Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: Misse - Maaliskuu 02, 2009, 22:11:12 ip

Otsikko: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 02, 2009, 22:11:12 ip
Mikä on teidän mielestänne oikean kokoinen cappucino, tuplacappucino tai entäpä latte?

Espresson suhteen asiat on suhteellisen hyvin, koska sille löytyy lähes yksiselitteinen vastaus 20-30ml.

Cappucinon kohdalla meneekin jo vaikeammaksi. Toisaalta sanotaan "virallisesti", että cappucino on maitojuoma joka sisältää espressoa, kuumaa maitoa ja maitovaahtoa, jokaista ainesosaa kolmannes. Silti pienin wbc-kisoissa hyväksytty cappucinokuppi on 150ml, eli mittasuhteet eivät siinä pienimmässä sallitussakaan voi pitää paikkansa kun yleisesti kupit täytetään reunaan asti.

Tuplacappucino on jo todella vaikea, se on tupla. Mutta minkä suhteen? Espresson - silloin maidon määrä pienenee sinkkucappaan nähden ja vahvuusero on aivan älyttömän iso sinkkucappaan. Vaiko tuplasti kumpaakin, tällöin taasen kupista tulee jo aikamoinen kulho.

Latte - jossain ohjeistetaan että on kuten cappucino, mutta ohuemmalla maidolla. Kuitenkin käytännössä näitä tehdään reilusti isompiin kuppeihin. Entä tuplalatte, onko se kaikin puolin isompi vai tuplaespressolla sama juoma, jolloin se taas muuttuu käytännössä todella isoksi cappucinoksi.

Eli olisiko jollain tietoa kuinka nämä asiat kuuluisi oikeasti tehdä?

-Mikko-
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 02, 2009, 22:33:51 ip
Cappucinoa varten WBC:llä on omat säännöksensä (tuota "kolmasosien sääntöä" ei käsittääkseni vaadita)

Lainaus
Cappuccino
  • A cappuccino is a coffee and milk beverage that should produce a harmonious balance of rich, sweet milk and espresso.
  • The cappuccino is prepared with one (1) single shot of espresso, textured milk and approximately 1 centimetre of foam depth (assessed vertically).
  • A traditional cappuccino is a five- to six-ounce beverage (150 to 180ml).
  • The cappuccinos may be served with latte art or traditional style.
  • The cappuccinos must be served in a five- to six-ounce (150 to 180ml) cup with a handle.
  • Any additional toppings, sugar, spices or powdered flavourings are not allowed.
  • Cappuccinos must be served to the judges with a spoon, napkin and water.

Juomiin liittyen (yleensä) olen törmännyt seuraavanlaiseen kaavioon:
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 03, 2009, 11:24:47 ap
Cappucinoa varten WBC:llä on omat säännöksensä (tuota "kolmasosien sääntöä" ei käsittääkseni vaadita)

Juomiin liittyen (yleensä) olen törmännyt seuraavanlaiseen kaavioon:
Kiitos hyvästä taulukosta. Ikävä kyllä vaikuttaa siltä ettei ainakaan Suomessa kahviloissa saa tämän perusteella oikeaoppisesti valmistettuja tuotteita  :(

Jos oikein tulkitsen kaaviota, niin cappucino ja latte ovat samankokoisia juomia. Kuitenkin käytännössä ainakin Suomessa kahvila-asiakas olettaa latten tilatessaan saavansa isomman juoman. Mites onko latte macchiato verrattavissa tilavuudeltaan caffe latteen? Itselläni ei ole kovin selvää kuvaa kuinka nämä kaksi suhteellisen samanlaista juomaa eroavat toisistaan. Entä tietääkö joku latten juoja tehdäänkö isokokoinen caffe latte automaattisesti tuplaespressoon?

