Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: kaktus - Tammikuu 07, 2008, 20:24:51 ip

Otsikko: mikä maito???
Kirjoitti: kaktus - Tammikuu 07, 2008, 20:24:51 ip
olen tässä miettinyt mikä maito on parasta maitovaahdon tekemisessä ja siksi haluisin tietää mitä maitoa te käytätte!!
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: kahvilaivan kapteeni - Tammikuu 07, 2008, 20:38:47 ip
Täysmaitoa käytän, se on täyteläistä. Muutenkin inhoan kaikkia kevyttuotteita :thumbdown:
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: Mariia - Tammikuu 07, 2008, 21:13:34 ip
Sitä, mitä avattuna jääkaapissa on, tosin rasvatonta en käyttäisi (sitä meillä ei kyllä juuri ostetakaan).

Parhaimmaksi olen havainnut Lidlin UHT-maidon (kevytmaitoa vastaava rasvapitoisuus eli 1,5%). Siitä tulee paras mikrovaahto ja makukin on minusta paras. Sekin on hyvä puoli, että UHT säilyy avaamattomana huoneen lämmössä, joten voi ostaa varastoon - ettei vaan koskaan jää ilman cappuccinoa  :wink:
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: cartman - Tammikuu 07, 2008, 21:35:38 ip
Ja muistetaan, että Mariian suosima Lidlin UHT-maito on tavallista maitoa. Se ei ole sokeripitoista UHT/HYLA-maitoa, mitä kotimaiset tiiliskivimaidot ovat. Sitä saksalaisen lehmän maitoa minäkin kahvikäyttöön suosittelen. Punaisen maidon (3,5%) rasvaisuus tunkee esim. Lattessa ja Galaossa läpi. Lidlin 1,5% toimii.

cartman
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: Mariia - Tammikuu 07, 2008, 21:46:37 ip
Lainaus käyttäjältä: cartman
Ja muistetaan, että Mariian suosima Lidlin UHT-maito on tavallista maitoa. Se ei ole sokeripitoista UHT/HYLA-maitoa, mitä kotimaiset tiiliskivimaidot ovat. Sitä saksalaisen lehmän maitoa minäkin kahvikäyttöön suosittelen. Punaisen maidon (3,5%) rasvaisuus tunkee esim. Lattessa ja Galaossa läpi. Lidlin 1,5% toimii.

cartman


Kiitos kun (taas) täsmensit, Cartman  :D

Todella OT mutta ... Hyla-maidolla saa pilattua uuniruoatkin, ilmeisesti glukoosi (joksi laktoosi on pilkottu) ruskistuu niin nopeasti.

Voisikohan sitä perustaa jonkin anti-Hyla clubin?  :lol:
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: jouni - Tammikuu 07, 2008, 21:53:42 ip
Lainaus käyttäjältä: Mariia

Voisikohan sitä perustaa jonkin anti-Hyla clubin?  :lol:

Liityn heti  :D
Samalla voisi perustaa anti-rasvaton, anti-sokeriton ja anti-mauton clubit.
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: cartman - Tammikuu 07, 2008, 22:59:39 ip
Lainaus käyttäjältä: Mariia
Todella OT mutta ... Hyla-maidolla saa pilattua uuniruoatkin, ilmeisesti glukoosi (joksi laktoosi on pilkottu) ruskistuu niin nopeasti.
Juu, se sokeri palaa kiinni. Pilaa kaikki leivonnaiset, laatikot sun muut. Ei voi käyttää edes pikkuleivissä.

cartman
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: jouni - Tammikuu 07, 2008, 23:01:52 ip
Pitää yrittää viherpiipertämällä parantaa maailmaa,
vaahdottelen siis sinistä luomumaitoa.
Välillä tuntuu kyllä olevan vähän itsepäistä vaahdotettavaksi...

Tavallisesta punaisesta tulee kyllä erinomainen vaahto
aamukahviin.
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 08, 2008, 00:03:23 ap
Silloin harvoin kun vaahdotan, niin sitä mitä kaapista sattuu löytymään. Yleensä kevytmaitoa, rasvaton on tosiaan turhan niukkaa eli vaahdosta ei tule täyteläistä.

Vaahtoutuvuuteen vaikuttavat pääasiassa maidossa olevat proteiinit ja varmaan muutkin monismutkaiset kemialliset seikat. Ja näiden piirteiden vaihtelu on suurta, eli valitettavasti sama maito voi vaahtoutua eri tavoilla. Maidontuotannossa kun ei millään tavalla kontrolloida vaahtoutuvuutta. En tiedä olisiko jossain maissa myytävät baristamaidot tässä suhteessa parempia.

Hyviä suosituksia on siis vaikea antaa, muita kuin että ainakin vähän rasvaa pitäisi olla. Ja pääasiassa se on kuitenkin kiinni tekniikasta...
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: japa - Tammikuu 08, 2008, 14:48:30 ip
punainen hyla-maito. Hyla-makeuden takia/ansiosta ei tarvitse lisätä sokeria. Knoppi: hyla maidossa on muuten vähemmän kaloria kuin vastaavassa normaalimaidossa.
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: Mariia - Tammikuu 08, 2008, 14:51:35 ip
Lainaus käyttäjältä: jouni
Pitää yrittää viherpiipertämällä parantaa maailmaa,
vaahdottelen siis sinistä luomumaitoa.
Välillä tuntuu kyllä olevan vähän itsepäistä vaahdotettavaksi...


