Ristretto

Kahvikeskustelu => Muu kahviaiheinen keskustelu => Aiheen aloitti: Sionnach - Toukokuu 27, 2009, 18:16:44 ip

Otsikko: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: Sionnach - Toukokuu 27, 2009, 18:16:44 ip
Hyvät ihmiset,

Olen vuoden verran ollut töissä paikassa X, jossa on kahta eti kahvilaatua kerralla (talon kahvi ja kiertävä alkuperämaa). Jatkuvasti olen huomannut tuossa alkuperämaassa, että kahvi maistuu laihalle ja asiakkaat jättää juomatta. Vesi tulee keittimestä automaattisesti ja näyttää vielä tiputtvan mittatikkuun oikean määrän. Pavut punnitaan ja jauhetaan ja määrä on sama. Eli tässä ei pitäsi olla ongelmaa.
Katse siis itse papuun. Kahvi on vaaleapaahtoista, jossa on selkeitä värieroja (onkohan sekoiteltu eriä?) ja osa pavuista on ruttuisia/muuten vaurioituneita, vaikka laatuluokitus on ilmoitettu olevan sitä huippuluokkaa.
Mahtaakohan vika siis olla paahdossa? Onko kahvi siksi liian laimeaa?
Vai mahdollisest jo papujen laadussa? Huonolaatuisempi kahvi = huonoa vaikka miten paahtaisi?

Ihanaa jos voisitte heitellä ideoita. Ensi viikolla palaveerataan ja otan noita kahveja silloin esille.
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahva?
Kirjoitti: Mariia - Toukokuu 27, 2009, 19:01:22 ip
Vesi tulee keittimestä automaattisesti ja näyttää vielä tiputtvan mittatikkuun oikean määrän. Pavut punnitaan ja jauhetaan ja määrä on sama.

Ainakin itse olen huomannut, että erilaiset pavut vaativat erilaisen jauhatuskarkeuden. Olisiko syy tässä?
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: Sionnach - Toukokuu 27, 2009, 19:25:59 ip
Hmmh, meil on suodatinkahville tossa jauhattimessa kaks karkeutta. Ainakin paahtaja ohjeisti käyttämään stä hienompaa molempiin kahveihin. Mut toi on hyvä, voin kysyä et onko siellä erä vaihtunu tjt.
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 27, 2009, 20:30:40 ip
Mistä maasta tuo alkuperäkahvi oli peräisin ja ennen kaikkea: oliko kahvilla jokin tilaan/tuottajaan viittaava nimi vaiko vain geneerinen "Etiopilaista kahvia" tyylinen nimi. Jälkimmäisessä tapauksessa kyseessä voi olla sekoitus papuja ympäri Etiopiaa.

Kuten Maria tuossa mainitsikin, niin tuo jauhatuskarkeus on hyvä tarkistaa. Samoin papujen tuoreus. Vanha kahvi ilmeisesti uuttuu huonommin kuin tuore (TDS mittauskommentteja voi vilkuilla täältä (http://www.coffeed.com/viewtopic.php?f=17&t=2838) mikäli jotakuta kiinnostaa).

Minkälainen se teidän automaattinen keitin tarkkaanottaen on? Voiko siinä säätää vedenlämpötilaa?
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: Sionnach - Toukokuu 27, 2009, 20:54:54 ip
Kone on Coffee Pleasen Grindmaster P B-430, eli se kakspaikkanen säiliökeitin. Vedenlämpötilaa voi säätää, tosin kukaa ei sitä meille vaivautunu opettaa. Tai kukaan ei ainakaa muista (Oli avaamishässäkkä sillon päällä). Liian kylmää se ei ainakaa laske, jos näin näppituntumalta heittää. Huhtikuussa on muuten asennettu se kone ja kukaan ei oo ainakan myöntäny sörkkineensä asetuksia.

