Ristretto
Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: akallio - Helmikuu 16, 2007, 15:31:43 ip
-
Pitkällisen jahkailun jälkeen pistin lopulta Mazzer Mini-E:n tilaukseen (model A, polished).
Hankinta oli lähinnä käytännöllisiin syihin perustuva. Olen kuitenkin erittäin kiinnostunut näkemään, että tekeekö Mazzer myös parempaa kahvia. Spekulaatioita suuntaan ja toiseen olen kuullut, mutta rinnakkain en näitä ole nähnyt testattavan.
Tarkoitus olisi siis järjestää pieni sokkomaistelu, että onko noilla eroa ja minkälaista jos on. Ja nimenomaan ainoastaan espresson maussa, muut seikat jääköön itse kunkin pohdittavaksi.
Mitään hyviä ajatuksia, jotka vertailussa kannattaisi ottaa huomioon?
-
Katso ainakin, että molempien myllyjen säätö on valuma-ajalla mitaten täsmälleen sama, ja että kumpikin on tiptop puhdas, sillä vähäinenkin härski kahviöljy myllyn sisuksissa vaikuttaa makuun heti todella paljon. Silloin pitäisi tulla esiin jauhatuksen tasaisuuden ero, jos sellaista on. Kumpikaan ei kuitenkaan polta kahvia tms. mitä huonot myllyt tekevät, joten eiköhän se tuohon tasaisuuteen rajoitu, mikä voi varsinaisesti kahvin makuun vaikuttaa. Vähän epäilen, ettei siinäkään tule maistettavaa eroa, mutta mielenkiintoista kuulla testin tulos.
-
Tätä raporttia odotankin mielenkiinnolla.
Omistan samaisen Demokan, mutta olen pyöritellyt ajatusta päivittämisestä. Vaihtoehtoina Mini E ja Macap MC4, joista jälkimmäinen niin paljon edullisempi, että vienee voiton. Joka tapauksessa erittäin kiinnostava vertailu.
-
Katso ainakin, että molempien myllyjen säätö on valuma-ajalla mitaten täsmälleen sama
Näin oli tarkoitus. Annostuksen vakioin kirjevaa'alla. Ainoa liikkuva osa on tamppaus, minulla ei ole tamppausvoimaa mittaavaa laitetta. Henkilövaa'an voisi ehkä kyllä ostaa, ei ole hygieniongelmiakaan jos se olisi "korkkaamaton". :) En kyllä usko että tuo on ongelma. Käytän kuitenkin nakufiltteriä, eli pahimmat mokat kyllä käy ilmi ja voidaan ottaa uusiksi, jos sellaista sattuu.
Yksi kysymys on myös Brewtuksen lämpötasaisuus - jonka pitäisi kyllä olla hyvä. Pitää tehdä niin että satunnaisesti aina valitsee ekana uutettavan, ja sen jälkeen tutkii onko järjestyksellä mitään vaikutusta lopputulokseen yli koko koesarjan.
Pavuiksi olen ajatellut HasBeanin Premiumia edustamaan vaaleapaahtoista kahvia ja Robertsin Habaneroa edustamaan tummapaahtoista. Tai voisin ehkä tilata HasBeanista jotain tummapaahtoista? Sitten jotain takuukuivaa markettipapua, yhtenä ääripisteenä. Mikähän vielä voisi olla? Joku mahdollisimman keskivertoa edustava? Tai juuri paahdettu?
-
Jos omistat nakukahvan, niin voisi olla mielenkiintoista myös nähdä onko myllyjen välillä eroa siinä, missä kohtaa shottia tuo shotin vaaleneminen alkaa tai onko eroa esim kanavoitumisen suhteen.
Toinen asia, jota voisi tutkiskella on tuo paakkuuntuminen ja staattinen sähkö. Koetko, että eroja on ja kuinka vaikuttaa tuohon ensimmäiseen kohtaan? Tämän vaikutuksenhan voi sitten muissa testeissä pitkälti eliminoida tuolla Weiss-tekniikalla jos haluaa.
