Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: jiitee - Heinäkuu 01, 2010, 11:54:50 ap

Otsikko: Jääkahvi
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 01, 2010, 11:54:50 ap
Aloitetaanpa tälle tuotteelle oma ketju - lisäilkää muutkin vinkkejä/kokemuksia tänne.

Erinäisten blogikirjoitusten (http://vstapps.com/blog-2/extractmojo/iced-coffee-with-extractmojo/) innoittamana on tullut testattua jääkahvin valmistusta ns. "Japanilaisittain", eli noin puolet nesteestä korvataan jäällä jonka päälle kahvi valutetaan.

Ideana on siis nopea lämpötilan lasku joka säilöö ja pitää aromit parempana kuin että tehtäsiin normaali kahvi ja laitetaisiin tämä sitten jääkaappiin viilenemään. On myös nopeampaakin näin - mikäli on jääpaloja valmiina.

Esimerkki tämänpäiväisestä reseptistä Hariolla:

25g kahvia
200g jäätää
220g kuumaa vettä (hieman yli puolet vettä siitä syystä että kaikki jää ei sula juomisen aikana).

Kahvi oli tällä kertaa jauhettu normaaliin suodatinkarkeuteen, eli karkeuteen jolla olisin valmistanut pelkällä vedellä. Hariolla tehdessä vain hämmentelin hieman huolellisemmin lusikalla ja lisäilin vettä normaalia verkkaisempaan tahtiin. Jäät oli siis laitettu astian pohjalle ja kahvi valui niiden päälle.

Olen tarkoituksella kokeillut lähinnä makeita, suhteellisen hapokkaita ja hedelmäisiä kahveja. Tämän päiväinen kahvi oli Has Beanin Kenya Makwa AA ja lopputulos oli hyvä. Jääkahvissa korostuu helposti karvaus, mutta tämänpäiväsessä kokeilussa se ei enää häirinnyt niin että olisi mieli tehnyt sokeria lisätä (makeus tasapainoitti sitä jo aika hyvin). Mittailin mittarilla että oli jäänyt ihan pikkaisen aliuutteiseksi, joten seuraavaksi kokeilen pykälää hienommalla jauhatuksella jos tämä hieman lisäisi lopputuotteen luontaista makeutta.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 01, 2010, 15:02:32 ip
Tämä on tosiaan eri juttu kuin jäälatte, jossa taas kahvia ei nimenomaan valuteta jäille. Minä olen harrastanut sitä mennä kesinä jonkun verran. Normaalista poiketen olen vaahdottanut maidon vaahdotusmännällä, jolloin lopputulos on vähän makeampi. Helposti tosiaan tulee karvautta jäähdytettyyn kahviin, joten erilaiset makeutta lisäävät kikat ovat hyödyllisiä. Olen kokeillut myös soodapohjaista versiota, mutta siitä tuli aika karvasta - ei viitsisi kauhean paljon kuitenkaan sokeria lotrata joukkoon.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: kahvimies - Heinäkuu 05, 2010, 23:53:57 ip
Kokeilin tänään töissä kymmenkunta kertaa melko vaihtelevin lopputuloksin. Kahvina Johan&Nyströmin Kenya AA Kangunu.

Aeropressillä tuli parempi lopputulos kuin V60llä, syynä ehkä tasalaatuisempi uutto. Kyseisellä kahvilla joukkoon oli pakko lisätä hieman sokerisiirappia jotta kahvia tosiaan teki mieli juoda. Kokeilen huomenna vielä vähän lisää ja voin reseptintynkästäkin koittaa ottaa ylös.

Tuli eilen kokeiltua ruotsalaisen Haugaardin Panama Wilford naturalia jääkahvina. Resepti oli aika yksinkertainen mutta varsin toimina:

-6g kahvia / 1dl vettä
-Jauhatus Vähän Hariota karkeampi, kokeile.
-Sekoita kahvi ja vesi, jääkaappiin n. 20-30min

Aika suurpiirteisesti mennään mutta kun en itse tehnyt niin ei ihan tarkkaan muista. Kolmannella kerralla onnistui parhaiten, kuin melonimehua olisi juonut.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Mariia - Heinäkuu 06, 2010, 10:03:17 ap
Näillä keleillä tosiaan juo mielummin viileitä juomia :)

En tiedä saako tähän ketjuun kirjoittaa maitoversioita, mutta kaiken uhalla raapustan.  ;D

Oma versioni, olisikohan tämä cafe con leche y hielo? ;)
- muutama jääpala + 1½-2 dl maitoa (vaahdotus)kannuun, jätetään jääkaappiin siksi aikaa kun kahvi valmistetaan
- tuplaespressoshotti, saa olla aika "tiukka" jotta kuuman nesteen määrä pysyy pienenä
- lisätään makusiirappia (jos käytössä on HYLA-maito, niin makusiirappia ei välttämättä tarvita)
- lisätään maito & jääpalat

Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Juqi - Heinäkuu 06, 2010, 13:39:12 ip

Erinäisten blogikirjoitusten (http://vstapps.com/blog-2/extractmojo/iced-coffee-with-extractmojo/) innoittamana on tullut testattua jääkahvin valmistusta ns. "Japanilaisittain", eli noin puolet nesteestä korvataan jäällä jonka päälle kahvi valutetaan.

