Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: TB - Helmikuu 05, 2009, 14:02:46 ip

Otsikko: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: TB - Helmikuu 05, 2009, 14:02:46 ip
Asian ydin on thermoblock-keitin, Ariete Retro, eli tämä ei herättäne mitään intohimoja tällä forumilla. Keitin hieman hankalista ominaisuuksistaa huolimatta kuitenkin johdatti minut tielle, jolta ei näytä enää olevan paluuta. Tein alkuun espressoa markettikahvista, mutta onneksi melko pian siirryin niistä käyttämään pavuista kahvipuodeissa jauhettua kahvia.  Jo tämä muutos on parantanut kahvia niin, että  markettikahvista olen luopunut kokonaan, ja kahvi maistuu kavereille ja asiakkailleekin. Nyt olen kahvinteossa tullut tienristeykseen: yrittääkö hifistellä pienellä tasokorotuksella vai jatkaako tyytyväisenä nykyisellä tasolla.

Retrossa meni painesihti tukkoon ja laite palautettiin huollosta suihkusihdin kanssa. Sen mukana tulleen thermofilterin poistin heti, eli kahvassa on nyt pelkästään suihkusihti. Ja tämän seurauksena pohdinkin, kannattaisiko kyseisellä keittimellä yrittää kahvin uuttamisessa tasokorotusta hankkimalla tampperi ja jopa tuunata kahva nakuksi.

Myllyn hankinta ja kahvin jauhatuksen hienosäädön opettelu, punnituksen, weissaukset (vatkailen kahvia jo nyt), lämpötilan tarkempi säätö; kaikki tämä tulisi nykykäytäntöön lisänä. Eli uppoutuisin espresson uuttamisen saloihin entistä syvemmälle, kuitenkin ilman oikeanlaista uuttoa, uuttopaineen säätöä ja todella tanakkaa tamppausta, koska kone ei näissä kohdin tekniikastaan johtuen anna myöten. Se lopullinen ongelmahan tässä on jääräpäinen päätös pitäytyä nykyisessä kalustossa, korkeintaan hyväksyn myllyn ja tampperin hankinnan.

Joten: onko thermoblock -laitteella oikeasti hallittavissa uuttoprosessia niin, että em. panostuksella kahvin laatuun saisi todellista parannusta maun ja creman suhteen? Laitteillahan jää pois ainakin uuttopaineiden ja -lämpötilojen hienosäädöt, karkeaa lämpötilan säätöä voi keittimen omalla mittarilla harjoittaa, jos oikein ryhtyisi taiteilemaan. Prosessia hallitaan tämän tason härpäkkeellä siis ymmärtääkseni vain em. kahvin laadulla ja jauhatuksella, kahvi- ja vesimäärällä ja tamppauksella. Jäikö listasta jotain pois?
Karkeampaahan tuo prosessin hallinta on jokatapauksessa verrattuna oikeisiin boilerilaitteisiin, joissa käsittääkseni säätöjä riittä enemmäin kuin tämän tason harrastaja pystyy ymmärtämään.

Vai onko thermoblockilla vain unohdettava moiset hifistely-yritykset ja nautittava sitä, mitä nyt saa keittimestä ulos?

Loppuselvennyksenä: en ihan oikeasti harkitse Soliksia, Bezzerroja tms. hifivermeitä. Tähän päätökseen en pyydä arviointeja järkevyydestä, sen vastauksen tiedän jo : ) Uutoksieni  lopputuloksiin olen jopa nykyisellä kalustolla ja nykytasolla kohtuutyytyväinen, mutta ainahan omia makunystytröitä voi harrastuksenomaisesti kehittää.
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 05, 2009, 14:40:44 ip
Kyllä myllyn hankinta on merkittävä askel kohti parempaa kahvia, myös thermoblock-keittimellä.
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: TB - Helmikuu 05, 2009, 14:46:50 ip
Mites se kahvan pohjan leikkaus nakuksi, kun kerran suihkusihti on paineistamattomana käytössä? Vai tarvitseeko nakukahva niin paljon hallitumman prosessin?
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: cartman - Helmikuu 05, 2009, 15:06:52 ip
Olen käyttänyt aikoinani sekä halpaa (nimetöntä) boilerikeitintä että thermoblock-keitintä. Thermoblock-vehkeissäkin on eroja, on niitä 1,5 kilon painoisia ja niitä 7 kilon painoisia...

Thermoblock-keittimelläkin saa ihan hyvää kahvia, kuten olet itse huomannut. Hyvän kupposen toistettavuus on se vaikeus. Olen joskus heittänyt vitsinä, että kymmenestä kupista yksi todella hyvä, yksi fiasko ja loput siltä väliltä.

Ja ne parannuskeinot sinulle: Ensimmäiset sata parannuskeinoa ovat mylly, kuten tuolla aiemminkin sanottiin. Se 101. keino on yittää opetella "kuuntelemaan" keitintään ja oppia missä kohtaa lämmitystermostaatin "naksumista" kannattaa shotti valuttaa. Mitä painavampi mötikkä koneesi on, sen vähemmän tämä vaikuttaa. Mutta myllyn ja papujen käyttö tuo luultavasti sinulle suuren harppauksen parempaan. Kokeile eri jauhatuskarkeuksia, niin opit taas tuntemaan keitintäsi paremmin.
 
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 05, 2009, 15:43:38 ip
Mites se kahvan pohjan leikkaus nakuksi, kun kerran suihkusihti on paineistamattomana käytössä? Vai tarvitseeko nakukahva niin paljon hallitumman prosessin?

Nakukahva ei suuremmin paranna kahvin laatua, vaan lähinnä helpottaa uuton seuraamista ja tuunaamista. Ilman myllyä sitä ei varmaan kannata tehdä, koska jos kahvi tulee roiskien läpi niin se tulee vielä roiskuvammin nakukahvasta. Kyllä kahvasta on apua tamppauksen ja distribuution parantamiseen, ja ne taas parantaa lopputulosta aikalailla keittimestä riippumatta. Kannattaa tosin varmistua siitä, että kahva kestää pohjan leikkauksen. Pohja tuo ison osan kahvan jäykkyydestä, joten jos kahva on valmiiksi heppoinen niin siitä voi tulla hyvin heppoinen pohjattomana.
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: TB - Helmikuu 05, 2009, 16:06:05 ip
Tämä keitin kuuluu osastoon 8,5 kg, joten mietin sitä "naksumisen" seurantaa, että olihan iso massa hyvä asia? Lämpömittaria on kehuttu  jossain ulkomaisen kahvisivuston referaatissa tarkaksi (about ainoa kehuttu asia ulkonäön lisäksi...), joten kai senkin avulla voisi kahvin laatua yrittää uuttölämpötilojen säätelemisellä optimoida. Muuttujia on tietty paljon, mutta pyrkimys on tietty vaikoidan muuttujat mahdollisimman minimiin ennen tätä.

Distribuution arviointi menee sokkona ja sitä tässä onkin tuskailtu, että meneekö upgreidaukset hukkaan, jos ei tiedä mitä sihdin alla tapahtuu. Ja tässä kohtaa Cartman pisti hyvin mittasuhteet kohdalleen ; ) Tuo myllyn hankinta onkin ollut enää napin painallusta vaille valmis. Kahva on aika murikka, joten kyllä sen voisi olettaa kestävän pohjan poiston. Eikä siitä pohjanpoistosta varmaan ole muuta ongelmaa kuin mahdollinen lähiympäristön sottaantuminen... Mutta onko siis niin, että nakukahvalla saavutettaisiin käytännössä vain vaikutukset cremaan, jos se ei kahvin makuun vaikuta? Jos näin on, niin silloin homma olis purkissa: nakuilut sikseen ja nautitaan myllyllä itse jauhettujen kahvien aromeista.
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: Bule - Helmikuu 06, 2009, 08:18:11 ap
Minulla oli Krupsin thermoblock, ja viime kesänä ostin Minimokan myllyn. Parannus ei ollut sellainen kuin odotin. Täytyy tosin todeta että aika äkkiä myös luovutin...
Ilman myllyä melkein kaikki kaupan valmiiksijauhetut olivat liian karkeita. Myllyn hankittuani tuntui kuitenkin siltä että jos jauhoi mielestäni sopivan hienoa niin sittenpä pumppu ei enää jaksanutkaan puristaa vettä kakun läpi. Ruuvasin myös kahvan pohjamuovin irti ja tein "nakukahvan" mutta kahvi suihkusi ympäriinsä...
Ostin sitten kunnon keittimen ja olen ollut tyytyväinen. Niin paljon on kyllä tuon nykyisen kanssa tullut opittua että uskon että krupsillakin olisi saattanut vähän paremmin onnistua mutta jotenkin usko lopahti siihen laitteeseen.
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 06, 2009, 09:56:31 ap
Mutta onko siis niin, että nakukahvalla saavutettaisiin käytännössä vain vaikutukset cremaan, jos se ei kahvin makuun vaikuta?

Jep, toki kyllä se cremakin makuun vaikuttaa. Mutta maun vuoksi ei kannata nakukahvaa tuunata, vaan lähinnä säätöä helpottamaan. Ja on se myös helpompi pitää puhtaana.

Minulla oli Krupsin thermoblock, ja viime kesänä ostin Minimokan myllyn. Parannus ei ollut sellainen kuin odotin. Täytyy tosin todeta että aika äkkiä myös luovutin...
Ilman myllyä melkein kaikki kaupan valmiiksijauhetut olivat liian karkeita. Myllyn hankittuani tuntui kuitenkin siltä että jos jauhoi mielestäni sopivan hienoa niin sittenpä pumppu ei enää jaksanutkaan puristaa vettä kakun läpi.

Taisipa olla tuossa keittimessä "15 baarin pumppu". Eli pystyy ilman virtausta ylläpitämään suunnilleen 15 baarin painetta, mutta jos pitäisi vettäkin puskea kakun läpi ja ylläpitää kohtuullista uuttopainetta niin loppuu puhti kesken.
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 06, 2009, 10:02:25 ap
Mutta onko siis niin, että nakukahvalla saavutettaisiin käytännössä vain vaikutukset cremaan, jos se ei kahvin makuun vaikuta? Jos näin on, niin silloin homma olis purkissa: nakuilut sikseen ja nautitaan myllyllä itse jauhettujen kahvien aromeista.

Nakukahvan tärkein ominaisuus on se että näkee miten uuttoprosessi menee. Creman muodostus nakulla on hieman erilainen, mutta mausta en sitten tiedä. Aika tarkat makunystyrät saa olla että jotain eroa maussa huomaisi.
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: cartman - Helmikuu 06, 2009, 10:19:56 ap

Ilman myllyä melkein kaikki kaupan valmiiksijauhetut olivat liian karkeita. Myllyn hankittuani tuntui kuitenkin siltä että jos jauhoi mielestäni sopivan hienoa niin sittenpä pumppu ei enää jaksanutkaan puristaa vettä kakun läpi.

Siinäpä se, jauhoit kahvin itsellesi sopivaksi. Olisi pitänyt jauhaa koneelle sopivaksi...
Omalle Krupsin thermoblockilleni syötin itse jauhettua kahvia, hyvin toimi. Kyllä sen koneen sai tukkoonkin liian hienolla jauhatuksella, joskus kävi niinkin, varsinkin "rasvaisen" kahvin kanssa. Tästä on jo aikaa, eikä silloisessa Krupsissani ollut kiinteää painekahvaa tms.  Oli erilliset "painelevyt", jotka sai vetämällä irti. Niitä en tietenkään käyttänyt.
   
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 06, 2009, 12:11:46 ip
Asian ydin on thermoblock-keitin, Ariete Retro

Pieni sivukysymys: onko tuo keitin todellakin thermoblock keitin? Kuvien perusteella Ariete Cafe Retro näyttäisi olevan sama kuin Kenwoodin Cafe Retro. Jälkimmäiseen (ja muihin pikkukeittimiin) löytyy infoa täältä (http://www.kenwoodservice.co.uk/product-files-kar/espresso_makers.htm). Tuolta kun klikkailee niin päätyy esim. tänne (http://www.kenwoodservice.co.uk/product-files-kar/ES547-tech.htm). En ole itse paljoa näitä pieniä keittimiä avannut, mutta eikös tuossa näyttäisi pikkuriikkinen boileri kuitenkin olevan - on vain yhtä kokonaisuutta grupon kanssa?

Lisäksi kuvista katsoessa pumpun kyljessä lukee Ulka Model E Type EP5 ja sehän taitaa olla sama kuin Silviassa ja pystyy siis helposti 9 baarin uuttopaineeseen. Täältä (http://www.kenwoodservice.co.uk/product-files-kar/ES547.htm) taas löytyy varaosalistasta by-pass valve... jos ei ole säädettävä, niin olisikohan vaikea vaihtaa sellaiseen... Koneen avausohjeet on täällä (http://www.kenwoodservice.co.uk/product-files-kar/ES547-lever-tech.htm), joten eikun tuunaamaan? :)

(lisäys: näissä (http://www.kenwoodservice.co.uk/product-files-kar/ES547-tech.htm) kuvissahan tuo sijainti näkyykin, on kiinni suoraan pumpussa niin vaihdon luulisi onnistuvan suht helposti jahka saa uuden mahtumaan - tosin tuossa näyttäisi olevan säätöruuvi päässä jota ehkä kannattaisi ensin koettaa säätää, pitäisi vain saada jonkinlainen painekahva tai vastaava rakenneltua. Tai sitten mikäli intoutuu uuteen ja parempaan vaihtamaan niin samantien sinne kotelon sisään painemittari kiinteästi kiinni OPV:n jälkeen...).
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: TB - Helmikuu 06, 2009, 14:28:33 ip
On jiitee kyllä aika peto löytämään tietoa! Käsi pystyyn; kuka alkaa säätämään Retroa? Täällä ei varmasti nouse, menee mikäläiselle ihan liian vaikeaksi.

Olen hieman ihmetellyt laitteen painoa ja teknisissä tiedoissa mainittua boileria, mutta ne ei tietenkään mitään yksiselitteistä koneen sisuskaluista kerro. Nuo Kenwoodin huoltosivun kuvat on tarkalleen samasta laitteesta, jopa värikin on kohdallaan. Ja kevyellä hakemisella netistä löytyy laitetta molemmilla merkeillä. Mutta että sittenkin boilerilaite...

Arvelinkin, että cremalla on tietty vaikutusta makuun, tuskin sitä pelkän ulkonäön vuoksi puristeltaisiin. Harmi kun en ole koskaan päässyt maistamaan sellaisia cremakakkukahveja, mistä täällä huikeimmillaan näkee kuvia.

Nakukahvan tuunauksen heitän mielestäni jo tässä vaiheessa, sillä säädettävää tulee muutenkin riittämään, se on varmaa. On nimittäin hifistelyn ensiaskeleitä otettu, olipa boileri/tb -suhde mikä hyvänsä. Mylly hankittu, eka testisatsi meni liian ohueksi, kone teki tuplaessoa toosi hartaasti ylipaineventtiilin laskiessa vettä takaisin säiliöön. Kone ei  tietenkään pysty puristamaan vettä tiukan kakun läpi, kuten yllä jo ounasteltiin ja myös itse näin arvelin. Eli nyt olen just siinä pisteessä, missä Bulekin paini AEG:nsa kanssa.

Ei siis mitään uutta taivaan alla. Nyt se hierominen vasta alkaa... Kiitokset jo tässä vaiheessa kaikille vastauksista, niistä oli innoketta ja infoa, ja vieläpä näin nopeasti (toimiva foorumi siis). Toivottavasti tämä viestiketju pysyy ja paranoo, luulisi näitä karvalakkinäennäisbaristoja olevan muitakin.
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 06, 2009, 15:17:53 ip
Arvelinkin, että cremalla on tietty vaikutusta makuun, tuskin sitä pelkän ulkonäön vuoksi puristeltaisiin. Harmi kun en ole koskaan päässyt maistamaan sellaisia cremakakkukahveja, mistä täällä huikeimmillaan näkee kuvia.