Kolmanneksi voisi mitata kuinka paljon kahvia jää jumiin myllyn sisään (esim 20 grammaa sisään puhtaaseen myllyyn ja vain 16 grammaa ulos).
Noilla kolmella on myös suuri korrelaatio maun kanssa, mutta lisäksi voisi tietysti mitata kuinka kauan kumpaisellakin kestää jauhaa tietty määrä kahvia (eli kuinka kauan kahva on irti koneesta ja täten jäähtymässä).
Vielä itse tuohon kahviin jos mennään, niin huomaatko eroja creman koostumuksessa, sen kestossa, kahvin vartalossa ja sitten itse siinä maussa... ...odottelen itsekin mielenkiinnolla kokemuksiasi!
T. Teme
-
Ainoa liikkuva osa on tamppaus, minulla ei ole tamppausvoimaa mittaavaa laitetta.
Itse asiassa, kun tamppaus on mallia "hydrauliprässi", tamppausvoiman merkitys on aika vähäinen. Kahvi tiivistyy niin tiiviiksi kuin tiivistyy, olipa painoa päällä sitten 30 tai 40 kiloa. Hentoisempaa tamppausta voi sitten vakioida sillä kylpyhuonevaa'alla. Hygienia hoituu vaikka pyyhkeellä.
-
Voin muuten toimittaa lainaksi tuo Espron tampperin, niin sekin muuttuja tulee vakioitua :-)
T. Teme
-
Tamppauksesta: itseasiassa tuli mieleen juttu, jossa todettiin että tamppausvoimalla ei ole mitään vaikutusta. Jos murut on levitelty ja painettu kiekon muotoon, niin on ihan sama millä voimalla sitä sen jälkeen tamppaa. Itse olisikin aika pitkälti taipuvainen uskomaan tuohon myös.
http://ministrygrounds.net.au/blog/153/to-tamp-or-not
-
Kiitoksia hyvistä ideoista - selvästikin jo kahden myllyn tuottamaa jälkeä voi tutkailla hyvin monilla tavoilla.
Itse ajattelin asiaa, ei ehkä mitenkään yllättäen, yksinkertaisen mutta tilastollisesti pätevän lähestymistavan kautta. Eli "nollahypoteesina" olisi: myllyjen tuottamia kahveja ei voi sokkotestissä erottaa toisistaan. Koe tehtäisiin niin että siitä saataisiin tilastollisesti riittävän merkitseviä tuloksia, jotka ovat myös yleistettävissä koetilanteen ulkopuolelle. Tarkoitus siis olisi pystyä suurella varmuudella sanomaan kaiken tämän jälkeen, että kuinka se asia oikein on.
Se, että mitä ne erot ovat, onkin sitten oma kysymyksensä. Näin jämptillä lähestymistavalla ei muita piirteitä ehkä jaksa tarkastella, joten esimerkiksi creman tutkailussa pitänee luottaa vapaampaan havainnointiin. Kuvia voisi myös yrittää ehtiä näpsimään mahdollisimman paljon.
Samaan sarjaan tietysti kuuluisi myös vertailu Minimokan ja halvimman mahdollisen levymyllyn, sekä Mazzerin ja jonkun järeän conical-myllyn välillä. Viimeksi mainitut ovat vaan sen hintaisia, kokoisia ja allekirjoittaneen näkökulmasta epäkäytännöllisiä, että taitaa jäädä...
-
Tamppauksesta: itseasiassa tuli mieleen juttu, jossa todettiin että tamppausvoimalla ei ole mitään vaikutusta. Jos murut on levitelty ja painettu kiekon muotoon, niin on ihan sama millä voimalla sitä sen jälkeen tamppaa. Itse olisikin aika pitkälti taipuvainen uskomaan tuohon myös.
http://ministrygrounds.net.au/blog/153/to-tamp-or-not
Muistan myös jonkun fiksun sanoneen, että tamppaamisen tarkoituksena on säilyttää tuo tasainen distribuutio. Olen siis ehdottoman samaa mieltä siitä, että annoksen koon ja distribuution tasaisuus on huomattavasti tärkeämpää kuin tamppausvoiman tasaisuus. Jonkinasteinen tamppaaminen on kuitenkin välttämätöntä, jotta kahvikakku ei hajoa kun kahva kiinnitetään gruppoon. Toki voi yrittää jauhaa kahvin vielä hienommaksi ja annostella kahvia hiukan vähemmän, mutta tällöin tasaisen distribuution saavuttaminen muodostuukin isommaksi haasteeksi (kahvi jää filtterin reunojen alapuolelle ja hienompi jauhatus paakkuuntuu helpommin).
Samaan sarjaan tietysti kuuluisi myös vertailu Minimokan ja halvimman mahdollisen levymyllyn, sekä Mazzerin ja jonkun järeän conical-myllyn välillä. Viimeksi mainitut ovat vaan sen hintaisia, kokoisia ja allekirjoittaneen näkökulmasta epäkäytännöllisiä, että taitaa jäädä...
Tästä tuleekin mieleeni, että voisi olla mielenkiintoista herättää uudelleen henkiin noiden myllyjen hiukkasjakauman analysointi. Tämän yhdistäminen kattavaan sokkotestiin makuerojen suhteen onkin hankalampaa, mutta jostakin on hyvä aloittaa... ...eli odotamme havaintojasi mielenkiinnolla :-)
T. Teme
-
Mazzer tuli eilen. Tilasen sen pienemmällä papusäiliöllä (ja otin myös suuremman, mahdollista askartelua varten). Se vie itse asiassa vähemmän tilaa kuin aiempi Minimoka+knockbox -combo, tosin joutuu nyt hankkimaan uuden knockboxin. Tarvetta myllyn alla olevalle ei kuitenkaan enää ole yhtä paljon, kun tuo vaikuttaisi paljon siistimmältä kuin Minimoka.
Mazzerin jauhamat purut näyttävät tasaisemmilta kuin Minimokan, tosin en tiedä kuinka paljon se on staattisuuden aiheuttamaa. Mazzer myös sylkee niitä puruja aika eri tahtia ja kuulostaa paljon mukavammalta.
Yhtään shottia en vielä päässyt tekemään. Aluksi leikin annoskoon säädöillä, ja kun jauhatus oli karkeaa niin siinäpä tulikin käytettyä iso osa papuvarastoista. Kun lähdin hakemaan oikeaa karkeutta, niin purujen läpitulo loppui kokonaan ja lopulta moottorikin lopetti pyörimisen - eikä siitä herännyt jäähdyttelynkään jälkeen. Ilmeisesti säädöissä ees taas seilatessa tuli jauhettua niin hienoa pölyä, että jauhatuskammio meni tukkoon. Tämä osui myös samaan hetkeen, kun vaihdoin vanhoista pavuista tuoreisiin.
Mikäköhän sille tuli? Terät menivät tukkoon tai moottorin ylikuumenemissuoja hyppäsi? Jotain tämänsuuntaisia kokemuksia löysin netistä. Pitää tänään varmaan kaivella pölyt pois ja katsoa lähteekö pyörimään, ja ehkä avata ja palauttaa / vaihtaa lämpösulake.
Suunnilleen millä säädöllä te olette espresson jauhaneet?
Entä oletteko voidelleet tms. sitä säätökaulusta? On nimittäin todella tiukka käänneltävä.
Mutta tosiaan, ilta päättyi siihen että kaivoin Minimokan esille, kun piti saada kahvit kuitenkin keitettyä. Ei sinänsä mikään tappio, oli niin hyvää että tein toisekin tuplan, vaikka kello yli jo paljon... :)
-
Mikäköhän sille tuli? Terät menivät tukkoon tai moottorin ylikuumenemissuoja hyppäsi? Jotain tämänsuuntaisia kokemuksia löysin netistä. Pitää tänään varmaan kaivella pölyt pois ja katsoa lähteekö pyörimään, ja ehkä avata ja palauttaa / vaihtaa lämpösulake.
Ei kai terät ole toisissaan kiinni? Jos ei, niin ainoa, joka tulee mieleen on tuo lämpösulake. Käyttöohjeissa muistaakseni lukee ettei myllyä tulisi käyttää pidemmissä kuin 30s jaksoissa jottei se ylikuumene.
