Ristretto

Kahvikeskustelu => Kahvit ja pavut => Aiheen aloitti: happi - Huhtikuu 16, 2017, 12:54:25 ip

Otsikko: Paras kahvisi
Kirjoitti: happi - Huhtikuu 16, 2017, 12:54:25 ip
Mikä on paras kahvisi? Itsellä ehkä paras tähän asti; kaapi royal india (100% pesty robusta). Olen myös tykännyt mokkamestareiden Creme de Paris kahvista ja Italialaisesta Bar Italia kahvista. Olen kyllä vasta alussa kahvi harrastuksen kanssa ja vielä paras on ehkä maistamatta. Tykkään kovasta voimakkaanmakuisista kahveista. Voitteko suositella jotain kahvia?
Kiinnostaisi kovasti maistaa Jamaica Blue Mountain kahvia, johon pitää ehkä investoida lähiaikoina. Samoin Hawajin konakahvi olisi mielenkiinnon kohteena.
Otsikko: Vs: Paras kahvisi
Kirjoitti: Jari - Huhtikuu 16, 2017, 13:49:28 ip
Kiinnostaisi kovasti maistaa Jamaica Blue Mountain kahvia, johon pitää ehkä investoida lähiaikoina. Samoin Hawajin konakahvi olisi mielenkiinnon kohteena.

Molemmat ovat toki maineikkaita kahveja ja ikävä kyllä sen mukaisesti hinnoiteltuja. Sen vuoksi molemmista kuulemma liikkuu paljon niiden nimellä ratsastavia papuja, jotka todellisuudesssa ovat muualta kotoisin. Ei siis kannata ostaa näitä kuin paahtimoilta, jotka pystyvät jäljittämään (ja todistamaan) alkuperän.
Muutoinkin mielestäni aidoissakaan hinta ei vastaa laatua. Osin se johtuu kieltämättä hyvin onnistuneesta markkinoinnista, Konan kohdalla myös siitä, että Hawaijilla on korkeammat tuotantokustannukset kuin monissa muissa "kahvivyöhykkeen" maissa.

Jos kalliita kahveja haluaa makustella, suosittelen mieluummin etsimään käsiin panamalaisen Esmeraldan tilan geishaa (supremo lot onkin sitten todella kallista, mutta vähän halvemmatkin Esmeraldan kahvit ovat olleet hyvin positiivisia kokemuksia).
https://angelscup.com/blog/buy/most-expensive-coffee-panama-geisha/

https://shop.squaremilecoffee.com/products/the-world-atlas-of-coffee on varsin hyvä tietolähde kahvin tuotantomaista ja niiden tuottamien kahvin ominaisuuksista.

Lisäksi Papusuosituksia-ketjua kannattaa seurata. http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=2885.270
Usein parhaat kahvit ovat saatavilla vain lyhyen aikaa. Kahvipensas on herkkä olosuhteiden muutoksille, joten se mikä on tällä satokaudella osoittautunut erinomaiseksi, ei välttämättä ensi vuonna olekaan kuin keskinkertaista (vrt. viinien vuosikerrat).

Itse suosin afrikkalaisista pavuista kenialaisia, etiopialaisia, ruandalaisia - Etelä-Amerikasta El Salvador ja tietyt Brasilian alueet (kuten esim. Minas Gerais) ja vaikkapa Kolumbialaisen Huilan alueen kahvit harvemmin ovat pettäneet. Nyt puhutaan tietysti alkuperäkahveista. Blendejä juon todella harvoin. Toki kun katsoo suosikkikahviesi listaa, niin se on aika toisesta ääripäästä kuin omat suosikkini, joten näihin kannattaa suhtautua varauksella. ;)

On syytä huomioida, että kahvi tulee jauhaa vasta juuri ennen sen valmistusta ja alle kuukauden sisällä (mieluummin 2 viikkoa) paahtamisesta. Siksi suosittelen tutustumaan myös tuorepaahto-ketjuun: http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=3981.0

Monilla ketjussa mainituista paahtimoista on verkkokauppa, niistä lisää: http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=4271.0

Myös ulkomailta saa laadukkaita tuorepaahtoja: http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=2908.0

Monet paahtimot tykkäävät ostaa papunsa Tim Wendelboen Nordic Approachilta. Ne ainakin ovat tarkasti valittuja laatukahveja. Toki se on aina eri asia mitkä niistä nappaavat omaan makuun - ja kenen paahtamana. Siinä ei paljon muu auta kuin kokeilla...
Otsikko: Vs: Paras kahvisi
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Huhtikuu 16, 2017, 13:56:53 ip

Voitteko suositella jotain kahvia?

Jarin kirjoitus oli hyvä, mutta sen voisin vielä kysäistä että millä menetelmällä valmistat kahvisi?

Lainaus
Tykkään kovasta voimakkaanmakuisista kahveista.

Espresso menetelmällä saa voimakkaasti kahvin oman maun esiin monivivahteisammastakin pavusta. Usein voimakas maku saadaan esiin vain paahtamalla papua niin paljon, että voimakas maku tulee paahdosta ja kahvin oma vivahteikas maku peittyy. Eihän siinä ole toki mitää vikaa, jos maistuu hyvältä.
Otsikko: Vs: Paras kahvisi
Kirjoitti: happi - Huhtikuu 17, 2017, 12:23:50 ip
Kiitos vastauksista. Minun tähänastinen kokemukseni vaaleapaahtoisista kahveista on tyyliin juhlamokka ja presidentti. Pitää maistaa laadukasta vaaleapaahtoista jos sattuu tilaisuus. Ja eikös Jamaica Blue Mountain ole aika vaalea paahtoinen? Kai sitä nyt on kerran maistettava, vaikka hinta tietysti kirpaisee.

Valmistan kahvin ihan perus suodatinkeittimellä ja hiljattain ostin kahvimyllyn. Mokkamestareilla olisi tuota Jamaica Blue Mountain
kahvia 200g hintaan 33,80€. Onko tuo mokkamestarit teidän mielestä luotettava kahvikauppa?
Otsikko: Vs: Paras kahvisi
Kirjoitti: Jari - Huhtikuu 17, 2017, 13:57:50 ip
Kiitos vastauksista. Minun tähänastinen kokemukseni vaaleapaahtoisista kahveista on tyyliin juhlamokka ja presidentti. Pitää maistaa laadukasta vaaleapaahtoista jos sattuu tilaisuus. Ja eikös Jamaica Blue Mountain ole aika vaalea paahtoinen? Kai sitä nyt on kerran maistettava, vaikka hinta tietysti kirpaisee.

Laadukasta (vaaleapaahtoista) kahvia saa helposti verkkokaupoista. Ainakin Turun paahtimon kahvit tulevat lähimpään postiautomaattiin yleensä parissa-kolmessa päivässä - etenkin jos tilauksen pistää alkuviikosta.

En allekirjoita sitä, että jamaikalaista Blue Mountainia on maistettava, mutta jos se tuo mielenrauhan, niin ainahan rahaa voisi tyhmempäänkin laittaa kuin kahviin.  ;)

Toki voidaan ajatella, että jos se onkin juuri sitä mitä olet aina kahvilta toivonut, niin säälihän se olisi jättää maistamatta...

Mokkamestareilla olisi tuota Jamaica Blue Mountain
kahvia 200g hintaan 33,80€. Onko tuo mokkamestarit teidän mielestä luotettava kahvikauppa?

Mokkamestareiden luotettavuutta minulla ei ole syytä epäillä, mutta kahvin matkalla Suomeen on monta välikättä. Kuinka luotettavia ne kaikki ovat? Alkuperäkahvien kanssa usein puhutaan jäljitettävyydestä. Miten hyvin jäljitettävyys toimii, siihen en osaa antaa tässä tapauksessa vastausta, kun en kovin hyvin paahtimoa tunne.

Otsikko: Vs: Paras kahvisi
Kirjoitti: Tuomas - Huhtikuu 17, 2017, 20:01:31 ip
Lainaus käyttäjältä: Jari
Mokkamestareiden luotettavuutta minulla ei ole syytä epäillä, mutta kahvin matkalla Suomeen on monta välikättä. Kuinka luotettavia ne kaikki ovat? Alkuperäkahvien kanssa usein puhutaan jäljitettävyydestä. Miten hyvin jäljitettävyys toimii, siihen en osaa antaa tässä tapauksessa vastausta, kun en kovin hyvin paahtimoa tunne.

Minä juon aika paljon Mokkamestareiden kahveja, kun niitä tuodaan kotikaupunkini kahvikauppaan hyvällä rytmillä ja tuoretta kahvia löytyy aina. Paahtavat myymälälle tilausten mukaan. En ole asiantuntija, mutta mielestäni luotettava paahtimo ja jäljitettävissä luulisin olevan.

Olen joitakin kertoja juonut heidän Blue Mountainia. Oma kahvimakuni on hyvin samaan suuntaan kuin Jarin. Voisin luetella ihan samat alkuperät kahveille joita juon. Blendejä en koskaan. Lähinnä juon espressona ja suodatinmenetelmällä tehtynä.

Mokkamestareiden Blue Mountain on oikein tasapainoinen kahvi, mutta ei se minusta paras kahvi ole. Kuiva ja pähkinäinen maku.  Oikein selkeä ja kirkas makuprofiili. Tuonkaltaisia määrityksiä sille olen mielikuvina antanut. Minusta sen ansio ei ole maun erityispiirteissä, vaan tasapainoisuudessa ja virheettömyydessä. Se ei ole missään tapauksessa mikään voimakas maultaan ja paahto on aika vaalea, mikä varmaan sopii kyseiselle pavulle.

Jos paras kahvi tarkoittaa sitä, että mitä kahvia joisin, jos pitäisi koko loppuikä juoda yhtä ja samaa papua, niin varmaan se olisi Etiopian Yirgacheffe. Mutta oikeasti parhaus liittyy hetkeen. En koe, että olisi yhtä parasta kahvia. Kahvi on parasta silloin, kun hyvä papu on taitavasti paahdettu sen ominaisuuksille ja valmistusmenetelmälle sopivaan pahtoasteeseen ja kahvin uuttoprosessissa kaikki osuu kohdalleen. Silloin on aina kyseessä paras kahvi, jos papu on vielä omaa suuta miellyttävä. Yirgacheffellä olen kyseisen kokemuksen saanut monesti. Samoin Etiopiailaisella Gujilla. Kenyalainen AA luokan papu antaa hienoja suodatinkahvielämyksiä. Jotkin Etelä-amerikkalaiset Honey-prosessoidut on vieneet sydämen ja kielen mennessään espressona ja samoin saman mantereen Sweet Collection kahvit.

Eli eikun etsimään omaan makuun kahvielämyksiä. Kannattaa tosiaan opetella hieman vaaleampiin paahtoihin, niin maistuu enemmän papu kuin paahto. Mutta kyseessä on toki makuasia. Makuasioissa löytyy kahvissa kuitenkin rikas maailma, kun laajentaa tummista blendeistä erilaisiin paahtoihin, presessointimenetelmiin ja alkuperäkahveihin.
Otsikko: Vs: Paras kahvisi
Kirjoitti: opheinonen - Huhtikuu 17, 2017, 21:11:31 ip
Tykkään kovasta voimakkaanmakuisista kahveista. Voitteko suositella jotain kahvia?
Entä kahvi, jossa on joukossa robustaa ( 10..15%). Itse kaipaan säntillisen välein tälläistä kunnon arkikahvia esim. Kaffe Roasteryn Espresso Latte.

PP:n  ja TKP:n kahvit ovat suosikkejani, mutta laatukahvit tuppaavat ajan myötä maistumaan liian täyteläiseltä, monivivahteiselta yms..

Tuli juotua viikon verran espanjalaista kyläkahvia. Maistui ja oli taas kerran niin simppeliä & perusteellisen hyvää.
Taidan olla aika yksin tämän robustani kanssa?
Otsikko: Vs: Paras kahvisi
Kirjoitti: Jari - Huhtikuu 17, 2017, 21:27:40 ip
Oma kahvimakuni on hyvin samaan suuntaan kuin Jarin. Voisin luetella ihan samat alkuperät kahveille joita juon.
Jos paras kahvi tarkoittaa sitä, että mitä kahvia joisin, jos pitäisi koko loppuikä juoda yhtä ja samaa papua, niin varmaan se olisi Etiopian Yirgacheffe.

Hyvin samoilla linjoilla mennään tässäkin. Vaihtelua toisi se, että naturalit ja pestyt ovat aika erilaisia. Toisinaan tulee oikein himo saada sellaista hivenen mustikkakeittoa muistuttavaa naturalia Yirgaa.

Kenyalainen AA luokan papu antaa hienoja suodatinkahvielämyksiä. Jotkin Etelä-amerikkalaiset Honey-prosessoidut on vieneet sydämen ja kielen mennessään espressona

Kenialaiset toimivat mielestäni myös epressona (kunhan nyt eivät ihan vaaleaan ääripäähän ole paahdettuja). Ne ovat parhaimmillaan todella maukkaita hedelmäisiä kahveja.

TKP:llä näyttää tällä(kin) hetkellä olevan ihan hyvä kattaus laatupapuja: http://www.turunkahvipaahtimo.fi/category/2/kahvit
Mm. Kenia AA:ta. Irams Pereira (honey-prosessoitu) oli ainakin espressona sangen mainio.

On siellä myös mainiolta Santa Anan alueelta peräisin oleva el salvadorilainen papu.
Burundilaisiakin on, mutta niistä en itse ole joka kerralla innostunut. Muistaakseni Wendelboekin on joskus puhunut siitä, että sieltä on vaikea löytää tasalaatuista tuottajaa. TKP:n burundilaiset kuitenkin todennäköisesti ovat Nordic Approachilta hankittuja, joten ehkä niitä laadukkaitakin on taas löytynyt.

Eli eikun etsimään omaan makuun kahvielämyksiä. Kannattaa tosiaan opetella hieman vaaleampiin paahtoihin, niin maistuu enemmän papu kuin paahto. Mutta kyseessä on toki makuasia. Makuasioissa löytyy kahvissa kuitenkin rikas maailma, kun laajentaa tummista blendeistä erilaisiin paahtoihin, presessointimenetelmiin ja alkuperäkahveihin.

