Ristretto

Ilmoitusasiat => Uutiset => Aiheen aloitti: Teme - Joulukuu 23, 2008, 22:28:25 ip

Otsikko: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
Kirjoitti: Teme - Joulukuu 23, 2008, 22:28:25 ip
Vuoden 2009 Suomen Barista- ja Latte Art mestaruuksista kisaillaan Vanhalla Ylioppilastalolla (Mannerheimintie 3), Helsingissä 14.2.2009 klo 12 alkaen.

T. Teme
Otsikko: Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
Kirjoitti: lauril - Tammikuu 15, 2009, 15:04:35 ip
Onko tilaisuus tarkoitettu vain osallistujille ja järjestäjille/SCAE:n jäsenille, vai onko avoin myös muille?
Otsikko: Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
Kirjoitti: Teme - Tammikuu 15, 2009, 21:41:00 ip
Onko tilaisuus tarkoitettu vain osallistujille ja järjestäjille/SCAE:n jäsenille, vai onko avoin myös muille?
Ymmärtääkseni avoin yleisölle (ei siis vain SCAE:n jäsenille). Kysäisen vielä varmuuden vuoksi.

T. Teme
Otsikko: Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
Kirjoitti: Teme - Tammikuu 16, 2009, 14:34:45 ip
Jep. Vahvistus tuli että tilaisuus on avoin kaikille kahvin ystäville. Eli kaikki mukaan kannustamaan!

T. Teme
Otsikko: Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
Kirjoitti: TeroZ - Helmikuu 04, 2009, 19:34:19 ip
Osaako joku mahd sanoa tuon lauantain aikatauluista tarkemmin? Koska kyseinen tapahtuma siis alkaa (klo 12 ilmeisesti) ja minkälaisista järjestelyistä on kyse...
Otsikko: Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
Kirjoitti: Teme - Helmikuu 05, 2009, 04:56:58 ap
Barista -mestaruudesta kisailu aikaa klo 12, Latte-art kisa aikaa klo 17 ja palkinnot jaetaan heti klo 18 jälkeen.

Edit: Ohessa vielä virallinen tiedote päivän ohjelmasta:

Baristakisatiedote2.pdf (http://www.ristretto.fi/uploads/baristakisatiedote2.pdf) (156 kt)
Baristakisajuliste3.pdf (http://www.ristretto.fi/uploads/baristakisajuliste3.pdf) (524 kt)

T. Teme
Otsikko: Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
Kirjoitti: Teme - Helmikuu 14, 2009, 18:10:02 ip
Vuoden 2009 Latte-art mestari on Mikko Haahti (Cafe Art). Mikko siis uusi mestaruutensa. Onnittelut!

T. Teme
Otsikko: Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
Kirjoitti: Teme - Helmikuu 14, 2009, 18:29:43 ip
Suomen Barista-mestari vuosimallia 2009 on Mikko Haahti (Cafe Art). Kakkosena Roman ja kolmosena Jenna. Onnittelut kaikille!

T. Teme
Otsikko: Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
Kirjoitti: Juqi - Helmikuu 14, 2009, 18:45:36 ip
Jep. Mukavat kisat. Mikolle onnittelut!
Otsikko: Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
Kirjoitti: Tinuri - Helmikuu 14, 2009, 19:15:35 ip
Juu, kivat oli fiilikset ja hauskaa katsottavaa. Olipa vielä aloittelijan kannalta rohkaisevaa nähdä, että esimerkiksi maidon vaahdotus ja maidon kaato "kapuun" ei suju kaikilta ihan virheettömästi....
Kateeksi kävi vähän porukan myllyjä, ei paakun paakkua ja mikä vauhti myllyssä.

Itse koin pienen pettymyksen, kun vastasin SCAE:n tiskillä kysymyksiin ja viimeinen  vastaus (mitä tarvitaan cappuccinon valmistamiseen) tuomittiin vääräksi. Vastasin "espresso ja vaahdotettu maito" (kaikki muut vastaukset olivat oikein). Oikea vastaus olisi kuulemma ollut: Espresso, vaahdotettu maito ja maito....
Kuitenkin näin niiden valmistukseen käytettävän vain espressoa ja vaahdotettua maitoa. Samoin sanotaan tilaisuudessa jaetussa Pauligin lehtisessä sivulla 13: "Kupin pohjalle valutetaan annos espressoa ja sen päälle kaadetaan vaahdotettua maitoa..."
No, pettymys ei ollut ylikäymätön, enkä vaatinut oikaisua, mutta hiukan on sellainen olo, että nyt temppuillaan.