Esimerkki tämänpäiväisestä reseptistä Hariolla:

25g kahvia
200g jäätää
220g kuumaa vettä (hieman yli puolet vettä siitä syystä että kaikki jää ei sula juomisen aikana).

Counter Culture Coffeella on myös hyvä ohje (http://counterculturecoffee.com/docs/brewing-guide/CCC_Iced_Coffee_Brew_Program.pdf) japanilaiseen jääkahviin. Suurinpiirtein samat uuttosuhteet kun mitä jiitee oli käyttänyt.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 06, 2010, 20:19:19 ip
Kokeilin tänään töissä kymmenkunta kertaa melko vaihtelevin lopputuloksin. Kahvina Johan&Nyströmin Kenya AA Kangunu.

Aeropressillä tuli parempi lopputulos kuin V60llä, syynä ehkä tasalaatuisempi uutto. Kyseisellä kahvilla joukkoon oli pakko lisätä hieman sokerisiirappia jotta kahvia tosiaan teki mieli juoda. Kokeilen huomenna vielä vähän lisää ja voin reseptintynkästäkin koittaa ottaa ylös.

Hariolla saa olla todella huolellinen jos tekee tuollaista pientä annosta kuten minä tuolla yllä. Lusikka on must. Kun normaalistikin uutettaessa 12.5g/200g saa olla pikkuhariolla tarkkana niin tässä tilanteessa vielä enemmän. Olen itse muuttanut taktiikkaa siten että kaadan veden noin kolmessa erässä ja joka kerralla hämmennän lusikalla kunnolla (kun siis "konsentraattia" valmistan).
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: kahvimies - Heinäkuu 06, 2010, 21:16:34 ip
Okei. Minkälaista kahvi "conea" haet? Melko tasainen?

Counter Culturen resepti on ihan hyvä muttei kerro jauhatuskarkeuksista mitään. 3-4 min on aika pitkä aika, varsinkin jos koettaa keksiä
reseptiä joka toimisi kahvilaympäristössä kiireiseenkin aikaan. Ja se olisi tarkoituksena...
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: jiitee - Heinäkuu 06, 2010, 22:35:35 ip
Okei. Minkälaista kahvi "conea" haet? Melko tasainen?

Melko tasaiseksi se jää viimeisen sekoituksen jäljiltä. Ja käytännössä se on koko ajan vain "massaa" lähes ilman mitään vesikerrosta päällä - vettä on suhteessa kahviin niin vähän ja vettä on pakko lisätä niin verkkaisesti.


Counter Culturen resepti on ihan hyvä muttei kerro jauhatuskarkeuksista mitään. 3-4 min on aika pitkä aika, varsinkin jos koettaa keksiä
reseptiä joka toimisi kahvilaympäristössä kiireiseenkin aikaan. Ja se olisi tarkoituksena...

Kuten CCC:llä sivutaan (ja tuolla VST:n blogissa): jäät sopivaan kannuun ja Fetcoa ohjelmoimaan sopivilla parametreillä. Kiireisessä kahvilassa keitetään tottakai mahdollisimman tehokkaasti. Periaatteessa voisi joku päivä itsekin testata vaikka 1 litran valmistusta (tyyliin: 500g jäätä, 550g vettä ja noin 63g kahvia - tuohon taas noin 10% lisä veteen). Puolen litran kaatamisessa 3-4 minuutissa ei ole enää juurikaan ongelmaa.

Jauhatus on itselläni ollut aika lähellä normaalia karkeutta, korkeintaan "pykälää" hienommalla (Tanzanian 7 -> 6, jne).

Tuo jääkahvi tuntuu pitävän pintansa normaalia kahvia paljon paremmin. Tein toissailtana jääkahvin termariin ja termari jääkaappiin. Seuraavana aamuna kun oli aikainen lähtö ja aamupala oli tarkoitus syödä vasta määränpäässä. Tuote oli säilynyt paljon paremmin kuin termarikahvi yleensä - pullossa oli vielä pari pientä jääpalaakin jäljellä. Lämpimänä säilötty alkaa suhteellisen nopeasti maistumaan "mokkaiselta". Matala lämpötila auttaa ilmeisesti säilömään aromit.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Pastori - Heinäkuu 06, 2010, 23:43:17 ip
Tein päivällä Hariolla kokeeksi tuolla jiiteen ohjeella. Hämmästyttävän hyvin toimi. Kylmä kahvi toimi oikein mainiosti. Kiitokset vaan vinkistä.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: kahvimies - Heinäkuu 07, 2010, 09:29:18 ap
Fetco olisi tietysti ihan näppärä mutta kun Johan&Nyströmillä on vaan Aeropressit ja Hariot.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Misse - Heinäkuu 07, 2010, 09:35:48 ap
Fetco olisi tietysti ihan näppärä mutta kun Johan&Nyströmillä on vaan Aeropressit ja Hariot.

