Miten perusteellisesti testaat eri menetelmillä ja kuinka kauan säädät - tai selvennätkö pisteytysmenetelmääsi? Rivien välistä lukemalla ymmärtäisin että pisteytyksesi korreloi aika paljon kulloisenkin valmistusmenetelmäsi hallinnan kanssa?
En kovin perusteellisesti, en tee tarkempia mittauksia mojoilla sun muilla. Yritän säätää valmistusmenetelmääni, josta annan pisteeni, pitkittämällä/lyhentämällä uuttoa, karkeutta hienontamalla ja päinvastoin. Säätäminen jatkuu siihen asti kun pussi kestää, tai kun löydän sille omaan makuuni sopivan "säädön".
Pisteeni jaan ihan sen mukaan, miltä kahvi maistuu omassa suussani, tuolla asteikolla, se on ikään kuin kouluarvosana. Se ei perustu cupping pisteytykseen, ammun enemmän lonkalta, kun ei taito riitä analysoimaan tarkemmin hienoilla adjektiiveillä miltä esim. minkälainen body mielestäni kahvissa oli.
Millainen on siis tarkkaanottaen Abidilla tuotettu tiskivesi?
Tässä voi käyttää sitten mielikuvitusta. Todettakoon, että on sitä parempaakin juotu abidilla valmistettuna.
Itse siis ymmärrän kahvien pisteyttämisen cuppingpöydässä toisiin kahveihin vertailemalla, mutta en ole oikein päässyt jyvälle miten tämä eri valmistusmenetelmien pisteyttäminen menee - varsinkin kun sama kahvi saa noin erilaisia pisteitä eri menetelmillä? Se ei silloin voi kertoa kahvin laadusta, vaan enemmänkin valmistusmenetelmästä. Ok - toki toinen menetelmä voi olla helppompi tietylle pavulle (esim. vaaleapaahtoinen espressona tai filtterinä), mutta millä eliminoidaan "operaattorivirheen" vaikutus arvosanaan?
Miksi kahvi saa erilaiset pisteet eri valmistusmenetelmillä, jos sitä tarkoitit? tähän pisteiden jakamiseen yritin ylempänä jo vastata (omat ovat pisteeni), ja ei, se ei kerro kahvin laadusta vaan juuri valmistusmenetelmästä kyseisen pavun/kahvin kanssa.
Operaattorivirhe, eli valmistajan itseni tekemä virhe? Eihän sitä kuulukkaan eliminoida, jos haluan antaa oman mielipiteeni ja arvosanani/pisteeni. Tai ajan mittaan kun harjaannun (toivottavasti) valmistamaan tarkemmin eri menetelmillä, saadaan "virhemarginaalia" pienennettyä.
Pelkän pistearvosanan lisäksi olisi hyvä listata niitä negatiivisia piirteitä ihan sanallisesti - toki teit tämän tuon "tiskiveden" kanssa, mutta tarkoittaako tämä vain sitä että kahvi oli aliuuttunutta taikka laihaa yliuuttunutta (kumpikin niitä "operaattorivirheitä").
Koulussa oli nuorempana niitä, jotka kirjoittivat pitkiä esseitä ja niitä jotka mieluummin olisivat käyttäneet ranskalaisia viivoja, arvaa kumpaan ryhmään itse kuuluin.
Sitten ihan yleisesti. Saako täällä ottaa papusen X ja kertoa, että ei tykännyt siitä, tehden tämän omin sanoin, vaan onko täällä jokin etiketti siitä miten arvostellaan?