Miten vertaisit puoliautomaatin putsausta mutteripannun puhtaanapitoon?
Rancilio Silvia jo vähän houkutteli, mutta sitten osui silmiin arvio, jossa tuon putsattavuutta haukuttiin. Onko siis puoliautomaateissa paljonkin eroa, mitä tulee siivoamiseen? Entäpä nuo myllyt, onko niissä eroja?
Huomasin että jätit ehdotuksen automaattilaitteesta omaan arvoonsa ja hyvä niin. Aika monet esim. kiertää ne kahvilat kaukaa jossa on tuollaisia laitteita, jos vain on "oikeilla" espressolaitteilla tehtyjä shotteja saatavilla.
Mulla on kokemuksia kahdesta puoliautomaattisesta laitteesta, Gaggia Classicista ja Rocket Giottosta, ja molemmilla puhdistus päivän päätteeksi ottaa suunnilleen saman ajan. Harjaus, "portafilter wiggle" (netissä, esim. youtubessa ohjeet) ja takaisinhuuhtelu vie varmastikin yli kymmenen minuuttia kun samalla tyhjentää/puhdistaa valumisaltaan, ja tiskaamisineen vielä kauemmin. Onhan siinä eroa kuitenkin mutterin vastaavaan putsaamiseen. Lisäksi vesisäiliön huuhtelu ja täyttö aamupuolella vie aikaa (Gaggiassa just vähän hankalampi mutta siinä sekin menee).
Päiväpuhdistuksen lisäksi kannattaa ottaa huomioon että, koska kone on lämmin, on parasta tyhjätä suodatin saman tien kun on tehnyt espresson, ja laittaa koneesta vettä läpi ettei ne rasvat ym. jämähdä kiinni.
Oikeat espressomyllyt taas on mielestäni helppoja laitteita eikä niitä ole tarkoitettukaan avattavaksi kuin silloin tällöin. Kerran viikossa sellaista puhdistuskristallia läpi riittää hyvin. (Siitä toki voi olla mielipiteitä.)
Siis eipä tuossa nyt hirveästi aikaa mene viikossa jos tapaa tehdä kaikki tarvittavat rutiinilla mutta tiedän ettei kaikki näe asiaa niin. Aamuherääminen, kahvi, nopeasti töihin, myöhäisiltapäivästä kahvi tai joskus kaksi. Ja sitten puhdistus joka ottaa enemmän kuin mutteripannulla keittämiset yhteensä. Onhan se valinnan paikka.