Suunnilleen millä säädöllä te olette espresson jauhaneet?
Oma Mini-E on tällä hetkellä parin säätökauluksessa näkyvän pykälän yli kakkosen. En kuitenkaan tiedä kuinka vertailukelpoisia säädöt ovat eri Mazzerien yksilöiden välillä. Ainakin se tehtaan esisäätö (joka on merkattu siihen kaulukseen tarralla) on molemmissa omistamissani Mazzereissa ollut ihan eri kohdalla.
Entä oletteko voidelleet tms. sitä säätökaulusta? On nimittäin todella tiukka käänneltävä.
En ole voidellut, enkä suosittelisi sitä (rasva vain keräisi kahvipuruja ja muuta töhnää). Aluksi tuo säätörengas tuntuu tiukalle, mutta se löystyy hiukan ajan mittaan ja toisaalta oppii myös säätötekniikan. Tukeva ote myllystä toki tarvitaan, mutta ainakaan itseäni tuo jäykkyys ei häiritse.
T. Teme
-
No nyt hyrrää Mazzer taas. Kyseessä tosiaan oli vain tukkeutuminen, myllykammio ja se torvessa oleva ritilä olivat aivan tukossa. Kokeilin eilen illalla imurilla vetäistä myllyn päältä, ja se ei tehonnut. Nyt kun purin myllyn, ei möyhnä lähtenyt imurilla tai pehmeällä harjalla, vaan piti kaivaa hammastikulla. Tämän jälkeen taas pyöri iloisesti.
Melkein sain säädönkin kohdalleen. Aluksi tuli plöröjä, nyt viimeisin tukki Brewtuksen. Eli kun vähän pakitin, niin lienee jo sinne päin. Loppuivat vaan pavut sopivasti tässä vaiheessa. Säätönä nyt 8,9, eli ei tosiaankaan mitenkään vertailukelpoisia...
Säätörengas oli muuten tehtaalla jo voideltu, jollain vaseliinin kaltaisella. Pyyhin osan pois, kun siihen jo ehti puruja tarttua.
-
Hyvä jos ongelma on ratkennut :D
En ole itse kokenut tuollaista tukkeutumista vaikka sen ritilän taakse hiukan kahvia kertyykin. Otin muuten sen sormisuojuksen pois, jotta ritilän (ja sen takana olevan alueen) puhdistaminen on helpompaa.
Itsekin pyyhkäisin tosiaan osan noista tehtaan vaseliineista kun ensimmäistä kertaaa purin myllyn...
T. Teme
-
Sattuipa tuo 8,9 asetuksena olemaan sitten ihan kohdallaan. Tosin papuna oli Pauligin Espresso Originale, paras mitä näillä seuduin ilta-aikaan oli saatavilla. :) Erittäin kaunis punaruskea shotti, maku ei ollut paha mutta ei paljon muutakaan.
Voisi ehkä yrittää sitä temppua mitä Schulman artikkelissaan ehdotti, eli pikkaisen pienempää annostusta. Nyt oli siis täyteen asti annosteltu. Tällä tavoin saisi ehkä vähän makeutta shottiin, joka ei olisi pahaksi. Asteen tai pari voisi mahdollisesti tiputtaa myös uuttolämpöä.
Jos saisi Originalen (päivätty 15.12.2006!!!) maistumaan ihan hyvälle, niin sitten voisi todeta että on laitteet ja menetelmät hyvällä mallilla. :)
En ole itse kokenut tuollaista tukkeutumista vaikka sen ritilän taakse hiukan kahvia kertyykin. Otin muuten sen sormisuojuksen pois, jotta ritilän (ja sen takana olevan alueen) puhdistaminen on helpompaa.
Tarkoitus olisi jauhaa myös karkeampaa, lähinnä pressojauhatusta (oli yksi hankinnan tärkeimpiä syitä) . Ilman tuota suojusta taitaa karkea jauhatus lennellä ympäriinsä?
Tosiaan, pitää nyt tulla sinuiksi uuden myllyn kanssa ja sitten ruveta virittelemään vertailua pystyyn.
