Löytyykö hyväksi havaittuja metodeja (=lämpötiloja) millä kannattaa lähteä haarukoimaan - eli mihin lämpötilaan jäähdytätte ja milloin aloitatte uuton? Kaffan Espresso 3.3:sta on myllyssä tällä hetkellä eli jos siihen on hyviä lämpötilasuosituksia heittää.
Tuohon Kaffan espressoon ei ole juurikaan vinkkiä antaa - kokeilemalla se selviää.
Lämpötilan säätöön on siis oleellisesti kaksi tietä.
1. kone kuumana (gruppo lähellä 100 astetta): huuhtelet reilusti kylmäksi (85 tai alle) ja odotat sitten että lämpötila alkaa nousta noissa edellisissä graafeissa näkyvän notkahduksen jälkeen. Tähtäät vaikka niin että 92 asteessa aloitat uuton mikäli haluat osua lähelle 94 astetta. Odottelun aikana ennättää hyvin jauhaa kahvin, weissata, tampata jne...
2. kone kuumana (gruppo lähellä 100 astetta): teet annoksen valmiiksi kahvaan ja tamppauksen aikana laitat koneen huuhtelemaan. Huuhtelet jonnekin 96 asteeseen mikäli haluat taas lähellä 94 astetta uuttaa - odotat huuhtelun jälkeen semmoisen 10 sekunttia ja aloitat uuton.
Sitten on tietysti vielä vaihtoehto että gruppo ei ole kuumana, sillä on vaikka juuri vähän aikaa sitten tehty juoma. Tällöin pitää oman koneen kanssa vähän katsastella miten lämpötilat käyttäytyvät. Jos mittari näyttää vaikka 92 astetta ja on reipaassa nousuvauhdissa, niin riittää (itselläni) että ottaa vain kiehuvat vedet pois - eli huuhtelee lyhyesti sinne 98-99 asteeseen, odottaa kotvan (10s) ja uuttaa. Mutta tässä pitää hieman kokeilla miten lämpötilat oman koneen kanssa käyttäytyvät - siihen syntyy kyllä hyvin nopeasti ns. "fiilis". Asiaa tietysti nopeuttaa jos vaikka ottaa paperille ylös joka kerta näissä tilanteissa tuon grupon alkulämmön, mihin huuhteli (lyhyesti) ja sitten vaikka mittarin näyttämän lämpötilan 20 sekunnin kohdalla uutossa.
Mutta ihan alussa kannattaa kyllä hakea niitä ääripäitä. Eli kokeilet miten vaikka tuo kaffan espresso käyttäytyy kun huuhtelet tuolla 2. metodilla 88, 93, 96, 99 asteeseen (toiveissa lämmöt 86, 91, 94, 97)... tms. Neljä testiä siis, joista todennäköisesti lämpötilan kannalta ainakin kaksi osuu ihan hyvän makuisiksi (eli ei mene neljää hukkaan). Ja odottele siis shottien välillä että grupon lämpötila kipuaa aina kunnolla ylös (semmoinen 10-15 min riittänee jos aloitat tuolta kuumemmasta päästä). Näin saat "makutuntumaa" siihen miltä maistuu liian kylmällä uutettu ja liian kuumalla uutettu (kun nyt tiedät mittarin perusteella millä suunnalla lämpötila oli). Näin osaat toivottavasti jatkossa maun perusteella säätää huuhtelua seuraavaa shottia varten (lämpöä vähemmän tai lisää).