Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvinvalmistuslaitteet, kahvimyllyt ja -tarvikkeet => Aiheen aloitti: Vaellus - Maaliskuu 03, 2009, 15:40:06 ip

Otsikko: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: Vaellus - Maaliskuu 03, 2009, 15:40:06 ip
Ensimmäistä konetta hankkimassa ja esteettisistä syistä olen ihastunut Arieten Cafe Retroon. Ilmeisesti kone ei suinkaan täytä kaikkia normeja, mutta kunnon jauheella saisi tälläkin hyvää kahvia??? Tarkoitus toki on hankkia myös mylly. Olisiko muita ulkoisesti samankaltaisia koneita, joissa tekniset ominaisuudet olisivat paremmat? Noloa, mutta koneen ulkoasu  merkkaa minulle melkoisesti. :)
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 03, 2009, 17:42:22 ip
Teknisesti hyvin samantasoinen kone on Kenwood ES471 Tradition:
https://www.konebox.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=100304

Kenwoodin hinta on 155 euroa, eli seitsemisenkymppiä vähemmän. Sen verran joudut siis ulkonäöstä maksamaan ekstraa.

Molemmat ovat siis lähtötason boilerikeittimiä. Näissä kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti kahvan rakenteeseen ja höyrytyspilliin. Nk. painekahva ja huono höyrytyspilli voivat tärvellä koneen suorituskykyä melkoisesti (sillä varjolla että helpottavat hieman välttävän lopputuloksen aikaansaamista). Näistä joku tietänee tarkemmin, ainakin kuvissa Arieten pilli vaikuttaa pahaenteiseltä, kun taas Kenwoodin ihan asialliselta.

Kannattaa varmaan lukaista tämä ketju:
http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=978.0
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: Vaellus - Maaliskuu 03, 2009, 18:31:13 ip
Entä, jos sijoittaisin enemmän ja hankkisin Francis Francis keittimen? Kannattaisiko kauppa? Heidänkin edullisempi x6 malli on ilmeisesti osittain muovia? Olisiko FFx1 kumminkin kannattavampi ratkaisu? La Pavonin keitinkin miellyttää ulkonäöltään...
Ilmeisesti nappikeittimet pitää täysin unohtaa, vaikka ko. menetelmän siisteys/helppous houkuttelisikin.
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 03, 2009, 19:00:42 ip
Entä, jos sijoittaisin enemmän ja hankkisin Francis Francis keittimen?

Seuraava askel laitteen rakenteessa olisi hyvä pumppu ja ohivirtausventtiili (OPV). Siis parivaljakko, joilla uuttopaineeksi saadaan ihan oikeasti se 9 baaria kaikissa olosuhteissa. Veikkaan että Kenwoodissa tai Arietessa ei näin ole, en tiedä onko FrancisFranciksessa. Ainakin Solis Crema SL70:ssa on, mutta se ei varmaan vastaa ulkonäkövaatimuksiasi. Rancilio Silvia voisi ehkä vastatakin? Näissä mainituissa vehkeissä olisi myös uuttopäässä (mihin kahva ruuvataan kiinni) reilummin massaa, niin että lämpötila pysyy tasaisena uuton ajan.

Muuten, koneen ulkonäköön panostaminen on erittäin sallittua! :) Kannattaa katsella kuvia E61-uuttopäällä varustetuista koneista: jos tuollainen kiiltelevä vekotin miellyttää silmää niin sitten muutenkin laadukkaan koneen löytäminen muuttuukin erittäin helpoksi...

Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 03, 2009, 19:11:09 ip
Seuraava askel laitteen rakenteessa olisi hyvä pumppu ja ohivirtausventtiili (OPV). ...  Veikkaan että Kenwoodissa tai Arietessa ei näin ole, en tiedä onko FrancisFranciksessa.

Ks. linkit täällä (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1089.msg8366#msg8366). Arietessa on sama pumppu kuin Silviassa ja OPV:kin löytyy, tosin kuvista päätellen melko muovinen mutta näyttäisi säädettävältä (säätäminen sitten asia erikseen). Toki Silviassa on kahva/gruppo/boileri ratkaisu vakuuttavampi. Arietessa gruppo on tosin (gaggioiden tapaan) samaa osaa boilerin kanssa - joka ehkä helpottaa lämpötilakäyttäytymistä?
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: Vaellus - Maaliskuu 03, 2009, 19:32:26 ip
Hopeinen/musta moderni laatikkomallinen kone ei oikein istu vintage tyyliseen keittiöömme. Tässä sitä nyt sitten pähkäilee mikä on riittävän hyvä kone omiin tarpeisiin. Hienoimpia härveleitä en varmasti osaisi edes käyttää. Puhumattakaan, että kahvi olisi oikein säilytettyä, jauhettua ja paineltua. Melkoista salatiedettä ja insinööri taitojakin vaativaa taitaa hyvän capuccinon keitto olla.
Kalleimmaksi ratkaisuksi taitaa kumminkin tulla huonon koneen osto tai se, että kohta mieli tekisi jo parempaa.
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: raakapapu - Maaliskuu 03, 2009, 20:26:48 ip
 Jåå, multa löytyy just toi kenwoodi,koneboksista+krups mylly.
 Ihan juotavaa kahvia saa noillakin. Miksi aloitin "pohjalta" on
 se että tulee testattua "jaksaako" pestä-väännellä vivustoja
 vai kyllästyykö hetimiten.
 Hyvin on jaksanu ja maistunu. Joskus/jossainvaiheessa voi olla
 että "parempikin"kone tulee luokseni... :P
 Ja silloin wanhan koneen voi laittaa kiertoon, muutaman kympin
 siitäkin voi saada...
 Elikkä kylsitä voi halvoillakin aloittaa barista uransa..jos ei
 taskut ole täynnä oravan nahkoja....
 ja punainen on muuten hieno väri 8)

 
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 03, 2009, 20:39:06 ip
Hopeinen/musta moderni laatikkomallinen kone ei oikein istu vintage tyyliseen keittiöömme.