Kattelin tosta yhestä kahvi-kirjasta. Siinä arvioitiin kahvin tuoreutta maistamalla papua ja mun suuhun se ei ollu niin rapea ku toisen paahtimon pavut. Siis meillä o Etiopialaista, ja näillä kahella muulla paahtimolla oli ja (paahto-astessa oli eroa värin perusteella). Jälkimaku ei ollut miellyttävä. Mut toi vanhuus o vaikea todistaa. Kukaan ei ainakaan myönnä ku sanovat et paahdetaan paria viikkoa ennen tilausta. ö

Pitääkö muuten vaaleapaahtoisessa pavussa olla myös sellainen öljymäinen pinta, niinku esim. espressossa?
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: Mariia - Toukokuu 27, 2009, 21:02:19 ip
Hmmh, meil on suodatinkahville tossa jauhattimessa kaks karkeutta. Ainakin paahtaja ohjeisti käyttämään stä hienompaa molempiin kahveihin. Mut toi on hyvä, voin kysyä et onko siellä erä vaihtunu tjt.

Ongelma voi tietysti olla se, että se hienompikaan ei riitä tälle toiselle laadulle. Eli pitäisi saada vielä pikkuisen hienompaa.
Liian karkean kahvin läpihän vesi valuu liian nopeasti.
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 27, 2009, 21:35:59 ip
Kone on Coffee Pleasen Grindmaster P B-430, eli se kakspaikkanen säiliökeitin.

Kyseessä siis tälläinen (http://www.grindmaster.com/ProductDetail.aspx?ProductID=159&catalog=Products_2006) komistus? Varsinkin vakuuttava laite ainakin speksien perusteella (http://www.grindmaster.com/literature/sellsheets/AM-249-06PB430_330SS.PDF) (löytyy esiuutot, ohijuoksutukset, lämpötilansäädöt... pientä kateutta täällä ;) ). Tuossa ei kuitenkaan ole integroitua myllyä (mikä on hyvä juttu), joten minkäslainen on myllynne?

Vedenlämpötilaa voi säätää, tosin kukaa ei sitä meille vaivautunu opettaa. Tai kukaan ei ainakaa muista (Oli avaamishässäkkä sillon päällä). Liian kylmää se ei ainakaa laske, jos näin näppituntumalta heittää. Huhtikuussa on muuten asennettu se kone ja kukaan ei oo ainakan myöntäny sörkkineensä asetuksia.

Lämpötilan säätö kannattaa opetella - sen ei pitäisi olla hankalaa ja sen pitäisi onnistua tuosta etupaneelista (manuaalissa (http://www.grindmaster.com/literature/servicemanuals/AM-344-04_PB%20Manual.pdf) neuvotaan). Tummapaahtoiset voivat toimia hyvin alle 90 asteen lämmöissä, mutta vaaleille pitää saada kuumempaa (mutta noille tummille parempi siis vähän viileämpi) - tosin tuolla manuaalissa kerrotaan oletuslämmöksi n. 93.3 celsiusastetta joten mikäli koneenne on tehdasasetuksilla niin ei tuon pitäisi kovin pahasti pielessä olla vaaleallekkaan. Yksi mihin kannataisi paneutua on tuon esiuuttosyklin käytön opettelu - eli kokeilette valmistaa sitä vaaleapaahtoista hieman pidemmällä esiuuttovaiheella minkä pitäisi tehostaa uuttumista (ja poistaa laihuutta).

Pitääkö muuten vaaleapaahtoisessa pavussa olla myös sellainen öljymäinen pinta, niinku esim. espressossa?

Ei. Mikäli kahvi on siis tuorepaahdettua (ja tuoretta) niin tällöin epäilisin hieman paahtajan ammattitaitoa (jos kahvi tosissaankin vaaleaa) - melkein tekisi mieli sanoa että ovat paistaneet papuja paahtamisen sijaan.
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: Sionnach - Toukokuu 27, 2009, 22:02:11 ip
Ei niissä vaaleapaahtosissa ole sellaista öljymästä pintaa. Varmistelin vaan et voiko sen perusteella sanoa vanhaksi mut ei sit toi argumentti päde. Manuaalin koitan ettiä huomenna ja tsekata jos ymmärrän jotain. Ainakin nyt ku mainitsit ton uuttosyklin ni aina aamusin jos ne laittaa samaa aikaa valumaan niin vaalea o aina vähän jäljessä. Eli sinällää siinä on varmaan ainakin toi säätö kohdillaan.

Mylly on ainakin saman näkönen ku toi Coffee Pleasen Grindmaster Grinder 835. Paitsi että kukaan ei ole sanonut että se olisi mitenkään automaattinen (tosin ei jauheta pusseihin vaan kannuun, josta kipataan keittimeen). Tarttee tutkailla. Yhessä kuvassa näkys olevan jonkinlanen 'jatkokappale' tohon mistä ne kahvit valuu ulos. Saattais sotkea vähemmän.