Entä näin fiilispohjalta mietittynä, onko kenelläkään teoriaa miksi ihmiset juovat latteja vaikka cappucino on huomattavasti maukkaampi maitopohjainen kahvijuoma? Itse olen pitkään epäillyt, että syynä on etupäässä järkyttävän surkea yleinen taso erikoiskahveissa. Tällöinhän on vain etuna ettei huonosti valmistettu espresso juurikaan maistu läpi. Tosin nyt olen ruvennut pohtimaan asiaa toiseltakin kannalta, eli ehkäpä ihmiset haluavat pitkän juoman koska täällä on perinteisesti syöty kahvin kanssa jotain. Tai vastaavasti mielikuva isommasta juomasta saa tuotteelle paremman hinta/laatusuhteen.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: migu2 - Maaliskuu 03, 2009, 11:36:43 ap
Entä näin fiilispohjalta mietittynä, onko kenelläkään teoriaa miksi ihmiset juovat latteja vaikka cappucino on huomattavasti maukkaampi maitopohjainen kahvijuoma?
-Mikko-

Taitaa olla vähän muotijuttu toi lattejen juominen... Ämpäreissähän sitä yleensä myydään pissiksien mukaan kuljetettavaksi :). Itse en pahemmin moisen litkun juomisesta välitä.
Italiassa caffe latte on yleensä tehty cappuccino-kuppiin, siinä on vain vähemmän maitovaahtoa. Onhan se maku tietenkin hieman erilainen.
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: MIM - Maaliskuu 03, 2009, 11:47:58 ap
Tunnetuin versio (Caffe) lattesta lienee alkuisin Ameriikoista, mikäli en ole vääriä tietoja tavannut. Kiistaa on kahvitteluystävän kanssa syntynyt siitä, kuuluuko caffe lattessa olla maitovaahtoa vai vain kuumennettua maitoa...
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 03, 2009, 12:07:58 ip
Tunnetuin versio (Caffe) lattesta lienee alkuisin Ameriikoista, mikäli en ole vääriä tietoja tavannut.

Aivan. Starbucks taisi olla aloittelijana tässä trendissä. (OT: meni muuten aikoinaan kotva aikaa ennenkuin ymmärsin mitä ulkomaanfoorumeilla tarkoitettiin lyhenteellä *$ ... kotvan mietin että mitä ihmettä ne nyt kiroilee. :) )

Kiistaa on kahvitteluystävän kanssa syntynyt siitä, kuuluuko caffe lattessa olla maitovaahtoa vai vain kuumennettua maitoa...

Minun käsitykseni mukaan Italialaisessa versiossa pitää olla (vaahtoa). Ranskalainen vastine Café au lait (http://fi.wikipedia.org/wiki/Caf%C3%A9_au_lait) on sitten asia erikseen.

Entä näin fiilispohjalta mietittynä, onko kenelläkään teoriaa miksi ihmiset juovat latteja vaikka cappucino on huomattavasti maukkaampi maitopohjainen kahvijuoma?

Itselläni maitojuomat ovat isoja siitä syystä että olen käytännössä kotitalouden ainoa kahvinjuoja (varsinkin aamuisin). Normaali espressoannos on tupla ja sitten maitoa en osaa vaahdottaa kovin paljoa alle kahta desiä. "Latteversioni" pitää siis sisällään tuplan ja vajaan 2.5 desiä maitoa (määrä ennen vaahdotusta). Tuolla tulee Danesin lattekuppi juuri täyteen eikä hukkaa jää kuin pieni tilkka.
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 03, 2009, 12:34:00 ip
Kiitos hyvästä taulukosta. Ikävä kyllä vaikuttaa siltä ettei ainakaan Suomessa kahviloissa saa tämän perusteella oikeaoppisesti valmistettuja tuotteita  :(

Niinpä, tosin suurimmat probleemit on kyllä espressossa. Erilaisten ainesosien suhde ja juoman koko ovat pitkälti makuasioita, mutta esimerkiksi juuri äskettäin join espresson jota ei voi väittää kelvolliseksi tai edes espressoksi minkään maun mukaan. Hinta oli kyllä erikoiskahvin hinta, mutta juoman laski harvinaisen huono (tai huonosti säädetty) automaatti.

