Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: wanico - Maaliskuu 04, 2009, 19:14:00 ip

Otsikko: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: wanico - Maaliskuu 04, 2009, 19:14:00 ip
Kannattaako tuo hankkia "mökkimyllyksi"?
Toimiiko terillä vai kivillä?
Käyttäjäkokemuksia?
Mokillä on muistaakseni gaggia classic ja kotona la pavoni starivari.
Mikä mylly sopii mielestänne parhaiten tuolle la pavonille?
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 04, 2009, 20:02:54 ip
Kannattaako tuo hankkia "mökkimyllyksi"?
Toimiiko terillä vai kivillä?
Käyttäjäkokemuksia?
Mokillä on muistaakseni gaggia classic ja kotona la pavoni starivari.
Mikä mylly sopii mielestänne parhaiten tuolle la pavonille?

Mökillähän on aikaa ja tarkoituksena tehdä asioita fyysisesti. Eli yhdistetään laatu ja käsin tekeminen käsikäyttöisellä kahvimyllyllä.

Tuossa krupsin myllyssä on levyteriä imitoivat murskainlevyt, jotka jauhavat paput hienoksi. Hyvissä käsimyllyissä on leikkaavat terät kuten laadukkaissa espressomyllyissä kuuluukin. Ascaso i-minii voisi olla myöskin hyvä vaihtoehto jos ei halua käsin jauhaa kahvia mökkioloissakaan:) Hintaa sitten tulee kyllä enemmän...

-Mikko-
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: cartman - Maaliskuu 04, 2009, 20:47:17 ip

Vanhalla forumilla oli pitkä Skuupin kirjoittama tarina, hyvillä valokuvilla höystettyinä. Skuupi valmisti essonsa muovikuorisella versiolla Gaggia Classicista (Gaggia Baby) ja jauhoi papunsa tuollaisella. Krupsilla. Kovasti oli hinta/laatusuhteeseen tyytyväinen, eikä kahvi koskaan jäänyt juomatta Skuupilta eikä hänen vierailtaan. Tästä voi päätellä jotakin.  Jos kysyt palstalaisten mielipidettä Krupsin halpismyllystä, niin valtaosa vastaajista ei ole vehjettä koskaan käyttänytkään...
   
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: nasse - Maaliskuu 04, 2009, 21:01:36 ip
Vanhalla forumilla oli pitkä Skuupin kirjoittama tarina, hyvillä valokuvilla höystettyinä. Skuupi valmisti essonsa muovikuorisella versiolla Gaggia Classicista (Gaggia Baby) ja jauhoi papunsa tuollaisella. Krupsilla. Kovasti oli hinta/laatusuhteeseen tyytyväinen, eikä kahvi koskaan jäänyt juomatta Skuupilta eikä hänen vierailtaan. Tästä voi päätellä jotakin.  Jos kysyt palstalaisten mielipidettä Krupsin halpismyllystä, niin valtaosa vastaajista ei ole vehjettä koskaan käyttänytkään...
   

Se kertookin kaiken laadusta, jos joku jossain juo jotain.

Sille ei kannata antaa painoarvoa, mikäli jokainen kuvasta pystyy näkemään, että mylly murskaa, ei "leikkaa". En ole ko. myllyä käyttänyt, siinä olet oikeassa, mutta olen muita murskaavia kokeillut ja näiden perusteella pystyy ehkä jotain päättelemään.
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 05, 2009, 08:50:45 ap
Tuossa krupsin myllyssä on levyteriä imitoivat murskainlevyt, jotka jauhavat paput hienoksi. Hyvissä käsimyllyissä on leikkaavat terät kuten laadukkaissa espressomyllyissä kuuluukin. Ascaso i-minii voisi olla myöskin hyvä vaihtoehto jos ei halua käsin jauhaa kahvia mökkioloissakaan:) Hintaa sitten tulee kyllä enemmän...

