Ristretto
Kahvikeskustelu => Kahvit ja pavut => Aiheen aloitti: opheinonen - Helmikuu 02, 2014, 22:12:43 ip
-
Hei, ajattelin ostaa kilon pussin tuoretta espressopapuja ja jakaa sen 10 minigrippussiin. Koska kotona on hiilihapotuspullo, niin ajattelin ilman korvikkeeksi laittaa hiilidioksiidia. Mahtaako insinöööööööörimäinen lähestymistapa antaa pavuille elinikää lisää, vaikka edes 3 v-4 viikkoa?
t. olli
-
Hei, ajattelin ostaa kilon pussin tuoretta espressopapuja ja jakaa sen 10 minigrippussiin. Koska kotona on hiilihapotuspullo, niin ajattelin ilman korvikkeeksi laittaa hiilidioksiidia. Mahtaako insinöööööööörimäinen lähestymistapa antaa pavuille elinikää lisää, vaikka edes 3 v-4 viikkoa?
t. olli
Tee testi? Jauha pavuista muutama annos ja vertaa vastajauhettuun? Vai onko tiedolla kiire?
-
Tästä on täällä aiemmin keskusteltu, haulla löytynee.
Ite lataisin kyl ihan pakkaseen, ja sieltä ottaisin 250g kerrallaan ulos. Pakkasella saa nyt hieman lisäaikaa.
Täällä aika hyvä ketju -linkki- (http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=910.0)
-
Kyllä se saattaa toimia. Toimiihan se viininkin säilytyksessä kohtuullisesti.
Parempi vaihtoehto olisi ehkä viini säilytykseen tarkoitettu inertti kaasu (esim. Private preserve). Kun pussit säilyttää pystyssä, niin ilmaa painavampi kaasu tehokkaasti ympäröi pavut. Tosin sitä tarvitsee paljon enemmän kuin viinipullon tapauksessa.
-
Taidanpa itse testata.
-
Itse olen kokeillut vain vahingossa lentokonematkalla syntynyttä papujen alipainesäilytystä ;D
... Mutta vakavasti ottaen, eikös hiilidioksidin pitäisi päästä papupusseista ennemminkin pois kuin lisätä hiilidioksidia papupussiin?
Vai onko se vain one-way valve -puulaakien markkinointijuttu, että "any trapped CO2 is let out, while keeping beans shielded from outside gas"?
Yritin kaivella lisätietoa tästä, en oikein löytänyt muuta kuin mutu-lauselmia, mutta Lihakeskusliiton mukaan hiilidioksidin käytössä [suojakaasuna] on joitakin ongelmia: voi aiheuttaa värien muuttumista, kudosnesteen irtoamista, pistävää hapanta tai sienimäistä makua...
http://www.lihakeskusliitto.fi/lihalehti/lihatieto/LI0301-02_55-56.pdf (http://www.lihakeskusliitto.fi/lihalehti/lihatieto/LI0301-02_55-56.pdf)
Aihe kiinnostaa minua, kun oman talouden papukulutus on verrattain pieni :/
-
Kahvipavuissa on hyvin vähän kudosnesteitä ;D Lihaa taitavat nuo puheet koskea.
Yksisuuntaisen venttiilin idea on se, että se päästää pussista hiilidioksidin pois, ettei pussi vaurioidu liian paineen takia, mutta ei päästä ilmaa pussiin.
Hiilidioksidi on inertti kaasu, se ei ole kamalan herkkä reagoimaan juuri minkään kanssa.
-
Tarkemmin ajateltuani asiaa, niin ko. menetelmä voisi hidastaa hapettumista. Pavun oma hiilidioksiidi joka tapauksessa katoaa omaan tahtiinsa.
-
Jjjjaaa, ja minä kun olen toiminut oletuksella, että hiilidioksidin karkaaminen pussista tulisi estää ???
-
Jjjjaaa, ja minä kun olen toiminut oletuksella, että hiilidioksidin karkaaminen pussista tulisi estää ???