Kiva tilaisuus kaikkineen ja oli hauskaa tutustua myös automaatteihin, nappikeittimiin ja muuhun rekvisiittaan. Tämän jälkeen oli kiva palata kotiin nauttimaan kunnon kahvia. Oma suuhan se lopulta on paras tuomari.

O.K.
Otsikko: Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
Kirjoitti: Markus - Helmikuu 15, 2009, 00:08:20 ap
Vinkeät kisat juu. Erityisesti kärkikolmikon työskentelyä oli ilo seurata. Kakkoseksi sijoittunut Roman Kolpatski oli melko uskomaton siinä, mitä kaikkea hän ehti tehdä ja selittää ja silti jäi minuutti aikaa siivoilla ja kiillottaa konetta.

Oli myös hauska päästä kokeilemaan kahvin päästämistä ihan kunnon tykillä.

Sellaisen panin merkille, että aika moni kilpailija lepuutti portafilttereitä yllättävän pitkiä aikoja ladattuina pöydällä jäähtymässä. Olisi kiinnostavaa tietää, mitä tekniikkatuomarit moisesta ajattelivat (ja miten se vaikutti lopputuotteeseen). Ylipäätään olisi kiva saada kuulla mieluiten snookerottelutyyppinen suora asiantuntijaselostus vaikka korvanapille kuiskittuna, mutta edes pikaiset havainnot kilpailijoiden suorituksista välittömästi settien päätyttyä.

Lisäksi, huomasitteko paikallaolleet arvon Mikko Haahdin tasoitustekniikkaa? Sormella viistämisen sijasta hän naputtelee kahvinpurut tasaiseksi tampperinpäädyllä. Siihen, että sillä tavalla voitetaan baristamestaruus, taidetaan tosiaan tarvita melko paakkuvapaa mylly...

Mitä tulee cappuccinon sisältöön, niin nähdäkseni tuossa visassa olisi pitänyt "vaahdotettua maitoa"-ilmauksen sijaan käyttää sanaa "maitovaahtoa", jolloin eron olisi voinut tehdä sillä tavalla kuin he tekivät. Noh, palkintonahan oli vain valmiiksi jauhettuja tuotteita, joten melko lailla ihan sama.

Montakos vuotta Café Art on nyt sitten pitänyt tuota mestaruutta hallussaan?
Otsikko: Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
Kirjoitti: Juqi - Helmikuu 15, 2009, 13:42:47 ip
Montakos vuotta Café Art on nyt sitten pitänyt tuota mestaruutta hallussaan?

Neljä vuotta. 2006-2009.
Otsikko: Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
Kirjoitti: AnniK - Helmikuu 15, 2009, 20:12:27 ip
Lainaus
Itse koin pienen pettymyksen, kun vastasin SCAE:n tiskillä kysymyksiin ja viimeinen  vastaus (mitä tarvitaan cappuccinon valmistamiseen) tuomittiin vääräksi. Vastasin "espresso ja vaahdotettu maito" (kaikki muut vastaukset olivat oikein). Oikea vastaus olisi kuulemma ollut: Espresso, vaahdotettu maito ja maito....
Kuitenkin näin niiden valmistukseen käytettävän vain espressoa ja vaahdotettua maitoa.

Noista SCAE:n leikkimielisen kahvivisan vastausvaihtoehdoista kannan minä vastuun. Lähinnä halusimme osoittaa, ettei cappuccinossa ole pelkkää kuumaa maitoa (kuten caffe lattessa) eikä sellaista maitovaahtohöttöä, jota harmittavan usein edelleen saa - viimeksi viime viikolla eräässä kahvilassa lusikalla espresson päälle nosteltuna...

Iso kiitos kaikille osallistuneille! Otan mielelläni vastaan palautetta ja kehitysehdotuksia tapahtumasta osoitteessa president@scae.fi.
Otsikko: Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
Kirjoitti: Kotimies - Helmikuu 16, 2009, 11:32:04 ap
Nuo kisat olivat vähän erilainen kahvihetki näin harrastajalle. Muutamaa asiaa haluan kommentoida näin ihan tavallisen baristismista (?!) ja hyvästä kahvista kiinnostuneen totaalisen amatöörin silmin nähdystä tapahtumasta.

Ensinnäkin paikalla oli mielestäni, ainakin siis odotusteni vastaisesti, tavattoman vähän katsojia. Parhaimmillaan yhtaikaa ehkä luokkaa alle 50 ulko-ovesta tullutta ei-kisajärjestelyihin liittyvää ihmistä. Itse odotin paljon massiivisempaa väkimäärää, onhan kyseessä kuitenkin SM-kisat. Oliskohan saavutettavissa suurempi yleisö, jos markkinointiin panostettaisiin edes hieman enemmän?

Hienoa oli, että osallistujia oli saatu myös suurten väkikeskittymien lisäksi myös maakunnista. Mikkelin ja Kuopion kilpailijat toivat uskoa siihen, että joskus vielä hyvää kahvia saattaa saada ihan ympäri maan.

Sponsoreiden standeilla oli mukava käydä kokeilemassa miltä tuntuu tehdä kahvia ammattilaitteilla. Opastus oli Pauligin osastolla erittäin miellyttävää. Ja omatekemä kahvi maistui tietysti taivaalliselta ;) Muscovado-sokeri oli myös minulle uusi tuttavuus, johon pitää tutustua paremmin. Toivottavasti löydän sitä kaupasta kotinurkilta. Erilaiset maidot, joita juontaja läpi päivän mainosti ja joita hän useaan otteeseen kehotti käymään kokeilemassa, sen sijaan puuttuivat tapahtumasta kokonaan.

Itse kilpailijoiden suorituksien seuraaminen oli katsojalle kyllä huonompaa kuin olin odottanut. Lava oli korkealla, laitteet ja pöydät melko kaukana lavan reunasta, tuomarit ja kameramiehet pörräsivät katsojan ja katsottavan asian välissä. Seinälle heijastettu videokuva heilui ja oli lievästi suttuinen eli sekään ei antanut sellaista hyvää ja tarkkaa kuvaa, että itse olisi osannut arvioida kilpailijan suorituksia, edes visuaalisesti. Juontaja yritti kommentoida kilpailijoiden tekemisiä suoritusten aikana, mutta kommentit näyttivät pyörivän melko lailla parin saman asian ympärillä läpi kisapäivän. Varsinaista suorituksen kommentointia tai analysointi ei ollut ja sellaista olisin itse ehkä kaivannut, jotta olisin voinut ymmärtää mistä kilpailijoiden erot muodostuvat.

Latte Artissa mallikuvia ei näytetty kunnolla yleisölle. Huono oli siltä osin asettaa mittareita kilpailijoiden suorituksille. Ja sitten vielä on pakko mainita Latte Artin osalta huomio, joka tuli muualtakin kuin itseltäni. Jenna Kauniston tekemät kuviot olivat katsomoon nähtynä lähinnä mallejaan sekä enemmän identtiset keskenään kuin voittajalla. Silti hänen pisteensä olivat huonommat. Tähän pisteytykseen emme katsomosta löytäneet perusteita, mutta mehän olimmekin vain visuaalisen näkemyksen varassa. Olisi ollut hienoa, jos olisimme kuulleet pisteytyksen perusteet, niin Barista- kuin Latte Art -kisan osalta kilpailijakohtaisesti. Mahtavatkohan ne olla tulossa jollakin tavalla julkisesti tietoon?

Mutta kaikesta huolimatta tuli selville se ero, joka amatöörin ja ammatikseen baristan töitä tekevän ihmisen kohdalla on. Minulta ei synny tuohon tahtiin edes tasalaatuisia annoksia, puhumattakaan kaikesta muusta oheishässäkästä tarjoiluineen ja siivoamisineen.

