Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: sitä mikrovaahtoa...  (Luettu 39538 kertaa)

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
sitä mikrovaahtoa...
« : Lokakuu 11, 2007, 14:06:42 ip »

Saan ilmeisesti väkerrettyä kohtuullista kahvia, mutta maitovaahto tuottaa edelleen ongelmia.

Saan maitoon pienikuplaisen ja melko pysyvän vaahdon. Se jää kuitenkin paksuksi, lusikoitavaksi kerrokseksi sitä mukaa kun sitä valmistuu. Alla on jokseenkin juoksevaa maitoa. Molemmat maistuvat hyviltä ja vaahto on pysyvää. Mutta miten saisi jotain, joka olisi noiden välistä?

Käytän kulutusmaitoa ja europiccolaa, mittari näyttää tarvittaessa lämpötilat. Kannukin lienee ihan ok. Ja kyllä, geekin sivusto on luettu. Eikä haittaisi, jos piccolaan saisi yksireikäisen höyrysuuttimen mutta eiköhän tuo ole keittäjästä kiinni?

hirvi
Kirjattu
Hirvi

Arto

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #1 : Lokakuu 11, 2007, 14:39:40 ip »

Vaahdotus siis sujuu, mutta sekoittuminen on ongelma. Jep, tuttu tunne :D . Sinun täytyy kannun ja putken kanssa löytää sellainen asento, että maito pyörii kannussa mahdollisimman voimakkaasti. Kannattaa harjoitella ensialkuun lähinnä sitä pyörittelyä, kun tatsi löytyy ilman päästäminen maitoon onkin sitten helpompaa.
Eli vaahdota hieman vähemmän ja sekoita enemmän.

Kunnollisen pyörteen aikaansaaminen on vaikeaa, jos koneen höyrytehot ovat kovin pienet, mutta sen ei kai pitäisi olla ongelma tuolla sinun laitteellasi (jos nyt et mitään litraisia pönttöjä kerrallaan vaahdottele...)
Kirjattu

Aficionado

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 83
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #2 : Lokakuu 11, 2007, 19:16:28 ip »

Itse en maitokahveja paljon juo, mutta silloin tällöin kuitenkin tulee tehtyä. Vaahdotustulos on muistuttanut jokseenkin aina tuota hirven kuvaamaa lopputulosta. :P

Täytyypä ensikerralla koittaa näillä uusilla ohjeilla jos tulos paranisi.  :wink:
Kirjattu
Silvia & Rocky

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #3 : Lokakuu 11, 2007, 20:20:27 ip »

Saatko maitoa pyörimään? Mikäli saat mutta mikrovaahtoa ei synny, niin sitten kyseessä voi olla vain se että lehmä on ollut noiduttu.

Pyörteen aikaansaaminen on tässä asiassa se avainjuttu. Yksireikäinen vaahdotuspää auttaa kummasti, ainakin omien kokemusten pohjalta. Sitä voi simuloida tukkimalla reikiä esim. hammastikun kärjellä.

Kannattaa varmistaa, että avaa höyryt riittävän isolle. Putki voi myös olla osittain tukossa maidonjäämistä, sekin kannattaa tarkistaa. Sen jälkeen kysymys on vain oikean asennon löytämisestä ja sen muuttamisesta hiljalleen maidon kohotessa ja koostumuksen muuttuessa.

Ja ethän vaahdota liian kauaa?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Aficionado

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 83
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #4 : Lokakuu 11, 2007, 21:02:06 ip »

Kyllä se itseni kohdalla tuosta pyörimisestä lähinnä taitaa olla kiinni. Koitan huomenna uusin ohjein niin sitten sen näkee.
Kirjattu
Silvia & Rocky

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #5 : Lokakuu 11, 2007, 21:43:58 ip »

akallion mainitsema noiduttu lehmä  :shock: tuntuu todennäköisimmältä vaihtoehdolta, mutta yritän myös ruveta pyörittelemään aiemmin. Kiitos neuvosta.

Yksireikäinen vaahdotuspää voisi olla helpompi jos ei tatsi ole vielä ihan kunnossa...Saako niitä jostain järkikustannuksella? Ehkä jopa kotimaasta?
Kirjattu
Hirvi

Sammy

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 47
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #6 : Lokakuu 12, 2007, 06:06:10 ap »

Lainaus käyttäjältä: hirvi
akallion mainitsema noiduttu lehmä  :shock: tuntuu todennäköisimmältä vaihtoehdolta, mutta yritän myös ruveta pyörittelemään aiemmin. Kiitos neuvosta.

Yksireikäinen vaahdotuspää voisi olla helpompi jos ei tatsi ole vielä ihan kunnossa...Saako niitä jostain järkikustannuksella? Ehkä jopa kotimaasta?


