Kahvikeskustelu > Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet
All about Pavoni - kaikki pavonista
(1/157) > >>
jnf:

Eli perustetaampas Pavonin keittimelle oma aihe. Tarkoituksena on, että Pavonin nykyiset omistajat voivat laittaa vinkkejä tänne ja hankintaa suunnittelevat voisivat hakea tietoa.

Itsellä on Pavoni ollut käytössä noin 3kk ja myllyn virkaa toimittaa Minimoka. Tällä hetkellä pavut ovat Peter's Coffeen. Eli harjoittelu on vasta menossa... Melko hyvää espressoa saan jo kuitenkin aikaiseksi :lol:

Tällä hetkellä minua mietityttävät Pavonissa seuraavat asiat johon viisaammat voivat varmaankin vastailla:
- Kauanko annatte Pavonin lämmetä ennen kuin teette shotin?
- Kuinka Pavonin puhdistus/huolto tulisi tehdä (lähinnä kahva, boileri, tiivisteet)? Kaffecentralenissa kuulin ohimennen, että ihan mitä vain puhdistusainetta ei saisi käyttää, sisuskaluja on kuulemma mennyt pilalle joillain aineilla. Harmikseni en kuitenkaan tajunnut kysellä että millä aineella Pavonia ei kannata puhdistella.
- Peters'n pavuilla itsellä tahtoo tulla halkeamia kakkuun, mistähän tämä johtuu? Muilla pavuilla kakusta tulee hienompi. Onko papujen tuoreudella vaikutusta? Hienoa cremaa noilla pavuilla kyllä syntyy!

Niko:
 En tiedä sitten parhaasta systeemistä, mutta minä annan Pavonin lämmetä n. 15 minuuttia. Ensin höyryventtiili auki niin kauan että höyryä alkaa tulla (kestää n. 7 min.), sitten venttiili kiinni ja antaa lämmetä niin kauan että paineet nousee täyteen tasoon. Sen jälkeen päästän vielä höyryä n. 20 - 30 sekuntia. Lopuksi päästän vettä vielä vähän läpi, että pf lämpenee.
 Mullakaan Pavoni ei ole ollut vielä edes vuotta, joten täydellinen siivous on vieläkin tekemättä. Harjalla ja talouspaperilla on putsattu ja portafiltterin ja tippa-altaan olen heittänyt tiskikoneeseen.
 Kakun halkeamista en osaa sanoa mitään, itsellä ei niitä ole tullut(paitsi silloin kun se on ehtinyt kuivaa ennen kuin olen irrottanut pf:n). Pavut ovat pääsääntöisesti Mokkamestareiden, satunnaisesti Peter´s Coffee tai Risteriet Kööpenhaminasta. Kyllähän tuoreudella on paljon vaikutusta, mutta parempaan suuntaan. Minä en ole oikein hyvää saanut tehtyä kaupan pavuista. Mylly on Mazzer Mini-E.
 Eihän tämä halkeilu ole mitään kanavoitumista? Sitä kai voisi tuoreilla pavuilla tulla helpommin kuin vanhoilla. Joku voi korjata jos olen väärässä.
Migu:
Itse laitan Pavonini lämpiämään höyryventtiili visusti kiinni. Kun painemittarin viisari alkaa olla lähellä "vihreän sektorin ja punaisen sektorin rajaa" päästän paineet pois. Tämän jälkeen annan paineen nousta takaisin täyteen tasoon.

Aloittaessani koneen lämmitystä olen samanaikaisesti laittanut portafilterin ja kupin lämpiämään hieman lämmitetylle keittolevylle. Koneen ollessa valmis ovat edellä mainitut myös sopivan lämpimiä. Jauhan Minimokalla kahvit luonnollisesti suoraan portafilteriin ja tamppaan. Seuraavaksi teen shotin ja päästän tämän jälkeen hieman vettä läpi "pikaputsaukseksi".

En päästä yhtään vettä läpi ennen varsinaisen shotin tekemistä. Jos toimii siten, kuumenee kone mielestäni liikaa ja kahvin maku kärsii. Tämän voi toistaa kahdesti, sen jälkeen on konetta jäähdyteltävä esimerkiksi kylmällä vedellä kastellulla keittiöpyyhkeellä. Kuumenemisen vuoksi on kahvin jauhatuskarkeutta säädeltävä edellisen valmistuskerran kokemuksien mukaan. Montaa shottia ei valitettavasti voi tehdä kerralla ja hienosäätää jauhatusta.