Kokeilin tehdä jääkahvia Fetcolla, mutta ei se silläkään helppoa ollut.... Pitää jatkaa testailuja kunhan saa taas Fetcon käyttöön.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Inhu - Heinäkuu 07, 2010, 11:56:05 ap
Joskus tuli kokeiltua näin: Tein 4 kupin mutteripannulla täyden pannun ja laitoin sen kylmään vesihauteeseen. Tämän jälkeen laitoin laseihin jäät valmiiksi ja vaahdotin kylmää maitoa parin euron "patterivaahdottimella". Kaadoin haalean kahvin jäiden sekaan sekoitten syömäpuikolla jolloin jäät eivät sulaneet pois, mutta kahvista tuli kylmää. Sekaan kanelitanko (+joskus kanelisokeria) ja maitovaahto päälle. Oli silloin oikein hyvää :D
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: bogey - Heinäkuu 07, 2010, 23:11:38 ip
Tässä yksi vinkki mitä käytän jäälatten valmistamisessa, toiminee myös jääkahville.
Tyhjä lasi pakkaseen, viilentää kahvin hyvin, latten kanssa ei tarvitse edes jääpaloja.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Moksi - Heinäkuu 25, 2011, 21:03:18 ip
Vähän uppia jo ehkä hivenen unohdetulle threadille.

Kesän kuumista päivistä innostuneena päädyin kokeilemaan erilaisia kylmiä kahvijuomia. Tällä hetkellä kokeilussa on ollut espressopohjaiset juomat. Eka versio, jonka ohjeen kuulin kaffecentralenissa käydessäni, käsitti sokerin päälle valutetun espresson, joka sitten kaadetaan jäiden päälle ja lopuksi lisätään tilkka kermaa. Tästä tulikin yllättävän hyvää. Toinen versio koostuu, espressosta, maidosta ja jäistä, jotka on sekoitettu blenderissä. Lopputulos ihan ok, vaikka vähän makeutta jäikin kaipaamaan.

Mites muilla ristrettolaisilla, onko kesä herättänyt kylmien kahvien juojia enemmänkin ja minkälaisilla resepteillä?
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Joona_s - Heinäkuu 25, 2011, 22:45:16 ip
Vanha klassikko eli Shakerato: tuplaespresso (around 30g, mielellään joku jossa hieman hapokkuutta/kirkkautta), 8-9g siirappia, sekoitetaan tiukasti shakerillä jossa mielellään isoja jääkuutioita.

Toisessa variaatiossa tuohon voi lisätä tilkan tummaa rommia vielä äskeiseen.. Virkistävä sekä toisaalta myös päihdyttävä. 

Lisäksi jäälle valutetut aeropressit on asiaa.
Otsikko: "kylmäuutto"
Kirjoitti: Mariia - Heinäkuu 27, 2011, 18:27:57 ip
Luin eräästä suomalaisesta blogista "kylmäuuttamisesta", ja ko. blogissa viitattiin toiseen blogii, jossa taas viitattiin Imbibe Magazineen (http://www.imbibemagazine.com/Iced-Coffee-How-To).

Jauhetun kahvin sekoittaminen huoneenlämpöiseen veteen (ja sitten uuttaminen yön yli jääkaapissa) ei vakuuta minua, mitä mieltä te muut olette?
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Tuomas - Heinäkuu 27, 2011, 20:18:55 ip
Kyllähän tuota kylmäuuttoa harrastetaan asiantuntijoidenkin keskuudessa. Jotkut, esim. Kenneth Davids, ohjaavat tekemään vahvaa tiivistettä, jota sitten laimennetaan kylmällä tai kuumalla vedellä, riippuen  siitä kumpaa haluaa juoda. Uutto tapahtuu jääkaapissa 10 - 20 tunnin ajan riippuen miten vahvaa juomaa haluaa. Uuttoastian tulisi olla tiivis ettei tule sivumakuja. Erillinen  filtteri on siis tarpeen. Tavallinen jauhatus sopii tähän metodiin ja ennen uuttoa purut saatava kunnolla märäksi sekoittamalla.

Voisin laittaa kokeeksi yön yli uuttumaan. Kerron huomenna miten juoma onnistui. En ole siis aikaisemmin tätä metodia kahviin käyttänyt. Teetä olen uuttanut tähän tapaan ja tulos on ollut mielestäni  kerrassaan mainio. Laadukas maustamaton vihreä tee saa sitrusmaisen ja jopa minttuisen aromin eikä makeutusta tarvitse lainkaan raikkaaseen juomaan.

Mutta huomenna analyysiä tuloksesta. Nyt keittiöön valmistamaan koe-erää.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: McJones - Heinäkuu 27, 2011, 23:18:55 ip
Ihan toimivaa kahvia tulee kylmäuutollakin, tai ainakin mitä itse sitä pressopannulla on tullut kokeiltua. Eli purut pressopannuun, sekoitus, annetaan olla jääkaapissa kellonympärys ja sitten juodessa laimennetaan maun mukaan, luokkaa 1 osa kahvia, 2 osaa vettä.