Mut eksyin aiheesta. Tummapaahtoinen kahvi on taas puolestaan ollut välillä vähän kitkerää. Ihanku kieleen jäis sellanen epämiellyttävä pinta. Välillä taas kahvit on ollu tosi hyviä (esimerkiksi Guatemala on ollut usein ihan jees. Nyt on Keniaa, missä on myös sellainen epämellyttävä sivumaku mut on sentään juotavaa). Ehkäpä sitten vika on paahtajassa tai siinä tyypissä, ketä valitsee ne pavut.
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: Esa - Toukokuu 27, 2009, 22:28:41 ip
Ehkäpä nuo alkuperäkahvit ovatkin nimenomaan jonkun alueen kahvien esittelyä ja niiden on tarkoituksella annettu jäädä ohuemmaksi. Yleensähän kahvit sekoitetaan eri alueiden lajikkeista, jotka täydentävät toisiaan tehden kokonaisuudesta täyteläisen. Useimmat kahvilajikkeet ovat yksinään ainakin peruskahviin tottuneen mielestä mauttomampia. Joku Jamaica Blue Mountain on yksinään tasapainoinen, mutta se nyt on törkeän kallista.
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: Sionnach - Toukokuu 27, 2009, 23:54:51 ip
No kappas. Nyt tuli toiselta kahvilalta viestiä. Niillä on ollut sama ongelma alkuperämaan kanssa. Asiakkalta tullut palautetta/puoliks juotuja kuppeja. Oma makuaisti on sanonu sitä samaa et kahvi on liian laihaa eikä sitä, mitä pitäis. Siel on samanlainen laitteisto, kuten varmaan pääosin koko ketjulla tietenkin eri vuosmallia. Kyl sen pavun sit pitäis olla sellasta ku toimii tääl ja muuallaki..

Taidampa sitten osottaa syyttävän sormen paahtimoon.
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: Misse - Toukokuu 28, 2009, 18:35:26 ip
Ehkä se on sen takia laihaa, että kyseinen kahvilajike antaakseen sopivan vahvuuden vaatii isomman annostelun kuin tuo toinen papu? Eihän tuossa auta muu kuin lähteä hakemaan oikeaa annosta kyseiselle kahville, hyvällä paahtimolla pitäisi kyllä olla tiedossa kahville sopivat uuttoparametrit. Tosin kahvilaketjun ollessa kyseessä ei luulisi olevan teidän puoleltakaan resurssikysymys hakea eri pavuille sopivia annoksia/uuttolämpöjä.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: Sionnach - Toukokuu 28, 2009, 19:29:51 ip
Tarttee selvitellä. Ne pavut, jotka hain kahdesta muusta paahtimosta oli ulkoäötään hemmetin pal parempia ja tasasia. Ku jauhasin ne ni se kahvi ei pölyttäny nii paljo laisinkaa ja näitte kahe paahtimon kahvi tuoksus jo tossa jauhaamis-vaiheessa paremmalle. Kotikeittimessä ainaki o parempaa ku toi meiän ketjun kahvi. Jänskää selvitellä. Toivottavasti itse paahtaja tulee paikalle ni saadaan katottua noi.
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 29, 2009, 21:13:13 ip
Ehkäpä nuo alkuperäkahvit ovatkin nimenomaan jonkun alueen kahvien esittelyä ja niiden on tarkoituksella annettu jäädä ohuemmaksi.

Miten "ohueksi" jättäminen oikein parantaa sitä esittelyä? Minusta tuo kuulostaa vain huonolaatuiselta pavulta taikka sitten huonolta paahdolta. Kyllä sieltä saa sen erikoisuuden hyppäämään silmille niin että tuntuu mikäli on vain laadukas papu ja hyvin paahdettu.

Yleensähän kahvit sekoitetaan eri alueiden lajikkeista, jotka täydentävät toisiaan tehden kokonaisuudesta täyteläisen.

Näin siis massatuotannossa jossa tähdätään siihen "tasaiseen" laatuun eikä niinkään laatuun ja sitten mainostetaan että tässä tehdään teille "täyteläisempää kokemusta".

Useimmat kahvilajikkeet ovat yksinään ainakin peruskahviin tottuneen mielestä mauttomampia.
Joku Jamaica Blue Mountain on yksinään tasapainoinen, mutta se nyt on törkeän kallista.

Ei tarvitse Blue Mountainia mennä ostamaan (joka muutenkin on vain suuri kupla nykymarkkinoilla) - kyllä laadukkaasta alkuperäkahvista saa maistuvan kupin. Siitä että yksittäislajikkeet olisivat jotenkin mauttomampia peruskahviin verrattuna olen kyllä omien kokemusteni perusteella aika jyrkästi eri mieltä. Asia on pikemminkin päinvastoin. Tietysti jos "kahvin makuna" pidetään sitä kitkerän hapanta aromia johon noissa peruskahveissa niin usein törmää (johtuen valmisjauhatuksesta/vanhuudesta/huonosta säilytyksestä), niin toki tämän puuttuminen pistää silmään (vai pitäisikö sanoa kieleen :) ).

Tarttee selvitellä. Ne pavut, jotka hain kahdesta muusta paahtimosta oli ulkoäötään hemmetin pal parempia ja tasasia. Ku jauhasin ne ni se kahvi ei pölyttäny nii paljo laisinkaa ja näitte kahe paahtimon kahvi tuoksus jo tossa jauhaamis-vaiheessa paremmalle. Kotikeittimessä ainaki o parempaa ku toi meiän ketjun kahvi. Jänskää selvitellä. Toivottavasti itse paahtaja tulee paikalle ni saadaan katottua noi.

Tämä on hyvä lähestymistapa asiaan, sillä yhteistyössä paahtimon kanssa voitte räätälöidä teille sopivamman paahtoprofiilin tms. (pitäisi onnistua varsinkin jos ostatte tätä kahvia suuria eriä) - taikka sitten pyydätte näyttämään kuinka nykyisestä saa hyvää kahvia (eli kuinka he sen tekisivät - millä tavalla valmistettavaksi he ovat sitä profiilissaan ajatelleet).

Mutta kannattaa laittaa joku henkilökunnasta opiskelemaan noiden keittimien säätämistä/käyttöä tai pyytää ulkopuolista apua. Keittimissä löytyy säätövaraa vaikka millä mitalla ja noilla säädöillä voi olla suurikin vaikutus lopputulokseen eri papulajikkeiden välillä.
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: Esa - Toukokuu 30, 2009, 17:05:12 ip
Ei tarvitse Blue Mountainia mennä ostamaan (joka muutenkin on vain suuri kupla nykymarkkinoilla) - kyllä laadukkaasta alkuperäkahvista saa maistuvan kupin. Siitä että yksittäislajikkeet olisivat jotenkin mauttomampia peruskahviin verrattuna olen kyllä omien kokemusteni perusteella aika jyrkästi eri mieltä. Asia on pikemminkin päinvastoin. Tietysti jos "kahvin makuna" pidetään sitä kitkerän hapanta aromia johon noissa peruskahveissa niin usein törmää (johtuen valmisjauhatuksesta/vanhuudesta/huonosta säilytyksestä), niin toki tämän puuttuminen pistää silmään (vai pitäisikö sanoa kieleen :) ).

No eipä kyllä kauheasti ole tullut vastaan sellaisia papuja, joissa yksinään olisi kaikki ominaisuudet. Missä on hienoja aromeja, ei ole juurevuutta ja päin vastoin.

Blue Mountain ei tosiaan ole mikään suuri elämyskahvi, mutta se on hyvin tasapainoinen yksinään. Siitä kai sen suosio. Parempaa kahvia saa sekoittamalla.
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 30, 2009, 18:04:50 ip
No eipä kyllä kauheasti ole tullut vastaan sellaisia papuja, joissa yksinään olisi kaikki ominaisuudet. Missä on hienoja aromeja, ei ole juurevuutta ja päin vastoin.

Miksi ihmeessä siinä kahvissa pitää olla kaikki ominaisuudet? Eihän jokaiseen ruokaan laiteta kaikkia mausteita ketsuppeja ja sinappeja unohtamatta?