Kahviksi haen Kaffecentralenista tavallisesti Mokafloria tai Moakin Gusto Baria. Ne kestävät kuumia lämpötiloja hyvin ja toimivat Pavonilla. Kaadan tavallisesti ostamani 300 grammaa suoraan säiliöön. Se riittää noin viikoksi - en ole enää aikoihin viitsinyt laittaa papuja pakastimeen. Puhdistusaineet haen niin ikään Kaffecentralenista.

Kohta kymmenen vuoden Pavoni-kokemuksellani saan pääsääntöisesti erinomaista espressoa (luonnollisesti teen satunnaisesti myös cappuccinoja). Joskus tulee "huteja" joiden syynä lienee väärä jauhatuskarkeus. Joskus (onneksi nykyisin jo harvoin) surkean lopputuloksen syy jää mysteeriksi...  Noin kahden vuoden välein olen vaihdattanut tiivisteet. Itse en ole uskaltanut sitä tehdä. Olen luottanut ammattilaiseen.
hirvi:
Nyt on muutaman kuukauden kokemus europiccolasta ja ylipäätään mistään espressokeittimestä. Lopputulos vaihtelee, mutta pääsääntöisesti tulee ihan kahvia. Aika paljon samoilla linjoilla minunkin rutiinini kuin teillä muilla, tuollainen "alkeiskeitin" pakottaa kuitenkin koko ajan hiomaan säätöjä. Viime aikoina olen ruvennut miettimään, että olen lämmittänyt koneen liiankin hyvin.

Välillä taas tulee vahingossa turhan tömäkkä latinki, ja vedet saa painaa hartiavomin kahvin läpi. Siinä tilanteessa 1) koko keitin taipuu jos hiukan nojaa ja 2) rungon ja grupon välinen tiiviste hiukan falskaa. Taidan vaihtaa sen jo ennen varsinaista tiivisteidenvaihtohuoltoa.

En käsitä mitä huoltoa tai syvällisempää puhdistustakaan tuo muuten voisi kaivata, kunhan vuosittain purkaa osiksi. Kiitos täällä olleiden ohjeiden, yritän huoltaa masiinan itse.  

hirwi

Teme:

--- Lainaus käyttäjältä: Migu ---Itse laitan Pavonini lämpiämään höyryventtiili visusti kiinni. Kun painemittarin viisari alkaa olla lähellä "vihreän sektorin ja punaisen sektorin rajaa" päästän paineet pois. Tämän jälkeen annan paineen nousta takaisin täyteen tasoon.
--- Lainaus päättyy ---

Tämä oli myös minun rutiini. Itse pidin kahvan grupossa koko lämpenemisen ajan (ilman filtteriä) ja ennen uuttoa laskin hiukan vettä grupon ja kahvan läpi, jotta nekin lämpenevät kunnolla. Olin tosin laskenut oman Pavonini boilerin painetta kun tykkäsein että se kävi turhan lämpöisenä.


--- Lainaus käyttäjältä: jnf ---Kuinka Pavonin puhdistus/huolto tulisi tehdä (lähinnä kahva, boileri, tiivisteet)? Kaffecentralenissa kuulin ohimennen, että ihan mitä vain puhdistusainetta ei saisi käyttää, sisuskaluja on kuulemma mennyt pilalle joillain aineilla. Harmikseni en kuitenkaan tajunnut kysellä että millä aineella Pavonia ei kannata puhdistella.
--- Lainaus päättyy ---

Kahvan ja filtterin voi uittaa esim Urnex Cafiza / vesi -liuoksessa esim viikottain tai parin viikon välein käytöstä riippuen (kunhan huolehtii ettei muoviosat joudu tekemisiin tuon liuoksen kanssa). Boileriin kannattaa käyttää sitruunahappo / vesi -liuosta esim puolivuosittain.

Tiivisteitä voi jokaisen session jälkeen putsata harjalla tai pyyhkäistä rätillä. Jos haluaa taiteilla (ja koettaa polttaa näppinsä), niin voi kokeilla laittaa kumilätkän filtterin pohjalle, nostaa vipu ylös ja huuhdella suihkusihtiä ja tiivistettä gruposta virtaavalla kuumalla vedellä liikuttelemalla kahvaa (kuitenkin niin että vesi pääsee virtaamaan filtterin reunan ja tiivisteen välistä - lontooksi tämä on ns "portafilter wiggle").

Tiivisteet on myös syytä ajoittain vaihtaa - ehkpä vuoden välein riippuen käytöstä. Niiden vaihdosta kirjoittelinkin jo aiemmin: "Pavonin tiivisteiden vaihto (ohje)"

T. Teme
Navigaatio
Viestien etusivu
Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta