Ristretto

Kahvikeskustelu => Apua aloittelijoille => Aiheen aloitti: askpor - Helmikuu 03, 2012, 11:02:37 ap

Otsikko: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: askpor - Helmikuu 03, 2012, 11:02:37 ap
Kuuluuko kahvikakku jäädä kuivaksi kahvan sihtiin uuton loputtua jos niin kuinka se onnistuu.Kone on Delonghi 260 cd onnistuin ensimmäisellä uutolla saamaan kuivan kakun sen jälkeen on aina ollut vetinen kakku en tiedä vaikuttako asia makuun kun ensimmäisiä shotteja opettelen.Painekahva ilmeisesti kyseisessä koneessa.
Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: tonttu - Helmikuu 03, 2012, 12:01:22 ip
Öyh.. kuivaa kahvikakkua :S Vohvelikeksejä vielä pöytään, niin puhelimeni soi yllättäen ja täytyykin jo jatkaa matkaa.

Painekahvallisessa ymmärtääkseni kuivakakku on mahdollinen, joskaan ei pakollinen. Jos kahvi on mielestäsi hyvää, niin elä välitä kakusta :) Edellinen painekahvalliseni tuotti kyllä kuivia kakkuja. Ootko puhdistanut konetta? Josko tiputtelee kakun märäksi vielä uuton jälkeen?
Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: askpor - Helmikuu 03, 2012, 17:33:23 ip
Uus laite putsattu on näköjään kakku kuivuu jos ei päästele höyryjä uuton jälkeen sitten tiputtelee kuin pikkupoika.Mausta ei oikein pääse selvyyteen kaiki pavut Pauligin orginal,caremello,kamerun,suplimat maistuu yhtä pahalta mut maitovaahdon kanssa hyvältä cappucinolta,tummanruskeaa cremaa ei näytä tulevan 25s uutolla.
Tais olla virhe osto tuo painekahvallinen keitin enpä eedes ostaessa tienny et noit kahvojakin on eri malleja.
Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 03, 2012, 17:50:33 ip
Uuton onnistumisen ja kakun märkyyden välillä ei ole yhteyttä. Kakun märkyys riippuu laitteesta, sihdistä ja annoksesta.
Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: Toma - Helmikuu 03, 2012, 17:55:16 ip
Vaikka IMO painakahvoilla ei pääse hifistelemään, niin kyllä niillä juotavia espressoja saa aikaiseksi.

En tunne keitintä, mutta tiedän muutaman tapauksen joissa ollaan paineistetut kahvat modattu paineistamattomiksi.
Tästä lienee mielipiteitä näin tehneillä, mutta tuli mieleen vain sen olevan yksi mahdollisuus.

Niin ja kahvikakuista... Ennen Silvialla kun rancilion omilla koreilla tein shotteja, sain usein kuivahkoja kakkuja jotka pysyivät hyvin kasassa. Sittemmin VST-koreilla alkoi kakut olemaan enemmän päältä märkiä, vaikka joskus niilläkin sain kuivemman kakun, joka kopsauttaessa saattoi jäädä knock-boxin tangolle höyryämään.

Elektran vipukoneella kaikki kakut ovat puolimärkiä, ei voi vertaa ollenkaan silvian kakkuihin. Johtuneeko veden paineista loppuun tultaessa uutossa, mutta se on taas toinen juttu ja aivan OT.

kappas, Akallio ehti kirjoittaa välissä :)
Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: askpor - Helmikuu 03, 2012, 18:08:59 ip
Heh,vielä kun tietäis miltä oikea espresso maistuu niin olis vähän helpompaa kun on noita cappucino miehiä,no harjootellaan,THX.
Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: vemuli - Helmikuu 04, 2012, 10:25:56 ap
Uuton onnistumisen ja kakun märkyyden välillä ei ole yhteyttä. Kakun märkyys riippuu laitteesta, sihdistä ja annoksesta.

Jep. Ja ainakin itselläni samalla karkeudella jauhetusta kahvista tulee selkeästi "märempi" kakku sinkkufiltterillä kuin tuplalla. Kun optimoi muuttujat (uuttosuhde, karkeus jne.) tuplalle sopiviksi, ei sama toimikaan välttämättä singlen kera. Sinkkuja teen nykyisin oikeastaan vain podeista.
Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: askpor - Helmikuu 04, 2012, 13:41:07 ip
Kyssäri tuosta laitteen odottelusta miksi täytyy odotella 1/2h ennen kuin essoja valmistaa vaikka tuo vihreä boilervalo antaisi siihen jo mahdollisuuden?Vai onko höyry sitten vasta parhaimmillaan.
Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: askpor - Helmikuu 05, 2012, 09:40:11 ap
Antaa paineen tasaantua eikä sähellä niin tulee aina kuivia kakkuja aivan sama tekeekeekö mikrovaahdon ensin vai uuton jälkeen,kyllä se tästä jos crema on hyvä onko esspresso silloin onnistunut minusta ainoastaan crema on hyvän makuista.
Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: akallio - Helmikuu 05, 2012, 14:10:21 ip
Heh,vielä kun tietäis miltä oikea espresso maistuu niin olis vähän helpompaa kun on noita cappucino miehiä,no harjootellaan,THX.

Oikeaa espressoa voi käydä maistelemassa niissä harvoissa asialleen omistautuneissa kahviloissa. Mutta maku muuttuu ajan myötä ja ei ole mitenkään sanottua, että espressohifistien "oikea espresso" vastaa omia mieltymyksiä aluksi. Kannattaakin ehkä keskittyä tekemään omasta mielestään hyvää espressoa.

Kyssäri tuosta laitteen odottelusta miksi täytyy odotella 1/2h ennen kuin essoja valmistaa vaikka tuo vihreä boilervalo antaisi siihen jo mahdollisuuden?Vai onko höyry sitten vasta parhaimmillaan.

Vihreä valo syttyy silloin kun koneen termostaatti ensimmäisen kerran katkaisee lämmityksen. Isoissa koneissa tällöin kestää helposti vielä melkein tunnin, ennen kuin koneen painovoimaperustainen vesikierto saa lämmitettyä koko laitteen ihan uuttopäätä ja kahvaa myöten. Tuo kone on ilmeisesti thermoblock-kone kevyellä uuttopäällä ja kahvalla, joten tarvittava lämmitysaika on paljon lyhyempi. 5-10 minuuttia valon syttymisen jälkeen varmaankin riittää.

Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: askpor - Helmikuu 05, 2012, 15:22:19 ip
Käyttöohjeessa sanotaan että nopeamminkin saa lämmitettyä osat kun pari kuppia valuttaa höyryputken kautta tiedä sitten.
DeLonghi 260 15-Bar-Pump Espresso Maker, Stainless steel espresso boiler fo a long life.
http://update-bd.com/catalogues/Delonghi/DelonghiFullRange2010.pdf
Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: japa - Helmikuu 06, 2012, 07:49:02 ap
Antaa paineen tasaantua eikä sähellä niin tulee aina kuivia kakkuja aivan sama tekeekeekö mikrovaahdon ensin vai uuton jälkeen,kyllä se tästä jos crema on hyvä onko esspresso silloin onnistunut minusta ainoastaan crema on hyvän makuista.
Kakun kuivuuteen vaikuttaa oleellisesti se, onko kakun ja sihdin välissä tilaa vedelle. Toisin sanoen, jos sihtiin laittaa paljon puruja -> ei tilaa vedelle -> kuiva kakku.
Ei siinä sen kummenpaa magiaa ole.
Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: vemuli - Helmikuu 06, 2012, 10:30:58 ap
Kakun kuivuuteen vaikuttaa oleellisesti se, onko kakun ja sihdin välissä tilaa vedelle. Toisin sanoen, jos sihtiin laittaa paljon puruja -> ei tilaa vedelle -> kuiva kakku.
Ei siinä sen kummenpaa magiaa ole.

No mikäs siinä märässä kakussa oikein mättää? Minä en ole kokenut sitä koskaan "virheenä" toisin kuin "overdosingia". Minun mielestäni ei kannata pelkästään kakun kuivuuden toivossa yliladata shottia.
Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: samppo - Helmikuu 06, 2012, 10:57:52 ap
Kakun kuivuuteen(tai märkyyteen) vaikuttaa todennäköisesti eniten kolmitieventtiili, jota ei siis delonghissa ole. Kolmitieventtiilillisissä koneissa paine(ja sitä myötä myös suurin osa ylimääräisestä vedestä) poistuu kolmitieventtiilin kautta uuton jälkeen. Jos venttiiliä ei ole kakku jää todennäköisesti märäksi.

 
Nimim. Delonghi merkkisen laitteen entinen omistaja
Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: askpor - Helmikuu 06, 2012, 12:04:41 ip
Näköjään tulee kuivia kakkuja jos kahva on pari minuuttia uuto jälkeen paikallaan ja viimeinen pisara tipahtaa nokasta kun paine loppuu ,eipä tuolla muuta merkitystä helpompi vaan sihti uudestaan ladata kun siihen ei jää juurikaan mitään.
Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: askpor - Helmikuu 07, 2012, 14:15:47 ip
Esspresson maku,mielenkintoista että vasta nyt alkaa tottua vahvaan kahviin oli se olutkin joskus p...e...n pahaa.Kamerun alkuperäiskahvi 100% arabica huomattavasti parempaa kuin,sublima,paulig original,caramelo.
Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: askpor - Helmikuu 17, 2012, 16:27:53 ip
Tule hyvä kakku älä tule paha kakku,painekahvaa käyttäessä näköjään tamppauksella on  merkitys cremaan ja makuun.Liian hieno jauhatus pieni tamppaus tekee pahan ja sotkuisen makuista essoa.Pari pykälää suuremmalle ja kunnon tappaus n15kg nyt crema lisääntyy ja maku paranee.
Paineeton Krups sihti ei ole niin hyvä crema jää vähäiseksi eikä maku siitä parane täytyis tehdä tiivis kakku mutta esso menee tunkkaiseksi ja jauhoiseksi.Eipä ole halvat keittimet 51mm korit tehty hifi espressolle mutta nyt voi essoa nauttia kun löytyi oikea jauhatus ja tamppaus,ei lainkaan hullumpaa vielä omaan makuun löytyvä papu niin vot.
Pötypuhetta ettei painekahvan kakkua tule tampata ja maku paranee tai päinvastoin.
Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 17, 2012, 17:19:02 ip
Paineeton Krups sihti ei ole niin hyvä crema jää vähäiseksi eikä maku siitä parane täytyis tehdä tiivis kakku mutta esso menee tunkkaiseksi ja jauhoiseksi.Eipä ole halvat keittimet 51mm korit tehty hifi espressolle mutta nyt voi essoa nauttia kun löytyi oikea jauhatus ja tamppaus,ei lainkaan hullumpaa vielä omaan makuun löytyvä papu niin vot.

Saadaksesi hyvän creman "paineettomalla filtterillä" pitää pavun olla suht tuoretta (tai rubustaista) ja myllyn kohtuullisen hyvä. Painekahva tekee vaahdon pintaan ikäänkuin vippaskonstein eikä se ole koostumukseltaan ihan sama kuin "oikean".

Tietysti myös valmistustekniikka pitää olla hallussa, eli kun saat normaalilla filtterillä tuon creman onnistumaan, niin sitten tiedät että valmistustekniikkasi on suurinpiirtein oikea. Tämä onnistuu halvallakin keittimellä kun on siis mylly ja pavut kunnossa.
Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: askpor - Helmikuu 17, 2012, 18:01:36 ip
Filttereillä ja filttereillä on vissiin suurtakin eroa reikäkoko,vst,ym,ym minkälaista tavaraa puskee ulos,hmm..no ei lannistuta jos tuolla MS-0907163 - Krups 2-Cup Filter pitäis saada parempaa kaikenlaisia papuja olen kyllä kokeillu melko tuoreitakin.
 
Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: Toma - Helmikuu 17, 2012, 19:53:06 ip
Olet niin sanotusti asian ytimessä. Filttereillä on eroja, huomaa kun erottelee esim. Silvialla rancilion filsuja ja vst-filsuja keskenään, tehty.
Melko tuoreita on aika suhteellinen käsite, olen huomannut joidenkin papujen kanssa niiden menettäneen ryhtinsä aika nopeasti, kun taas toiset jaksavat pitkäänkin.

Tosin nämähän ovat makuasioita, ja tärkeintä on että olet tyytyväinen juuri siihen kuppiin mitä saat aikaseksi.
Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: askpor - Helmikuu 18, 2012, 14:09:52 ip
"Tämä onnistuu halvallakin keittimellä kun on siis mylly ja pavut kunnossa."jiitee on oikeassa löytyhän se oikea jauhatus ja tamppaus tuolle Krupsin sihdille hyvä tuore papu vielä hakusessa meinas usko loppua,vika oli liian hienossa jauhatuksessa nyt tuntuu tulevan vähän liikaakin"cremaa"painekorilla kun löyty oikeat jauhatukset kummallekin sihdille se on pienestä kii.
Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: linker - Helmikuu 18, 2012, 15:05:56 ip

Oletteko punninneet kakkuja...
tässä vertailupohjaa

(http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/424193_10150616441507980_650072979_9097038_765404055_n.jpg)

keittimenä francis x1, annos 12,5g skertonin "kakkoslovella" jauhettuna, tamppaus noin 20 kg.


 
 
Otsikko: Vs: "Kahvikakku" (espresso)
Kirjoitti: jiitee - Helmikuu 18, 2012, 15:16:25 ip
Kysymys kuvasta: Miksi punnitset uutettua (=märkää) kakkua?