Vintage tyyliseen keittiöön sopisi mielestäni todella mainiosti aito faema-e61. Sellanen vaan ikävä kyllä vie tilaa ja rahaa reilusti :(

-Mikko-
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 03, 2009, 20:49:30 ip
Vintage tyyliseen keittiöön sopisi mielestäni todella mainiosti aito faema-e61. Sellanen vaan ikävä kyllä vie tilaa ja rahaa reilusti :(

Tuollainen olisi osto/myynti palstalla tarjolla (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1056.0).  ;)
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: TB - Maaliskuu 04, 2009, 00:13:08 ap
Olen käyttänyt parisen kuukautta sekä ACR:a että Kenwood ES 471:stä about päivittäin. Tässä (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1089.msg8337#msg8337) viestiketjussa annettuja ohjeita noudattaen olen saanut kahvista omasta mielestäni hyvää, paikkapaikoin erinomaista. Kunhan Retron käyttöä vähän viitsii opetella, pystyy sillä saamaan osumatarkkuuden selvästi tuossa ketjussa cartmanin esittämää 1:10:tä (karrikoitu tulkinta) paremmaksi, ainakin omasta mielestäni. Kaikkihan on tietysti suhteellista: mikä on sitä hyvää kahvia. Olen kuitenkin saanut tuplacappujen tasoa nostettua Arietella selvästi annettuja ohjeita noudattamalla.

Retro on aikamoinen lämpöblokki, useamman espresson pystyy tekemään peräkkäin, kun jaksaa lämpötilan kanssa taiteilla. Maitoa ei voi höyryttää espressojen välissä, se on jätettävä ihan viimeiseksi. Koneen saavutettua höyrytyslämpötilan jäähtyy boileri yhtä hitaasti kuin saunankiuas, näin siis ilman hektisiä jäähdytyshuuhteluita. Tämä on ymmärtääkseni yksiboilerisen keittimen perusongelma.

Kone on myös aika äänekäs. Tässä kohtaa nostan taas kädet pystyyn, sillä laajaa vertailupohjaa minulla ei ole muihin koneisiin. Kenwood on kyllä selvästi hiljaisempi.

Minulla vaihtui painefiltteri paineistamattomaan, ja se oli omien kokemusten perusteella pelkästään hyvä asia. Suosituksia paineistuksen luopimisesta löytyy tälläkin foorumilla useasta viestiketjusta. Filttereitä pystyy ostamaan huoltoliikkeistä, ehkä jopa Stockalta. Itse tilasin maahatuojan huoltoliikkeestä (Honkoliini Oy), hinta oli muistaakseni jotain 12 euroa.

Asialliset puhdistusvälineet ovat tarpeen. Retron gruppoa on joissain arvioissa moitittu hankalaksi puhdistaa. Minä olen kuitenkin pystynyt puhdistamaan kahvimöhnät grupposta ilman suurempia ongelmia, joten ei se minusta mitenkään ihmeellisen vaikea ole ollut pitää puhtaana.

Ja siitä höyrytyspäätä moititaan, varmaan ihan ensiksi puhtaasti ulkonäön takia, mutta sillä saa mielestäni varsin hyvää vaahtoa. Tällaista (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1089.msg8479#msg8479) ...hmmm... tavaraa en valitettavasti ole pystynyt loihtimaan. Luulenpa Arieten markkinointiosaston ampuvan tuolla mainoskuvalla omaan jalkaansa.

Mukana tullut tampperiksi nimetty muovilärpäke on yksinkertaisen toivoton värkki, eli kunnon tampperiin kannattaa sijoittaa.

Ja sit vielä kun hommaat joka paikassa toitotetun myllyn (tähän minä suosittelisin panostamaan rahallisesti enemmän kuin Krupsin verran) ja oman maun mukaisia papuja, on kahvi petraantunutkin monta askelta. Ihan kohtuullisilla perusmuutoksilla ja espresson tekemisessä tarvittavilla asioilla Retrosta saa siis ulos varsin hyvää kahvia, mutta espresson tekemiseen joutuu tutustumaan perusteita myöten. Nämä asiat ovat yleispäteviä kalliimpienkin koneiden kohdalla, väittäisin ilman kokemusta asian olevan näin myös esim. FF:n keittimien kohdalla.

Ja loppuun lyhyesti Kenwoodista, kun sitäkin tässä ketjussa linkattiin. Olen saanut Retrolla parempaa kahvia aikaiseksi. Piste. Kenwood tuntuu hieman heppoisemmalta keittimeltä, siitä ei irtoa sellaista boilerpotkua esim. höyrytyksessä kuin Retrosta. Kenwoodissa lämpötaloutta seurataan vilkkuvaloilla, Retrossa on varsin oivalliseksi toteamani lämpömittari. Eniten Kenwoodissa kuitenkin jurppii paineistettu filtteri, jota ei saa vaihdettua paineistamattomaan, en ainakaan ole löytänyt p-filtterin korvaajaa. Sen venttiilin, josta tuossa Konebox-ketjussa mainitaan, saa purettua, mutta kahvi kulkee silti kumi- ja muovileyjen välistä sen sortin puristuksessa, että mielestäni se on yhä painefiltteri. Korjatkaa, jos olen väärässä.

Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: TB - Maaliskuu 04, 2009, 09:46:52 ap
Semmoinen täydennys vielä, että tämä CoffeeGeekin (http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine) ohjesivusto on hyvä laitteen hankinnassa.

Niistä samantyylisistä: Ascaso Dream (http://coffeegeek.com/reviews/consumer/ascasodream) on vähän sinne suuntaan, samoin mainitsemasi Fransut, näistä löytyy paljonkin arvioita CG:stä. X1 on myynnissä tällä forumilla (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1073.0)
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 04, 2009, 10:43:47 ap
Ja loppuun lyhyesti Kenwoodista, kun sitäkin tässä ketjussa linkattiin. Olen saanut Retrolla parempaa kahvia aikaiseksi. Piste. Kenwood tuntuu hieman heppoisemmalta keittimeltä, siitä ei irtoa sellaista boilerpotkua esim. höyrytyksessä kuin Retrosta.

Mikäli vertaa tuon Kenwoodin ES471:n boileria varaosalistasta täältä (http://www.kenwoodservice.co.uk/product-files-kar/ES430-460.htm) kuviin ES547:stä (Cafe Retro) täällä (http://www.kenwoodservice.co.uk/product-files-kar/ES547-tech.htm), niin ainakin itse havaitsen boilerin koossa kokoeron jälkimmäisen hyväksi (kummassakin gruppo osa boileria - eli verratkaa "yläosia"). Tämä selittänee Retron paremman potkun. ES471:n pumppu näyttäisi olevan samanlainen (ainakin varaosalistan mukaan) - eli paineenmuodostuspotentiaali pitäisi olla kunnossa - tosin OPV:stä ei ole parempaa tietoa.
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 04, 2009, 12:31:37 ip
Pikkuinen on Kenwoodin boileri. Uutossa ei välttämättä haittaa, mutta höyryteho lienee aika vähäinen.
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: TB - Maaliskuu 04, 2009, 13:17:43 ip
Joo, ero on Retroon selvä. Vaikka höyrytyspilli on nätti, ei sillä tahdo mikrovaahdon suuntaa ihan helposti saada maitoa. Ja väli esim. höyrytyslämpötilasta takaisin uuttoöämpötilaan vihreidden valojen mukaan on hävyttömän lyhyt. Auttaisko boilerin eristäminen, jos tilaa löytyis eristeelle?
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 04, 2009, 13:36:18 ip
Auttaisko boilerin eristäminen, jos tilaa löytyis eristeelle?

Luultavasti ei ole apua. Tietysti jos tilanteena olisi ettei keitin alitehoisesta lämmitysvastuksesta johtuen koskaan saavuttaisi höyrylämpöä, voisi eristäminen parantaa asiaa.  Ilmeisestikään kyseessä ei kuitenkaan ole tälläinen ongelma. Onhan tietysti mahdollista, että viallisesta termostaatista johtuen koneesi ei lämpene tarpeeksi kuumaksi höyrytyksen aikana. Boilerin pinta-lämpöä mittaamalla voisi selvittää höyrytyksen aikaisen lämpötilan mikäli intoa/osaamista löytyy.

Luultavasti suurin ongelma höyrytehon suhteen kuitenkin on liian pieni boilerin tilavuus.

Yksiboilerikoneen eristämisestä myöskin seuraa, että palautuminen höyrylämmöstä uuttolämpöön hidastuu huomattavasti. Energian kulutusta sillä hitusen voi saa alaspäin :)

-Mikko-
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 04, 2009, 13:55:43 ip
Höyrytyksessä poistuvan energian määrä on niin suuri verrattuna seinien kautta haihtuvaan, että eristyksestä ei varmaan ole iloa. Tehokas elementti auttaa vähän, mutta kyllä se puhti pääasiassa tulee boileriin varastoituneesta energiasta eli koolla on väliä.
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: TB - Maaliskuu 04, 2009, 14:18:45 ip
Ok, kiitokset näistä.

Palataas takaisin Retroon, kun se on viestiketjun otsikkokin. Nyt kun on Retron sisälmyksiä ja varaosia katseltu, niin sanokaas osaavammat, että pystyykö siihen asentamaan PIDin? Löytyiskö sopivia osia? Eihän tuo digitaalinäyttö ihan laitteen stailiin istu...

Ja naamat peruslukemille, heti...
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 04, 2009, 14:30:19 ip
Ok, kiitokset näistä.

Palataas takaisin Retroon, kun se on viestiketjun otsikkokin. Nyt kun on Retron sisälmyksiä ja varaosia katseltu, niin sanokaas osaavammat, että pystyykö siihen asentamaan PIDin? Löytyiskö sopivia osia? Eihän tuo digitaalinäyttö ihan laitteen stailiin istu...

Ja naamat peruslukemille, heti...

Kait kaiken missä on lämpöelementti voi pidata :) Ja ei näytön tarvitse olla esillä, ei se ole synessossakaan...

-Mikko-
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 04, 2009, 15:00:59 ip
Kyllähän siihen varmasti PID:n saa, mahdollisesti helpostikin. Kysymys lähinnä lienee että kuinka helposti tarvittavan lämpöparin saa asennettua boileriin nykyisen tilalle.
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: Forsperi - Maaliskuu 04, 2009, 15:03:27 ip
Joo, ero on Retroon selvä. Vaikka höyrytyspilli on nätti, ei sillä tahdo mikrovaahdon suuntaa ihan helposti saada maitoa. Ja väli esim. höyrytyslämpötilasta takaisin uuttoöämpötilaan vihreidden valojen mukaan on hävyttömän lyhyt. Auttaisko boilerin eristäminen, jos tilaa löytyis eristeelle?

Minulla ei ole kokemusta muista espressokeittimistä kuin Kenwoodista, mutta jos tämän höyryteho on mitätön, niin millainen tehokas sitten mahtaakaan olla. Kuten jossain toisessa ketjussa mainitsin, olen mm. kuumentanut höyryn avulla melkein litran maitoa kaakaota varten enkä edes silloin huomannut, että tehot olisivat loppuneet kesken. Ja mikä on hävyttömän lyhyt aika boilerin jäähtyä uuttolämpötilaan? Ainakin minun laitteessani se kestää ikuisuuksia, ellen jäähdytä sitä pumppaamalla kuumaa vettä pois höyrypillin kautta. Onkohan koneesi ihan kunnossa?
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 04, 2009, 15:20:29 ip
Minulla ei ole kokemusta muista espressokeittimistä kuin Kenwoodista, mutta jos tämän höyryteho on mitätön, niin millainen tehokas sitten mahtaakaan olla. Kuten jossain toisessa ketjussa mainitsin, olen mm. kuumentanut höyryn avulla melkein litran maitoa kaakaota varten enkä edes silloin huomannut, että tehot olisivat loppuneet kesken. Ja mikä on hävyttömän lyhyt aika boilerin jäähtyä uuttolämpötilaan? Ainakin minun laitteessani se kestää ikuisuuksia, ellen jäähdytä sitä pumppaamalla kuumaa vettä pois höyrypillin kautta. Onkohan koneesi ihan kunnossa?

Se ratkaiseva kysymys on, että tuliko tuon litran kuumennukseen jälkeen pillistä höyryä, vedensekaista höyryä vai lähinnä vettä? Toki kun elementti on päällä niin kone pystyy pumppaamaan kuumaa vettä ulos ja siten lämmittämään maitoa, mutta lopputuloksena syntyy enemmänkin vetistä kuumaa maitoa kuin tasapaksua maitovaahtoa.

Litran vaahdottaminen kuulostaa melko uskomattomalta tempulta noin pienelle keittimelle! Esimerkiksi tuplaboilerinen Brewtus ei siihen pystyisi (1,5 litran höyryboileri 1200W elementillä). Jos se tosiaan onnistuu niin silloin höyrytysteho on vähintäänkin riittävä.
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: Forsperi - Maaliskuu 04, 2009, 15:55:13 ip
Se ratkaiseva kysymys on, että tuliko tuon litran kuumennukseen jälkeen pillistä höyryä, vedensekaista höyryä vai lähinnä vettä? Toki kun elementti on päällä niin kone pystyy pumppaamaan kuumaa vettä ulos ja siten lämmittämään maitoa, mutta lopputuloksena syntyy enemmänkin vetistä kuumaa maitoa kuin tasapaksua maitovaahtoa.

Litran vaahdottaminen kuulostaa melko uskomattomalta tempulta noin pienelle keittimelle! Esimerkiksi tuplaboilerinen Brewtus ei siihen pystyisi (1,5 litran höyryboileri 1200W elementillä). Jos se tosiaan onnistuu niin silloin höyrytysteho on vähintäänkin riittävä.

En osaa varmaksi sanoa, lisääntyykö veden määrä höyryssä ja kuinka paljon, koska en sitä ole erityisesti tarkkaillut. Ainakaan höyrypillistä tuleva ääni ei operaation aikana mielestäni muutu tai heikkene, joten pelkkää vettä sieltä tuskin tulee. Kahdeksan desilitraa olen sillä tosiaan vaahdottanut. Suurin ongelma oli löytää sopiva astia, johon maito vielä vaahdotuksen jälkeenkin mahtuu, mutta joka on kyllin laakea, jotta höyrypilli ulottuu kyllin syvälle maitoon. Pilli näet ei ole järin pitkä. Vaahto ei varmaan ollut mitään ensiluokkaista mikrovaahtoa mutta ei myöskään mitään tiskivaahtoa tai, mikä pahempaa, tiskivettä. 
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: Vaellus - Maaliskuu 04, 2009, 16:06:56 ip
Onko teidän tarkoitus saada minut luopumaan koko koneen ostosta ja pakottamasta ikuiseksi teen juojaksi, koska niin yli osa kirjoituksista menee.  ::) Nakuilulla, kun on minulle ihan eri merkitys.  ;)
Ei tarvinnut sitten viime yönä nukkua, kun pyöri vaan kahvin teon salat mielessä. Ja en ole vielä edes päässyt myllyihin tai papuihin asti!!! Budjettikin pitää varmasti tuplata... Tuo 2000e on silti näille tuloille liikaa. Ascaso Dream on yksi vaihtoehto, mutta sitä ei taida saada valkeana/kermana? Onko FFx1 ja Retrolla käytössä niin paljon eroa, kuin hinnassa? Vai pitäsikösikö mielummin sijoittaa siihen myllyyn?
Olisiko vinkkejä kivan näköisistä myllyistä? Saa se toimiakin.
Onko täysin väärin lämmittää ja vaahdottaa maito erikseen? Näin se ei olisi ainakaan koneen kapasiteetista kiinni ja putsaaminenkin on ilmeisesti helpompaaa.
Arvatkaa nukutaanko ensi yönäkään? Taitaa mennä You Tuben pressontekovideoita tuijotellessa.
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: Forsperi - Maaliskuu 04, 2009, 16:17:13 ip
Onko täysin väärin lämmittää ja vaahdottaa maito erikseen? Näin se ei olisi ainakaan koneen kapasiteetista kiinni ja putsaaminenkin on ilmeisesti helpompaaa.

Maidon pitää ennemminkin olla mahdollisimman kylmää, jotta se ei ylikuumene ennen kuin se on ehtinyt vaahdottua.
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 04, 2009, 16:18:17 ip
Onko FFx1 ja Retrolla käytössä niin paljon eroa, kuin hinnassa? Vai pitäsikösikö mielummin sijoittaa siihen myllyyn?

Koneita juurikaan tuntematta uskallan vastata, että paremman vastineen rahoilleen saa varmasti kun sijoittaa sen myllyyn.

Olisiko vinkkejä kivan näköisistä myllyistä? Saa se toimiakin.

Olisko tuossa?
http://www.crema.fi/fi/products/ascaso/i-mini.html

Onko täysin väärin lämmittää ja vaahdottaa maito erikseen? Näin se ei olisi ainakaan koneen kapasiteetista kiinni ja putsaaminenkin on ilmeisesti helpompaaa.

Ei ole väärin ja monet sitä tekeekin (patterivispilä ja kattila liedelle), mutta lopputulos ei välttämättä ole kauhean hyvä. Eli en tiedä onko sama käyttää pilliä kun sellainen kerta on, lopputulos voi olla yhtä hyvä ja vaivaa&sotkua on vähemmän.
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 04, 2009, 16:25:09 ip
Jos/kun budjetilla on selkeät raamit, niin suosittelen sijoittamaan myllyyn niin paljon kuin ikinä vaan raaskit ja ehkä vähän enemmänkin. Myllyn merkitys kuitenkin on todella iso onnistuneen espresson teossa. Ja jos kone joskus osoittautuu liian "rimpulaksi", niin päivitykseksi riittää koneen uusinta ja mylly on edelleen tarpeeksi hyvä.

Eihän tuo ariete ehkä ole maailman paras kone, mutta ei se mikään toivotonkaan käsittääkseni ole. Joten sijoita ennemmin myllyyn kuin toiseen saman kaliiberin tuotteeseen joka on ehkä hitusen parempi, mutta selvästi kalliimpi.

Jos koneesta saa höyryä ulos, niin ei ole mitään järkeä kuumentaa maitoa erikseen. Eihän höyrypään putsauksessa ole muuta vaivaa kuin muistaa putsata se märällä puhtaalla pyyhkeellä heti vaahdotuksen päätteeksi ja lopuksi vielä päästää hieman höyryä ulos.

Samaten jos haluat hyvää maitovaahtoa joka sekä näyttää, että maistuu hyvältä, ei kuumennusta ja vaahdotusta edes voi erottaa toisistaan.

-Mikko-

ps. näemmä ehti tulla parikin viestiä omaani kirjoitellessa.
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 04, 2009, 16:28:09 ip
En osaa varmaksi sanoa, lisääntyykö veden määrä höyryssä ja kuinka paljon, koska en sitä ole erityisesti tarkkaillut.

Tuohan on helppo kokeilla. Laitat höyrytyspillin tyhjään vaahdotuskannuun ja avaat höyryhanan. Sitten vain pidät hanaa auki niin kauan kuin normaalistikin pitäisit maitoa vaahdottaessasi. Kannun pohjalle kertynyt vesi kertoo höyryn sisältämän vesimäärän, mitä pienempi sen parempi.

-Mikko-
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: TB - Maaliskuu 04, 2009, 16:35:29 ip
Tässä http://www.1stincoffee.com/ascaso-dream.htm taitaa olla kaikki värivaihtoehdot Dreamille. Rosterinen on aika pramee.

Ei tästä kannata liian vaikeaa tehdä, täällä karkaa tekniset detskut helposti yli hilseen (nimi. kokemusta on). Jos mahdollista, kannatais varmaan käydä liikkeessä kokeilemassa ihan käsikopelolla koneita, tosin vettä ja sähkö niihin ei puodeissa kait missään saa edes pumpun testiajoa varten. Retro kontra FF:stä ei osaa tosiaan sen paremmin kommentoida, saati Ascasosta, kun ei ole kokemusta. Peesaan Misseä, eli sijoittaisin mahdollisen budjettiylityksen myllyyn, kommentteja myllyistä löytyy täältä eri viesteistä paljonkin.

Viis terminologioista ja säännöistä: ei ole muuten mikään hassumpi kahvinautinto espresso mikrossa (tai kattilassa) lämmitetyllä maidolla.

Forsperi: teen Kennyllä mittauksia ja palaan asiaan datan kera, niin saadaan hävyttömälle arvot ; )

Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: Forsperi - Maaliskuu 04, 2009, 16:42:16 ip
Tuohan on helppo kokeilla. Laitat höyrytyspillin tyhjään vaahdotuskannuun ja avaat höyryhanan. Sitten vain pidät hanaa auki niin kauan kuin normaalistikin pitäisit maitoa vaahdottaessasi. Kannun pohjalle kertynyt vesi kertoo höyryn sisältämän vesimäärän, mitä pienempi sen parempi.

-Mikko-

Joo, tiedän. Kone vaan ei ole tällä hetkellä samassa paikassa kuin minä. Kokeilen illalla.
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 04, 2009, 16:47:23 ip
Kahdeksan desilitraa olen sillä tosiaan vaahdottanut.