Ja vielä hoksasin, että Tampereelle ollaan rakentamassa uutta kahvilaa, jonka perusasiat vosivat uskoakseni olla melko lailla kunnossa. Uutta Kahvila Valoa oli edustamassa yksi jäsen tuomaristossa ja Porin suunnalla aiemmin vaikuttanut kahvila Mumsin (?) perustajaomistaja. Siis Mokkamestarien Verkatehtaankadun kahvilan jättämää reikää oltaisiin paikkaamassa. Valo tulee ravintola Laternan alakertaan Puutarhakadulle, aika lailla keskelle kaupunkia. Kertoivat käyttävänsä kotimaisten pienpanimoiden kahvia ja sehän on vallan positiivinen asia.
Otsikko: Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
Kirjoitti: Petra - Helmikuu 16, 2009, 12:44:15 ip
Moi!

Kiitos palautteesta kisojen puolesta!

Minä toimin juontajana tapahtumassa. Tiedän, että olisi yleisölle kiinnostavaa kommentoida suorituksia tai muutoin analysoida niitä, mutta vaara on siinä, etteä se mitä näkyy ei kerro kuin pintaraapaisun totuudesta. Makutuomareita on 4 ja heidän suunsa antavat valtaosan pisteistä. Eli vaikka joku suoritus näyttää hyvältä, se voi makunsa puolesta olla ihan pielessä. Jos käytte lukaisemassa WBCsäännöt, niin aika tiukasti pidetään kädet sidoittuina monessa asiassa. Yleisöystävällistä lajista ei kovin helpolla saada. Ideoita on vaikka kuinka paljon tulevaisuutta ajatellen :) Pistelaskusysteemikin on sen verran erikoinen, että tulosten saaminen kestää. Paljon on asiaa menossa taas eteenpäin ylemmille tahoille, jotka sääntöjä tekevät.

Mielellämme markkinoisimme lehdissä ja vaikka telkussa, mutta raha se on vielä hienoinen ongelma. Tavoitteena on edetä koko ajan pidemmällle ja saada enemmän yleisöä. Tosin sponsorit ovat ne, jotka rahoittaessaan toimintaamme esittävät myös omia toiveitaan ja ehdotuksiaan.

Ensimmäistä kertaa meidät noteerattiin valtakunnallisessa radiossa (YLE teki perästi kaksi juttua), ja jopa mm. Bensiini-lehti teki kahvista jutun. Paikalle on yritetty saada vaikka ja mitä mediaa, mutta kiinnostavuus ei ole vielä lyönyt itseään läpi. Katsotaan, mitä saamme Stockmannin kanssa yhteistyönä aikaiseksi. Cup Tastingissa kokeillaan taas erilaista lisämarkkinointikeinoa: julkkikset :)

Ideat ja ehdotukset ovat tervetulleita ensi vuotta varten! Aina on parannettavaa, mutta kyllä me nyt mentiin mielestäni harppaus eteenpäin!
Otsikko: Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
Kirjoitti: Juqi - Helmikuu 16, 2009, 13:17:25 ip

Ensinnäkin paikalla oli mielestäni, ainakin siis odotusteni vastaisesti, tavattoman vähän katsojia. Parhaimmillaan yhtaikaa ehkä luokkaa alle 50 ulko-ovesta tullutta ei-kisajärjestelyihin liittyvää ihmistä. Itse odotin paljon massiivisempaa väkimäärää, onhan kyseessä kuitenkin SM-kisat.

Jep. Ja tuntui, että suurin osa oli 80+ v. mummoja, jotka olivat lukeneet jostain samassa yhteydessä "vapaa pääsy" ja "kahvi" ;D

Itse odotin, että siellä olisi ollut pienehkö "kahvila", josta olisi saanut ostaa ammattilaisten tekemiä kahveja. Olisi näytetty yleisiölle minkälainen se oikea cappucino onkaan. En usko, että suurelle yleisölle esim. tilkka Kaffan kahvia teki suurtakaan vaikutusta, varsinkin jos katsoi hintalappua. "Hei, tällä hinnallahan saa 10 kg Juhla Mokkaa!".

Petra, koska YLE lähettää nuo jutut?
Otsikko: Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
Kirjoitti: AnniK - Helmikuu 16, 2009, 15:40:55 ip
Joo ilmainen kahvi kiinnostaa aina  ;D

Vastailen Petran puolesta... Ylen aikaiselta tuli juttua torstaina ja lauantaina, FST5:ltä lauantaina.
Otsikko: Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
Kirjoitti: jarru - Helmikuu 16, 2009, 19:05:23 ip
Tulihan tuolla taasen käytyä katsomassa lähempää noita kisoja eli olin siis se edessä seissyt kameramies ;). Täällä olis muutama kuvatus kisoista: -kliks- (http://jarru.net/Coppermine/thumbnails.php?album=79)
Otsikko: Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 16, 2009, 20:21:04 ip
Mielellämme markkinoisimme lehdissä ja vaikka telkussa, mutta raha se on vielä hienoinen ongelma.

Kannattaa miettiä myös nettivideoita, kuten esimerkiksi tämä USBC Teaser (http://vimeo.com/3197310). Näissä ei varmaankaan tule kustannuksia muusta kuin videon koostamisesta? Tuollaista linkkiä on sitten helppo jakaa esim. sähköpostitse taikka linkittää blogeissa & nettisivuilla. Jarrulla oli tältäkin vuodelta hienoja kuvia, joista varmaan jotain voisi koostaa (mahdollisten videoklippien lisäksi) - mikäli kuvaajalle ja kuvissa esiintyville asia sopisi?
Otsikko: Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
Kirjoitti: Teme - Helmikuu 16, 2009, 22:13:09 ip
Katsotaan, mitä saamme Stockmannin kanssa yhteistyönä aikaiseksi. Cup Tastingissa kokeillaan taas erilaista lisämarkkinointikeinoa: julkkikset :)

Yhteistyö Stockan kanssa saattaa olla hyvä veto kaikille osapuolille.

Täällä olis muutama kuvatus kisoista: -kliks- (http://jarru.net/Coppermine/thumbnails.php?album=79)

Hienoja kuvia  -kuten aina ennenkin  ;)

Kannattaa miettiä myös nettivideoita

Tämä on hyvä idea. Videokuvaajalla on aika vaativa tehtävä saada olennaiset osat suoritusta livenä isolle ruudulle ja kahden kuvaajan avulla saisi tietysti lisää matskua (joskin kulut, koostamiseen käytetty aika ja tilan tarve kasvaisivat). Jos intressiä ja aikaa löytyy, niin toinen aika mielenkiintoinen vaihtoehto voisi olla videoida jälkikäteen "parhaat palat" ihan rauhassa paremmalla ajalla selostuksen kera - esim parhaat tekniset pisteet saanut kisailija kävisi läpi sitä tekniikkaansa ja kuvaaja voisi keskittyä ja otoksia voisi olla useampia. Jne.

T. Teme
Otsikko: Vs: Vuoden Barista- ja Latte Art kilpailu
Kirjoitti: romius - Helmikuu 17, 2009, 17:47:18 ip
Hei!
Petra on oikeassa siinä että pistelasku on hankalaa. Hyvänäköiset suoritukset eivät aina tuo hyviä pisteitä. Juomien maku on tärkein tekijä siinä ja tuomarit ovat sitä arvioimassa. Yleisön kannalta kameramiehen rooli on suuri näissä kisoissa. Mitä ammattimaisempi  suoritus on kuvattu sitä kivempi sitä seurata.  Lava oli nyt tosi korkealla joten hyvän skriinin merkitys korostui entisestään. Minusta  on tärkeä saada myös enemmän aktiviteetteja suoritusten väliselle ajalle  sekä kilpailun ympärille. Pauligin "tee-espresso-itse"-osasto oli aivan loistava idea, tälläisiä lisää!!
Kilpailijana voin kertoa että kisojen VB- järjestelyt paranevat vuosi vuodelta ja kaikki palautteet otetaan huomioon ensi vuden tapahtumaa ajatellen. Kilpailijoiden taso nousee koko ajan myös ja se on äärimmäisen hieno asia.
Erityisen kiitoksen haluan osoittaa Juhanille ja Mikolle (Cafe Art & Turun Kahvipaahtimo) sekä Benjaminille ja Svantelle (Kaffa Roastery) LAADUSTA TINKIMÄTTÖMYYDESTÄ. OLEN YLPEÄ ETTÄ SAAN TYÖSKENNELLÄ KANSANNE. Olette ehkä paras asia mitä on suomalaiselle kahvialalle on tapahtunut viime vuosina. Näin mielestäni ja kiitos siitä.
T:Roman