Usein olen kuullut sanottavan, että laadukkaasta pavusta tehty suodatinkahvi maistuu "oudolta". Totuttelun jälkeen monet ovat kuitenkin jääneet koukkuun. Ovathan ne usein pitkälti eri makuisia kuin "se perinteinen" Juhlamokka tmv.  :)

Taidan olla aika yksin tämän robustani kanssa?

Nooh, jos robustaa ei paljon ole, niin saahan sen maidon alle piilotettua. ;)
Muuten siitä helposti tulee sellainen nescafemainen aromi, jos sitä on liikaa (tai huonolaatuista).
Otsikko: Vs: Paras kahvisi
Kirjoitti: PetteriSeppänen - Huhtikuu 17, 2017, 21:38:03 ip
Tuli juotua viikon verran espanjalaista kyläkahvia. Maistui ja oli taas kerran niin simppeliä & perusteellisen hyvää.
Taidan olla aika yksin tämän robustani kanssa?

En tiedä noteerataanko minun mielipidettä, mutta robustaa sopivasti seassa tuo lisää potkua makuun nimenomaan espressokkeessa. Pressokahviin taas olemme vaimon kanssa käyttäneet vaaleita paahtoja joissa ei robustaa ole ollut seassa.
Otsikko: Vs: Paras kahvisi
Kirjoitti: Tuomas - Huhtikuu 18, 2017, 20:27:44 ip
Lainaus käyttäjältä: PetteriSeppänen
En tiedä noteerataanko minun mielipidettä, mutta robustaa sopivasti seassa tuo lisää potkua makuun nimenomaan espressokkeessa. Pressokahviin taas olemme vaimon kanssa käyttäneet vaaleita...

Ka miksipä ei noteerattaisi. Makuasiahan tämä on. Joskus pieni määrä robustaa lisää bodyä ja suklaisia vivahteita. Itse maistan sen useimmiten kumimaisena makuna. Siksi hieman ennakkoluuloja ja oikeastaan en itse hanki robustaa lainkaan. Mutta joskus olen kodin ulkopuolella yllättynyt positiivisesti.

Monet oikein vaaleat sopii paremmin muille menetelmille kuin espressolle. Toki poikkeuksiakin on.
Otsikko: Vs: Paras kahvisi
Kirjoitti: vemuli - Huhtikuu 18, 2017, 21:44:48 ip

Taidan olla aika yksin tämän robustani kanssa?

Et ole. Robusta on kahvimaailman toyota. Sitä juodaan paljon, se on edullista ja useimmiten jopa hyvää. Se ei vain ole kovin muodikasta juoda robustaa. Ja vielä hymiö perään  ;), jotta mahdolliset (en siis väitä sellaisia edes olevan) kahvisnobit eivät vedä papuja sieraimiinsa  ;D
Otsikko: Vs: Paras kahvisi
Kirjoitti: happi - Huhtikuu 19, 2017, 12:25:32 ip
Pitäisiköhän kuitenkin siirtää tuota blue mountain kahvin ostamista. Jos se ei sitten kuitenkaan ole mikään mullistava kokemus.
Coffea.fi kauppa saisi hommattua Esmerelda Geishaa hintaan 320€ kilo. Onko tuo luotettava kauppa? Ja onko tuo Esmeralda Geisha sitten sen arvoinen? Voisiko joku kuvailla makua?

Maistoin mokkamestareilta tilaamaani kenya AA amukui kahvia ja minusta se ei maistunut kovin hyvältä. En vaan tykännyt mausta, lieneekö tuo sitten sellainen ns laadukas kahvi?
Otsikko: Vs: Paras kahvisi
Kirjoitti: migu2 - Huhtikuu 19, 2017, 14:04:43 ip
Pitäisiköhän kuitenkin siirtää tuota blue mountain kahvin ostamista. Jos se ei sitten kuitenkaan ole mikään mullistava kokemus.
Coffea.fi kauppa saisi hommattua Esmerelda Geishaa hintaan 320€ kilo. Onko tuo luotettava kauppa? Ja onko tuo Esmeralda Geisha sitten sen arvoinen? Voisiko joku kuvailla makua?

Ihan järkky ryöstöhinta kyllä, vaikkakin Esmeraldan Geisha on kallista. Maku on hyvin teemäinen ja todella kukkainen. Ehdottomasti vaaleapaahtoinen kahvi. Jos olet pitänyt robustaisista kahveista, niin semmoiselle en kyllä voi suositella.

Maistoin mokkamestareilta tilaamaani kenya AA amukui kahvia ja minusta se ei maistunut kovin hyvältä. En vaan tykännyt mausta, lieneekö tuo sitten sellainen ns laadukas kahvi?
Eiköhän tuo ole ihan laadukas kahvi. Riippuu vähän siitä mitä laadulla tarkoitetaan. Hinta ei sinänsä sano kahvimaailmassa itse tuotteesta paljoakaan. Kaiken voi ylihinnoitella ja pistää hintaan "maine, ym. brändi-lisää".
Otsikko: Vs: Paras kahvisi
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Huhtikuu 19, 2017, 15:35:26 ip
Tahdon tässävälissä muistuttaa, että kahvin uutto on aika tarkka prosessi ja juurikin vaaleapaahtoisissa laatukahveissa välillä hyvinkin pienet uuttoerot voivat tuoda esiin kahvista aivan erilaisia makuja.

Automaattisuodatinkeittimellä veden lämpötilat voivat vaihdella ja hyvin pienetkin eron kahvin määrässä aiheuttaa aivan erilaisen uuttumisen. Kun siihen lisää sen, että helposti automaattikeittimellä kahvi helposti yliuuttuu keskeltä ja aliuuttuu reunoilta, niin olisin varsin varovainen tekemään kovia johtopäätelmiä siitä mikä kahvi on hyvä. Eritoten siis juurikin niistä vaaleapaahtoisista singleorigineista, joissa se sweetspot uuton suhteen saattaa joissakin olla hyvinkin kapea.

Toki jos on mitannut tarkan grammamäärään kahvia tasaisesti laadukkaaseen lämpötilastabiiliin keittimeen, niin toki tuloken pitäisi olla melko johdonmukainen. Pieni sekoitus, kun purut ovat kastuneen saattaa myös auttaa epätasaista uuttoa.

Ja en nyt siis tahdo ylipelotella sitä kahvn valmistusta, mutta hyvä tiedostaa tälläisiäkin muuttujia saattaa olla sotkemassa asioita.

Ai niin! Kahvin tuoreus! Kahvin tuoreus on kaikki kaikessa. Katso ainakin että on alle kuukausi paahdosta, ennenkuin teet suuria johtopäätelmiä. Tämän tärkeyttä ei monikaan harrastelia usko ennekuin sen todella huomaa, että keskikertainenkin tuore kahvi on usein parempaa kuin laadukaskin puoli vuotta vanha.
Otsikko: Vs: Paras kahvisi
Kirjoitti: Jari - Huhtikuu 19, 2017, 23:24:57 ip
Esmeraldan Geisha on kallista. Maku on hyvin teemäinen ja todella kukkainen. Ehdottomasti vaaleapaahtoinen kahvi. Jos olet pitänyt robustaisista kahveista, niin semmoiselle en kyllä voi suositella.

Ehkä suosittelisin sitä, jos motiivina on maistaa kallista erinomaisena pidettyä kahvia.

Toisaalta, jos vaalepaahtoiset laatupavut eivät ole se oma juttu, niin tuskin siinä maullisesti saa rahoille vastinetta. En usko, että se todellakaan vastaa yleistä käsitystä voimakkaan makuisesta kahvista.
Ehkä kannattaisi ensin maistella erilaisia papuja ja opetella eri papujen ominaisuuksia. Sitten kun paletti on harjaantuneempi, niin Esmeraldan geishaan sijoitetulle rahalle saattaa saada enemmän vastinetta - etenkin jos oletetaan, että se paletti kehittyy myös vaaleapaahtoisten laatukahvien suuntaan.

Tähän väliin sopii mielestäni suositus Aeropressin hankkimisesta. Siinä saa muutamalla kympillä melko moneen kykenevän kahvinvalmistuslaitteen.
Otsikko: Vs: Paras kahvisi
Kirjoitti: Tuomas - Huhtikuu 20, 2017, 09:14:42 ap
Coffea.fi kauppa saisi hommattua Esmerelda Geishaa hintaan 320€ kilo. Onko tuo luotettava kauppa? Ja onko tuo Esmeralda Geisha sitten sen arvoinen? Voisiko joku kuvailla makua?

En nyt oikein ymmärrä tätä hinkua maistella kalliita kahveja elämyksinä. Elämyksiä saa halvemmistakin laatukahveista, kun opettelee valmistamaan ne huolella jauhamisesta uuttamiseen saakka. Sama se on viinimaailmassakin, miksi ostaa todella kalliita viinejä, jos ei ole perehtynyt viinien monipuolisuuteen ensin tutustumalla erilaisiin hieman edullisempiin hyviin viineihin. Kokemus jää vajaaksi, kun ei ole oikein vertailukohtia.

Suosittelen samaa kuin Jari edellä, tutustu ja maistele ensin erilaisia kahveja ja sitten pikku hiljaa tutustu noihin ylihintaisiin. Itse en ole juonut Bluemountainia kalliimpaa ja sitäkin vain kahvikaupan kahvilassa hintaan 4 € annos. Myyjä jauhoi vastattain paahdetun kahvin ja valmisti annoksen grammamäärät mitaten jne... Ei siksi, etteikö minulla olisi siihen varaa, vaan siksi, etten koe sitä mielekkääksi. Minusta tärkeämpää on maku kuin se, mitä siitä mausta on joutunut tai saanut maksaa.

