Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kahvin säilytys  (Luettu 124504 kertaa)

hsm

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 186
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #150 : Huhtikuu 28, 2016, 17:20:23 ip »


Yksi suhteellisen suosittu tapa on pakata pavut sopiviin annospaketteihin ja heittää niitä suoraan pakkasesta myllyyn tarpeen mukaan. Toimii kuulemma hyvin sekin.

Eikö olisi parempi antaa papujen sulaa huoneenlämpötilaan pussissa ja vasta sitten myllyyn? Muuten kosteus tiivistyy kylmiin papuihin.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #151 : Huhtikuu 28, 2016, 17:34:36 ip »

Itse olen käyttänyt jo vuosia niin että annos pakkasesta myllyyn ja pussi takas pakkaseen. Hyvin toimii. Jääkaapissa säilyttämisen koin turhaksi. Maku tympääntyy yhtä nopeasti kuin huoneenlämmössä.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

elias s

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 156
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #152 : Huhtikuu 28, 2016, 17:37:51 ip »

Itse olen käyttänyt jo vuosia niin että annos pakkasesta myllyyn ja pussi takas pakkaseen. Hyvin toimii. Jääkaapissa säilyttämisen koin turhaksi. Maku tympääntyy yhtä nopeasti kuin huoneenlämmössä.
Siis heität suoraan pussista myllyyn. Eikös tuolla metodilla papuihin kerry kosteutta kun avaat suoraan pakkasesta otetun pussin. Vai ovatko sinulla pavut jossain pienemmissä annospusseissa joita otat sitten pakkasesta tarpeen mukaan.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #153 : Huhtikuu 28, 2016, 17:51:29 ip »


Eikös tuolla metodilla papuihin kerry kosteutta kun avaat suoraan pakkasesta otetun pussin. Vai ovatko sinulla pavut jossain pienemmissä annospusseissa joita otat sitten pakkasesta tarpeen mukaan.

Se olisi tietysti mielenkiintoista oikeasti tietää kuinka paha asia se edes on. Myllyyn menevissä pavuissa se tuskin paljoa haittaa. Ehkä niissä pakkasessa olevissa sitten se ei tee hyvää säilyvyydelle.

Jääkaapille en minäkään keksi suurta tarvetta.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1570
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #154 : Huhtikuu 28, 2016, 18:31:43 ip »

Eikö olisi parempi antaa papujen sulaa huoneenlämpötilaan pussissa ja vasta sitten myllyyn? Muuten kosteus tiivistyy kylmiin papuihin.

Tähän en ota kantaa, kummin kammin on parempi. Tyydyn toteamaan, että itse toimin toisin. ;)

Sinänsä papuja ei pahemmin tarvitse sulatella, koska niissä on melko vähän nestettä paahdon jäljiltä. Lähinnä kyse on pussin sisälämpötilan ja huoneilman lämpötilojen tasaamisesta kondensaation ehkäisemiseksi.

Mutta suoraan pakkasesta myllyyn on suosittu metodi. Sen hyvistä/huonoista puolista taitaa olla parhaillaan HB:ssä taas vaihteeksi yksi keskustelu käynnissä.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #155 : Huhtikuu 28, 2016, 19:28:19 ip »

15g annokset omapaahtoa. Koetan paahtaa tarpeeseen sitten ettei tarvitse pakastaa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #156 : Huhtikuu 29, 2016, 13:02:59 ip »


Yksi suhteellisen suosittu tapa on pakata pavut sopiviin annospaketteihin ja heittää niitä suoraan pakkasesta myllyyn tarpeen mukaan. Toimii kuulemma hyvin sekin.

Tässä tapauksessa olisi linee hyvä, että pakattaisiin niihin annospusseihin suoraan paahdosta. Tai itse en innostu ideasta, että pavut lepäävät viikon pussissa ja sen jälkeen ne pakataan uudelleen kunnon happihyppelyn kerä ja pakastetaan.

Voihan tämä tietysti olla ylivarovaisuuttakin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #157 : Huhtikuu 29, 2016, 21:31:45 ip »

Siis heität suoraan pussista myllyyn. Eikös tuolla metodilla papuihin kerry kosteutta kun avaat suoraan pakkasesta otetun pussin.