Cremasta ollaan kiinnostuneita siksi, että se kertoo paljon siitä miten uutto onnistui. Crema maistuu myös kivan makealle, mutta se ei ole se varsinainen syy miksi sitä kytätään. Ja paljon cremaa ei ole aina hyvä asia, vaan voi kertoa esimerkiksi siitä että uuttopaine on liian korkea.
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 06, 2009, 18:27:42 ip
Mylly hankittu, eka testisatsi meni liian ohueksi, kone teki tuplaessoa toosi hartaasti ylipaineventtiilin laskiessa vettä takaisin säiliöön. Kone ei  tietenkään pysty puristamaan vettä tiukan kakun läpi, kuten yllä jo ounasteltiin ja myös itse näin arvelin.

Mikäli koneessa on siis tuo kyseinen Ulkan pumppu, niin (oikeanlaisen) kahvikakun ei pitäisi olla ongelma - pumpussa kyllä riittää tehoa. Mikäli annoskoko oli ok (se noin 14g) niin jauhatusta vain vähän karkeammalle. Kannattaa hakea uuttoaikaa alussa kellon kanssa - se 25-30 sekunttia on yllättävän pitkä aika ja tupla (28 grammaa nestettä) ennättää hyvin vaikka alussa tulisikin tippoina.
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: Pentu - Helmikuu 06, 2009, 19:04:55 ip
Komppaan jiiteetä siinä, että tarkkaan tekemisensä muistiin merkitsemällä ja apuneuvoja käyttämällä sekä mahdollisimman vähän muutoksia kerralla tekemällä 'oppii' keittimen toiminnan.

Edelleenkin ihmettelen, kuinka vähäistä määrää valmista kahvia triplallakin lopulta tehdään. No, Silvian filtterikupit ovatkin hieman alamittaisia, jolloin tripla ehkä lähenee tuplaa joillakin toisilla.
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: Mariia - Helmikuu 06, 2009, 20:51:28 ip
Harjoittelueriä voi laskea mittalasiin, esim. sopivasti muotoiltu desin mittaan.

Minua se helpotti, kun pystyi vertaamaan kelloa ja tilavuutta, eli kuinka paljon oli espressoa 20 s kohdalla. Ja 22 s kohdalla. Ja 25 sekunnin kohdalla...
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: Bule - Helmikuu 06, 2009, 22:49:59 ip
Siinäpä se, jauhoit kahvin itsellesi sopivaksi. Olisi pitänyt jauhaa koneelle sopivaksi...
Omalle Krupsin thermoblockilleni syötin itse jauhettua kahvia, hyvin toimi. Kyllä sen koneen sai tukkoonkin liian hienolla jauhatuksella, joskus kävi niinkin, varsinkin "rasvaisen" kahvin kanssa. Tästä on jo aikaa, eikä silloisessa Krupsissani ollut kiinteää painekahvaa tms.  Oli erilliset "painelevyt", jotka sai vetämällä irti. Niitä en tietenkään käyttänyt.
   
Juurikin näin. Olin haaveillut pienenä norona valuvasta espressosta, mutta en (aika vähäisellä) kokeilulla saanut sellaista aikaan, ja kiinnostus loppui. Meni siis tukkoon tai sitten vesi pääsi liian nopeasti kakun läpi. Opeteltavaa asiassa on edelleen, paljonkin, mutta lähempänä ollaan nyt nykyisellä keittimellä.
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: TB - Helmikuu 10, 2009, 12:35:14 ip
"Hifistelyn" sekaan hieman fiilistelyä...

Cartmanin sääntö pätee: myllyttämällä saa kahvin laatua parannettua, nyt tulee jo cremaakin kohtuullisesti (ilman painefiltteriä).
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: Immanuel - Helmikuu 11, 2009, 13:15:24 ip
Saahan sillä ainakin tehtyä hyvännäköistä cappuccinoa. Vai onko tämä sitä paljon puhuttua latte artia?

(http://www.ariete.net/catalogo_06/product_img/img_dettaglio/Caff%C3%A8/ext4_1385_sil.jpg)

Kuva on Arieten nettisivuilta
http://www.ariete.net/catalogo_06/catalogo3_en.asp?prod_id=66 (http://www.ariete.net/catalogo_06/catalogo3_en.asp?prod_id=66)
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: McJones - Heinäkuu 24, 2009, 22:01:05 ip
Hieman wanha teema, mutta Krupsin XP2000 thermoblock -koneella (espresso + suodatinkahvi) pitäisi alkaa saamaan parempaa kahvia. Ensimmäinen veto oli selvitellä saako lämpötiloja paremmin haltuun, jos odottelee aikansa. Lopulta ilmestyi viereen myös Krupsin GVX2 mylly, mutta miten edetä seuraavaksi? Tilanne on, että kummaltakin puolelta saa ihan kohtalaista kahvia/essoa. Lisäosana löytyvä automaattivaahdotinkin selviää vielä maidon lisäämisestä latteen, mutta mistään mikrovaahdoista ei varmaan kannata haaveillakaan.