Jos oikein tulkitsen kaaviota, niin cappucino ja latte ovat samankokoisia juomia. Kuitenkin käytännössä ainakin Suomessa kahvila-asiakas olettaa latten tilatessaan saavansa isomman juoman. Mites onko latte macchiato verrattavissa tilavuudeltaan caffe latteen? Itselläni ei ole kovin selvää kuvaa kuinka nämä kaksi suhteellisen samanlaista juomaa eroavat toisistaan. Entä tietääkö joku latten juoja tehdäänkö isokokoinen caffe latte automaattisesti tuplaespressoon?

Macchiato tarkoittaa tahrimista, kahveissa sitä että toista ainesosaa on vain "tahraksi". Eli latte macchiato on vaahdotettua maitoa, jossa on vain pikkuisen espressoa. Minusta sen tilavuus pitäisi olla sama kuin tavallisenkin latten. Latte ei ole varsinaisesti italialainen juoma, joten sieltä ei vastausta oikeaoppisuuteen löydy. Ilmeisesti Italiassa saattaa jossain paikoin jopa saada lasillisen maitoa jos tilaa kahvilasta latten.

Entä näin fiilispohjalta mietittynä, onko kenelläkään teoriaa miksi ihmiset juovat latteja vaikka cappucino on huomattavasti maukkaampi maitopohjainen kahvijuoma?

Minä veikkaisin että monet pitävät espressoa niin kauhean vahvana, että haluavat mahdollisimman laimennetun version. Kuitenkin uuttosuhde (kahvin ja nesteen suhde) on cappucinossa jo ihan samaa luokkaa kuin suodatinkahvissa, joten en minäkään keksi miksi tavallinen kahvinjuoja valitsisi pitkän latten.
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 03, 2009, 13:38:13 ip
Niinpä, tosin suurimmat probleemit on kyllä espressossa. Erilaisten ainesosien suhde ja juoman koko ovat pitkälti makuasioita, mutta esimerkiksi juuri äskettäin join espresson jota ei voi väittää kelvolliseksi tai edes espressoksi minkään maun mukaan. Hinta oli kyllä erikoiskahvin hinta, mutta juoman laski harvinaisen huono (tai huonosti säädetty) automaatti.

Juups, itsellä samanlaisia kokemuksia mm. Roberts Coffeen automaattiespressosta. Tosin monasti vaahdotuskin on saatu niin monella tavalla pilattua, että on aika hankala pistää järjestykseen mikä osa juomassa on eniten huono.

Lainaus
Macchiato tarkoittaa tahrimista, kahveissa sitä että toista ainesosaa on vain "tahraksi". Eli latte macchiato on vaahdotettua maitoa, jossa on vain pikkuisen espressoa. Minusta sen tilavuus pitäisi olla sama kuin tavallisenkin latten. Latte ei ole varsinaisesti italialainen juoma, joten sieltä ei vastausta oikeaoppisuuteen löydy. Ilmeisesti Italiassa saattaa jossain paikoin jopa saada lasillisen maitoa jos tilaa kahvilasta latten.

Itselleni on jäänyt sellainen kuva, että latte macchiato olisi italialaisten "lastenjuoma", jolla lähinnä  totutellaan kahvin makuun. Olenkin silloin tällöin fiilistellyt ajatusta kahvilasta jossa latte olisi lastenlistalla, latte-artilla pintaan sitten vaikkapa pupun kuva :)

Käsittääkseni latte tarkoittaa italiaksi maitoa, joten mitäpä muutakaan sitä lattea tilatessaan saisi...

-Mikko-
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: migu2 - Maaliskuu 03, 2009, 14:01:22 ip
Käsittääkseni latte tarkoittaa italiaksi maitoa, joten mitäpä muutakaan sitä lattea tilatessaan saisi...
-Mikko-

Näin se on, jos Italiassa tilaat kahvilassa lattea niin maitoa saat lasiin. Jos kahvia haluat niin kannattaa pyytää caffe lattea :). Tuosta jaksan myös aina saivarrella tutuille jotka juovat lattea... kerran kotonakin tarjosin lattea kun niin sitä pyysivät :D.

