Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Pavuista ja avatuista pakkauksista  (Luettu 5044 kertaa)

Moka

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Pavuista ja avatuista pakkauksista
« : Huhtikuu 07, 2008, 12:59:29 ip »

Aloittelevana papuihin siirtyjänä surffailin Kaffecentralenin ja Pähkinä Shopin sivuilla. Heräsi kaksi kysymystä: ensinnäkin, onko väliä ostanko mutteripannulle espressokahvia vai "alkuperäiskahvia", jota markkinoidaan Pähkinä Shopilla erikseen? Toiseksi, jos intoudun ostamaan vaikka kahta kolmea laatua papuja kilon pusseissa ja haluaisin vertailla niiden makuja maistelemalla niitä peräkkäin, ehtivätkö kilon pakkaukset pilaantua ennen kuin kaikki on juotu? Toisin sanoen, pitäisikö ensin juoda yksi kilon pussi loppuun ja vasta sitten siirtyä seuraavaan, vai voiko yhtäaikaa avata pari laatua? Kuinka kauan avatun papupakkauksen sisältö säilyy hyvänä?
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Pavuista ja avatuista pakkauksista
« Vastaus #1 : Huhtikuu 07, 2008, 14:23:11 ip »

Aloittelevana papuihin siirtyjänä surffailin Kaffecentralenin ja Pähkinä Shopin sivuilla. Heräsi kaksi kysymystä: ensinnäkin, onko väliä ostanko mutteripannulle espressokahvia vai "alkuperäiskahvia", jota markkinoidaan Pähkinä Shopilla erikseen?

Alkuperäiskahvi voi olla espressoon sopivaa tai sopimatonta. Usein ne taitavat olla paahdettu aika vaaleiksi, jolloin mokapannun espressotyyppinen uutto ei ole oikein sopiva. Ainakin espressokoneella ihan vaaleapaahtoisista tulee aika poikkeuksetta hapanta myrkkyä. Mutta jos SO (single origin, alkuperäiskahvi) on paahdoltaan ja muutenkin espressoksi sopivaa, niin pitäisi sen toimia mokapannussakin.

Lainaus
Toiseksi, jos intoudun ostamaan vaikka kahta kolmea laatua papuja kilon pusseissa ja haluaisin vertailla niiden makuja maistelemalla niitä peräkkäin, ehtivätkö kilon pakkaukset pilaantua ennen kuin kaikki on juotu?

Eivät varsinaisesti pilaantua, mutta väljähtyä kyllä, jos juot niitä yhden hengen voimin mokapannulla.

Lainaus
Toisin sanoen, pitäisikö ensin juoda yksi kilon pussi loppuun ja vasta sitten siirtyä seuraavaan, vai voiko yhtäaikaa avata pari laatua? Kuinka kauan avatun papupakkauksen sisältö säilyy hyvänä?

Avattu pakkaus säilyy hyvänä 2 - 3 viikkoa, riippuen tietysti siitä kuinka ylös riman asettaa. Veikkaan että kahden pakkauksen tyhjentämiseen menee sinulta aika paljon kauemmin. Monet nettikaupat myyvät paahdettua kahvia 250 g paketeissa, mikä on kyllä minusta viisautta kotikäyttöä ajatellen.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Pavuista ja avatuista pakkauksista
« Vastaus #2 : Huhtikuu 07, 2008, 15:02:05 ip »

Mokapotin voisi kuvitella olevan kyllä hiukan anteeksiantavaisempi happamuuden suhteen kuin järeän espressokeittimen, mutta tuskin tosiaan silläkään vaalea paahto kovin hyvältä maistuu. Ongelmahan siis on, että paineistetulla valmistusmenetelmällä kahvista irtoaa paljon enemmän makua kuin suodattamalla tai pannukahvissa ja tämä koskee myös happamuutta. Voithan sinä kokeilla, jos kotona on jotain Juhlamokkaa, miltä se maistuu mutteripannussa valmistettuna. Jos on liian hapanta, niin sitten ovat muutkin vaaleat paahdot.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Pavuista ja avatuista pakkauksista
« Vastaus #3 : Huhtikuu 07, 2008, 15:47:43 ip »

Mokapotin voisi kuvitella olevan kyllä hiukan anteeksiantavaisempi happamuuden suhteen kuin järeän espressokeittimen,

Jep, näin voisi kuvitella, koska paine on alhaisempi (ja lämpötila korkeampi, joka vähän tasoittaa happamuutta).

Tietysti joidenkin mielestä Juhla Mokka tai muu suomalainen vaalea paahto on aika myrkkyä ihan tavallisellakin suodatinkeittimellä valmistettuna. :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Moka

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
Vs: Pavuista ja avatuista pakkauksista
« Vastaus #4 : Huhtikuu 07, 2008, 16:05:11 ip »

Uuh, Juhlamokka tosiaan on aika karseaa kahvinkeittimelläkin valmistettuna. Suosin siis myös suodatinkahvissa tummempipaahtoisia. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että espressokahvikin voi olla vaaleapaahtoista (?). Kaffecentralen näyttää myyvän Mokafloria ja Arcaffè Rotondaa puolen kilon pakkauksissa. Jos sitten noista aloittaisi ja suorittaisi vertailua vasta ekan paketin pohjan häämöttäessä (kahden hengen voimin juodaan).
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vs: Pavuista ja avatuista pakkauksista
« Vastaus #5 : Huhtikuu 07, 2008, 16:14:43 ip »

Ehkä joku aivan erityisen vähähappoinen papu voisi toimia sekoituksen osana vaaleapaahtoisena, mutta kyllä espressoon yleensä tarvitaan keskitumma paahto.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 07, 2008, 20:54:52 ip kirjoittanut Esa »
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Pavuista ja avatuista pakkauksista
« Vastaus #6 : Huhtikuu 07, 2008, 20:35:19 ip »

Olen kuitenkin ymmärtänyt, että espressokahvikin voi olla vaaleapaahtoista (?).

Tässä on hyvä muistaa "terminologinen" näkökanta, eli että kahvia voidaan valmistaa suodatusmenetelmällä, pressomenetelmällä, espressomenetelmällä... jne.

Mikään näistä menetelmistä ei siis periaatteessa vaadi tiettyä paahtoastetta tuottaakseen menetelmälle "oikeaoppista" kahvia. Esimerkiksi espressoa saadaan siis kun valmistetaan kahvia espressomenetelmällä - käytetään siinä minkälaista papua tahansa (kunhan siis kaikki espressomenetelmän "määritteet" täyttyvät - paine, uuttoaika jne...). Espressomenetelmälle on tosin pääsäntöisesti parasta käyttää vähintään tuota Esan antamaa paahtoastetta (jotta tuotos on juotavaa) - mutta kyllä sitä yllättävänkin vaaleista kahveista (kylläkin sitä juhlamokkaa tummemmista) saa hyvän espresson aikaan - tosin nämä ovat ainakin itselläni olleet pääsääntöisesti CoE -tasoisia (Cup of Excellence).

Sitten on taas hieman eri asia puhua esimerkiksi Italialaisesta espressosta - tuo "Italialaisuus" kun sitten antaa oman osansa tähän "määritelmään", eli paahtoaste tummahko (ja ehkä jopa robustaakin joukossa). Vähän niinkuin termi "juomakulttuuri" saa lisävivahdetta kun sitä vähän lokalisoidaan: keskieurooppalainen juomakulttuuri, suomalainen juomakulttuuri...
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 07, 2008, 20:38:31 ip kirjoittanut jiitee »
Kirjattu