Pussista suoraan ja takaisin pakkaseen. Varmasti teorian kannalta väärä tapa, mutta en ole ottanut siitä stressiä ja toimii hyvin. Omien paahtojen annan levätä venttiilipussissa ainakin viikon huoneenlämmössä ennen mahdollista pakastamista.
Täydellisessä maailmassa pavut pitäisi käyttää parin viikon aikana paahdosta, eikä koskaan pakastaa. Mutta siihen ei ole mahdollisuutta ja siksi täytyy käyttää pakastinta apuna.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #158 : Huhtikuu 30, 2016, 10:04:18 ap »

The effect of bean origin and temperature on grinding roasted coffee

Chris Hendon työryhmineen on taas ollut tuottelias ja kahvin jauhaminen -20 asteisena on taas "oikea" menettelytapa.

Tässä on nyt aika suurta vaihtelua ollut vuoden sisällä kun muutamia kuukausia sitten kahvia piti vielä föönailla kuumemmaksi ennen jauhamista jauhatuksen optimoimiseksi. Yhteenvetona voisi kai sitten ajatella että mikä tahansa lämpötila, joka ei ole huoneen lämpötila, on sopiva. 
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #159 : Huhtikuu 30, 2016, 10:34:41 ap »

Laitoin huvikseni -32 asteiseen pakkaseen 12 grammaa kahvia jäähylle ja tein niistä suodatinkahvin perusreseptilläni. Mylly oli vaimokkeen toimesta jäänyt karkeammalle asetukselle mutta kahvista uuttui silti hieman enemmän kuin aikaisemmin huoneenlämpöisellä kahvilla. Voisi vielä kokeilla samaa lämmitetyn kahvin kanssa.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1570
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #160 : Huhtikuu 30, 2016, 10:36:59 ap »

Chris Hendon työryhmineen on taas ollut tuottelias ja kahvin jauhaminen -20 asteisena on taas "oikea" menettelytapa.

Tässä on nyt aika suurta vaihtelua ollut vuoden sisällä kun muutamia kuukausia sitten kahvia piti vielä föönailla kuumemmaksi ennen jauhamista jauhatuksen optimoimiseksi. Yhteenvetona voisi kai sitten ajatella että mikä tahansa lämpötila, joka ei ole huoneen lämpötila, on sopiva.

Joo, aikamoista hötkyilyä tuntuu välillä olevan kahvitouhuilu. Tänään ollaan sitä mieltä ja huomenna toista.

Ameriikan foorumilla taitavat kutsua sitä pergerismiksi, kun mielipide muuttuu vähän väliä. ;)

Sikäli Pergerille on nostettava hattua, että uskaltaa myöntää olleensa ehkä sittenkin väärässä aiemmin.

Mutta tuosta -20 asteisten papujen käytöstä, mitenkäs sitten jos joku ei annostele shotti kerrallaan? Pitäisikö nykytiedon valossa hopperia säilyttää pakkasessa? :P
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #161 : Huhtikuu 30, 2016, 13:21:48 ip »


Joo, aikamoista hötkyilyä tuntuu välillä olevan kahvitouhuilu.

Joo, mutta tässäkin kohtaa kyllä melko mitättömässä asiassa. Tai siis ei kai kukaan kiellä etteikö hyvää kahvia saa aikaiseksi huoneenlämpöisistä pavuista?

Lainaus
mitenkäs sitten jos joku ei annostele shotti kerrallaan?

Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Cirya

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 65
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #162 : Heinäkuu 27, 2016, 02:40:25 ap »

Tuli näin brexit-kiimassa tilattua vähän isompi läjä brittipapua ja pakastaminen on taas ajankohtaista. Rupesin miettimään, olisiko sillä mitään eroa että puristaa kaasut pois pussista ennen pakastusta verrattuna kaasupallona pakastamiseen. Ennemn olen vain mättänyt pussit kylmään siinä muodossa kun ovat sattuneet olemaan sen kummempia miettimättä.
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #163 : Heinäkuu 27, 2016, 09:57:40 ap »

^ En tiedä onko siinä mitään eroa mutta itse rutistelen kahvipusseista ilmat pois ja teippaan venttiilit kiinni jos tarvii pakastaa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvin säilytys
« Vastaus #164 : Heinäkuu 27, 2016, 10:06:55 ap »

En erityisesti ole rustistanut ilmoja pois, mutta jos olisi hyvinkin täysiä niin varmaan rustistaisin. Ei mitään hajua onko haittaa/hyötyä.

Venttiilit olen aina teipannut pakkaseen, koska niihin en oikein luota.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini