäätöksiä. Nämä päätelmät voisivat olla aivan toisia mikäli oli saanut kyseisillä laitteilla pelata ja "säätää" rauhassa sen viikon pari erilaisilla kahveilla. Toki jotakin definiittä voi aina sanoa - ainakin itse totesin Krupsilla jauhetun ja GS3:lla uutetun juoman olevan rakenteeltaan kaikinpuolin espressoa (vaikkakin siinä oli tuon yhden kokeilun perusteella selvästi pistävämpi maku kuin Anfimin tuotteessa).
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: TB - Maaliskuu 24, 2009, 01:56:15 ap
Monasti kalliimpien laitteiden hyöty tulee suuremmasta hyvän shotin todennäköisyydestä ja yleisestä käytön helppoudesta. Myöskin halppislaitteiden höyrytysominaisuudet eivät oikein ole verrattavissa vaikkapa gs3:seen.

Kokeilin GS3:n yhden kerran ja lopuksi talon ison Marzoccon, kyllä homma toimi helpommin, kuin omalla kikottimella. Muita vehkeitä ei ehtinyt jutustelulta ja yleiseltä ihmettelyltä testaamaan, mutta syrjäsilmällä totesin itsekin tuon tinurin PID-Silvian tosi toimivaksi paketiksi.

Höyrytyksestä sen verran täytyy kommentoida, että on tietty mahdollista että mainitsemissasi laitteissa saattaa olla aavistuksenomaista eroa höyrytysominaisuuksissa. On niissä hieman hintaeroakin (ns 200 euroa vs. 4000-6500 euroa). Ihan vain noin mittakaavaksi...

Sain muuten erittäin hyvää ja asiantuntevaa ohjausta yhdeltä "vierailevalta tähdeltä" höyrytyksessä. Aloitin Retrolla höyrytystä, kun kaveri näytti, että lisää vaan vivusta hönkää. Höyrytyksen loppupuolella olin jo pistämässä poikki höyryä, mutta tuli napakka käsky jatkaa vielä (lisäaikaa about kolme sekuntia!). Sitten mittari (en omista, vielä) maitoon ja ihmettelemään. Japa tuli vierelle tsekkaamaan lämpötilaa ja kysyi, että kenen sormella tämä on mitattu, kun oli lämmöt vaahdossa ihan kohdillaan. Kaveri näytti vielä yhden oman kikkansa:  lämpö mitataan etusormella kannun kyljestä, ei kouralla, kuten minulla on ollut tapana. Huomasi, että kokemus jylläsi.
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Teme - Maaliskuu 24, 2009, 06:30:27 ap
Minulle tilaisuus alkoi Temen tekemällä shotilla, johon käytettiin Kaffan uusinta Latte - sekoitusta (join siis espressona). Temen mukaan sekoitus ei toimi raakana, mutta makuasioissa ei voi kiistellä: Minun mielestä tuo oli hyvin mielyttävä shotti, ehkä jopa enemmän makuuni kuin varsinainen kaffa espressosekoitus.

Hieno juttu jos kahvi maistui  :)  Tarkennuksena, että mielestäni tuo uusi Latte (v3.2) sekoitus toimii toki ihan hyvin suoranakin shottina, mutta se pehmeämpi espressosekoitus (v3.1) toimii vieläkin paljon paremmin. Siis omaan makuuni.

Siitä makuerosta vielä sen verran, että ahdistin Temen nurkkaan ja pakotin hänet vielä toistamaan Krups vs. Anfim jauhatuserotestin

Tuo testi oli hyvä idea ja mielenkiintoinen. Ei tainnut pakottaminen olla kovin vaikeaa  ;D

Kommentti noihin makutesteihin/vertailuihin: siitä että havaitsi tai ei havainnut eroa myllyssä/koneissa tässä tilaisuudessa ei kannata vetää vielä kovin lopullisia johtopäätöksiä. Nämä päätelmät voisivat olla aivan toisia mikäli oli saanut kyseisillä laitteilla pelata ja "säätää" rauhassa sen viikon pari erilaisilla kahveilla. Toki jotakin definiittä voi aina sanoa - ainakin itse totesin Krupsilla jauhetun ja GS3:lla uutetun juoman olevan rakenteeltaan kaikinpuolin espressoa (vaikkakin siinä oli tuon yhden kokeilun perusteella selvästi pistävämpi maku kuin Anfimin tuotteessa).