Mielenkiintoista, minä luulin että se ei toimisi lainkaan koska luomumaitoa ei ole homogenoitu?

Homogenoinnissahan maito ajetaan tiheän suodattimen läpi, jotta rasvahiukkaset pilkkoutuvat. Homogenointihan estää rasvakerroksen muodostumista maidon pintaan.

Täytyy joskus itsekin kokeilla...
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: cartman - Tammikuu 08, 2008, 15:03:50 ip
Lainaus käyttäjältä: japa
punainen hyla-maito. Hyla-makeuden takia/ansiosta ei tarvitse lisätä sokeria. Knoppi: hyla maidossa on muuten vähemmän kaloria kuin vastaavassa normaalimaidossa.
Jees, ja saa keitetyn vellin maun mukaan samaan hintaan. Hyla-maidossa on vähemmän kaloreita, kuin oikeassa maidossa. Totta. Mutta Hylan kalorit ovat nopeammin imeytyvässä sokeri-muodossa (matala GLI). Terveysintoilijan kai kilojaan vahtivan kannalta Hyla-maito on vaarallisempaa.

Mutta pikkujuttujahan nämä ovat. Kukin käyttää sitä mölöä mistä pitää.

cartman
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: Mariia - Tammikuu 08, 2008, 15:44:09 ip
Lainaus käyttäjältä: japa
Knoppi: hyla maidossa on muuten vähemmän kaloria kuin vastaavassa normaalimaidossa.


Sekä Valion että Finelin nettisivujen mukaan niin kaloreita kuin hiilihydraatteja on saman verran, jos verrataan kevytmaitoa HYLA-kevytmaitoon tai täysmaitoa HYLA-täysmaitoon. Eikä silläkään ole eroa, onko maito UHT-käsitelty vai ei.
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: japa - Tammikuu 08, 2008, 18:33:17 ip
Pahus, taisin sekoittaa täys-laktoosittoman kanssa...
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: Esa - Tammikuu 09, 2008, 08:43:30 ap
Joo, hylaan on vaan sekoitettu laktaasientsyymiä, joka pilkkoo laktoosin glukoosiksi ja galaktoosiksi. Se ei vaikuta energian määrään. Kunnon laktoosittomasta laktoosi on poistettu.
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: rozzo - Tammikuu 12, 2008, 15:50:24 ip
Hei! Olen aivan diletantti näissä kahviasioissa. Ilokseni löysin nämä sivut ja huomasin, että alan harrastajia löytyy yhä enemmän. Minulla on ollut Pavonin Europa -malli viitisen vuotta ja on ahkerassa päivittäisessä käytössä. Nautin itse päivittäin 2-3 kupillista capuccinoa ja pari kuppia espressoa. Menetelmäni valmistaa kahvi ovat varmaan monen mielestä aika brutaaleja. Kahvina käytän Paranan papuja, jotka jauhan ennen jokaista kupillista Pavonin myllyllä. Täytän kahvan reunoja myöten ja tamppaan täydellä voimallani. Valutusaika on n. 15 sek. Tähän saakka kaikki ehkä suurinpiirtein ok...mutta. Maitohöyryttimen kanssa en jaksa temppuilla. Ei yksinkertaisesti ole aikaa, koska päivän mittaan tarjoan capuccinot monille asiakkaillenikin ja kokonaiskuppimäärä  on 10-15 per työpäivä. Kuumennan maidon mikrossa ja vatkaan Ikean paristokäyttöisellä maitovispilällä (1,25 euroa/kpl). Ostan niitä nipun aina Ikeassa käydessäni. Yksi vispilä kestää pari kuukautta joten kulu ei ole suurensuuri. Ensin käytin jotain design-vispilöitä, mutta eivät kestäneet yhtään sen paremmin vaikka hinta oli monikymmenkertainen näihin Ikean härveleihin verrattuna. Vispaten tulee mielestäni aivan kunnollinen vaahto ja varsinkin soijamaito vispautuu hienosti. Sitä tarjoan monille, jotka eivät syystä tai toisesta voi käyttää tavallista maitoa. Itse käytän täyslaktoositonta maitojuomaa. Tämä viesti tulee nyt tänne maito-osastoon vaikka kuulisin mielipiteitä muustakin kuin maidosta. Mitä forumilaiset ovat mieltä epäortodoksisista menetelmistäni?
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: akallio - Tammikuu 12, 2008, 20:44:06 ip
Vaahdotuspillillä vaahdottamisen pitäisi olla hyvin vaivatonta, kunhan sen osaa. Olen kerran yrittänyt vaahdottaa maitoa sellaisella pikkuvispilällä, ja se vaikutti aika hitaalta touhulta - vaikea uskoa että olisi nopeampaa, kun kuumennuskin pitää hoitaa erikseen.