Macchiatosta sen sijaan löytyy versioita aika paljon (Italiassa siis). On caffe macchiatoa, caffe latte macchiatoa, jne. Jonkun macchiato version tilasin Roma Terminin juna-asemalla ja se oli espresso, jonka päällä tippa vaahdotettua maitoa. Ja noiden juomien koostumukset vaihtelevat aika paljon maanosien mukaan.
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: Esa - Maaliskuu 03, 2009, 19:33:03 ip
Eikös tuo ole kanssa amerikkalaista kerettiläisyyttä, että höyrytetty maito ja maitovaahto olisivat eri asia? Minä kutsun sellaista pilalle menneeksi höyrytykseksi. Etenkään cappuccinossa ei tosiaankaan kuulu mitään vaahtohöttöä kellua maidon päällä, vaan mitä homogeenisempi mikrovaahto, sitä parempi.

Cafe au lait tosiaan on tavallinen vahva ranskalainen kaffenplörö ja reilusti kuumennettua maitoa. Mutta kun vehkeet on, niin enpä keksi mitään syytä jättää maito vaahdottamatta.

Nuo koot ovat tietty tärkeitä vain kahvilatoiminnassa. Itselleen voi tehdä mitä huvittaa, eikä sillä niin väliä ole. Tuplaessosta ja höyryvaahdotetusta maidosta saa maistuvan juoman millä tahansa sekoitussuhteella. Minä yleensä tykkään, että kahvi saisi maistua siinä, mutta joskus tulee tehtyä semmoinen lypsyämpäriversiokin.
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 03, 2009, 20:26:18 ip
Eikös tuo ole kanssa amerikkalaista kerettiläisyyttä, että höyrytetty maito ja maitovaahto olisivat eri asia? Minä kutsun sellaista pilalle menneeksi höyrytykseksi. Etenkään cappuccinossa ei tosiaankaan kuulu mitään vaahtohöttöä kellua maidon päällä, vaan mitä homogeenisempi mikrovaahto, sitä parempi.

En tarkoittanutkaan, että kuumennettu maito ja maitovaahto olisivat erillään. Enemmänkin tarkoituksenani oli kuvata maidon venytysastetta tuolla vaahdon määrällä. Itsekin pyrin vaahdotuksessa saamaan aikaiseksi mikrovaahtoa, jolla hyvänä päivänä saa ihan kelvollista latte-artiakin aikaiseksi.

Lainaus
Nuo koot ovat tietty tärkeitä vain kahvilatoiminnassa. Itselleen voi tehdä mitä huvittaa, eikä sillä niin väliä ole. Tuplaessosta ja höyryvaahdotetusta maidosta saa maistuvan juoman millä tahansa sekoitussuhteella. Minä yleensä tykkään, että kahvi saisi maistua siinä, mutta joskus tulee tehtyä semmoinen lypsyämpäriversiokin.

Tottahan tuokin, mutta laji on kuitenkin tuotu kahvilamaailmasta kotioloihin. Tällöin tuntuu luentevalta opetella tuntemaan kotona tehtyjen juomien kahvilavastineet.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 03, 2009, 20:52:12 ip
Eikös tuo ole kanssa amerikkalaista kerettiläisyyttä, että höyrytetty maito ja maitovaahto olisivat eri asia?

En tarkoittanutkaan, että kuumennettu maito ja maitovaahto olisivat erillään. Enemmänkin tarkoituksenani oli kuvata maidon venytysastetta tuolla vaahdon määrällä. Itsekin pyrin vaahdotuksessa saamaan aikaiseksi mikrovaahtoa, jolla hyvänä päivänä saa ihan kelvollista latte-artiakin aikaiseksi.

Itselläni se latteart-tason mikrovaahtokin erkanee kotvan kupissa oltuaan selväksi maito/neste kerrokseksi. Tai ainakin niin että pinnassa on paksumpaa tavaraa jonka alla on sitten nestemäisempää. Tätä kai tuolla noissa määritelmissä tarkoitetaan (tai näin sen olen itse aina käsittänyt)?
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: Esa - Maaliskuu 03, 2009, 22:09:16 ip
Kyllä amerikkalaisissa ohjevideoissa näkee semmoistakin, että maitoon vaahdotetaan höttökerros ja sitten kahvin päälle kaadetaan ensin vaahdon alta nestemäistä maitoa ja lopuksi lusikoidaan päällimmäiseksi sitä höttövaahtoa. Totta kai mikrovaahtokin pian erottuu kun saa rauhassa olla, mutta kuppiin kaataessa se on tasaista tavaraa.
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 03, 2009, 22:14:46 ip
Kyllä amerikkalaisissa ohjevideoissa näkee semmoistakin, että maitoon vaahdotetaan höttökerros ja sitten kahvin päälle kaadetaan ensin vaahdon alta nestemäistä maitoa ja lopuksi lusikoidaan päällimmäiseksi sitä höttövaahtoa. Totta kai mikrovaahtokin pian erottuu kun saa rauhassa olla, mutta kuppiin kaataessa se on tasaista tavaraa.

Ilmeisesti robert coffee käyttää saman tyylistä ohjetta ohjenuoranaan. Vilkaisin nimittäin heidän nettisivujaan ja siellä on esimerkkikuvana tälläinen take away cappucino:
(http://www.robertscoffee.com/Global/A3_kuvat/takeawaykuppi.jpg)

Mielestäni todella surullista, että ketju asettaa tasonsa noin alas :(

-Mikko-
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 03, 2009, 23:27:34 ip
Mielestäni todella surullista, että ketju asettaa tasonsa noin alas :(

Joo... Jouduin ostamaan taas vähän Robertsia, koitin katsoa vaaleinta tarjolla ollutta eli luomuespressoa. Piti taas ihmetellä että mihinkä ne pavut oikein oli tarkoitettu, niin mustaksi käristetyistä oli täysin mahdoton saada järkevän makuista espressoa aikaiseksi. Parasta oli se, että ääriöljyiset pavut jopa tukkivat Mazzerin papusäiliön! Ennen en ole nähnyt papuja jotka eivät suostu valumaan säiliön seiniä pitkin alaspäin... Tukkivat ne sitten toki myllyn muutenkin, mutta sitä olen nähnyt ennenkin.
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: cartman - Maaliskuu 04, 2009, 22:06:42 ip

Latte ei ole varsinaisesti italialainen juoma, joten sieltä ei vastausta oikeaoppisuuteen löydy. Ilmeisesti Italiassa saattaa jossain paikoin jopa saada lasillisen maitoa jos tilaa kahvilasta latten.

Jeps. Italialainen ei tunnista "lattea", eikä myöskään nykymuotoista "pizzaa". Eikä kiinalainen ole kuunaan päivänä kuullut "Chop Suey:stä". Nuo ovat kaikki amerikkalaisia ruokia/juomia.
     
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 04, 2009, 22:47:39 ip
Jeps. Italialainen ei tunnista "lattea", eikä myöskään nykymuotoista "pizzaa". Eikä kiinalainen ole kuunaan päivänä kuullut "Chop Suey:stä". Nuo ovat kaikki amerikkalaisia ruokia/juomia.


Juups, onhan tuossa perää. Tosin noille löytyy oikeat Italialaiset vastineensa ja joita nykyään amerikoissakin saattaa saada laadukkaissa "3rd wave"kahviloissa. Sen takia kyselinkin kuinka nuo oikeasti kuuluisi tehdä, jenkkiversion aiheesta voi helposti kuka tahansa käydä katsastamassa lähimmässä Roberts tai Waynes coffeessa.

Ja vaikka sohaisenkin muurahaispesää, niin on suomessakin tarjolla laadukasta pizzaa. Onneksi kaikki tavara ei ole pizzeria-kebab tasoa, toisaalta kyllähän sekin joskus maistuu hyvältä :)

-Mikko-
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: MIM - Maaliskuu 04, 2009, 23:04:28 ip
Juups, onhan tuossa perää. Tosin noille löytyy oikeat Italialaiset vastineensa ja joita nykyään amerikoissakin saattaa saada laadukkaissa "3rd wave"kahviloissa. Sen takia kyselinkin kuinka nuo oikeasti kuuluisi tehdä, jenkkiversion aiheesta voi helposti kuka tahansa käydä katsastamassa lähimmässä Roberts tai Waynes coffeessa.

Ja vaikka sohaisenkin muurahaispesää, niin on suomessakin tarjolla laadukasta pizzaa. Onneksi kaikki tavara ei ole pizzeria-kebab tasoa, toisaalta kyllähän sekin joskus maistuu hyvältä :)

Eikö "oikea" italialainen caffe latte ole juuri sellainen, jossa on lämmitettyä maitoa, mutta ei höyryttämällä vaahdotettua/lämmitettyä?

Elämäni ainoat hyvä pizzakokemukset (saapasmaassa en ole käynyt) taas ovat Ruotsin Skövdestä ja Rovaniemen uudesta Revontulikeskuksessa sijaitsevasta pizzeriasta. Taitaa mennä jo mainostuksen puolelle, mutta ei näille kokemuksille vaan voi mitään.
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 04, 2009, 23:06:28 ip
Sen takia kyselinkin kuinka nuo oikeasti kuuluisi tehdä, jenkkiversion aiheesta voi helposti kuka tahansa käydä katsastamassa lähimmässä Roberts tai Waynes coffeessa.

En niputtaisi noita kahta yhteen. Sain ehkä parhaan kahvila-cappucinon Postitalon Wayne'ssa (oli jopa latte artia!). Robertsissa taas on nykyään järkijään automaattikoneet ja niihin sopivat mauttomat paahdot.
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 04, 2009, 23:21:01 ip
En niputtaisi noita kahta yhteen. Sain ehkä parhaan kahvila-cappucinon Postitalon Wayne'ssa (oli jopa latte artia!). Robertsissa taas on nykyään järkijään automaattikoneet ja niihin sopivat mauttomat paahdot.


Juu, en tarkoittanut kyseisten lafkojen välistä laatua vertailla. Enemmänkin konseptia ja tuotteiden kokoja. Automaatit ja käsityön arvostuksen väheksyminen on kyllä ajanut Roopen laadun todella heikoksi. No ehkä markkinaosuutta on tarpeeksi ja nyt merkitsee kateprosentti enemmän.

Myönnettäköön, että olen saanut joskus aikoinaan waynes coffeesta aivan karmeaa kahvia ja ehkä vanhat muistot vielä kummittelivat mielessä :)

-Mikko-
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: vemuli - Huhtikuu 11, 2009, 12:54:32 ip
Tässä joku amerikkalainen kahvikouluttaja valottaa erikoiskahvien saloja...

http://www.youtube.com/watch?v=j4QDUBdem4Y&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=NN9gLOuB_aU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=0wMoeqev0Xs


Maailmalla on näemmä montaa eri koulukuntaa. Ei ainakaan osu omalle kohdalle nuo maitopohjaisten ohjeet.
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: Tinuri - Huhtikuu 11, 2009, 19:37:06 ip
Niin näkyy.
Itse en juuri maidon kanssa läträä paljon missään muodossa (paitsi kunnon jäätelö ja kerma ruuanlaitossa, joista sitten seuraukset kärsitään).

Noissa videoissa kuitenkin oli maidon määrä jo sellainen, että kahvin voisi ehkä jättää kokonaan pois. Tosin en kylläkään ole asiantuntija tuossa lajissa...
Lisäksi ihmettelen, onko lasi pantava NIIN täyteen?
Vanha sanontahan kuuluu, että "onhan siinä reunat", mutta minusta se on ruman näköistä, kun kuppi on ihan piripinnassa. Ainahan voi hankkia vähän isomman kupin. Mutta jos se kuuluu tyyliin, niin olkoon sitten. Itse en joisi noita rakennelmia, "kunnon" cappu vielä menee.

O.K.
Otsikko: Vs: Kahvijuomien koot
Kirjoitti: akallio - Huhtikuu 14, 2009, 22:58:58 ip
En niputtaisi noita kahta yhteen. Sain ehkä parhaan kahvila-cappucinon Postitalon Wayne'ssa (oli jopa latte artia!).

Taisipa olla onnenkantamoinen tuo. Kävin myöhemmin kokeilemassa espresson ja litkuahan se oli. Tekijäkin oli sama.