Olen samaa mieltä. Tuo myllyjen välinen vertailu olisi jossakin vaiheessa kiva tehdä ihan kunnolla ja ottaa mukaan myös jokin laadukas kartioteräinen mylly...

T. Teme
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: raakapapu - Maaliskuu 24, 2009, 07:26:33 ap
Tämähän näyttää siltä että keskusteltavaa jäi suraavaankin jammailu tilaisuuteen,hyvä!
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 24, 2009, 09:54:43 ap
Onko tuon Elektran mittauskohdan ja grupon välissä mitään kohtaa josta vesi pääsee vielä ulos? Eikös joistakin rotaatiopumpullisista koneista löydy vielä pumpun jälkeen erillinen OPV jonka tarkoitus on toimia lähinnä "turvakkeena" jossain 15bar kohdilla mikäli pumpun säätö pettää (ks. esim. täältä kuva (http://www.chriscoffee.com/products/home/espresso/vetrano) Vetranon sisälmyksistä - mötikkä boilerin vieressä on OPV)? Tai sitten voi tietysti olla että Elektran mittarissa on vähän enemmän heittoa?


Pohdinnat jatkuvat ja ihmettely asian tiimoilta senkun lisääntyy. Tänä aamuna mittasin paineet uudestaan, mihinkään en ollut koskenut paitsi kone ollut yön yli pois päältä. Aamulla blindia vasten paine nousi nopeasti ~10bar lukemaan josta hitaasti nousi maksimissaan 15barin lukemiin... ehkäpä 10 vuotta kahvilakäytössä on jättänyt koneeseen ja pumppuun jälkensä..

Mikäli akallion tarjous vielä yhdestä erilaisesta mittarista edelleen pitää paikkansa, niin ottaisin sen mieluusti vastaan, kuten myös mittausavun :)

Olen samaa mieltä. Tuo myllyjen välinen vertailu olisi jossakin vaiheessa kiva tehdä ihan kunnolla ja ottaa mukaan myös jokin laadukas kartioteräinen mylly...


Todella mielenkiintoinen ajatus, tosin testin toteuttaminen kunnolla vaatii paljon työtä ja pohdintaa että siitä tosiaan saa järkeviä tuloksia ulos. Harmi, että myit k10-myllyn pois, siinähän olisi ollut kartioteräinen ;)

-Mikko-
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: wanico - Maaliskuu 24, 2009, 11:23:22 ap

Heti kättelyssä ihmeteltiin raakapavun kanssa kovin erilaisia karkeusasetuksia samalle keittimelle (Kenwood). Jos minä laittaisin omaan myllyyni hänen karkeussäädön, saisin sellaista siitepölyä aikaan, että uuttoaikaa mitattaisiin minuuteissa (kokeiltu on). Yksilökohtaista säätöeroa näissä myllyissä tuntuu olevan varsin yleisesti, sen kommentin kuuli useammankin suusta, kun ongelmaa alkoi ihmetellä kovempaan ääneen. Joku paikalla tosiaan näytti myllyn modausvinkin (säätöprikkoja terän alle), mutta totesin, että onneksi siihen ei tarvitse ryhtyä!