-
Mitkä ovat tärkeimmät erot Minimokaan nähden?
Äänekkyys, nopeus, siisteys jne?
Huomasitko näin lyhyellä testijaksolla (säätöjen hakua jne.)
vielä merkittävää eroa kupissa Mazzerin eduksi?
-
Mitkä ovat tärkeimmät erot Minimokaan nähden?
Äänekkyys, nopeus, siisteys jne?
Jauhatus on paljon vähemmän staattista, tosin alkaa sekin vähän klimppiintyä hienompana. Muutenkin se näyttää tasaisemmalta, mutta voi olla optista harhaa.
Staattisuuden ja "annostalijan" vuoksi Mazzer on aika paljon siistimpi. Varsinkin isoissa satseissa (kymmeniä grammoja) Minimoka käy erittäin sottaiseksi. Ääni on jonkun verran hiljaisempi ja miellyttävämpi. Nopeus kohtuullisen paljon parempi.
Ergonomia on paljon parempi. Kahvateline on varsin toimiva ja kolme hyvää nappia voittaa aina yhden vähemmän hyvän - Minimokan nappula on aika jäykkä, joten sen painaminen kahvalla on pikkaisen hankalaa. Ja muuhun kuin kahvaan jauhettaessa Mazzer on toki paljon kätevämpi, painaa vaan tuplashottinappia parinkymmenen sekunnin välein. Yhtä soittoa ei voikaan varmaan millään normikeittiöön sopivalla myllyllä jauhaa kuumenemisen vuoksi.
Mazzerin säätöjä hakiessa tulee vähän matoruuvia ikävä. Äkkiä tuota kuitenkin oppii kääntämään. Olisi itseasiassa hyvin kätevä jos niitä siirrettäviä "otenuppeja" olisi kaksi, koska itseä päin kääntäminen on paljon helpompaa.
Huomasitko näin lyhyellä testijaksolla (säätöjen hakua jne.)
vielä merkittävää eroa kupissa Mazzerin eduksi?
Sisäinen tilastotieteilijäni nousisi kapinaan jos kommentoisin tätä asiaa yhden oikean shotin jälkeen. :)
-
Tarkoitus olisi jauhaa myös karkeampaa, lähinnä pressojauhatusta (oli yksi hankinnan tärkeimpiä syitä) . Ilman tuota suojusta taitaa karkea jauhatus lennellä ympäriinsä?
Ei sen kyllä pitäisi pahemmin lennellä karkeammallakaan jauhatuksella. Painovoima pitää huolen siitä, että purut valuvat siististi sen tötterön sisäreunaa pitkin alas. Näin ainakin oma kokemukseni, tosin käytän myllyä vain espressoon.
Olisi itseasiassa hyvin kätevä jos niitä siirrettäviä "otenuppeja" olisi kaksi, koska itseä päin kääntäminen on paljon helpompaa.
Toisen nupin voi hankkia ja ruuvata kiinni siihen säätörenkaaseen (siinä on viisi eri paikkaa noille säätönupeille). Hiukan tyyriitä tuppaavat kuitenkin nuo Mazzerin omat säätönupit olemaan...
T. Teme
-
Toisen nupin voi hankkia ja ruuvata kiinni siihen säätörenkaaseen (siinä on viisi eri paikkaa noille säätönupeille). Hiukan tyyriitä tuppaavat kuitenkin nuo Mazzerin omat säätönupit olemaan...
Mistäs niitä saa?
-
Esim. täältä (http://www.espressoparts.com/product/MAZ_83).
Lähempääkin varmaan löytyy vaikkei sivuilla mainostettaisikaan. Kyselisin ensimmäisenä esim. Kaffecentralenista. Jos sieltä ei löydy, niin kokeilisin jotakin seuraavista: ESW, EspressoXXL, Hasbean tai HappyDonkey...
T. Teme
-
Lyhyt ohje Mazzerin säätämisestä:
http://myweb.tiscali.co.uk/coffeetime/userfiles/mazzer_cleaning_and_adjustment.pdf
-
Nyt alkaa Mazzerin käyttö sujua. Töissäkin on nyt suhteellisen tuoretta ja riittävän tummapaahtoista kahvia pressopannuun, ei ole enää kahvihuoneen likaisen keittimen ja Juhla Mokan varassa.