Ammattikoneella tuo höyrytys tapahtuu 10 sekunnissa, pienemmillä sitten muutamissa kymmenissä sekunneissa. Tosin kaikista kevyimmissä eli thermoblock-koneissa hyöryteho on niin olematon että niillä se kestää melkoisen kauan, mutta sellaisesta laitteesta ei tässä ole kyse.
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: kahvilaivan kapteeni - Tammikuu 12, 2008, 22:27:18 ip
Moi! Muutama kommentti:
-Mikäs se on tuo europa-malli?
-Täydellä voimalla tamppaus ei varmaan tarpeen.
-Tuo valuma-aika kuulostaa lyhyeltä, yleensä muistaakseni pyritään about 20-25 sekuntiin. Eli kannattanee jauhaa hienommaksi.
-Mikron sijaan kehottaisin minäkin suosimaan keittimen höyrytysputkea. Jos kyseessä europiccola, siihen saa maidonvaahdotusta varten myös letkun, jonka voi laittaa suoraan maitopurkkiin. En ole itse kokeillut, mutta luulisin että sen helpommaksi ei voi mennä, varsinkin jos kyse isoista määristä.
-Vanhana viherpeipposena hieman kauhistelen myös tuollaista laitteiden kulutusta. Ehkäpä kannattaisi boikotoida tuotteita jotka eivät kestä?
-Jos tavallinen maito ei elimistölle sovi, suosittelen kokeilemaan luomumaitoa. Luulenpa että laktoosi-intoleranssia diagnosoidaan aivan liikaa, vaikka kyse voi olla jostain muusta. Minuakin lääkärit huijasivat vuosikausia käyttämään hyla-tuotteita, mutta äskettäin huomasin että luomumaitoa ja täysmaitoa siedän aivan hyvin. Eihän tuo suinkaan olisi ensimmäinen luku lääketieteen epäonnistumisten historiassa...
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: Tuomas - Tammikuu 14, 2008, 20:33:17 ip
Oletteko vaahdotajat huomanneet, että valio on tuonut markkinoille 2 % rasvapitoisen laktoosittoman kahvimaidon, jonka vaahtoutumisominaisuuksia on paranneltu?

http://www.valio.fi/portal/page/portal/Valio/Tuotteet_ja_Uutuudet/Tuoteryhma/Tuote?productId=132&tuory=1782

Oletteko kokeilleet tuota?

Itse keitän köyhän miehen lattemachiatot mutterilla ja laktoosittoman kevytmaitojuoman vaahdotan mikrovispilällä. Laktoosi-intoleranssiin kannattaa suhtautua vakavasti. Itselläni se havaittiin syyksi kun tutkittiin suolistohaavauman taustoja. Kesti monta vuotta toipua...
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: cartman - Tammikuu 14, 2008, 21:08:24 ip
Lainaus käyttäjältä: Tuomas
Oletteko vaahdotajat huomanneet, että valio on tuonut markkinoille 2 % rasvapitoisen laktoosittoman kahvimaidon, jonka vaahtoutumisominaisuuksia on paranneltu?

...

Laktoosi-intoleranssiin kannattaa suhtautua vakavasti. Itselläni se havaittiin syyksi kun tutkittiin suolistohaavauman taustoja. Kesti monta vuotta toipua...
Juu, ja maidossa on "valmiiksi" lähes 5% sokeria! Sama ongelma, kuin Valion Hyla/UHT:n kanssa.

Laktoori-intoleranssi on vakava asia, kuten Tuomas kertoo. Onneksi se ei ole hirveän yleinen. Sen sijaan on hyvin yleistä, että aikuisen ihmisen elimistö ei siedä maitoa, maidon valkuaista, tai sitten ihan muuten vaan. On lääkintä- ja hoitohenkilökunnan löperyyttä nimittää lähes kaikkea maidon epäsopivuutta "laktoosi-intoleranssiksi", puhekielessä tosin. Näin osa vakavista tapauksista peittyy erilaisten kaasuvaivaisten joukkoon. Monelle "epäsopivalle" löytyy vaihtoehto luomu/Hyla/Maitojuoma/Uht-valikoimista.

cartman
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: CD - Tammikuu 14, 2008, 22:10:31 ip
Minun laktoosi-intoleranssi testattiin aikoinaan mittaamalla ensiksi veren sokeri pitoisuus, sen jälkeen sain juoda muistaakseni desin verran laktoosia raakana, sen jälkeen odottelua jonkin aikaa ja uusi mittaus verestä. Tulos oli oikein positiivinen. Laktoosi ei pilkkoudu ollenkaan.  (Laktoosi = maitosokeri ei pilkkoudu suolistossa, ja aiheuttaa kaasuuntumista tjs..)

Esimerkiksi uuden "laktoosittomat" jäätelöt sisältävät hieman laktoosia, joka aiheuttaa minulle laktoosivaivoja. Samoin lääkeaineiden sisältämät milligrammat esim viikon kestävällä kuurilla aiheuttavat oireita.

Tosin vaikka minulle on diagnosoitu täysin laktoositon ruokavalio, voin joskus kuitenkin nauttia laktoosillisia ruokia ihan huoletta, joskus taas en.

Olin juuri allergiatesteissä, jossa testattiin myös allergisuus lehmänmaidolle ja maitoproteiinille. En ole niille allerginen. Käsitykseni mukaan maito (maitosokeri / laktoosi) on tarkoitettu vasikoille ja vauvoille, ja on täysin luonnollista, että aikuisilta puuttuu laktoosin pilkkojaentsyymi laktaasi elimistöstä.  Allergisuus maidolle on tosiaan aivan eriasia kuin laktoosi-intoleranssi. Minua on joskus kehoitettu kokeilemaan ternimaitoa, jonka kuulemma pitäisi toimia myös laktoosi-intolerantikoille, en ole vielä kokeillut.

