Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvin paahtaminen => Aiheen aloitti: pentti - Tammikuu 26, 2009, 16:38:46 ip

Otsikko: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: pentti - Tammikuu 26, 2009, 16:38:46 ip
Ystävät hyvät kertokaapa mikä olisi faarille sopiva paahdin? Aiemmin olen paahtanut kahvit käyttööni mutta lopetin sen koska koin sen hyvin työlääksi.
Nyt olen ajatellut aloittaa paahtamisen uudelleen ongelmana paahtimen ostoon on se, että kokemukseni ei enää riitä paahtimen valintaan. Joten kysymykseni saakoon teiltä vastauksia.

Kahvin kulutus on kodissani lisääntynyt siksi oma paahtoon on siirryttävä.

Kielitaitoni estää englanniksi kirjoitetun tekstin lukemisen siksi pyydän apuanne myös ostopaikan valitsemiseen.

Kiitos jo etukäteen vastauksistanne.

Pentti

Pentti
Otsikko: Vs: Uudrnpahtimen hankinta
Kirjoitti: Tinuri - Tammikuu 27, 2009, 09:15:27 ap
Juu, Paahdin olisi minullakin työn alla. Olisin kypsymässä tuohon Behmoriin, koska asun aika ahtaassa keittiössä, ja satavuotiaassa talossa ei juuri ole liesituulettimia.
Olen ymmärtänyt, että Behmorissa on jonkinlainen kärynpoisto-ominaisuus?
Ei vaan näytä syntyvän mitään valmista Hasbeanilla sen Euroversion markkinoille saamiseksi? Ellei tilanne nyt ole kahden viikon lomareissuni aikana muuttunut. Tarvii tsekata...
Välillä olen jo ollut vähällä langeta tuohon i-roastiin, mutta kun sen kapasiteetti on melko pieni jne, niin ajattelin toistaiseksi odotella.

O.K.
Otsikko: Vs: Uudrnpahtimen hankinta
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 27, 2009, 09:38:06 ap
Olen ymmärtänyt, että Behmorissa on jonkinlainen kärynpoisto-ominaisuus?

Kyllä. Siinä on pienimuotoinen jälkipoltin joka ilmeisesti aika tehokkaasti vähentää syntyvän savun määrää. Ei kuitenkaan tee siitä täysin savutonta saatikka hajutonta.

Ei vaan näytä syntyvän mitään valmista Hasbeanilla sen Euroversion markkinoille saamiseksi?

Koska se ei ole Hasbeanista kiinni. Steve tekee yhteistyötä Behmorin kehittäjän Joe Behmin kanssa - mutta ei ole millään tavalla vastuussa tuotteen lanseeraamisesta eurooppaan jne. Behmor tulee eurooppaan sitten kun kaikki lupa-asiat sun muut on kunnossa Joe haluaa että se tulee eurooppaan.

Mutta alkuperäiselle kysyjälle: Mikäli pitäisi miettiä jokin käyttäjän kannalta helpoin ratkaisu kotipaahtamiseen (oikealla paahtimelle - unohdetaan nyt esimerkiksi uunipaahtamisen "helppous"), niin itselleni tulee kanssa tuo Behmor mieleen.
Otsikko: Vs: Uudrnpahtimen hankinta
Kirjoitti: isojp - Tammikuu 27, 2009, 10:12:49 ap

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Behmor tulee eurooppaan sitten kun kaikki lupa-asiat sun muut on kunnossa.

Behmorin lupa-asiat euroopan puolelle ovat olleet kunnossa jo jonkin aikaa ja epävirallisten tietojen mukaan Steve odottaa myynnin alkavan maaliskuun alkupuolella. Hinta arvio 220 puntaa, joka tietenkin riippuu dollarin kurssin kehityksestä.

Otsikko: Vs: Uudrnpahtimen hankinta
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 27, 2009, 10:50:56 ap
Hinta arvio 220 puntaa, joka tietenkin riippuu dollarin kurssin kehityksestä.

Reilu 230 euroa ei olisi paha hintaan ollenkaan - hyvä jos tuolla sai I-Roastin pari vuotta sitten.
Otsikko: Vs: Uudrnpahtimen hankinta
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 27, 2009, 10:59:08 ap
Behmor on kyllä ruma ja iso laatikko  ;D. Ominaisuuksiltaan varmasti pätevä laite.

Myynti-osiossa näyttäisi olevan Gene Cafen paahdin myynnissä. Eikös siinäkin olisi potentiaalia?

Caffilta saa muuten i-Roastia nyt 199 eurolla.
Otsikko: Vs: Uudrnpahtimen hankinta
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 27, 2009, 11:12:41 ap
Behmor on kyllä ruma ja iso laatikko  ;D.

Jos paahtimeen maksimikapasiteetti on luokkaa 450grammaa papuja, niin ei kai sitä oikein pienemmäksi saa mikäli meinaa että se paahtaakin jotain (kunnolla)?

Myynti-osiossa näyttäisi olevan Gene Cafen paahdin myynnissä. Eikös siinäkin olisi potentiaalia?

Gene on hyvä paahdin, mutta vaatii sitä paahtamista - eli ollaan vieressä ja säädetään lämpötilaa. Behmorista löytyy suorat profiilit (joihin voi toki halutessaan vaikuttaa) ja oleellisesti riittää että painaa napista käyntiin (ja raporttien mukaan kuulemma ihan hyvää tulee) ja otetaan pavut ulos kun paahto loppuu. Jos muistat, niin alkuperäinen kysyjä vaihtoi aikoinaan Silvian täysautomaatiin, joten tämä mielessä olettaisin Behmorin olevan parempi vaihtoehto.

Caffilta saa muuten i-Roastia nyt 199 eurolla.

Mutta tuolla Behmorin hinnalla on auttamattomasti ylihintainen. Erotus on 30 euroa jolla saat siis reilun kilon kahvia - ei ole minusta tuon säästämisen arvoista.
Otsikko: Vs: Uudrnpahtimen hankinta
Kirjoitti: Tinuri - Tammikuu 27, 2009, 11:25:14 ap
Kyselin ja Steve arveli pelin tulevan myyntiin huhti-toukokuussa. Voiphan se olla, että joku muukin sitä sittemmin markkinoi...
Olen kuitenkin hiukan epäileväinen näihin aikatauluihin. Eikös tuon pitänyt olla jo saatavissa joitakin aikoja sitten??
O.K.
Otsikko: Vs: Uudrnpahtimen hankinta
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 27, 2009, 14:30:05 ip
Mutta tuolla Behmorin hinnalla on auttamattomasti ylihintainen. Erotus on 30 euroa jolla saat siis reilun kilon kahvia - ei ole minusta tuon säästämisen arvoista.

Parempi olisi vertailla I-Roastin hintaan brittiläisissä nettikaupoissa, näyttäisi ainakin 140 euroon lähtevän yhdestä paikasta. Eroa ei silti ole kauheasti, joten eiköhän ala I-Roastin hinta hiljalleen tippumaan jos Behmor tulee tosiaan tarjollla reilulla kahdellasadalla.
Otsikko: Vs: Uudrnpahtimen hankinta
Kirjoitti: Tinuri - Tammikuu 27, 2009, 16:59:36 ip
No, niinhän siinä meizin kohdalla kohtalaisen usein käy....
Kun Stevekin mainitsi ainoana varteenotettavana vaihtoehtona tuon Gene Cafe:n, niin ei kun sarvista kiinni ja kohta alkanee uudet huikeat seikkailut kahvittelun tiimoilta..
Papujen hankinta siis on seuraavaksi työn alla. Vähän epäilen, että tällä luonteen laadulla ei ainakaan rahallista säästöä synny ikinä, mutta koittaa pitää.
Pavuiksi ehkä Brazil Dry Process, siihen hapoksi jotakin (Harrar?), (Yriga?) tai sitten mitä? As kattoo taas....
O.K.
Otsikko: Vs: Uudrnpahtimen hankinta
Kirjoitti: K - Maaliskuu 13, 2009, 18:17:21 ip
Kyselin ja Steve arveli pelin tulevan myyntiin huhti-toukokuussa. Voiphan se olla, että joku muukin sitä sittemmin markkinoi...
Olen kuitenkin hiukan epäileväinen näihin aikatauluihin. Eikös tuon pitänyt olla jo saatavissa joitakin aikoja sitten??
O.K.

Tuossa kun sivumennen kysäisin Behmorista, niin Steve sanoi keskiviikkona olleensa allekirjoittamassa sopparin viimeisia osia. Hänen näkemyksensä oli, että tällä hetkellä menee 60-90 päivää, ennen kuin vekotin on myynnissä.
Otsikko: Vs: Uudrnpahtimen hankinta
Kirjoitti: Tinuri - Maaliskuu 13, 2009, 23:12:02 ip
Joojoo.
 Itse olen nyt paistellut papuja Gene Cafella jo jonkun tovin. Steve suositteli sitä juuri Behmorin korvaajaksi... Olen ollut hyvin tyytyväinen paahtotuloksiin.
Netistä olen syynännyt profiiliohjeita, niitä kun ei GC:ssä ole mahdollista tallentaa, tai toistaa.
Usein on annettu esim. 5-12 minuutin lämmöksi vaikkapa 250 astetta. Masiina ei kuitenkaan tässä ajassa saavuta annetua lämpötilaa jne, joten "profiiliksi" jää useimmiten esilämmitys (5min) ja sitten varsinainen paahto,joka lopetetaan, kun "papu on valmis"..
Paras arvaukseni on, että kestää mieluummin "60-900 päivää" ennenkun Behmor on oikeasti myynnissä ja Suomeen saatavissa. Siihen mennessä olen joka tapauksessa jo paahtanut suuren määrän papuja ja vaatimukset vain kasvavat.
Minun päätelmäni näistä asioista lienee suunnilleen se, että tällaiset kotipaahtimet ovat aina enempi, tai vähempi leluja.
Näilläkin on sikäli paikkansa, että saa paahdettua sellaisen kahvin, joka miellyttää itseä ja aina on tuoretta papua varastossa, eikä tarvitse istua postilaatikon alla odottamassa kahvilähetystä, joka ehkä tulee ennenkun vanhat on lopussa.
Kesäajan koko kulutus paahdettavaa lienee jo tilattu. Saas kattoo kestääkö paahdin sinne asti? Jos ei kestä, niin sitten on hankittava uusi paahdin, olkoon se sitten Behmor, tai jokin muu.

O.K.
Otsikko: Vs: Uudrnpahtimen hankinta
Kirjoitti: vemuli - Maaliskuu 14, 2009, 17:08:06 ip

...Minun päätelmäni näistä asioista lienee suunnilleen se, että tällaiset kotipaahtimet ovat aina enempi, tai vähempi leluja...

...Kesäajan koko kulutus paahdettavaa lienee jo tilattu. Saas kattoo kestääkö paahdin sinne asti? Jos ei kestä, niin sitten on hankittava uusi paahdin, olkoon se sitten Behmor, tai jokin muu.

O.K.

Tässä olisi kotikäyttöön, pidemmälle edenneen harrastajan paahdin:

http://www.coffee-roasters.net/roaster-tn1.htm
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: Tinuri - Maaliskuu 14, 2009, 17:54:12 ip
Onpas söpö,

Just lähtisi kaveri sopivasti Barcelonaan, mutta voi olla, että en pyydä tuomaan (65 kg). Eipä silti, en saanut hintaakaan selville. Voisi pitkänkin päälle tulla kahvikuppi hintoihinsa.
Hieno olis keittiön kulmassa tuota kattella.

O.K.
Otsikko: Vs: Uudrnpahtimen hankinta
Kirjoitti: pentti - Kesäkuu 23, 2009, 15:56:42 ip
Tässä olisi kotikäyttöön, pidemmälle edenneen harrastajan paahdin:

http://www.coffee-roasters.net/roaster-tn1.htm


Onko laitteen myyjää EU.n maissa? Onkohan jo selvinnyt laitteen hinta ja saatavuus selvillä. Olen hankkimassa paahdinta jolla olisi kohtalaisen suuri valmistus kapasiteetti.

Kiitos vastauksistanne.

Pentti
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: lauril - Kesäkuu 23, 2009, 16:38:33 ip
En hinnasta tiedä, mutta ihan sattumalta olen aikaisemmin törmännyt laitteen porilaiseen myyjään http://www.solo-trading.net/discaf.php (http://www.solo-trading.net/discaf.php). Jotenkin satuin muistamaan vemulin linkin takaa löytyneestä kuvasta tutun paahtimen.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: samppo - Helmikuu 25, 2011, 12:59:46 ip
Olen nyt miettinyt paahtimen hankintaa pidemmän aikaa ja Behmor 1600 ja Gene ovat vaihtoetoina.
Kysymys kuuluu: kummalla tulee parempaa kahvia? Paahtamiseen paneutuminen ei ole ongelma (Genellähän sitä tarvitaan?). Behmor oli pitkään ykkösvaihtoehtona, mutta se että ei voi tehdä omia profiileja häiritsee hieman. Kiinnostaisi myös tietää voiko Genellä oikeasti tehdä profiileja (tokikaan ei voi tallentaa), siis kun yleisesti lämpöä nostetaan ennen kuin aikasempi lämpö on saavutettu, vaikuttaako se oikeasti profiiliin (ei ole sama kuin laittaisi sen lämpötilan jo alussa?)?

Pyytäisin, että Behmorien ja Genejen omistaja kertoisivat kokemuksia! Jos joku on molemmilla laitteilla päässyt paahtamaan (todennäköisesti ei), niin kuulisin myös mielellään vertailua.

Gene ja Behmor ketjut on kahlattu läpi, mutta voi olla jotain jota en ole huomannut.

Lisäys: Kysymys Genejen omistajille, pidättekö suuremman ''roska-astian'' ostoa järkevänä?
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 25, 2011, 13:55:45 ip
Hmm, taisi Steve/HasBean jossain kirjoitella että on melkein ihan sama minkä tämmöisen kotipaahtimen ostaa jos haluaa profiileilla kikkailla... niillä kun ei saa kunnon profiileja millään aikaiseksi  ;D

Itselläni on tämä paahtoinnostus jonkin verran laskenut. Ei vaan laatu riitä omille makunystyröille. Ero on niin huima verrattuna kunnon ammattipaahtoon.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: Tinuri - Helmikuu 25, 2011, 14:34:28 ip
Noh. Itse odottelin tuota Behmoria aikoinaan markkinoille. Se "ilmestyminen" sitten alkoi kestää kovin pitkään. Se viivästyminen taisi olla onnenpotku sikälis, että hankin vähän käytetyn Genen.

Se on ihan totta, että millään kotipaahtimella ei mitään oikeita ja asiallisia profiileja juurikaan saa toteutettua. Tehot ei vaan riitä kovin äkkinäisiin lämmön nostoihin...
Omaan masiinaan tilasin Ongebrandtilta 220 voltin vastuksen, jolla teho nousi 250 Wattia. Luultavasti tämä helpotti hiukan?

Toisaalta, kun olen palstalta lukenut noita Behmor-juttuja, niin en ole saanut käsitystä siitä, että valintani olisi ollut huono.
Genellä olen nyt paahdellut jo kymmeniä kiloja ja suurin vika epäonnistumiseen on tähän asti ollut käyttäjässä ja ehkä papujen valinnan ja blendien kanssa. Kaikki paahdot olen juonut.

Itse tuumaan, varmaankin väärin, että tuo "profiilijuttu" on hiukan ylimainostettu. Luulisin, että "oikeissa" paahtimissa on jotakin muitakin apuja, jotka vaikuttaa lopputulokseen? Suuri papujen massa, rummun materiaali...?
Sitäpaitsi niissäkin usein on sama heikko lenkki, kun kotipaahtimessa (käyttäjä).

Itse en ole hankkinut isompaa roskankerääjää, kyllä sen pienen helpolla kopistelee 4-5 satsin jälkeen. Ainoa etu siinä isommassa on siinä, että sen ulostuloon voi helposti liittää pyöreän hormin.

Lisäksi olen huomannut, että roskiksessa oleva 2 osainen metallisihti pitää puhdistaa tukkivasta pikkumöyhystä aika usein. Mieluusti tiskaamalla ja harjaten

Aikomukseni on jatkaa valitsemallani tiellä vielä pitkään.
Lisäksi, jos peli joskus jotenkin särkyy, aion muuttaa sen kokonaan manuaaliseksi. Lämmitysvastusta voisi ohjata omalla säätimellään portaattomasti. En tiedä olisiko siitä etua, että voisi vielä hiukan vaikuttaa rummun nopeuteenkin?.

Olli
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: tirofaux - Helmikuu 25, 2011, 18:20:13 ip
Ovatko tummat paahdot helpompia (tai anteeksiantavampia) kuin vaaleat, kotipaahtajille? Kokemusta vain iRoastista, jolla paahdan hyvin tummaksi. Laitehan on niin äänekäs ettei raksuja oikein pysty kuulemaan.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: Jolle - Helmikuu 25, 2011, 18:45:05 ip
Kyllä behmorillakin saa omia profiileja rakenneltua, muttei kovin helposti. Vaatii vain, että asentaa lämpömittarin ja kirjaa tarkasti ylös lämpötilojen muutokset ja pelailee plussilla, miinuksilla, eri profiili napeilla ja annoskoolla. Näin saa siirreltyä lämpötilojen muutoksia eri kohtiin. Toki vauhdista ei profiiliin voi juurikaan vaikuttaa.  Lämpömittari ja erillinen kello (omassa behmorissani ainakin kellolla on hieman poikkeava aikakäsitys) kyllä kovasti helpottaa behmorin käytöksen ymmärtämistä. Minä olen paahtanut vasta n.25 kiloa tällä, joista ehkä 1/3 yirgacheffeä, ja tämä onkin ainoa papu jonka olen mielestäni oppinut paahtamaan hyvin. Geneä en ole koskaan käyttänyt. 
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: TB - Helmikuu 25, 2011, 22:52:22 ip
Kokemuksia vain uunipaahdosta ja Genestä, jolla on tullut paahdettua ehkä 40-50 kiloa. Uunipaahtaminen oli hyvä päänavaus, siinä oppi perusmokat ja joskus saattoi tulla onnistumisiakin, Geneen siirtyminen vähensi perusmokat minimiin, nykyisin ei niitä tule tehtyäkään (perusmokilla tarkoitan esim. liian lyhyttä kuivattelua tai tarpeetonta papujen öljyämistä).

Kyllä minä olen mielestäni saanut Genellä onnistumaan paahdot tietyin rajoituksin varsin hyvin, mutta toki on myönnettävä, etteivät kaikkien huippupaahtimoiden tuotteet ole omille paahtotuotteille jatkuvasti hävinneet   ;D.

Olen samoilla linjoilla Tinurin kanssa siitä isommasta roskiksesta: ei ole tarpeellinen. Roskiksen poistoritilän päälle pystyy virittämään liesituulettimeen johdetun putken, joten hajunpoistonkaan näkökulmasta en ole sitä isoa roskista kaivannut.

Huippuunsa viritetty profilointi (siis että pelattaisiin tarkkojen lämpökäyrien kanssa) ei Genessä tosiaan ole mahdollista. Lämpötilaa ei rummun sisältä papumassasta pysty tarkasti mittaamaan, joten koneen lämpötilanäyttämä on aika viitteellinen tieto siitä, mitä oikeasti tapahtuu ja millä nopeudella. Ei se paahtaminen Genessä kuitenkaan niin yksinkertaista ole, kuin esim. Ongelbrantilta saa ohjeeksi, että asteet 235 ja sitten kun savuaa niin sitten on valmista, n. 12-15 minuuttia. Kyllä Genessä pykälöidään kuivutus, raksulämpö ja lämpötilan lasku ennen toista raksua. Minä olen kokeilemalla hakenut näppi- ja makuhermotuntumalta pieniä profilointieroja erilaisille pavuille, osalle olen löytänyt toimivampia profiileja, ja osalle tuntuu olevan sama, tekipä profiilin mutkalla tai enempi suoraviivaisesti. Näiden jälkimmäisten tapausten kohdalla olen radikaalisti päätellyt, että tässä kohtaa Genen profilointimahdollisuuden rajat ovat tulleet vastaan, ja se siitä. Tällä en kuitenkaan tarkoita sitä, että nämä paahdot olisivat pilalla; osa tällaisista "ihan-sama-mitä-teet" -tapauksista ovat olleet hyvin toimivia papuja.

Genen jäähdytys on mielestäni liian hidas (reilusti yli 4 min.), normaalilla jäähdytyssyklillä papuihin ehtii kehittyä väkevää makua makeuden kustannuksella. Niinpä keskeytän jäähdytyksen ja jäähdttän pavut "manuaalisti" antaen koneen pyörittää tyhjänä jäähdytyssyklinsä loppuun, jottei kone kärvähdä. Makuero manuaalijäähdytyksellä vs. Genen jäähdytyksellä on ollut selkeä, mutta huomattava.

Genen kanssa tummien ja vaaleiden välinen ero ainakin minun paahtometodeilla melko kapea, ainakin papujen tummuusasteen valossa arvioituna. Silti olen saanut onnistumaan suodatinpaahtoja, ovat toimineet sekä woodneckilla että aeropressilla.

En tiedä, miten hyvin muiden kotipaahtimien kanssa onnistuu erilaisten papujen kanssa saamaan huipputuloksia, mutta minä olen Genen kanssa hyväksynyt sen, että jotkut pavut paahtuvat maukkaasti, toisista ei saa riittävän hyvää, ei sitten millään. Niinpä tuleekin noudatettua luonnonvalintaa: omien mieltymysten mukaiset onnistujat jatkavat, mutta epäonnistuja katoavat valikoimista hiljalleen pois. Onnistujien kanssa jatkan pyrkien hienosäätämään paahtoa paremmaksi. Ja ne tarjoavatkin peijjjjakkaan hyviä kahvinautintoja  :o.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: Jolle - Helmikuu 28, 2011, 23:39:48 ip
Tällä pitäisi onnistua jonkinlainen profilointi : http://shop.espressofix.de/shop-section-136-kaffeeroester-roestbiene.html  ;D vitsikkään näköinenkin vielä. Kätevä mies toki askartelee itsekin tuollaisen.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: Islander - Tammikuu 10, 2015, 16:50:37 ip
Nostellaanpas tätä ketjua vähän. Onko tiedossa mitään Suomessa tai edes Euroopassa myytäviä kotipaahtimia? Suomeksi ei ainakaan nopeasti katsoen löytynyt ja englannin taito on mitä on, joten ulkomaalaisilta sivuilta en ole etsinyt. Hakusessa siis nykyaikainen paahdin, ei mitään prännäriä  ;D
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 12, 2015, 09:15:54 ap
Suomesta ei taida uusia paahtimia saada mistään tällä hetkellä. Saksasta, Hollannista tai Briteistä saa esim. Geneä. Behmorista puuttuu nykyään EU-hyväksyntä, joten sitä ei myy kukaan. Suht' arvokasta Quest-paahdinta löytyy jostain eurooppalaisista kaupoista.

Paahtimia ja kahvia löytyy noista ainakin:
https://www.ongebrand.nl/en/shop1/?cat=2
http://www.rohkaffeebohnen.de/haushaltsroster
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: Watti - Tammikuu 17, 2015, 22:47:12 ip
Entäs omatekoinen, etsi sanalla  corretto  ,eli vanha leipäkone puretaan, pelkkä koneisto ja konkka, vaihdetaan pönttö sellaiseen jossa ei ole teflonia ja kuumailmapuhallin, victor 86b ja roast logger niin saa profiilit näkymään tietsikalla.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: teemies - Tammikuu 19, 2015, 17:06:19 ip
En ole kokeillut, mutta tällainenkin löytyy: http://www.dieckmann-aroma-kaffee.de/en/roestmeister/

Ilmesesti chaffi voi aiheuttaa ongelmia sisätiloissa jos ei käytä valmistajan omia jynssättyjä papuja.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Tammikuu 20, 2015, 09:30:32 ap
En ole kokeillut, mutta tällainenkin löytyy: http://www.dieckmann-aroma-kaffee.de/en/roestmeister/

Ilmesesti chaffi voi aiheuttaa ongelmia sisätiloissa jos ei käytä valmistajan omia jynssättyjä papuja.

207 euroa posteineen suomeen. Ei ole hinnallakaan pilattu.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: äyni - Tammikuu 20, 2015, 09:43:07 ap
Aikoinaan kun itselle paahdinta etsiskelin, niin ymmärsin, että tuo rostmeister ei oikein kykene paahtamaan kahvia kuin noista valmistajan omista. Löytämäni käyttäjäkokemukset eivät olleet mitenkään rohkaisevia, päinvastoin.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 20, 2015, 09:47:12 ap
Roastmaster käyttää (valmistajan myymiä) esipaahdettuja papuja. Laitteen idea lienee siinä että kun esipaahto on poistanut kuorisilpun niin jälkipaahdossa tulee vähemmän roskaa ja savua.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: migu2 - Tammikuu 20, 2015, 09:49:41 ap
Joo tuo on kyllä aika turha laite. Pitää käyttää valmistajan omia kalliita esikäsiteltyjä papuja. Tarjolla on parempiakin laitteita niin tommoset kannattaa unohtaa.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Tammikuu 20, 2015, 10:37:59 ap
Joo jos tolla ei oikeasti voi paahtaa muilla pavuilla, niin oha se ihan roskis kamaa.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 20, 2015, 10:48:22 ap
Onhan tuo ihan jännä tapa yhdistää kuumailmapuhallin ja paahtaminen. Jos laitteessa ei ole rajoitteita esimerkiksi käyntiajan osalta voinee tuota käyttää esimerkiksi ulkotilassa vihreiden papujen paahtamiseen. Pyöritysmekaniikka vaikuttaa hyvältä idealta kun vertaan tavalliseen kuumailmapuhaltimeen ja astiaan jossa paahdettavat pavut pyörivät jollain muulla (vaikeammalla) tavalla.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: teemies - Tammikuu 20, 2015, 12:16:44 ip
Tässä ainakin joku hemmo paahtaa tavallisia papuja takapihallaan: https://www.youtube.com/watch?v=LrYrSKYwVGE

Youtubesta löytyy myös torrefacto.ru:n videot joissa sama tehdään sisätiloissa. Kuoria lentelee, mutta muuten näyttäisi toimivan suht hyvin.

Dieckmannin esikäsitellyt pavut eivät mielestäni ole kalliita (kilohinta 9-13 euroa), ja kun ostaa koneen saa kympin lisähinnalla yhteensä lähes 5 kiloa papuja. Laadusta/mausta en tiedä mitään.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Tammikuu 20, 2015, 12:22:49 ip
Tässä ainakin joku hemmo paahtaa tavallisia papuja takapihallaan: https://www.youtube.com/watch?v=LrYrSKYwVGE

Joo. Tuo video kyllä kertoo kaiken. Sopii hyvin huonosti sisätiloissa paahtamiseen ja ulkona paahtamiseen ihan ok.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: teemies - Tammikuu 20, 2015, 12:26:06 ip
Voisi toki seisoa vieressä pölynimuri kädessä. Saa roskat siivottua eikä tarvitse kuunnella paahtimesta lähtevää mökää  ;).
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 20, 2015, 12:33:02 ip
Voisi toki seisoa vieressä pölynimuri kädessä. Saa roskat siivottua eikä tarvitse kuunnella paahtimesta lähtevää mökää  ;).

Jos meinaat napata roskat, tulee samalla myös kuuma ilma (200C?) - veikkaan että imuri ei tykkää.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: teemies - Tammikuu 20, 2015, 12:40:18 ip
Tarkoitin lähinnä pöydälle/lattialle lenteleviä roskia. Jos sitä kuumaa ilmaa imee niin paahtokin taitaa jäädä vajaaksi.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: OskuK - Tammikuu 20, 2015, 16:54:57 ip
Ulkokäyttöön kaasugrilli ja päälle vanhasta pesukoneesta rumpu, jota sitten pyöritellään... ;-)
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: tirofaux - Tammikuu 20, 2015, 17:48:54 ip
Mahtuu suurempikin annos :)
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 10, 2019, 21:11:57 ip
Kertokaas Genen omistajat paahtimesta enemmän. Hyviä ja huonoja puolia?
Mitenkä tuo paahtoprosessi menee? Pitääkö vieressä kyttäillä koko paahdon ajan ja säädellä lämpöjä? Oliko niin että jäähdytys pitää tehdä itse ottaen pavut erilliseen koriin ja jäähdytellä siinä?
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: tirofaux - Helmikuu 11, 2019, 09:10:34 ap
Kertokaas Genen omistajat paahtimesta enemmän. Hyviä ja huonoja puolia?
Mitenkä tuo paahtoprosessi menee? Pitääkö vieressä kyttäillä koko paahdon ajan ja säädellä lämpöjä? Oliko niin että jäähdytys pitää tehdä itse ottaen pavut erilliseen koriin ja jäähdytellä siinä?

Vertailussa muihin paahtomenetelmiin Gene erottuu seuraavilla toiminnoilla:
- paahtoroskien keräys
- paahdettujen papujen viilennys
- kohtalaisen helposti järjestettävä savun poisto

Paahtimen vieressä täytyy olla silloin, jos on tarve säätää lämpöä. Jos ei ole, niin laitteeseen voi asettaa lämpötilatavoitteen ja paahtoajan. Laite viilentää pavut paahdon jälkeen puhaltamalla niiden läpi lämmittämätöntä ilmaa.