Usko meinasi kyllä loppua välillä. Mazzerin säätö toiseen karkeuteen ei ole kauhean miellyttävää, jos sitä ei osaa. Säätöjen tiukkuuden vuoksi jo itse kauluksen kääntäminen teki tiukkaa, mutta nyt kun otteet on kunnossa ja tappeja yksi enemmän, niin alkaa sujua.Toinen virhe oli sitten laittaa takaisin liian hienolle jauhatukselle. Siinä vaiheessa mylly puskee sen rautalankaverkon tukkoon ja lopulta ei pyöri ollenkaan. Ja kun ei oikein tiennyt mitä tehdä, niin seuraavaksi rupesi avaamaan konetta ja kun se papusäiliön lukko ei hirveän helposti mene kunnolla kiinni säiliön ollessa täynnä, niin kahdesti olen saanut keräillä papuja keittiön pöydältä ja lattialta.
Nyt olen siis oppinut, että: a) hienosäätö niin että peukulla tukee koneen etuosaan ja muut sormet VETÄÄ tapista (joita pitää olla kaksi, jos meinaa tehdä tätä molempiin suuntiin), b) ronskimmat säädöt niin että pitää kiinni vaikka koneen takaa ("halaa") toisella kädellä ja toisella pyörittelee, c) jos hieno jauhe tukkii, niin pitää kaivaa verkko puhtaaksi jollain kovalla työkalulla, ja d) koneen pitää pyöriä säätäessä.
-
Kuulostaa että oli tosiaan aika hankala alku uuden myllyn kanssa. Oletko kuitenkin tyytyväinen hankintaan?
a) hienosäätö niin että peukulla tukee koneen etuosaan ja muut sormet VETÄÄ tapista (joita pitää olla kaksi, jos meinaa tehdä tätä molempiin suuntiin), b) ronskimmat säädöt niin että pitää kiinni vaikka koneen takaa ("halaa") toisella kädellä ja toisella pyörittelee
Itse säädän myllyä oikealla kädellä niin, että kämmen lepää myllyn kylkeä vasten ja sormilla on ote myllyn takaa. Tuo säätötappi jää sopivasti tuohon etusormen ja peukalon väliin. Hienommalle säädettäessä työnnän peukalolla ja karkeammalle säätö onnistuu kun kääntää hiukan rannetta itseensä päin (tappi paukalon ja etusormen taipeessa). Voimaa tai toista tappia ei mielestäni tarvitse - voi tosin olla oma myllysi on vielä uutuuttaan hiukan jäykkä.
c) jos hieno jauhe tukkii, niin pitää kaivaa verkko puhtaaksi jollain kovalla työkalulla
Hmm... Itselläni ei mylly ole vielä koskaan mennyt tukkoon vaikka on jauhanut kahvia joskus niin hienoksi ettei kone jaksa puskea siitä shottia läpi.
T. Teme
-
Mitenkäs on tuttavuus Mini-E:n kanssa edennyt?
T. Teme
-
Mitenkäs on tuttavuus Mini-E:n kanssa edennyt?
Hyvinhän se. Säleikön taipumus tukkiintua häiritsee pressojauhatusta tehdessä, mutta nyt on oppinut oikeat "liikkeet" jolla tuon voi välttää.
Espresson tekoon Mini-E on oikein kätevä. Papusäiliön papulukko on varsinkin kätevä, kun mittaa annoksia. Käytän säiliötä itseasiassa työkaluvarastona. Mylly on keittiön kaappien alla ja siihen ei oikein pääse päältä kaatamaan (sama ongelma oli Minimokassa). Nyt kuitenkin voi säiliön nostaa pois, sisällä on tarvikkeet eli kuppi punnitusta varten ja annostelulusikka. Itseasiassa vaakakin (jota en siis aina käytä, vähän sen mukaan miten jaksaa säätää) saattaisi mahtua sinne, voisi kokeilla. Kuitenkin, pavut voi mitata säiliöön ja tavarat pakata takaisin - säiliössä olevien väliseinien vuoksi ei aiheuta ongelmia. Sitten vaan säiliö paikalleen ja papulukko auki ja jauhamaan.