Niinpä, huomasin että se sinun myllysi pystyy tuottamaan huomattavasti hienojakoisempaa tavaraa kuin omani. Toiseksi hienoimmalla karkeus-säädöllä se tuotti niin tiheää tomua, että starivarista loppui puhti työntää vesi läpi. Kotona ongelma on aina päinvastainen, eli kahvi ei ole tarpeeksi hienoa ja vesi tulee läpi kuin suodatinkeittimestä vaikka jauhatus on säädetty kaikkein hienoimmalle. Jos noita säätöprikkoja lisäilee, niin onko pelkoa että kone jauhaa terät pjaskaks? Vai pitäiskö käydä kaupassa vaihtamassa mylly, nyt kun se on vasta pari viikkoa vanha?
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 24, 2009, 12:33:55 ip
Niinpä, huomasin että se sinun myllysi pystyy tuottamaan huomattavasti hienojakoisempaa tavaraa kuin omani. Toiseksi hienoimmalla karkeus-säädöllä se tuotti niin tiheää tomua, että starivarista loppui puhti työntää vesi läpi. Kotona ongelma on aina päinvastainen, eli kahvi ei ole tarpeeksi hienoa ja vesi tulee läpi kuin suodatinkeittimestä vaikka jauhatus on säädetty kaikkein hienoimmalle. Jos noita säätöprikkoja lisäilee, niin onko pelkoa että kone jauhaa terät pjaskaks? Vai pitäiskö käydä kaupassa vaihtamassa mylly, nyt kun se on vasta pari viikkoa vanha?

Edellisellä foorumilla joku kertoi, että prikkojen lisäämisen jälkeen mylly ei kestänyt ihan kauhean kauaa, en muista mikä osa sieltä kului. Ilmeisesti joillakin on taas päinvastaisia kokemuksia. Jos vaan vaihto onnistuu niin kannattaa toki tehdä - jos mylly on myyty espressokeittimen kanssa sopivaksi niin pitäähän sen sellainen ollakin.
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 24, 2009, 12:57:16 ip
Lainasin tuolta toisen ketjun puolelta:

jassoo, minä siis olen ainoa joka tulee konemusa festareille viulu kainalossa? ja minä kun luulin et puolet palsatlaisista keittää pumppukeittimellä?? tai edes ainakin ne jotka ajelevat naamansa märkänä käsihöylällä. Niin väärässä voi siis ihminen olla mielikuviensa kanssa...

Harvempi meistä tosiaan keittää vipukeittimellä. Meille monille kahviharrastus on kuin kevytversio baristajameista: erilaisia kahveja tulee ja menee, kaikenlaisia kokeiluja tulee mieleen jne. Siksi laitteiden vakioitavuus ja toistettavuus on tärkeää. Vaikka kotikäyttö on eri asia kuin kahvilakäyttö, niin niissä onkin yllättävän paljon samaa. Jotta jaksaa esimerkiksi tuunata jonkun hankalan pavun kanssa niin laitteiston pitää olla nopea ja toistettava. Hyvä lopputulos kun voi vaatia lähemmäs kymmenen shottia, jotka pitää saada ulos suunnilleen samoilla asetuksilla. Tässä myös tärkein syy miksi itse olen hankkinut noita isompia laitteita, vaikka parhaimmillaan kevyemmät tuovat melkolailla saman lopputuloksen.

Toinen tarinansa on sitten se, että Suomessa vipukeittimien saatavuus rajoittuu lähinnä La Pavonin pieniin laitteisiin. Isommilla vipukeittimillä päästäisiin pitkälti samaan kuin pumppuvehkeilläkin.
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 24, 2009, 13:01:44 ip
Mikäli akallion tarjous vielä yhdestä erilaisesta mittarista edelleen pitää paikkansa, niin ottaisin sen mieluusti vastaan, kuten myös mittausavun :)

Kyllähän nuo mittarit joutaa ja varmaan itsekin joutaisin kun matka ei ole pitkä. :) Sitä toista mittaria olen käyttänyt rinnan Kaffecentralenin huollon mittarin kanssa, ja ne näyttivät samaa. KC:n mittari muistutti sitä BellaBaristan kahvamittaria, mutta oli La Marzoccon kahvaan tehty (ja ylipäänsä aika vakuuttavan oloinen).
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: smuli - Maaliskuu 24, 2009, 14:46:17 ip
Todella mielenkiintoinen ajatus, tosin testin toteuttaminen kunnolla vaatii paljon työtä ja pohdintaa että siitä tosiaan saa järkeviä tuloksia ulos. Harmi, että myit k10-myllyn pois, siinähän olisi ollut kartioteräinen ;)

meikäläisen k10 wbc heräsi tänään henkiin ja ekat shotit poksautti päälaen pois paikoiltaan. pelkästään positiivisessa mielessä. koska mylly on tänään töissä, maistatin shotteja muillakin ja kommentit olivat yhteneväisiä. yksi ensimmäisistä kysymyksistä oli että onko tämä eri kahvia kuin ennen? nope, samaa kahvia kuin ennenkin mutta eri myllyn läpi. sama fiilis oli itsellänikin. jos en olisi tiennyt että kahvi on samaa olisin veikannut sitä joksikin muuksi. henk. koht. en tarvitse enää todisteita myllyn (suuresta) vaikutuksesta lopputulokseen.