Netistä kannattaa katsella videoita laitteen toiminnasta.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 11, 2019, 14:05:38 ip
Eli siis esiasetetttuja profiileja ei ole? Käyttö on täysin manuaalista?
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: andy_63 - Helmikuu 11, 2019, 15:08:40 ip
Eli siis esiasetetttuja profiileja ei ole? Käyttö on täysin manuaalista?

Käyttö on täysin manuaalista. Esim itse laitan lämpötilaksi 230 ja paahtoajaksi 15 min. Sitten vaan seuraamaan paahdon edistymistä; jos toivottu paahtoaste saavutetaan ennen kuin 15 min on kulunut, ajastin nollille ja jäähdytys alkaa. Taikka jos paahto ei ole vielä valmis, sitten ajastimeen lisää aikaa. Paahdan ulkona, pakkaskeleillä voi 230 asteeseen lämpiäminen vaatia sen ~15 minuuttia, että siitä voi tulla jotain rajoituksia paahtoprofiileihin jos on ulkopaahto käytössä.

Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: äyni - Helmikuu 11, 2019, 15:39:58 ip
Kyllä minusta Genestä kannatti pavut ottaa pois ja jäähdytellä koneen ulkopuolella.
Jäähdytysilma kulkee samojen rakenteiden ja jopa vastuksen läpi ja nuo kaikki ovat kovin lämpimiä. Jäähdytysilman pitäisi kulkea vastakkaiseen suuntaan, silloin jäähdytys toimisi tehokkaammin.

Ihan hyvä kone tuo oli, en sitä sano. Hyvää kahvia sain paahdettua sillä. En ole vuosiin paahtanut, eikä minulla ole Geneä enää. Jos nyt harkitsisin paahtimen hankintaa tutkisin tarjonnan hyvin tarkkaan, ymmärtääkseni viime vuosina on tullut joitain uusiakin laitteita. En ensimmäisenä olisi ehkä Geneä hankkimassa, mutta jos nuo uudet ei ole hyviä ja Behmoria ei saa, niin eipä siinä sitten. Hottop lienee liian kallis.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 11, 2019, 21:19:23 ip
Jes, hyviä vastauksia. Tuota vähän ajoinkin takaa että tavallaan Genellä homma on arpapeliä ja kunnon profilointia sillä ei pysty tekemään.

Genen hinta on kyllä noussut hurjasti. Muistan että aikoinaan sen hinta oli josain 350 euroa kieppeissä. Nykyään ollaan 550-600 euron tuntumassa ja laite ei ole kokenut minkäänlaisia muutoksia.

Muutamia uutuuksia on markkinoille tullut mutta lompakkoa saa kaivaa. Esim. Quest M3 olisi mielenkiintoinen, mutta eräkoko on pienehkö ja hintalappu 1500 tuntumassa.

Rapakon takana oleva Ailio olisi "the roaster" kotiin, mutta hintalappu jo 3000 euron luokassa. Sillä saa kilon satseja ja profiilia voi vääntää ihan miten haluaa ja osaa.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: andy_63 - Helmikuu 12, 2019, 12:27:34 ip
Jes, hyviä vastauksia. Tuota vähän ajoinkin takaa että tavallaan Genellä homma on arpapeliä ja kunnon profilointia sillä ei pysty tekemään.
----

Profiloinnista; mitä haluaisit tehdä? Arpoa jonkun niin sanotun paahtoprofiilin millä tulisi sata varmasti oikein fiiniä paahtoa, riippumatta papujen määrästä, papulaadusta, ilmankosteudesta, lämpötilasta...?  Jos paahtoprofilli on esim 5 min 200 C, 2.5 min 220 C, 2.5 min 230 C jne, niin onnistuu myös Genellä, kun itse kääntelet termostaattia aina välillä.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: äyni - Helmikuu 12, 2019, 15:56:53 ip
Tuo genen täysin manuaalinen toiminta on sikäli etu, että paahtoa pystyy kontrolloimaan muutenkin kuin aikaperustaisesti. Minä ainakin tein lämpötilan nostot ja laskut pääsääntöisesti kräkkien mukaan. Josko jollain paremmin lämpöstabiililla vekottimella profilointi ajan mukaan ajaa saman asian, kun paahtorumpu ei ole niin altis ympäristön lämpötilalle. Tuon laitteen kanssa samalla pavulla saattoi ensimmäisen kräkin aika heitellä muistaakseni parikin minuuttia.

Genessähän ei lämpötilaa edes mitata rummun sisältä vaan ilman lämpötilaa sen poistuttua papukammiosta. Mikä johtaa siihen, että tilan lämpötila vaikuttaa paahtoon. Mitä viielämpää paahtotilassa on, sitä lämpimämmässä pavut pyörii, vaikka asetettu lämpötila olisikin sama.
Muistelisin pohtineeni hieman tätä lämpötilan mittausta, mutta ei siihen ollut silloin mitään järjellistä vaihtoehtoa. Nykyisin saattaisi jostain löytyäkin sopivan kompakti langaton lämpötila-anturi, jonka voisi nakata papujen sekaan.