Minä en ole mitenkään vakuuttunut tästä murskaaminen vs. leikkaaminen -ajattelusta. Kahvipavun leikkaaminen ihan oikeasti kun ei kuulosta erityisen mahdolliselta, eli olisin taipuvainen ajattelemaan että myllyissä on kyse lähinnä erilaisista murskaamisen asteista tai tyyleistä. Juuri äskettäin Jim Schulman esitti asian aika hyvin HB:n puolella:

http://www.home-barista.com/grinders/baratza-vario-grinder-first-look-t9604-160.html#p115295
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: raakapapu - Maaliskuu 05, 2009, 09:01:24 ap
 Hinta-laatu mielestäni kohillaan.
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: isojp - Maaliskuu 05, 2009, 10:52:22 ap
Juuri äskettäin Jim Schulman esitti asian aika hyvin HB:n puolella:
http://www.home-barista.com/grinders/baratza-vario-grinder-first-look-t9604-160.html#p115295

Laitan vielä lainauksen Jimin tekstistä "Just about everything Schomer says about grinders is not just wrong, but absurd. For instance, take the sharpest knife you have and try to "slice" a roasted bean. So unless you have a set of miracle Samurai burrs, they do not slice the beans, they criss-cross and push the bean into the narrower space at the outer (lower for conicals) edge of the burr. Sharpness is necessary in order for the burr to grab the bean (ever use a dull knife and cut yourself because it doesn't address properly?)"

Tuossa ylläolevassa tekstissä on kiteytetty kaikki tarpeellinen. Aikoinaan kun noita hiukkaskokojakaumia katsoin, huomasin sen halvan myllyn ja paremman luokan myllyn jauhatuseron. Itsellä oli silloin käytössä Krupsin ja Cunillin myllyt ja jauhatusnäytteitä sain myös vielä paremmista myllyistä. Tosiasia on, että Krupsin mylly tekee jauhatustyön enemmän "hiomalla" kuin leikkaamalla papua. Sen näki myös visuaalisesti tarkastelemalla puruja; niiden seassa oli selvästi kuitukimppuja.

 
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 05, 2009, 11:10:41 ap
Tosiasia on, että Krupsin mylly tekee jauhatustyön enemmän "hiomalla" kuin leikkaamalla papua.

Vai pitäisikö sanoa, että "enemmän hiomalla kuin murskaamalla"? Toki tämä menee terminologiseksi kikkailuksi, mutta minusta leikkaaminen on sellaista leikkaamista mitä esimerkiksi veitsi tekee. Eli että palaset irtoavat terän leikkaaman jäljen mukaisesti, eikä lohkeamalla noudatellen materiaalin sisäistä rakennetta. Sanoisin että pavun leikkaaminen mekaanisesti on aika mahdotonta, koska se on kova ja toisaalta hauras, eli tarvittaisiin paljon voimaa mutta papu ei kestä sitä voimaa vaan halkeaa.

Hyvä mylly on siis ymmärtääkseni murskaava nielu, jonka terävät terät nappaavat pavunkappaleet hampaisiinsa ja vetävät ne armotta sisäänsä. Mikäli terät ovat tylsät, niin ne eivät saa pavunkappaleista otetta ja silloin ne jäävät paikalleen pyörimään ja hioutumaan.
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: wanico - Maaliskuu 05, 2009, 13:32:28 ip
Lainaus
Jos kysyt palstalaisten mielipidettä Krupsin halpismyllystä, niin valtaosa vastaajista ei ole vehjettä koskaan käyttänytkään...  

Näin on, mutta en löytänyt palstaa jossa tapaavat ihmiset jotka käyttävät näitä alle satasen marketmyllyjä. Muotoilen kysymykseni sitten uudestaan niin että voiko niillä mahdollisesti jauhaa juotavaksi kelpaavaa espressoa vai onko myllyt tehty niille jotka haluavat jauhaa kotona tuoretta suodatinkahvia?

Jouduin ylipäätään tulemaan tälle palstalle vasta stradivari lusson hankinnan jälkeen. Silloin meinaan alkoivat massiiviset maidon vaahdoitus ongelmat. Syyllinen tähän on mielestäni suomalainen maidon jalostusprosessi, sillä italiassa minulla ei ollut koskaan vaahdotus ongelmia pumppu- tai kompressori keittimellä. Homma onnistuu suurimmassa osassa maailmaa mutterikeittimellä ja aerolatte vispilällä. Ne ei repussa paljon tilaa vie. Voipi olla, että on monella kotimaisella kotibaristalla hermo mennyt kun on youtubesta katsellut caffe art pätkiä ja yritellyt samoja temppuja kotimaisilla maitotuotteilla.