Kuinka nopeasti tuollainen määrä maitoa lämpenee sinne 60-70 asteen välille? Koneen käyttöohjeen mukaan vaahdottaa ei saisi yli 2 minuuttia (oletettavasti siitä syystä ettei boileri mene liian tyhjäksi ja lämmitysvastus vaurioidu). Esimerkiksi Francis! Francis! X3 lämmittää 3 desiä maitoa noihin lukemiin vajaassa 95 sekunnissa (puolitoista minuuttia), ks. arvio täällä (http://www.coffeegeek.com/proreviews/detailed/francisfrancisx3/performance). Joten jos tuon 8 desiä saa tosiaan alle kahdessa minuutissa noihin lukemiin niin on aika peto vaahdottamaan.

Tosin akallion uumoilu mahdollisesti vetisestä höyrystä voisi selittää tätä. Tuotakin voit testata, punnitse kannuun 3 desiä vettä ja lämmitä se kuumaksi höyryttämällä (pidä pilli koko ajan veden alla). Lopussa punnitse lopputulos ja saat selville paljonko sieltä tuli vettä ulos (jotain sieltä tule aina - höyryhän on vettä).
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: Forsperi - Maaliskuu 04, 2009, 16:59:49 ip
Kuinka nopeasti tuollainen määrä maitoa lämpenee sinne 60-70 asteen välille? Koneen käyttöohjeen mukaan vaahdottaa ei saisi yli 2 minuuttia (oletettavasti siitä syystä ettei boileri mene liian tyhjäksi ja lämmitysvastus vaurioidu). Esimerkiksi Francis! Francis! X3 lämmittää 3 desiä maitoa noihin lukemiin vajaassa 95 sekunnissa (puolitoista minuuttia), ks. arvio täällä (http://www.coffeegeek.com/proreviews/detailed/francisfrancisx3/performance). Joten jos tuon 8 desiä saa tosiaan alle kahdessa minuutissa noihin lukemiin niin on aika peto vaahdottamaan.

Enpäs tullut ajatelleeksi, että boileri voisi tyhjentyä ja vastus vaurioitua. Aikaa on vaikea arvioida ilman kelloa, mutta saattoi siihen yli kaksi minuuttia mennä. Kiitos kun kerroit, mihin kahden minuutin maks. sallittu höyrytysaika todennäköisesti perustuu. Boileriin ei tietenkään tule lisää vettä mistään, kun kerran pumppu ei käy höyrytyksen aikana. Sietääkin olla varovainen.

Lainaus
Tosin akallion uumoilu mahdollisesti vetisestä höyrystä voisi selittää tätä. Tuotakin voit testata, punnitse kannuun 3 desiä vettä ja lämmitä se kuumaksi höyryttämällä (pidä pilli koko ajan veden alla). Lopussa punnitse lopputulos ja saat selville paljonko sieltä tuli vettä ulos (jotain sieltä tule aina - höyryhän on vettä).

Ensimmäisten purskausten jälkeen mielestäni höyryn joukossa ei juuri nestemäistä vettä ole ainakaan aluksi. En tiedä, mitä tapahtuu n. kahden minuutin kuluttua. Kokeilen illalla.
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: nasse - Maaliskuu 04, 2009, 17:06:19 ip
Kahdeksan desilitraa olen sillä tosiaan vaahdottanut. 

Kahdeksan desiä?? Aikamoiset lattet tai kaakaot tms.. Ajattelin itse kokeilla kauan menee, mutta isoimpaan kannuun meni vähän yli 5dl. Isoon Taika-mukiin, kun kaakaot tekee, menee kylmää maitoa n. 3dl.

Hieman offtopicia tosin..
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 04, 2009, 17:17:19 ip
Tosin akallion uumoilu mahdollisesti vetisestä höyrystä voisi selittää tätä. Tuotakin voit testata, punnitse kannuun 3 desiä vettä ja lämmitä se kuumaksi höyryttämällä (pidä pilli koko ajan veden alla). Lopussa punnitse lopputulos ja saat selville paljonko sieltä tuli vettä ulos (jotain sieltä tule aina - höyryhän on vettä).

Uteliaisuus voitti ja testasin omalla koneellani kuinka paljon höyryssä on vettä. 300g vettä, höyrytin arviolta 70asteiseksi ainakin kannun kylki oli niin kuuma ettei käynyt edes mielessä ottaa siitä kiinni. Loppupaino 330g. Mites muilla?

-Mikko-
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 04, 2009, 17:46:42 ip
Mites muilla?

Hieman kosteampaa höyryä täällä: 300g kraanakylmää vettä mittarin mukaan 150 fahrenheittiin (n.66 astetta C) lämpeni vajaassa 55 sekunnissa ja loppupaino oli 339g.
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: nasse - Maaliskuu 04, 2009, 20:14:12 ip
Mites muilla?

Hanasta kylmintä vettä 300g, normimaitolämpöä hieman ylemmäs (en osaa tarkkaa sanoa) 320g. Aikaa meni se pieni hetki, jonka voin mitata, mikäli tässä aletaan tiedettä tekemään.

edittiä: Pitihän tuo lämmityskin testata, 3dl hanakylmästä maitolämpöihin ~14s, kiehuvaksi ~29s.
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: jiitee - Maaliskuu 04, 2009, 21:05:11 ip
Aikaa meni se pieni hetki, jonka voin mitata, mikäli tässä aletaan tiedettä tekemään.

