Ja jos asettaa tuon virtaus nopeuden vastaamaan espresso uuttooa, niin päästäisiin hyvin lähelle totuutta.
Ei välttämättä. Vähänhän tämä jo inttämisen puolelle menee, mutta virtausnopeuden lisäksi kahvan kyky haihduttaa lämpöä vaikuttaa uuttolämpöön. Jos mittarikahvasi on samanlainen kuin omani, eli valtava hökötys, jossa on myös painemittari mukana, niin sen kyky viilentää uuttokammiota on merkittävästi suurempi kuin tavallisen kahvan.
Tämä voi kuulostaa aika oudolta; itse ainakin olin yllättynyt, kun näin mitä mittarikahvan kanssa tapahtui. En nyt muista ihan tarkalleen ulkoa, mutta muistaakseni grupon lepolämpötila tippui ainakin asteella, kun siihen ruuvasi kiinni mittarikahvan. Uuttaessa lämpö ei koskaan noussut säädettyyn uuttolämpöön mittarikahvan kanssa, vaikka tavallisella se pomppasi sinne noin sekunnissa. Nämä lämmöt siis gruppomittarilla, eli "ylävirrasta", itse uuttokammiossa erojen pitäisi olla vielä suurempia.
Kannattaa toki muistaa, että omat kokemukseni ovat massiivisesta mittarikahvasta. Jos onnistut valmistamaan massaltaan ja rakenteeltaan tavallista kahvaa pitkälti vastaavan mittarin, niin silloin lämmön haihtumisen osalta eroa ei pitäisi tulla. Yhä kuitenkin uuttokammioon mahtuu enemmän vettä, koska paine ei synny kahvikakkua vastaan, vaan kahvan pohjassa olevaa venttiiliä (?) vastaan. Tällöin myöskin vesi on suoraan kosketuksissa kahvan ulkopinnan kanssa, eikä kahvikakun eristämänä, eli haihtumista tapahtuu enemmän. Paljon liikkuvia tekijöitä ja epävarmuutta siis.
Toki tämä on erittäin kunnioitettava mittaustekninen harjoitus ja varmasti mukavaa puuhaa. Mutta jos tarkoitus olisi ainoastaan saada HX:n lämpötilat haltuun, niin väittäisin että sekuntikello ja makunystyrät olisivat paljon vaivattomampi tapa.