Joku tietäjä myös väitti minulle, että valmiiksi jauhettu musta lavazza on italiassa eri kahvia kuin vientiin menevä tai lisenssillä valmistettu. En tiedä saako väitteelle mistään vahvistusta. Mutta olen euro piccolalla valmistanut aikoinaan monta kuppia juotavaa juomaa valmiiksi jauhetusta kahvista. Tämä tapahtui suomen rajojen ulkopuolella. Nyt täällä kotimaassa en ole mielestäni päässyt stradivarilla lähellekkään yhtä hyvää tulosta millään valmisjauhatuksella. Siks tässä joutuukin lähtemään myllykaupoille ja kyselemään enemmän asiaan vihkiytyneiden neuvoja. En viitsisi montaa myllyä ostaa. Siks lähdenkin nyt messukeskuseen sivistämään itseäni kaffeen valmistuksen jalossa taidossa. Kiitos etukäteen tulevista neuvoista!

(muokkaus: korjasin rikki olleen lainauksen / akallio)
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: nasse - Maaliskuu 05, 2009, 13:41:20 ip
Voisikohan se Lavazzan ero johtua siitä, että Suomesta ostettaessa se on viettänyt aikaa matkalla ja kaupan hyllyllä reilusti kauemmin kuin Italiassa? En tosin tiedä vaikuttaisiko se edes...

Ei minulla ole ollut ongelmia maidon vaahdottamisen kanssa, Europiccola ja tehokkaampia koneita on tullut kokeiltua. En ole tosin kokeillut ulkomaisia maitoja, josko niillä olisi helpompaa puuhaa.
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: waltu - Maaliskuu 05, 2009, 14:08:10 ip
Minulla on ollut Krups ekana myllynä. Modasin sen kireämmäksi muistaakseni vanhan foorumin ohjeilla ja ihan ok, joskin verraten äänekäs tuli.

 Hävitin sen koneen vaihtumisen myötä ja Rocky tuli tilalle. Suurin tekijä myllyn vaihtopäätöksessä oli se, että juon myös pressokahvia. Krupsin tuottama tomu teki kaikista pressokahveista enempi vähempi kitkeriä. Essokäytössä noviisiasteella toimi ihan ok - nykyinen omistajakin on ilmeisen tyytyväinen Pavoninsa ja Krupsin kanssa.

Eli, aluksi ihan kelvollinen, ainakin esso- ja mokkamyllynä. Ihan hyvät kahvit sillä sai - hinta/laatusuhde kohtasi kun maksoin siitä käytettynä muistaakseni 20e.

Btw "murskaamisen" ja "hiomisen" sijaan käyttäisin termejä rouhiva ja leikkaava työstö. ;)
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 05, 2009, 16:11:49 ip

Joku tietäjä myös väitti minulle, että valmiiksi jauhettu musta lavazza on italiassa eri kahvia kuin vientiin menevä tai lisenssillä valmistettu. En tiedä saako väitteelle mistään vahvistusta. Mutta olen euro piccolalla valmistanut aikoinaan monta kuppia juotavaa juomaa valmiiksi jauhetusta kahvista. Tämä tapahtui suomen rajojen ulkopuolella. Nyt täällä kotimaassa en ole mielestäni päässyt stradivarilla lähellekkään yhtä hyvää tulosta millään valmisjauhatuksella.


Veikkaisin, että yksi merkittävä syy asiaan voisi olla huomattavasti pehmeämpi vesi kuin keskieuroopassa.

-Mikko-
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: cartman - Maaliskuu 05, 2009, 16:38:24 ip
 
Veikkaisin, että yksi merkittävä syy asiaan voisi olla huomattavasti pehmeämpi vesi kuin keskieuroopassa.

Jees. Samasta tavarasta, oli sitten kyse kahvista tai teestä, tulee Suomessa erilaista. Pelkästään Helsingin ja Turun vesien ero tuntui (ainakin 80-luvulla) teen maussa. Nykyisessä asuinpaikassani joudun käyttämään pullovesiä. Hyvää on, että laatu on tasaista. Suomeen tullessani en saa millään ilveellä samanmakuista kahvia samoista pavuista. Puhun nyt etäisyydestä 6 tuntia, tyhjiöön pakatulla pavulla. Ei se 6 tunnissa niin paljoa vanhene...
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: cartman - Maaliskuu 05, 2009, 16:45:17 ip
Btw "murskaamisen" ja "hiomisen" sijaan käyttäisin termejä rouhiva ja leikkaava työstö. ;)

Ei se leikkaava työstöä ole, siinä ei tapahdu leikkaamista. Ne ovat hiovia työstöjä ja murskaavia työstöjä. Tai jos sanotaan selkokielellä: paremmin ja huonommin toimivia murskaavia työstöjä.
       

     
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: Forsperi - Maaliskuu 05, 2009, 17:41:36 ip
Olisiko jollakulla sekä nyt puheena olevaa Krupsia ja jotain parempaa myllyä. Haluaisin nähdä lähikuvan molempien tuotoksista vaikkapa valkoiselle paperille levitettyinä. Minulla kun on tuo Krups ja haluaisin omin silmin nähdä, minkä näköiseen lopputulokseen pääsisi investoimalla parempaan myllyyn.
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: Markus - Maaliskuu 06, 2009, 11:33:41 ap
Hmm... Lopputuloksesta saattaisi uitenkin kertoa enemmän makutesti kuin kuvat puruista paperilla?

Käytettiin Arton kanssa Krupsia ja Minimokaa joskus entisessä elämässä rinnakkain sekä paineistamattomaksi modaillulla halpis-AEG:llä että Isomac Venuksella. Ero kupissa oli dramaattinen kummassakin tapauksessa, mutta aivan erityisesti tuli esiin Venuksella. Krupsilla päästäessä oikeisiin aikarajoihin sai kuppiin ihan oikeita nestemääriä, mutta maku oli kamala. Muistaakseni kitkerää ja vetistä plöröä, crema oli hyvin vaalea. Sama papu, sama uuttoaika ja sama volyymi kupissa Minimokalla jauhettuna tuotti huomattavasti paremmin espressoksi katsottavia tuloksia.

Ei tullut otetuksi kuvia jauhetusta kahvista. Jossakin arkistojen kätköissä voi hyvässä lykyssä olla kuvia niistä kahveista. Ehkä.
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: thjerppe - Maaliskuu 12, 2009, 20:04:15 ip
Minä olen nyt vajaat kaksi kuukautta jauhanut kahvia kyseisellä myllyllä juurikin Gaggia Classicille ja olen ollut oikein tyytyväinen. Joskaan ei vielä ole kokemusta paremmista myllyistä. Portaallisen karkeudensäädön vuoksi olen välillä joutunut pakottaman terät myllyn käynnistyttyä kahden karkeuden väliin. Mutta kyllä myllyllä riittävän hienoa jauhetta saa aikaan. 
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: wanico - Maaliskuu 16, 2009, 17:06:40 ip

Ei minulla ole ollut ongelmia maidon vaahdottamisen kanssa, Europiccola ja tehokkaampia koneita on tullut kokeiltua. En ole tosin kokeillut ulkomaisia maitoja, josko niillä olisi helpompaa puuhaa.
[/quote]



Minusta jokaisessa asumassani maassa maidon vaahdotus on ollut helpompaa ja sillä on voinut jopa kikkailla tekemällä vaikka korkeaan lattelasiin vaakaraitoja. Jotenkin tuo pästörointi ja homogenointi on täällä erilainen prosessi. Sen todistaa myös se, että monet suomessa laktoosivaivaiset voivat juoda reissuissa maitokahveja ilman vatsavaivoja. Tuossa Lidl uht maidossa on sen verran "lääkkeen" jälkimaku, et siellä naudoille syötetään varmaan rehun seassa antibiootteja ympäri vuoden. Ajattelin jopa tilata rahdilla uht maitoa euroopasta, mut ensin pitää hankkia parit maistiaiset, ettei ole kaapissa 50 L "antibioottimaitoa"
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: DonGuano - Maaliskuu 26, 2009, 16:26:14 ip
Itselläni on käytössä kyseinen mylly. Olen aika amatööri kahviasioissa ja juonkin kotona vain suodatinkahvia(MoccaMaster). Pari käyttökokemusta voisin antaa.

Varsinkin aluksi koin kahvin olevan paremman makuista verattuna valmiiseen jauhatukseen(valmis Presidentti vs. itse jauhetut Presidentti pavut). Sittemmin olen kyllä houmannut tuon lievän kitkeryysongelman jota vähän ilmenee. Johtuisiko juuri tuosta liian hienosta jauhatuksesta(jauhan karkeimmalla ja tuntuu, että ei ole riittävän karkeaa) ja seassa on juuri tuota hienoa "pölyä" joka tekee valmiista kahvista väriltään melko mustaa. Toinen seikka joka kiusaa on tuo sotku, joka helposti syntyy koska jauhatus on melko staattista. Tähän onneksi keksin pienen auttavan konstin. Kannattaa huljauttaa jauhatuksen päätteeksi astian kylkeä juoksevassa hanavedessä.  :) Vielä kun keksis keinon miten erottelis tuon "pölyn" jauheen seasta. Taitaa olla ainut keino ostaa joku kalliimpi vehje...



Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 26, 2009, 16:31:48 ip
Vielä kun keksis keinon miten erottelis tuon "pölyn" jauheen seasta. Taitaa olla ainut keino ostaa joku kalliimpi vehje...

Jotain perinteisiä maatalouden viljankäsittelyniksejä voisi soveltaa. Periaatteessa jos purut heittäisi suodatinkartioon, niin pölyjen pitäisi jäädä leijailemaan matkalle. Kannattaa kokeilla tiskipöydän päällä. :)

Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: tirofaux - Maaliskuu 26, 2009, 19:09:25 ip
Jotain perinteisiä maatalouden viljankäsittelyniksejä voisi soveltaa. Periaatteessa jos purut heittäisi suodatinkartioon, niin pölyjen pitäisi jäädä leijailemaan matkalle. Kannattaa kokeilla tiskipöydän päällä. :)

Ehkä pölyn saisi pois sähköllä? Asetetaan vain sopiva staattinen varaus johonkin sopivaan esineeseen, esim. metalliseen kampaan tai tietokoneen jäähdytyssiiliin ja tällä sitten "harjataan" kahvinpuruja, jolloin pienet partikkelit nousevat esineen mukana pois painavampien partikkeleiden jäädessä paikalleen. :)
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: DonGuano - Maaliskuu 26, 2009, 20:17:54 ip
Ehdin jo tossa siivilän läpi kovalla työllä erottelemaan osan tuosta tomusta ja kyllähän siinä hienoinen ero syntyi. Kahvista tuli hieman kirkkaampaa ja siten paremman makuista.

Ei muuta kun siivilöimään joka kerta, menee kolmas osa jauhatuksesta roskiin ja alkaa kahvin teko olemaan jo melkoinen prosessi.  ;D
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 26, 2009, 20:32:00 ip
Ehdin jo tossa siivilän läpi kovalla työllä erottelemaan osan tuosta tomusta ja kyllähän siinä hienoinen ero syntyi. Kahvista tuli hieman kirkkaampaa ja siten paremman makuista.

Ei muuta kun siivilöimään joka kerta, menee kolmas osa jauhatuksesta roskiin ja alkaa kahvin teko olemaan jo melkoinen prosessi.  ;D

Sanoisinpa, että tulee kyllä kalliiksi halvalla myllyllä kahvin teko tuon jälkeen :) Jos tuo on ainoa tapa saada laatuvaatimukset täyttävää kahvia krupsilla, niin kahden hengen taloudessa takaisinmaksuaika paremmalle myllylle olisi alle puoli vuotta vähentyneen kahvihävikin vuoksi.

-Mikko-
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: TB - Toukokuu 17, 2009, 22:21:18 ip
Hmm... Lopputuloksesta saattaisi uitenkin kertoa enemmän makutesti kuin kuvat puruista paperilla?

Käytettiin Arton kanssa Krupsia ja Minimokaa joskus entisessä elämässä rinnakkain sekä paineistamattomaksi modaillulla halpis-AEG:llä että Isomac Venuksella. Ero kupissa oli dramaattinen kummassakin tapauksessa, mutta aivan erityisesti tuli esiin Venuksella. Krupsilla päästäessä oikeisiin aikarajoihin sai kuppiin ihan oikeita nestemääriä, mutta maku oli kamala. Muistaakseni kitkerää ja vetistä plöröä, crema oli hyvin vaalea. Sama papu, sama uuttoaika ja sama volyymi kupissa Minimokalla jauhettuna tuotti huomattavasti paremmin espressoksi katsottavia tuloksia.

Minulla on Krupsin ominaisuudet puristaneet Andreijassa uuttoa varsin tiukoiksi shoteiksi. Jos pidän tavoitteena sen, että 15-16 g:lla ja 25 s:lla tulee n. 50-60 ml:aa, on kanavointi, roiskiminen ja lopun vaalean creman liruttelu kitkeränä loppuna shotille sääntö, ei poikkeus. Tässä on mielenkiintoisia s
papukohtaisia eroja, sillä "markettipavuista", niistä kilon satseista  :P saa vähemmän roiskivia valutuksia. Johtuisiko siitä, että pavut ovat kuivempia? Siiinä, ovatko pavut puhdasta arabicaa vai robustasekotteisia, en ole huomannut eroja.

Tuoreilla pavuilla (alle 2 kk paahdosta) noilla arvoilla en kanavoinnista ole päässyt eroon, vaikka miten olen weissannut lasikupissa, ja yrittänyt olla huolellien sihdin täytön ja tasoittelun sekä tamppauksen kanssa. Tuorepapujen kanssa olen saanut uuton pysymään kasassa vain jauhamalla riittävän hienoksi, onneksi omasta Krupsista löytyy säätövaraa tähän suuntaa. Tällöin samalla määrällä kahvia tulee 25s:n päätteksi 30 ml tuhtia kahvia. Näin tehdyssä tiukassa shotissa on vielä kitkeryyttä, mutta se on jo huomattavasti juotavampi, kuin roiskuttelemalla aikaan saatu määrämittainen tuplaesso, jossa aliuuttoinen loppuosa sotkee kahvin melkolailla kokonaan. Toinen vaihtoehto on tehdä ylitäyttö välitamppauksen avulla, mutta siinä näyttäis osa kakusta jäävän uuttumatta, ainakin sihtiin kuivia laikkuja.

Onko muilla vastaavia kokemuksia?


Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: nimenion - Kesäkuu 06, 2011, 23:21:19 ip
Palautetaan henkiin.... siis mitä sanoisitte: sama bööna jauhoksi halppis-Krupsilla annos kerrallaan vai kahviliikkeen kunnon koneella 250 g kerrallaan?
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: akallio - Kesäkuu 07, 2011, 00:15:58 ap
Jos kyse on pumpullisesta espressokoneesta, niin Krupsilla - tuoreus on ehdoton tekijä silloin. Jos jostain muusta valmistustavasta, niin aikalailla fifty-fifty menee. Riippuu ihan käyttövauhdistasi; päivän tai pari vanhana kaupan jauhatus voittanee. Jos pussi kestää kaksi viikkoa, niin sitten juot reilusti vanhaa kahvia ja Krups on parempi. Näistä vaihtoehdoista Krups on todennäköisesti se parempi, toki sitten yksi vaihtoehto on asioida siellä kaupassa useammin.
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: Toma - Kesäkuu 07, 2011, 01:36:27 ap
Komppaan Akalliota tässä, ja Missen vieläkin aiempaa kommenttia.

Itsellä oli ekana myllynä, ja jatkoi matkaansa edelleen seuraavalle käyttäjälle, toimivana.
Ei mielestäni hintalaatu suhteeltaan ollenkaan huono kokeilu ensimyllyksi.
On varmaan pari vuotta hinta muuten ollut siinä viidenkympin hujakoilla.
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: nimenion - Kesäkuu 07, 2011, 07:48:32 ap
Mä yrittäisin käyttää Ascaso Basicia keittimenä.

http://www.espressivo.fi/Ascaso_Basic_Espressokeitin.html

Sain sen kätevästi käytöön.
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: greenlife - Marraskuu 11, 2011, 10:02:42 ap
Minun Krupsini tekee sellaista (ihan alusta asti, ei siis liity kulumiseen tms.), että se usein "jauhaa tyhjää" kesken jauhamisen. Eli yhtäkkiä jauhetta ei enää tule ja ääni muuttuu huutavaksi, kunnes yleensä sitten, lyhyemmän tai pidemmän ajan jälkeen, se "saa taas kiinni pavuista" ja jauhaa niitä.

Onko muilla vastaavia ongelmia? Eli onko ns. "tyyppiongelma" (eli kone on halpis...) vai onko takuuvaihdon/-huollon paikka?
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: Tuomas - Marraskuu 11, 2011, 11:07:29 ap
Tyyppiongelma hienommilla jauhatuksilla. Karkeammassa päässä ei ole minulla ongelmaa esiintynyt. Eli papusäiliön nielu ei ole kauhean hyvä tuossa Krupsissa. Kierrän ongelmaa pitämällä ajastinta minimissä, heilautan myllyä aina uuden ajastimen virityksen välissä, että pavut menevät nieluun. Eli temppuilla näiden halpisvehkeiden kanssa saa.