Annan nyt esimerkin viimepäivien suosikkikahvista: Tegu AA (http://shop.squaremilecoffee.com/products/tegu-aa). Valmistettu suodattamalla (mistä tässä ketjussa on siis kyse). Lopputuloksena paksun makea (paksurunkoinen) kahvi joka maistuu marjamehulle. Jos vertaan tuota mihin tahansa eteen tulleeseen peruskahvisekoitukseen niin häviävät tälle kyllä 10-0 - löytyy makua, makeutta ja ryhtiä (eikä ole missään nimessä vetistä edes paperisuodattimen läpi valmistettuna).

Blue Mountain ei tosiaan ole mikään suuri elämyskahvi, mutta se on hyvin tasapainoinen yksinään. Siitä kai sen suosio.

Kannattaa lukaista Sweetmariasin kuvaus (http://www.sweetmarias.com/coffee.islands.jamaica.php) Jamaikalaisista kahveista - antaa varsinkin kattavan kuvauksen niistä. Mutta jos tuolla todetaan Blue Mountainista: "Don't expect huge fireworks in the cup - the character of Jamaican coffee is about it's mild balance and subtlety in flavor.", niin ainakaan minulle ei tuosta välity kuva "juurevasta" kahvista.

Käsittääkseni (laadukas) Blue Mountain erottui aikoinaan vain muista saatavilla olevista lajikkeista edukseen (ja selvästi). Lajike on laadukas, kasvuympäristö erinomainen ja tuotantoon nähtiin vaivaa - mutta nykyisin tämä ei ole enää mitenkään harvinaista erikoiskahvimarkkinoilla. Japanilaiset sattuivat innostumaan Blue Mountainista ja ottivat tavaksi ostaa käytännössä koko sadon. Muulle maailmalle jäi sitten rippeet joista saattoi pyytää hyvää hintaa.

Parempaa kahvia saa sekoittamalla.

Nämä ovat tietysti maku- ja mielipidekysymyksiä. Jos sanoisit "Monipuolisempaa kahvia saa sekoittamalla" niin olisin voinut olla samoilla linjoilla, mutta että parempaa... ei. Kyllähän esimerkiksi mansikka-vanilja pehmis on monipuolisempi kuin pelkkä mansikkapehmis, mutta kyllä ne minusta ovat kumpikin ihan yhtä hyviä.
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: migu2 - Toukokuu 30, 2009, 20:42:08 ip
Miksi ihmeessä siinä kahvissa pitää olla kaikki ominaisuudet? Eihän jokaiseen ruokaan laiteta kaikkia mausteita ketsuppeja ja sinappeja unohtamatta?

Tosiaan kyllä single origin-pavussa voi olla mahtava makumaailma ja viime aikoina on tullut maisteltua semmoisia kahveja ettei tulisi mieleenkään sekoittaa niitä jonkun toisen kanssa. Mm. etiopialainen Aricha.

Käsittääkseni (laadukas) Blue Mountain erottui aikoinaan vain muista saatavilla olevista lajikkeista edukseen (ja selvästi). Lajike on laadukas, kasvuympäristö erinomainen ja tuotantoon nähtiin vaivaa - mutta nykyisin tämä ei ole enää mitenkään harvinaista erikoiskahvimarkkinoilla. Japanilaiset sattuivat innostumaan Blue Mountainista ja ottivat tavaksi ostaa käytännössä koko sadon. Muulle maailmalle jäi sitten rippeet joista saattoi pyytää hyvää hintaa.

Tuota Hasbeanin Blue Mountainia voisi jopa kokeilla. Markkinoilla on paljon Blue Mountain-blendejä, sekä jotain hämäriä BM-tyyppisiä kahvipapuja, joista pyydetään samaa hintaa kuin siitä laadukkaasta aidosta. Steven/Hasbean mukaan kannattaa olla tarkkana mitä BM:ää ostaa ettei tule "huijatuksi". Joskin itse uskon vahvasti siihen että markkinoilta löytyy parempia papuja hinta-laatusuhteeltaan.
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: jiitee - Toukokuu 30, 2009, 23:29:11 ip
Sekoittelusta olikin juttua täällä (http://www.sweetmarias.com/blending.php) - milloin sekoitella ja milloin ei.
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: akallio - Kesäkuu 01, 2009, 00:01:47 ap
kseni (laadukas) Blue Mountain erottui aikoinaan vain muista saatavilla olevista lajikkeista edukseen (ja selvästi). Lajike on laadukas, kasvuympäristö erinomainen ja tuotantoon nähtiin vaivaa - mutta nykyisin tämä ei ole enää mitenkään harvinaista erikoiskahvimarkkinoilla. Japanilaiset sattuivat innostumaan Blue Mountainista ja ottivat tavaksi ostaa käytännössä koko sadon. Muulle maailmalle jäi sitten rippeet joista saattoi pyytää hyvää hintaa.