-
Mazzer tuli eilen. Tilasen sen pienemmällä papusäiliöllä (ja otin myös suuremman, mahdollista askartelua varten).
Siis voiko tuohon ostettaessa valita pienemmän papusäiliön? Ainakin ESW:llä on lasista versiota myynnissä, joka ainakin kuvissa näyttää hivenen pienemmältä. Jos/kun ehdit niin viitsitkö mitata Mini-E:n korkeuden tuolla pienemmällä papusäiliöllä?
-
Siis voiko tuohon ostettaessa valita pienemmän papusäiliön? Ainakin ESW:llä on lasista versiota myynnissä, joka ainakin kuvissa näyttää hivenen pienemmältä. Jos/kun ehdit niin viitsitkö mitata Mini-E:n korkeuden tuolla pienemmällä papusäiliöllä?
ESW:ltä saa vaihdettua pienemmän version tilauksen yhteydessä samaan hintaan, kunhan pyytää (tai ainakin sai). Isolla se on 48 cm korkea, pienellä 44 cm. Se lasinen on taas juttu erikseen, siitä en tiedä sen enempää.
-
No niin, nyt olen lopulta laittanut nuo myllyt rinnakkain pienimuotoisessa testissä. Papuna oli KC:n Mokaflor (punaisessa pussissa), joka on nykyään arkikahvini. Molemmat myllyt säädettiin samaan valuma-aikaan. Niiden terät ovat suunnilleen samassa kunnossa, eli eivät enää uudet mutta kuitenkin hyväkuntoiset. Uuttolämpö oli 90 astetta, joka on mielestäni ko. pavulle paras.
Ensimmäisinä havaintoina oli että Minimoka tekee staattisempaa ja paakkuisempaa jälkeä, vaikka ei Mini-E:kään näissä suhteissa ole synnitön. Vastoin mielikuviani Minimoka ei ollut oikeastaan sen äänekkäämpi kuin Mini-E, tosin Mini-E piti tasaisempaa hurinaa.
Annoskoko oli 15g, mitä normaalistikin käytän. Se mitattiin puruista kirjevaa'alla. Jauhatuksen jälkeen purut pyöriteltiin ja ravisteltiin muovikupissa, jolloin epätasainen jakauma ja paakut katosivat. Tosin kun purut kaadettiin kupista filtteriin niin sinne tuli kupin synnyttämiä isoja paakkuja, joten perään tehtiin vielä kevyt weissaus.
Purut näyttivät käsittelyyn jälkeen identtisiltä, samoin kuin valumat nakufiltterissä. Ylipäänsä kaikki näytti oikein hyvältä: filtterissä purut näyttivät kauniin möyheiltä, uutot näteiltä ja espressot myös. Kun kupit laittoi vierekkäin, saattoi huomata että ne näyttävät muuten samoilta mutta Mini-E:n tekemässä oli crema asteen tummempi kuin Minimokan tuottamassa.
Sitten maistamaan. En tehnyt testiä sokkona, koska yhdellä keittäjällä ja yhdellä grupolla operoidessa sellainen olisi ollut melko hankalaa...
Suoraan sanoen yllätykseksi shotit eivät olleet ihan identtisiä. Nimittäin Mini-E:n shotissa oli enemmän makeutta. Ero ei ollut radikaali, mutta kuitenkin havaittava. Muuten ne maistuivat samalta.
Sinänsä tulos ei ole kauhean yllättävä. Ymmärtääkseni makeus on niitä vaikeimmin pavuista irroitettavia makuja, eli se vaatii viimeisen päälle onnistuneen uuton. Ja sen seurauksena cremakin on juuri oikean väristä eli tumman ruskeaa.