Kahvipussukan idea on säilyttää hiilidioksidi kahvin ympärillä jolloin kahvi säilyy parempana pidempään. Pussissa on venttiili jonka kautta ylimääräinen kaasu pääsee vapautumaan.
Olen joskus sijoittanut juuri paahtamiani papuja ilmatiiviiseen muoviastiaan. Astia pullistui kunnes jokin kohta jossain petti.
-
Kahvipussukan idea on säilyttää hiilidioksidi kahvin ympärillä jolloin kahvi säilyy parempana pidempään
Edelleen väitän, että idea on pitää ilma (happi) ulkopuolella ja samalla päästää liika paine ulos.
On täysin yhdentekevää, onko pavun ympärillä hiilidioksidia vai jotain muuta inerttiä kaasua, tai vaikka ei olisi mitään. Viimeinen vaihtoehto on kehno, koska on vaikea saada pavun ympärys tyhjäksi ilman alipainetta.
Olen ymmärtänyt, että alipaineen ongelma on siinä, että se "imee" hiilidioksidia pois pavusta, ja siinä vaiheessa kun papu palautuu normaalipaineeseen, paine pavun sisäpuolella tasaantuu myös normaalipaineeseen, jolloin papu imee itseensä ympäröivää kaasua, siis ilmaa. Ja näin papu hapettuu sisuskalujaan myöten. Vähän kuin tyhjiöpakkaisi kuivan pesusienen ja avaisi pakkauksen veden alla.
-
Edelleen väitän, että idea on pitää ilma (happi) ulkopuolella ja samalla päästää liika paine ulos.
Näinhän se on, ollaan samaan mieltä tästä. Helpoiten tuo taitaa onnistua pussilla joka koettaa säilyttää tarpeellisen määrän hiilidioksidia.
-
Hiilidioksidin ulosdiffuusionopeus pavun sisältä kyllä on riippuvainen ympärillä olevan kaasun koostumuksesta / hiilidioksidin osapaineesta pavun ulkopuolella. Sillä voi olla jonkinmoinen merkitys siihen että kuinka nopeasti papu päästää hiilidioksidin pois sisältään. Typpiatmosfäärissä hiilidioksidi poistuu pavusta suurinpiirtein yhtä nopeasti kuin ilmassa, mutta papu ei tietenkään pääse kosketuksiin haitallisen hapen kanssa. Kuten todettukin jo, suurin vaikutus tulee tosissaan siitä että pussissa on vapautuvan hiilidioksidin myötä pieni ylipaine, jolloin ilmaa ei pääse pussin ja edelleen papujen sisälle niin helposti.
-
Itsekin povaisin hiilidioksidin vapautumisnopeuden olevan kaikkea muuta kuin vakio, ja todennäköisesti sidoksissa vallitsevaan paineeseen. Mutta paljonko se vaikutus sitten viimekädessä mahtaa olla ;D
-
Itsekin povaisin hiilidioksidin vapautumisnopeuden olevan kaikkea muuta kuin vakio, ja todennäköisesti sidoksissa vallitsevaan paineeseen. Mutta paljonko se vaikutus sitten viimekädessä mahtaa olla ;D
Oma hyvin pieni kokeiluni toimi näin: paahdoin pavut, sijoitin osan ilmatiiviiseen muovipurkkiin ja osan venttiilillä varustettuun kahvipussiin. Muovipurkki pullisteli ja jossain vaiheessa päästi kaasuja pakenemaan. Kolmantena päivänä paahdosta tein pressokahveja. Mielestäni ilmatiiviimmässä purkissa säilytetty kahvi maistui kitkerämmältä.
-
Itsekin povaisin hiilidioksidin vapautumisnopeuden olevan kaikkea muuta kuin vakio, ja todennäköisesti sidoksissa vallitsevaan paineeseen. Mutta paljonko se vaikutus sitten viimekädessä mahtaa olla ;D
Ei paineeseen, vaan hiilidioksidin osapaineeseen.