Pölyä laite tekee, mutta kelpaa mainiosti halpiskeittimen rinnalle. Toisaalta voisi satsata heti alussa parempaan myllyyn, jolloin myöhemmässä vaihessa tarvitsee vain keittimen päivityksen.

Sitten tuohon taannoiseen "leikkaamis, murskaus, hionta - kiistaan". Käyttäisin nimitystä leikkaava- toiminta vain kelvottomien papusilppureiden kohdalla. Niissähän leikkaavat terät potkurinlailla pyörien jauhavat pavut epätasalaatuiseksi tuotteeksi. Muut tekniikat enemmän tai vähemmän hiovat tai murskaavat pavut. Leikkaavaa liikettä en niissä kykene havaitsemaan.
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: greenlife - Marraskuu 11, 2011, 13:38:38 ip
Tyyppiongelma hienommilla jauhatuksilla. Karkeammassa päässä ei ole minulla ongelmaa esiintynyt. Eli papusäiliön nielu ei ole kauhean hyvä tuossa Krupsissa. Kierrän ongelmaa pitämällä ajastinta minimissä, heilautan myllyä aina uuden ajastimen virityksen välissä, että pavut menevät nieluun. Eli temppuilla näiden halpisvehkeiden kanssa saa.

Okei, hyvä kuulla, että minun laitteeni ei ole (muka) viallinen. Tänään tärisytin laitetta kun se huusi tyhjää, pysähtyi, mutta lähti onneksi sitten taas käyntiin. Eihän tässä muuta ongelmaa ole kuin se, että jauhettu kahvimäärä vaihtelee sitten ihan satunnaisesti, eikä sitä viitsisi ylimääräistä jauhaa, jota sitten pitää säilöä ylimääräisen päivän.
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: Toma - Marraskuu 11, 2011, 19:39:53 ip
ylim. jauhatusta = uus shotti. Ei mee hukkaan tai säilöön.
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: cartman - Marraskuu 11, 2011, 20:28:29 ip
Sitten tuohon taannoiseen "leikkaamis, murskaus, hionta - kiistaan". Käyttäisin nimitystä leikkaava- toiminta vain kelvottomien papusilppureiden kohdalla. Niissähän leikkaavat terät potkurinlailla pyörien jauhavat pavut epätasalaatuiseksi tuotteeksi. Muut tekniikat enemmän tai vähemmän hiovat tai murskaavat pavut. Leikkaavaa liikettä en niissä kykene havaitsemaan.

Taisi mennä niin päin, että hypoteesin mukaan hyvät ja kalliit myllyt "leikkaavat ohuita lastuja" kahvipavuista, halvat vehkeet murskaavat papuja. Tällä oli tarkoitus perustella hyvien myllyjen tuomaa parempaa makunautintoa sekä myllyjen korkeaa hintaa. Asiassa vedottiin ulkomaisiin auktoriteetteihin ja aihetta tutkittiin myös insinööritieteiden avulla. Muistaakseni konsensukseksi jäi, että kyse on kaupunkilegendasta - kaikki myllyt ovat murskaavia. Laatuerot näkyvät sitten valmiin jauhatuksen jaekoossa, lähinnä jaekoon jakaumassa. Totta kai hyvä ja kallis mylly on myös mekaanisesti parempaa työtä.
       
Otsikko: Vs: krups Grind Expert GVX2 kahvimylly
Kirjoitti: Tuomas - Marraskuu 12, 2011, 20:27:08 ip
Lainaus käyttäjältä: greenlife
Okei, hyvä kuulla, että minun laitteeni ei ole (muka) viallinen.

Niin, en tietenkään pysty sanomaan onko laitteessasi jokin muu vika tai ongelma pahempi kuin pitäisi. Mutta itselläni nielu ei kauhean hyvin vedä hienoilla säädöillä.

Lainaus
Eihän tässä muuta ongelmaa ole kuin se, että jauhettu kahvimäärä vaihtelee sitten ihan satunnaisesti,

Eipä tätä ongelmaa tule kun hankit digitaalivaa'an. Punnitset aina tarvittavan määrän papuja säiliöön ja säilytät muuten pavut papusäiliön sijaan ilmatiiviissä pussissa. Aromit säilyvät väljää säiliötä paremmin ja jauhe on aina tuoretta. Epä tarvitse enää annostella kahvia keittimen sihtiin, kun on valmiksi mitattu määrä jauhettuna.