Minulle makeat shotit ovat muodostuneet jonkinsorttiseksi ihanteeksi. Niiden onnistuminen vaatii hyvää uuttoa, oikeaa lämpöä, oikeita papuja ja ilmeisesti näköjään myös oikeanlaista myllyä. Useimmat pavut eivät tuota mitenkään makeita shotteja, joten todennäköisesti toisella pavulla vertaillessa mitään eroa ei olisi huomannut. KC:n Mokaflor on makein papu jonka tiedän, joten siinä mielessä tämä oli jossain määrin ääriasetuksilla tehty vertailu.
Tässä siis pieni näyttö siihen suuntaan, että hyvällä ja paremmalla myllyllä on eroa myös shotin laadussa. Itse saattaisin jopa ehkä juuri ja juuri pitää Mini-E:tä järkevänä päivityksenä jo pelkän shotin maun vuoksi. Mutta vain juuri ja juuri.
-
Itse olen sen verran harjaantumaton noiden makunyanssien suhteen, että ehkä en (vielä) ihan maun perusteella menisi päivittämään. Vasta aivan äskettäin alkanut juomaan myös espressoa (sokerilla) cappuccinojen lisäksi. En osaa nimetä makuja tai tunnistaa milloin on karvasta tai hapanta. Jotenkin sentään osaa sanoa, että nyt on hyvä ja äsken ei ollut. Kun olisi jotain maistelukouluja, joissa lähdettäisiin perusmakujen tunnistuksesta ja päädyttäisiin espresson hienoimpien nyanssien tunnistukseen.
Tällä hetkellä silvia on muuten säädetty 104 asteeseen, jolla pitäisi tulla n. 91 asteinen uuttolämpö. Tuo tuntuu toimivan useimmilla pavuilla parhaiten, tosin olen kokeillut vain 87 ja 95 asteella, en usko löytäväni pienemmilla vaihteluluilla eroja.
Vaan kyllä nyt alkaa vahvasti vaikuttaa siltä, että Mini-E menee hankintaan. Eniten ottaa päähän minimokan hitaus ja staattinen sähkö. Hasbeanin CoE blend varsinkin tuntuu aika staattiselta: Muruja sinkoilee sormien yli pöydälle, sormet kuitekin ovat korin ympärillä ja korkeammalle kuin kouru, josta purut tulevat. Ja jos sormella koskee puruja, niitä jää aika iso määrä roikkumaan sormeen.
Kuinka paljon mazzeriin jää puruja matkalle verrattuna minimokaan?
-
Itse olen sen verran harjaantumaton noiden makunyanssien suhteen, että ehkä en (vielä) ihan maun perusteella menisi päivittämään. Vasta aivan äskettäin alkanut juomaan myös espressoa (sokerilla) cappuccinojen lisäksi. En osaa nimetä makuja tai tunnistaa milloin on karvasta tai hapanta.
Perusmakujen vertailu kuten kahden shotin makeuden vertailu on vielä aika helppoa, mutta siitä eteenpäin hankalampaa. Ja karvaan ja happaman erottaminen on vaikeaa jos asiaan ei ole kiinnittänyt huomiota aiemmin, mutta toisaalta aika tärkeää kahvia maistellessa.
Vaan kyllä nyt alkaa vahvasti vaikuttaa siltä, että Mini-E menee hankintaan. Eniten ottaa päähän minimokan hitaus ja staattinen sähkö.
Näihin tulee apua, tosin jos haluaa dramaattisempaa muutosta niin sitten melkein annostalijallinen malli on parempia ratkaisu.
Hasbeanin CoE blend varsinkin tuntuu aika staattiselta: Muruja sinkoilee sormien yli pöydälle, sormet kuitekin ovat korin ympärillä ja korkeammalle kuin kouru, josta purut tulevat. Ja jos sormella koskee puruja, niitä jää aika iso määrä roikkumaan sormeen.
Jep, vaaleapaahtoiset ovat paljon pahempia staattisuuden suhteen.
Kuinka paljon mazzeriin jää puruja matkalle verrattuna minimokaan?
Vähemmän, jos on ottanut ne (minusta) turhat ritilät pois. Kahvia jää käytännössä vain siihen käytävään joka on jauhinkammion ja ulkomaailman välissä, ja se on väljempi kuin Minimokassa, sekä tietysti vähän myös jauhinkammioon.