Minäkin olen ymmärtänyt että BM:n taustalla on japanilaisten synnyttämä buumi joitakin kymmeniä vuosia sitten. Joillakin heistä on taipumusta kehittää vähintäänkin oudot mittasuhteet saavia obsessioita mitä oudoimpiin asioihin, kuten kaikki varmaan tietävät... :)
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: Esa - Kesäkuu 04, 2009, 11:11:21 ap
Miksi ihmeessä siinä kahvissa pitää olla kaikki ominaisuudet? Eihän jokaiseen ruokaan laiteta kaikkia mausteita ketsuppeja ja sinappeja unohtamatta?
...
Nämä ovat tietysti maku- ja mielipidekysymyksiä. Jos sanoisit "Monipuolisempaa kahvia saa sekoittamalla" niin olisin voinut olla samoilla linjoilla, mutta että parempaa... ei. Kyllähän esimerkiksi mansikka-vanilja pehmis on monipuolisempi kuin pelkkä mansikkapehmis, mutta kyllä ne minusta ovat kumpikin ihan yhtä hyviä.

Niin siis katsoin nyt asiaa sen kahvila-asiakkaan näkövinkkelistä. Minä tykkään kyllä vaihtelusta ja maistelen mielellään sinkkujakin. Peruskahveista kyllä sekoittelen yleensä eri ominaisuuksia yhteen, ellen sitten ole tutustumassa uuteen papuun. Mutta varmasti monen Juhlamokkaan tottuneen mielestä joku hienoja mutta hentoja aromeja sisältävä kenialainen on laimeaa, vaikka laajemman kahvimaun omaavalle se on miellyttävä elämys. Tästä ilmiöstä arvelin mahdollisesti olevan kyse alkuperäisessä kysymyksessä.
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: jiitee - Kesäkuu 04, 2009, 18:22:02 ip
Mutta varmasti monen Juhlamokkaan tottuneen mielestä joku hienoja mutta hentoja aromeja sisältävä kenialainen on laimeaa, vaikka laajemman kahvimaun omaavalle se on miellyttävä elämys. Tästä ilmiöstä arvelin mahdollisesti olevan kyse alkuperäisessä kysymyksessä.

Tämä asettanee sitten epäilyn alle alkuperäisen kysyjän käyttämän kahvin laadun - joko itse pavun, paahdon tai valmistusprosessin.

Tuo viittaamani Tegu AA on myös Kenialainen ja sen kanssa ei tosiaan käy yksiin "hento aromi". Jo papupussin avatessa iskee sellainen kirpeä marjantuoksu tuonne nenän syövereihin ja tämän kyllä huomaa vähemmän harjaantunutkin ryystäjä kupissakin. Mutta moni normaalikahvin kuluttaja on tosiaan varmasti tottunut siihen kuuluisaan "kahvin makuun" jonka puuttuminen tulkitaan sitten helposti laihuudeksi - eli jos ei saa irvistämään niin on laihaa.

Ja täytyy muistaa että tasapainoisessa kahvissa on myös aromin lisäksi makeutta, runkoa ja hapokkuutta (ja hapokkuus ei tarkoita happamuutta).
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: Sionnach - Kesäkuu 05, 2009, 23:30:03 ip
No niin. Keskiviikkona tyrkkäsin ketjupäällikön nenän alle 3 näytepussia, jossa yhessä oli sitä niitten schaissea ja kahessa muussa hyvää. Pidin sit kaameen palopuheen niistä ja tää tyyppi sit sanos et tutkitaan asia ja vei pussit mukanaan.
Nyt tiän et saadaa se koko erä uutta kahvia jossakin vaiheessa mutta kukaan ei sitten myötänyt missä oli vikaa. Sanottiin vaan että 'ei vastaa laatua'.

