Ristretto

Kahvikeskustelu => Baristatekniikka => Aiheen aloitti: Toma - Helmikuu 24, 2010, 17:24:11 ip

Otsikko: Ideoita pannulle
Kirjoitti: Toma - Helmikuu 24, 2010, 17:24:11 ip
Tuossa parikymmentä vuotta takaperin sattui saudi arabiasta torilta kylän sepältä vesipiippujen mukana myös tälläinen.
Vaikka pannu on 33cm korkea, sen tilavuus on kuitenkin vain 1,2l. Litran sinne mieluiten laittaa, jotta saa kannen kiinni siten ettei ota veden pintaan kiinni.

Olen tuota käyttänyt viimeaikoina lähinnä lämpimän veden jakelussa.
Tee-se-itse-abideissa, teelle vetenä (vieraille jotka käyttävät pusseja) sekä olen joskus ihan kaatanut siihen pannusta kahvit ja tarjoillut tällä mieluummin.

Jotta tuolta saa jtn ulos, pitää pannun olla lähes poikittain (jos ei aivan täynnä), vesi valuu nokasta hyvin hitaasti ja tarkasti jos näin halutaan. Lienee tarkoitettu pienten kuppien täyttöön, kuten siellä päin aroja on tapana.

En haluaisi pannusta tulevan ihan koriste-esinettä, mutta en saa vintille valoja päälle miten tuon kanssa toimisi.

Joten kaikki ideat (ne hulluimmatkin) luetaan hartaudella.

Ohessa kuva pannusta.

(http://img705.imageshack.us/img705/7687/pannu.jpg) (http://img705.imageshack.us/i/pannu.jpg/)
Otsikko: Vs: Ideoita pannulle
Kirjoitti: kahvimies - Helmikuu 25, 2010, 11:29:35 ap
Ensimmäisenä tulee mieleen tosiaan tuo veden kaataminen, esimerkiksi pour-overissa. Itselläni on ollut hieman ongelmia tuon Zero Japanin dripperin kanssa, kun ei oikein ole mitään pouring kettleä josta kaataa vettä jatkuvana hitaana norona. Harion V60 vaatii moisen kaatimen ehdottomasti, ainakin omien testailujen perusteella. Eli: veden kaatamiseen varmaan aika näppärä vehje.
Otsikko: Vs: Ideoita pannulle
Kirjoitti: Lada - Helmikuu 25, 2010, 22:18:00 ip
Juu eipä tuolle oikeen muuta keksi. Tosiaan taitaa olla tarkkaa puuhaa tuo pour over taktiikka, mitä noita videoita katellu:
http://vimeo.com/8590103
Otsikko: Vs: Ideoita pannulle
Kirjoitti: Tuomas - Helmikuu 26, 2010, 08:42:32 ap
Eikös tuo ole tai ainakin voisi olla kannellinen ibrik? Eli ei muuta kuin itämaisen kahvin keittoon. Libyalaisessa ravintolassa tarjosivat tuollaisesta kahvin ja seisottivat purut pohjalle pannussa ja kirkastunut itämainen kahvi kaadettiin pienen pieneen kuppiin. Eli tarjoilutekniikka erilainen kuin avoibrikillä valmistettaessa.

Jos keittelet sillä itämaista kahvia, älä laita sitä litraakaan vettä, vaan tuota kapeinta kohtaa alemmalle tasolle. Keitto-ohjeet on osiossa baristatekniikka nimellä "turkkilaisen kahvin valmistus".
Otsikko: Vs: Ideoita pannulle
Kirjoitti: tirofaux - Helmikuu 26, 2010, 10:47:31 ap
Eikös tuo ole tai ainakin voisi olla kannellinen ibrik?

Onhan tuossa samaa näköä. Oheisen linkin takana on pitkällä otekahvalla varustettu versio.

http://www.natashascafe.com/html/oldibrik.html

Tietenkin jos samaa astiaa käytetään sekä keittämiseen että tarjoiluun, voisi olla hyväkin että keittelyn jälkeen kahvan voisi irroittaa.
Otsikko: Vs: Ideoita pannulle
Kirjoitti: Toma - Helmikuu 26, 2010, 11:17:16 ap
Hyvin löydetty tuo oldbrick linkki!
Isäni höpisi jtn hienoista puruista kun tuolla tarjoillaan, siis silloin kun oli töissä saudeissa ja istuivat iltaa paikallisten kanssa.

Turkkilainen keittely onkin ollut tässä pitkään mielessä ja ollutkin lähellä, etten ole KC:stä napannut iBrickkiä matkaan mukaan.

Tuossa kahvassa on punottu nahkaa paksulti sen ympäri, niin luulisi sillä tarjoilut pystyvän suorittamaan.

Kiitokset hyvistä hoksottimista ;)


Ennen kuin pääsee tosissaan paneutumaan turkkilaiseten saloihin, pitää seurata kiekkoa ehkä jopa sunnuntai iltaan asti.

Edit: pienehkön surffailun jälkeen olen jopa saanut selville mikä tuo pannu on, sen nimi on "Dallah".
Otsikko: Vs: Ideoita pannulle
Kirjoitti: Tuomas - Helmikuu 26, 2010, 13:03:50 ip
Lainaus käyttäjältä: Toma
Ennen kuin pääsee tosissaan paneutumaan turkkilaiseten saloihin, pitää seurata kiekkoa ehkä jopa sunnuntai iltaan asti.

Toivottavasti ihan loppuun saakka  :P.

Libyalaisessa ravintolassa tollaisia oli tosiaan erikokoisia riippuen siitä miten isolle seurueelle kahvia tarjottiin. Itse olen siis ollut asiakkaana, en keittelemässä...