Shotti valuu tuplasihdin läpi ehkä n. 20...25 sekkaa ja purujen päällä lähes seisoo vesi, kun kahvan ottaa irti... Kokeiltu myös hieman karkeammalla jauhatuksella, jolloin tulee läpi lähes yhtä hitaasti/nopeasti, mutta purut jäisivät ehkä kuivemmiksi. Tamppausta on kokeiltu löysempää ja hieman tiiviimpää, mutta eihän sillä annoslusikan päässä olevalla tasoittimella oikein voimaa saa.

Onko seuraava vain jatkaa iterointia jauhatuskarkeuden tai papujen suhteen vai lähteä metsästämään paineistamatonta suodatinta tai nakukahvaa? Ongelmahan ei ole, että kahvi olisi huonoa, vaan se, että se voisi olla parempaakin...
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 24, 2009, 22:06:03 ip
Onko seuraava vain jatkaa iterointia jauhatuskarkeuden tai papujen suhteen vai lähteä metsästämään paineistamatonta suodatinta tai nakukahvaa?

Paineistamaton suodatin ensimmäiseksi. Jauhatuskarkeuden säätämisellä ei juurikaan ole haluttua merkitystä painefiltterin kanssa - se sotkee "yhtälön" aika täydellisesti.
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 24, 2009, 23:27:02 ip
Onko seuraava vain jatkaa iterointia jauhatuskarkeuden tai papujen suhteen vai lähteä metsästämään paineistamatonta suodatinta tai nakukahvaa? Ongelmahan ei ole, että kahvi olisi huonoa, vaan se, että se voisi olla parempaakin...

Jos saat hankittua paineistamattoman suodattimen, niin koneella pitäisi syntyä ihan kivoja shotteja. Uuttolämpö on thermoblock-koneessa vähän haasteellinen, joten pavut kannattaa valita sen mukaan. Tummaksipaahdetut vähähappoiset espressosekoitukset lienevät varmimpia.
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: McJones - Heinäkuu 25, 2009, 10:08:20 ap
Kokeilin selvitellä uuttolämpöjä halwalla kiinalaisella ir-mittarilla, joka näytti n. 80 astetta (laskettu vettä läpi ilman kahvia ja mitattu sihdin pohjalla olleesta vesitilkasta). Tosin vedenkeittimestäkin näytti ko. mittari about samoja niin kauan kuin se sitä vesihöyryä kesti...

Kroppa ei taida kestää ihan sitä kahvimäärää, mitä nopeatempoinen testaus vaatisi, mutta aamulla testattiin ottaa myllystä hienointa purua (papu Pauligin Espresso Originale) ja valuteltiin 5cl shottilaseihin. Norona tuli, ei näemmä tehnyt tiukkaakaan puskea siitä kakusta läpi.

Onko ideoita/ajatuksia mistä lähteä metsästämään paineistamatonta suodatinta? Suoraan tälle koneelle sopivaksi nimettyä en ole löytänyt vielä mistään, joten täytyykö tässä ostaa hieman kalliimpi, Rancilio -merkkinen paineistamaton sihti, jossa tulee Silvia kaupanpäälle?
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 25, 2009, 14:24:42 ip
Hieman wanha teema, mutta Krupsin XP2000 thermoblock -koneella (espresso + suodatinkahvi) pitäisi alkaa saamaan parempaa kahvia.

testattiin ottaa myllystä hienointa purua (papu Pauligin Espresso Originale)

Ennen mitään koneenpäivityksiä/paineistamattomia filttereitä olisi hyvä korjata myös tuo seikka. Ei ole tarkoitus kuulostaa mitenkään "snobbailevalta", mutta (oikeasti) tie hyvään kahviin alkaa yksinkertaisesti siitä että ostetaan hyvää kahvia - ei kalliita laitteita (ne eivät muuta lyijyä kullaksi).

Onko ideoita/ajatuksia mistä lähteä metsästämään paineistamatonta suodatinta?

Mittaile paineistetun suodattimesi "strategiset mitat" (halkaisia, syvyys, jne...). Joku muun laitteen paineistamattoman filsun omaava voisi vinkata mikäli oma suodatin vaikuttaisi vastaavan kokoiselta.
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 25, 2009, 15:35:10 ip
Kokeilin selvitellä uuttolämpöjä halwalla kiinalaisella ir-mittarilla, joka näytti n. 80 astetta (laskettu vettä läpi ilman kahvia ja mitattu sihdin pohjalla olleesta vesitilkasta). Tosin vedenkeittimestäkin näytti ko. mittari about samoja niin kauan kuin se sitä vesihöyryä kesti...

Halvalla IR-mittarilla ei onnistu, ei ainakaan onnistunut itseltä. Kuulemma erikoismittarilla ja mittaustekniikan harjoittelulla voi saada luotettaviakin lukemia.

Ennen mitään koneenpäivityksiä/paineistamattomia filttereitä olisi hyvä korjata myös tuo seikka. Ei ole tarkoitus kuulostaa mitenkään "snobbailevalta", mutta (oikeasti) tie hyvään kahviin alkaa yksinkertaisesti siitä että ostetaan hyvää kahvia - ei kalliita laitteita (ne eivät muuta lyijyä kullaksi).