Vaikka kahvi maksaisi 200- 300 € kilo, niin tuskin se maailma siitä elämyksestä mullistuu tai tajunta räjähtää. Kahvihan ei tietenkään ole ylihintaista, jos joku siitä on valmis huikeita summia maksamaan ja tavara menee kaupaksi. Mutta onko maku suhteessa 40 - 50 € kilohintaisiin samassa suhteessa parempi, sitä uskallan epäillä. Maku on tietenkin suhteellinen asia. Jos tuon hintaisia kahveja ostaa, niin aika tarkka pitää olla paahdon tuoreudessa, sekä laadussa ja huolellinen valmistusmenetelmässä, että ei mene raha hukkaan.

Eli, ensin harjoittelua edullisemmilla laatukahveilla, makustelua ja valmistusprosesseihin tutustumista, sitten askelittain etsimään sitä maailman parasta kahvia ja tutkimaan onko se myös sinun paras kahvisi.
Otsikko: Vs: Paras kahvisi
Kirjoitti: happi - Huhtikuu 20, 2017, 13:17:38 ip
En nyt oikein ymmärrä tätä hinkua maistella kalliita kahveja elämyksinä. Elämyksiä saa halvemmistakin laatukahveista, kun opettelee valmistamaan ne huolella jauhamisesta uuttamiseen saakka. Sama se on viinimaailmassakin, miksi ostaa todella kalliita viinejä, jos ei ole perehtynyt viinien monipuolisuuteen ensin tutustumalla erilaisiin hieman edullisempiin hyviin viineihin. Kokemus jää vajaaksi, kun ei ole oikein vertailukohtia.

Suosittelen samaa kuin Jari edellä, tutustu ja maistele ensin erilaisia kahveja ja sitten pikku hiljaa tutustu noihin ylihintaisiin. Itse en ole juonut Bluemountainia kalliimpaa ja sitäkin vain kahvikaupan kahvilassa hintaan 4 € annos. Myyjä jauhoi vastattain paahdetun kahvin ja valmisti annoksen grammamäärät mitaten jne... Ei siksi, etteikö minulla olisi siihen varaa, vaan siksi, etten koe sitä mielekkääksi. Minusta tärkeämpää on maku kuin se, mitä siitä mausta on joutunut tai saanut maksaa.

Vaikka kahvi maksaisi 200- 300 € kilo, niin tuskin se maailma siitä elämyksestä mullistuu tai tajunta räjähtää. Kahvihan ei tietenkään ole ylihintaista, jos joku siitä on valmis huikeita summia maksamaan ja tavara menee kaupaksi. Mutta onko maku suhteessa 40 - 50 € kilohintaisiin samassa suhteessa parempi, sitä uskallan epäillä. Maku on tietenkin suhteellinen asia. Jos tuon hintaisia kahveja ostaa, niin aika tarkka pitää olla paahdon tuoreudessa, sekä laadussa ja huolellinen valmistusmenetelmässä, että ei mene raha hukkaan.

Eli, ensin harjoittelua edullisemmilla laatukahveilla, makustelua ja valmistusprosesseihin tutustumista, sitten askelittain etsimään sitä maailman parasta kahvia ja tutkimaan onko se myös sinun paras kahvisi.

Eikö se ole luonnollista että haluaa kokeilla uusia elämyksiä ja niitä paljon hehkutettuja kalliitakin kahveja? Ja kyllä minulla on kokemusta kahvin juonnista jo lapsesta lähetien, että pohjaa kyllä löytyy. Mutta näitä ns parempia kahveja en ole vielä päässyt maistelemaan, siksi minä täällä kyselen näitä kokemuksia.

Suosituksia otetaan vastaan. Mutta taitaa olla että minun suussa se tummapaahtoinenkahvi vaan maistuu paremmalle, voihan se toki vielä muuttuakin. Aika näyttää.
Otsikko: Vs: Paras kahvisi
Kirjoitti: PaljonMaitoa+VahvaaKahvia - Huhtikuu 20, 2017, 15:17:42 ip

Sama se on viinimaailmassakin, miksi ostaa todella kalliita viinejä, jos ei ole perehtynyt viinien monipuolisuuteen ensin tutustumalla erilaisiin hieman edullisempiin hyviin viineihin. Kokemus jää vajaaksi, kun ei ole oikein vertailukohtia.

Olen osittain samaa mieltä vertailusta viinimaailmaan. Jos on tottunut juomaan vain alkon 8 euron viinejä, niin varmasti saa hyötyä tuplata budjetti. Se kuinka paljon saa hyötyä budjetin kymmenkertaistamisesta on kuitenkin vähän makuasia.