Tuolla ajalla ajattelin sitä että näin saadaan hieman osviittaa koneen "potkusta", eli lähinnä boilerin lämpötilasta höyrytyksen alussa. Luonnollisestikin tarvitaan jonkin verran vähemmän 122 asteista höyryä kuin 126 asteista höyryä kuumentamaan sama vesimäärä, mikä sitten näkyy lopputuloksessa. Boilerin kokokin tietysti vaikuttaa (höyryn lämpötila ei laske niin nopeasti - jos ollenkaan).
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 04, 2009, 21:27:36 ip
Tuolla ajalla ajattelin sitä että näin saadaan hieman osviittaa koneen "potkusta", eli lähinnä boilerin lämpötilasta höyrytyksen alussa. Luonnollisestikin tarvitaan jonkin verran vähemmän 122 asteista höyryä kuin 126 asteista höyryä kuumentamaan sama vesimäärä, mikä sitten näkyy lopputuloksessa. Boilerin kokokin tietysti vaikuttaa (höyryn lämpötila ei laske niin nopeasti - jos ollenkaan).


Tuossa meni noin 15s :)

-Mikko-
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: Forsperi - Maaliskuu 05, 2009, 11:09:22 ap
No niin, nyt on Kenwood testattu. Yritin muutaman kerran ja hajontaa oli jonkin verran. Vettä oli 300g ja alkulämpötila oli 9 astetta. Tähtäsin 66 asteeseen eli samaan kuin jiitee. Käyttämäni kapillaarilämpömittari on kyllä tarkka, mutta hidas, joten loppulämpötilassa oli hieman vaihtelua. Keskimäärin veden loppupaino oli 335g ja aikaa kului 80 sekuntia. Hajontaa oli painon puolesta 331 grammasta 342 grammaan (lämpötila oli silloin jo jonkin verran yli 70 astetta) ja ajan puolesta n. 70:sta 90 sekuntiin. Mittausten tarkkuudessa on toivomisen varaa, mutta kyllä nämä oikeaa suuruusluokkaa ovat.

Höyrytys ei siis ole mitenkään erityisen tehokas, minkä boilerin pienestä koosta voi arvatakin, mutta höyry on kuitenkin aika kuivaa. Heikosta tehosta ei mielestäni ole pelkästään haittaa, sillä varsinkin pienten maitomäärien vaahdottamiseen jää enemmän työskentelyaikaa. Mikon suihkumoottorin 14 sekuntia olisi kyllä minun taidoilleni aika lyhyt aika, varsinkin, jos maitoa olisi alle 3dl, kuten minulla yleensä on.

En jaksanut kokeilla, kauanko 8 dl:n lämmittämiseen menee aikaa, mutta jokunen minuutti siihen menee. Onneksi en ole onnistunut polttamaan lämmitysvastusta, sillä käyttöohjeessahan kielletään höyryttämästä yli 2 min. kerrallaan. Vastedes täytyy muistaa täyttää boileri puolivälissä, jos vielä vaahdotan suuria määriä.
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: Vaellus - Maaliskuu 05, 2009, 12:34:06 ip
Jos mennään minun ongelmaani saada kaunis, mutta toimiva kone/mylly. Onko  Kitchen Aid espressokoneesta ja myllystä mielipiteitä? Monitoimikoneethan heillä on ainakin laadukkaita. 
Mitenkäs Dualin kone?
           
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 05, 2009, 12:35:31 ip
Heikosta tehosta ei mielestäni ole pelkästään haittaa, sillä varsinkin pienten maitomäärien vaahdottamiseen jää enemmän työskentelyaikaa.

Tästä on helppo olla samaa mieltä. Brewtuksen oletuspilli on hyvin vähätehoinen, ja kun siihen tottuneena siirtyy "normaaliin" höyrytyspilliin niin tuntuu että homma on jo ohi ennen kuin on ehtinyt aloittamaankaan vaahdon sekoittelua (ja jälki on sen mukaista kuplavaahtoa).
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: akallio - Maaliskuu 05, 2009, 12:41:25 ip
Jos mennään minun ongelmaani saada kaunis, mutta toimiva kone/mylly. Onko  Kitchen Aid espressokoneesta ja myllystä mielipiteitä? Monitoimikoneethan heillä on ainakin laadukkaita. 

Keitin on Gaggian valmistama, ilmeisesti käytännössä kaksi Gaggian lähtötason keitintä vierekkäin aseteltuna (uutto ja höyry). En muista tarkalleen hintaluokkaa, mutta muistaakseni hinta oli sen verran kova että samalla rahalla saa esimerkiksi huomattavasti paremman ja mielestäni myös hyvännäköisen E61:n ympärille kasatun laitteen. Kone on kyllä tuplaboilerikeitin, mutta ei oikeasti samantasoinen kuin muut tuplaboilerilaitteet.

Mylly on kai muuten ihan asiallinen, mutta terät ovat huonolaatuiset - tai olleet ainakin jossain vaiheessa. Ne voi vaihtaa Mazzerin teriin, mutta se ei ole ihan kauhean simppeli operaatio.
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: hirvi - Maaliskuu 05, 2009, 13:13:36 ip
Keskustelunaiheet ja budjetit ja keittimien koko karkasivat asiantuntijoilta heti alkumetreillä  ;D "

La Pavonin keitinkin miellyttää ulkonäöltään...
Ilmeisesti nappikeittimet pitää täysin unohtaa, vaikka ko. menetelmän siisteys/helppous houkuttelisikin.

Tarkoitat ehkä La Pavonin vipukeitintä, malli on Professional tai Europiccola. Ymmärrettävä valinta jos haet retrohenkistä sisustusta. Oikeastaan vipukeitin on n.40v vanha malli pienin muutoksin eikä siis "retro". Se on yleinen sisustuslehtien keittiökuvissa, vähän niin kuin se hassu sitruspuserrin...tai aallon tarjoilupöytä - eli ehkä vähän liiankin...?