Minusta tämä on niitä harvoja tilanteita joissa Originale ei välttämättä ole kauhean huono vaihtoehto. Niin kauan kuin uuttolämpö on alakanttiin (ja muutenkaan tekniikka ei niin kauhean hyvin hallussa), ei tumma ja helppo papu ole huono idea. Maistuuhan se toki palaneelta ja bitumimaiselta, mutta jos lähtee liput liehuen esimerkiksi tilailemaan vaaleapaahtoisia SO-papuja hyvämaineisista nettikaupoista, niin lopputuloksena saattaa olla myrkyn makuista hapanta litkua. Ne kun eivät aina oikein onnistu kokeneilta harrastajiltakaan.

Ja eihän se bitumi nyt mikään huono maku ole. Meillä kun oli lapsena kattoremontti, niin niitä bituminpalojahan pureskeltiin purkan korvikkeena... :)
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 25, 2009, 16:00:58 ip
Minusta tämä on niitä harvoja tilanteita joissa Originale ei välttämättä ole kauhean huono vaihtoehto. Niin kauan kuin uuttolämpö on alakanttiin (ja muutenkaan tekniikka ei niin kauhean hyvin hallussa), ei tumma ja helppo papu ole huono idea. Maistuuhan se toki palaneelta ja bitumimaiselta, mutta jos lähtee liput liehuen esimerkiksi tilailemaan vaaleapaahtoisia SO-papuja hyvämaineisista nettikaupoista, niin lopputuloksena saattaa olla myrkyn makuista hapanta litkua. Ne kun eivät aina oikein onnistu kokeneilta harrastajiltakaan.

 :)

No ei ollut tarkoituksena SO-rintamalle kannustaa. Tai voihan niitä tilata mutta ei yritä niistä espressoa. Lähinnä kuitenkin niin että katsastaa ensialkuun vaikka suomalaisten pienpaahtimoiden tuoretarjonnan läpi espressosekoitusten osalta.
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: migu2 - Heinäkuu 25, 2009, 21:48:01 ip
Minusta tämä on niitä harvoja tilanteita joissa Originale ei välttämättä ole kauhean huono vaihtoehto. Niin kauan kuin uuttolämpö on alakanttiin (ja muutenkaan tekniikka ei niin kauhean hyvin hallussa), ei tumma ja helppo papu ole huono idea. Maistuuhan se toki palaneelta ja bitumimaiselta, mutta jos lähtee liput liehuen esimerkiksi tilailemaan vaaleapaahtoisia SO-papuja hyvämaineisista nettikaupoista, niin lopputuloksena saattaa olla myrkyn makuista hapanta litkua. Ne kun eivät aina oikein onnistu kokeneilta harrastajiltakaan.

Piruuttain otin tuota Originalea pussin toissa viikolla pitkästä aikaa kun sattui olemaan suht' tuoretta (vajaan kuukauden vanhaa). Aika surullista juotavaa... Tosin tuohan onkin varmaan suunniteltu enempi näitä "rimpulampia" kotivehkeitä varten, joissa lämpötilat heittelee jne.

SO-linjalle en minäkään aluksi lähtisi, sillä ne tosiaan saattavat olla erittäin haastavia. Esim. Hasbeanilta vaikka jotain blendejä kokeiluun, joskin niissäkin on paahtoasteet vaihdelleet melkoisesti ja hapanta litkua niistäkin saa aikaiseksi...
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: McJones - Heinäkuu 26, 2009, 10:42:35 ap
Ennen mitään koneenpäivityksiä/paineistamattomia filttereitä olisi hyvä korjata myös tuo seikka. Ei ole tarkoitus kuulostaa mitenkään "snobbailevalta", mutta (oikeasti) tie hyvään kahviin alkaa yksinkertaisesti siitä että ostetaan hyvää kahvia - ei kalliita laitteita (ne eivät muuta lyijyä kullaksi).
Testin funktio oli katsoa tuleeko halpismyllystä sellaista pulveria, että halpiskone menee tukkoon. En tiedä olisiko paavin siunaama pyhä kahvipapu kotona paahdettuna antanut dramaattisesti eri jauhatustuloksen ja uuttoajan. Kaapista löytyy muutakin kuin Pauligia, joskin se oli niistä se halvin. Toki vinkit ovat aina tervetulleita.

Mittaile paineistetun suodattimesi "strategiset mitat" (halkaisia, syvyys, jne...). Joku muun laitteen paineistamattoman filsun omaava voisi vinkata mikäli oma suodatin vaikuttaisi vastaavan kokoiselta.
Päämitat: suurin korkeus n. 24 mm, suurin halkaisija 60,5 mm (laipan ulkohalkaisija)
Sisämitat: halkaisija 51,5 mm ja alareunassa 50,5 mm, sisäsyvyys ulkoreunassa n. 20,5 mm
Ulkomitat: laipan juuressa n. 53 mm, jousiuran kohdalla 52,5 mm, pohja n. 52 mm
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 27, 2009, 08:29:27 ap
SO-linjalle en minäkään aluksi lähtisi, sillä ne tosiaan saattavat olla erittäin haastavia. Esim. Hasbeanilta vaikka jotain blendejä kokeiluun, joskin niissäkin on paahtoasteet vaihdelleet melkoisesti ja hapanta litkua niistäkin saa aikaiseksi...