Ternimaito-Latte voisi olla uusi kahvijuoma ;)

Tuolta lisää laktoosiaiheesta:
http://www.hus.fi/default.asp?path=1,32,818,1733,1992,1980

Jaahas, en tiedä miten tämä edes liittyy aiheeseen, kunhan jupisen... :)
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: jiitee - Tammikuu 14, 2008, 22:20:06 ip
Laktoosi-intoleranssi on juurikin suurelle osaa ihmiskuntaa luonnollinen olotila ja pohjoiset kansat ovat jossain mielessä "poikkeavia". Wikipediasta (http://fi.wikipedia.org/wiki/Laktoosi-intoleranssi) löytyy laktoositoleranssista mielenkiintoista tietoa:

"Kyky sietää maitotuotteita johtuu yhdestä geenimuunnoksesta, joka kehittyi 4600-2800 eaa. suomalais-ugrilaisten kansojen keskuudessa. Oletettavasti muunnos syntyi, kun suomensukuiset sekoittuivat arojen paimentolaisiin. Geenivirhe säilyi, koska se mahdollisti aikuisille maidon juonnin, mikä auttaa selviytymään karuissa olosuhteissa. Uralin kansat levittivät "maitogeenin" edelleen muun muassa Pohjois-Eurooppaan, missä laktoosi-intoleranssi on harvinaisempaa kuin muualla."
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: migu2 - Helmikuu 17, 2008, 15:36:47 ip
Tulipa testattua Valion rasvatonta Hylamaitoa vaahdotukseen... lopputulos yllätti positiivisesti! Vaahdosta tuli yllättävän paksua ja jos pitäisi sokkona maistaa niin en heti menisi epäilemään rasvattomaksi. Makeaa tämä maito on, vaikkei olekaan siitä tiiliskivipakkauksesta. Tätä rasvatonta Hylaahan on kahta eri versiota, se tiiliskivimalli on ihan överimakeeta, sitä en juo.
Pääasiassa on tullut käytettyä vaahdotukseen Lidlin tiiliskivimaitoa. Toistaiseksi pakki on kestänyt sitä yllättävän hyvin (kunhan ei tyhjään mahaan sitä juo).
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 17, 2008, 17:06:44 ip
Lainaus käyttäjältä: migu2
Tulipa testattua Valion rasvatonta Hylamaitoa vaahdotukseen... lopputulos yllätti positiivisesti! Vaahdosta tuli yllättävän paksua


Rasvattomasta maidosta saa kyllä (helpommin kuin rasvaisesta) messevän vaahdon irti, mutta siitä vaahdosta ei tule ainakaan omien kokemuksien mukaan ns. "notkeaa" kuten rasvaisempien maitojen kanssa ja tällöin semmoisen "oikean" mikrovaahto/maitoseoksen aikaansaaminen on vaikeaa (jolloin latteartin teko on haastavaa ja "suutuntuma" ei niin miellyttävä kuin rasvaisempien kanssa). Se rasvattoman maidon vaahto (vaikkakin pienikuplaista) on jotenkin "köykäistä" ja erottuu helposti siihen maidon pinnalle.
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: Tuomas - Helmikuu 17, 2008, 21:40:18 ip
Oletteko soijamaitoa kokeilleet "höyryvaahdotukseen"?

Mikrovispilällä saa maukkaan ja täyteläisen vaahdon aikaiseksi. Tavallisessa maidossa vaahto erottuu vaahtoutumattomasta maidosta omaksi kerroksekseen, mitä ei tapahdu niin pahasti soijamaidolla.

Kiinnostaisi ihan tietää, miten oikealla metodilla käyttäytyy (siis soijamaito)?
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 18, 2008, 09:19:00 ap
Lainaus käyttäjältä: Tuomas

Kiinnostaisi ihan tietää, miten oikealla metodilla käyttäytyy (siis soijamaito)?


Melko normaalisti, mutta vaahdosta tuli tiukempaa kun tein tavalliseen maitoon kalibroidulla näppituntumalla.

Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: Juqi - Helmikuu 25, 2008, 13:50:04 ip
Onko kukaan nähnyt tätä maitoa myynnissä Suomessa:

(http://www.arla.se/Images/ProductImages_200/21162.jpg)

Tässä vielä linkki (http://www.arla.se/Default____17767.aspx?SelectedMenuItem=21162) maidon tuotesivulle.

Nyt kun Arla haukkasi Ingmanin, niin luulisi tuota saavan täältäkin?
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: Pentu - Helmikuu 25, 2008, 18:27:53 ip
Mielenkiintoinen tuo Arlan linkki.

... rasvapitoisuus 2,6% on osoittautunut parhaaksi vaahdon tekemiseksi.