Genessä on menty valitettavasti vähän liikaa näyttävyys edellä tuohon hommaan. Kun paahtorumpu olisi tehty jostain muusta materiaalista kuin lasista, laite olisi paremmin lämpöeristetty ja rummun sisään olisi laitettu lämpötilan mittaus olisi vehje paljon nykyistä parempi. Mutta se papujen liike oli pakko saada näkyville. Lisäksi jäähdytysilmalle oma puhaltimensa ja suunta päinvastaiseksi, niin vielä olisi parantunut (tai sama puhallin sellaisena, että se kykenee myös imemään ilmaa).

Se, minkä suhteen ei oikeastaan ollut koskaan mitään moitetta oli roskien keräys. Ne tuo laite keräsi talteen vallan hyvin.

Mutta nämä mun nurinat on muutenkin sellaista pientä nillitystä, ei mitään kamalan isoja juttuja lopulta. Tuossa mittakaavassa paahdossa tuppaa olemaan paljon muitakin epävarmuustekijöitä. Kuten jo aiemmin sanoin, hyvää kahvia sillä tuli paahdettua.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: lasy - Helmikuu 12, 2019, 16:41:34 ip
Profiloinnista; mitä haluaisit tehdä? Arpoa jonkun niin sanotun paahtoprofiilin millä tulisi sata varmasti oikein fiiniä paahtoa, riippumatta papujen määrästä, papulaadusta, ilmankosteudesta, lämpötilasta...?  Jos paahtoprofilli on esim 5 min 200 C, 2.5 min 220 C, 2.5 min 230 C jne, niin onnistuu myös Genellä, kun itse kääntelet termostaattia aina välillä.

Behmorilla aikin pystyy hyvinkin toistettaviin tuloksiin jos yhtään viitsii ulkolämpötilaa seurata. Eri profiileilla esim. raksujen väliä saa säädettyä muutamasta kymmenestä sekunnista muutamaan minuuttiin, mikä on aika olennaista, jos vaikka ei halua tokaan raksuun asti paahtaa.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: tirofaux - Helmikuu 13, 2019, 09:05:05 ap
Omasta mielestäni en pääse Genellä toistettaviin tuloksiin. Jos siis ajan saman paahto-ohjelman ja paahdan samasta erästä olevia papuja niin tulokset vaikuttavat erilaisilta paahtokertojen välillä. Paahtokertojen väliin mahtuu minulla yleensä noin 2 viikkoa. Olettaisin, että näin pienessä paahtimessa ulkoiset tekijät vaikuttavat merkittävästi paahtoon.

Käytännössä tarkkailen papuja paahdon aikana ja teen säätöä. Yleensä asetan paahtoajan yläkanttiin ja katkaisen paahdon sitten kun hyvältä näyttää (tai joskus käryää). Voin myös säätää lämpötilaa paahdon aikana, yleensä korkeammaksi loppua kohden. Tarkkailu- ja säätötarve ajoittuu paahdon loppupäähän, kun taas alkuvaiheessa laite pärjää yksinään.
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: inkapaahtimo - Helmikuu 13, 2019, 22:03:18 ip
Eikös se Huky ole vielä varma valinta. n. 1500€. kuanho.li@gmail.com. Jokuhan oli täällä joskus myymässä käytettyä.

Geneä en ostaisi missään tapauksessa.
-Ei pysty tarkkailla pavun lämpötillaa
-Lähes mahotonta asentaa mitään antureita ja artisanilla seurata paahtoa
-Ei pysty vaikuttaa ilmavirtaukseen
-Lämpö on on/off eli ei voi pienentää lämpöä voi vain asentaa lämpötilan ja kun se saavutetaan niin lämmitys menee pois

Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 13, 2019, 22:07:21 ip
Joo kyllä toi Gene alkaa tippumaan pois hankintalistalla. Behmor on tulossa varalle, mutta matka jatkuu ja mietintämyssy päässä edelleen  8)
Otsikko: Vs: Uuden paahtimen hankinta
Kirjoitti: Jari - Helmikuu 16, 2019, 13:17:29 ip
Joo kyllä toi Gene alkaa tippumaan pois hankintalistalla. Behmor on tulossa varalle, mutta matka jatkuu ja mietintämyssy päässä edelleen  8)

Onhan Behmorissakin haasteita profiloinnin kanssa, mutta aloitustason paahtomasiinoina molemmat puolustavat paikkaansa. Itselläni toki on kokemusta ainoastaan Behmorista. Sillä ainakin on helppo päästä alkuun paahtamisen kanssa ja erittäin kelvollisiin sekä tasalaatuisiin lopputuloksiin.

Ajan kanssa olen pikkuhiljaa alkanut kaivata enemmän mahdollisuuksia paahtojen nysväykseen, mutta eipä ole koskaan tarvinnut Behmor-paahtojakaan pois heittää.

Behmorinhan voisi helposti päivittää plus-malliksi, jolloin manuaalinen profilointi on mahdollista, mutta se on sitten toinen seikka, miten nopeasti sähköpaahdin reagoi säätömuutoksiin...