HasBean Espresso on jo aika vaikea, en tiedä onko niillä helpompia? Kaffan espresso ostettuna paikasta jossa se on tuoretta olisi hyvä vaihtoehto. Tosin onhan se harjoittelupavuksi aika paljon kalliimpi kuin Originale ja omien muistikuvien mukaan vähän vaikeampi (tosin nykyinen versio lienee jo aika eri kuin jamien aikainen). Robertsin pavut eivät taida olla kovinkaan kummoinen askel ylöspäin Originalesta, vaikka keskimäärin tuoreempia ovatkin. Cafetorian Gran Palomar olisi myös aika rento valmistettava, mutta muistaakseni kallis.

Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: cartman - Heinäkuu 27, 2009, 13:50:05 ip
Minusta tämä on niitä harvoja tilanteita joissa Originale ei välttämättä ole kauhean huono vaihtoehto. Niin kauan kuin uuttolämpö on alakanttiin (ja muutenkaan tekniikka ei niin kauhean hyvin hallussa), ei tumma ja helppo papu ole huono idea.

Jees, Originale on hyvä papu, kun leikkii thermoblock-koneellaan ja opettelee tuntemaan koneensa paremmin. En minäkään siitä pidä, mutta suosittelen sitä tutuilleni "harjoittelupavuksi". Kun oppii tuntemaan myllynsä ja koneensa paremmin, sitten voi etsiä muita makuelämyksiä. Uusia papuja on helpompi hallita, kun on opetellut laitteistonsa sielunelämän etukäteen.

Mutta pienenä kertauksena:

1)
Painekahvalla ei voi koskaan laskea uuttoaikoja kellon kanssa. Ei myöskään arvioida kahvin lirumisen nopeutta tai hitautta luotettavasti. Eli jo aiemminkin kerrottu ohje pätee: painekahva helkkariin. Saako kahvan pohjassa olevia "painelevyjä" ruuvatuksi irti?

2)
Thermoblock-laitteet ovat herkempiä tamppaukselle, kuin vahvalla pumpulla varustetut prosumer-tason laitteet. Ne ovat herkkiä myös kahvin tuoreudelle ja "rasvaisuudelle". Muistelen, että aikoinani käytin hyvinkin rajua tamppausta thermoblock-keittimen kanssa. Muistikuvani on, että kahvi oli paremman makuista, jos valumisen "hidastaminen" tapahtui yhdistelmällä "hieno jauhatus + voimakas tamppaus", kuin "erittäin hieno jauhatus + löysä tamppaus".

3)
Laatuerot eri shottien välillä ovat "ominaisuus", ei "vika". Se on vain hyväksyttävä. Vaikeinta on löytää kahvin liian nopean lorottelun ja tukkoon menemisen välinen tasapaino. Hyvät shotit valuivat hitaasti, "tuskaisen" näköisesti ohuena norona, jopa katkeillen tipoiksi välillä.

4)
Käyttämäsi yhdistelmäkeittimen espresso-keitin on sieltä thermoblockien kevyemmästä päästä. "Helppoja" papuja kannattaa käyttää - ja tuoreita.
   
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: McJones - Heinäkuu 27, 2009, 14:10:47 ip
Saako kahvan pohjassa olevia "painelevyjä" ruuvatuksi irti?
Paine synnytetään filtterissä, jossa on sisällä insertti, johon itse kakku tampataan. Filtterissä on siis tavallaan kaksoispohja, ja ulkopuolelta katsottuna pohjassa on vain yksi pienenpieni reikänen.

Veijo Google kertoi, että sisäinsertin voisi saada konsteja käyttämällä irtikin, jolloin pohjassa olevan reiän voisi huoletta suurentaa isommaksi (tai lisätä reikien määrää). Toinen vaihtoehto voisi olla porailla kylmän viileästi reikää isommaksi ihan sellaisenaan.

Havaintona keittelystä, vissiin paine taitaa nostaa kakkua irti ja aiheuttaa kanavointia, eikä siksi uuttoaika juuri riipu jauhatuskarkeudesta. ESE-napeilla uuttoajassa on hieman vaihtelua napinvalmistajasta riippuen.

Maahantuojan numerosta ei tarttunut vielä ketään puhelimen päähän ainakaan huollon varaosapuolelta...
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: cartman - Heinäkuu 27, 2009, 17:26:06 ip
Maahantuojan numerosta ei tarttunut vielä ketään puhelimen päähän ainakaan huollon varaosapuolelta...

Eikä tartukaan. Krupsin keskushuolto nimittäin löytyy täältä.
http://www.simson.fi/

Ainakin Helsingin päässä (Pitsku) on pätevä Krups-teknikko. Onko lomalla juuri nyt, en tiedä.
   

Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: McJones - Heinäkuu 27, 2009, 22:19:13 ip
Eikä tartukaan. Krupsin keskushuolto nimittäin löytyy täältä.
http://www.simson.fi/
Täytyypä soitella suoraan. Krupsille soiteltaessa joutuu valitsemaan puhelinvaihteessa pari kertaa, mutta kyllä sieltä se puhelu Simsonille kääntyy/kääntyi.
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: torrado - Heinäkuu 29, 2009, 13:35:07 ip
Itsekin pähkäilin taannoin Krupsin filttereiden kanssa. Minulla on tosin tuo malli xp4000, joka lienee sama kuin xp2000 mutta ilman suodatinkahvinkeitintä.
Ainakin Krupsin 4000 sarjaan pitäisi käydä Krups Vivo:n paineistamaton suodatinkori, joita saa tilattua huoltoliikkeen kautta noin kympin hintaan, mutta pitkähköllä toimitusajalla. Tuplafiltterin varaosanumero on MS-0907163.
Itse tyydyin kuitenkin suurentamaan alkuperäisen suodattimen pohjassa olevaa "paineistusreikää", minkä jälkeen myllyn jauhatuskarkeutta saattoi vääntää useamman pykälän hienommaksi ja kahviin maku parani aivan dramaattisesti. Lisäksi paineistettua suodatinta vaivannut tukkeutumisongelma poistui ja cremankin väri tummeni. "Lämpötilasurffaus" on krupsin kanssa olennaista ja se auttaa kyllä hillitsemään tuota shottien laatuvaihtelua, vaikka tuskin siitä kokonaan eroon pääseekään.
 