Yksi todella iso ero viineissä kuitenkin on kahviin. Viinit, oluet, juustot ja muut hifisteltävät tuotteet ovat valmiita nautittavaksi (ellei nyt pullokypsytyksen pituus joskus vaikuta vähän asiaan). Kahvissa valmistus on erittäin krittinen osa asiaa. Aeropressillä kun joistain pavusta tekisi pertti peruskuluttajalle kolme eri "oikein uutettua"-versiota, niin en usko että yksikään heti ensin uskoisi että kyseessä on edes sama papu. Niin eri vivahteita samasta pavusta voi poimia aeropressillä esiin.

Mistä päästäänkin siihen, että aidosti myös suosittelisin ketjun aloittajalle sitä aeropressiä. Loistava, halpa ja nopea kahvintekoväline.

Aeropresillä, ei pelkästään saa kaikia erilaisia vivahteita irti laatupavuista, vaan sillä saa myös haettua niistä ne oman mieleset maust ja vahvuudet. Jos pitää tuhdin makuisista kahveista, niin sellaiset vivahteet saa esiin pavusta. Jos pitää teemäisemmästä ja hennommasta mausta, niin siihenkin suuntaan saa haettua ne maut. Luonnollisesti eri pavut sopivat erilailla noihin, mutta omaan makuun saa aina tuunattua sen kahvin.

Pitäisin kuitenkin lähes varamana, että automaattikeittimellä kun ihminen keittää kahvia, niin uutto ei ole tasapainossa. Ei osaavallakaan tekijällä. Siinämielessä menee laadukkaiden kahvien jutut yleensä kovasti ohi ja tummapaahtoiset maituvat herkästi vain koska ohi uutettuna toimivat keskimäärin paremmin. Aeropressin kanssa uuton oppii saamaan kuntoon melko helpostikkin.

Mutta siis onhan se melko yleistä, että mitä pidempään kahveja juo ja maistelee, niin sitä useammin se maku kääntyy herkästi vaaleapaahtoisiin, joissa makuvivahteita ja eroja löytyy vain enemmän. Kyllä itse tummempaakin paahtoa välillä juon ja hyvin maistuu sekin. Ja eivät kaikki kahveja enemmänkin hifistelevät oikein vaaleista koskaan innostu pitämään.
Otsikko: Vs: Paras kahvisi
Kirjoitti: Jari - Huhtikuu 21, 2017, 11:19:17 ap
Eikö se ole luonnollista että haluaa kokeilla uusia elämyksiä ja niitä paljon hehkutettuja kalliitakin kahveja? Ja kyllä minulla on kokemusta kahvin juonnista jo lapsesta lähetien, että pohjaa kyllä löytyy. Mutta näitä ns parempia kahveja en ole vielä päässyt maistelemaan, siksi minä täällä kyselen näitä kokemuksia.

Suosituksia otetaan vastaan. Mutta taitaa olla että minun suussa se tummapaahtoinenkahvi vaan maistuu paremmalle, voihan se toki vielä muuttuakin. Aika näyttää.

Oikeastaan olen yrittänyt hienovaraisesti (mutta suoraan) vihjata, että rahat siinä ehkä menevät hukkaan. Toisaalta jos sillä ei ole niin väliä, vaan olennaista on saada tietää, miltä kallis kahvi maistuu, niin eihän siinä mitään vikaa ole.

En vaan usko, että tulisit pitämään siitä mausta (voin totta kai olla väärässäkin, eikä se edes olisi ensimmäinen kerta).

Se, että on kokemusta kahvinjuomisesta (muttei laatukahvien) lapsesta saakka on kenties enemmänkin haitta tässä tapauksessa. Laatukahvit ovat yleensä hyvin erilaisia kuin se, mihin markettikahveja juova suomalainen on tottunut. Viinianalogiaa jatkaakseni: tilanne on vähän sama, jos on lapsesta saakka juonut kiljua ( ;)), niin silloin ei ehkä kannata siirtyä viineissä ihan suoraan Chateau Petrukseen. On mainittava, että siinä missä punaviinejä yleisesti pidetään kompleksiudessaan varsin haastavina maistettavina, ne eivät pääse lähellekään kahvia.

Nyt, varsinkin kun olet alkanut enemmän pitää tummapaahtoisista kahveista, makukokemuksena Esmeraldan geisha on todennäköisesti iso pettymys. Siksi ehkä kannattaisi ensin harjoittaa makupalettia vähän Esmeraldaa edullisemmilla laatupavuilla, esim. jollain toisella Panaman Bouqueten alueen kahvilla, myös vaikkapa Finca Tamana on ihan laadukas papu, etiopialaisella Yirgacheffellä, tai jopa kenialaisilla laatupavuilla jne... Nykyisin laatukahveja on varsin kattavasti saatavilla. Pääsääntöisesti laatupavut tunnistaa siitä, että paketissa/webbisivuilla on paljon tietoa: Tila/pesuasema, lajike, kasvukorkeus, prosessointimetodi yms.

