Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Espressouuton katkaiseminen  (Luettu 11076 kertaa)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #15 : Marraskuu 17, 2009, 11:12:12 ap »

Pääasiassa se ennustaa sitä millä koneella ollaan kahvia tekemässä. Ja vaikka kone on sama, niin en kyllä siltikään keksi miten uuton alkamisaika kauhean paljon kertoisi yli/aliuuttumisesta?

Mielestäni aika joka kuluu pumpun käynnistymisestä ensimmäisten pisaroiden putoamiseen on nopeampi säätää kohdilleen esim. uusien papujen yhteydessä varsinkin kun uuttoajat ovat todella metsässä.
 
Ja kaikki edellä mainittu ovat henkilökohtaisia mieltymyksiä. Mittaavathan jotkut lämpötilaakin fahrenheit-asteikolla.  :D

Siis koneissahan paine on ainut seikka joka pyritään vakioimaan. Vaikkapa synesson tapauksessa gruposta tulee vettä 1mm giggleurin kanssa 1500ml/min ja 0.6mm giggleur asennettuna 500ml. Mutta uuton aikana kumpikin noista tilavuusvirroista on riittävän suuri, jotta paine nousisi säädettyyn ~9barin lukemaan. Eli mielestäni ilman vastusta mitatun tilavuusvirran ei pitäisi vaikuttaa uuttoaikoihin.

Offtopicista offtopicciin mutta jatkanpa kuitenkin gigleureista ja virtausnopeuksista.
Voiko paineen rakentumisen profiiliin vaikuttaa gigleureiden avulla? Järkeni mukaan ainakin pienemmällä virtausnopeudella paineen rakentumisen pitäisi kestää pidempään.   
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 17, 2009, 11:23:30 ap kirjoittanut Joona_s »
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #16 : Marraskuu 17, 2009, 12:07:47 ip »

Voiko paineen rakentumisen profiiliin vaikuttaa gigleureiden avulla? Järkeni mukaan ainakin pienemmällä virtausnopeudella paineen rakentumisen pitäisi kestää pidempään.   

Kyllä voi. Isoissa HX-koneissa on myös kuristimia grupon vesikierrossa ja niillä voi tuunata lämpötilaprofiilia.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #17 : Marraskuu 17, 2009, 12:21:12 ip »

Kyllä voi. Isoissa HX-koneissa on myös kuristimia grupon vesikierrossa ja niillä voi tuunata lämpötilaprofiilia.

Kyllähän se paine rakentuu hitaammin, mutta misse taisi viitata siihen, että kunhan se tyhjä tila kahvin seassa ja grupossa/kahvassa on täytetty vedellä (esiuutto) ei ne gicleurit enää merkitse mitään. Jos sieltä pienemmästäkin gicleurista tulee se 500ml/min, niin kyllähän sillä nopeudella espresson tekee?

edit: Jahas ja quoten quote jäi pois, joten teksti voi olla hieman vaikeaa seurata, mutta lähinnä Joonalle ko. teksti oli..
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 17, 2009, 14:47:56 ip kirjoittanut nasse »
Kirjattu

samppo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 138
Vs: Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #18 : Marraskuu 17, 2009, 17:40:51 ip »

Ihan pikkiriikkisen OT:

Onko automaattikoneissa optimaalinen valumisaika jotenkin eri kuin kahvakoneissa, tässä on video starbucksin espressomasiinasta ja valumisajoista http://www.youtube.com/watch?v=NKEhPMABqCI&feature=related. Tuossa liian hidas tulee jossain 35 sekunnissa ja ''täydellinen'' noin 15 sekunnissa.
Kirjattu
Rancilio Silvia nakukahvalla + Rancilio Rocky + QUEST M3 paahdin

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #19 : Marraskuu 17, 2009, 18:12:47 ip »

Ihan pikkiriikkisen OT:

Onko automaattikoneissa optimaalinen valumisaika jotenkin eri kuin kahvakoneissa, tässä on video starbucksin espressomasiinasta ja valumisajoista http://www.youtube.com/watch?v=NKEhPMABqCI&feature=related. Tuossa liian hidas tulee jossain 35 sekunnissa ja ''täydellinen'' noin 15 sekunnissa.

Ottamatta kantaa automaattikoneisiin niin ainakin Starbucks-kahviloilla on ihan omat valumisaikansa.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

samppo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 138
Vs: Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #20 : Marraskuu 17, 2009, 18:57:50 ip »

No niin aattelinkin.
Kirjattu
Rancilio Silvia nakukahvalla + Rancilio Rocky + QUEST M3 paahdin

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #21 : Marraskuu 17, 2009, 22:48:14 ip »

Kyllähän se paine rakentuu hitaammin, mutta misse taisi viitata siihen, että kunhan se tyhjä tila kahvin seassa ja grupossa/kahvassa on täytetty vedellä (esiuutto) ei ne gicleurit enää merkitse mitään. Jos sieltä pienemmästäkin gicleurista tulee se 500ml/min, niin kyllähän sillä nopeudella espresson tekee?

Toki näin, mutta siinä vaiheessa paine on jo tapissa. Paineen nousuun voidaan kuristimella vaikuttaa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #22 : Marraskuu 17, 2009, 22:57:25 ip »

Toki näin, mutta siinä vaiheessa paine on jo tapissa. Paineen nousuun voidaan kuristimella vaikuttaa.


Tässä taas palataan ikuisuuskysymyksien äärelle, eli alkaako uutto ensi tipoista vaiko siitä kun pumppu kytketään päälle.

Jos ajatellaan uuttoajan alkavan pumpun kytkennästä, niin silloinhan tietysti pienemmällä virtauksella (hitaammalla paineennousulla) varustettu kone aiheuttaa pidemmän uuttoajan. Mutta taasen tilanteessa jossa uutto käsitetään alkavan ensi tipoista, niin ilman kanavointia uuttoaikojen pitäisi olla yhtä pitkät.

-Mikko-
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #23 : Marraskuu 18, 2009, 00:09:16 ap »

Jos ajatellaan uuttoajan alkavan pumpun kytkennästä, niin silloinhan tietysti pienemmällä virtauksella (hitaammalla paineennousulla) varustettu kone aiheuttaa pidemmän uuttoajan. Mutta taasen tilanteessa jossa uutto käsitetään alkavan ensi tipoista, niin ilman kanavointia uuttoaikojen pitäisi olla yhtä pitkät.

No voihan sitä toki noinkin ajatella, että ennen ensi tippujen tipahtamista tapahtuvia asioita ei lasketa. Mutta kysymys oli "Voiko paineen rakentumisen profiiliin vaikuttaa gigleureiden avulla?", eikä esimerkiksi: "Voiko paineen rakentumisen profiiliin vaikuttaa gigleureiden avulla, jos ei lasketa ollenkaan sitä vaihetta missä paine rakentuu?" :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

nasse

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 270
Vs: Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #24 : Marraskuu 18, 2009, 06:28:47 ap »

No voihan sitä toki noinkin ajatella, että ennen ensi tippujen tipahtamista tapahtuvia asioita ei lasketa. Mutta kysymys oli "Voiko paineen rakentumisen profiiliin vaikuttaa gigleureiden avulla?", eikä esimerkiksi: "Voiko paineen rakentumisen profiiliin vaikuttaa gigleureiden avulla, jos ei lasketa ollenkaan sitä vaihetta missä paine rakentuu?" :)

Joo, mutta quotin väärää tekstiä, joten tietysti kuristimella voi sitä paineenrakentumista hidastaa.
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #25 : Marraskuu 18, 2009, 12:49:34 ip »

No voihan sitä toki noinkin ajatella, että ennen ensi tippujen tipahtamista tapahtuvia asioita ei lasketa. Mutta kysymys oli "Voiko paineen rakentumisen profiiliin vaikuttaa gigleureiden avulla?", eikä esimerkiksi: "Voiko paineen rakentumisen profiiliin vaikuttaa gigleureiden avulla, jos ei lasketa ollenkaan sitä vaihetta missä paine rakentuu?" :)


Itseasiassa alkuperäinen kysymys Joonalta oli, että vaikuttaako virtausnopeus uuttoaikaan ja tähän kommentoin... Mutta jokatapauksessa luultavasti kaikki ovat sitä mieltä, että virtauksenrajoittimien pääasiallinen tarkoitus on hidastaa paineen nousua säädettyyn maksimiinsa ja sitä kautta vaikuttaa paineenmuodostuksen profiiliin kuten sanoitkin :)

Virtauksen rajoittamisesta kuristimilla voi olla toinenkin hyöty, kiitos ajatuksesta Jiiteelle, eli pienemmällä virtausmaksimilla kanavointi ei tapahtuisi yhtä rajusti kuin suuremmalla. Pumppuhan pyrkii tuottamaan vakiopaineen tilanteessa kuin tilanteessa ja mitä vähemmän rajoitettua tuo virtaus on niin sen suuremmaksi virtausnopeus kasvaa pienemmässä vastuksessa, kuten kanavoituneessa kahvikakunosassa. Järjellisillä virtausmäärillähän kahvikakku tavallaan "itsekorjaa" muodostuneet kanavoidut kohdat, mutta suurella virtaamalla kanava vain vahvistaa itseään.

-Mikko-
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Espressouuton katkaiseminen
« Vastaus #26 : Marraskuu 18, 2009, 22:05:51 ip »

Virtauksen rajoittamisesta kuristimilla voi olla toinenkin hyöty, kiitos ajatuksesta Jiiteelle, eli pienemmällä virtausmaksimilla kanavointi ei tapahtuisi yhtä rajusti kuin suuremmalla. Pumppuhan pyrkii tuottamaan vakiopaineen tilanteessa kuin tilanteessa ja mitä vähemmän rajoitettua tuo virtaus on niin sen suuremmaksi virtausnopeus kasvaa pienemmässä vastuksessa, kuten kanavoituneessa kahvikakunosassa. Järjellisillä virtausmäärillähän kahvikakku tavallaan "itsekorjaa" muodostuneet kanavoidut kohdat, mutta suurella virtaamalla kanava vain vahvistaa itseään.

Minun perstuntumani olisi, että kuristin ei rajoita virtausta riittävästi kanavointia ajatellen? Tyypillinen kuristettu kone kuitenkin täyttää espressokupin ehkä joissakin sekunneissa ilman vastusta.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)