Netistä muuten näytti löytyvän melkoista hivistelyäkin näiden krupsien kanssa (linkki) (http://www.youtube.com/watch?v=C8LpAKa_ckI) ja (linkki) (http://www.youtube.com/watch?v=qfBMJnWmaAw)
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: McJones - Heinäkuu 29, 2009, 18:09:04 ip
Taidanpa koittaa haalia käsiini mieluummin vaikka sekä Vivon paineistamattoman että yhden vakiomallisen, jonka sitten voisi avartaa korkeimman omakätisesti. Lämpötiloista havaintona tässä n. vuoden ajalta, että kahvia saa nopeastikin, mutta kun keitin on ollut reilummin lämpenemässä, on lopputulos parempi.
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: McJones - Heinäkuu 30, 2009, 15:06:22 ip
Simsonille soittelulla ei tulosta tullut, mutta suoraan tiskillä asioimalla ja tovin odottelemalla löytyi vakiomallin suodatin, joten reikää nakertamaan.

En ole ehkä ikinä maistanut niin kamalaa "espressoa" kuin tänään. Kerran jo luulin, että Krupsin myllyn hienoin jauhatus ja reippaahko tamppaus olisivatten saaneet koneen pumpun kyykkyyn, mutta säiliöstä olikin vain vesi lopussa. Pitkällisen, mutta tuloksettoman ähräämisen ja iteroinnin jälkeen sain kupillisen, jossa oli ehkä hieman kremaakin päällä ja maun puolesta neste oli juotavaa, kun sekaan laittoi tilkkasen kermaa ja maitoa. Papu oli Segafredon mustassa pussissa olevaa markettitavaraa, jota en nyt herkulliseksi kutsuisi muutenkaan.

Onko seuraava vaihe kokeilla jotain tiettyä papua ja iteroida kellon kanssa uuton, tamppauksen ja jauhatuksen kolmiyhteyttä tasapainoon vai nakata takaisin paineistettu filtteri kiinni ja muistaa, että ei mopolla moottoritielle?
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: cartman - Heinäkuu 30, 2009, 15:43:58 ip
Onko seuraava vaihe kokeilla jotain tiettyä papua ja iteroida kellon kanssa uuton, tamppauksen ja jauhatuksen kolmiyhteyttä tasapainoon vai nakata takaisin paineistettu filtteri kiinni ja muistaa, että ei mopolla moottoritielle?

Eipä se thermoblocki mikään hifistelylaite ole, mutta kyllä sillä hyvääkin saat. Ja nimenomaan ei-painekahvalla. Jos sinulla on vielä niitä Pauligin Originale-papuja jäljellä, käytä niitä. Löydät sopivan karkeuden ja tamppauksen. Kelloa et tarvitse, opettele seuraamaan kahvin valumista. Kun kahvi tulee oikein hitaana norona, niin hyvä on. Kun valuvan nesteen/vaahdon väri vaalenee, pistä poikki. Tai etsi sellainen katkaisukohta, joka tuottaa sinulle sopivan tuloksen.

Kun tuon olet ensin yhdellä helpolla pavulla kokeillut, niin muiden papulaatujen hallinta on sitten helpompaa.
   
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: McJones - Heinäkuu 30, 2009, 16:20:05 ip
Kun valuvan nesteen/vaahdon väri vaalenee, pistä poikki. Tai etsi sellainen katkaisukohta, joka tuottaa sinulle sopivan tuloksen.
Kuinka hyvä mittari värimuutos on? Segafredon pavulla vaalenee nimittäin huomattavan nopeasti.
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 30, 2009, 16:26:09 ip
Kuinka hyvä mittari värimuutos on? Segafredon pavulla vaalenee nimittäin huomattavan nopeasti.

Ei se välttämättä ole hyvä mittari uuton lopettamiselle, mutta kertoo kyllä missä vaiheessa kahvista ei enää ihmeitä uutu mukaan. Segafredon käyttäytyminen kertoo lähinnä pavun laadusta...
Otsikko: Vs: Pystyykö thermoblockilla hifittämään?
Kirjoitti: McJones - Elokuu 10, 2009, 13:52:03 ip
Taas on jatkettu harjoittelua. Kotiin oli ilmaantunut valmiiksi jauhettua tavaraa (Pauligin Espresso Originale), joten myllyttelyn vaikutus jäi testaamatta. Armottomalla tamppauksella tuntuisi saavan jo vaisun aavistuksen cremaa, mutta ylipäätään aika vauhdilla tulee kahvi läpi. Purukakku on suodatuksen jälkeen kyllä merkittävästi siistimpi kuin painekahvalla...

Onneksi lomat on lomittu, niin eiköhän tässä talvi mene taas juodessa semmoista kuin tulee, paitsi että pavut jauhetaan itse.