Esim Kaffecentralenista kannattaa kysellä nuita vaahdotuspäitä. Katselin että Helsingissä asut.
Noidutun lehmän maitoon on joskus tullut törmättyä kun ei koko litrasta onnistu ainutkaan yritys. Mutta nämä ovat kyllä harvassa.
Kirjattu
ECM Giotto Premium & Rancilio Rocky doserless :)

Late

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 11
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #7 : Lokakuu 12, 2007, 09:15:36 ap »

Off topic: käytättekö mittaria vai miten tuon vaahdotetun maidon sopivan lämpötilan huomaa? Itselläni tulee aika kuumaa (kieli palaa jos ei anna jäähtyä :lol), vaikuttanee makuunkin tuo lämpötila?

Edellisellä markettikoneella ei liian kuumaa tullut...
Kirjattu

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #8 : Lokakuu 12, 2007, 09:41:42 ap »

Kiitän vihjeistä ja käyn jo tänään kc:ssa.  

Latelle tiedoksi että kc myy ainakin näppäriä lämpömittareita, se on kuin minikokoinen paistilämpömittari klipsillä. Käsittääkseni oikea lämpötila on erittäin on-topic asia...

Ostin kokeeksi tuota kahvimaitoa, mutta osaan jo kokeilematta sanoa että palaan punaiseen maitoon. Kunhan kokeilen...

Kirjattu
Hirvi

kahvilaivan kapteeni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 176
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #9 : Lokakuu 12, 2007, 12:26:43 ip »

voisiko joku valaista lisää tuota lämpötila-asiaa? eli minkä takia maidon lämpötila on niin tärkeä, että sitä varten hankitaan ihan mittareita? eikö aistinvarainen mittaus riitä? voiko maito liian innokkaan höyrytyksen takia kärähtää?
Kirjattu
La Pavoni Europiccola & Eureka Mignon

Arto

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #10 : Lokakuu 12, 2007, 13:40:48 ip »

Menee jo kemian puolelle tämä, mutta tässä näin ihan humanistinen näkökulma. :)

Höyryputkella maitoa kuumennettaessa tavoitellaan tiettyä lämpötilahaarukkaa, jossa maidossa tapahtuu erilaisia muutoksia, joista en mitään ymmärrä, mutta lopputuloksena maito hieman sakeutuu ja maku on pehmeä ja makea. Liikaa kuumennettaessa saadaan aikaan seuraava reaktio, joka aiheuttaa sellaisen erehdyttävästi pohjaanpalanutta mannapuuroa muistuttavan maun. Mitä kovemmat paineet höyryssä, sen nopeammin maito kuumenee ja sitä tarkempaa on lopettaa höyry oikeaan aikaan.

Ja Late, jos kieli palaa, maito on päässyt liian kuumaksi.
Kirjattu

Arto

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #11 : Lokakuu 12, 2007, 13:42:33 ip »

Ja sanottakoon vielä, että kyllä aistinvarainen mittaus riittää. Mittarit ovat sitä varten, että oppii kädellään tuntemaan, mikä on oikea lämpötila. Itselläni ei mittaria ole, mutta AEG:n höyryillä tuon maidon kanssa edetään sen verran hiljaksiin, että oikea tuntuma löytyy helposti.
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #12 : Lokakuu 12, 2007, 14:17:55 ip »

Maidon valkuainen halutaan osittain koaguloitumaan, jotta vaahto kestää, mutta ei liikaa, koska silloin valkuainen saostuu ryyniksi ja vaahto lässähtää. Siitä lämpötilahaarukka. Mittarista on apua alkuun, jotta oppii tunnistamaan oikean lämpötilan. Tavallinen paistilämpömittari käy, vaikka lämpeneekin hitaasti. Kun homma alkaa vähän hahmottua, mittaria ei enää tarvitse. Kun kannun kylki on liian kuuma koskea, käsi siirtyy rauhallisesti höyryventtiilille ja sulkee sen.

Vaahdotuskannun muoto vaikuttaa paljon. Liian kulmikkaassa kannussa ei vaan saa kunnon pyörintää aikaan. Sellainen pyöristetty, ylöspäin kapeneva kannu on hyvä.
Kirjattu

Supa

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 54
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #13 : Lokakuu 13, 2007, 11:06:54 ap »

Onkos kellään muilla tuota Mottan 35 cl kannua? Muutaman kerran tullut koitettua ja täytyy rehellisesti sanoa, että kunnon kannu kyllä paikkaa noita vähäisiä taitoja.

Kaippa sitä mikrovaahtoa tulee samalla tavalla peruskannuilla, mutta tuon latteartin teko...  :wink:
Kirjattu

Arto

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vast:sitä mikrovaahtoa...
« Vastaus #14 : Lokakuu 13, 2007, 11:14:42 ap »

Esa wrote:
Lainaus
Maidon valkuainen halutaan osittain koaguloitumaan

Sitähän minäkin... :wink:
Kirjattu