Se on melko pieni ja sillä saa pikku harjoittelulla jopa erinomaista kahvia, tosin se ei ole "nappikone" eikä se ole ensisijainen valinta jos haet helppoa konetta jolla voi keittää nopeat kahvit isolle joukolle eikä onnistumisprosentti itselläni ole ihan 100...ja valitettavasti joudut vähän puuhailemaan ja ennenkaikkea siivoamaan pöytää ja kahvivehkeitä.

Vehje ei toimi nappien eikä valmiiksi jauhetun kahvin kanssa, ne ovat liian karkeaa tavaraa. Siksi tarvitset kunnollisen myllyn. Yleinen mielipide tuntuu tosiaan olevan että myllyyn kannatta satsata enemmän kuin koneeseen...tosin ihan kelvollisia taitaa pariin sataankin löytyä. Itselläkin tuo myllyasia harkinnassa, odottelen että nykyinen kuluisi tarpeeksi jotta sen voi viedä mökille.

Pavoni on kalliimpi kuin halvat ja huonompi kuin kalliit. Europiccola-mallin voi saada ulkomailta noin neljäänsataan, ellet halua suomalaista suosia. Huolto on kotimaassakin pelannut ja osia löytyy.

hirvi
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 05, 2009, 16:16:05 ip
Tästä on helppo olla samaa mieltä. Brewtuksen oletuspilli on hyvin vähätehoinen, ja kun siihen tottuneena siirtyy "normaaliin" höyrytyspilliin niin tuntuu että homma on jo ohi ennen kuin on ehtinyt aloittamaankaan vaahdon sekoittelua (ja jälki on sen mukaista kuplavaahtoa).


Toisaalta kun tottuu reiluun höyrytehoon, niin mielestäni mikrovaahto muodostuu melkein kuin itsestään. Mutta tottumiskysymyksiähän nämä on ja ei sitä höyryhanaa pakko ole kokonaan avata :)

-Mikko-
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: Vaellus - Maaliskuu 09, 2009, 18:31:09 ip
Puntaroin edelleen Arieten Retron, FrancisFrancis x3 ja La Pavonin europiccolon välillä. Nämä olisivat keittimiä mitkä minun silmä ja myös lompakko hyväksyisivät. Myllyksi päätin hankkia Ascason i-minin.

Retroon tarvitsen uuden filtterin (onnistuu) ja ilmeisesti maidon vaahdotin on "omanlaisensa" ja kaipaa erikseen pientä maitokannua, kun tekee yhdet vaahdot. Sillähän minä sitten roiskin ympäri ämpäri... Sekä koneen putsaaminen mahdollisesti hankalaa. Siis hyvää ko. koneessa olisi boileri, mittari ja ulkonäkö hinnan lisäksi.

FrancisFrancis X3 oli jossain arvioitu sanalla "Nuha". Tälläinen on kumminkin tullut koekäytettyä ja on kai kumminkin ihan laadukas kone. En tiedä onko tässäkään kolmiventtilisysteemiä putsausta helpottamaan?

La Pavonin haluaisin eniten. Mutta osaanko sitten käyttää sitä! Esittelyvideoilla sen käyttö näyttää niin simppeliltä ja siistiltä, mutta keskustelupalstoilta saa lukea muuta. Sotkua ja epäonnistuneita shotteja. Tämä olisi varmastikin laadukkain näistä kolmesta. Tosin kestää varmasti kymmenen vuotta, jos ei käytetä, kun ei osata. ;)

Kun rahalla on väliä, ei kai täydellistä vaihtoehtoa voi saada, mutta onko esim. FrancisFrancis x3 ihan epäonnistunut ostos tai idiotismia hankkia vipukeitin ensimmäiseksi koneeksi?
Otsikko: Vs: Ariete Cafe Retro
Kirjoitti: Misse - Maaliskuu 09, 2009, 19:27:26 ip

La Pavonin haluaisin eniten. Mutta osaanko sitten käyttää sitä! Esittelyvideoilla sen käyttö näyttää niin simppeliltä ja siistiltä, mutta keskustelupalstoilta saa lukea muuta. Sotkua ja epäonnistuneita shotteja. Tämä olisi varmastikin laadukkain näistä kolmesta. Tosin kestää varmasti kymmenen vuotta, jos ei käytetä, kun ei osata. ;)

Kun rahalla on väliä, ei kai täydellistä vaihtoehtoa voi saada, mutta onko esim. FrancisFrancis x3 ihan epäonnistunut ostos tai idiotismia hankkia vipukeitin ensimmäiseksi koneeksi?

Kaikkihan oikeastaan riippuu mitä haluaa. Itse olen pari kertaa vipukonetta kokeillut eikä se vaikuttanut ollenkaan sellaiselta mitä ei oppisi käyttämään. Ehkä suurin haaste vipukeittimessä on se, että siinä voi itse vaikuttaa paineprofiiliin jatkuvasti.

Toisaalta eihän kotona olla töissä kahvilassa jossa tärkeintä on vakioida asiakkaalle tarjottava laatu. Kotona voi hyvin olla tyytyväinen onnistuneeseen kahviin vaikkei se maistuisikaan täysin samalta kuin edellisellä kerralla. Vipukeittimen eduksi lasken itse myös hiljaisuuden, vibrapumpun ääntä harva pitää kauniina :)

Mutta uskoisin, että hyvää kahvia saat noilla kaikilla. Et ehkä täydellistä, mutta ei sellaista joka kerta saa huomattavasti kalliimmillakaan leluilla.

-Mikko-