t.smuli
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: raakapapu - Huhtikuu 07, 2009, 11:48:52 ap
 Palatakseni vanhaan aiheeseen... Olikohan sitä jamien lehtijuttua jossain jo julkaistu?? tietoa ? ::)
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: TB - Huhtikuu 07, 2009, 12:55:22 ip
Näillä näkymin se julkaistaan 19.4. Turun Sanomien Treffi -liitteessä sekä Sunnuntai-Suomalaisen sivuilla, joka tulee liitteenä
Pohjalasessa, Savon Sanomissa, Ilkassa, Karjalaisessa ja Keski-Suomalaisessa. Eli vielä joutuu vähän odottamaan...
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Mini1965 - Huhtikuu 19, 2009, 11:32:04 ap
Eilisessä Turun Sanomien Extra-liitteessä oli nyt juttu Barista jameista. Kansi (http://staffi.pp.fi/images/Sekalaisia%20kuvia/Espresso/Barista%20Jam%2021.3.-09/P1010018.jpg), aukeama (http://staffi.pp.fi/images/Sekalaisia%20kuvia/Espresso/Barista%20Jam%2021.3.-09/P1010019.jpg), teksti1 (http://staffi.pp.fi/images/Sekalaisia%20kuvia/Espresso/Barista%20Jam%2021.3.-09/P1010020.jpg), teksti2 (http://staffi.pp.fi/images/Sekalaisia%20kuvia/Espresso/Barista%20Jam%2021.3.-09/P1010021.jpg).
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Hanni - Huhtikuu 19, 2009, 12:27:10 ip
...kaksi naista, jotka hekin olivat tulleet tapahtumaan siippojensa innoittamana

Eilen töistä tultuani mieheni tokaisi, että "kävin sitten vieraissa tänään."
 
 "???"

"Join pikakahvia. Se oli ihan hyvää, kun laittoi tarpeeksi sokeria!" Että meidän siipan innoittamisen tason voi lukea noista rivinväleistä  ;D ;D ;D

Hyvä lehtijuttu kuitenkin!
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Tuomas - Huhtikuu 19, 2009, 20:02:22 ip
Tänä aamuna oli mukava lukea juttua Karjalaisesta. Ihan mukava juttu. Itse tapahtumassa en siis ollut.

Yksi huomio:

Miksi kirjoitetaan Cuppaus-menetelmästä? Eikö se Cupping voisi olla "Kuppi-menetelmä" suomeksi?

Ihan yhtä ärsyttävää kuin se, että tänne Joensuuhun avattiin "Restaurant oliivi". Argh kahta eri kieltä samassa nimessä.
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: jiitee - Huhtikuu 19, 2009, 20:23:34 ip
Miksi kirjoitetaan Cuppaus-menetelmästä? Eikö se Cupping voisi olla "Kuppi-menetelmä" suomeksi?

Jos sanaa ei haluta suomentaa niin minusta "cupping -menetelmä" olisi luontevampi. Tai että kahveja arvioidaan cuppingilla. Cuppaus on hieman outo väännös josta tulee mieleen se perinteinen kuppaus. Tietysti tuosta saisi suomennettua kupittelun, kupittelumenetelmän tai kuppi-menetelmän, mutta kaikki kuulostavat korvaan ikävän kömpelöiltä. Minun puolestani tuon sanan voi jättää englanninkieliseksikin - onhan näin kai muissakin "erikoisharrastuksissa".