Silti, sivuilta löytyy myös 0,9%, joka alentuneesta rasvamäärästä huolimatta on yhtä nopeasti valmistettava ja yhtä hyvä kuin 'alkuperäinen'.   Niinpä.
Otsikko: Vast:mikä maito???
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 25, 2008, 19:22:39 ip
Lainaus käyttäjältä: Pentu

Silti, sivuilta löytyy myös 0,9%, joka alentuneesta rasvamäärästä huolimatta on yhtä nopeasti valmistettava ja yhtä hyvä kuin 'alkuperäinen'.   Niinpä.


Vaahtoontuvuus onkin kiinni enemmän maidon proteiinipitoisuudesta (ja noissa baristamaidoissa sitä on yleensä vain keinotekoisesti nostettu). Rasvalla saadaan siitä vaahdosta sitten "notkeaa".
Otsikko: Maidon vaahdottaminen sähkövispaimella?
Kirjoitti: sjl - Marraskuu 11, 2008, 14:19:01 ip
Kuumennan maidon mikrossa ja vatkaan Ikean paristokäyttöisellä maitovispilällä (1,25 euroa/kpl). Ostan niitä nipun aina Ikeassa käydessäni. Yksi vispilä kestää pari kuukautta joten kulu ei ole suurensuuri. Ensin käytin jotain design-vispilöitä, mutta eivät kestäneet yhtään sen paremmin vaikka hinta oli monikymmenkertainen näihin Ikean härveleihin verrattuna. Vispaten tulee mielestäni aivan kunnollinen vaahto ja varsinkin soijamaito vispautuu hienosti.

Epäortodoksiset menetelmäsi kuulostavat mielenkiintoisilta. Allekirjoittaneella ei ole tällä hetkellä mahdollisuuksia ylläpitää kunnollista espresso-laitosta, joten lempijuomaani uutan Bialetin mutteripannulla. Välillä kuitenkin tekisi mieli yllättää itsensä tai vieraansa laatimalla capuccinoa, mutta maidon vaahdottaminen vispilällä ei ole toistaiseksi onnistunut oikeastaan lainkaan.

Ei sattuisi kellään olemaan hyviä vihjeitä maidon vispaamiseen asialliseksi? Mikron sijasta kuumentelen maidon noin 75°C lämpötilaan liedellä pienessä kattilassa. Lämpötila tuntuu olevan melko hyvin hallussa, ainakin lämpömittarin mukaan, mutta itse vaahdotus on tähän mennessä mennyt aina täysin päin seiniä. Tuloksena on joko alkuperäistä maidon tilavuutta kolme kertaa suurempi kovahko kakku vaahtoa tai sitten pieni vaahtokerros maidon päällä. Jälkimmäinen on ehkä lähempänä oikeaa koostumusta, mutta silti todella kaukana halutusta.
Otsikko: Vs: Maidon vaahdottaminen sähkövispaimella?
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 11, 2008, 21:39:58 ip
Ei sattuisi kellään olemaan hyviä vihjeitä maidon vispaamiseen asialliseksi? Mikron sijasta kuumentelen maidon noin 75°C lämpötilaan liedellä pienessä kattilassa. Lämpötila tuntuu olevan melko hyvin hallussa, ainakin lämpömittarin mukaan, mutta itse vaahdotus on tähän mennessä mennyt aina täysin päin seiniä. Tuloksena on joko alkuperäistä maidon tilavuutta kolme kertaa suurempi kovahko kakku vaahtoa tai sitten pieni vaahtokerros maidon päällä. Jälkimmäinen on ehkä lähempänä oikeaa koostumusta, mutta silti todella kaukana halutusta.

En ole koskaan kyseisenlaista vispilää käyttänyt, mutta tässä muutama "idea": Tuo 75 astetta on jo aika korkea - höyryn avulla vaahdotettaessa pysähdytään yleensä viimeistään 65 asteessa - eli oletko kokeillut miten maito käyttäytyy alhaisemmissa lämpötiloissa? Toinen mitä voisit kokeilla on vispata samalla kun maito lämpenee, aina vähän kerrallaan ja aina näiden vispausten välillä pidät maidon liikkeessä kevyesti hämmentämällä (ettei pala pohjaan). Yrittäisit siis simuloida sitä miten höyryn kanssa maito vaahdotetaan yhtä aikaa lämmityksen kanssa, jolloin proteiinit lämmetessään ja muuttuessaan muodostavat ilmakuplien ympärille niitä "tukevia" rakenteita (tästä maidon sielunelämästä vaahtoutumisen suhteen on informatiivista lukaista tämä (http://coffeegeek.com/guides/frothingguide/milk) jos englanti luonnistuu).
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: akallio - Marraskuu 11, 2008, 21:53:59 ip
Minä en ole koskaan onnistunut maidon vaahdottamisessa vispilällä, tosin kovin paljon en ole harjoitellutkaan. Oikea tekniikka lienee aika tärkeää. Vaahdotusmäntä sen sijaan on äärimmäisen tehokas vaahdotinlaite, eikä tarvitse treenausta - tai pattereita.
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: vemuli - Marraskuu 12, 2008, 17:24:49 ip
Väittävät alan kirjallisuudessa, että iskukuumennetussa maidossa olisi mukana valmiiksi kiehutetun maidon maku, jota ilmeisesti tulisi kuitenkin välttää? Olen käyttänyt Lidlin UHT-maitoa ja kieltämättä usein on ollut havaittavissa "manna-/riisipuuroaromi" eli ilmeisesti vaahdotusprosessi on mennyt hieman pitkäksi tai se aromi on tosiaan "geeneissä".

