Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Hario Skerton manuaalimylly  (Luettu 39583 kertaa)

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Hario Skerton manuaalimylly
« Vastaus #15 : Toukokuu 13, 2010, 16:11:57 ip »

Missä kohtaa tuolla myynti-ilmossa ilmoitetaan Hario Skertonin olevan myynnissä? Sehän on aivan eri näköinenkin kuin ko. laite. http://shop.barismo.com/equipment/skertonmill Kovastihan tuota on kyllä kehuttu.

Hauska yksityiskohta tuossa "nassen" esittämässä linkissä. Mylly ei olekaan "Skerton" vaan "Skeleton". Kyseessä on translitterointivirhe, kun jaappanin kieltä on käännetty englanniksi...
     
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Hario Skerton manuaalimylly
« Vastaus #16 : Toukokuu 13, 2010, 20:30:15 ip »

Hauska yksityiskohta tuossa "nassen" esittämässä linkissä. Mylly ei olekaan "Skerton" vaan "Skeleton". Kyseessä on translitterointivirhe, kun jaappanin kieltä on käännetty englanniksi...

Ja CoffeeGeek kutsuu Skeletoriksi.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

jm

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 54
Vs: Hario Skerton manuaalimylly
« Vastaus #17 : Toukokuu 13, 2010, 23:30:46 ip »

Montakos grammaa papuja mahtuu kerralla Skertonin säiliöön?

Reilu 80 grammaa papuja siihen menee kerralla. Ei huvita ajatella sitä, että kauanko tuota määrää jauhaisi niihin hienompiin karkeuksiin :). 14 grammaa espressokarkeuteenkin jauhettuna aiheuttaa melkein tenniskyynerpään...
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Hario Skerton manuaalimylly
« Vastaus #18 : Toukokuu 14, 2010, 11:00:01 ap »


Reilu 80 grammaa papuja siihen menee kerralla. Ei huvita ajatella sitä, että kauanko tuota määrää jauhaisi niihin hienompiin karkeuksiin :). 14 grammaa espressokarkeuteenkin jauhettuna aiheuttaa melkein tenniskyynerpään...

Niin, onhan käsimyllyissä oma uusromanttinen viehätyksensä. Osa on hyvälaatuisia ja ovat siis käsimyllyjä, piuhaa ei tarvita. Matkakäyttö on tullut esille muutaman kerran. Akallio taisi kyllä kerran jo toppuutella innokkaimpia käsimyllystä haaveilevia varoittamalla, että kahvin jauhaminen espressokarkeuteen käsimyllyllä on hyvin raskasta puuhaa. Sinulla näkyy olevan samanlaisia kokemuksia.
   
 
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Hario Skerton manuaalimylly
« Vastaus #19 : Toukokuu 14, 2010, 11:10:56 ap »

Niin, kahvin jauhaminen on kovaa työtä. :) Kyllähän ihmisen kädestä todennäköisesti saisi tehoa irti niin, että jauhaminen onnistuisi yhtä nopeasti kuin sähkömyllyillä ja ei olisi mitenkään rasittavaakaan. Ongelma vaan on, että ihmistä ei ole suunniteltu tuottamaan pyörivää liikettä. Ergonominen ja tehokas käsimylly todennäköisesti näyttäisi samalta kuin kuntosalin laitteet: nehän on suunniteltu aiheuttamaan hallittu, kohdennettu ja tehokas rasitus tietylle lihasryhmälle. Matkamalli sitten näyttäisi samalta kuin matkakäyttöön suunnitellut jumppalaitteet. Mylly voisi esimerkiksi olla sellainen, että se sidotaan tolppaan kiinni ja käyttäjä nykii kahta narua vuorotellen, vähän kuin käynnistäisi perämoottoria kaksin käsin. Niin kauan kuin mylly on kevyt ja sitä pyöritetään pienellä kammella, niin tehokin on aika vaatimaton.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Hario Skerton manuaalimylly
« Vastaus #20 : Toukokuu 14, 2010, 12:19:44 ip »

Minä jauhan töissä ollessani kaikki kahvit Kyoceran pikkumyllyllä.
Keitto tapahtuu vipupiccolalla, (joka alkaa olla hallinnassa jo melko hyvin). Äsken juuri testailin ja laskin, että noin 120 kierrosta on veivattava, jotta saan piccolan sihtiin taatusti riittävän satsin puruja.
Olen jopa sitä mieltä, että jauhaminen on kohtuu hyvää jumppaa olkapäihin... Tekniikkani on se, että pyöritän vasurilla myllyä ja olikealla kampea. Suoritusta en ole kellottanut, mutta luulen jauhatuksen sujuvan alle minuutissa.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Hario Skerton manuaalimylly
« Vastaus #21 : Toukokuu 14, 2010, 12:21:41 ip »

No voi yhden kerran....  ::)

Itse ennätin jauhaa käsimyllyllä (Zassenhaus) espressoa noin kuukauden Mazzeria odotellessa, tuttavaperhe melkein vuoden. Kukaan meistä ei kokenut tuota toimenpidettä mitenkään työlääksi. En koe sitä edelleenkään mitenkään työlääksi. Siihen 14-18 grammaan ei todellakaan tarvinnut kovinpaljoa yli puolta minuuttia jauhaa ja tuon ajan jaksoi normaali peruskuntoinen henkilö jauhaa vauhdikkaastikin.

Joten itse en ollenkaan allekirjoita tätä kummallista käsitystä käsimyllyn työläydestä (paitsi jos tosiaan on toimintaan täysin soveltumaton mylly kyseessä) - ottaen vielä huomioon että tällainen pesee maussa mennen tullen vastaavan hintaluokan (itseasiassa kalliimmat) sähkömyllyt.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Hario Skerton manuaalimylly
« Vastaus #22 : Toukokuu 14, 2010, 13:43:07 ip »

Pitänee siis todeta, että ihmisten käsitykset työläydestä ovat aika erilaisia.

Aika paljon myös varmaan tekee se, että voiko myllyllä jauhaa kahdella kädellä Tinurin tyyliin. Se on aika paljon luonnollisemman oloinen liike kuin jalkojen välissä olevan mummonmyllyn veivaaminen.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Hario Skerton manuaalimylly
« Vastaus #23 : Toukokuu 14, 2010, 14:08:57 ip »

Hario on kai suunniteltukin jalkojen välissä käytettäväksi? Tässä esimerkkiä: linkki
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

opqdonut

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 23
Vs: Hario Skerton manuaalimylly
« Vastaus #24 : Toukokuu 14, 2010, 16:45:47 ip »

Aika paljon myös varmaan tekee se, että voiko myllyllä jauhaa kahdella kädellä Tinurin tyyliin. Se on aika paljon luonnollisemman oloinen liike kuin jalkojen välissä olevan mummonmyllyn veivaaminen.

Jep, itse olen havainnut kaksi eri suuntaan pyörivää kättä helpoimmaksi tuon harion minin kanssa. Toisessa kädessä siis mylly ja toisessa kampi.

Vielä tuosta ergonomiasta: myllyn voi tietysti pitää pyörivänä kun vain laittaa siihen polkimet eikä käsiveiviä!
Kirjattu
Vibiemme DomoBar Double (vanha versio), Vario

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Hario Skerton manuaalimylly
« Vastaus #25 : Toukokuu 25, 2010, 19:32:34 ip »

Skerton tuli hankittua.

Käyttöohje oli kirjoitettu joillain jännillä merkeillä, joita en osannut tulkita. Myllyn mekaniikka oli helposti hallittava mutta mainittiinkohan käyttöohjeessa jotain oleellista esimerkiksi puhdistuksen osalta? Paketissa taitaa olla vesihuuhteluun kannustava kuva.

Paketin mukana tuli silikoniselta vaikuttava rengas. Tämän voinee asetella ylimääräiseksi reunukseksi myllän yläosaan. Kokeilin myös asentaa renkaan hopperin sisäpuolelle ylösalaisin, joka toimi melkein sekin. Mukana tuli myös kansi jauhatussäiliölle.

Oma käyttötarpeeni on lähinnä jauhatus Abid/Cleverille, mahdollisesti myös pressopannulle. Onko kukaan malttanut tarkistaa kuinka kaukana nollakohdasta sopiva jauhatuskarkeus löytyy?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Hario Skerton manuaalimylly
« Vastaus #26 : Toukokuu 25, 2010, 21:44:09 ip »

Paketin mukana tuli silikoniselta vaikuttava rengas. Tämän voinee asetella ylimääräiseksi reunukseksi myllän yläosaan. Kokeilin myös asentaa renkaan hopperin sisäpuolelle ylösalaisin, joka toimi melkein sekin. Mukana tuli myös kansi jauhatussäiliölle.

Kaippa sitä noinkin voinee käyttää, mutta itse tulkitsin sen kyllä liuku-/iskusuojaksi siihen lasisen säiliön pohjaan. Ja hyvin siinä pysyy. Harjoitukset myllyllä jatkuvat, jauhatuskarkeuden säätäminen on hivenen ärsyttävää ja tarkkaa puuhaa, huoh. Täytynee viritellä jonkinlainen nollausviivasysteemi siihen, jotta voi laskea kierroksia.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Hario Skerton manuaalimylly
« Vastaus #27 : Toukokuu 26, 2010, 19:13:15 ip »

Käyttöohjeen sain tänään sähköpostissa. Puhdistus lasiastian osalta kostealla liinalla ja muut osat (terät) voi tarvittaessa irroittaa ja pestä ei-öljyisellä miedolla pesuaineella. Ja tuote ei sitten sovi käytettäväksi avotulella.

Myllyä molemmin käsin pyörittäville (ei pöydän päällä) voisin tosiaan suositella kokeiltavaksi tuota silikonirenkaan asettamista hopperin päälle jos pavut karkailevat jauhatuksen aikana. Papusäiliön aukosta peittynee renkaalla suunnilleen 2/3.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Pastori

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 37
Vs: Hario Skerton manuaalimylly
« Vastaus #28 : Toukokuu 26, 2010, 19:58:48 ip »



Istuuko se tosiaan noin kätevästi tuohon Aeropressiin kuten tuo Puljun kuva esittää?
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Hario Skerton manuaalimylly
« Vastaus #29 : Toukokuu 26, 2010, 20:13:09 ip »

Istuuko se tosiaan noin kätevästi tuohon Aeropressiin kuten tuo Puljun kuva esittää?

Kyllähän se. Eihän se kiinni napsahda (kierteistä puhumattakaan) joten molemmista osista saa kyllä pitää kiinni jauhaessa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..