Tuota tuli keiteltyä aiemmin, kun oli aikaisia aamulähtöjä eikä halunnut käyttää aikaa kahvin odotteluun eikä metelöidä turhaan. Iltasella purut uuttumaan ja aamulla tarvitsi vain tehdä vedenkeittimellä kuumaa vettä.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Toma - Heinäkuu 28, 2011, 12:21:55 ip
Kokeilin McJonesin innoittamana samaa jokin aikaa sitten, papuina oli J&N Bourbon Passa.
Purut ja vedet tosin latasin suljettavaan pulloon, 6dl ja 65g karkeutena reipas presso, paperista taittotratti niin purujen kaato pulloon kävi näppärästi.
Pullo ei mahtunut jääkaapissa olemaan muuten kuin lappeelleen, hieman nokka ylöspäin (en usko tällä olevan suurta vaikutusta).
Illalla 11h uuttumisen jälkeen kaadoin pullosta kahvit ulos karahviin vielä V60:sen kautta välttääkseni purut.

Olihan tuo juotavaa, ja helteellä voisi olla kovempi hitti. Nyt jäi hieman sellainen "ookei"-fiilis, jotain olisi vielä kaivannut lisäksi.
Mutta uudelleen meinaan ladata pullon taas kaappiin, mm. jos pavut uhkaavat vanhentua tai muuten vain helle piinaa.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Tuomas - Heinäkuu 28, 2011, 12:45:50 ip
Jep, kylmäuutto kyllä toimii. Laitoin illalla ihan normaali annostelulla pressopannuun kahvia ja kylmää vettä. Ihan vaimon markettikahvista kokeilin (lue presidentin tummapaahto, jota hän osti hätäpäissään kun ei saanut laatupapuja kahvin ollessa loppu). Sekoittelin kunnolla ja peitin pannun elmukelmulla. Aamulla reilun 10 tunnin uuton jälkeen, sekoittelin vielä uudelleen ja laitoin suodattimen kannuun sekä painoin männän alas. Voimaa tarvitsi huomattavan määrän. Siirsin kahvin sitten toiseen kannuun ja kansi päälle.

Maku oli oikein raikas, ihan laimentamatta toimi hyvin. Maku poikkeaa kuumassa uutetusta ja muistuttaa enemmän kahvin purujen tuoksua. Ainakin minulle tuli sellainen mielikuva. Paljaaltaan juodessa ainoa haittapuoli oli kahvin rasvat, jotka tuntuivat selvästi suuntuntumassa. Oikein hyvää oli, kun lisäsi puolet kylmää maitoa. Sokeria tämä ei kaivannut ollenkaan, vaikka oli markettikahvia. Voisin kuvitella, että laatupavuilla ja tuoreella jauhatuksella toimii oikein hyvin.

Väri oli jännän punertava. Selvästi vaaleampi kuin kuumassa uutossa, mutta maku silti reilu ja antava. Ei ollenkaan laiha.

Suosittelen kyllä tätä. Mutta voi olla sellainen, että jakaa mielipiteet.
Otsikko: "kylmäuutto"
Kirjoitti: Mariia - Heinäkuu 28, 2011, 14:10:58 ip
Suuri kiitos mielenkiintoisista kokeiluistanne & arvioistanne!  :D

Mulla oli tosiaan ennakkoluuloja juuri tuohon kahvin rasvapitoisuuteen liittyen (siis miten kahvirasvalle käy kun vesi ei olekaan kuumaa), mutta kokemustenne valossa pitää itsekin kokeilla kun (jos?) helteet palaavat.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Toma - Heinäkuu 01, 2013, 16:22:29 ip
Tänä vuonna sain lisäintoa espresson valuttamisesta kylmään kuppiin Matt Pergerin WBC esityksen jälkeen.
Netin uumenista ammensin itseni vielä enemmän sekaisin, kun törmäsin väittelyyn "Espresso shock", että muuttuuko espresson maku metallisemmaksi kun se valutetaan jäiden päälle, vai ei.
mm. Mark Princen "Thoughts and Theories on Iced Coffee (http://coffeegeek.com/opinions/coffeeatthemoment/09-10-2011)" kohdassa Cooling Down Hot Coffee Quickly ja David [theotherblackstuff] Walsh:n blogissa "Shocking Espresso (http://theotherblackstuff.ie/thoughts/shocking-espresso/)" jutut luettuani testailin itse tuota.
En tehnyt kymmeniä testejä, muutaman vain. Tullakseni tulokseen, etten maista eroa nopeasti kylmennettyyn espressoon kuin hitaasti kylmennettyyn. Joka tässä omassa tapauksessani (http://nonsensopedia.wordpress.com/2013/07/01/jaalatte-2013/) koski jäälatteen vielä kaatamista, jossa mielellään en haluaisi jäädä jammailemaan espressoni kanssa, vaan tuikata sen suoraan jäille ja maitoon, juuri tässä järjestyksessä, saaden mahdollisimman kylmää juotavaa.

Ennen tein jäälatten espresso + sokeri -> kylmä maito -> jäät. Nyt muutin hieman järjestystä, ja jotenkin vain pidän enemmän lopputuloksesta, vaikka luulisi tämän olevan näin kitkerämmän makuista, espresso + sokeri -> kylmä lasi + jäät + kylmä maito (tässä vielä jäiden kautta kaato maidon sekaan).

