Tuumasta toimeen, hankin termoelementtiä ja mittavälineitä. Mittapisteiksi valitsin boilerin, boileritilan (sitä simulointisovitetta varten) sekä filtterin.
Koska tänne on hankala laittaa useita kuvia, voi mittausjärjestelyä käydä tarkemmin katsomassa
sivultamme.
Ensiksi halusin kokeilla tuota lämmitys/jäähdytyskiertoa Silvian vain päällä ollessa. Ja siitä tuli todella siistin näköinen käyrä. Valitettavasti aivan alku meni pilalle enkä saanut haluaamani kylmästarttia, mutta lämmettyään Silvia tuntui toimivan todella säännöllisesti.
Huomionarvoista on, että boilerin seinämän aiheuttama viive näkyy lämmityksen loppuvaiheessa, jolloin lämpötila nousee asteen sekunnissa (sisällä ehkä nopeamminkin). Lämmityksen loputtua lämpeneminen kuoren läpi hidastuu ja tämän jälkeen lämpötilan nousu jatkuu vielä 10 astetta, mutta se kestää nyt melkein minuutin. Koska veden lämpökapasiteetti on melko suuri, ei lämmitysvastuksesta enää johdu kovin paljon lämpöä veteen. Näin lämpötilan katkaisuhetkellä veden lämpötila voi ollakin aika lailla sama kuin boilerin pinnasta mitattu maksimilämpötila, ~122 °C.
Käyrästä näkyy myös selvästi, että paljon hitaamman jäähtymisen vuoksi boilerin seinämä ei aiheuta juurikaan viivettä. Lämpötila tällöin laskee asteen vajaassa puolessa minuutissa eli noin 30 kertaa niin hitaasti kuin kierron yläpäässä.
Lämmityksen kytkentä- ja katkaisupisteet ovat todella samassa pisteessä.
Jäähtymiskäyrät olivat liki identtiset ja niiden mukaan pystyi tekemään melko luotettavan tuntuisen lämpötilaprofiilin:
Boileri____Aika 1____Aika 2
T [°C]____[min:s]___[min:s]
112______02:56____03:43
108______04:25____05:12
104______06:07____06:54
100______08:10____08:57
_96______10:57____11:44
Aika 1 : Aika maksimilämpötilan saavuttamisesta
Aika 2 : Aika lämmitysvalon sammumisesta
Ennenkuin vetää pidempiä johtopäätöksiä, tulisi tietysti tehdä iso määrä testejä erilaisilla Silvian käyttötavoilla, jotka voivat muuttaa jäähdytysprofiilia merkittävästi. Ja tuo liki kymmenen minuutin odottaminen tekee kahvinteosta todella hitaampaa.
Kuitenkin sanoisin, että lämmitysvaiheessa ajan laskeminen on huomattavasti hankalammin toistettavissa lämpötilan noustessa tuollaista vauhtia.