Tänään ostin perinteistä kulutusmaitoa tilalle. Saas nähdä millaista vaahtoa sillä saan aikaiseksi, kun olisi tarkoitus tarjota vieraille jotakin kahvin tapaista hörpittävää.

Kelvollista vaahtoa saan oikeastaan joka kerta, mutta sellaista..."paksuhkoa valkoista maalia" muistuttavaa vain hyvällä tuurilla, ilmeisesti kuun ja tähtien suotuisien asentojen ansiosta...tms  ;)
Eli edelleenkin riittää harjoittelua HYVÄN mikrovaahdon valmistamiseen.
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: Kotibaari - Marraskuu 12, 2008, 19:31:05 ip
Väittävät alan kirjallisuudessa, että iskukuumennetussa maidossa olisi mukana valmiiksi kiehutetun maidon maku, jota ilmeisesti tulisi kuitenkin välttää? Olen käyttänyt Lidlin UHT-maitoa ja kieltämättä usein on ollut havaittavissa "manna-/riisipuuroaromi" eli ilmeisesti vaahdotusprosessi on mennyt hieman pitkäksi tai se aromi on tosiaan "geeneissä".

Mun mielestä tuo aromi tulee esiin lähinnä silloin, kun maito on päässyt liian kuumaksi, eli noin yli 65 asteen. Seuraamisen mahdollisti kannun reunaan kiinnitettävä lämpömittari (Mokkamestareilta ostin).
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: Bule - Marraskuu 13, 2008, 14:36:36 ip
Maidonvaahdottamisen opettelu on aloitettu täälläkin. Ei ole helppoa ei. Aiemmin Krupsin aikana kokeilin tuota vispilätekniikkaa. Nyt Mini Vivaldilla höyryttämällä. Kyllä meinaa kiire tulla kun 0,35l kannua pyörittelee. Lämpömittaria en ole vielä ostanut, ajattelin ostaa sellaisen kannun kylkeen liimattavan Caffi.fi:stä mutta ainakin pari viikkoa sitten niitä ei vielä ollut hyllyssä.
Kokemukset vaahdotuksessa menevät laidasta laitaan. Välillä koko määrä on vaahtoa, ei varmaan täydellistä mutta sellaista että voi olla jo tyytyväinen. Aika usein huomaan tuon mannapuuroaromin. Ja usein myös käy niin että pinnalle tulee kerros kovaa vaahtoa, ja alla nestemäistä maitoa. Epäilen vahvasti että "pitkäksi" menee näppituntumalla. SEkään ei helpota että maito on vaihdellut rasvattomasta hyla-täysmaitoon.
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: jiitee - Marraskuu 13, 2008, 21:53:54 ip
Lämpömittaria en ole vielä ostanut, ajattelin ostaa sellaisen kannun kylkeen liimattavan Caffi.fi:stä mutta ainakin pari viikkoa sitten niitä ei vielä ollut hyllyssä.

Reagoiko tuo miten nopeasti? Varsinkin jos koneesi on tehokas höyryttäjä, niin mittarilla voi olla vaikeuksia pysyä perässä. Kyllähän tuo vaikuttaa sinällään kätevämmältä kuin "perinteinen" kannun reunaan laitettava kun ei ole tiellä - mutta jos joskus hankit isomman kannun (tai toisenmuotoisen) niin joudut hommaamaan sille uuden mittarin.

Tuo 0.35l kannu on muuten aika mini, kannattaa kokeilla 0.5 litraista - saattaa helpottaa vaahdotusta. Miten täyteen muuten tuon kannusi nykyisin laitat? Jos sinne laittaa liikaa maitoa niin sitä voi olla vaikea saada oikeanlaiseen liikkeeseen ja tämä hankaloittaa sitten vaahdottamista. Omaan Motan 0.5l kannuuni (pohjassa nimellisarvo 50cl - mutta ei sinne ihan tuota kyllä mahdu) saa laitettua maksimissaan noin 2.5 desiä maitoa.
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: joni - Marraskuu 23, 2008, 13:36:05 ip
Hain kokeiluun Lidlin UHT-maitoa ja en kyllä pidä sen ominaismausta. Se puskee kokoajan läpi ja muistuttaa hiukan palanutta sokeria tai mannapuuroa. Hyvin toimii ihan se tavallinen 1,5% maito lidlistä ja maku on neutraalimpi. Onneksi pystyn juomaan kaikenlaista ilman väänteitä. Kovin monia maitoja en ole vielä ehtinyt testata. Mitään isompia ongelmia ei La Pavoni Professionalin cappuccino automaticin kanssa ole ollut(tiputtelee vain harmillisesti koneen päälle vaahdotuksen jälkeen).
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: Bule - Marraskuu 23, 2008, 16:02:06 ip
Reagoiko tuo miten nopeasti? Varsinkin jos koneesi on tehokas höyryttäjä, niin mittarilla voi olla vaikeuksia pysyä perässä. Kyllähän tuo vaikuttaa sinällään kätevämmältä kuin "perinteinen" kannun reunaan laitettava kun ei ole tiellä - mutta jos joskus hankit isomman kannun (tai toisenmuotoisen) niin joudut hommaamaan sille uuden mittarin.

Tuo 0.35l kannu on muuten aika mini, kannattaa kokeilla 0.5 litraista - saattaa helpottaa vaahdotusta. Miten täyteen muuten tuon kannusi nykyisin laitat? Jos sinne laittaa liikaa maitoa niin sitä voi olla vaikea saada oikeanlaiseen liikkeeseen ja tämä hankaloittaa sitten vaahdottamista. Omaan Motan 0.5l kannuuni (pohjassa nimellisarvo 50cl - mutta ei sinne ihan tuota kyllä mahdu) saa laitettua maksimissaan noin 2.5 desiä maitoa.
Ei ole kokemusta miten nopeasti tuo reagoi. Espressogearin sivuilla käytetään kyllä juuri nopeutta mainosvalttina, tässä lainaus:

Faster than lightning

A big issue with standard frothing thermometers is the delay. They are very often up to 1 second out of sync with the actual temperature of the milk. This is a natural effect of all probe thermometers. This is not a problem with the Attento.
Liquid Crystals don't wait to turn green when a certain temperature have been reached, they react instantly!


Hyvänä puolena voisi olla se, että mittari ei ole "tiellä" vaahdotusprosessissa. Täytän pienen kannun sen suoran osan ylälaitaan asti. Siitä tulee aika sopivasti käyttämäni cappuccinokuppi täyteen.
Tilasin pienemmillä rei'illä olevan vaahdotuspään, kokeillaan saisiko sillä vähän pidennettyä vaahdotusprosessia.
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: Mariia - Toukokuu 22, 2012, 14:32:50 ip
Vanha ketju, mutta ... testailin huvin vuoksi Valion ja Arlan kahvimaitoja.

Omat speksini olivat aina samat, maitoa n. 1 dl, vaahdotuskannu säilytetty jääkaapissa (= kylmä) ja maito luonnollisesti myös jääkaapista ...

Lyhyen kokeilun päätteeksi omasta mielestäni nuo Valion ja Arlan kahvimaidot eivät ole hintansa väärtejä. Maksavat kolmisen kertaa enemmän kuin Lidlin UHT-maito, ja vaahdottuvuudessa ei minun mielestäni ole eroja. Maussakaan ei mielestäni ole suurta eroa, aiemmin ketjussa mainittua "palaneen" makua en itse havaitse, tai ehkä suu on sitten jo niin turtunut tuohon Liiterin tuotteeseen?  :P
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: McJones - Toukokuu 22, 2012, 14:42:44 ip
Täällä on käytelty nyt jokunen aika luomu-kevytmaitoja, toimii ok.
En sano, että ero on suuri, mutta jotenkin sitä näihin on testien myötä jääty. Hilja(tm) tms. homogenoimaton ei-luomumaito on nyt kokeeksi, mutta ei minusta pärjää luomulle.
Tinkimaito menee sitten jo (IMO) paksuksi.
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: mikaels - Toukokuu 22, 2012, 21:11:20 ip
Musta paras maku on Ingmanin Luomu Vanhanajan täysmaidossa. Silvialla sen vaahdottaminen onnistuu yleensä ihan ok. Valion Hilja Vanhanajan täysmaito vaahtoutuu ehkä aavistuksen helpommin, mutta jotenkin Ingmanin luomu maistuu paremmalta. Maku kyllä saattaa olla silmissä - luomun luulee aina olevan maukkaampaa.
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: äyni - Toukokuu 22, 2012, 21:26:17 ip
Musta paras maku on Ingmanin Luomu Vanhanajan täysmaidossa. Silvialla sen vaahdottaminen onnistuu yleensä ihan ok. Valion Hilja Vanhanajan täysmaito vaahtoutuu ehkä aavistuksen helpommin, mutta jotenkin Ingmanin luomu maistuu paremmalta. Maku kyllä saattaa olla silmissä - luomun luulee aina olevan maukkaampaa.

Meillä kanssa vaimon caput tehdään tuohon ingmannin täysmaitoon. Ainoa maito, mihin rouva ei vaadi kermaa sekaan  ;D (valion hiljaa ei olla kokoeiltu, luomu vie etusijan)
Itse en maitoa suostu kahviin sotkemaan, josko mihinkään muuhunkaan kaakamo poislukien. Maitojalosteet on sitten eri juttu.
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: Nennukka - Elokuu 14, 2012, 23:08:11 ip
Meillä käytössä myös Ingmanin luomutäysmaito ja jos sitä ei ole saatavilla niin sitten Valion Hilja täysmaito.
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: äyni - Lokakuu 08, 2012, 16:52:43 ip
Nyt on testissä Armas-perheen kyytönmaito. Pastoroimaton, homogenoimaton ja vakioimaton.
Ylivertaisesti helpoiten vaahdotettava maito, mitä on tullut kokeiltua.