Onko muilla tästä ns.myytistä mielipidettä/faktaa?
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Tuomas - Heinäkuu 16, 2013, 22:51:33 ip
Lainaus käyttäjältä: Toma
Ennen tein jäälatten espresso + sokeri -> kylmä maito -> jäät. Nyt muutin hieman järjestystä, ja jotenkin vain pidän enemmän lopputuloksesta, vaikka luulisi tämän olevan näin kitkerämmän makuista, espresso + sokeri -> kylmä lasi + jäät + kylmä maito (tässä vielä jäiden kautta kaato maidon sekaan).

Onko muilla tästä ns.myytistä mielipidettä/faktaa?

Eihän jäille uuttaminen vaikuta itse uuttolämpötilaan. Mistä siis tuo metallien maku tulisi? Voisiko nopea jäähdytys vaikuttaa rasvojen koostumukseen? Kylmäuutto on kyllä minusta metallisempaa tai kovempaa  voisi olla parempi sana.

Mutta jäälaten teen seuraavasti: jäät lasiin, espresso metalliseen pikkukannuun ja siihen sokeri, sekoittelun jälkeen jäiden päälle lasiin ja maitoa tarpeellinen määrä.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: GreenBean - Heinäkuu 17, 2013, 13:17:25 ip
Metallisuudesta en osaa sanoo kun maku muuttuu radikaalisti maidonlisäyksen jälkeen. Oma prosessi menee kaappilämmin lasi + jääkuutiot -> espresso ja lopuksi kylmä maitoa päälle.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Mariia - Heinäkuu 17, 2013, 21:29:20 ip
Itse teen jäälaten seuraavasti: normituplaespresso (siis lämmitetty muki), hienoa sokeria, kun sokeri on liuennut ISOJA jääpaloja, reipas sekoitus että kahvi kylmenee mahd nopeasti ja lopuksi kevytmaitoa. Kulutusmaidon kanssa tulisi toki parempaa, rasvattomaan maitoon en edes yritä  :P

Olen käyttänyt välillä jäämurskaakin, kun jäämurskain talosta löytyy... Mutta se tekee juomasta nopeasti  vetisen, ja olen havainnut riittävän määrän riittävän isoja jääpaloja parhaaksi vaihtoehdoksi. Toki pavuillakin on vaikutusta, tummempi paahto toimii keskimäärin paremmin kuin vaaleat. Mutta makuasioita nämä ovat.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Tuomas - Heinäkuu 17, 2013, 22:20:40 ip
Lainaus käyttäjältä: Mariia
Olen käyttänyt välillä jäämurskaakin, kun jäämurskain talosta löytyy... Mutta se tekee juomasta nopeasti  vetisen, ja olen havainnut riittävän määrän riittävän isoja jääpaloja parhaaksi vaihtoehdoksi.

Juuri näin. Isoja jääpaloja ettei juoma mene ohuen vetiseksi. Eikä mitään sisältä onttoja ja ohutseinäisiä, jotka sulavat hetkessä myös.

En ole minäkään metallinmakua jäälatessa huomannut, mutta tuli yksi ajatus mielee, kun eihän se jäälle uuttaminen tosiaan itse uuttoon vaikuta. Entä jos maku tulee jääpaloista, joihin on tullut pakastimessa sivumakuja? En väitä ketään sottapytyksi, mutta yllättävän helposti voimakkaat ruoat levittävät makuja pakkasessakin ja etenkin näin voi jääpaloille käydä, jos on avoin jääpalamuotti.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Toma - Heinäkuu 18, 2013, 00:48:47 ap
Hieman poiketen topicista, mutta jäissä pysyen.
Mistä porukat hommaa muotit/pussit mitälie, Isoille jääpaloille?
Itse kun en oikein tunnu löytävän. Ja käytän normipusseja, tai sitten erilaisia avoimia muotteja (joita myös vihaan).
Otsikko: Vs: Jääkahvi // jääpalat
Kirjoitti: Mariia - Heinäkuu 18, 2013, 11:45:10 ap
Jääpaloista voi tosiaan tulla sivumakua... Itse käytän Ikean silikonisia jääpalamuotteja (kolmion muotoisista jääpaloista tulee suht isoja), pakastan omassa lokerossa jossa ei säilytetä muuta, ja pesen jääpalamuotin noin kerran viikossa. Jääpalojen ikä on yleensä 1-4 päivää.

Jääpalapussit ovat ihan kätevä ja hygieeninen vaihtoehto, mutta jääpaloista tuppaa tulemaan turhan pieniä, ellei markkinoille ole tullut uusia versioita?
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Joona_s - Heinäkuu 18, 2013, 11:46:06 ap
http://www.amazon.com/kitchen-dining/dp/B00395FHRO Tollasii amazonista tai sitte pakastaa vaan isomman klöntin kerralla ja pilkkoo siitä vasaralla.

Isot jäät tietenkin sulaa hitaasti mutta siinä samalla myös viilentävät hitaammin.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 18, 2013, 12:10:19 ip
Tähän väliin se pakollinen linkki, liittyen mm. isoihin jääpaloihin:
http://drinks.seriouseats.com/2013/06/cocktail-science-myths-about-ice-big-cubes-are-better-dry-shaking-whiskey-dilution.html

Pointti siis se, että isot palat auttavat, mutta eivät niin kauhean paljon.

Yhteen aikana vertailin erilaisia jääpalamuotteja, tosin lähinnä normaalikokoisten palojen. Pussit eivät olleet mukana, koska ne eivät itselle ole vaihtoehto: kylmien palojen irrottelu on aika epämiellyttävää jos tarvii enemmän sitä jäätä ja onhan se melko turhaa roskaa. Muottivertailun ylivoimainen voittaja oli Joseph Joseph, joka parhaimmillaan on ihan todella kätevä.

P.S. Jos joku tarvii paljon erilaisia jääpalamuotteja, niin multa sais halvalla...
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: tonttu - Heinäkuu 18, 2013, 12:36:14 ip
Mites eikö tuossa kylmäuutossa vuorokausikaupalla tule aika satsi parkkihappoja mukaan? Närästyskahvia?
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Toma - Heinäkuu 18, 2013, 13:06:15 ip
Mites eikö tuossa kylmäuutossa vuorokausikaupalla tule aika satsi parkkihappoja mukaan? Närästyskahvia?
""Parkkihapoiksi kutsutut aineet ovat tanniineja, joita esiintyy joissakin kasveissa. Kahvin pavuissa, paahdetussa kahvissa tai kahvijuomassa ei ole tanniineja."
Lähde (niinkin luotettava kuin): Kahvi.net Kysymyksiä ja vastauksia kahvijuomasta (http://www.kahvi.net/index.php?k=111003)
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Tinuri - Heinäkuu 18, 2013, 16:01:48 ip
Itse en ole jääkahvia laitellut. Ja maitoa ei vatsa kestä / suu ei enää tykkää.

Noista jääpaloista minua opastettiin ja sivistettiin, kun en niitä lonkkariini halunnut...
Temppu oli se, että kun laittaa runsaasti jäitä juomaan, niin ne eivät juurikaan sula vedeksi. Aika loogistahan tuo on, mutta kun ei ole baarimestarin sivistystä.

Vielä tulis mieleen sekin, että jäitä kun valmistetaan koneella niin niiden lämpö on vain hiukan miinuksen puolella. Jääkapista, tai siis pakastimesta otetut saattaa olla jopa 20 astetta pakkasella

O.K.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: akallio - Heinäkuu 18, 2013, 16:08:21 ip
Linkin takana ollut ajatus oli, että jää viilentää lähinnä sulamalla. Mikä sinänsä on perusfysiikkaa.

Linkissä puhutaan kuitenkin muutamista asteista, eli käytännössä jääkonejäästä. Jääkaappijää on tosiaan eri juttu. Jos jaksaisi, niin voisi laskea, että onko merkittävässä määrin eri juttu.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: thjerppe - Heinäkuu 19, 2013, 09:00:33 ap
En usko, että jään lämpötilalla on suurta merkitystä. Jään yhden asteen lämpenemiseen tarvittava energia on 2,09 kJ/kg ja jään sulamiseen tarvittava energia on 333 kJ/kg. Eli -18
asteisen jään sulamispisteeseen lämmittämiseen tarvittava energia on karkeasti noin kymmenesosa saman jäämassan sulattamiseen tarvittavasta energiamäärästä.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: thjerppe - Heinäkuu 19, 2013, 09:06:01 ap
Voisihan sitä tietysti laskea paljonko jäätä tarvitaan, jotta se ei ehtisi alkaa sulamaan...
Otsikko: Vs: Jääkahvi // jääpalat
Kirjoitti: Mariia - Heinäkuu 19, 2013, 10:32:50 ap
Tuo akallion linkki oli mielenkiintoinen, tuota "surface water":ia en ole tullut ajatelleeksikaan. Ehkäpä juuri surface water on syynä, että crushed ice ei jäälatessa toimi, koska jäätä murskatessa pintavettä syntyy väkisinkin. Siis ainakin tuolla meidän jäämurskaimella, missä on käsikampi.

Sellainen lisäys vielä aiempaan silikonijäämuotti -postaukseeni, että silikonimuotit tuppaavat imemään itseensä makuja ja hajuja, eli kannattaa kontrolloida kun muottia pesee, että onko maku-/hajukontaminaatioriski olemassa eli bolognesekattilaa ei kannata pestä samaan aikaan ;)

Toki varmaan silikonimuottien laadussakin on eroa, Lekue ja Joseph Joseph eivät ehkä ole niin huokoista kamaa kuin Ikean muotit...
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: odie - Heinäkuu 22, 2013, 15:28:01 ip
Kun tekee maidosta nuo jäät niin ei haittaa noiden sulaminen, itse tykkään että parantaa makua. Kun kuppiin laittaa pari palaa noita, voi laskea shotin suoraan jäiden päälle ja nauttia jäisen shottinsa samantien. Tai sitten jatkaa kylmällä maidolla haluamansa mittaiseksi. Aina kun juttelen jonkun kanssa jääkahvin tekemisestä niin ihmiset valittavat jäiden sulavan ja laimentavan juoman. Jos maitoa jääkahvissaan käyttäisi, ongelma ratkeaa. Kaippa halutessaan voisi myös jäädyttää kahvia, mikäli maidottomampi jääkahvi on mielessä..
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Toma - Heinäkuu 26, 2013, 00:22:04 ap
Kun tekee maidosta nuo jäät niin ei haittaa noiden sulaminen, itse tykkään että parantaa makua. Kun kuppiin laittaa pari palaa noita, voi laskea shotin suoraan jäiden päälle ja nauttia jäisen shottinsa samantien. Tai sitten jatkaa kylmällä maidolla haluamansa mittaiseksi. Aina kun juttelen jonkun kanssa jääkahvin tekemisestä niin ihmiset valittavat jäiden sulavan ja laimentavan juoman. Jos maitoa jääkahvissaan käyttäisi, ongelma ratkeaa. Kaippa halutessaan voisi myös jäädyttää kahvia, mikäli maidottomampi jääkahvi on mielessä..
Ideana hyvä, mutta omat kokemukset vei pohjan.
Maidon maku muuttuu kun se jäädytetään, joidenkin mielestä taas ei (kun katsoin kaikkitietävästä googlesta). Mutta oma punainen maito ei oikein futaa tässä, harmi.

Edit: linkki Valion sivuille http://www.maitojaterveys.fi/www/fi/tiedotteet/2009.php?we_objectID=69
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: NtiCappuccino - Elokuu 04, 2013, 15:45:17 ip
Testatkaa myös tehdä jääpaloja kahvista, manteli- tai soijamaidosta. Mantelimaidosta kun tekee jääpaloja ne myös makeuttaa hieman juomaa joten sokeria ei tarvitse lisätä (mutta maistuu myös vaikka ei kovin makeasta tykkääkään).

Jäälatte makusiirapilla on yks mun lempparijuomista. Makusiirappina toimii parhaiten perusvanilja (vielä jos itse sen keittelee vaniljatangoista), mutta ihan kaupalliset karamellit, irish coffeet ym. toimii myös. Kahviloista parasta jäälattea saa Suomesta Roberts Coffeesta. Yleensä juon kahvini rasvattomalla maidolla, mutta jäälatessa jostain kummasta syystä toimii parhaiten rasvasempi maito.

Mariia: Lekuella on myös tällainen: http://www.mastermarkbrands.fi/lekue-tuotteet-jaapalamuotit-ja_astiat-kubik-jaapalamuotti (http://www.mastermarkbrands.fi/lekue-tuotteet-jaapalamuotit-ja_astiat-kubik-jaapalamuotti) kiva jääpalamuotti. Ton avulla tulis myös kivoja maustekahveja kun lykkäis jääpalan sisään esim. appelsiininkuorta tms. :)
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Mariia - Elokuu 05, 2013, 15:22:51 ip
Mariia: Lekuella on myös tällainen: http://www.mastermarkbrands.fi/lekue-tuotteet-jaapalamuotit-ja_astiat-kubik-jaapalamuotti (http://www.mastermarkbrands.fi/lekue-tuotteet-jaapalamuotit-ja_astiat-kubik-jaapalamuotti) kiva jääpalamuotti. Ton avulla tulis myös kivoja maustekahveja kun lykkäis jääpalan sisään esim. appelsiininkuorta tms. :)

Vitsi ... "täydelliset kuutiot" kyllä houkuttelisivat kaltaistani insinööriä  :P
Ja hyvä idea, jääkuutioon voisi tosiaan laittaa mausteita mukaan, mitenköhän esim. kardemumma tai kaneli käyttäytyisi? Tai jos keittäisi kanelitankoa pienessä vesimäärässä, jonka sitten jäädyttäisi jääpaloiksi?
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: NtiCappuccino - Elokuu 05, 2013, 21:05:00 ip
Kaneli ja kardemumma varmaan toimii parhaiten kun keittelee veden (tai maidon) kanssa ja sit jäädyttelisi. Tai antaisi seisoa yön yli vesi/maitotilkassa?
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: npm - Heinäkuu 06, 2015, 17:11:25 ip
Aihe ei näemmä ole kiinnostanut ketään viime vuonna, mutta mitä tässä nyt turhaan uutta aloittelemaan. Jääkahvi 2015 - start!  ;D

Itse olen nyt kokeillut tehdä muutaman ison erän (10 kuppia moccamasterilla) suodatinkahvia (normaalijauhatuksella, annostelu +~10%), jonka jäähdytän nopeasti vesihauteessa (kahteen astiaan jaettuna kylmää vettä täynnä olevassa lavuaarissa), ja tämän jälkeen käytän vielä pakkasen kautta tunnin pari ennen jääkaappin laittamista. Lasi puoliksi täyteen isoja jääpaloja ja kahvi jääkaapista päälle. Mausta tulee mieleen kovasti ketjussa aiemmin mainittu japsijääkahvi. Tuoteimman erän kuitenkin tein tummasta presidentistä, ja makua voi verrata lähinnä tiskiveteen. Ilmeisesti käytetyn kahvin pitää olla kohtalaisen hapokasta..  8)

Mitäs te muut olette kokeilleet tänä kesänä?
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Heinäkuu 06, 2015, 23:05:36 ip

Mitäs te muut olette kokeilleet tänä kesänä?

En tänä kesänä vielä, mutta omat jääkahvit teen aina kylmäuutolla. Voisi pistää kyllä taas pullon tulemaan. Itse vain laitan purut puoletoista litran limupulloon ja suodatan sitten aeropressin metallifiltterin läpi. Omaan makuun olen tykännyt (kokeiluja ei tarpeeksi paljon täyteen varmuuteen tosin) tehdä tosi tujua siitä kylmäuutosta ja laimentaa sitten jäävedellä tai maidolla.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: thjerppe - Heinäkuu 07, 2015, 09:07:09 ap
Meillä aika vakiintunu resepti Clever dripperillä:

30g kahvia (karkea jauhatus)
n. 200-225 g vettä
n. 225-250 g jäitä

Kahvi ja kuuma vesi cleveriin, haudutus 4 min.
Jäät karahviin ja kahvin valutus jäiden päälle.

Viime viikolla viimeksi maistui. Kahvina oli GLC:n Wottona. Myös kenialaisista on tullut oiken hyvää.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Seppostola - Heinäkuu 20, 2015, 18:56:48 ip
130g todella karkeeks jauhettua kahvia, 1litra vettä, n. 12-16h uuttaminen suljetussa astiassa, lopuks: puolet kylmä uutettuu kahvii ja puolet tonicia ja paljon jäitä! :)
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: äyni - Heinäkuu 21, 2015, 16:36:30 ip
Viikonloppuna tuli tehtyä ja juotua vahvaa kylmäuutettua kahvia. 1:4 kahvi-vesi-suhteella. Olisiko kolmisen desiä juotu vaimon kanssa naamaa kohden yhden-kahden maissa iltapäivällä. Molemmat saatiin siitä vatsa sekaisin, eikä saatu unta ennen kuin joskus neljän-viiden välillä. Tuommoinen vahva kylmäuutettu kahvi on kyllä minun makuuni toisinaan, mutta pitänee vastaisuudessa rajoittaa määrää.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: aperi - Heinäkuu 21, 2015, 16:41:35 ip
Kun noiden kylmäuuttokahvien yhteydessä puhutaan vesi-kahvi-suhteesta (x:y), niin tarkoitetaanko sillä yleensä tilavuuksia eikä massoja? Kahvijauheen kanssa sillä on kuitenkin aika tuntuva ero :)
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Heinäkuu 21, 2015, 17:22:48 ip
Kun noiden kylmäuuttokahvien yhteydessä puhutaan vesi-kahvi-suhteesta (x:y), niin tarkoitetaanko sillä yleensä tilavuuksia eikä massoja? Kahvijauheen kanssa sillä on kuitenkin aika tuntuva ero :)

Itse olen olettanut aina painoa. Tilavuus kun ei ole kahvihommissa oikein järjellinen mittari koskaan. Paitsi siinä onko sihti täynnä.

Tapauskohtaisesti pitää tietysti yrittää arvailla mitä on tarkoitettu.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: Toma - Heinäkuu 21, 2015, 19:43:31 ip
Tästä olen joskus kirjoitanutkin mahdollisesti.
Mut oletteko jääkahviin koittaneet laittaa kahvijääpaloja?
Jos joskus jää suodatinkahvia yli, saatan laittaa sen jääpaloiksi, niitä olen käyttänyt jäälatteen/jääkahviin jne. Ja tosi helteillä muistan rouskutelleeni niitä muuten vaan.

Not just a pretty face, eh?
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Heinäkuu 21, 2015, 20:00:42 ip

Mut oletteko jääkahviin koittaneet laittaa kahvijääpaloja?

Kylmäuutettua kahvia olen jäädyttänyt jääpaloiksi ihan jääpalamuotissa, joka oli muovipussissa. Toimi ja ei tullut mitään rasvapalleroista sinne vaikka pelkäsin vähän.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: äyni - Heinäkuu 21, 2015, 23:11:33 ip
Kun noiden kylmäuuttokahvien yhteydessä puhutaan vesi-kahvi-suhteesta (x:y), niin tarkoitetaanko sillä yleensä tilavuuksia eikä massoja? Kahvijauheen kanssa sillä on kuitenkin aika tuntuva ero :)

Massoja ilman muuta.
Otsikko: Vs: Jääkahvi
Kirjoitti: jekhki - Tammikuu 04, 2016, 18:12:35 ip
Viime kesä oli niin kylmä, että ei montaa tullut tehtyä. Oma jääkahvini on yksinkertaisuudessaan se, että tipitan tupla espresson kuppiin, missä on jäämurskaa sen 1/2 desiä, ehkä vähän reilu. Noita opin juomaan aikanaan aasian tropiikissa, missä muuten piti kahvi pyytää erikseen kuumana jos halusi kuuman kahvin. Tilaamalla pelkän kahvin sai aina mallia jääkahvi.

Paremmat paikat tiputti espresson, mutta normi kuppilat teki tuon ihan Nescafen purukahviin.