Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kahvinäyttely kesällä 2010 Ilomantsissa Möhkön ruukilla  (Luettu 11387 kertaa)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Kahvinäyttely kesällä 2010 Ilomantsissa Möhkön ruukilla
« Vastaus #15 : Helmikuu 21, 2010, 11:46:35 ap »

Ja nyt kun asiaa lisää mietin, niin kuumien papujen suoraan jauhaminenkaan ei välttämättä ole iso ongelma. Jauhe kun myös jäähtyy paljon nopeammin. Tällöin kuitenkin kaikki kuoriroska päätyy kahvin sekaan, mistä tulee kitkeryyttä makuun.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Pastori

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 37
Vs: Kahvinäyttely kesällä 2010 Ilomantsissa Möhkön ruukilla
« Vastaus #16 : Helmikuu 22, 2010, 00:02:34 ap »

Hienoa. Ilomantsissa ajattelin muutenkin retkeillä, joten näyttelyssä voisi käydä. Eihän sinne pitkään tästä Joensuusta pyöräile.

Nuorena poikana olinkin dokumentoimassa sitä museokanava hanketta. Ja männäkesänä siellä Borowskin tangoa tekemässä. Joten melkein kotihan se Ilomantsi on.
Kirjattu

Möhkön setä

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vs: Kahvinäyttely kesällä 2010 Ilomantsissa Möhkön ruukilla
« Vastaus #17 : Helmikuu 22, 2010, 10:16:46 ap »

Kiitos vinkeistä. Kokeillaan mikä meille olisi paras tapa.

Ajattelimme tarjota kiitokseksi vinkeistä Ristretton lukijoille jotain alennusta museolippuun, olisiko se sitten vaikka ilmainen kahvipapupussi? Ilmoittelen kunhan saan varmistuksen.

Ajattelimme kokeilla seuraavaksi nuotiossa paahtamista. Luulisi, että minkä maussa häviää niin tunnelmassa voittaa. Onko noilla eri papulajikkeilla muuten isojakin eroja koossa / paahtumisajoissa? Kannattaisikohan käyttää vain yhtä lajiketta vai tehdä jonkinlainen sekoitus?

Minäkin olin tekemässä Borowskin tangoa ja tanssimassa Tervaruukilla. Tosin tanssiaskeleet opettelin netistä edellisenä iltana, joten toivottavasti kuva on vai vyötäröstä ylöspäin... Onneksi tuolla ei kuulemma ole kuin noin 10 miljoonaa katsojaa...Mutta hauskaa oli.
Kirjattu

Möhkön setä

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vs: Kahvinäyttely kesällä 2010 Ilomantsissa Möhkön ruukilla
« Vastaus #18 : Toukokuu 09, 2010, 16:04:13 ip »

No niin, näyttely alkaa olla valmis.

Paahtamaan pääsee Suomen yhdessä pienimmistä paahtimoista eli Café Verandalla = (Sutisen) kuistilla. Jauhaminen on sitten kahvinäyttelyssä, jossa on 60-luvun kahvila ja toinen puoli, jonne tulee osana Möhkönvirtaa -näyttelyä Anssi-Mikael Okkosen piirrustuksia. 60-luvun tyyppiset "Atomi-tapetit" puuttuvat vielä ja jukeboksista oli luovuttava kustannusten takia.

Kysyisin noista rännärillä paahtamisen ohjeista, mitä mieltä olette?

PAAHTAMISOHJEET

1.   Laita levy päälle (4)

2.   Kaada pavut rännäriin ja laita kansi kiinni

3.   Pyöritä kampea etteivät pavut pala. Välillä voit ravistaa rännäriä saadaksesi tasaisemman paahdon. Pavuista tulee jonkin verran savua, se kuuluu asiaan ja siksi paahto tehdään museossa verannalla eikä sisällä.

4.   Seuraa papujen väriä, pöydällä on kaupan paahdettuja papuja malliksi. Paahtamisessa myös kuuntelu on tärkeää – paahtuessaan pavut alkavat ”raksua”, paahda pavut ainakin ensimmäisen ”raksun” loppuun saadaksesi hyvää kahvia. Jos haluat tummempaa paahtoa voit paahtaa pavut tummemmiksi – älä kuitenkaan polta papuja mustiksi.

5.   Kun paahto on mielestäsi valmis, SAMMUTA LEVY. Toisella pöydällä on siivilöitä, ota niistä kaksi. Kaada kahvipavut siivilään ja sen jälkeen kaada niitä siivilästä toiseen. Tällöin pavut jäähtyvät ja tuuli vie roskat. Rännärin voit laittaa paahtopöydälle, pöytälevy on palamatonta materiaalia.

6.   Kun pavut ovat roskattomia, kaada pavut valkeaan muoviastiaan. Suosittelemme, että annat papujen jäähtyä eli jauhaminen kannattaa jättää museokierroksen loppuun. Parhaat aromit saa kun paahtamisen suorittaa päivän tai kahden päästä. Pavut voit jauhaa kahvinäyttelyssä haluamaasi karkeuteen joko käsimyllyllä, morttelilla tai sähkömyllyllä.