Jos paletin harjoittaminen ei kiinnosta, vaan uteliaisuus tulee tyydytettyä sillä Esmeraldalla, niin siitä vaan. Olen luonnollisesti kiinnostunut kuulemaan, mitä tykkäsit. Kannattaa toki varmistaa myyjältä, että se ei ole mitään ylivuotista satoa ja ehdottomasti hankkia vaikkapa se Aeropress valmistamista varten.
Otsikko: Vs: Paras kahvisi
Kirjoitti: happi - Huhtikuu 21, 2017, 12:07:27 ip
Kiitos vastauksista. Taitaa tosiaan olla viisaampi että harjoitutan ensin makunystyröitä ja annan vielä noiden superkahvien odottaa. Makukuvauksien perusteella en kyllä usko että niistä pitäisinkään. Tuo Aeropress voisi olla aiheellinen hankinta.
Otsikko: Vs: Paras kahvisi
Kirjoitti: Tuomas - Huhtikuu 22, 2017, 10:50:13 ap
Lainaus käyttäjältä: happi
Eikö se ole luonnollista että haluaa kokeilla uusia elämyksiä ja niitä paljon hehkutettuja kalliitakin kahveja?

On toki - mielestäni tiettyyn rajaan saakka. Minusta jossakin menee tolkun raja, jossa homma muuttuu pröystäilyksi. Eli pidän joitakin asioita ylihintaisina. Mutta jokainen asettaa itse omat rajansa tässä suhteessa, enkä tuomitse ketään, jonka rajat ovat kauempana kuin minun itselleni asettamat rajani.

Miksi, en ymmärtänyt hinkuasi on näiden asioiden yhdistelemisessä:

Lainaus
Mutta näitä ns parempia kahveja en ole vielä päässyt maistelemaan,
ja
Lainaus
Kahvissa valmistus on erittäin krittinen osa asiaa

Moni on juonut koko ikänsä kahvia paneutumatta siihen juuri lainkaan. Kun kahvia alkaa juomaan paneutuneesti, saattaa löytyä kokonaan uusi maailma, joka mullistaa käsityksen kahvista ylipäätään. Silloin homma alkaa muistuttaa harrastusta, vaikka onkin joidenkin mielestä silti pelkkää kahvin juomista - mutta laadukasta sellaista. Jos kahvin juonti menee tälle tasolle, sitä koskevat samat lainalaisuudet kuin muutakin harrastamista: kukaan ei ole seppä syntyessään, vaan asioissa tulee edetä vaiheittain, jotta ymmärrys kasvaa.

Siksi totesin lopuksi:
Lainaus
Eli, ensin harjoittelua edullisemmilla laatukahveilla, makustelua ja valmistusprosesseihin tutustumista, sitten askelittain etsimään sitä maailman parasta kahvia ja tutkimaan onko se myös sinun paras kahvisi.

Eli en millään tasolla kiellä juomasta vaikka sitä maailman kalleinta kahvia. Olen vain sitä mieltä, että todetakseen jostakin, että se on "paras kahvini", pitää hankkia aika paljon kokemusta niin erilaisista makumaailmoista kuin valmistustavoistakin. Ilman vertailukohtia ja valmistusmenetelmien hallintaa kokeilu haiskahtaa pröystäilyltä, vaikkei välttämättä sitä ole motiiveiltaan.

Lainaus
Taitaa tosiaan olla viisaampi että harjoitutan ensin makunystyröitä ja annan vielä noiden superkahvien odottaa.

Aivan oikein. Tätä juurikin ajoin huomioillani takaa. Voihan olla, että superkahvit on jo vuoden päästä kupissa, jos oikein innostut kokeilemaan eri makuja ja menetelmiä. Kirjoita ihmeessä Papusupsituksia osioon havainnoistasi ja jos ostat noista superkahveja, niin kerrohan niistäkin.

Tervetuloa kahvin pariin - ja Aeropress on hyvä, vaikkei minulla sitä itselläni olekaan. Itse käytän "cupping" - menetälmää, jos haluan oikein kunnolla testata jotain papua.
Otsikko: Vs: Paras kahvisi
Kirjoitti: japa - Huhtikuu 24, 2017, 20:49:36 ip
Yksi parhaista vastaantulleista on mainittu viestissäni http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=861.msg25951#msg25951
En ole kylläkään aktiivisesti etsinyt tuon paahtajan/tuottajan kahveja, joten ei voi tietää vieläkö kahvi on hyvää.
Muita mieleen jääneitä kahveja on hasbeanilla oli joku cup of excellence kahvi, jonka he ostivat varmaan pari kolme vuotta peräkkäin saman tiulan kahvit (aina jossain top kympissä). Ne olivat tosi hyviä. Olikohan kyseessä tämän tilan kahvit: https://www.hasbean.co.uk/collections/8-10/products/el-salvador-finca-la-ilusion-washed-bourbon
Jos välttämättä haluaa ostaa kalliinpaa ja suomesta ei löydy riittävän vakuuttavaa, tilaisin ehkä edellä mainittua.