Tätä saa ainakin Tampereelta isommista kaupoista. Halpaa tämä ei kyllä ole.
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: McJones - Lokakuu 08, 2012, 20:29:31 ip
Tuo kyytönmaito oli jo esillä aiemmin toisaalla
linkki (http://www.hs.fi/fingerpori/1135265083682)
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: Mariia - Lokakuu 09, 2012, 09:56:09 ap
Tuo kyytönmaito oli jo esillä aiemmin toisaalla
linkki (http://www.hs.fi/fingerpori/1135265083682)

 ;D Kiitos, kaipasinkin naurua ankeaan aamuun  ;D
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: endy - Tammikuu 06, 2013, 17:56:45 ip
Omat lempparini on Valion luomu kevytmaito, sitä saa lähikaupasta kohtuuhintaan ja jos tulee lähdettyä isompaan markettiin niin silloin usein otan Valion Hilja homogenoimatonta kevyttä tai kulutusmaitoa, kumpaa sattuu tarjolla olemaan, mielummin kuitenkin kevyttä. Mielestäni kulutusmaidosta jää hieman rasvainen suuntuntuma kitalakeen, ikään kuin sellainen kalvo kuin olisi syönyt teelusikallisen voita. En kiellä sitä vaihtoehtoa, että rasvaisuuden tunne suussa johtuisi epäonnistuneesta vaahdosta.

Hylat ja rasvattomat jätän suosiolla kaupan hyllyyn.
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: freerider - Tammikuu 07, 2013, 09:22:32 ap
Omat lempparini on Valion luomu kevytmaito, sitä saa lähikaupasta kohtuuhintaan ja jos tulee lähdettyä isompaan markettiin niin silloin usein otan Valion Hilja homogenoimatonta kevyttä tai kulutusmaitoa, kumpaa sattuu tarjolla olemaan, mielummin kuitenkin kevyttä.

Täältä myös ääni ylläoleville vaihtoehdoille! Noista kahdesta otan Hiljaa aina jos on vaan tarjolla...
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: m4tti - Tammikuu 10, 2013, 23:41:22 ip
UHT maitoa vaahdotetaan töissä (pitkä säilyvyys), kotona kevytmaitoa ja täysmaitoa - toisinaan noiden sekoitus, joka jostain syystä tuntuu toimivan parhaiten itselläni. Mukava rakenne ja pehmeä maku. Laktoositonta silloin kun on sitä kaipaavia vieraita, toimii tuokin ja varsinkin "asiakkaat" tykkäävät, kun kerrankin voivat kunnon maitokahvia juoda :)

Työpaikalla tuo UHT maito maistuu jotenkin erilaiselta, kuin muut maidot, ei niin hyvää, mutta voi olla että ympäristö vaikuttaa myös...

Hiljaa on kokeiltu, mutta en huomannut mitään erityistä verrattuna tavalliseen täysmaitoon, joten ei ole tullut enää sitä otettua.
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: äyni - Tammikuu 11, 2013, 08:47:37 ap
Työpaikalla tuo UHT maito maistuu jotenkin erilaiselta, kuin muut maidot, ei niin hyvää, mutta voi olla että ympäristö vaikuttaa myös...

Vähälaktoosista? Varmasti erimakuista.
Onko nykyisin myynnissä edes normaalilaktoosillista UHT-maitoa? Jos on, niin saatan kuvitella erilaisen lämpökäsittelyn vaikuttavan makuun.
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: m4tti - Tammikuu 11, 2013, 14:31:05 ip
Jep, Valio Hyla Täysmaito purkissa luki  - piti käydä tarkistamassa ja nyt on kupissa maisteltavana.

Maidon makeus tulee enismmäisenä esiin melko vallitsevana, itse en tuosta mausta oikein välitä.

Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: Hippa - Maaliskuu 03, 2013, 19:06:11 ip
Tervehdys tälle foorumille.

Haluaisin saada paremman koostumuksen maitovaahtooni. Nykyään käytän Valion punaista, kuumennan lähes kiehuvaksi ja vispaan vatkaimella vaahdoksi. Vaahdosta tulee näin hieman liian tönkkö eikä se juokse. Mielestäni se kuplat ovat myös suurempia, mitä kahvilan cappuccinossa. Kahvilan maitovaahto kahvin päällä on juoksevaa, minun ei:(

Löytyykö jotain edullista kikkaa saada hyvää maitovaahtoa?
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: Toma - Maaliskuu 03, 2013, 20:46:14 ip
Kahviloiden cappuccinoihin käytetään mikrovaahtoa, joka aikaan saadaan höyrypillillä vaahdottamalla.
Mutta yksi joka tuli näin edullisena mieleen, ellei ole haluja ostaa espressokonetta, niin Tuttocrema.
Sillä itse vaahdotan maidot mutterilla mokat "keiteltyäni".

Sit toki on nk. Stovetop Steamer: (http://www.1st-line.com/store/pc/EG-H-Stainless-Steel-Stovetop-Cappuccino-Steamer-50SS-109p2998.htm)eitä, saattaa löytää halvalla jos jaksaa googletella.

Tervetuloa foorumille.
Otsikko: Vs: mikä maito???
Kirjoitti: tirofaux - Maaliskuu 04, 2013, 08:57:30 ap
Löytyykö jotain edullista kikkaa saada hyvää maitovaahtoa?

Joskus olen parempien laitteiden puuttuessa vaahdottanut maitoa pressopannulla. Kuuma maito sisään ja mäntää ylös-alas (ei liikaa). Lopputulos yllättävän hyvä mutta pidemmän päälle liian vaivalloista pressopannun hitaahkon puhdistamisen johdosta.