VARO KUUMAA LEVYÄ JA PAAHDINTA

MUISTA SAMMUTTAA LEVY


Ohjeiden pitäisi olla helppoja, että kuka tahansa saisi ainakin jonkinlaisen paahdon aikaseksi.

Jos tulette tänne päin, niin tulkaa käymään. Sanokaa kassalla olevanne Ristretton jäseniä, niin saatte papusatsin ilmaiseksi, maksaa normaalistikin tosin vain euron.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Kahvinäyttely kesällä 2010 Ilomantsissa Möhkön ruukilla
« Vastaus #19 : Toukokuu 09, 2010, 20:50:08 ip »

4.   Seuraa papujen väriä, pöydällä on kaupan paahdettuja papuja malliksi. Paahtamisessa myös kuuntelu on tärkeää – paahtuessaan pavut alkavat ”raksua”, paahda pavut ainakin ensimmäisen ”raksun” loppuun saadaksesi hyvää kahvia. Jos haluat tummempaa paahtoa voit paahtaa pavut tummemmiksi – älä kuitenkaan polta papuja mustiksi.

Olisiko hyödyllistä tulostaa tämä kuva kaveriksi auttamaan sopivaan paahtoon osumista? Voisi ehkä myös muistuttaa, että pavut jatkavat paahtumista hetken aikaa omia aikojaan, kun lämpö on sammutettu.

http://www.sweetmarias.com/roasting-VisualGuideV2.php

Parhaat aromit saa kun paahtamisen suorittaa päivän tai kahden päästä.

Tässä pitäisi varmaan lukea "kun jauhamisen suorittaa".
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Möhkön setä

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vs: Kahvinäyttely kesällä 2010 Ilomantsissa Möhkön ruukilla
« Vastaus #20 : Toukokuu 12, 2010, 09:51:16 ap »

Kiitos, juuri tuollaista kuvaa etsin. Näin muutaman kävijän näppituntumalla lähes kaikki ovat jättäneet papunsa (liiankin) vaaleiksi.

Minä muuttelen vähän tekstiä. Kiitos avusta akalliolle. Laitan kuvaa näyttelystä kunhan saamme 60-luvun tyyliset "Atomi-tapetit" seinään, sitten alkaakin olemaan valmista.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Kahvinäyttely kesällä 2010 Ilomantsissa Möhkön ruukilla
« Vastaus #21 : Toukokuu 17, 2010, 21:22:14 ip »

Ajattelimme kokeilla seuraavaksi nuotiossa paahtamista. Luulisi, että minkä maussa häviää niin tunnelmassa voittaa. Onko noilla eri papulajikkeilla muuten isojakin eroja koossa / paahtumisajoissa? Kannattaisikohan käyttää vain yhtä lajiketta vai tehdä jonkinlainen sekoitus?

Olen harrastanut tässä naapurissa, eli Joensuussa rännäripaahtoa ja uunipaahtoa. Rännäri toimii ehdottomasti paremmin nuotiolla. Pitäisi kai sanoa elävällä tulella. Sähköliesi tuottaa paljon  enemmän kuin elävä tuli noita palopisteitä papuihin. Itse olen sähköliedellä paahtaessa antanut rännärin kuumentua ennen papujen lisäämistä. Muutoin kuumeneminen on niin hidasta, että papuihin jää ruohon tai puun makua.

Nuotiolla ongelmana on se kuinka pääsee pyörittämään kampea. Roihu ei siis saa olla kovin iso - muutoin kampeen ei pääse käsiksi ja paahto tapahtuu muutenkin ennätysajassa. Kaasuliesi on paras tai vanha puuliesi, koska niissä on helpoo saada pieni liekki aikaiseksi. Itse ajattelin kokeilla piakkoin pientä pallogrilliä, sellaista pientä pöytämallia.

Sekoituksissa voi olla se ongelma, että pavut paahtuvat eritahdissa laadusta riippuen.

Pitää tulla vilkaisemaan näyttely. Hienoa, jos se rohkaisee vierailijoita kokeilemaan kahvin kotipaahtoa nykyaikanakin.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Kahvinäyttely kesällä 2010 Ilomantsissa Möhkön ruukilla
« Vastaus #22 : Heinäkuu 05, 2010, 20:34:17 ip »

Tuli testattua näyttely.

Ensin pavut rännäriin.




Sitten jäähdyttelyn jälkeinen kuva, hieman epätasaiseksi paahto jäi. Hieman nopeasti se myös paahtui ja pitkä oli eka raksu. Tokaan raksuun asti ei lähdetty yrittämään.




Tietenkin käsimyllyllä jauhettiin kahvit lopuksi. Kahvi keitettiin seuraavana päivänä suodatinkeittimellä. Ei se erityisen herkkua ollut, mutta olipahan itse askarreltua.



(Hieman on ongelmia ilmeisesti kuvien kanssa, toivottavasti toimii. En osaa kesälinuxilla omille kotisivutiloille kuvia pistää, joten imageshackia yritetään hyödyntää.)
Kirjattu