Keskisuomalaisessa oli kanssa juttua, teksti oli sama mutta kuvat ja sommittelu erilainen noihin linkitettyihin kuviin nähden

@akallio: mutta eikös se kymmenen tuplaespressoa ole kuitenkin vielä terveellisempää kuin 10 drinkkiä... noin pidemmässä juoksussa...  :P
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Tuomas - Huhtikuu 19, 2009, 21:39:47 ip
Jos sanaa ei haluta suomentaa niin minusta "cupping -menetelmä" olisi luontevampi. Tai että kahveja arvioidaan cuppingilla. Cuppaus on hieman outo väännös josta tulee mieleen se perinteinen kuppaus. Tietysti tuosta saisi suomennettua kupittelun, kupittelumenetelmän tai kuppi-menetelmän, mutta kaikki kuulostavat korvaan ikävän kömpelöiltä. Minun puolestani tuon sanan voi jättää englanninkieliseksikin - onhan näin kai muissakin "erikoisharrastuksissa".

Kyllä Cupping käy minullekin. Kutsutaanhan lyhytlahkeisia housujakin vierasperäisellä nimellä Shortseiksi. Suomeksihan ne ovat virallisesti "Lyhät". Suomennoksena kupittelu olisi toimivin.

Mutta kokonaisuutena juttu oli mukava. Tämä sana oli vain tällainen yksityiskohta. Minä kun olen aika herkkä artymään nykyajalle tyypillisistä tyylivirheistä kielen käytössä. Lehdissä toimittajien kielenkäyttö on mennyt alaspäin kuin lehmän häntä. Mutta nyt en tarkoita käsiteltävää artikkelia, vaan marisen yleisellä tasolla.

Lehtiin lisää asiallisia kahvi-aiheisia artikkeleita.
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 19, 2009, 21:58:41 ip
@akallio: mutta eikös se kymmenen tuplaespressoa ole kuitenkin vielä terveellisempää kuin 10 drinkkiä... noin pidemmässä juoksussa...  :P

Minä en kyllä ota vastuuta noista sitaateistani... :)

En myöskään ole sitä mieltä että jos harrastus maksaa alle omakotitalon hinnan niin se on halpa - vaikka sellaisen kuvan vähän ehkä saikin. Puhe oli jostain audiohifi-harrastajasta joka oli laittanut omakotitalon verran rahaa laitteisiinsa, ja totesin että sama ei onnistuisi kahvihifistelijälle vaikka kuinka yrittäisi. :)
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Teme - Huhtikuu 20, 2009, 00:06:40 ap
Minä en kyllä ota vastuuta noista sitaateistani... :)

Hiukan vaikea ollut varmaan toimittajalla päästä sisään meidän ajatusmaailmaan ja haastavaahan se varmasti on ollut kun asia on ehkä (ainakin jossain määrin) vieras, porukkaa paljon ja mielipiteitä sitäkin enemmän. Omat kommentitkin artikkelissa oli ehkä vähän irrallaan tarkoitetusta kokonaisuudesta...

Mutta ihan hyvä artikkeli ja ennen kaikkea hyvä tilaisuus  :)

T. Teme
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: raakapapu - Huhtikuu 20, 2009, 08:32:00 ap
 Joo-o, lehtiinkö uskominen?  ;) no olihan siellä "asiantuntijan" kuva espresson arvioinnista...
 mutta tapahtumana oli kyllä hieno. Kiitokset mini1965 jutunlinkityksestä.
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 20, 2009, 12:27:36 ip
Juu,

Kiitos Mini1965 kuvista. Näyttäisin siinä olevan hörppäämässä joka kuvassa ja muutenkin linssiluteena. Josko joku osaisi laittaa linkin, tai mikä vielä parempaa, lähettää koko lehdykän minulle. Täältä syrjäkylältä ei noita lehtiä saatu kyselyistä huolimatta.
Jos lähettäminen tulisi kyseeseen, korvaan kyllä kulut ruhtinaallisesti  :P.

O.K.
Otsikko: Vs: Blogi: Barista jam 21.3.2009
Kirjoitti: TB - Huhtikuu 20, 2009, 12:36:17 ip
Eiköhän tuo lähettäminen onnistu. Laitan yv:tä, kun olen saanut KeskiSuomalaisen käteeni, varmaan myöhemmin ip.