Mut ei saa rutista. Oliha seki jotai et sai vahvistukse epäilyillee eli toisin sanoen olin ite oikeassa (ja sehän o tärkeinä ku omasta mielestä oon aina oikeassa) enkä vaa nipottanut turhasta.
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: jiitee - Lokakuu 04, 2009, 21:42:07 ip
Kahvin vahvuudesta (mitä se yleensäkin ottaen on ja mitä se ei ole) on ilmestynyt varsin valaiseva artikkeli tänne (http://www.jameshoffmann.co.uk/strength) (J. Hoffmannin artikkelipainotteinen sivusto).

Tuossa artikkelissa pureudutaan varsinkin siihen miten kitkeryys on muodostunut synonyymiksi vahvuudelle vaikka usein tällaisessa tilanteessa (=kahvi kitkerää) kyseessä on huonosti valmistettu aliuuteinen (=laiha) juoma.

Jutusta löytyy myös havainnollistava esimerkki uuttumistaulukon käytöstä.
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: Juqi - Lokakuu 05, 2009, 12:22:43 ip
Kahvin vahvuudesta (mitä se yleensäkin ottaen on ja mitä se ei ole) on ilmestynyt varsin valaiseva artikkeli tänne (http://www.jameshoffmann.co.uk/strength) (J. Hoffmannin artikkelipainotteinen sivusto).

Jutusta löytyy myös havainnollistava esimerkki uuttumistaulukon käytöstä.

Mielenkiintoinen artikkeli. Mitenköhän uuttumisvahduuden pystyisi käytännössä määrittmään esim. pressopannulla? Eli jos nyt vaikka uutan 60 g/l 4 minuuttia, niin mikä on vahvuusprosentti? ???
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: Misse - Lokakuu 05, 2009, 14:08:49 ip
Mielenkiintoinen artikkeli. Mitenköhän uuttumisvahduuden pystyisi käytännössä määrittmään esim. pressopannulla? Eli jos nyt vaikka uutan 60 g/l 4 minuuttia, niin mikä on vahvuusprosentti? ???

Mikäli kahvin valmistus on sujunut ns. täydellisesti ja on saavutettu ~19prosentin uuttumissuhde, niin kahvi on tällöin vahvuudeltaan 1,3%.

Mutta tuohan on vain teoriaa, ei kahvin valmistus aina onnistu täydellisesti, joskus tulee yliuuttunutta ja joskus aliuuttunutta. TDS-mittari taitaa olla ainut "varma" tapa selvittää asia.

Meillä on ollut aikamoinen haarukointi hyvän suodatinkahvin suhteen käynnissä jo pidemmän aikaa. Itse, kuten oikeastaan aika moni suomalainen pitää vahvasta kahvista. Pressopannulla olen saanut ehkä parhaiten onnistuneita tuloksia aikaiseksi, mutta mitattuani sen vahvuutta yllätys onkin ollut melkoinen, kun sen vahvuus onkin monasti suhteellisen alhainen, ehkä 1,1 - 1,3%.

Omissa testeissä on aika vahvasti alkanut tulemaan tuntuma siitä, että ainakin itse yhdistän yliuuttuneen kahvin kitkeryyden laihuuteen. Näinhän nuukien vanhempien sukulaisten luona kahvin suhteen monasti asia onkin, kun kahvia annostellaan reilusti liian vähän ja kahvista sen vuoksi tulee sekä laihaa, että yliuuttunutta.

Mutta ns. normaalilla 60g/l annoksella voi aikaansaada kahvia, joka tds-mittarin näyttämän perusteella on hyvinkin vahvaa, mutta maistuu laihalta koska on reilusti yliuuttunutta.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Liian laihaa kahvia?
Kirjoitti: vipe - Lokakuu 12, 2009, 23:08:12 ip
Ei niissä vaaleapaahtosissa ole sellaista öljymästä pintaa. Varmistelin vaan et voiko sen perusteella sanoa vanhaksi...

Itse olen tottunut arvioimaan papujen ikää yksinkertaisesti haistamalla. Tuoreissa pavuissa on muheva, rehevä ja miellyttävä kahvin aromi. Ikääntyneissä kaikki muhevuus alkaa häviämään ja tilalle tulee semmoinen tuhkamainen (kylmä kiuas, kylmä tuhkakuppi), hiukan pistävä (aavistuksen ammoniakkinen) ja paljon kapeampi eli vähemmän vivahteikas tuoksu.

Vipe